Uusimmat artikkelit
Soittaako lammas viulua pääsiäisyönä? Maistuuko pöydässä rommi vai rosmariini? – testaa kuinka hyvin tunnet pääsiäisen perinteet
Teimme 10+1 kiperää kysymystä pääsiäisestä. Selvitä tiedätkö esimerkiksi, mitä ovat kulitsa ja pisanka.
Kauppiaiden toive pääsiäiskauppaan: hajauttakaa käynnit, poiketkaa rutiinista ja välttäkää kiirastorstaita – verkkotilaus voi olla jo myöhässä
Jos pääsiäisruuat haluaa ostaa verkosta, on jo kova kiire. Pääkaupunkiseudulla saattaa olla myöhäistä.
Koululounaiden jakelu käynnistyi Vaasassa – tänään valmistui 1150 annosta broileria
Vaasassa kysytään huoltajilta sitoumus kouluruoan noutamiseen jatkossa kahden viikon välein.
Juhlimme pääsiäistä eristäytymisestä huolimatta – tässä Strömsön kootut ruokaohjeet pitkään viikonloppuun
Graavilohijuustokakku on takuuvarma klassikko.

Torstai 18.4.2019 (tv)
Asunnottomia nuoria on enemmän kuin ennen. Moni suomalainen haluaa pääsiäispöytään suomalaista lampaanlihaa. Pääsiäisnäytelmä Via Crucis esitetään myös tänä vuonna. VaLePa on miesten lentopallon Suomen mestari. Säätiedot.

Pääsiäislampaan taival ruokapöytään on pitkä – "Mainoksissa näkyy tuontituotteiden tarjouksia eikä suinkaan kotimaista"
Lampaanlihan tuotannon selvä kasvu ei näy kauppojen hyllyillä.

Mämmin ystävän juhlakausi alkamassa - mämmin voi loihtia myös kotikonstein
Suomalaiset syövät mämmiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Uudet ideat maustavat perinteistä mämmiä.
Tänä pääsiäisenä tarjotaan helppotekoista gluteenitonta kakkua, jonka voi leipoa etukäteen – Oskar II:n kakku
Ruotsalainen klassikkoleivonnaine.

Tunnettu saksalaiskoomikko Faisal Kawusi haastaa hiihtolegenda Juha Miedon mämminsyöntikilpailuun saunassa
Saksalaiskoomikon ja suomalaisen hiihtolegendan mämminsyöntitaisto tapahtuu erikoisessa ympäristössä, Helsinki SkyWheelin saunassa Katajanokalla.

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?
Suomalaiset kulinaristit tarjoilisivat pikaruokaa rakastavalle tviittaajalle ja urheilulliselle ex-agentille kotimaisia perinneherkkuja. Kerro meille, millainen olisi sinun menusi?

Luulitko pääsiäisen olevan jo ohi? Osalla suomalaisista se on vasta tulossa
Valtaosalla suomalaisista pääsiäinen meni jo, mutta osalla venäjänkielisistä ortodokseista suuri juhla on vasta käsillä. Pääsiäispöytä on runsas ja värikäs.
Tarjoile lammasbruschettat porkkana-omenatsatsikin kera naposteltavaksi illanistujaisiin
Bruschetta on pieni ja rapea italialainen alkupala.
Rakenna värikäs sillilasi kerroksittain
Ale-olut sopii erinomaisesti tähän umamirikkaaseen ateriaan.

Poll: 40 percent of Finns don't fix a special Easter meal
A recent poll of over 1,000 respondents by the Finfood Association shows that a large percentage of Finland's residents don't make a special meal for Easter, preferring to eat as they would on any other weekend. Only one in four invites guests over for dinner during the holiday.

Suuri osa suomalaisista syö pääsiäisenä ihan kuin tavallisena viikonloppuna – "Vähän kauniimpi kattaus riittäisi"
Vain neljännes kutsuu pääsiäissunnuntaina ruokavieraita.

Siunattuja kananmunia kaupantiskiltä ja kyyhkyskakkuja – näin pääsiäisjuhlaa vietetään Euroopassa
Pääsiäisperinteet ovat kirjavat Venäjällä, Ranskassa ja Italiassa.

Yle syötti mämmiä viattomille – tulos yllätti
Eksotiikka tekee mämmistä maistuvampaa. Muistuttaa papujamme, arvioivat kiinalaiset.

Pääsiäinen ei ole kokkaajan painajainen – kevään ensimmäisessä juhlassa otetaan rennosti
Pääsiäisen ruokaperinteet voivat uusiutua helpommin kuin joulun. Yksi uusista ruokalajeista on ruokapöytiin tiensä löytänyt lampaan liha.

Thursday's papers: Red women of Tampere, church short of funds, and mämmi shortage threatens
The press has a mixed bag of stories on Maundy Thursday, including a look ahead at the anniversary of Finland's civil war in 2018, an analysis of the finances of the Finnish church, and a possible shortage of Finland's black, rye-based Easter delicacy.

Mango ja broccolini ovat pääsiäisen ruokayllättäjät
Trendikäs ruoanlaittaja kattaa pääsiäisenä pöytään parsaa ja mangojuustokakkua.

Berlusconi halailee pääsiäispöydästä pelastamiaan lampaita – Italian lihateollisuus raivostui videosta
Italian entinen pääministeri on mukana kampanjassa vegetaarisen pääsiäisen puolesta.

Vähittäiskaupassa myynti kasvaa, hinnat laskevat
Sekä vähittäis- että päivittäistavarakaupassa liikevaihto kehittyi myynnin määrää heikommin, koska hinnat ovat laskeneet.
Perinteinen pääsiäisherkku valmistuu hitaasti – ”Mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa”
Kun joululaatikot saadaan nostettua akaalaistehtaan uunista, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Perinneruoka mämmi vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä ja tarkkoja aisteja.

Mämmi, pasha vai muna – äänestä paras pääsiäisherkku
Nam, mämmiä. Yäk, mämmiä. Vai jotain siltä väliltä? Mikä sinun mielestäsi on pääsiäisen makoisin herkku?

Nuori lammas ei maistu märälle villasukalle
Varttuneempi väki muistaa ajat, jolloin pääsiäispöytään teurastettiin oman tilan lammas. Sen johdosta monelle nousee mieleen ensimmäisenä pelkästään lammaspaisti-sanasta märän villasukan maku. Toista on nykyään.

Kahdeksan faktaa pääsiäisestä – ei vain kristillinen juhla
Jo pakanallisissa kulttuureissa kevään alkamista on juhlittu eri tavoin, ja moni vanhoista tavoista on säilynyt nykyisessä pääsiäisenviettoperinteessämme.

Kymmenet vapaaehtoiset rakentavat pääsiäisen huipentumaa Valamon luostarissa
Pääsiäinen kokoaa Valamoon parisataa vierasta hiljaisuuden, rauhoittumisen ja jumalanpalveluselämän äärelle. 40 päivän suuri paasto huipentuu pääsiäisyön Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Karitsalla herkuttelu lisääntyy – maistuu muutenkin kuin pääsiäisenä
Lampaan liha on kuulunut jo pitkään perinteisen suomalaisen pääsiäispöydän kattaukseen. Viime vuosina erityisesti karitsan lihan kulutus on kasvanut. Lihansyöjää miellyttää tällä hetkellä kotimainen lähituote.

1800-luvulla pääsiäiseen valmistauduttiin huolella – mämmi ja munat maistuivat
Hämeenlinnalainen Palanderin talo vie vierailijansa kaupunkilaiskodin pääsiäisen viettoon 1800-luvun loppupuolelle. Pääsiäisvalmistelut aloitettiin tuon ajan porvariskodissa hyvissä ajoin. Usein pääsiäisaterialle saatiin myös vieraita kestittäviksi.

Mämmi – herkku vai kammotus?
Kerro, millaisena mämmi on mielestäsi parhaimmillaan. Mitä kaikkea mämmistä voi loihtia? Entä kuuluuko mämmi mielestäsi nimenomaan pääsiäiseen vai voisiko sillä herkutella ympäri vuoden?

Julkkis-pässi Herkuleen urotyöt jatkuvat – pässien pässin jälkeläisen tunnistaa otsatöyhdöstä ja vantteruudesta
Jos parin viikon päästä haluaa pääsiäisaterialle kotimaista, ja vieläpä eteläsavolaista, karitsanlihaa, niin ilman ei tarvitse jäädä. Ansio runsaasta tarjonnasta kuuluu osaltaan rantasalmelaiselle Herkules -pässille. Sehän oli Mikkelin Farmari -maatalousnäyttelyn tähti ja Etelä-Savon radion nimikkoeläin vuonna 2010. Herkules on yhä voimissaan.

Mitä teillä katetaan pääsiäisen juhlapöytään? Lähetä kuva tai kerro meille!
Lammasta vai jotain ihan muuta? Jaa kuva tai kertomus pääsiäisen juhla-ateriastasi.

Pasha, kulitsa ja pääsiäisyön messu – pääsiäinen on ortodokseille tärkeä juhla
Ortodoksien pääsiäisperinteisiin kuuluvat kodin koristeleminen, pääsiäisruokien valmistaminen sekä kirkossa käynti. Perinteitä vaalitaan opettamalla ne aina seuraaville sukupolville.

Tässäkö suomalaisen mämmin tulevaisuus – valmistajaa arveluttaa
Perinneherkun esteettisyys on jokavuotinen kestopuheenaihe. Mämmin värjääminen on vaihtoehto, mutta se voi vaikuttaa tuotteen maineeseen.

Pääsiäispupu piilottaa saksalaislasten herkut
Saksalaislapset etsivät pääsiäisenä pääsiäispupun piilottamia suklaamunia puutarhasta. Oppilaat viettävät peräti kahden viikon pääsiäislomaa, kirjoittavat Ylen uutisluokkalaiset.

Ammattilainen neuvoo: Älä pelkää lammasta keittiössä
Lammas kuuluu monen pääsiäispöytään, mutta toisille sen valmistamiseen voi olla korkea kynnys. Ammattilaisen mielestä kannattaa jo lähtöjään unohtaa, mistä eläimestä on kyse. Tosin maustepuolella lammas vaatii enemmän kuin peruspossu tai -nauta. Paistomittari on kokkaajan kaveri, mutta paistopussit yrittäjä jättäisi ostamatta.

Maistuisiko tuopillinen mämmiä? Olutharrastaja teilaa kotimaiset pääsiäisoluet
Pääsiäisellä ja oluella on keskiajan luostarielämästä asti kumpuava yhteinen historia. Tästä huolimatta kotimaisille panimoille pääsiäinen on osoittautunut hankalaksi sesongiksi. Ongelmana on vastaajasta riippuen liian lyhyt myyntikausi tai yksinkertaisesti väärät maut.

Pääsiäisenä syödään kaikkea – perinteisiä herkkuja unohtamatta
Pitkä pyhä keskellä kevättä on monelle ruokajuhla, jolloin perheet ja läheiset kootaan yhteisen pöydän ääreen. Pääsiäinen vaeltaa kalenterissa, joten heittoa voi olla viikojen verran maalis-ja huhtikuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös pääsiäisruoat vaihtelevat aina uuniruoista grillieväisiin.

Lammasta lähes jokaisessa pääsiäispöydässä
Suomessa myytiin viime vuonna lampaanlihaa 3,4 miljoonaa kiloa, josta kolmasosa oli kotimaista. Kotimaisen ja ulkomaisen lampaanlihan myyntimääriin vaikuttaa eniten hinta.

Maistuuko mämmi? Jaa perinneruokamuistosi!
Pääsiäinen on perinneruokien aikaa. Mitkä herkut kuuluvat sinun pääsiäiseesi? Jaa perinneruokiin liittyvät muistosi!

Ortodoksit kattavat pääsiäisenä pöydän herkkuja täyteen
Pashaa ja kulitsaa, pyörösiä ja vatruskoita. Kun Joensuun ortodoksisen seurakunnan seurakuntatalon keittiössä valmistetaan pääsiäisherkkuja myyjäisiin, ei kananmunia, jauhoja, rahkaa ja kermaa säästellä. Samalla myös muistetaan yhä jatkuvan paaston eväät, kuten hernekeitto ja hapankaali.

Kreikan äärioikeisto jakaa pääsiäisen ruoka-apua vain kantaväestölle
Kultainen aamunkoitto -puolue lupaa pääsiäislammasta kriisi-Kreikan kansalaisille. Ateenan pormestari vastustaa muiden hädänalaisten syrjimistä.

Laiskan miehen pääsiäismenu valmistuu vaikka ruokatunnilla
Ruokabloggaaja ja harrastekokkaaja Teijo Salonpää tekee lammasta mieluusti muutenkin kuin pääsiäisenä. Pääsiäiseksi mies valmistaakin poroa, tosin lampaalle tarkoitetulla kastikkeella.

Tuore paikallinen karitsanpaisti on hakusessa
Pääsiäisen ruokaostoksia Keminmaan Citymarketissa tekevällä Tuomo Jääskeläisellä kävi tuuri. Hän löysi perheensä pääsiäispöytään tuoreen karitsanpaistin vielä kiirastorstaina.

Viinejä ei haeta ainostaan lampaalle
Pääsiäispyhien alla Alkojen ovet ovat käyneet tiheään. Tavalliseen viikkoon verrattuna nelipäiväisen pääsiäisviikon myynti on jopa 35 prosenttia suurempi.

Pääsiäisen pasha - ei laihduttajille
Pasha on rahkapohjainen pääsiäisherkku. Pasha liittyy olennaisena osana ortodoksien pääsiäisen ruokaperinteeseen, mutta nykyään se on jo tuttu näky muidenkin suomalaisten pääsiäispöydässä.

Michelin-kokin opeilla loihdit pashan muutamassa minuutissa
Ravintoloitsija ja keittiömestari Jouni Toivanen näytti Nicklakselle ja Juhalle miten pääsiäispasha lohditaan muuatamassa minuutissa. Lisäksi Toivanen kävi läpi yleisimmät virheet, jotka karitsan valmistuksessa voi tehdä. Karitsaa paistetaan usein liian kuumassa lämpötilassa.

Petri Kejonen: Marokkolainen peruna
Pääsiäisenä nasaretilaista muistellaan globalisaation merkeissä, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

Tänään vietetään pääsiäissunnuntaita
Tänään vietettävä pääsiäissunnuntai aloittaa varsinaisen pääsiäisen. Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Kristityt juhlistavat pääsiäistä Jeesuksen ylösnousemisen kunniaksi.