Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista istuu esiintymislavalla.

Keskiviikko 22.9.2021 (radio)

Niinistö. Selkokirjamessut. Ruutuaika. Sää.

lapsi pelaa pädillä

Runsas ruutuaika voi hidastaa pienten lasten puhumaan oppimista ja vähentää sanavarastoa – myös vanhemman vilkuilu laitteisiin vaikuttaa

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on tutkittu ruutuajan vaikutusta pikkulasten kielelliseen kehitykseen. Mitä enemmän aikaa lapsi ja vanhemmat viettivät aikaa television ja muiden laitteiden parissa, sitä vähemmän lapsella oli käyttösanastoa.

Kangastaululla värikkäitä opetustauluja, joissa klovni ja eri määrä numeroita englannin kielellä.

Englanninkielisen varhaiskasvatuksen suosio kasvaa hiljalleen

Vanhemmat laittavat lapsiaan englanninkieliseen päiväkotiin hyvin erilaisista syistä.

Lapsille eläinten äänten toistelu on mielekästä puuhaa.

Röh ja hau! Eläinten äänien matkiminen on lapselle tärkeä ponnahduslauta puheen oppimiselle

Myös soitinten äänten tai vaikka kodinkoneiden piippausten toistelu auttaa puheen kehityksessä.

Hoitaja Arto Hokkanen ruokkii Kostiina-korppia Pyhtään lintuhoitolassa.

Pienessä kylässä on talo, jossa asuu puhuva korppi ja 20 muuta lintua – katso videolta, kuinka korppi juttelee suosikkimiehelleen

Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan vuosittain satoja lintuja. Hoitolassa asuu vakituisesti muun muassa puhuva korppi.

Lapsen ulkovaatteet penkillä.

Niilo Mäki Instituutti on julkaissut uuden menetelmän lasten kielellisen kehityksen arviointiin

Viiveet alle kaksivuotiaan lapsen kielellisessä kehityksessä saattavat olla merkki myöhemmistä kielellisistä vaikeuksista.

Nainen viittoo vauvalle.

Vauvaviittomat palkitsevat vauvan ja vanhemman – puhuminen onnistuu toisena ikävuonna, mutta viittomia oppii jo puolivuotias

Viittomiksi kannattaa valita lapsen arkipäivään kiinteästi liittyviä asioita. Puheterapeutti listaa tyypillisiksi viittomiksi syömiseen, nukkumiseen ja ulos menemiseen liittyvän sanaston.

Äiti ja vauva tietokoneella

Lapsen kielen kehitystä ei voi tuhota tuijottamalla liikaa puhelinta – hidastaa sitä kyllä voi, joten parasta on, että puhut lapsellesi

Lapsi oppii puhumaan, vaikka vanhempi uppoutuu välillä nettiin, sanoo Suomen Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja. Oppimisen tukemiseen riittää maalaisjärki. Puhu lapselle. Nimeä asioita, sanoita maailmaa. Äläkä syyllisty, vaikka välillä roikutkin somessa.

Lapsi tekee puheterapiavihkon tehtäviä.

Younger children increasingly referred to speech therapy in Finland

Every fifth child exhibits some kind of language delay when they are small. Children are starting speech therapy at ever younger ages in Finland in order to address challenges early.

Lapsi tekee puheterapiavihkon tehtäviä.

Yhä nuoremmat lapset käyvät puheterapiassa – Haasteena tunnistaa todelliset avun tarvitsijat

Joka viidennellä lapsella on jonkinasteista puheenviivästymää. Nyt tutkitaan, miten erottaa toisistaan lapset, jotka saavat ikätoverinsa helposti kiinni niistä, joilla puheentuoton ongelmat vaativat pidempiaikaista terapiaa.

Kuvitus

10 vinkkiä: Näin tuet lapsesi puheenkehitystä kotona

Vaikka lapsen puheenkehityksen viivästyminen harvoin johtuu vanhemmista, ovat vanhemmat avainasemassa lapsen kielen kehittymisessä.

Jussi Viitala.

Jussi Viitala: Evoluutio on luonnon laki

Kriitikot katsovat evoluutiota väärästä suunnasta. Ihminen ei ole syntynyt sattumalta valmiina, eikä valmiina muutenkaan, muistuttaa Jussi Viitala.

Vauvojen itkumäärissä on merkittäviä eroja eri maiden välillä.

Lässytätkö lapsellesi? Jatka vain, sillä hoivakieli on hyödyllistä – "Rikas tunneilmaisu opettaa kieltä paremmin"

Ilmeily, sanojen toisto ja voimakkaat intonaation muutokset ovat hyväksi pikkulapsen kanssa kommunikoidessa. Älylaitteet ovat haitaksi vuorovaikutukselle.

Odottava äiti

Tutkimus: Odottavan äidin masennuslääkitys voi haitata lapsen puheen kehitystä – "Masennusta kuitenkin hoidettava"

Suomessa lähes neljä prosenttia raskaana olevista naisista käyttää SSRI-masennuslääkkeitä.

Malaysia Airlines Boeing 777-koneen hylky itäukrainalaisella pellolla heinäkuussa 2014.

Keskiviikko 28.9.2016 (radio)

Venäläisohjus pudotti malesialaisen matkustajakoneen. Suomen kilpailukyky on huonontunut. Lääkäreistä ja rakentajista on pulaa. Melu haittaa lapsen puheen kehitystä. Israelin entinen presidentti kuoli.

Saapas päiväkodin eteisessä.

Keskiviikko 28.9.2016 (tv)

Melu voi haitata lapsen puheen kehitystä. Lääkäreistä ja rakentajista on pulaa. Suomen kilpailukyky on huonontunut. Ennätysyleisö katsoi Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaiden tv-väittelyä. Säätiedotus.

Äiti antaa suukon lapselle.

Puheterapeutin neuvo vanhemmille: "Anna riittävästi huomiota lapsellesi"

Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen kielen kehittymiselle. Lapsi tarvitsee riittävästi vanhempien huomiota ja vuorovaikutusta arjessaan, toteaa Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja Heta Piirto. Nykypäivän vaatimuksia puheelle ja kielen käytölle Piirto pitää aiempaa kovempina.

Lapset leikkivät päiväkodin pihalla.

Lapsen oma sinnikkyys auttaa kielen kehittymisessä

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa tutkitaan alle kouluikäisten kielihäiriöitä poikkeuksellisen laajasti. Tutkimuksessa on mukana 3-6-vuotiaita lapsia, joilla epäillään kielellistä erityisvaikeutta.

äiti ja lapsi

Leikkikenttägallup: "Puhumattomat kolmivuotiaat huolestuttava ilmiö"

Ylen haastattelemien vanhempien mukaan leikkipuistoissa näkyy vanhempia, jotka keskittyvät paljon kännyköihinsä lasten sijaan.

Pienille puhumattomille lapsille on uudenlaisia menetelmiä puheen tukemiseen ja korvaamisen. Toimintakartta mahdollistaa esimerkiksi vuorovaikutuksen päivähoidossa muiden lasten kanssa. Vaikka sanoja ei ole, kommunikointi onnistuu kuvien avulla.

Puhumattomat kolmevuotiaat uusi ilmiö – some varastaa vanhempien ajan

Ammattilaisten mukaan vanhemmat puhuvat lapsilleen vähemmän kuin ennen, mikä on tuonut aikaisempaa enemmän pieniä puhumattomia lapsia puheterapiaan. Vanhempien ajasta ja huomiosta haukkaa yhä suuremman palan esimerkiksi sosiaalinen media.

Lukivaikeuden apuvälineenä käytettävä värikalvo tekstin päällä

Yliopisto hakee vauvoja lukihäiriötutkimukseen

Helsingin yliopisto hakee Lukivauva -tutkimukseen lastaan odottavia tai vauvaperheitä. Tukimuksessa selvitetään lapsen varhaista kielellistä kehitystä ja perinnöllisen lukihäiriöriskin vaikutuksia kielen kehitykseen.

Erilaisia yritysten ja tuotteiden nimiä samassa kuvassa

Englannin kieli jyrää katukuvassa – turha englanti turruttaa kielikorvaa

Take away coffee vai kahvia mukaan? Hashtag vai aihetunniste? Luovan kirjoittamisen opettaja Sini Kiuas ei harmistu kielen kehittymisestä, mutta suosii suomenkielisien vastineiden etsimistä ja fanittaa uutta luovia rap-sanoituksia.

Lapsi piirtää esikoulukirjaan.

Lapsi ei pääse ajoissa puheterapiaan

Etelä-Karjalassa puheterapiaa tarvitsevista lapsista pystytään auttamaan vain kaikkein vaikeimmista ongelmista kärsiviä. Joissain tapauksissa erityisluokkaa käyvä lapsi voisi olla koulussa tavanomaisella luokalla, jos puheterapia olisi alkanut ajoissa.

Finglish

Finglish on ihan fine – kielten sekoittuminen kuuluu kielen kehitykseen

Etenkin nuorten arkiseen keskusteluun sujahtaa englanninkielisiä sanoja sekä fraaseja. Kyseessä on ilmiö, jonka juuret ulottuvat pitkälle.

Ruotsinsuomalaiset huolestuivat suomenkielisten radio-ohjelmien kohtalosta

Sisuradion mukaan ohjelmistoa uudistetaan, koska suuri osa ruotsinsuomalaisista ei ymmärrä suomea.

Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill näyttää voitonmerkkiä

Änkytys on moninkertaisesti yleisempää miehillä kuin naisilla – näin keskustelet änkyttäjän kanssa

Keskustelukumppani voi omalla käytöksellään helpottaa puheen tuottamista. Kiusallisesta puhehäiriöstä voi päästä harjoittelulla eroon.

Pieni lapsi leikkii hiekalla leikkipuistossa.

Lapsen filosofia: Ei se ole "vain" leikkiä

Filosofi Eero Ojanen tarkasteli lapsuutta kirjassaan ja totesi sen olevan huomattavan vakava asia. Leikistä on leikki kaukana! Lasta usein myös turhaan vähätellään.

Mánáid filbmaleaira geassemańus 2014.

Elokuvaleirillä kalastettiin lohta ja tutustuttiin Tenojokilaakson luontoon

Metsähallitus järjesti saamenkielisille lapsille elokuvaleirin Inarissa viime vuoden elokuussa ja hyvien kokemusten jälkeen kesäkuussa pidettiin uusi leiri Tenolla, Välimaan tilalla.

Arvi Lind.

Arvi Lind antaa periksi: "Alkaa tekemään" on kielen kehitystä

Tunnettu uutispersoona ja entinen kielilautakunnan jäsen Arvi Lind piti pitkään "alkaa tehdä" -muodon puolia. Nyt kielilautakunnan päätös hyväksyä myös "alkaa tekemään" muoto ei miestä enää kauhistuta. Hän on hyväksynyt, että kieli muuttuu sitä mukaa miten ihmiset sitä käyttävät.

Liimakorvan putkittaminen auttaa muttei vaikuta lapsen kehitykseen

Liimakorvan putkittaminen helpottaa kipua ja parantaa kuuloa, mutta ei auta pitkäaikaisesti esimerkiksi puheen kehitykseen.

Lääkäri tutkii lasta.

Korvatulehduskierre voi vaikuttaa pienten lasten aivotoimintaan

Varhaislapsuudessa sairastetut toistuvat korvatulehdukset voivat aiheuttaa muutoksia puhetta käsitteleviin aivotoimintoihin. Tutkimustulos on merkittävä lasten kielellisten vaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi.

Suomen sukukieli kehittyy - udmurttiin luotiin satoja uusia sanoja

Udmurtinkielen kehitys loppui Stalinin vallan aikana ja pääsi alkamaan uudelleen vasta 1990-luvulla, kun Neuvostoliitto hajosi. Nyt Suomen sukukielen opiskelijat ja tutkijat ovat vihdoin saaneet käyttöönsä maailman ensimmäisen suomalais-udmurttilaisen sanakirjan. Kirjaa varten luotiin kokonaan uusia sanoja.

Martin ja Katja Gunia työpaikallaan joensuulaisessa ICT-firmassa.

Lapsen pää kestää perheen monikielisyyden

Martin ja Katja Gunian tytär Tamara on kolmivuotias ja kuulee saksaa, tšekkiä, englantia ja suomea. Perheen monikielisyys ei välttämättä sekoita lapsen päätä, vaan päinvastoin valmentaa loistavaan kielitaitoon myöhemmässä iässä.

Lapsia musiikkileikkikoulussa

Musiikista muksuille elämän eväitä

Musiikkileikkikouluja vuosia vetänyt Outi Peteri on työssään nähnyt musiikin ihmeellisen vaikutuksen lapsiin. Musisoivat lapset ovat muun muassa kielellisesti kehittyneitä ja muistikin toimii hyvin.

Kolmevuotias pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

Pikkupoika osaa luetella kaikki maailman maat ja seuraa televisiosta uutisia, kertoo Sky News.

Esiopetusluokka

Lapset eskarissa: ”S niinku siideri, k niinku kalja”

Alle kouluikäisten lasten puheen sisältö on tänä päivänä erilaista kuin 30 vuotta sitten. Aikuisten asiat ja maailma ovat tulleet lähemmäksi pienten lasten maailmaa.

Aakkoset liitutaulun yläpuolella

Lukemisen ja kirjoittamisen häiriöt näkyvät puheterapeutin vastaanotolla

Puheterapeuttien työnkuva laajentuu. Lasten lisäksi myös aikuisia käy vastaanotolla hakemassa apua esimerkiksi puheen sujumattomuuteen.

Kulttuuritalo Valveen yksivuotiaiden lasten sanataidekerhossa Oulussa runoillaan ja lauletaan.

Lapsen kielen kehitys riippuu vanhemman hyvinvoinnista

Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan sosiaalinen ja empaattinen lapsi oppii kieltä nopeammin. Jo pieni vauva tarvitsee asioiden sanallistamista eli isää tai äitiä kertomaan, mitä ympärillä tapahtuu.

Lastenhoitaja pitelee nukkevauvaa käsissään

”Tietokone ja televisio syinä lasten puheongelmiin”

Kouvolan johtava erityisopettaja Raija Untolahti korostaa vuorovaikutuksen merkitystä lapsen kielen kehityksessä. Hänen mukaansa on jo tavallista, ettei kolmevuotias vielä puhu.

Tänään vietetään kansainvälistä änkytyspäivää

Vuoden 2012 teema Ääni ja jotain sanottavaa korostaa viestinnän sisällön merkitystä vuorovaikutuksessa.

Hanna Toivonen

Rails Girls opettaa naisia netintekoon

Suomalainen Rails Girls -nettiyhteisö avaa ikkunoita netintekoon tytöille ja naisille ympäri maailmaa. Koodaustyöpajoja on järjestetty jo 14 eri maassa, ja kysyntä kasvaa koko ajan. Rails Girlsin tavoitteena on internet, jonka tekemiseen osallistuisivat myös naiset.

Ekapelin verkkoetusivu.

Väitös: Tietokonepeli voi tukea oppimismotivaatiota

Ekapeli on Jyväskylän yliopistossa kehitetty tietokonepeli, jonka avulla jo yli 100 000 lasta on saanut tukea lukemaan oppimiseen. Pelin motivoivuutta tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa.

Keinoja kaihtamatta on sisällöltään tyhjä elokuva

Ohjaus: McG Alkuperäinen nimi: This Means War Pääosissa: Tom Hardy, Chris Pine, Reese Witherspoon K-12

Sekuntikello

Ajatuskupla: Tauti isolla alkukirjaimella

Onpa olemassa tartuntatauti, joka tarttuu kaikkiin vauvasta vaariin, vaikka olisi mitä tahansa vitamiineja syönyt tai itseään kunnossa pitänyt. Eivät auta antibiootit saati homeopatia.

Lääkärit: Television katselu hidastaa lapsen puheen kehitystä

Alle kaksivuotiaiden lasten ei tulisi katsoa lainkaan televisiota tai videoita, sanoo joukko amerikkalaisia lastenlääkäreitä. Tutkimusten mukaan television tai videoiden tuijottaminen voi häiritä lasten kehitystä. Television sijaan vanhempien tulisi jutella lapsilleen ja rohkaista lapsia leikkimään itsenäisesti.

Muovinen Yoda-hahmo.

Esi-isämme kuin Yoda puhuivat

Noin 50 000 vuotta sitten ihmiset kuulostivat Star Wars -elokuvista tutulta Yoda-hahmolta. Näin voi päätellä äskettäin Yhdysvalloissa tehdystä laajasta tutkimuksesta, jossa on tarkasteltu kielten alkuperää ja kehitystä.

Kuvassa musiikkiterapeutti Petri Anttila

Musiikkiterapia hoitaa ja kuntouttaa

Musiikkiterapia tarjoaa apua laulun, soiton ja kuuntelun muodossa. Musiikkia käytetään esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamaisessa, kehon hahmotuksessa ja kielen kehityksen tukemisessa. Myös masentunut voi saada musiikista apua.

Puheen viivästyminen ei vaaraksi lapselle

Vanhempien ei kannata huolestua, vaikka lapsella olisi puhevaikeuksia kaksivuotiaana. Yleensä ongelmat menevät ohi kouluikään mennessä, australialaistutkijat raportoivat. Puheen viivästyminen ei myöskään johda myöhempiin käytös- tai tunne-elämän vaikeuksiin, vaikka niin on epäilty.

Yksittäiset syntymäkauden tekijät eivät selitä autismia

Autismin syistä on vuosien mittaan esitetty monia teorioita. Ainakaan mikään yksittäinen tekijä syntymä- tai vastasyntyneisyyskaudella ei näyttäisi olevan autismin syynä. Tulos perustuu meta-analyysiin, jossa neljänkymmenen laadukkaan tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle