Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Muoviroskaa iso kasa kierrätysterminaalin pihalla Pyhäjoella: muovikasseja, kanisteri, lasten vanna ja pressuja.

Tällaista roinaa muovinkeräykseen tungetaan: pulkka, puutarhatuoli ja ämpäri – vain muutama prosentti on sitä, mikä kierrätykseen kuuluisi

Viime vuonna Suomessa markkinoille saatettiin muovipakkauksia lähes 128 000 tonnia, josta kierrätettiin reilu 20 prosenttia. Kierrätystä hankaloittaa se, että keräykseen päätyy muutakin kuin muovipakkauksia.

Stora Enson tehdasalue kuvattuna ikkunasta. Etualala sininen tehdasrakennus, jonka seinässä Stora Enson logo.

Stora Enso sijoittaa miljardin uuteen kartonkikoneeseen – kerromme tässä miksi ja 3 muuta pointtia jätti-investoinnista

Kartongin kysyntä kasvaa maailmalla, joten Stora Enso muuttaa Oulussa toisenkin paperikoneen kartongille. Miljardin euron investointi tuo työpaikkoja, mutta lisää huolta Suomen metsistä.

Ympäristöjärjestö nosti yli 10 000 kilon edestä muovijätettä puhdistusoperaatiossa Tyynellämerellä lokakuun alussa.

Suuren valtion kokoisesta jätepyörteestä nousi tonneittain muovia Tyynellämerellä: video näyttää pöyristyttävät jätemassat

Kerätty määrä on vain murto-osa muovijätteestä, jota Tyynenmeren jätepyörteeseen kasaantuu jatkuvasti.

muovijätettä kaivinkokeen kauhassa

Greenpeace: Muovin kierrätys Yhdysvalloissa toimii surkeasti

Yhdysvalloissa kierrätykseen päätyvän muovin määrä on tasaisesti laskenut samalla kun uusien muovituotteiden tuotanto kasvaa.

Tiina Niemi ja Venla Kankainen melovat Itämeri Plogging -hankkeen kajakilla rannoilta roskia keräten

Roskamelojat keränneet Itämerestä taas satoja kiloja jätettä – "Pääsee nauttimaan luonnosta ja kavereiden seurasta, ja samalla saa keräillä roskia"

Itämeri Plogging kannustaa positiivisen tekemisen kautta huomioimaan Itämeren tilaa ja omaa toimintaa.

Europressin varatoimitusjohtaja Timo Huhtala ja Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka

Suomen ensimmäinen aurinkovoimalla toimiva jätepuristin runttaa kasaan kotitalouksien muoviroskat Riihimäellä

Muovikierrätyspisteeseen asennettu laite saa energiansa neljästä aurinkopaneelista. Sitä voidaan käyttää myös paikoissa, joissa ei ole sähköä.

Metsään jätetty punakorkkinen kirkas lasipullo.

Roskienkeräyskampanjassa 800 lappeenrantalaista keräsi kahdeksan kuutiota jätettä – kasvomaskeja löytyi edellisvuosia vähemmän

Esimerkiksi puolen kilometrin pätkältä Taipalsaarentien vartta löytyi tunnin keräilyn aikana kuusi täyttä roskapussillista erilaista roskaa ja jätettä.

Röykkiö sinisiä kertakäyttömuovimukeja.

Hyvästi, kertakäyttöiset muovimukit – mukien lisäksi Suomi pyrkii eroon luontoa kuormittavista take away -ruokapakkauksista

Muoviset kolmioleipä- ja kirsikkatomaattipakkaukset saattavat olla muisto vain vuoteen 2026 mennessä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Anna Kirveslahti seisoo Muovisampo -keräyspisteen edessä.

Jätemuovista pantti -kokeilu jatkuu Etelä-Pohjanmaalla – nyt kerätään vain yhtä muovilajia, koska sekamuovista pantin maksaminen ei ole kovin kannattavaa

Kerätty polypropeeni toimitetaan suoraan jatkokäsittelyyn paikalliseen firmaan. Kevään aikana pohditaan myös, onko 50 senttiä muovikilolta riittävä kannuste kierrättämiseen.

Lapsi kaivaa laatikosta leluja.

Mikromuovia on löytynyt jopa istukasta – tutkijaryhmän mukaan lasten olisi hyvä välttää muoviastioita ja pölyt tulisi siivota usein

Mikromuovin vaikutuksia lapsiin ei ole juuri tutkittu, mutta sitä tiedetään kulkeutuvan jopa sikiöihin. Tutkijoiden mielestä lasten ja naisten käyttämiä muovituotteita tulisi tutkia enemmän.

Heinolalalaisen muovialan yrityksen Wiitta Oy:n toimitusjohtaja Wille Viittanen yrityksen tuotantohallissa uusien valmistuneiden pulkkien keskellä.

Muovinen klassikkopulkka tuunattiin menevällä nimellä maailmanmarkkinoille – uusi yrittäjä uskoo The Pulkan menestystarinaan

Heinolassa valmistettava The Pulkka on alkujaan vuonna 1966 Lohjalla muotonsa saanut lumilelu. Nostalgisia muistoja monelle tuova pulkka iskee retrobuumin ytimeen.

Imatran uimahalli

Imatran urheilutalon volttimontun kosteusongelma johtui muovimatosta

Kostuneet superlonpalat vaihdetaan uusiin, minkä jälkeen hyppyjä tasoittavaa muovimattoa saa pitää montun päällä vain hyppyjen aikana.

Palavia lämpökynttilöitä kelluu vedessä mustalla lautasella.

Perinteinen valontuoja on saanut rinnalleen läpinäkyvän version – tuikkukynttilän ympärillä on alumiinin sijaan entistä useammin muovia

Lämpökynttilöitä poltetaan suomalaiskodeissa miljoonittain. Muovikuorissa liekki on näyttävämpi. Metallipesän etuja ovat edullisuus ja mahdollisuus käyttää materiaalia uudestaan.

Kartonkinen kahvikupin kansi.

Muovittomien kartonkikansien valmistus take away -kuppeihin alkaa Maskussa – Yrittäjä: "Menemme ekologisuudessa reunasta toiseen"

Yrityksen mukaan kyseessä on ainoa täysin muoviton kartonkikansi koko Euroopassa. Tavoitteena on vähentää muovijätettä. Kartonkikannen hiilijalanjälki on pienempi kuin muovisen.

Päivi Suutari seisoo rappusilla

58-vuotias Päivi Suutari sai johdettavakseen kansainvälisen kartonkijätin tehtaan, jonka tavoite on huipulla: "Tunnen todellakin vastuun"

Kotkamillsin nykyinen kehitysjohtaja Päivi Suutari siirtyy toimitusjohtajaksi lokakuun alussa. Hän luottaa siihen, että metsä- ja paperiteollisuus vielä nousee uuteen kukoistukseen uusien tuotteiden avulla.

Minna Koistinen laittaa kirjoja hyllyyn

Valtaosassa kirjaston kirjoista muovitetaan yhä, vaikka pisimmällä olevan kokeilun mukaan ei tarvitsisi – "Käyttöikä ei ole lyhentynyt, se on havaittu"

Kirjastoissa puntaroidaan vielä laajasti, lyheneekö kirjan käyttöikä ilman kansimuovia. Kompromissiksi on osoittautunut uudistuvista raaka-aineista tehty biokalvo.

työntekijät teippaavat laminaattipaperirullia Kotkamillsin tehtaassa

Kartonkijätti osti muovittoman kahvikupin kehittäneen tehtaan Suomesta – ilmoitti heti isosta investoinnista: "Myös meillä on visio"

Suomalaisen Kotkamills-metsäteollisuusyhtiön ostanut itävaltalainen Mayr-Melnhof-yhtymä investoi 20 miljoonaa euroa suomalaistehtaaseen. Uusi omistaja haluaa kehittää lisää muovittomia elintarvikekartonkeja.

Huhtamäen valmistamia kertakäyttömukeja ja EU:n tuleva merkintä muovia sisältäville tuotteille

Plastic straw ban comes into force

Some single-use plastic items, like straws, are banned in Finland as of Monday.

Uimareita Tokion olympialaisissa.

Häpeälliset uima-asut rinnastettiin dopingiin ja kiellettiin, mutta nykyisin uidaan kovempaa kuin koskaan – taustalla ovat uimarien vartaloja koristavat "korsetit"

Harvassa ovat kilpauinnin nimeen vannovat henkilöt, jotka muistelevat lämmöllä uimaria kelluttavien muovipukujen aikakautta eli vuosia 2008–2009. Valtaosa tuolloin tehdyistä ennätyksistä on kuitenkin jo historiaa, kiitos uusien asuinnovaatioiden.

Haavi-Heikkiä eli mikromuoveja suodattavaa laitteistoa lasketaan vesille.

Sähkötekniikan lehtori näki unta mikromuovia seulovasta laitteesta – rakensi Haavi-Heikin: "Osat ovat edullisia ja jokaisen saatavilla"

Uusiutuvalla energialla toimiva Haavi-Heikki käsittelee yhdeksäntuhatta litraa vettä tunnissa ja seuloo siitä mikromuovit pois. Laitteen ideoinut Hannu Aaltonen toivoo, että jokainen voisi tulevaisuudessa rakentaa ja koota itse oman Haavi-Heikkinsä.

Muuttolinto lepää Manilanlahdella Filippiineillä meressä kelluvien roskien päällä.

Muistatko, että maailmassa on yhä muitakin jättihaasteita kuin korona? Tässä seitsemän esimerkkiä

Koronapandemia ja ilmastokriisi ovat varastaneet huomion monilta muilta maapallon ongelmilta. Kokosimme esimerkkejä unohdetuista haasteista eri puolilta maailmaa.

Jätemuovia kerätään tienvarresta metsätieltä, johon sitä on eritelty kerettäväksi.

Maatiloilla syntyy vuosittain 12 000 tonnia jätemuovia – vain pieni osa jopa vuosia varastoidusta muovista päätyy kierrätykseen

Pohjois-Savossa on käynnistynyt kokeilu, jossa maatilan muovit kerää lähiseudun yrittäjä. Tämän toivotaan lisäävän maatilojen luottamusta siihen, että lajitellut muovit todella haetaan tilalta.

Punavalkoisia muovisia mehupillejä tarjolla kupissa.

Plastic straws, other disposables headed to trash bin of history

This summer may be the last chance people will have to stir the sugar in their coffee with plastic spoons, at least in the EU.

Nora Lehtinen, tuoteryhmäpäällikkö, S-ryhmä

Muovipillit ja kertakäyttöhaarukat häviävät pian markkinoilta, kun EU:n muovikielto astuu voimaan – kaupat toteuttavat velvoitteita jo etuajassa

Kertakäyttömuoveja kieltävä direktiivi on tarkoitettu voimaan 3. heinäkuuta alkaen. Ympäristöministeriöstä arvioidaan, että Suomessa muovikielto ehtii lainsäädäntömankelin läpi elokuussa. Kaupoissa EU-velvoitteita on toteutettu etukäteen.

Muovin kierrätyspiste.

Muovin kierrätys nousi ennätystasolle – tutkijat varoittavat käyttämästä kierrätysmuovia elintarvikepakkauksissa, Fortumin mukaan huoli on turha

Kotitalouksilta kerättiin viime vuonna lähes 29 000 tonnia muovipakkauksia. Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden mukaan elintarvikkeista jää pakkausten muoviin ravinnejäämiä, jotka mahdollistavat ihmiselle haitallisten mikrobien kasvualustan.

Kari Vauhkonen esittelee kierrätysmuovista tehtyä marjarasiaa.

Etelä-Savolaisia marjoja pakataan kierrätysmuoviin – yrittäjä: "Omalla pienellä panoksella saa valtameriä vähän puhtaammiksi"

Kierrätysmuovi kerätään Indonesian rannikolta, puhdistetaan, sulatetaan ja painetaan rasioiksi Italiassa. Yrittäjä Kari Vauhkosen mukaan tätä ennen näitä kierrätysrasioita ei ole tuotu mihinkään Pohjoismaihin.

Sri Lankan edustalla oleva rahtialus X-Pearl on uppoamassa

Muovi- ja kemikaalilastissa oleva rahtialus uppoamassa Sri Lankan edustalla – laaja ympäristötuho uhkaa

X-Press Pearl rahtialuksessa on lähes 1 500 konttia, joissa on muun muassa muovia ja kemikaaleja. Aluksen perä on jo uponnut ja yritykset hinata alus kauemmas rannikolta ovat epäonnistuneet.

Rispaantunutta muovista juurimattoa

Kotipihoihin haudataan kilometreittäin muovia joka vuosi, sitä vain kutsutaan kankaaksi – "Kuluttaja luulee ostavansa jotain muuta", sanoo biologi

Kotipuutarhureille myydään erilaisia muovikankaita, jotka ajan myötä hapertuvat maassa mikromuoviksi. Tutkimukset mikromuovien vaikutuksesta maaperään ovat vasta alkutaipaleella. Nyt kuitenkin jo tiedetään, että muovit ja niiden kemikaalit haittaavat maan elinvoimaisuutta.

Sri Lankan edustalla palaa rahtialus

Muovi- ja typpihappolastissa oleva tankkeri palaa Sri Lankan rannikolla

Laivan pelätään murtuvan, jolloin seurauksena olisi entistä suurempi ympäristövahinko.

Jouni Kelkka ja toimittaja Minna Kaipainen Lehmäsaaren rannalla Kotkassa.

Suomen rannoilta löytyy yhä tuplasti liikaa roskia – tutkimme siistiltä näyttävän Lehmäsaaren rannan, ja saldo oli surullinen

Itämeren rannat ovat edelleen liian roskaisia. Tilanne on muuttunut hieman parempaan, mutta ei ole vieläkään hyvä. Pahimpia ovat muovi ja maailman yleisin roska – tupakantumppi.

Henkilö laittaa tyhjiä muovipakkauksia muovinkeräykseen.

Tutkimus: muovisia elintarvikepakkauksia ei pitäisi kierrättää uudelleen elintarvikekäyttöön

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan elintarvikkeista jää ruokapakkausten muoviin esimerkiksi rasvoja ja proteiineja mikrobien kasvualustaksi. Kierrätettynä ja uudelleen käytettynä tällaiset muovit ja niissä olevat mikrobit muodostavat tutkimuksen mukaan terveysriskin.

Muoviastioita keittiössä

Teollisuus ja tutkimus kehittelevät muoveja uusiutuvista raaka-aineista

Bakteerit, hiivasolut ja muut pieneliöt aiotaan saada valmistamaan aineita, jotka korvaavat öljyraaka-ainetta.

Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Sanna Marin Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta.

Keskiviikko 21.4.2021 (tv)

Koronarajoitukset. Stora Enso. Mikromuovi. Sää.

järviruokoja ladottu ojaan suodattamaan sulamisvesiä

"Vesistöjen jäte" muuttuikin puhdistajaksi, kun se nostettiin ylös – 300 nippua järviruokoa valjastettiin estämään mikromuoveja pääsemästä veteen

Kokeilu on ainutlaatuinen, sillä Luonnonvarakeskuksen mukaan järviruokoa ei ole aiemmin testattu mikromuovien suodattamiseen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Heinolalainen muovialan yritys joutuu etsimään raaka-ainetta koronan takia

Koronakriisi on koetellut monella alalla raaka-aineiden saatavuutta.

Erilliskerättyä muovia paaleissa, matkalla kierrätettäväksi.

Report: Majority of sorted plastic waste incinerated

Yle investigative programme MOT finds that Finland burns most discarded plastic sorted by households.

Erilliskerättyä muovia paaleissa, matkalla kierrätettäväksi.

Suurin osa kodeissa lajitellusta muovijätteestä päätyi poltettavaksi – MOT selvitti, kuinka hyvin muovin kierrätys onnistuu

Fortumin antamat luvut muovinkierrätyksen onnistumisesta eivät ole vastanneet totuutta viime vuosina.

Laaduntarkkailija Kati Ilves tarkastaa muovituotetta.

Koronavuosi on ollut lääketeollisuuden valmistajille menestys – esimerkiksi Joensuussa muovialalle on palkattu satoja työntekijöitä

Muovialalla on työvoimapula. Koronatestauksessa tarvittavien muovituotteiden kysyntä on nyt ennenkuulumatonta.

Däck utan fälgar

Jokimaalta raaka-ainetta autojen kojelautoihin – maailman ensimmäisen muovia ja autonrenkaita hyödyntävän laitoksen rakentaminen voisi alkaa jo syksyllä

Uudenlaista teknologiaa hyödyntävä suomalais-kanadalainen yhteistyöyritys Green Tyre Recycling Finland työllistäisi valmistuttuaan viitisenkymmentä ihmistä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Kirjastoissa puhaltavat uudet tuulet ilmastotalkoiden hengessä – kirjojen päällystykseen käytetään pian biomuovia

Muovit vaihtuvat kevään mittaan, kun vanhat varastot hupenevat. Uudistus koskee noin sataa kirjastoa Suomessa.

Läheltä

Alkusammutus pelasti muovituotetehtaan Virroilla

Tuli pääsi irti kierrätysmuovin kuivatusuunissa luultavasti teknisen häiriön takia.

Mies polttaa tupakkaa.

Kunnissa joudutaan pian penkomaan roskiksia, jotta sekava muovidirektiivi voidaan toteuttaa – tupakkafirmat joutuvat jatkossa tumppien siivoamisen maksajiksi

Muovidirektiivin yksityiskohtien sorvaaminen etenee hitaasti, sillä EU-komissio ei ole tarkalleen kertonut, miten muovi ylipäätään määritellään.

Hautakynttilöitä lumisessa maisemassa hautausmaalla

Hautausmaiden jätelajittelu on parantunut: Muovi ja metalli löytävät jo roskiksiin, paristokynttilät murheena

Hautausmailla on muun muassa parannettu lajitteluun liittyvää tiedottamista. Paristokynttilöiiden patterit pitää poistaa ennen roskiin laittamista.

Laatikollinen käsidesiä Hope Ry:n varastolla.

100 miljoonaa kappaletta ja yli miljoona litraa – Yle selvitti, kuinka paljon suomalaiset ostivat maskeja ja käsidesiä vuonna 2020

Tyhjien käsidesipullojen kierrättämiseen liittyy vaatimus, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle