Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saunapalvin ja muiden savustustuotteiden valmistus saa jatkua Suomessa  – asetus sallii tavallista korkeammat PAH-pitoisuudet

Perinteisen savustustuotteiden valmistus uhkasi loppua, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja kiristettiin EU-tasolla.

Piirros ruutupaperilla toi Aulis Kärkkäiselle miljoonia – nyt hän sanoo keksineensä ehkä jotain suurempaa

Kuulemma ei saisi aina keksiä, kun pitäisi elääkin. Se on vaikeaa, tietää Aulis Kärkkäinen. Juttu on julkaistu syyskuussa 2017.

Savusaunassa palvattua lihaa saanee jatkossakin – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaa EU:n raja-arvoihin

EU:n tiukentuneet säännöt asettavat tarkat raja-arvot savustamisesta syntyville pah-yhdisteille. Kaikki perinteiset liha- ja kalasavustamot eivät pysty alittamaan arvoja.

Palvaamossa heräsi huoli – käsityönä savustetut kinkut päätymässä EU:n kieltolistalle

Savusaunassa valmistettujen palvikinkkujen valmistus saattaa loppua Suomessa syksyllä. Vaikka osa palvaamoista pystyy alittamaan EU:n uudet raja-arvot, ei käsityön tarkkuus välttämättä riitä.

Asento ja lyöntivoima paljastavat harjaantuneen klapintekijän

Klapintekotaitoja voi tarvita vaikkapa siinä vaiheessa, kun muuttaa asuntoon, jossa varalämmön lähteenä käytetään tulisijoja tai kun lomailee erähenkisessä paikassa.

10 tuntia suolaliuoksessa ja savustusuuniin aamuvarhaisella - markkinoiden hittituote savusiika viedään käsistä

Vaasan silakka- ja siikamarkkinoiden vetonaula on vuodesta toiseen savusiika. Siikaa savustetaan markkinapaikalla ja ensimmäiset siiat pääsivät uuniin jo aamulla. Savustus on uskottu kokeneiden kalamiesten käsiin.

Pohjalainen perinnetapahtuma kasvoi liian suureksi – Wanahan ajan päivät jäävät historiaan Soinissa

Taiteilija Reijo Kivijärvi osti parikymmentä vuotta sitten vanhan pärehöylän ja sitä pyörittämään maamoottorin. Siitä alkoi sekä intohimoinen vanhojen esineiden keräily että soinilaisen kesätapahtuman perinne. Entisaikojen työtavat ja koneet ovat tulleet vuosien varrella tutuksi ja työ tekijäänsä opettanut tässäkin asiassa.

Video: Savukala palkitsee kärsivällisen herkkusuun – näin savustat lohen onnistuneesti

Kalan savustamiseen on lähes yhtä monta tekniikkaa kuin tekijääkin. Savukalan valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta aikaa ja kärsivällisyyttä siihen vaaditaan.

Katiskasta nousi metrinen ankerias – ikää vähintään 40 vuotta

Arvokas herkku ei päätynyt savustuspönttöön, vaan kalastajat vapauttivat sen takaisin Kyynämöisen aaltoihin kuvaamisen ja mittaamisen jälkeen. Keski-Suomen korkeuksilla ankeriaan saaminen saaliiksi ei ole ihan tavallista – ei varsinkaan näin iäkkään.

Lounasravintolan savustusuuni räjähti Vantaalla – Neljä sairaalaan tutkimuksiin

Vantaalaisessa ravintolassa koettiin kauhun hetkiä tiistaina. "Iso pamaus", kuvailee palomestari räjähdystä.

Alesta ostettu joulukinkku viedään savustusuuniin

Tornion Kukkolankoskella Kimmo Aunon savustusuunit käyvät kuumina. Kesällä Auno savustaa kalaa ja talvella ihmisten tuomia lihapaloja. Savunhajuun laitetaan metsästäjien riistalihoja ja navettaeläimia sekä kaupasta ostettuja lihoja. Kevään erikoisuus on joulun jälkeen alennuksesta ostettu joulukinkku.

Savustetulle poronlihalle haetaan suojattua alkuperänimitystä

Nimisuojan hakijana perinteisin saamelaisin menetelmin valmistetulle "Suovakselle" on Suomessa Suoma Boazosámiid Searvi. Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa.

Kreikan maastopaloalueelta löytyi ruumis

Kuolinsyytä tai kuolleen henkilöllisyyttä ei vielä tiedetä. Palomiehet ovat lauantain aikana saaneet Ateenan läheisyydessä ja Peloponnesoksella riehuvia paloja hallintaan. Ateenaa uhannut palo alkoi ilmeisesti yrityksestä savustaa mehiläisiä ulos pesistään.

Kaasugrilli on kesän myyntiykkönen – savustinten suosio kasvussa

Grillin ominaisuuksiin on usein tutustuttu internetissä jo etukäteen. Kunnon grilliin upotetaan rahaa useita satoja euroja.

Suomalainen hullaantuu savusta – pöntössä kypsyy niin kala kuin raakamakkara

Yhä useampi suomalainen savustaa kalansa itse. Asiantuntijoiden mukaan paras lopputulos syntyy miedossa lämpötilassa ja ajan kanssa.

Keittiömestarin neuvo: Näin mittaat grillin oikean lämmön kynsilläsi

Keittiömestari Heikki Salonen on on kunnostautunut ruoanlaiton alalla ja ollut kehittämässä sekä välineistöä että ruokatarvikkeita grillaukseen. Tänä kesänä mestarin grillissä pyörivät suuret vartaat.

Kalastaminen on rentoa meininkiä – "Ei tarvitse juosta"

Nykyajan ihmeet ovat ajaneet nuorten kalastusharrastuksen edelle. Vaikka ruokapöydässä ei kalalle nenää nyrpistetä, niin sen pyydystäminen on vähentynyt nuorten keskuudessa.

Rieskaa ja savujuustoa Meerille

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi herkuttelee kotonaan Kuusamossa äidin kattaman pöydän äärellä.

Näkökulma: Erään pienen miehen suuri tarina

Isänpäivänä tulee kuluneeksi tasan 36 vuotta siitä, kun pappa sai parhaan isänpäivälahjansa, minut. Ja voi, millaisen papan minä sain.

Ukkonen katkoi sähköjä Etelä-Karjalassa

Sähköttä oli tiistai-iltana liki 300 taloutta Savitaipaleella ja Lappeenrannassa. Muuten ukonilmasta on selvitty vähin vaurioin.

Hiiligrillaus taas suomalaisten suosiossa: Näillä vinkeillä vältät klassikon "Sisältä kohmeessa, ulkoa karrella"

Perinteinen hiilellä grillaaminen tekee paluun tänä kesänä. Suomalaisten grilleissä tirisee myös aiempaa rasvaisempi liha.

Rakkaudella pantu olut saa unohtamaan humalahakuisuuden

Kun käsityöläisoluet ovat valtaamassa Alkonkin hyllyjä, ei voi enää puhua trendikkäiden hifistelystä. Pienpanimojen tuotteet käyvät kaupaksi, mutta käsityöläisyys pysyy. Tamperelaispanimossa etiketitkin kiinnitetään käsin pullo kerrallaan.

Omistajan toiminta pelasti suuremmilta tuhoilta Haminan savustamopalossa

Savustamoyrittäjä tyhjensi kaksi hiilidioksidisammuntinta palavaan savustuskoneeseen. Pelastuslaitos kiittelee ripeää toimintaa. Palomiehille jäi tehtäväksi vain varmistaa, ettei palo ollut levinnyt rakenteisiin.

Sähköt poikki, vesi nousee - saaristolaista ei syysmyrsky hetkauta

Raija Lakka on asunut miehensä kanssa Kotkan Haapasaaressa ympäri vuoden jo useita vuosia. Häntä syksyn myräkät eivät pelota ja niihin varaudutaan asianmukaisella tavalla. Ei ole tavatonta, että sähköt katkeavat tunneiksi - pahimmillaan sähkökatko on kestänyt puolitoista vuorokautta.

Savuherkkuja saa myös pallogrillistä

Pallogrilli korvaa hankalat ja kalliit savustuslaatikot ja uunit kotikäytössä. Parilla käyttövinkillä ja karkeammalla savustusrouheella syntyy savukalaa tai savulla sävytettyjä pihvejä tai paisteja.

Maidon hinta noussut 15 %

Valio on jättänyt loppulausuntonsa markkinaoikeudelle hintakiistassa. Perusmaidon hinta on noussut vuoden alusta hurjasti. Esimerkiksi jugurtin hinta on noussut vuoden alkuun nähden kaksi prosenttia, mutta maitolitran 15 prosenttia.

Lahnaa ei tarvitse hävetä

Särkikaloihin kuuluva lahna on roskakalan maineessa, vaikka varsinkin savustettuna se on mitä maittavin kala. Siikakannat Etelä-Päijänteellä ovat sen sijaan kehnot, joten lahnan saaminen savustuspönttöön on huomattavasti helpompi tehtävä.

Rakuunakasarmissa hengitetään puhdasta ilmaa

Lappeenrannan Rakuunamäen vanha miehistökasarmi on remontin jälkeen täyttymässä taas vuokralaisista. Oikeustalon työntekijät ulos savustanut sisäilma on saatu nostettua erinomaiselle tasolle.

Bongari ajaa harvinaisten kalojen perässä jopa 6 000 kilometriä

Suomen vesissä elää 101 eri kalalajia. Vuoden aikana saa helposti pyydystettyä kymmenen erilaista. 50 vaatii jo kovempaa työtä.

Valio nostamassa maidon hintaa lähes kolmanneksen

Perusteena on Kilpailuviraston taannoinen syytös vääränlaisesta hinnoittelusta. Hinta nousee helmikuun alusta.

Kolumni: Kotka tarvitsee uusia tapoja

Selvitys Kotkan johdon laskuista kertoo, että vanhan tavan mukaan kaupungin rahoja on käytetty ilmoitusvelvoitteista piittaamatta. Selvityksestä selvisi puhtain paperein vain kolme johtajaa. Keneen jatkossa pitäisi kohdistaa katseet kaupungin pyrkiessä eteenpäin?

Vankilamyymälän tuotteita on harvoin tarjolla

Vankilamyymälästä mukaan lähtee niin nukkekoteja, savustuslaatikoita ja maitolaitureita.

Tuppuraisen matikassa on savuaromi

Kemin kaupunginteatterista virkavapaalla oleva Kimmo Tuppurainen nauttii luonnossa liikkumisesta, sillä siellä ei tarvitse vetää rooleja. Tuppuraisen tapaan valmistuva uunimade tarjotaan tietysti itse poimituiden puolukoiden kera ja pikantin säväyksen annokseen antaa omassa kylmäsavustimessa hautunut juusto.

Savustuspussin isä kehittelee nyt Maailmanikkunaa

Keksijän luovuus ei lakkaa pulppuamasta vapaallakaan. Savustuspussin keksijänä 90-luvulla tunnetuksi tullut Tapani Tirkkonen ideoi nykyisin Maailmanikkunaa; keksintöä, jolla esimerkiksi ikäihmisille voidaan tuoda kotimaisemat laitoksiin. Tirkkosen mukaan nimenomaan arjessa syntyy keksintöjä, joita ihmisetkin kaipaavat.

Saunamajuri Pekka Kuusisto rakensi savusaunan päivässä

Pekka Kuusiston savusauna sai alkunsa vedonlyönnistä kavereiden kesken. Päivässä rakennettu sauna löytyy vanhalta myllytontilta Juvalta.

Kaasugrilli on kesän hittituote

Grillauslaitteet käyvät vilkkaasti kaupaksi. Lämpimät kelit saivat aikaan sen, että grillien myynti käynnistyi jo pääsiäisen aikaan.

Taimen kutsuu Kyykoskelle

Kyykosken viehekalastusalue houkuttelee kalastajia pulleilla taimenilla. Kalat on kannettava koskeen, sillä taimen ei suostu kutemaan alueella.

Lapin kalat etelän kautta takaisin kauppoihin

Lappilainen kala joutuu kiertämään etelän tukkukauppiaiden kautta takaisin lappilaisten kauppojen tiskeille. Rovaniemen Tiaisessa asuvan kalayrittäjän Petri Mannisen mukaan lappilaiset kalastajat joutuvat lähettämään suuren osan saaliista tukkuliikkeille Etelä-Suomeen, koska paikalliset kauppiaat ostavat vain parhaat arvokalat päältä.

Valitseeko grilli ihmisen?

Kaupoista löytyy grillejä joka lähtöön: on pientä, suurta, savustuspöntöllistä, pizzauunillista, kaasulla toimivaa ja perinteisempää hiilillä käytettävää pallogrilliä. Pohjalaisille grillin ulkonäkö ja käyttömahdollisuudet merkitsevät hintaa enemmän. Myös pallogrillille löyty oma vankka kannattajakuntansa.

Hirvisaaliit ruuhkauttavat palvaamoita

Palvaamoissa eletään syksyn kuuminta sesonkia, joka kiihtyy entisestään joulun lähestyessä. Syksyn ennätykselliset hirvilupamäärät näkyvät nyt erityisen hyvin savustusuuneissa, joissa hirvi on nyt hallitsevassa asemassa.

Eväsreppu: Savulohi

Tämä savulohi-resepti on lainaa Savosta.

Savustuuko järveläläisessä saunassa filettä kruunupäille?

Saattaa olla, että Sibeliustalolla tarjotaan kuninkaallisella lounaalla marraskuun ensimmäisenä maanantaina Kärkölässä savustettua possunfilettä. Ainakin Perinne Palvi toimitti perjantaina tilauksen mukaan Sibeliustalolle kyseistä herkkua. Mutta meneekö savupossu Victorian ja Danielin lounaalle, sitä ei vielä varmasti tiedetä.

Kuusamon Lihatuotteen ilmastointi syyniin

Hygieniaongelmien vuoksi elokuussa savustuskieltoon laitettu Kuusamon Lihatuote velvoitetaan laatimaan uudet ilmastointipiirustukset. Samalla yrityksen pitää tehdä heikosti toimivasta ilmastointijärjestelmästään korjaussuunnitelma lokakuun loppuun mennessä.

Antti Vihinen eroaa Sibeliustalosta

Sibeliustalon toimitusjohtaja Antti Vihinen eroaa tehtävästään. Vihinen ilmoitti perjantaiaamuna irtisanoutumisestaan kaupungin johdolle ja Sibeliustalon hallitukselle. Vihisen mukaan pääsyynä eroon ovat erimielisyydet talon kehittämisestä.

Savusieni-pizza

Anun reseptillä valmistuu pääruuaksi pizzaa. Se saa makunsa savustetuista sienistä. Sienten savustaminen onnistuu ihan kotiuunissa savustuspussissa.

Kuusamolaisfirmalta kiellettiin juuston savustus

Kuusamon kaupungineläinlääkäri on kieltänyt Kuusamon Lihatuotteelta juuston savustuksen hygieniaongelmien vuoksi. Elokuun lopun tarkastuksessa havaittiin pesupisteestä laskevan veden nousevan viemäristä ja aiheuttavan vakavan terveysvaaran.

Majatalon emännyys toteutti sielun unelman

Hollolalainen Soile Siltanen jätti seitsemisen vuotta sitten taakseen elämänsä valokuvaajana ja toteutti pitkäaikaisen unelmansa ryhtymällä Tõnise-majatalon emännäksi Virossa. Rohkea ja työteliäs hyppy uuteen ei ole Soilea kaduttanut - hän toivoo, että voisi mahdollisimman pitkään jatkaa kesiään Muhun saarella. Nykyinen työ on vähintään yhtä luovaa kuin valokuvaajan työ, Soile sanoo.

Savuaromien määrää vähennetään

Savuaromien käyttö elintarvikkeissa vähenee. Euroopan komission esityksen mukaan EU:ssa sallittaisiin ensi syksystä lähtien yhdeksän savuaromia, ja niiden käyttömääriä rajoitettaisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle