Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pääsiäispupu, jonka ympärillä on pieniä suklaamunia.

Soittaako lammas viulua pääsiäisyönä? Maistuuko pöydässä rommi vai rosmariini? – testaa kuinka hyvin tunnet pääsiäisen perinteet

Teimme 10+1 kiperää kysymystä pääsiäisestä. Selvitä tiedätkö esimerkiksi, mitä ovat kulitsa ja pisanka.

Tor-Erik Wallenius ja Eeva-Liisa Wallenius pääsiäis-ostoksilla Ison Omenan Prismassa

Kauppiaiden toive pääsiäiskauppaan: hajauttakaa käynnit, poiketkaa rutiinista ja välttäkää kiirastorstaita – verkkotilaus voi olla jo myöhässä

Jos pääsiäisruuat haluaa ostaa verkosta, on jo kova kiire.  Pääkaupunkiseudulla saattaa olla myöhäistä.

Koululounaita pakataan etäkoululaisille Isolahden koululla Vaasassa

Koululounaiden jakelu käynnistyi Vaasassa – tänään valmistui 1150 annosta broileria

Vaasassa kysytään huoltajilta sitoumus kouluruoan noutamiseen jatkossa kahden viikon välein.

Lammas.

Torstai 18.4.2019 (tv)

Asunnottomia nuoria on enemmän kuin ennen. Moni suomalainen haluaa pääsiäispöytään suomalaista lampaanlihaa. Pääsiäisnäytelmä Via Crucis esitetään myös tänä vuonna. VaLePa on miesten lentopallon Suomen mestari. Säätiedot.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

Mämmin ystävän juhlakausi alkamassa - mämmin voi loihtia myös kotikonstein

Suomalaiset syövät mämmiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Uudet ideat maustavat perinteistä mämmiä.

Juha Mieto

Tunnettu saksalaiskoomikko Faisal Kawusi haastaa hiihtolegenda Juha Miedon mämminsyöntikilpailuun saunassa

Saksalaiskoomikon ja suomalaisen hiihtolegendan mämminsyöntitaisto tapahtuu erikoisessa ympäristössä, Helsinki SkyWheelin saunassa Katajanokalla.

Kuvassa mämmiä, korvapuusteja ja haukifile parilalla.

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?

Suomalaiset kulinaristit tarjoilisivat pikaruokaa rakastavalle tviittaajalle ja urheilulliselle ex-agentille kotimaisia perinneherkkuja. Kerro meille, millainen olisi sinun menusi?

Pääsiäinen.

Luulitko pääsiäisen olevan jo ohi? Osalla suomalaisista se on vasta tulossa

Valtaosalla suomalaisista pääsiäinen meni jo, mutta osalla venäjänkielisistä ortodokseista suuri juhla on vasta käsillä. Pääsiäispöytä on runsas ja värikäs.

8 portioner matjesglas i ett kök.

Rakenna värikäs sillilasi kerroksittain

Ale-olut sopii erinomaisesti tähän umamirikkaaseen ateriaan.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

Poll: 40 percent of Finns don't fix a special Easter meal

A recent poll of over 1,000 respondents by the Finfood Association shows that a large percentage of Finland's residents don't make a special meal for Easter, preferring to eat as they would on any other weekend. Only one in four invites guests over for dinner during the holiday.

Kardinaalit osallistuivat palmusunnuntain messuun 9. huhtikuuta.

Siunattuja kananmunia kaupantiskiltä ja kyyhkyskakkuja – näin pääsiäisjuhlaa vietetään Euroopassa

Pääsiäisperinteet ovat kirjavat Venäjällä, Ranskassa ja Italiassa.

Uutisvideot: Yle testasi mämmiä suomalaisilla ja ulkomaalaisilla-tulokset yllättävät!

Yle syötti mämmiä viattomille – tulos yllätti

Eksotiikka tekee mämmistä maistuvampaa. Muistuttaa papujamme, arvioivat kiinalaiset.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

Pääsiäinen ei ole kokkaajan painajainen – kevään ensimmäisessä juhlassa otetaan rennosti

Pääsiäisen ruokaperinteet voivat uusiutua helpommin kuin joulun. Yksi uusista ruokalajeista on ruokapöytiin tiensä löytänyt lampaan liha.

Mämmipakkauksia kaupan hyllyllä.

Thursday's papers: Red women of Tampere, church short of funds, and mämmi shortage threatens

The press has a mixed bag of stories on Maundy Thursday, including a look ahead at the anniversary of Finland's civil war in 2018, an analysis of the finances of the Finnish church, and a possible shortage of Finland's black, rye-based Easter delicacy.

Mangoja ja broccolinia.

Mango ja broccolini ovat pääsiäisen ruokayllättäjät

Trendikäs ruoanlaittaja kattaa pääsiäisenä pöytään parsaa ja mangojuustokakkua.

Uutisvideot: Berlusconi halailee pääsiäispöydästä pelastamiaan lampaita – Italian lihateollisuus raivostui videosta

Berlusconi halailee pääsiäispöydästä pelastamiaan lampaita – Italian lihateollisuus raivostui videosta

Italian entinen pääministeri on mukana kampanjassa vegetaarisen pääsiäisen puolesta.

Nainen kantaa ruokakoria kaupassa.

Vähittäiskaupassa myynti kasvaa, hinnat laskevat

Sekä vähittäis- että päivittäistavarakaupassa liikevaihto kehittyi myynnin määrää heikommin, koska hinnat ovat laskeneet.

Yle Areena logo.

Perinteinen pääsiäisherkku valmistuu hitaasti – ”Mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa”

Kun joululaatikot saadaan nostettua akaalaistehtaan uunista, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Perinneruoka mämmi vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä ja tarkkoja aisteja.

Pashaa.

Mämmi, pasha vai muna – äänestä paras pääsiäisherkku

Nam, mämmiä. Yäk, mämmiä. Vai jotain siltä väliltä? Mikä sinun mielestäsi on pääsiäisen makoisin herkku?

Särä Lemi Lemin särä lampaanliha paisti lammas

Nuori lammas ei maistu märälle villasukalle

Varttuneempi väki muistaa ajat, jolloin pääsiäispöytään teurastettiin oman tilan lammas. Sen johdosta monelle nousee mieleen ensimmäisenä pelkästään lammaspaisti-sanasta märän villasukan maku. Toista on nykyään.

pääsiäinen

Kahdeksan faktaa pääsiäisestä – ei vain kristillinen juhla

Jo pakanallisissa kulttuureissa kevään alkamista on juhlittu eri tavoin, ja moni vanhoista tavoista on säilynyt nykyisessä pääsiäisenviettoperinteessämme.

Valamo

Kymmenet vapaaehtoiset rakentavat pääsiäisen huipentumaa Valamon luostarissa

Pääsiäinen kokoaa Valamoon parisataa vierasta hiljaisuuden, rauhoittumisen ja jumalanpalveluselämän äärelle. 40 päivän suuri paasto huipentuu pääsiäisyön Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Särä Lemi Lemin särä lampaanliha paisti lammas

Karitsalla herkuttelu lisääntyy – maistuu muutenkin kuin pääsiäisenä

Lampaan liha on kuulunut jo pitkään perinteisen suomalaisen pääsiäispöydän kattaukseen. Viime vuosina erityisesti karitsan lihan kulutus on kasvanut. Lihansyöjää miellyttää tällä hetkellä kotimainen lähituote.

mignon-munat tulivat pääsiäisen viettoon vuonna 1896

1800-luvulla pääsiäiseen valmistauduttiin huolella – mämmi ja munat maistuivat

Hämeenlinnalainen Palanderin talo vie vierailijansa kaupunkilaiskodin pääsiäisen viettoon 1800-luvun loppupuolelle. Pääsiäisvalmistelut aloitettiin tuon ajan porvariskodissa hyvissä ajoin. Usein pääsiäisaterialle saatiin myös vieraita kestittäviksi.

Mämmiä ja kermaa kulhossa.

Mämmi – herkku vai kammotus?

Kerro, millaisena mämmi on mielestäsi parhaimmillaan. Mitä kaikkea mämmistä voi loihtia? Entä kuuluuko mämmi mielestäsi nimenomaan pääsiäiseen vai voisiko sillä herkutella ympäri vuoden?

Putkisalon Herkules on vanttera ja ryhdikäs pässi, otsatöyhtö ja kaikki.

Julkkis-pässi Herkuleen urotyöt jatkuvat – pässien pässin jälkeläisen tunnistaa otsatöyhdöstä ja vantteruudesta

Jos parin viikon päästä haluaa pääsiäisaterialle kotimaista, ja vieläpä eteläsavolaista, karitsanlihaa, niin ilman ei tarvitse jäädä. Ansio runsaasta tarjonnasta kuuluu osaltaan rantasalmelaiselle Herkules -pässille. Sehän oli Mikkelin Farmari -maatalousnäyttelyn tähti ja Etelä-Savon radion nimikkoeläin vuonna 2010. Herkules on yhä voimissaan.

Neljä kuvaa pääsiäispöydästä.

Mitä teillä katetaan pääsiäisen juhlapöytään? Lähetä kuva tai kerro meille!

Lammasta vai jotain ihan muuta? Jaa kuva tai kertomus pääsiäisen juhla-ateriastasi.

Pääsiäismuna symboloi uutta elämää.

Pasha, kulitsa ja pääsiäisyön messu – pääsiäinen on ortodokseille tärkeä juhla

Ortodoksien pääsiäisperinteisiin kuuluvat kodin koristeleminen, pääsiäisruokien valmistaminen sekä kirkossa käynti. Perinteitä vaalitaan opettamalla ne aina seuraaville sukupolville.

Tässäkö suomalaisen mämmin tulevaisuus – valmistajaa arveluttaa

Perinneherkun esteettisyys on jokavuotinen kestopuheenaihe. Mämmin värjääminen on vaihtoehto, mutta se voi vaikuttaa tuotteen maineeseen.

Kaksi "pääsiäispupua" kuljettamassa pääsiäismunia resiinalla pitkin vanhaa pohjoissaksalaista rataa, jonka varrelle piilotetaan herkkuja pääsiäisturistien löydettäväksi.

Pääsiäispupu piilottaa saksalaislasten herkut

Saksalaislapset etsivät pääsiäisenä pääsiäispupun piilottamia suklaamunia puutarhasta. Oppilaat viettävät peräti kahden viikon pääsiäislomaa, kirjoittavat Ylen uutisluokkalaiset.

Karitsan palapaisti

Ammattilainen neuvoo: Älä pelkää lammasta keittiössä

Lammas kuuluu monen pääsiäispöytään, mutta toisille sen valmistamiseen voi olla korkea kynnys. Ammattilaisen mielestä kannattaa jo lähtöjään unohtaa, mistä eläimestä on kyse. Tosin maustepuolella lammas vaatii enemmän kuin peruspossu tai -nauta. Paistomittari on kokkaajan kaveri, mutta paistopussit yrittäjä jättäisi ostamatta.

Olutta lasissa

Maistuisiko tuopillinen mämmiä? Olutharrastaja teilaa kotimaiset pääsiäisoluet

Pääsiäisellä ja oluella on keskiajan luostarielämästä asti kumpuava yhteinen historia. Tästä huolimatta kotimaisille panimoille pääsiäinen on osoittautunut hankalaksi sesongiksi. Ongelmana on vastaajasta riippuen liian lyhyt myyntikausi tai yksinkertaisesti väärät maut.

Lihaa grillataan.

Pääsiäisenä syödään kaikkea – perinteisiä herkkuja unohtamatta

Pitkä pyhä keskellä kevättä on monelle ruokajuhla, jolloin perheet ja läheiset kootaan yhteisen pöydän ääreen. Pääsiäinen vaeltaa kalenterissa, joten heittoa voi olla viikojen verran maalis-ja huhtikuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös pääsiäisruoat vaihtelevat aina uuniruoista grillieväisiin.

Lihatiskillä myydään karitsaa

Lammasta lähes jokaisessa pääsiäispöydässä

Suomessa myytiin viime vuonna lampaanlihaa 3,4 miljoonaa kiloa, josta kolmasosa oli kotimaista. Kotimaisen ja ulkomaisen lampaanlihan myyntimääriin vaikuttaa eniten hinta.

Mämmiä.

Maistuuko mämmi? Jaa perinneruokamuistosi!

Pääsiäinen on perinneruokien aikaa. Mitkä herkut kuuluvat sinun pääsiäiseesi? Jaa perinneruokiin liittyvät muistosi!

Elina Vaakanainen ja Paula Ryynänen paistavat ja leipovat pyörösiä.

Ortodoksit kattavat pääsiäisenä pöydän herkkuja täyteen

Pashaa ja kulitsaa, pyörösiä ja vatruskoita. Kun Joensuun ortodoksisen seurakunnan seurakuntatalon keittiössä valmistetaan pääsiäisherkkuja myyjäisiin, ei kananmunia, jauhoja, rahkaa ja kermaa säästellä. Samalla myös muistetaan yhä jatkuvan paaston eväät, kuten hernekeitto ja hapankaali.

Kultaisen aamunkoiton järjestämä ruokajakelu Ateenassa 22. joulukuuta 2012.

Kreikan äärioikeisto jakaa pääsiäisen ruoka-apua vain kantaväestölle

Kultainen aamunkoitto -puolue lupaa pääsiäislammasta kriisi-Kreikan kansalaisille. Ateenan pormestari vastustaa muiden hädänalaisten syrjimistä.

Teijo Salonpää keittiössään

Laiskan miehen pääsiäismenu valmistuu vaikka ruokatunnilla

Ruokabloggaaja ja harrastekokkaaja Teijo Salonpää tekee lammasta mieluusti muutenkin kuin pääsiäisenä. Pääsiäiseksi mies valmistaakin poroa, tosin lampaalle tarkoitetulla kastikkeella.

Tuomo Jääskelainen lihaostoksilla

Tuore paikallinen karitsanpaisti on hakusessa

Pääsiäisen ruokaostoksia Keminmaan Citymarketissa tekevällä Tuomo Jääskeläisellä kävi tuuri. Hän löysi perheensä pääsiäispöytään tuoreen karitsanpaistin vielä kiirastorstaina.

Mämmiä.

Viinejä ei haeta ainostaan lampaalle

Pääsiäispyhien alla Alkojen ovet ovat käyneet tiheään. Tavalliseen viikkoon verrattuna nelipäiväisen pääsiäisviikon myynti on jopa 35 prosenttia suurempi.

Pashaa.

Pääsiäisen pasha - ei laihduttajille

Pasha on rahkapohjainen pääsiäisherkku. Pasha liittyy olennaisena osana ortodoksien pääsiäisen ruokaperinteeseen, mutta nykyään se on jo tuttu näky muidenkin suomalaisten pääsiäispöydässä.

Jouni Toivanen

Michelin-kokin opeilla loihdit pashan muutamassa minuutissa

Ravintoloitsija ja keittiömestari Jouni Toivanen näytti Nicklakselle ja Juhalle miten pääsiäispasha lohditaan muuatamassa minuutissa. Lisäksi Toivanen kävi läpi yleisimmät virheet, jotka karitsan valmistuksessa voi tehdä. Karitsaa paistetaan usein liian kuumassa lämpötilassa.

Petri Kejonen.

Petri Kejonen: Marokkolainen peruna

Pääsiäisenä nasaretilaista muistellaan globalisaation merkeissä, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

Alttari, risti ja ehtoollispikareita.

Tänään vietetään pääsiäissunnuntaita

Tänään vietettävä pääsiäissunnuntai aloittaa varsinaisen pääsiäisen. Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Kristityt juhlistavat pääsiäistä Jeesuksen ylösnousemisen kunniaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle