Uusimmat artikkelit
Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät
Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.
Ulla Järven kolumni: Lihaa ja maitoa vai aina mahakivuissa?
Kasvissyönnistä puhutaan kuin se olisi jokaisen vapaasti valittavissa. Ei ole, sanoo Järvi.
Hernekeitoistaan tunnettu Jalostaja hamuaa kesän hernesatoa ylimääräisillä korvauksilla viljelijöille
Luonnonvarakeskus arvioi vähän aikaa sitten, että kotimaan hernesadosta on tulossa hyvä. Tämä on helpotus hernekeittoa valmistamalle Oy Lunden Ab Jalostajalle, joka joutui vielä keväällä turvautumaan tuontiherneeseen.
Tästä sadosta riippuu suomalaisten ruokapöydän omavaraisuus – siemenvilja on pakko kasvattaa kotimaassa
Suomessa pellot saatiin keväällä kylvettyä, mutta siementä täytyi ottaa huoltovarmuusvarastoista ja itävyysprosenttia laskea 85 prosentista 80:een.
Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet
Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.
Herne tykkäsi helteistä – ennätyssato luvassa
Suomessa halutaan korvata tuontisoija kotimaisilla valkuaiskasveilla, minkä vuoksi herneen kysyntä on suurta. Se on tällä hetkellä kannattavin kasvi viljellä, arvioidaan Atrian rehuyhtiöstä.
Viljelty lupiini voisi olla vegaanisen ruoan uusi trendi, mutta Suomessa käyttö on harvinaista – ruokaharrastaja Paula Kaskimaan lupiinirieska maistuu lapsillekin
Makealupiini on Suomessa huonosti tunnettu ja vähän viljelty proteiinikasvi. Sillä voisi kuitenkin korvata jopa tuontisoijaa raaka-ainevalikoimassa, johon etenkin vegaanit toivovat isompaa kirjoa.

Osaatko tunnistaa ja torjua haitalliset vieraslajit? Esimerkiksi komealupiini ja kurtturuusu ovat riski myös Lapissa
Kampanjan teemalajeina ovat erityisesti kurtturuusu, espanjansiruetana, komealupiini sekä jättipalsami, jotka kaikki ovat tuttuja myös Lapissa.
Soijan tähteistä syntyy pian monikäyttöistä biomuovia vaikka eristeeksi – pilottitehtaan rakentaminen Uuteenkaupunkiin alkaa
Uuden biopolymeeritehtaan toivotaan parantavan pitkään vaikeuksissa rämpineen soijajalostamon kannattavuutta.

Farmers report bumper crop of peas, but cereal harvest slumps
Peas and broad beans are gaining popularity as domestically grown sources of protein for people and livestock.
Kotimainen soija voi pian olla arkipäivää, vaikka viljelyn piti olla Suomessa mahdotonta – voidaanko tuontisoijalle heittää hyvästit?
Soijan kasvuolosuhteet ovat Suomessa muuttuneet paremmiksi ilmaston lämpenemisen myötä.
Herneenviljely suosiossa Etelä-Pohjanmaalla – viljelyalat ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa
Suomessa odotetaan herneestä tänä vuonna jopa historiallisen hyvää satoa.
Suomalaiset viljelijät hurahtivat herneeseen – nyt odotetaan suurinta satoa 100 vuoteen
Iso osa viljeltävästä herneestä menee rehuksi.
Mökkitontin lupiinimeri muutettiin ruohonleikkurin avulla nurmeksi – tutkija kehottaa kaikkia ihmisiä viikatehommiin
Monenlaiset keinot ovat käytössä taistelussa lupiineja vastaan. Leena Laari hoitaa homman ruohonleikkurilla.
Suomalaisten vatsanväänteisiin löytyy jo useita ratkaisuja – Elintarvikeala etsii koko ajan uusia innovaatioita
Elintarvikeala tutkii erityisesti mikrobeja ja entsyymejä. Esimerkiksi huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja pyritään poistamaan jo tuotteen valmistuksessa.

Näin kasvaa tulevaisuuden ruoka: Viljelijä muistaa, kuinka härkäpapu kelpasi ennen vain rehuksi – nyt siitä kehitetään lihankorviketta ja ilmastonpelastajaa
Arolan tilalla Pornaisissa on nähty, kuinka härkäpavusta tuli parissa vuodessa hittiruoka ja ilmaston pelastaja.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin
Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Lidlissä myynti kasvoi, mutta tulos putosi – Ruokahävikin torjunnassa yhtiö kehuu olevansa kilpailijoitaan parempi
Ensimmäisen laajan vastuullisuusraporttinsa julkaissut Lidl osasi odottaa soija-gatea – "raaka-aineen demonisointi ei ole oikea tie"

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Ensihoitajat pelkäävät potilasturvallisuuden puolesta ja Helsingin pormestarien laskut
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Agriculture minister: Finnish animal feed to be soy-free by 2025
Finland could replace imported soybean meal with the expanded production of domestic broad beans, the minister claimed.

Puheet soijakastikkeen jäähyväisistä vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia – Voitaisiinko Suomesta edes tehdä soijatonta maata?
Soija on nyt niin kuuma peruna, että kaikkia siihen liittyviä lausuntoja tulkitaan tarkasti. Kysyimme Elintarviketeollisuusliitto ry:n näkemystä soijattomasta Suomesta.

Tiedätkö paljonko syöt soijaa ja miten se on tuotettu? Et edes voi, koska soijaa on niin monessa ruuassa, ja sitä tulee montaa reittiä
Amazonin tulipalot säikäyttivät osan soijansyöjistä. Paloalueilta ei tule Suomeen ainakaan kovin paljon soijaa, sanovat rehuvalmistajat, kauppaketjut ja ympäristöjärjestö WWF.

Maa- ja metsätalousministeri täsmensi avustajansa lausuntoa: Suomesta täysin soijaton rehukäytössä vuoteen 2025 mennessä
Ministerin mukaan soijarouheen tuonnista voisi luopua kokonaan, jos härkäpaputuotantoa olisi 80 000 hehtaarin edestä.

Keskiviikko 21.8.2019 (tv)
Suomen ja Venäjän presidentit keskustelevat tänään Helsingissä Presidentinlinnassa. Suomeen tuodaan geenimuunneltua soijaa enemmän kuin ennen. Suomalaiset rakentavat pienempiä omakotitaloja kuin ennen. Säätiedot.

Geenimuunneltua soijaa tuodaan entistä enemmän siipikarjan rehuksi – MTK: "Gm–vapaudesta täytyy maksaa enemmän"
Geenimuunneltu soija testataan tiukalla seulalla EU:ssa. Turvallisuusriskinä sitä ei enää elintarvikkeissa pidetä.

Näin voit parantaa ilmastoraportin synkkiä lukuja – Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu
Ruokahävikin hillitsemisellä myös kotikeittiöissä on iso merkitys taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, osoittaa IPCC:n tuore ilmastoraportti.

Maistaisitko härkäpapujäätelöä? "Pyrimme tekemään tuotteen, jonka voi syödä kevyellä omallatunnolla"
Seitsemän yliopisto-opiskelijaa innovoi härkäpavuista jäätelön. Erikoisruokavaliot ja ympäristötietoisuus lisäävät uudenlaisten elintarvikkeiden kysyntää.

”Monelta farmarilta jää sato niittämättä” – Kauppasota Kiinan kanssa on ajanut Yhdysvaltain soijanviljelijät ahdinkoon
Amerikkalaissoijalle on löytynyt uusia markkinoita eri puolilla maailmaa, mutta Kiinan viennin tyrehtymistä on vaikea paikata.

Kajaani tahtoo eroo lupiineista talkoilla – "Tilanne ei ole vielä toivoton"
Kajaanilaiset voivat toimittaa tuhottuja lupiineja ilmaiseksi jätekeskukseen aina heinäkuun loppuun saakka.

Härkäpavun kysyntä kasvaa – samalla kasvaa sen viljelyala Etelä-Pohjanmaalla
Eteläpohjalaiset viljelevät härkäpapua noin tuhannella hehtaarilla.

Kokkolaan on perustettu vieraslajien vastaanottopiste
Asiantuntijan neuvo haitallisen lupiinin nitistämiseen: Niitä kasvi ennen siementen kypsymistä.

Ihmiset panostavat juhannuksena ruokaan – "Soijanakki ei ole vielä korvannut grillimakkaraa"
Uudet perunat, punainen liha ja grillimakkara ovat juhannuspöydän kunkkuja.

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"
Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

23-vuotias kyllästyi pahaan kahviin ja perusti kotiinsa laboratorion, jossa uuttaa kahvinsa käsin – näillä vinkeillä sinäkin onnistut
Kahvin voi keittää nappia painamalla, mutta uskollisimmilta harrastajilta kahvikupillisen valmistaminen vie useita päiviä.

Tältä näyttää suomalaisittain harvinaisessa tofutehtaassa – "Tofu on kuin kala, se on aina vedessä"
Pienessä hämäläiskunnassa valmistetaan tofua aidon kiinalaisen reseptin mukaan. Alan markkinajohtaja toimii Tammisaaressa.

Kuidun lisääminen parantaa sokeritasapainoa
Päivittäin syötävän kuitumäärän pitäisi olla ainakin 25 grammaa.

Miten valmistaa täydellinen vegaaninen burgerpihvi? Voiko kasvissyöjä noudattaa FODMAP-ruokavaliota? 12 kysymystä ja vastausta kasvisruuasta
Etsimme vastaukset yleisön kysymyksiin kasvisruokavaliosta.

Nordic Soyan tehtaalla Uudessakaupungissa oli yöllä tulipalo
Vaaratilanne olisi tullut, mikäli savukaasut olisivat päässeet lämpenemään liikaa, ja räjähtäneet tai humahtaneet palamaan.

Uhkaava palonalku Nordic Soyan tehtaalla
Paikalle hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Friday’s papers: 4-day workweek, rising rates, men & #metoo and soy controversy
Long working hours could become a distant memory, mortgage rates reverse course, the men's rights movement finds an audience, and soy gets a bad rap.

Kesän suurin ohrasato puitiin Lapualla
Suomen runsain ohrasato kasvoi päättyneellä kasvukaudella Lapuan alajokilaaksossa. Kari Alasaari sai täsmäviljelyllä peltolohkonsa tuottamaan lähes 8 600 kilon hehtaarisadon.

Trumpin kauppapolitiikka kuristaa soijantuottajia ja koettelee uskoa presidenttiin kannatuksen ydinalueilla – "Jos voitolliseksi ei päästä parissa vuodessa, moni voi hakea muutosta"
Kiina kosti Trumpin asettamat tullit ja asetti soijalle 25 prosentin tullin. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa uusia tulleja otetaan käyttöön tänään.

SOK vetää myynnistä jäätelötuutteja, merkintä soijasta puuttuu
Kyseinen jäätelö ei sovi ihmisille, jotka ovat hyvin allergisia soijalle.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla
Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Finnish expert warns: Studies linking certain foods with cancer are still in early days
Recent laboratory testing has found links between amino acids and cancer. A top Finnish researcher says the results are preliminary, and warns people against changing their diets.

Pelkkä peruna ei riitä – Kokemäen perunajauhotehdas testaa härkäpapuja
Perunalla tehtaan käyntikausi jää vain kolmeen kuukauteen vuodessa. Herneellä ja härkäpavulla hyötykäyttöä voitaisiin jatkaa pitkälle talveen.

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä haluaa ulkomailta tuodun soijan sijasta kotimaisia vaihtoehtoja. Leppä aikoo syksyllä puuttua esityksin viljelijöiden taloudelliseen ahdinkoon kaupan valtaa vastaan.

Kotimaisen härkäpavun viljely on lisääntynyt – vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille
Härkäpapu tulee kaupassa vastaan lähinnä kasviproteiinivalmisteena. Valtaosa kotimaisesta härkäpavusta käytetään kuitenkin eläinten ravinnoksi.

Härkäpavun viljelyala kaksinkertaistuu Suomessa
Tällä hetkellä härkäpapua käytetään etupäässä rehuksi. Viljelijöitä kiinnostaisi elintarvikepuolelta mahdollisesti saatava parempi hinta.

Lihantuottajat WWF:n oppaasta: Tehokkaasti tuotettu liha on luomua parempi ympäristölle
Suomen Broileryhdistyksen mukaan soijarehun roolia korostetaan keskusteluissa liikaa.