Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arjen löytöretkellä voi käydä vaikka pöydän alla!

Vuoden 2011 vinksahtaneimmat nyrjähdykset!

YLE Turun Radiossa on tehty koko vuoden Arjen löytöretkiä. Sarja on perustunut hiljattain Suomi-palkinnon saaneen Meiju Niskalan kalenterikirjaan. YLE Turku kokosi YLE Areenaan parhaita poimintoja vuoden varrelta.

Satu Rasila uudisti joulurauhan julistuksen

Dramaturgi Satu Rasila kirjoitti YLE Turun pyynnöstä uudistetun version joulurauhan julistuksesta. Rasila ei kuitenkaan halua, että hänen julistuksensa syrjäyttää vuoden 1827 Turun palon jälkeen ylöskirjattua julistusta, sillä hän itsekin herkistyy joka vuosi kyyneliin sen kuultuaan. Erityisesti siinä vaiheessa kun turkulaiset miehet ottavat karvahatut päästään.

Petra Määttänen ja työkaverit.

Petra löysi miljoonan euron taideteoksen!

Arjen löytöretkeilijöiden viikkotehtävänä niin Meiju Niskalan kalenterikirjassa kuin YLE Turun Radiossakin oli antaa taidetta. Niinpä Valtteri Lipastin miljoonan euron arvoinen taulu Köyhän kotirouvan muotokuva paketoitiin ja jätettiin Turun kävelykadulle. Petra Määttänen löysi paketin matkalla töihin.

Miljoonan euron taideteos etsii omistajaa!

Arjen löytöretkeilijöiden viikkotehtävänä niin Meiju Niskalan kalenterikirjassa kuin YLE Turun Radiossakin oli antaa taidetta. Toteutimme tämän paketoimalla Valtteri Lipastin miljoonan euron arvoisen taulun Köyhän kotirouvan muotokuva ja jättämällä sen kadulle.

YLE Turun toimittajan Petra Ristolan runoilun tyylinäyte.

Turun Radion flash mob valtasi kauppatorin

YLE Turun Radion Arjen löytöretket -sarjassa nyrjäytettiin arkea joukkovoimalla. Viikkotehtävänä oli järjestää flash mob eli odottamaton joukkokokoontuminen. Turun Radion toimitus luki Nenäpäivän hengessä runoja vastaantulijoille Turun kauppatorin aamuvilinässä.

Chrzu kokosi näyttelyn pieleen menneistä valokuvista

Yksi epäskarppi valokuva on virheotos. Mutta kun sellaisia laittaa vierekkäin useamman, kokonaisuus alkaakin näyttää mielenkiintoiselta. Arjen löytöretkeilijöiden viikkotehtävän äärellä oli tällä kertaa kuvataiteilija-elokuvantekijä Chrzu.

Arjen löytöretkellä voi käydä vaikka pöydän alla!

Normirajojen venyttelyä pöydän alla

Saako virastoon tulla piknikille tai kirjaston kahvilassa istua pöydän alla? Voiko suihkulähteessä uida muulloinkin kuin jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen? Arjen löytöretkeilijät tutkivat kaupungin normistoja.

Kati Keskihannu.

Pilvipsykoanalyysi pakottaa pysähtymään

Arjen löytöretkeilijöiden viikkotehtävä kehotti tällä kertaa ryhtymään pilvipsykoanalyytikoksi. Tämä onnistuu tuijottelemalla päivittäin taivaalle vähintään kymmenen minuuttia. Lastenkulttuurin moniottelija Kati Keskihannu lähti löytöretkelle, väitti olevansa erityisen huono pilvien kyttääjä ja lurautti aiheesta lorun.

Autobiografi halusi poseerata kalatiskin vieressä.

Lauluntekijä Tero-Petri Suovanen teki minielämäkerran

Arjen löytöretkeilijät -sarjan tehtävänä oli kirjoittaa minielämäkerta, joka tuntui muusikko Tero-Petri Suovasesta varsin mieluisalta ja tarpeelliseltakin terapiamuodolta. Tosin 39-vuotias elämäkerturi piti itseään kohtuullisen nuorena moiseen puuhaan, verrattuna esimerkiksi "oikeasti koviin jätkiin", kuten Jörn Donneriin ja Jukka Virtaseen.

Markku Heikkilä adoptoi kiven kolerahautausmaalta

YLE Turun Radion Arjen Löytöretkeilijät -sarjassa vierailtiin tällä kertaa kolerahautausmaalla Turun Itäharjulla. Löytöretkeilijä Markku Heikkilä halusi tuoda julkisuuteen ja puhdistaa hammasharjallaan erityisesti koleraan vuonna 1831 kuolleen paakarimestari Carl Wahlgrenin haudan.

Kiitollisuus kannattaa!

YLE Turun Radion Arjen löytöretkeilijät -sarjan tämänkertaisena tehtävänä oli kokeilla kiitollisuutta. Kirjailija-toimittaja Roope Lipasti otti haasteen vastaan ja muisti tärkeää apua tarjonnutta ihmistä kiitoskortilla. Tuloksena oli hyvä olo kaikille.

Valograffiti "Kaupungin sydän".

Valograffiti maalaa haaveiden kaupunkimaisemaa

Uinuvan kaupungin hämärässä heiluvat valopisteet maalaavat toisenlaista maisemaa kameran linssin läpi. Arjen löytöretkeilijöiden valograffitit hahmottavat toiveiden ja haaveiden kaupunkia.

Arjen löytöretkeilijä Meiju Niskala ja YLE Turun uutistoimittaja Pia Ekholm kohtasivat 11 vuotta sitten.

Tuntemattomaan tutustuminen voi olla päivän piristys

Kiusaantunutta pälyilyä hississä, tauotonta ikkunasta tuijottamista linja-autossa... Keskustelun avaaminen tuntemattoman kanssa voi arkisessa tilanteessa tuntua vaikealta, mutta sitäkin kannattaa rohkeasti kokeilla. Ehkä se pelastaa molempien päivän!

Veijo Hietalan psykomaantieteily johdatti hautausmaalle ja Pallivahaan

Mediatutkija Veijo Hietala sai YLE Turun Radion Arjen löytöretkellä tehtäväksi ryhtyä psykomaantieteilijäksi. Veijon kartalle valikoitui kolme hänelle syystä tai toisesta merkityksellistä kohdetta: kauppakeskus Hansa, Turun vanha hautausmaa ja Pallivahan kaupunginosa.

Joukkoliikennejohtaja loi matkataidetta bussissa

Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte ei löytänyt Arjen löytöretkellä sisältään suurta taiteilijaa, mutta hänestä oli hauskaa matkata bussilla numero 1 "huvin vuoksi". Matkataideteoksen ohessa reissulla syntyi muun muassa keskustelua raitiovaunuista.

Viikko 3: Möttösen miniluento Sarajevosta

Arjen löytöretkeilijöiden viikon 3 tehtävänä oli inspiroitua miniluennolla. TPS-jalkapallon tiedottajanakin tunnettu Heikki Möttönen otti haasteen vastaan. Möttönen luennoi Turun Radion suorassa lähetyksessä Sarajevosta matkakohteena.

Sattumataiteilja Raili Pajula potretissa.

Viikko 2: Sattumataidetta Patterinhaassa

Kotiseutuaktiivi Raili Pajula muutti hiljattain Portsasta naapurikaupunginosa Patterinhakaan. Raili lähti oitis Arjen löytöretkelle etsimään sattumataidetta uusille kotikulmilleen. Tuloksena olivat muun muassa kartiokaivo, hymynaama sekä herkät kasvit lumessa.

Kari Immonen ja Meiju Niskala.

Viikko 1: Intoutumisen aakkoset

Turun Taidemuseon johtaja Kari Immonen kirjasi intoutumisen lähteet a:stä ö:hön. Potkua arkeen tuovat mm. body building ja voileipäkakku. Tehtävän antaja Meiju Niskala ilahtui Immosen kahden sanan käytöstä mm. t-kirjaimen kohdalla. T:n kohdalle Immonen oli listannut sekä toimettomuuden että työn.

Kokemuksellisen kaupungin konsultti Meiju Niskala pitää vastaanottoaan Apteekkimuseon edessä.

Tee löytöretkiä arkeen Meijun kanssa!

Kaupunki on stage, laboratorio, maalarin tyhjä kangas. Kokemuksellisen kaupungin konsulttina tunnettu Meiju Niskala on luonut arjen löytöretkeilijälle 52 tehtävää, joilla pääsee pintaa syvemmälle kotikaupunkiinsa.

Turku Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011.

Kulttuurivuosi kuvina

Vuosi 2011 on Turun merkkivuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Värikäs vuosi tallentuu galleriaamme jälkipolvienkin ihasteltavaksi.