Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Torstai 12.11.2020 (radio)

Suomen koronatilanne on parempi kuin muissa Euroopan maissa. Leskeneläkettä aiotaan uudistaa. Tänä syksynä valmistuu 3500 uutta ylioppilasta. Virolainen elokuva Viimeiset on kuvattu Suomen Lapissa.

Hallitus esittää leskeneläkkeelle määräajaksi kymmentä vuotta

Nykyisin leskeneläkettä maksetaan lesken kuolemaan saakka, jos edunjättäjälle on karttunut työeläkettä.

Koronatyöttömyys iski nuoriin – kysyimme ekonomisteilta, miten iskua pitäisi pehmentää

Koronakriisi näkyi ensimmäisenä nuorten työllisyyden heikkenemisenä. Tulevaisuudessa myös koronalasku odottaa maksajaa.

Aikansa eläneisiin perhe-eläkkeisiin luvassa täysremontti: leskeneläke rajataan 10 vuoteen ja avopuolison asema paranee

Iso osa leskistä jää edelleen tuen ulkopuolella, koska järjestelmä suosii yli 50-vuotiaita leskiä, muistuttaa Suomen nuoret lesket ry.

Suomalaiset avioituvat esikoisen synnyttyä – "Yhteiset lapset ovat niin sitova päätös, että se on melkein jo aamen"

Naimisiin mennään usein lasten vuoksi, vaikka juridisesti sillä ei ole juuri mitään vaikutusta heihin.

Nuoret joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi? Kyllä – sanoo suomalaisten enemmistö

Eläkepommi ei huolestuta suurinta osaa suomalaisista, kertoo tuore kysely. Päinvastoin, luottamus eläkejärjestelmään on kasvanut.

Suomi ei yllä mitalisijoille, Tanska eläkekunkku – katso lista keskimääräisistä eläkkeistä EU-maissa

EU-maiden välillä on jopa 15-kertaiset erot keskimääräisessä eläkkeessä.

"Itse maksettu eläke" on sitkeästi elävä harhaluulo – näin toimii suomalainen eläkejärjestelmä

Eläkejärjestelmässä miljardit eurot ovat perusyksikkö, mutta kuka maksaa ja kenelle?

Isojokelaisen keskieläke on 1 165 euroa, Kauniaisissa yli 3 000 – katso oman kuntasi keskieläke

Eläketurvakeskus julkaisi torstaina valtakunnalliset eläketilastot.

Koulupaikka taskussa ja uutena kaverina Kela – nämä asiat opiskelijan kannattaa tietää

Tällä viikolla varmistuvat korkeakoulujen opiskelijavalinnat. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela saa useita tuhansia uusia asiakkaita. Opiskelijalle tärkeintä on tietää, mitä hakee, mistä hakee ja mitä tekee, ettei mokaa rahahanaa kiinni.

Viime vuonna eläköityneiden keskimääräinen työeläke oli 1 800 euroa – Portugalissa asuvilla lähes pari tonnia enemmän

Viime vuonna vanhuuseläkkeelle siirtyi 55 000 ihmistä. Heidän keskimääräinen työeläkkeensä oli 1 797 euroa.

Tiesitkö? Vauvakin voi saada veroilmoituksen

Isä hämmästeli somessa, kun verottaja muisti alakoululaista esitäytetyllä veroilmoituksella. Verottaja muistaa vaikka sylivauvaa, jos ipanalla on rahaliikennettä, siis veronalaista tuloa.

Study: Women’s incomes trail men’s even after retirement

Women’s pensions amount to just two-thirds of their male peers’ benefits. According to a new report by the Finnish centre for Pensions and the government’s Centre for Economic Research VATT, women’s annual post-retirement incomes lag behind men’s by some 2,000 and up to 6,500 euros.

Naisen työeläke on kaksi kolmasosaa miehen eläkkeestä – Yksinasujilla silti lähes sama tulotaso

Eläkkeellä olevien naisten vuositulot ovat edelleen ainakin 2 000 ja enimmillään jopa 6 500 euroa miesten tuloja matalammat. Näin kertoo Eläketurvakeskus. Kansaneläke, takuueläke ja leskeneläke tasoittavat tuloja radikaalisti.

Eläkkeiden maksaminen Kreikkaan vaikeuksissa

Suomesta maksetaan vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä 80 ihmiselle Kreikkaan. Jos maksutili on kreikkalaisessa pankissa, niin rahat eivät mene saajilleen.

Olympiavoittajille voidaan jatkossa maksaa urheilijaeläkettä

Urheilijaeläkelain tarkoituksena on luoda taiteilijaeläkejärjestelmän tapainen tunnustusluontoinen eläkejärjestelmä urheilijoille.

Kallis leskeneläke perustuu 60-luvun perhemalliin

Leskeneläke on Suomessa kallis järjestelmä ja nostaa palkansaajien työeläkemaksua parilla prosenttiyksiköllä. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa meillä leskeneläkettä saavista suurin osa on iäkkäitä naisia. Leskeneläkettä eivät saa avoliitossa olleet, eronneet ja yksinhuoltajat.

Eläkkeet nousevat 0,4 prosenttia ensi vuonna

Ilman hallituksen keväällä tekemää päätöstä leikata eläkkeiden vuosikorotuksia indeksikorotus olisi ollut 1,1 prosenttia ensi vuonna.

Selvitys: Keskieläke runsaat 1 500 euroa kuussa

Miesten ja naisten saamissa eläkkeissä oli viime vuonna satojen eurojen ero. Miesten keskimääräinen eläke oli 1 760 euroa, naisten 1 376 euroa. Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen ja Kelan tiedoista kootuista tilastoista.

Naisten eläke-euro on 70 senttiä

Naisten ja miesten eläkkeet eroavat vielä enemmän toisistaan kuin palkat. Eroa selittävät naisten matalammat palkat sekä hoitovapaat. Avioliitossa olleiden naisten eläkkeitä nostavat leskeneläkkeet.

Kaikille kansaneläkkeille tulossa sama maksupäivä

Kansaneläke maksetaan syksystä lähtien kaikille samana päivänä. Nykyisellään maksupäiviä on ollut kolme kuukaudessa sukunimen alkukirjaimesta riippuen.

Keskimääräinen eläke vajaat 1 500 euroa

Miehet saavat suurempia eläkkeitä kuin naiset. Työkyvyttömyyseläkettä saaneiden määrä väheni selvästi.

Melkein joka toinen savolainen saa eläkettä - katso Suomen eläkekeskittymät

Eläkettä maksetaan liki puolelletoista miljoonalle suomalaiselle. Katso kartasta, missä eläkkeen saajia on eniten ja kuinka suuria eläkkeet keskimäärin ovat.

Leskien yhdistys harmistui keskustelusta suurista leskeneläkkeistä

Suomessa on 54 000 työikäistä leskeä. Suuri osa leskistä ei saa eläkettä.

Yksinhuoltajat usein perhe-etuuksien ulkopuolella

Monet palkansaajille räätälöidyt perhe-etuudet jäävät yksinhuoltajilta käyttämättä. Ne on suunniteltu perinteiselle kahden huoltajan perusperheelle. Yksinhuoltajaperheissä kasvaa 180 000 alaikäistä lasta.

Keskieläke on 1 415 euroa

Keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 415 euroa kuukaudessa. Kaikkiaan eläkettä sai lähes puolitoista miljoonaa henkilöä eli noin joka neljäs suomalainen saa jotain eläkettä.

Keskustele: Mihin leskeneläkkettä tarvitaan lasten kasvatuksen jälkeen?

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja kehottaa Suomen päättäjiä hakemaan säästöjä leskeneläkkeistä. Helsingin Sanomien haastattelussa Lilja katsoo että leskeneläke on osin epäoikeudenmuikainen. Liljan mielestä tuen pitäisi kohdistua nuoriin leskiin ja lapsiin. Vuonna 2010 leskeneläkkeitä maksetttiin 1,5 miljardia euroa, josta valtaosa meni yli 65- vuotiaille leskille. Mitä tapahtuisi, jos eläke poistuisi lesken lasten saavutettua täysikäisyyden?

Työeläkeindeksi nousee yli kolme prosenttia

Työeläkeindeksi nousee ensi vuonna noin 3,6 prosenttia. Indeksin tarkistus nostaa siihen sidoksissa olevia sosiaaliturvaetuuksia vuoden 2012 alusta lähtien.

Kela korottaa etuuksia vuoden alusta

Kansaneläkelaitos korottaa muun muassa kansaneläkkeitä ja lapsilisiä vuoden alusta lähes neljällä prosentilla. Yksin asuvan kansaneläke nousee noin 22 eurolla kuukaudessa runsaaseen 608 euroon. Lapsilisä ensimmäisestä lapsesta nousee vajaalla neljällä eurolla noin 104 euroon kuukaudessa.

Kaikki eivät kykene hakemaan takuueläkettä

Kela on myöntänyt takuueläkettä 2900:lle eteläkarjalaiselle. Alueella arvioidaan kuitenkin olevan yhteensä 3400 takuueläkkeeseen oikeutettua. Eläkettä ei haeta, koska siihen ei pystytä.

Laki auttaa avopuolisoa epäreilussa erossa

Kiistelty avoliittolaki tulee voimaan huhtikuun alussa. Erossa taloudellisesti häviävä saa mahdollisuuden hyvitykseen. Varsinkin kuolemantapauksessa avoliiton suoja on vielä kaukana avioliiton suojasta.

Talouselämä: Työuraryhmässä pohdinnassa orpojen ja leskien eläkkeiden lakkauttaminen

Toimitusjohtaja Jukka Rantalan vetämässä työuran pidentämistä pohtineessa työryhmässä on noussut esiin uusia keinoja työssäoloajan pidentämiseksi.

Maakunnassa noin 3400 voi saada takuueläkettä

Etelä-Karjalassa noin 1700 eläkeläistä saa lähipäivinä postissa takuueläkkeen hakemuslomakkeen Kelalta. Lomake on lähetetty kaikille niille, jotka saavat täyttä kansaneläkettä eivätkä juurikaan työeläkettä.

Kansaneläke nousee 0,4 prosenttia

Muun muassa kansaneläke, työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat vuoden alussa 0,4 prosenttia. Nousu perustuu kansaneläkeindeksiin, jonka KELA on vahvistanut Tilastokeskuksen laskelmien perusteella.

Kuka meistä on köyhä?

Onko köyhyys tunne omasta elämäntilanteesta vai onko tyhjä rahakukkaro todiste köyhyydestä? Tai onko vähätuloisenkin elintaso Suomessa ehkä sellainen, että todellisia köyhiä ei ole lainkaan? Päivän kysymykseen vastattiin 118 kertaa. Lue päivän kysymyksen kommentit.

Kansaneläkkeet nousevat ensi vuonna

Kansaneläkkeisiin tulee ensin vuoden alusta indeksikorotus. Korotuksen suuruus on 4,6 prosenttia.

EU-tuomioistuin: Rekisteröidyissä homoliitoissa oikeus leskeneläkkeisiin

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on ottanut kantaa homoseksuaalien oikeuteen saada leskeneläkettä.

Hallitus esittää 20 euron korotusta kansaneläkkeisiin

Hallitus esittää kansaneläkkeisiin 20 euron korotusta kuukaudessa. Saman verran nousisivat mm. leskeneläkkeet, maahanmuuttajien erityistuki ja pitkäaikaistyöttömien eläketuki. Korotus astuisi voimaan ensi vuoden alusta.

Uusi vuosi toi useita lainmuutoksia

Uusi vuosi tuo tullessaan useita lakimuutoksia, asetuksia ja muita päätöksiä.

Vuodenvaihde tuo paljon muutoksia

Vuodenvaihde tuo useita muutoksia muun muassa Kansaneläkelaitoksen maksamiin korvauksiin. Työttömien tulot sen sijaan eivät juuri nouse. Merkittävä muutos on myös perheen sisäisen lähestymiskiellon mahdollisuus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle