Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Herneenviljely suosiossa Etelä-Pohjanmaalla – viljelyalat ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa

Suomessa odotetaan herneestä tänä vuonna jopa historiallisen hyvää satoa.

Perjantai 17.7.2020 (radio)

Lapset pitivät poikkeusoloista. Käytettyjen autojen kauppa kasvaa. Raimo Sailas kuoli. Hernesato on tosi hyvä. Sää jatkuu lämpimänä.

Mökkitontin lupiinimeri muutettiin ruohonleikkurin avulla nurmeksi – tutkija kehottaa kaikkia ihmisiä viikatehommiin

Monenlaiset keinot ovat käytössä taistelussa lupiineja vastaan. Leena Laari hoitaa homman ruohonleikkurilla.

Suomalaisten vatsanväänteisiin löytyy jo useita ratkaisuja – Elintarvikeala etsii koko ajan uusia innovaatioita

Elintarvikeala tutkii erityisesti mikrobeja ja entsyymejä. Esimerkiksi huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja pyritään poistamaan jo tuotteen valmistuksessa.

Näin kasvaa tulevaisuuden ruoka: Viljelijä muistaa, kuinka härkäpapu kelpasi ennen vain rehuksi – nyt siitä kehitetään lihankorviketta ja ilmastonpelastajaa

Arolan tilalla Pornaisissa on nähty, kuinka härkäpavusta tuli parissa vuodessa hittiruoka ja ilmaston pelastaja.

Muutoksen hetki voi olla lähellä: Soijaa ei ehkä jatkossa tarvitse kuljettaa ulkomailta – nämä 5 lajia löytyvät koto-Suomestakin

Suurimmat toiveet lepäävät härkäpavun ja herneen harteilla, mutta tarpeen olisivat myös eksoottisemmat sinilupiini, keltalupiini ja kotimainen soija.

Lidlissä myynti kasvoi, mutta tulos putosi – Ruokahävikin torjunnassa yhtiö kehuu olevansa kilpailijoitaan parempi

Ensimmäisen laajan vastuullisuusraporttinsa julkaissut Lidl osasi odottaa soija-gatea – "raaka-aineen demonisointi ei ole oikea tie"

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Ensihoitajat pelkäävät potilasturvallisuuden puolesta ja Helsingin pormestarien laskut

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Agriculture minister: Finnish animal feed to be soy-free by 2025

Finland could replace imported soybean meal with the expanded production of domestic broad beans, the minister claimed.

Puheet soijakastikkeen jäähyväisistä vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia – Voitaisiinko Suomesta edes tehdä soijatonta maata?

Soija on nyt niin kuuma peruna, että kaikkia siihen liittyviä lausuntoja tulkitaan tarkasti. Kysyimme Elintarviketeollisuusliitto ry:n näkemystä soijattomasta Suomesta.

Tiedätkö paljonko syöt soijaa ja miten se on tuotettu? Et edes voi, koska soijaa on niin monessa ruuassa, ja sitä tulee montaa reittiä

Amazonin tulipalot säikäyttivät osan soijansyöjistä. Paloalueilta ei tule Suomeen ainakaan kovin paljon soijaa, sanovat rehuvalmistajat, kauppaketjut ja ympäristöjärjestö WWF.

Maa- ja metsätalousministeri täsmensi avustajansa lausuntoa: Suomesta täysin soijaton rehukäytössä vuoteen 2025 mennessä

Ministerin mukaan soijarouheen tuonnista voisi luopua kokonaan, jos härkäpaputuotantoa olisi 80 000 hehtaarin edestä.

Geenimuunneltua soijaa tuodaan entistä enemmän siipikarjan rehuksi – MTK: "Gm–vapaudesta täytyy maksaa enemmän"

Geenimuunneltu soija testataan tiukalla seulalla EU:ssa. Turvallisuusriskinä sitä ei enää elintarvikkeissa pidetä.

Näin voit parantaa ilmastoraportin synkkiä lukuja – Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu

Ruokahävikin hillitsemisellä myös kotikeittiöissä on iso merkitys taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, osoittaa IPCC:n tuore ilmastoraportti.

Maistaisitko härkäpapujäätelöä? "Pyrimme tekemään tuotteen, jonka voi syödä kevyellä omallatunnolla"

Seitsemän yliopisto-opiskelijaa innovoi härkäpavuista jäätelön. Erikoisruokavaliot ja ympäristötietoisuus lisäävät uudenlaisten elintarvikkeiden kysyntää.

”Monelta farmarilta jää sato niittämättä” – Kauppasota Kiinan kanssa on ajanut Yhdysvaltain soijanviljelijät ahdinkoon

Amerikkalaissoijalle on löytynyt uusia markkinoita eri puolilla maailmaa, mutta Kiinan viennin tyrehtymistä on vaikea paikata.

Kajaani tahtoo eroo lupiineista talkoilla – "Tilanne ei ole vielä toivoton"

Kajaanilaiset voivat toimittaa tuhottuja lupiineja ilmaiseksi jätekeskukseen aina heinäkuun loppuun saakka.

Härkäpavun kysyntä kasvaa – samalla kasvaa sen viljelyala Etelä-Pohjanmaalla

Eteläpohjalaiset viljelevät härkäpapua noin tuhannella hehtaarilla.

Kokkolaan on perustettu vieraslajien vastaanottopiste

Asiantuntijan neuvo haitallisen lupiinin nitistämiseen: Niitä kasvi ennen siementen kypsymistä.

Ihmiset panostavat juhannuksena ruokaan – "Soijanakki ei ole vielä korvannut grillimakkaraa"

Uudet perunat, punainen liha ja grillimakkara ovat juhannuspöydän kunkkuja.

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"

Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

23-vuotias kyllästyi pahaan kahviin ja perusti kotiinsa laboratorion, jossa uuttaa kahvinsa käsin – näillä vinkeillä sinäkin onnistut

Kahvin voi keittää nappia painamalla, mutta uskollisimmilta harrastajilta kahvikupillisen valmistaminen vie useita päiviä.

Tältä näyttää suomalaisittain harvinaisessa tofutehtaassa – "Tofu on kuin kala, se on aina vedessä"

Pienessä hämäläiskunnassa valmistetaan tofua aidon kiinalaisen reseptin mukaan. Alan markkinajohtaja toimii Tammisaaressa.

Kuidun lisääminen parantaa sokeritasapainoa

Päivittäin syötävän kuitumäärän pitäisi olla ainakin 25 grammaa.

Nordic Soyan tehtaalla Uudessakaupungissa oli yöllä tulipalo

Vaaratilanne olisi tullut, mikäli savukaasut olisivat päässeet lämpenemään liikaa, ja räjähtäneet tai humahtaneet palamaan.

Uhkaava palonalku Nordic Soyan tehtaalla

Paikalle hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. 

Friday’s papers: 4-day workweek, rising rates, men & #metoo and soy controversy

Long working hours could become a distant memory, mortgage rates reverse course, the men's rights movement finds an audience, and soy gets a bad rap.

Kesän suurin ohrasato puitiin Lapualla

Suomen runsain ohrasato kasvoi päättyneellä kasvukaudella Lapuan alajokilaaksossa. Kari Alasaari sai täsmäviljelyllä peltolohkonsa tuottamaan lähes 8 600 kilon hehtaarisadon.

Trumpin kauppapolitiikka kuristaa soijantuottajia ja koettelee uskoa presidenttiin kannatuksen ydinalueilla – "Jos voitolliseksi ei päästä parissa vuodessa, moni voi hakea muutosta"

Kiina kosti Trumpin asettamat tullit ja asetti soijalle 25 prosentin tullin. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa uusia tulleja otetaan käyttöön tänään.

SOK vetää myynnistä jäätelötuutteja, merkintä soijasta puuttuu

Kyseinen jäätelö ei sovi ihmisille, jotka ovat hyvin allergisia soijalle.

Hernekeitto on liittoutunut torstain kanssa – purkkihernekeitto pitää ikisuosikin pinnalla

Toiset haluavat sen sakeana, toisille maistuu laihempi versio. Hernekeittoon jokainen tekee tuttavuutta viimeistään koulussa.

Finnish expert warns: Studies linking certain foods with cancer are still in early days

Recent laboratory testing has found links between amino acids and cancer. A top Finnish researcher says the results are preliminary, and warns people against changing their diets.

Pelkkä peruna ei riitä – Kokemäen perunajauhotehdas testaa härkäpapuja

Perunalla tehtaan käyntikausi jää vain kolmeen kuukauteen vuodessa. Herneellä ja härkäpavulla hyötykäyttöä voitaisiin jatkaa pitkälle talveen.

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä haluaa ulkomailta tuodun soijan sijasta kotimaisia vaihtoehtoja. Leppä aikoo syksyllä puuttua esityksin viljelijöiden taloudelliseen ahdinkoon kaupan valtaa vastaan.

Kotimaisen härkäpavun viljely on lisääntynyt – vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille

Härkäpapu tulee kaupassa vastaan lähinnä kasviproteiinivalmisteena. Valtaosa kotimaisesta härkäpavusta käytetään kuitenkin eläinten ravinnoksi.

Härkäpavun viljelyala kaksinkertaistuu Suomessa

Tällä hetkellä härkäpapua käytetään etupäässä rehuksi. Viljelijöitä kiinnostaisi elintarvikepuolelta mahdollisesti saatava parempi hinta.

Lihantuottajat WWF:n oppaasta: Tehokkaasti tuotettu liha on luomua parempi ympäristölle

Suomen Broileryhdistyksen mukaan soijarehun roolia korostetaan keskusteluissa liikaa.

WWF julkaisi Lihaoppaan: Kotimainen tehotuotettu sianliha ja broileri vältettävien listalla, luomua voi syödä kohtuudella

Ruokavalion ympäristövaikutuksia voi vähentää myös vaihtamalla lihasta toiseen, neuvoo WWF.

Kaikki kuopiolaiskoululaiset saavat jatkossa halutessaan kasvisruokaa

Kasvisvaihtoehto tulee tarjolle joka päivä eikä sen nauttimiseen tarvitse enää ilmoittautua erikseen.

Pelkkä salaatti ei elätä: "Kurkku, salaatinlehdet ja tomaatti ovat suurimmaksi osaksi vettä"

Salaatin, kurkun ja tomaatin sekaan tulisi muistaa lisätä proteiinia sekä hiven- ja kivennäisaineita.

Takaisinveto: Lidlin kaksi dippimausteseosta poistettu myynnistä virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi

Tuotteet on virheellisesti pakattu toistensa pakkauksiin. Pakkausvirheen vuoksi allergeeneja ei ole merkitty oikein.

Soijatehdas irtisanoo 18 Uudessakaupungissa

Nordic Soyalla otetaan käyttöön myös päivittäinen 12 tunnin työaika.

Uudenkaupungin soijajalostamo aloittaa yt-neuvottelut

Väki vähenee maksimissaan 30:llä työntekijällä.

Proteiinia pukkaa purkista ja patukasta – kenen kannattaa syödä lisäravinteita?

Monella voi mennä sormi suuhun marketin lisäravinnehyllyllä. Liikuntaa harrastaville ihmisille kaupataan proteiinia, beta-alaniinia, kivennäisianeita ja vitamiineja. Onko niistä oikeasti hyötyä ja kenelle?

Kikherneitä, linssejä ja soijaa – Katso, mitä kaikkea löytyy päiväkodin vegaanilautaselta

Kaksikymmentä päiväkotia Helsingissä tarjoaa vuoden ajan vegaaniruokavaihtoehtoa halukkaille perheille. Kauan toivotulla kokeilulla selvitetään erityisruokavalion kustannuksia.

Miesten soijan käyttöön lisäravinteena kannattaa kiinnittää huomiota – "Jos kärsisin lapsettomuudesta, niin jättäisin kyllä käyttämättä"

Kasvispohjaisten proteiinilähteiden buumi asettaa vaatimuksia kovaa kuntoilevalle. Proteiininlähteitä on hyvä yhdistellä, jotta turvataan kaikkien välttämättömien aminohappojen saanti. Soija on hyvä proteiininlähde, mutta liiallisesti käytettynä sillä voi olla ikäviä haittavaikutuksia.

Vältteletkö turhaan pähkinää? "Tämä on klassinen virhe"

Pähkinäallergiaa pidetään hengenvaarallisena, mutta se ei ole sitä kaikille. Jos koivuallergikko saa oireita myös pähkinästä, on mahdollista, että kyse on ristiallergiasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle