Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naudanfileeltä näyttävä ruoka-annos lautasella. Päällä on kastiketta ja vieressä kasviksia.

Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät

Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Lihaa ja maitoa vai aina mahakivuissa?

Kasvissyönnistä puhutaan kuin se olisi jokaisen vapaasti valittavissa. Ei ole, sanoo Järvi.

Hernepeltoa.

Hernekeitoistaan tunnettu Jalostaja hamuaa kesän hernesatoa ylimääräisillä korvauksilla viljelijöille

Luonnonvarakeskus arvioi vähän aikaa sitten, että kotimaan hernesadosta on tulossa hyvä. Tämä on helpotus hernekeittoa valmistamalle Oy Lunden Ab Jalostajalle, joka joutui vielä keväällä turvautumaan tuontiherneeseen.

Viljapeltoa Loimaan lakeuksilla

Tästä sadosta riippuu suomalaisten ruokapöydän omavaraisuus – siemenvilja on pakko kasvattaa kotimaassa

Suomessa pellot saatiin keväällä kylvettyä, mutta siementä täytyi ottaa huoltovarmuusvarastoista ja itävyysprosenttia laskea 85 prosentista 80:een.

Härkäpapuja säkissä.

Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet

Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.

Taneli Marttila ja Timo Latva-Koivisto hernepellollaan.

Herne tykkäsi helteistä – ennätyssato luvassa

Suomessa halutaan korvata tuontisoija kotimaisilla valkuaiskasveilla, minkä vuoksi herneen kysyntä on suurta. Se on tällä hetkellä kannattavin kasvi viljellä, arvioidaan Atrian rehuyhtiöstä.

Nainen levittää voita rieskalle.

Viljelty lupiini voisi olla vegaanisen ruoan uusi trendi, mutta Suomessa käyttö on harvinaista – ruokaharrastaja Paula Kaskimaan lupiinirieska maistuu lapsillekin

Makealupiini on Suomessa huonosti tunnettu ja vähän viljelty proteiinikasvi. Sillä voisi kuitenkin korvata jopa tuontisoijaa raaka-ainevalikoimassa, johon etenkin vegaanit toivovat isompaa kirjoa.

Espanjansiruetana

Osaatko tunnistaa ja torjua haitalliset vieraslajit? Esimerkiksi komealupiini ja kurtturuusu ovat riski myös Lapissa

Kampanjan teemalajeina ovat erityisesti kurtturuusu, espanjansiruetana, komealupiini sekä jättipalsami, jotka kaikki ovat tuttuja myös Lapissa.

Uudenkaupungin soijajalostamolla syntyvää soijamelassia purkissa.

Soijan tähteistä syntyy pian monikäyttöistä biomuovia vaikka eristeeksi – pilottitehtaan rakentaminen Uuteenkaupunkiin alkaa

Uuden biopolymeeritehtaan toivotaan parantavan pitkään vaikeuksissa rämpineen soijajalostamon kannattavuutta.

Nyhtökauraa paistinpannulla.

Farmers report bumper crop of peas, but cereal harvest slumps

Peas and broad beans are gaining popularity as domestically grown sources of protein for people and livestock.

Ett par händer håller i en öppnad ärtskida där det syns en rad med ärtor.

Herneenviljely suosiossa Etelä-Pohjanmaalla – viljelyalat ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa

Suomessa odotetaan herneestä tänä vuonna jopa historiallisen hyvää satoa.

Leena Laari

Mökkitontin lupiinimeri muutettiin ruohonleikkurin avulla nurmeksi – tutkija kehottaa kaikkia ihmisiä viikatehommiin

Monenlaiset keinot ovat käytössä taistelussa lupiineja vastaan. Leena Laari hoitaa homman ruohonleikkurilla.

Itse tehtyjä sämpylöitä lautasella

Suomalaisten vatsanväänteisiin löytyy jo useita ratkaisuja – Elintarvikeala etsii koko ajan uusia innovaatioita

Elintarvikeala tutkii erityisesti mikrobeja ja entsyymejä. Esimerkiksi huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja pyritään poistamaan jo tuotteen valmistuksessa.

Viljelijä Harri Laine härkäpapupellolla elokuussa 2019.

Näin kasvaa tulevaisuuden ruoka: Viljelijä muistaa, kuinka härkäpapu kelpasi ennen vain rehuksi – nyt siitä kehitetään lihankorviketta ja ilmastonpelastajaa

Arolan tilalla Pornaisissa on nähty, kuinka härkäpavusta tuli parissa vuodessa hittiruoka ja ilmaston pelastaja.

Härkäpapupelto.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin

Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Sami Pyykkönen ja Maija Järvinen

Lidlissä myynti kasvoi, mutta tulos putosi – Ruokahävikin torjunnassa yhtiö kehuu olevansa kilpailijoitaan parempi

Ensimmäisen laajan vastuullisuusraporttinsa julkaissut Lidl osasi odottaa soija-gatea – "raaka-aineen demonisointi ei ole oikea tie"

Kengät pelastuslaitoksen lattialla ambulanssin vieressä

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Ensihoitajat pelkäävät potilasturvallisuuden puolesta ja Helsingin pormestarien laskut

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Soijapeltoa Beloitissa Wisconsinissa.

Agriculture minister: Finnish animal feed to be soy-free by 2025

Finland could replace imported soybean meal with the expanded production of domestic broad beans, the minister claimed.

Soijakastike, soijapapu ja  tofu.

Puheet soijakastikkeen jäähyväisistä vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia – Voitaisiinko Suomesta edes tehdä soijatonta maata?

Soija on nyt niin kuuma peruna, että kaikkia siihen liittyviä lausuntoja tulkitaan tarkasti. Kysyimme Elintarviketeollisuusliitto ry:n näkemystä soijattomasta Suomesta.

Soijapapupellon puintia Brasiliassa.

Tiedätkö paljonko syöt soijaa ja miten se on tuotettu? Et edes voi, koska soijaa on niin monessa ruuassa, ja sitä tulee montaa reittiä

Amazonin tulipalot säikäyttivät osan soijansyöjistä. Paloalueilta ei tule Suomeen ainakaan kovin paljon soijaa, sanovat rehuvalmistajat, kauppaketjut ja ympäristöjärjestö WWF.

Soijapeltoa Beloitissa Wisconsinissa.

Maa- ja metsätalousministeri täsmensi avustajansa lausuntoa: Suomesta täysin soijaton rehukäytössä vuoteen 2025 mennessä

Ministerin mukaan soijarouheen tuonnista voisi luopua kokonaan, jos härkäpaputuotantoa olisi 80 000 hehtaarin edestä.

Eplanadinpuiston sivukadut suljetaan Putinin autosaattueen saapuessa Helsinkiin.

Keskiviikko 21.8.2019 (tv)

Suomen ja Venäjän presidentit keskustelevat tänään Helsingissä Presidentinlinnassa. Suomeen tuodaan geenimuunneltua soijaa enemmän kuin ennen. Suomalaiset rakentavat pienempiä omakotitaloja kuin ennen. Säätiedot.

Satoja broilereita hallissa.

Geenimuunneltua soijaa tuodaan entistä enemmän siipikarjan rehuksi – MTK: "Gm–vapaudesta täytyy maksaa enemmän"

Geenimuunneltu soija testataan tiukalla seulalla EU:ssa. Turvallisuusriskinä sitä ei enää elintarvikkeissa pidetä.

nainen syö lihaa

Näin voit parantaa ilmastoraportin synkkiä lukuja – Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu

Ruokahävikin hillitsemisellä myös kotikeittiöissä on iso merkitys taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, osoittaa IPCC:n tuore ilmastoraportti.

Hilma Koskinen Yksi Härtelön keksijöistä Lipasu Oy

Maistaisitko härkäpapujäätelöä? "Pyrimme tekemään tuotteen, jonka voi syödä kevyellä omallatunnolla"

Seitsemän yliopisto-opiskelijaa innovoi härkäpavuista jäätelön. Erikoisruokavaliot ja ympäristötietoisuus lisäävät uudenlaisten elintarvikkeiden kysyntää.

Soijafarmari Belinda Burrier tutkii soijakasveja kotitilallaan Union Bridgessä.

”Monelta farmarilta jää sato niittämättä” – Kauppasota Kiinan kanssa on ajanut Yhdysvaltain soijanviljelijät ahdinkoon

Amerikkalaissoijalle on löytynyt uusia markkinoita eri puolilla maailmaa, mutta Kiinan viennin tyrehtymistä on vaikea paikata.

Lupiineja tien varrella

Kajaani tahtoo eroo lupiineista talkoilla – "Tilanne ei ole vielä toivoton"

Kajaanilaiset voivat toimittaa tuhottuja lupiineja ilmaiseksi jätekeskukseen aina heinäkuun loppuun saakka.

Härkäpapu

Härkäpavun kysyntä kasvaa – samalla kasvaa sen viljelyala Etelä-Pohjanmaalla

Eteläpohjalaiset viljelevät härkäpapua noin tuhannella hehtaarilla.

Lupiini

Kokkolaan on perustettu vieraslajien vastaanottopiste

Asiantuntijan neuvo haitallisen lupiinin nitistämiseen: Niitä kasvi ennen siementen kypsymistä.

Raakamakkaroita ja grillimakkaroita grillissä.

Ihmiset panostavat juhannuksena ruokaan – "Soijanakki ei ole vielä korvannut grillimakkaraa"

Uudet perunat, punainen liha ja grillimakkara ovat juhannuspöydän kunkkuja.

Papuja kulhossa

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"

Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

Linus Tuomenvirta uuttaa kotonaan kahvia

23-vuotias kyllästyi pahaan kahviin ja perusti kotiinsa laboratorion, jossa uuttaa kahvinsa käsin – näillä vinkeillä sinäkin onnistut

Kahvin voi keittää nappia painamalla, mutta uskollisimmilta harrastajilta kahvikupillisen valmistaminen vie useita päiviä.

Tofu.

Tältä näyttää suomalaisittain harvinaisessa tofutehtaassa – "Tofu on kuin kala, se on aina vedessä"

Pienessä hämäläiskunnassa valmistetaan tofua aidon kiinalaisen reseptin mukaan. Alan markkinajohtaja toimii Tammisaaressa.

Ruisleipä, jonka päällä salaattia, kurkkua ja tomaattia.

Kuidun lisääminen parantaa sokeritasapainoa

Päivittäin syötävän kuitumäärän pitäisi olla ainakin 25 grammaa.

Uudenkaupungin Nordic Soyan tehdas paloyönä, liekkejä ei näkynyt rakennuksen ulkopuolelle.

Nordic Soyan tehtaalla Uudessakaupungissa oli yöllä tulipalo

Vaaratilanne olisi tullut, mikäli savukaasut olisivat päässeet lämpenemään liikaa, ja räjähtäneet tai humahtaneet palamaan.

Läheltä

Uhkaava palonalku Nordic Soyan tehtaalla

Paikalle hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. 

Anonyymejä ihmisiä ostoskeskuksessa.

Friday’s papers: 4-day workweek, rising rates, men & #metoo and soy controversy

Long working hours could become a distant memory, mortgage rates reverse course, the men's rights movement finds an audience, and soy gets a bad rap.

Ohrapelto syksyllä

Kesän suurin ohrasato puitiin Lapualla

Suomen runsain ohrasato kasvoi päättyneellä kasvukaudella Lapuan alajokilaaksossa. Kari Alasaari sai täsmäviljelyllä peltolohkonsa tuottamaan lähes 8 600 kilon hehtaarisadon.

Viljelijä peltotöissä.

Trumpin kauppapolitiikka kuristaa soijantuottajia ja koettelee uskoa presidenttiin kannatuksen ydinalueilla – "Jos voitolliseksi ei päästä parissa vuodessa, moni voi hakea muutosta"

Kiina kosti Trumpin asettamat tullit ja asetti soijalle 25 prosentin tullin. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa uusia tulleja otetaan käyttöön tänään.

Tesco Free From -tuotesarjan Toffee & Vanilja -jäätelötuutteja.

SOK vetää myynnistä jäätelötuutteja, merkintä soijasta puuttuu

Kyseinen jäätelö ei sovi ihmisille, jotka ovat hyvin allergisia soijalle.

Hernekeittoa lautasella.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla

Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Tutkimusjohtaja Juha Klefström työpaikallaan Biomedicumissa.

Finnish expert warns: Studies linking certain foods with cancer are still in early days

Recent laboratory testing has found links between amino acids and cancer. A top Finnish researcher says the results are preliminary, and warns people against changing their diets.

Perunoita perunajauhotehtaan liukuhihnalla

Pelkkä peruna ei riitä – Kokemäen perunajauhotehdas testaa härkäpapuja

Perunalla tehtaan käyntikausi jää vain kolmeen kuukauteen vuodessa. Herneellä ja härkäpavulla hyötykäyttöä voitaisiin jatkaa pitkälle talveen.

Etelä-Savon peltopäivässä, joka järjestettiin Karilan tutkimuspelloilla Mikkelin Rantakylässä.

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä haluaa ulkomailta tuodun soijan sijasta kotimaisia vaihtoehtoja. Leppä aikoo syksyllä puuttua esityksin viljelijöiden taloudelliseen ahdinkoon kaupan valtaa vastaan.

Härkäpapu

Kotimaisen härkäpavun viljely on lisääntynyt – vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille

Härkäpapu tulee kaupassa vastaan lähinnä kasviproteiinivalmisteena. Valtaosa kotimaisesta härkäpavusta käytetään kuitenkin eläinten ravinnoksi.

Härkäpapuja pensaassa

Härkäpavun viljelyala kaksinkertaistuu Suomessa

Tällä hetkellä härkäpapua käytetään etupäässä rehuksi. Viljelijöitä kiinnostaisi elintarvikepuolelta mahdollisesti saatava parempi hinta.

Satoja broilereita hallissa.

Lihantuottajat WWF:n oppaasta: Tehokkaasti tuotettu liha on luomua parempi ympäristölle

Suomen Broileryhdistyksen mukaan soijarehun roolia korostetaan keskusteluissa liikaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle