Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lasten purentavirheiden seulonta laahaa Kokkolassa jäljessä koronan takia

Meneillään olevat oikomishoidot on saatu turvattua, mutta poikkeusaika on heijastunut seuraavaksi uusien seulontojen aloittamiseen.

Hammashoidossa hoitovelkaa erityisesti Helsingissä

Helsingissä on jäänyt koronavirusepidemian vuoksi tältä vuodelta tekemättä noin 100 000 suun terveydenhuollon käyntiä.

Stressi, napostelu ja happamat juomat näkyvät opiskelijoiden hampaissa – “Lyhyessä ajassa tulee pahat vauriot”

Stressiperäisiä purentaongelmia hoidetaan muun muassa venyttelyn ja purentakiskon avulla.

Aikuiset maksavat oikomishoidoista tuhansia euroja ulkonäkösyistä – suora hammasrivi ei ole välttämättä ikuinen

Uusien oikomismuotojen myötä kynnys hoitojen aloittamiseen on madaltunut. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Bruksaatko sinäkin öisin? Et ole yksin – hampaita narskuttelee yöllä liki kolmannes suomalaisista

Bruksaus eli hampaiden narskuttelu on tavallista öisin. Bruksausta pidetään enemmän aivotoimintaan kuin varsinaisiin purentavaivoihin liittyvänä häiriönä.

Hampaiden narskuttelu monen ongelma – voi kuluttaa hampaita ja aiheuttaa tulehduksia

Narskuttelua voi ehkäistä hammaslääkärin tekemällä purentakiskolla, jolla suojataan yksittäisiä hampaita: kisko kuluu, mutta hampaat eivät.

Hampaiden narskuttelulla pahimmillaan vakava seuraus: oireeton hampaan tulehtuminen voi olla hengenvaarallinen

Hampaita voi narskutella yhteen tietämättään unissaan tai puristaa voimakkaasti yhteen esimerkiksi kuntosalilla kuntoillessa. Hammas voi narskuttelun vuoksi jopa tulehtua.

Terästä, akryylia, silikonia – joka kolmannen lapsen hampaita oiotaan, mutta tiedätkö sinä, mitä lapsesi suusta löytyy ja miksi?

Ennen oikomishoito näkyi joka hymyllä. Nykyään kiinteää oikomislaitetta ei tarvita läheskään yhtä usein, sillä purennanohjaimet ja kevyet kojeet hoitavat homman.

Dental patients in Vantaa to tell AI computers 'where it hurts'

People in Vantaa with a toothache or other dental problem may now receive their first consultation from an artificially intelligent computer rather than a dentist's receptionist or hygienist. One of Finland's first AI-based preliminary patient care systems just opened to the public in the capital region city.

Löytö Pälkäneeltä: edistyksellinen hammaslääkäri haki oikomisoppia Amerikasta jo 100 vuotta sitten

Pohjoismaiden oikomishoidon uranuurtaja Carin Johanson matkasi 1900-luvun alussa Amerikkaan asti oppia saamaan. Pari vuotta sitten löytynyt Johansonin jäämistö todistaa, etteivät ortodontian perusperiaatteet ole sadassa vuodessa merkittävästi muuttuneet.

Kummasteleeko kukaan enää hammasrautoja? – "Kaikilla on tuttavapiirissään joku, jolla on ollut jo oikomishoitoa"

Oikomishoito on varsin yleistä. Kun suun hoito tehdään nuorena, se pystytään tekemään yksinkertaisilla kojeilla, mikä helpottaa ja nopeuttaa hoitoa ja hyvän tuloksen saavuttamista.

Hampaan päällä voi olla jopa 10 kiloa painoa – puhallinsoitto vaatii hampailta paljon

Esimerkiksi hampaiden poistot, kuluminen ja purentamuutokset voivat pistää puhaltajan pasmat sekaisin. Millinkin muutokset saattavat vaikuttaa soittamiseen. Osa puhaltimista laittaa hampaat hyvinkin suuren kuormituksen ja paineen alle.

Hampaiden narskutus, jännityspäänsärky – purentakisko voi helpottaa elämää

Naksuvatko leukanivelesi, eikö suu aukea kunnolla? Asiantuntijan mukaan alle kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii vaivoista, joihin apu löytyisi purennan korjaamisesta. Yksi apukeino on purentakisko.

Vanhuksen suussa voi muhia kivulias ja kohtalokas tulehdus

Ikäihmisten suun terveydestä huolehtiminen on parantunut huomattavasti kymmenessä viime vuodessa. Silti edelleen erityisesti hoivakotien ja muiden laitosten vanhusten hammastarkastuksissa voi olla vuosien väli, ja päivittäinen hampaiden puhdistaminen jäädä. Aina ei osata edes etsiä syytä suusta, kun vanhus alkaa syödä huonosti tai käyttäytyä levottomasti.

Suomalaislääkäri vie oikomishoidon tietotaitoa maailmalle

Vaasan keskussairaalasta eläkkeelle siirtynyt erikoishammaslääkäri Katri Keski-Nisula ei ehdi keinutuolissa lekotella. Hänen tietotaitoaan varhaisiän oikomishoidosta kysytään niin kotimaan hammashoitoloissa kuin kollegojen keskuudessa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Katri Keski-Nisula ryhtyy tarvittaessa oikomaan hampaita jo siinä vaiheessa, kun ensimmäinen pysyvä hammas puhkeaa.

Miksi Tiger Woodsilta puuttui hammas? - "Verta oli kaikkialla"

Woods avaa kautensa Phoenixin avoimessa turnauksessa. Golftähdellä on selitys harvaan hymyynsä puolitoista viikkoa sitten.

Suun kautta hengittäminen lisää purentavirheitä

Purentavirheiden taustalta löytyy paljon syitä, perinnöllisyys on yksi vahvimpia. Purentaan vaikuttavat silti arjen tavatkin, kuten se, miten nukkuu ja mitä kautta hengittää. Myös huulet, kieli ja jänteet näyttelevät omaa osaansa tässä palapelissä.

Hammasvaivoihin helpotusta Itä-Suomen yliopistosta

Itä-Suomen yliopiston hammaslääkärikoulutus Kuopiossa alkaa helpottaa lääkäripulaa muun muassa Etelä-Savossa. Hammaslääketieteen kandidaatteja saadaan lääkäreiksi jo ensi kesänä. Vuoden kuluttua valmistuvista toivotaan myös pysyvää apua Itä-Suomen hammashoidolle.

Kunnissa oikomishoitoihin liian niukat resurssit

Hampaiden oikomishoitoja tehdään entistä enemmän. Viimeisen viiden vuoden aikana määrät ovat kasvaneet selvästi kunnallisella puolella muun muassa Vaasassa ja Seinäjoella. Samaan aikaan resurssit ovat kuitenkin minimissään. Vaasassa tilanne on äitynyt melko hankalaksi.

Kaikki koululaiset eivät pääse hammashoitoon

Hammashoitoa on jouduttu monissa kouluissa vähentämään säästöjen vuoksi. Tuusulassa Jokelan koulussakaan eivät kaikki vinohampaiset pääse oikomishoitoon, ja hammastarkastuksia on harvennettu.

"Hampaiden puuttuminen ei paljon arkea haittaa"

Vuoden suuhygienistiksi valittu tekee päivätyönsä lisäksi vapaaehtoistöitä Sri Lankassa. Hampaisiin suhtaudutaan siellä eri tavalla kuin kotimaan kamaralla.

Aamuääntä käheyttävät vatsahapot ja hampaiden narskutus

Erityisesti puhetyöläiset joutuvat tekemään aamuisin töitä saadakseen äänen kulkemaan yöllisen levon jäljiltä. Aamukäheys saattaa kertoa myös refluksitaudista.

Antin penaali voi yllättää opettajan

Toisen hauskuus on toisen hampaiden narskutus. Oppilaille uh niin iiihhanat hokemat voivat ajaa opettajat siihen tilaan, että hermo piukkuu ja soijaa pukkaa. Ai niin, ja Putous se tunkee kuulemma läpi kaikessa, sanovat opettajat.

Yhä useammalla on rautaa suussaan

Nykyään kolmannes lapsista saa oikomishoitoa. Myös aikuiset oikovat hammasrivistöään entistä enemmän. Syyt ovat joko toiminnallisia tai esteettisiä.

Kiire ja stressi lisänneet hampaiden kiristelyä

Aristaako hampaitasi aamulla ja tuntuu, kuin olisit pureskellut unissasi kasan rautanauloja? Yhä useammalla ihmisellä huonosti nukutun yön syynä on hampaiden narskuttelu.

Karhea paikka voi aiheuttaa purentavian

Hampaissa käytettävät muovi- ja keramiikkapaikat ovat osoittautuneet käytössä lujiksi. Tutkijoiden mukaan ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua muovipaikan karheus.

Helsinki perää lainmuutosta harmaan talouden kitkemiseksi

Helsinki perää lainsäätäjiltä keinoja puuttua jämerämmin harmaaseen talouteen. Verottaja ei kuitenkaan saa kertoa Helsingille yritysten nimiä, ainoastaan niiden määrän. Rahoitusjohtaja Tapio Korhosen mielestä yrityksiä suojelevan lain takia kaupunki on hampaaton puuttumaan harmaaseen talouteen.

Aikuiset oikovat hampaitaan esteettisemmiksi

Yhä useammat aikuiset haluavat oikaista hampaansa. Hoidon aloittaminen on iso päätös sillä oikominen on melko kallista ja hammasrautojen kanssa pitää elää useimmiten ainakin vuosi.

Oikomishoidoissa huomattavia eroja

Hampaiden oikomishoidot ovat yleistyneet, mutta terveyskeskusten väliset erot herättävät huolta. Suun terveyden huollon asiantuntija Ilpo Pietilän tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan oikomishoidoista liian pieni osa tehdään erikoishammaslääkärin vastaanotolla.

Chilen mainaireita palaa loukkukaivokselle

Chilessä pidetään tänään uskonnollinen messu San Josen kaivoksella. Turmakaivoksen syvyyksistä muutama päivä sitten pelastettuja kaivostyöläisiä osallistuu jumalanpalvelukseen, jolla halutaan kunnioittaa selviytyneitä ja heidän välistä solidaarisuuttaan.

Chilessä kolme kaivosmiestä pääsi jo kotiin sairaalasta

Chilessä kolme maan alta pelastetuista kaivosmiehistä on jo päässyt sairaalasta, kertoo uutistoimisto AFP:n toimittaja. Miehet olivat 30 toverinsa kanssa Copiapon kaupungin sairaalassa tarkastuksissa päästyään kaivoksesta, jossa he olivat olleet loukussa ennätykselliset 69 päivää.

Chilen kaivosmiehet pääsevät pian sairaalasta kotiin

Chilen viranomaiset arvelevat, että osa kaivosmiehistä saattaa päästä kotiin jo torstaina. Lääkärit pitävät miehiä yllättävän hyväkuntoisina.

Lappeenrannan oikomishoitojono purkautuu

Tällä hetkellä hoitoihin kutsutaan tammikuussa jonoon otettuja potilaita. Toiveissa on vuoden loppuun mennessä saatu hoidettua vähintään kaikki maaliskuussa jonoon otetut.

Hampaiden oikomishoidot aloitetaan yhä nuorempana

Oikomishoidossa varhaiset oikomishoitokojeet ja purennanohjaimet ovat syrjäyttäneet perinteiset raudat. Hoidon kannalta olennaista on oikea ajoitus. Tutkimusten mukaan jopa 60 prosentilla suomalaislapsista on jonkinasteinen purentavirhe.

Closer Scrutiny of Family Health

The health of families with children is to be taken under closer scrutiny from the beginning of next year. Local authorities are to be obliged to follow up on health habits of families in connection with visits to municipal child health clinics.

Lappeenranta menettää tehokkaan oikojahammaslääkärin

Hammaslääkäri hoiti neljää potilasta yhtä aikaa neljässä vierekkäisessä huoneessa. Jatkossa oikomishoidot aiotaan ostaa Attendo MedOne Oy:ltä.

Aamutohtori: Puuttuvat hampaat

Aamutohtorissa pohdittiin sitä, miten puuttuvia hampaita voidaan korvata ja onko hampaan tai hampaiden puuttumisesta muutakin kuin esteettistä haittaa. Aamutohtorina oli Susanna Paju.

Hammaslääkärijonoja ryhdytään purkamaan oikomishoitojen ulkoistamisella

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitus päätti tänään, että ensi vuoden alusta kuntien oikomispalvelut ostettaan yksityisiltä yrityksiltä.

Hammaslääkäripelko voi periytyä vanhemmilta lapsille

Hammaslääkäripelon voi voittaa. Hammaslääkäreille pelokkaat asiakkaat ovat arkipäivää, joten purukalustoaan ei kannata jättää pelon takia hoitamatta.

Kipukokemukset hampaiden oikomishoidosta vaihtelevia

Hampaiden oikomishoito aiheuttaa useimmille potilaille kipua, kertoo Kuopion yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus. Kipu on kuitenkin useimmiten lievää ja lyhytkestoista.

Uusi hammasmuoti tuo jättikokoiset hammasraudat

Oikomishoidoissa käytettävät oikomiskojeet eli tuttavallisemmin hammasraudat ovat muuttumassa seurapiirikelpoisiksi. Uusimman trendin mukaan korumaiset, värilliset ja retrotyyliset hammastuet ovat nyt muotitietoisen valinta.

Hampaiden oikomishoidon ammattilaiset kokoontuvat Helsingissä

Kansainvälinen oikomishoidon kongressiin Helsinkiin kokoontuu 1 500 erikoishammaslääkäriä eri puolilta maailmaa. Keskiviikkona alkavassa kongressissa esitellään muun muassa huuli- ja suulakihalkion hoitoa Suomessa.

Tutkimus: Hampaiden narskuttelu kielii stressistä

Hampaiden narskuttelu tai yhteenpuristaminen voi kertoa stressistä ja huonosti nukutuista öistä, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Lasten hampaiden kunto on heikentynyt

Lasten hampaiden kunto on heikentynyt selvästi. Syitä ovat mm. kunnallisen hammashoidon säästöt ja hampaiden pesun laiminlyönti. Tilanne näkyy esimerkiksi Jyväskylän Keskussairaalassa, missä lasten vaikeiden, nukutuksessa hoidettavien hammasongelmien määrä on kasvanut rajusti.

Stressi kuluttaa opiskelijoiden hampaita

Stressi kuluttaa yhä useamman suomalaisen hampaita. Hampaiden yöllinen narskuttelu on lisääntynyt viime vuosien aikana erityisesti opiskelijoilla, kertoo YLEn TV-uutiset.