Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pula-ajan pettuleivästä halutaan elämystuote – valmistus onnistuu myös kotioloissa, mutta ensin täytyy kaataa 50-vuotias mänty

Alan harrastajat pistävät pettujauhoja leipään ja leivonnaisiin tai sujauttavat sitä jogurtin jatkeeksi.

Leipäjuuresta tuli perheenjäsen, koska moni leipoo vastapainoa kiireiseen arkeen – "Jos haluaa onnistua, leivälle on annettava sielunsa"

Yhä useampi ajattelee leivästä samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet: siihen ei tarvita mitään jauhoja, vettä ja suolaa kummempaa. Perinteinen hapanjuurileipäleipominen on voimakkaasti kasvava ilmiö, joka houkuttelee etenkin nuoria miehiä uuniin ääreen.

EU-ruokakasseilla on jopa aiempaa kovempi kysyntä Lappeenrannassa

Ruokakassien jaon yhteydessä voi nyt tarkistuttaa terveytensä. Viime kerralla EU-ruokakassit loppuivat Lappeerannassa kesken.

Kokemattoman kotileipurin ei kannata säveltää – "Siitä ei tule kuin mielipahaa"

Moni herkkä leivonnainen menee pilalle, jos leipuri osaamattomuuttaan muuttaa reseptiä.

Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta

Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Miten niin korvapuustipäivä? – Tässä viisi faktaa, joita et ehkä tiennyt

Korvapuustipäivä on kotoisin Ruotsista, jossa sitä on vietetty vuodesta 1999.

Yllätysgluteenia grilliruoissa – jauhoja jopa perunapakasteissa

Gluteenia voi piillä odottamattomissa elintarvikkeissa. Keliaakikon kannattaakin aina tarkistaa tuoteselosteet, jotta gluteenista johtuvat oireet eivät pääse yllättämään.

Uudet laitteet eivät toimineet – suurinvestoinnin tehnyt perunajauhotehdas jäi tappiolle

Finnamyl investoi 10 miljoonaa euroa uuden laitoksen rakentamiseen Kokemäelle. Odotukset olivat korkealla, mutta laitteet pettivät.

Lumitango on tunne- ja pukeutumislaji

Tangoharrastajat pöllyttivät Tampereella lauantaina perunajauhon sijasta lunta, ja kellohameiden tilalla talvisessa tanssimaisemassa heilahtelivat villapaidan helmat sekä mitä mielikuvituksellisimmat fantasia-asut. Mitalisijoille päästiin aidolla tunteella.

Myllyjen määrä on romahtanut puolessa vuosisadassa – katso, miten viljaa jauhetaan nykyisin

Suomessa oli vielä 1950-luvulla yli 2 000 myllyä, nyt niitä on alle 50. Väheneminen alkoi 1960-luvulla, jolloin maanviljelijät alkoivat jauhaa itse rehuviljaa karjalleen.

Moka laitoskeittiössä – keliaakikot saivat vehnäjauhoja

Kajaanilaisessa laitoskeittiössä vehnäjauhoja eksyi vahingossa myös keliaakikkojen ja vehnäallergikkojen ruokaan. Väärää ruokaa ehti nauttia noin 70 koulujen ja päiväkotien oppilasta. Ainakin kaksi on saanut sairaalahoitoa.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa

Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut  Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Läskisoosia töölöläisessä kulttuuriravintola Elitessä

Perinteikästä läskisoosia ei ole pidetty soveliaana ravintolaruokana. Soosi on ikävän näköistä ja sillä on ruma nimi. Nyt kulttuuriravintola Elite on päättänyt kokeilla tunnustetun arkiherkun vetovoimaa.

Pettuun suhtautuminen on muuttunut – "Ihmiset ovat ihan mielissään pettuleivästä"

Pettu on monelle suomalaiselle tuttu pula-ajan ruoka-aineena. Sitä käytetään yhä edelleen, vaikka viljasta ei tänä päivänä olekaan pulaa.

Kulinaristi: Syön mieluiten itse kasvatettuja toukkia

Johanna Puolitaival valmistaa ruokaa toukista, koska ne maistuvat hyvältä. Ötökkäkulinaristin mukaan itse kasvatettu toukka maistuu parhaimmalta. Puolitaival uskoo, että tulevaisuudessa ötököiden syöminen yleistyy.

Älä hävitä turhaan vanhoja kuivatuotteita: "Pastakin säilyy jopa pari vuotta päiväyksestä"

Kuivatuotteet säilyvät pidempään kuin moni luulee. Marttaliiton mukaan esimerkiksi pasta ja riisi ovat oikein säilytettyinä käyttökelpoisia jopa 1-2 vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Miljoona kiloa perunaa Kokemäelle joka päivä

Yli 200 sopimusviljelijää tuottaa kaudessa lähes 100 miljoonaa kiloa perunaa Kokemäen perunajauhotehtaalle.

Kirkko tarkkana allergioiden kanssa: "Pappi ei koske gluteenittomaan öylättiin"

Keliaakikot voivat käydä huolettomin mielin ehtoollisella, sillä tarjolla on ollut jo vuosien ajan myös ilman vehnäjauhoja valmistettua öylättiä. Tarkimmissa kirkoissa on huolehdittu siitä, että pappi ei siirrä käsissään jäämiä jauhoista allergikoille.

Poliisi: SVT:n jauhekirje todennäköisesti vehnäjauhoa

SVT:n aluetoimitus eristettiin keskiviikkoaamuna toimitukseen saapuneen valkoista jauhetta sisältäneen kirjeen vuoksi.

Tällä kikalla annat koiralle pahanmakuisen lääkkeen – "Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen asiasta"

Erityisen pahanmakuinen lääke saa lemmikin juoksemaan karkuun, rimpuilemaan ja jopa suun vaahtoamaan. Esimerkiksi nestemäinen kipulääke voi olla lähes mahdoton annettava koiralle. Apteekeista kerrotaan, että harva tietää konstin, jolla paha maku saadaan piilotettua.

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

Kolttien perinneruokaa tehtiin puhtaista luonnontuotteista – "Koskaan ei tarvinnut mennä lääkäriin tai lääkkeitä syödä"

Kolttasaamelaiset ovat käyttäneet perinneruuissaan runsaasti terveellisiä luonnon raaka-aineita. – Hyviä ruokia tehtiin, niitä syötiin ja kaikki olimme terveitä, koskaan ei tarvinnut mennä lääkäriin tai lääkkeitä syödä, muistelee kolttasaamelainen Domna Mäenpää lapsuutensa ruokia.

Runsaat sateet viljelijöiden harmina: peltoja ei voi kylvää ja viljasato kärsii

Kylvötyöt ovat venyneet heinäkuun puolelle poikkeuksellisten sademäärien vuoksi. Märkyys on aiheuttanut myös satovahinkoja, joiden vuoksi maaseutupalveluihin on tullut lukuisia yhteydenottoja.

Leipuriliitto tyrmää kilpailuviraston ukaasin: "Emme ole antaneet hintasuosituksia"

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto sekä Suomen Leipuriliitto ovat napit vastakkain. Viraston esittämä 55 000 euron seuraamusmaksu kilpailun rajoittamisesta on Leipuriliiton mukaan perusteeton.

Ovatko jauhot lopussa? Pettu on mainettaan paremman makuista

Pula-ajoilta tutun pettuleivän tekeminen ei ole monimutkaista, mutta aikaa se vie. Puunkuoren alta irtoava jälsi- tai nilakerros on otettava talteen, kuivatettava, paahdettava, jauhettava ja sekoitettava esimerkiksi ruisjauhoihin.

Suklaaviipaleleivät, helpoin tapa tehdä makeaa kevään juhlapöytään

Reilu viikko enää kevään juhliin. Pöydässä pitää olla monenmoista herkullista. Suklaaviipaleleivät ovat helppo tehdä ja makea syödä. Kannattaa kokeilla.

Skorpionilta piikki pois pyllystä ja öljyä pannulle – toukatkin menevät alas kuin juustonaksut

Varo myrkyllisiä piikkejä ja karvajalkoja, mausta ja paista oliiviöljyssä, niin proteiinipommi on valmis. Hyönteisharrastajan mukaan maailmalla matkaajan kannattaa kokeilla syödä toukkia ja kuoriaisia. Suomessa hyönteisruokaa ei voi vielä myydä.

Pekonimunkit kruunavat vapun! – Näin niitä tehdään

Vappu on jo ovella. Vappuna pitää saada makeita munkkeja. Vappuaamuna monilla sen sijaan tekee kovan siman juomisen seurauksena mieli suolaista. Pekonimunkit ovat vappuaamun pelastus.

Mämmin matka ruokapöytiin kestää puoli vuotta

Suomen suurin imellytetyn mämmin tekijä palkkaa sesongin aikana lisää väkeä. Mämmiä keitetään yölläkin.

Kalevala-pulla syntyy kalevalaisista aineksista

Juhlapäiviin on perinteisesti liittynyt monenlaisia leivonnaisherkkuja. Keski-Suomessa Äänekoskella on ryhdytty kehittelemään Kalevala-pullaa.

Uuni, pitkät kalsarit ja sen seitsemän sortit jauhot voivat yllättää maahanmuuttajan

Maahanmuuttajille Suomen ilmasto, kulttuuri ja arki ruokahyllyjä myöten ovat täynnä yllätyksiä. Martat auttavat osaltaan tulijoita kotoutumaan näyttämällä, miten vehnäjauhot erottaa mannasuurimoista ja miten vuode pidetään hyvänä nukkua.

Ruokakaapin siivous säästää rahaa – fariinisokerin elvytys ja muita kikkoja

Tammikuu kiristää kukkaron nyörejä monessa kodissa. Helpotus suureen ruokalaskuun saattaa löytyä omasta kuivakaapista, vinkkaa Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Anne Lempinen

Suomalainen joulu helteisessä Australiassa – vain ruisjauhoja joutuu etsimään

Piiroisen perhe viettää suomalaista joulua Australiassa. Villasukkien tilalla on hellevaatteet, muutoin juhla on samanlainen kuin maapallon toisella puolella. Joulupöydän herkkujen raaka-aineet löytyvät Canberrasta, ainoastaan ruisjauhoja joutuu etsimään.

Jokioisilla tehdään kohta bioetanolia entistäkin ympäristöystävällisemmin

Energiayhtiö ST1 tuottaa bioetanolia kohta entistä ympäristöystävällisemmin Jokioisilla. Kiinteän polttoaneen tuottama höyry tuotetaan ensi vuonna uusiutuvilla pelleteillä ja ohran kuorilla.

"Joka ei ole aiemmin nähnyt mykyrokkaa, saattaa miettiä, selviääkö tuosta"

Mykyrokka on lihasoppa, joka Ylä-Savossa keitetään pääasiassa sianlihasta. Olennainen osa rokkaa ovat verestä sekä vehnä- ja ohrajauhoista leivotut mykyt.

Teetkö sinäkin nämä virheet? Näin syntyy aito karjalanpiirakka

Karjalaissisarukset Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari ovat karjalanpiirakantekomestareita, jotka haluavat siirtää taitonsa uusille sukupolville.

Onnistunut leipä vaatii ahkeraa leipomista: viisi vinkkiä maistuvaan leipään – video

Leivällä on herkkä sielu. Hosuen ei leipomisessa pääse maistuvaan lopputulokseen eikä oikotietä lämpimäisiin ole olemassa. Viime vuosien erilaiset leivättömät dieetit ovat menettäneet suosiotaan ja leipä on taas nousussa, iloitsee aktiivimartta Terttu Karinkanta.

Hajuhaitat kohta historiaa - Kokemäen perunajauhotehdas investoi solunesteen jalostukseen

Pelloille syksyisin levitettyä perunan solunestettä aletaan jatkojalostaa proteiiniksi rehuteollisuudelle sekä luomu-lannoitteeksi kasvitarhoille.

Miksi leivässäni on reikä?

Leipäpussista löytyy aina silloin tällöin viipaleita, joissa on epätavallisen suuria reikiä. Taustalla on muun muassa niin vaivaus- kuin nostatusaika. Leipuri ei näe virhettä päältäpäin.

Erä Ingmanin kinuskikeksijäätelöä pois myynnistä

Jäätelön ainesosaluettelosta puuttuu tuotteen sisältämä vehnäjauho. Se voi aiheuttaa allergisen reaktion vilja-allergikoille ja olla haitallinen keliaakikoille.

Perunajauhotehdas pakon edessä: Suurinvestointi tai lopettaminen

Finnamyl suunnittelee kymmenen miljoonan euron investointia perunan solunesteen hyötykäytön lisäämiseksi. Yhtiölle sijoitus olisi merkittävä, ja siihen ajaa todennäköinen lainsäädännön muutos.

26 tonnia perunajauhoa levisi Nelostielle – pääsiäisliikenteessä jonotettiin

Perunajauholastia kuljettaneen ajoneuvon kaatuminen ruuhkautti liikenteen Nelostiellä maanantaina.

Love it or hate it: Finland’s Easter mämmi

Throughout Finland mämmi is synonymous with Easter. Newcomers to the country are invariably put off by the unappealing brown hue and odd texture of this seasonal treat, but some eventually develop a taste for the Finnish oddity.

Mämmi kruunaa pääsiäisen

Perinteinen mämmi valmistuu kärsivällisyydellä ja ilman kiirettä jauhoista ja ruismaltaista. Mämmiä on tehty iät ajat. Teollisen mämmin tuotannon rinnalla on yhä myös kotitekoisia mämmiropposia.

Lähimyllyn jauhot kiinnostavat kotileipureita

Pienmyllyjen toiminta on ollut viime vuodet kasvussa. Paikallisessa myllyssä jauhettu jauho on lisännyt kysyntää – ei räjähdysmäisesti, mutta hieman. Kasvanut kysyntä on huomattu myös Kainuussa.

Kondiittori: Jauhopussien pullaresepteissä outo ohje

Pulla kuuluu yhä monen suomalaisen laskiaisperinteisiin. Täydellisen pullan olemus lienee makuasia, mutta esimerkiksi kondiittorilla on siitä varsin vahva näkemys. Ammattilainen kummastelee myös vehnäjauhopussien kyljessä toistuvaa pullataikinan nostatukseen liittyvää neuvoa.

”Brink” shortbread cookies withdrawn from the market

The Food Safety Authority has ordered the recall of batches of biscuits produced by Finnsweet after an error on the packaging fails to warn allergy sufferers that the product is unsuitable.

Kansanedustajalta kirjallinen kysymys tärkkelysteollisuuden tulevaisuudesta

Muun muassa perunajauhoja valmistava tärkkelysteollisuus pelkää, että ympäristöministeriön valmistelema nitraattiasetus tuhoaa teollisuuden toimintaedellytykset. Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) vaatii tärkkelysteollisuuden huolen kuulemista.

Kotimaiset perunajauhot uhattuna - uudet ympäristösäädökset voivat lopettaa koko teollisuuden

Perunajauhoa Lapualla ja Kokemäellä tuottavan Finnamylin mukaan ympäristöministeriön ehdotus uudeksi nitraattiasetukseksi uhkaa perunajauhojen valmistusta Suomessa. Teollisuus toivoo valtiovallan ymmärtävän, että asetus voi pahimmillaan lopettaa perunatärkkelysteollisuuden toiminnan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle