Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kari Syrjänen ja vanha sotilasradio

Kuolleen viestimiehen kotoa löytyi huone täynnä sotilasradioita – alan suurin museo sai yllättäen valtavan lahjoituksen: "Sydän läpsähti ja jalat löivät setsuuria"

Kouvolan sotilasradiomuseon kokoelma lähes kaksinkertaistui, kun se sai liki sata radiota kahtena erillisenä lahjoituksena.

Taavi Väänänen

Taavi haaveilee radioyhteyksistä kaukomaille: "Täällä OF3SRAL"

Moni perinteinen harrastus kaipaa mukaan nuorempaa väkeä. Radioamatööritoiminnan pariin kannustetaan nuoria leirillä Tammelassa.

Radioamatööri etsii yhteyksiä radiolaitteella

Radioamatöörien rooli kasvaa hätäviestinnässä

Radioamatöörien ja pelastuslaitoksen yhteistyö tiivistyy Pohjois-Savossa. Hätäliikenne voidaan turvata radioteitse pitkien sähkökatkojen aikana.

Radioamatööri etsii yhteyksiä radiolaitteella

Sadat radioamatöörit kokoontuvat Hankasalmelle

Hankasalmelle odotetaan viikonvaihteessa jopa 900 radioamatööriä. Radioamatöörit kokoontuvat Hankasalmelle valtakunnalliselle leirille.

Matti Ampio ottaa pienellä mukana kulkevalla radioasemalla yhteyttä.

Kun tietoverkot pimenevät, radioharrastajat pitävät viestit liikkeessä

Radioamatööreillä on yhä tärkeä rooli hätätilanteen sattuessa. He pystyvät turvamaan viestiliikenteen tilanteessa, jossa kaikki muut yhteydet katkeavat. Viestintä ilman sähkö- ja tietoverkkoa on radioamatööreille tuttua puuhaa.

Jarmo Hollstein

Vapepan hälytystehtävät ovat lisääntyneet roimasti

Uudenmaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäällikkö Jarmo Hollstein kertoi Aamu tv:n haastattelussa, että hälytystehtävien määrä on kohonnut muutamasta tapauksesta yli sataan tehtävään vuodessa.

Ihmisiä vierailemassa Märketin majakalla.

Märketin viimeinen majakanvartija: "Aika ei käynyt pitkäksi, mutta säilykeruokaan kyllästyi"

Karl-Erik Erikssonin työsarka alkoi Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla luodolla 1960-luvun alussa.

Kalle Mäkelä aloitti mäkihyppäämisen nelljänkymmenen vuoden jälkeen

Kuusikymppinen mäkikotka tähtää Lahden MM-kisoihin

Kalle Mäkelä kaivoi mäkihyppyhaalarin esille yli 40 vuoden tauon jälkeen. Tavoitteena on päästä koehyppääjäksi Lahden MM-kisojen suurmäkeen syntymäpäivän kunniaksi.

12-vuotias ei uskaltanut laskeutua talon katolta – kaverit pakenivat paikalta

Poikaporukka kiipesi puutalon katolle radiomaston avulla Kouvolassa. Kun yksi joukosta ei uskaltanut laskeutua alas, livistivät muut paikalta.

Kaksi radioamatööriä ottaa yhteyksiä radiolaitteella ja poseeraa kameralle

"Päässä viiraa ja tekniikka kiinnostaa" – vielä ovat radioamatöörit voimissaan

Vaikka meillä on matkapuhelimet, nettiyhteydet ja sosiaalinen media, ne eivät ole syrjäyttäneet radioamatööriharrastusta. Jos netti veikin yhden sukupolven, uusi polvi palaa harrastuksen pariin sen erikoisuuden vuoksi.

Revontulia Rovaniemen taivaalla.

Millainen sää on avaruudessa? – Ilmatieteen laitos aloitti avaruussäätietojen laatimisen

Ilmatieteen laitos tarjoaa uudessa palvelussaan avaruussäätiedotteita. Niiden avulla voi esimerkiksi arvioida, kannattaako lähteä kuikuilemaan revontulia.

Yle Ođđasat 6.11.2014

Inarilainen Partakon kylä on kaamoksella radioharrastajan paratiisi

Inarin kunnan pohjoisosassa, syrjäisessä Partakon kylässä sijaitsee Suomen dx-kuuntelijoiden tukikohta. Dx-kuuntelun eli kaukaisten radioasemien bongaus onnistui parhaimmillaan pimeässä. Ja täällä pimeää on puolet vuodesta, naurahtaa dx-harrastaja Mika Mäkeläinen.

Aurinkopaneeli omakotitalon katolla.

Aurinkoenergiaa kerrostalossa: Kahvinkeitin syö akun nopeasti, televisiota voi katsoa pitkäänkin

Kuhmolainen radioamatööri Teemu Salminen on yli vuoden ajan ottanut radiolaitteidensa virran kahdesta aurinkopaneelista. Aurinkoenergialla on Salmisen mukaan useita hyviä puolia.

Jalkapallo pelikentällä.

Porin vapaa-aika leikkaa sponsorirahoja ja korottaa vuokria

Porin nuorisotilojen toiminnan vapaa-aikalautakunta haluaa säilyttää ennallaan. Sponsorirahoja leikataan ensi vuonna 50 000 eurolla.

hiihto hiihtäjä sukset

Vapaa-aikavirasto karsisi rajulla kädellä Porissa

Porin vapaa-aikavirasto suunnittelee merkittäviä säästöjä. Ensi vuonna suljetaan tiloja ja nostetaan hintoja.

Radioamatööri Heikki Launis Saimaan Viitoset kerhotiloissa

Viestiä voi muuallakin kuin verkossa – radioamatöörit pitävät yhteyttä sähköttämällä

Vaikka elämmekin internetin ja kännyköiden aikakautta, riittää radioviestinnän harrastajia silti ympäri maailmaa. Lappeenrantalaiset Heikki Launis ja John Ahlbom ovat toimineet radioamatööreinä jo kymmeniä vuosia ja nähneet harrastustoiminnan muutoksen vuosien aikana.

Radio; radioamatöörit; radionkuuntelu

Internet ei tappanut radioamatööriharrastusta

Oululainen radioharrastaja Marko Juuso löysi radion ja radiolaitteet 1980-luvun lopulla. Sen jälkeen radioharrastus on vienyt miehen mukanaan.

Radioamatöörien laitteistoa

” OH9-Aarne - Risto kutsuu…”

Itsenäisyyspäivänä Suomen radioamatöörit ottavat jälleen toisiinsa yhteyden kukin omalla kalustollaan. Tornion Radiokerho ry on tänä vuonna mukana perinneradiopäivässä yhdysvaltalaisella Harris-sotilasradiolla.

Kansainvälinen avaruusasema avaruussukkula Atlantikselta nähtynä.

Mikkeliläinen Pekka sai yhteyden tuhoutuneeseen Columbia-sukkulaan

Näkövammainen Pekka Syväys muistetaan siitä, että radioamatööri oli ensimmäisenä suomalaisena yhteydessä Columbia-avaruussukkulaan kymmenen vuotta sitten. Kohtaamisesta traagisen tekee se, että samainen sukkula tuhoutui palatessaan ilmakehään helmikuussa 2003.

Oulujärvi tammikuussa

Energiaomavaraisuus alkaa auringosta ja tuulesta

Siinä missä toisille energian käyttö konkretisoituu vasta sähkölaskussa, toiset pohtivat mitä voisivat tehdä ollakseen pienelläkin mittakaavalla energiaomavaraisia. Suunnitelmista tekoihin pyrkii muun muassa kuhmolainen radioamatööri Teemu Salminen, joka kerää varavirtaa harrastustaan varten auringosta.

Toimittaja Päivi Solja Tampereen Radion studiossa.

Tampereen Radio juhlii 90 vuottaan avoimin ovin

Yle Tampereen toimituksessa juhlitaan yhtäjaksoisen radiotoiminnan 90-vuotispäivää yleisön ja radion ystävien kanssa. Toimituksen ovet ovat avoinna ja kahvipannu kuumana perjantaina kello 10–14.

Vanha radio

Radiota juhlitaan koko viikko - kerro oma radiomuistosi

Seurasitko Helsingin Olympialaisia radiosta? Miltä sota-ajan lähetykset kuulostivat? Olitko Markus-sedän fani tai nauhoititko Nuorten Sävellahjan musiikkia c-kasetille? Yle Tampere juhlii 90-vuotiasta radiota koko viikon ja kerää radiomuistoja myös yleisöltä.

Radioamatöörit perustavat tilapäisen leiriaseman Evolle

Suomen Radioamatööriliiton heinäkuun leirille Hämeenlinnan Evolle on tulossa noin tuhat radioamatööriä pitämään yhteyksiä ympäri maailmaa. EvoHami 2013 -leiri pystyttää leirialueelle sata metriä korkean tilapäisen maston lyhytaalto-, VHF- ja UHF-antenneilleen.

Lahden radiomastot yöllä.

Radiokaupunki Lahti on nimensä veroinen

Lahtea on vuosien varrella kutsuttu vaikka miksi, mutta Lahti on oikeasti radiokaupunki. Lahdessa on radiomastojen lisäksi yksi Suomen suurimmista radioamatöörikerhoista ja uusia harrastajia, myös nuoria, tulee jatkuvasti.

Oululainen Jorma Nevala virittää radiotaan lyhyille taajuuksille

DX-kuuntelija surffaa maailman radioaalloilla

Dx-radiokuuntelun aloittamiseen ei kummoisia välineitä tarvita. "Distant X", eli kaukainen tuntematon on kiehtonut radiokuuntelijoita ympäri maailmaa jo vuosikymmenten ajan.

Vanhoja armeijaradioita ja kirjoja pöydällä.

Perinneradiot sähköttävät muistoja sota-ajalta

Radioamatöörit juhlistavat itsenäisyyspäivää perinneradiotapahtumalla. Tapahtumassa kymmenet perinneradioiden harrastajat ottavat yhteyksiä toisiinsa vähintään 40 vuotta vanhoilla laitteilla. Valtakunnallinen perinneradiotapahtuma ei ole kilpailu, vaan kunnianosoitus veteraaniradioille ja niitä käyttäneille radioveteraaneille.

Leo Pajuvirta saattaa viettää valtaosan päivästä omassa radiohuoneessaan sähköttämässä.

Sähkötysaakkoset sinkoilevat yhä ympäri maailmaa

Sähköttäminen ja radioamatööritoiminta veivät Leo Pajuvirran sydämen jo pikkupoikana, ja nyt eläkkeellä puoletkin päivästä kuluu hyvin omassa radiohuoneessa ottaen yhteyksiä ympäri maailmaa. Niitä Leolle onkin kertynyt peräti 30 000! Liedossa voi tutustua sunnuntaina sota-ajan radioamatööritoimintaan.

Jukka Tarvainen "työhoneessaan".

Jukka Tarvainen Pieksämäeltä on radioamatöörien SM-tuplamestari

Jukka Tarvaisen voitto radioamatöörien kisoissa tuli morse-sähkötyksellä ja taitavalla radioyhteyksien luomisella.

We Rebuild-sivuston informaatiota Egyptin tilanteesta.

Vanhanaikaiset viestintämenetelmät auttavat egyptiläisiä välittämään tietoa

Egyptin hallinnon päätös sulkea teleoperaattorit ei ole vaientanut mielenosoittajia internetissä. Vanhanaikaiset menetelmät, kuten lankapuhelinmodeemit ja faksit sekä radioamatööritoiminta ovat jälleen kunniassa Egyptissä. Lisäksi tietokoneharrastajat ympäri maailman auttavat egyptiläisiä välittämään tietoa kansannoususta.

Radisti sähköttää sissiradiolla teltassa.

Taistelijan talo kutsuu, kuuleeko Päämaja!

Suomen radioamatöörit kunnioittavat itsenäisyyttämme perinneradiotapahtumalla. Itsenäisyyspäivän tapahtuman johtoradioasemana toimii Ilomantsiin, Taistelijan talolle, perustettu Pohjois-Karjalan Radiokerhon perinneasema.

Velomobiili suojaa polkijaa sateelta ja tuulelta.

Velomobiili ei säitä säikähdä

Etenkin syyskeleillä pyöräilijän pahimmat riesat ovat vastatuuli ja sade, ja usein niistä saa nauttia jopa yhtäaikaa. Onneksi on keksitty velomobiili.

Tuesday evening\s SOS messages jammed YLE\s switchboard with irrate callers.

Wandering Bear SOS Message Causes Viewer Consternation

An official SOS message concerning a wandering bear transmitted on Finnish television networks on Tuesday evening has caused consternation among viewers. Many irate viewers phoned national broadcaster YLE to angrily complain about the ticker message broadcast during the main evening news bulletin.

Kaatuneita puita rautatiellä

Nettikeskustelijat moittivat poikkeustilanteiden hoitoa

Asta-myrskyn aikainen viranomaistoiminta saa pyyhkeitä. Sisäasiainministeriöstä myönnetään, ettei pelastuslaitoksissa ole varauduttu ääri-ilmiöiden hoitoon riittävästi. Nettikeskustelijat korostavat kansalaisten oman valppauden merkitystä poikkeustilanteissa.

Radioamatööreihin on tulijoita

Moni perinteinen harrastus on nykyajan kiireessä hiipumassa, kun harrastajamäärät laskevat, eikä nuoria kiinnosta. Radioamatööriharrastus voi hyvin ja nuoriakin harrastajia löytyy. Radioliikenne on edelleen kiehtova asia.

Kriiseissä tarvitaan radioamatöörejä

Radioamatöörien apu on edelleen tärkeää kriisiviestinnässä. Kun yhteiskunnan infrastruktuuri romahtaa ja muut yhteydet katkeavat, ovat radioamatöörit tiedonvälityksen etulinjassa.

Radiomiehiä sodassa

Sota-aikana Suomen tiedonsiirtoa varmisti apuradioverkko

Toisen maailmansodan aikana viestien kulku oli aivan erilaista kuin nykyään. Puhelimia oli harvassa, ja puhelua saattoi joutua odottamaan jopa tunteja. Viestintää turvaamaan perustettiin sotien ajaksi apuradioverkko.

Apuradioverkko heräsi eloon

Radioamatöörit eri puolilla Suomea kunnioittivat sunnuntaina talvisodanaikaisia sähköttäjiä.

Morsetusta talvisodan hengessä

Suomen radioamatöörit muistelivat sunnuntaina talvisodan ajan radioamatööritoimintaa perustamalla apuradioverkon. Pääosin talvisodan aikaisella radiokalustolla viestiteltiin yhdeksällä eri paikkakunnalla Hangon ja Kuopion välillä.

Sähkötysavain ja vanha radio.

Radioamatöörien rooli oli merkittävä talvisodassa

Vaikka radioamatööritoiminta kiellettiin Suomessa talvisodan alla, radioamatöörejä tarvittiin varmentamaan valtakunnalle elintärkeät viestiyhteydet. Syntyi niin kutsuttu apuradioverkko. Sunnuntaina tuo verkko herätetään nostalgiamielessä taas henkiin.

Radioamatöörit joutuivat talvisodassa salaisiin hommiin

Maamme radioamatööritaajuuksilla muisteltiin sunnuntaina talvisodan kriisinaikaisen apuradioverkon syntymähetkiä 70 vuotta sitten. Päätapahtumaa juhlittiin Riihimäellä. Kangasalan Radiokerhon asemaltakin yhteyttä pidettiin sodan aikaisella tekniikalla.

Radioamatöörit koolla Porissa

Suomen Radioamatööriliiton vuosittaiset Syyspäivät järjestetään tänä vuonna Porissa lauantaina. Paikalle odotetaan viitisensataa kävijää. Syyspäivät on kaikille avoin tapahtuma. Syyspäivälauantain aikana on luvassa monenlaista ohjelmaa.

Touko Kapanen esittelee antennia

Mastomies Touko Kapanen tuntee tuulet

Keski-Suomessa valmistetaan osia maailman suurimpiin tuuliturbiineihin mutta tänne ei tuulivoimaloita kannata rakentaa, ainakaan heti. Näin sanoo Touko Kapanen, monien keksintöjen mies Konneveden Istunmäeltä. Ja hän tietää, mistä puhuu, sillä tuulivoimat ovat Toukolle tuttuja.

Radioamatöörit koolla Syötekeskuksessa

Radioamatööriliiton kesäleiri HamiWaara09 kokoaa alan harrastajat Pikku-Syötteelle.

Radioamatöörien laitteistoa. Kuva: Saimaan Viitoset ry.

Radioamatööriharrastus tarjoaa unohtumattomia kokemuksia

"70-luvun lopulla on tullut seurattua Jordanian kuningas Husseinin lentoakin radioteitse."

Kansainvälinen avaruusasema maapallo taustallaan

Porista yhteys avaruuteen

Porilaiset radioamatöörit pitävät perjantaina yhteyttä maata kiertävälle kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Radioamatöörit testaavat kriisiviestintää

Suomalaiset radioamatöörit testaavat lauantaina kello 11 - 15 aikana yhteistyössä viranomaisten kanssa kriisiviestintää Turva 2008 -harjoituksessa.

Motorola teki ostotarjouksen Vertex Standardista

Matkapuhelinyhtiö Motorola on tehnyt 74,4 miljoonan euron ostotarjouksen japanilaisesta radiolaitevalmistaja Vertex Standardista. Tarjoushinnassa on 35 prosentin preemio maanantain päätöskurssiin.