Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ajatuskupla: Oi niitä aikoja

Kyllä paljon on vettä virrannut Aurajoessa. Tätä sanontaa käytetään sellaisissa yhteyksissä kun halutaan kertoa, miten aika kuluu ja maailma muuttuu. Totta se onkin, sanoo Lassi Lähteenmäki. Kun historiaa raottaa vähän pidemmälle, huomaamme, että äkkikäännöksiä on kansamme historia täynnä.

Ajatuskupla: Ikuinen äidin ikävä

Olen odottanut sitä päivää, jolloin olen kasvanut tarpeeksi isoksi ja itsenäiseksi elämään ilman äitini lohtua ja turvaa. Ilmeisesti odottelen turhaan. Äidin suoman lohdun ja sylin ikävä on ikuista. Sen tajusin, kun saatoin oman äitini viime kesänä rajan taakse.

Ajatuskupla: Viherkatot osaksi kaupunkikuvaa

Luonnolle voidaan antaa takaisin melkoinen osa siitä maasta, joka on jäänyt kaupunkien alle. Tämä onnistuu rakentamalla viherkattoja vaikkapa kauppakeskusten ja muiden suurten hallien suojaksi. Riitta Vauras peittäisi kaikki tasakatot vihreällä – vaikkapa sammaleella.

Sananen – Ilmasta rahaa

Finnair maksaa työssä pysymisestä ekstraa. Tähän suuntaan pitäisi mennä. Se että valtio-omisteinen yhtiö maksaa miljoonabonuksia johtajilleen pelkästä työpaikassaan pysymisestä, on uutta ajattelua mutta hyvää. Käytäntö pitäisi äkkiä ulottaa koskemaan kaikkia muitakin valtion työntekijöitä. Työpaikalle tulemista ja siellä pysymistä on pidetty liian kauan itsestäänselvyytenä.

Sananen – Juomat ja energia

Vastaan tulee koululaisia joilla on melkein kaikilla energiajuoma käden jatkona. Se on muotoon prässätty, kiiltävä ja käteen sopiva ase. Osoittelevat sillä omaan suuhunsa, uhmaavat luontaista väsymystä. Sillä lailla se on joukkotuhoase, että saattaa tuhoutua joukko hampaita. Kiilteet poistuvat hampaista ja silmistä. Tauottoman hörnimisen jälkeenkin on vielä jano ja väsymys. Vaatiiko tämän päivän peruskoulu liikaa energiaa?

Sananen – Positiivinen chillailusaarna

Tämän saarnan valmistuksessa ei ole vahingoitettu eläimiä. Ei myöskään käytetty väkivaltaa eikä piristäviä aineita. Tämä on lisäaineeton tuote. Vertaisin luomumuniin, jos käsität mitä tarkoitan. Lisäarvoa on tosin haettu positiivisella ajattelulla. Olen tullut tuntoon. Kotioloissa kun maallikkosaarnaajan julistamista on alettu pitämään liian negatiivisena. Minut haastettiin ajattelemaan hyviä asioita. Että voisiko kolumnin kirjoittaa 2000-luvun Suomessa positiivisista asioista. Edes kerran.

Sananen – Koko kansan elämysskeida

Ennen uimahallit oli uimahalleja. Nyt ne on elämyskeitaita. Vesi on vielä säilytetty, mutta digitaalitekniikka on tullut sille haastajaksi. Tunsin itseni saimaannorpaksi läpsytellessäni ikkunattomassa kylpylässä valonheittimien ja videotaulujen alla. Maisema oli korvattu maisemattomuudella. Jouduin etsimään aitoja asioita pinnan alta, kuten oman sydämeni epärytmisen jyminän.

Sananen – Mites maakuntaviestit?

Suomessa on jo pitkään mietitty sitä, mitä kaikkea voitaisiin lakkauttaa. Meillä on lakkauttamisessa hienot perinteet. Kyläkaupat ja -koulut, kauppa-autot, postit ja huoltoa antavat asemat lakkautettiin vauhdilla. Vanhat puutalot muuten vaan. Kirjastojen lakkautus on ollut monen haave jo pitkään. Sitä odotellessa lakkautetaan kuusi varuskuntaa ja 266 kuntaa. Kapinaa kytee, mutta minkätyyppistä.

Sananen – Yritämme vähentää lääkkeitä

Suomalaiset koirat syövät masennuslääkkeitä. Näin siitä huolimatta, että he eivät ole edes sosiaalisessa mediassa. Lääketeollisuus on odottanut tätä jo kauan. Ihmiset eivät ehdi syödä enempää lääkkeitä kuin mitä tällä hetkellä päiväseltään vetävät. Kohta masennuslääkkeitä syövät myös tuotantoeläimet. Lääketeollisuus on onnessaan, vain ihminen vaipuu ajatuksen äärelle. Jotenkin sitä luuli, että edes eläin olisi nykyään onnellinen.

Sananen – Rakkauden presidentti

Suomi tarvitsee Rakkauden presidentin. Parantajan. Maa tarvitsee nyt esikuvia. Sellaisia ihmisiä joista pursuaa kuohkeaksi vatkattu elämänilo. Joiden silmät iskevät tasaista kipinää. Sellaisia joiden harteille lastatut vastuut ja huolet eivät nujerra, vaan niistä irtoaa lisävirtapiikki, kutosvaihde. Sellaisia ovat Niinistö ja Haavisto, nuo ikuiset kossit, Pertsa ja Kilu.

Sananen – Mammuttimarkkinat

Tykkääminen on muuttumassa virtuaaliseksi. Haluatko tykätä tästä. Jo 49 tykkää tästä. Se haiskahtaa demokratialta, että joku on kiinnostunut mielipiteestäsi. Lausunto on helppo saattaa matkaan ranteen ja etusormen yhteispelillä. Kiintolevy runksuttaa. Menee tupsahdus ennen kuin tajuaa, että kansalaisten tykkääminen on nykyään viihdettä. Sen painoarvo on nauruarvo.

Sananen – Yks iso Guggenheim

Suomi on jakaantunut Guggenheim-ihmisiin ja niihin joille riittää pienempi. Ja sitten on vielä ne joita ei kiinnosta mikään. Kun vaahtoamme kilvan Guggenheimin ihanuutta ja tärkeyttä, meillä on mahdollisuus herätä. Elämme samassa maailmassa, mutta eri maailmoissa. Kun asunnoton herää vaatekeräyskontista ja kurkottaa kohti valoa, hän ei välitä nähdä Guggenheimia. Hän haluaa nähdä leivän, toivon säteen ja ymmärtävän ihmisen kasvot. Niistä on vielä huutavampi pula kuin galleriatiloista.

Sananen – On aika kuunnella puolisoa

Kohta meillä on aika antaa äänemme. Tosin joillakin se ei ole palautunut juhlapyhien jälkeen takaisin ollenkaan. Presidenttiehdokkaat näyttävät tutuilta, mutta emme tunne heitä. Vaalitenttejä taas ei jaksa. Mikä eteen? Nyt täytyy kuunnella tarkkaan ehdokkaiden puolisoita. Hehän suostuvat asumaan samassa taloudessa vauhtiveijareiden kanssa. Se on paljon. Heillä on salaisuuden avaimet. He ratkaisevat vaalit.

Ei oo ollu helppoo!

Viime keväänä mestaruusjuhlien jälkeen koko Suomi sai nähdä ja kuulla Ylen Urheiluruudusta erään turkulaisen kiekkofanin tunteellisen purkauksen: "Ei oo ollu helppoo, mut luojan kiitos saatiin poika kotiin!" Siihen kiteytyi jo aika legendaarisella tavalla yllätysmestaruuden merkitys.

Sananen – Kuolemasta ja kauneudesta

Joskus sitä tuntee itsensä niin omituiseksi että pohtii, pitäisikö ryhtyä hautaustoimialalle. Olen miettinyt viime päivinä kuolemaa. Se on ollut raskasta, mutta väsyttävää. Toisaalta ihmisen tehtävä täällä onkin väsyttää itsensä, jos Juha Miedolta kysytään. Ihmisen pitäisi väsyttää välillä itsensä pohtimalla kuolemaa.

Laatikainen: Niukasti suurin ei ole välttämättä pääministeripuolue

Professori Erkki Laatikainen kirjoittaa kolumnissaan, että persoonan on oltava pääministerivalinnassa tärkeämpi kuin puolueiden nimelliset suuruuserot. Laatikainen arvioi myös, että Jyväskylän seudun joukkoliikenteen kilpailutuksesta voi muodostua perin kutkuttava näytelmä.

Sananen – Ylös jauhojärvestä

Tämä on testamenttini Suomen kansalle. Mitä tulee hiihtourheilun analysoimiseen. En itse voi hiihtää kilpaa. Se on liian hapokasta. Ei pysty. Mutta jotain niin julman kaunista kiskoilla kulkevassa puuskuttajassa on, että pipoa on nostettava. Taas on havahduttu siihen, että Suomi on yksilöiden varassa.

Laatikainen: Puolustusvoimat laahaa yhä oikealle kallellaan

Professori Erkki Laatikainen arvioi, että Puolustusvoimissa kihisee oikeistolaisuuden tynnyri. Hän aprikoi nimitystä kansalaiskonservatiivit ja toteaa, että vaalien alla julkaistavat ehdokkaita järjestelevät alueelliset mielipidemittaukset asettavat ehdokkaita kyseenalaisella tavalla eriarvoiseen asemaan.

Parasta aikaa

Kevät on kiekkoilijan parasta aikaa. Keväällä myös lumi sulaa, ainakin jossain vaiheessa. Samaan aikaan kiekkojäät kiiltävät parhaassa loisteessaan. Juuri nyt kiekkoilijoiden ja joukkueiden toivotaan olevan parhaimmillaan.

Sananen – Hahmo lähellä sydäntä

Pakkaset hellittivät. Maahan on jäänyt enää yksi puheenaihe: television sketsihahmot. Niitä on kaivattu ja ne herättävät suuria tunteita. Kansa on jakaantunut Munamiehen ja Harjakaisen leireihin. Modernin sukupuolineutraalin miehen ja vanhan ajan pulisonkiveijarin eroja ei voisi selvemmin tyypitellä. Tässä on vakavan analyysin paikka.

Laatikainen: Timo Soini valmistautuu jopa pääministerivastuuseen

Professori Erkki Laatikainen toteaa kolumnissaan, että Timo Soinin kelpuuttaminen pääministeritenttiin on vaaraksi vanhoille puolueille. Laatikainen arvioi myös, että Suomen osallistuminen Afganistanin sotaan on täysin perusteetonta.

Hyvät akanoista

Nyt sitä mennään. Taas. Ja vauhdilla. Kolme peliä viikossa erottaa kyllä hyvät akanoista. Tämän viikon jälkeen Tepsillä on kahdeksan peliä aikaa välttää katastrofaaliset liigakarsinnat.

Sananen – POIKKEA KAHVILLE ! (ÄLÄ JUO PALJON)

Kahvin hinta nousee koko ajan. Ilman kahvia ihmistä taas ei saa pysähtymään. Kun vaalit ovat lähellä, ehdokkaiden tavoitteena on saada meidät seisahtumaan ja puhaltelemaan minuutiksi kahvimukiin. Tulossa on kalliit vaalit.