Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kespron uusi noutotukku rakentuu Oulun Äimärautiolle.

K-ryhmän Kespro rakentaa uuden noutotukun Oulun Äimärautiolle

Uusi noutotukku korvaa nykyisen, ja se vastaa kasvavaan ravintola-alan kysyntään.

Perhon uusi päiväkoti rakennusvaiheessa.

Perhon uusi päiväkoti kokoaa kaikki lapset saman katon alle – samalla syntyy energiatehokas rakennus

Tiloissa korostuvat yhteistyön mahdollisuudet ja rakennuksessa energian säästö.

Energiatehokas passiivitalo.

Energiatehokkaan rakentamisen keinoista väännetään kättä – tutkijat ja eristeteollisuus jyrkästi eri mieltä

Eristysteollisuus pitää nykyistä paksumpia eristeitä hyvänä keinona pyrkiä kohti nykyistä pienempää energiankulutusta. Tampereen teknillinen yliopisto puolestaan varoittaa liiallisesta eristämisestä.

Räskin tyhjä asuinalue

Unelmasta tulikin tyhjä monttu – palkittu asuinalue liki 1000 asukkaalle ammottaa autiona meren rannassa

Kotkan Räskiin piti nousta Suomessa ainutlaatuinen energiatehokkaiden ratkaisujen asuntoalue. Tavoitteeseen on päässyt yksi talo.

Rakenteilla oleva passiivitalo.

Asiantuntija karsastaa passiivitalointoilua – "Se ei ole kaikista helpoin talo hoidettavaksi"

Passiivitaloilla on vankat puolustajansa. Osa alan ammattilaisista varoittaa kuitenkin niiden vaativuudesta.

ilmastointiputkia

Vuotaako lämpö harakoille vai onko asunnossasi heikko happi? – Suomalainen järjestelmä paljastaa kotisi tilan

Itä-Suomen yliopiston ympäristöinformatiikan tutkimusryhmässä kehitetyn järjestelmän avulla käyttäjä voi saada reaaliaikaista tietoa muun muassa kiinteistönsä ilman laadusta ja hiukkaspitoisuuksista.

Näkymä talviseen Lahteen hyppyrimäen huipulta.

Kolme suomalaiskaupunkia ylsi kansainvälisen ympäristökilpailun finaaliin

WWF:n kilpailun tarkoitus on kannustaa kaupunkeja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Finaalissa on 44 kaupunkia ja Suomea edustavat Lahti, Tampere ja Espoo.

Bioenergian tutkimuskeskus Jyväskylässä.

Keski-Suomen ja Puolan yritykset etsivät kasvua yhteistyöstä

Keskisuomalaisten ja puolalaisten yritysten välille viritellään yhteistyötä. Ensi alkuun yhteistyötä on tarkoitus tehdä metalli-, ICT- ja energia-alalla.

Räskin alueelle Kotkaan ollaan rakentamassa omakotitaloaluetta.

Kotka korottamassa reippaasti omakotitalotonttien hintoja

Kotkan uudelle Räskin omakotitaloalueelle on tulossa tonttivuokrahintaan porkkana, jolla halutaan suosia erityisen energiatehokasta rakentamista.

Mutteri-kivitalo sisältä.

Moderni talo valvoo itse itseään

Kodin olosuhteista kertova tekniikka ei ole vielä kovin yleistä. Taloa suunniteltaessa keskitytään enimmäkseen neliöihin ja ulkonäköön, vaikka automatiikalla esimerkiksi taloa uhkaavat kosteusvauriot saataisiin pidettyä hallinnassa.

Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela pitää pullotaloilla pelottelua liioiteltuna.

Rakentaja rauhoittelee tiiviiden ”pullotalojen” pelkoa

”Me olemme tehneet jo toistakymmentä vuotta tällaisia taloja. Me tiedämme, että tässä ei ole mitään ongelmaa. Mutta näin ei voi sanoa vielä koko alasta”, sanoo energiatehokkaan rakentamisen eturintaman kulkija.

Kosteusvaurioremontissa oleva Myllypuron alakoulu Helsingissä.

Vapaavuori huolestui energiaremonttilaiskuudesta

Elinkeinoministerin mielestä taloyhtiöt eivät tee riittävästi energiatehokkuutta parantavia korjauksia muiden remonttien yhteydessä. "Energiatehokas rakentaminen ei ole rakettitiedettä", vakuuttaa entinen asuntoministeri.

Ihmisiä kävelee Vuoreksen asuntomessualueella

Asuntomessut alkavat Tampereella

Vuores näyttää suuntaa tulevaisuuden kaupunkirakentamiselle. Järjestyksessä 43. asuntomessut avaavat ovet yleisölle perjantaina.

Loma-asuntomessut 2012

Loma-asuntomessujen kuvagalleria

Vuoden 2012 loma-asuntomessut järjestetään Lappeenrannan Rauhassa, Saimaan rannalla. Messujen teemana on asuminen palvelujen lähellä ja energiatehokas rakentaminen. Yle Etelä-Karjala esittelee messujen parhaat palat kuvina.

Loma-asuntomessualue

Loma-asunnot rakennetaan entistä energiatehokkaammiksi

Energiatehokas rakentaminen on yksi Lappeenrannan loma-asuntomessujen teemoista, vaikka uudet energiamääräykset eivät mökkejä koskekaan.

Kottikärryt nojallaan seinää vasten

Pälkäneen passiivitaloalue jäi haaveeksi

Pälkäneen Kostianvirran alueelle suunnitellun asuinalueen rakennustyömaa on hiljennyt. Passiivienergia ei kiinnostanut talonostajia odotetusti, ja neljäntoista rakennuksen sijaan alueelle nousi vain kaksi taloa.

Ekologisuus avainasemassa Hyvinkään asuntomessuilla

Hyvinkään asuntomessualueella on aloitettu ensimmäisten talojen rakentaminen. Kaupunki järjestää asuntomessut ensi vuonna Kravunharjussa, joka on osa Metsäkaltevan uutta kaupunginosaa. Messujen keskeinen tavoite on ekologisuus, joka näkyy sekä alueen että talojen suunnittelussa.

Vuoreksen koulun hintalappu ainakin 17 miljoonaa euroa

Tampereen uuden Vuoreksen asuinalueen koulukeskuksen rakentaa YIT. Lähes 17 miljoonan euron arvoinen urakkasopimus on solmittu tänään tiistaina. Noin 12 000 neliön energiaa säästävä rakennuskokonaisuus nousee lähelle ensi kesän asuntomessualuetta.

Ikkuna huurteessa

Insinöörit tulossa neuvomaan kymenlaaksolaisia energian säästämisessä

Tarkoitus on etsiä säästökohteita sekä rakennustarkastajien että kuntalaisten kanssa. Hankkeen rahoituspäätöstä odotetaan vielä valtiolta.

Kuvassa avonainen tapettikirja.

Rakentajan sisustusbuumi ei hellitä

Jo pitkään pinnalla ollut sisustusbuumi ei näytä laantuvan. Näin uskotaan tänään alkavilla Rakentaminen ja talotekniikka 2012 - messuilla, jossa sisustusalan näytteilleasettajien määrä on entisestään kasvanut.

Google opens data centre in Hamina

Computer giant Google has opened a new data centre in the south-eastern Finnish town of Hamina. Minister of Economic Affairs Jyri Häkämies inaugurated the centre, located in a former paper mill, on Saturday afternoon.

Liikennettä Turun kaupungissa.

Finland’s major cities combat global warming

Municipal heads of Finland’s biggest cities have vowed to decrease their cities’ energy consumption. Among proposed measures are energy-efficient building plans and ecological support personnel at workplaces.

Onnelassa puhalletaan yhteen hiileen

Kajaanin asuntomessuista on kulunut kymmenen vuotta ja messualueesta on muodostunut kaikenikäisten asuinpaikka. Asuntojen energia-asioissa on tapahtunut tuona aikana nopeaa kehitystä.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sdp) Etelä-Savon Radion haastattelussa.

Ministeri Kiuru: Myös korjausrakentamiseen tulee energiatehokkuusvaatimuksia

Tuore asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru on vielä vaitonainen hallituksen suunnitelmista kehittää energiatehokasta rakentamista. Hallitus aikoo kuitenkin puuttua entistä tarkemmin ainakin korjausrakentamiseen.

Krista Kiuru Aamu-tv:n vieraana 6. heinäkuuta.

Asuntoministeri vaatii energiatehokkuutta remontteihin

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) pitää tärkeänä vanhojen rakennusten energiatehokasta korjausrakentamista. Kiurun mukaan tulevalla hallituskaudella pohditaan lainsäädäntöä, joka velvoittaa isojen remonttien yhteydessä energiatehokkaaseen rakentamiseen.

Puurakentaminen laajenemassa kerrostaloihin

Suurin osa pientaloista rakennetaan puusta, mutta kerrostalorakentamisessa puutalo on vielä harvinaisuus. Nyt tilannetta halutaan muuttaa.

Biolanin pääkonttorirakennus

Puu haastaa muut rakennusmateriaalit

Puun kilpailukyky teollisena rakennusmateriaalina on parantunut selvästi ympäristöarvojen ja -velvoitteiden kasvaessa. Puu peittoaa muut rakennusmateriaalit ympäristöystävällisyydellään myös teollisessa talon rakennuksessa.

Oulun energiakortteli näyttää suuntaa rakentamiselle

Oulun Ritaharjuun aletaan rakentaa ensi syksynä energiatehokasta asuinkorttelia. Ritaharjun projekti on osa yhteispohjoismaista EU-hanketta, jossa kehitetään energiatehokasta rakentamista.

Reijo Orrensalosta vuoden rakennusmestari

Vuoden rakennustarkastajaksi on valittu tarkastusinsinööri Reijo Orrensalo Turusta. Tunnustus julkistettiin Rakennustarkastusyhdistys RTY:n vuotuisilla Rakennustarkastuspäivillä Naantalissa keskiviikkona.

Vuoreksen asuntomessujen työmaa

Vuoreksessa säästyy energiaa

Ensi vuoden valtakunnalliset asuntomessut Tampereen Vuoreksessa nostavat valokeilaan energiaa säästävää rakentamista. Alueelle nousee useita passiivitaloja ja muutama rakentaja tavoittelee nollaenergiataloa.

Pekka Juneksen passiivitalo näyttää ulkopuolelta kuin miltä tahansa omakotitalolta.

Passiivitalo sopii Lappiin

Passiivitalon Rovaniemen Vennivaaraan rakentanut Pekka Junes on tyytyväinen ensimmäiseen asuttuun vuoteen talossa. Juneksen passiivitalon lämmityskulut olivat vain 600 euroa vuodessa. Hyötysuhde on parhaimmillaan Lapissa, sanoo Junes.

Kosteusvauriota korjataan.

TTY:n tutkimus pyrkii estämään homevaurioita

Tampereen teknillinen yliopisto on mukana laajassa hankkeessa, jossa tutkitaan ilmastonmuutoksen ja lisäeristämisen riskejä rakennuksille. Tavoitteena on ehkäistä kosteusongelmia ja löytää turvallisia tapoja toteuttaa entistä energiatehokkaampia rakenteita.

Rakennussuunnitelman laadintaa.

Rakennustekniikan lehtori tuomitsee koneellisen kuivauksen

HAMKin rakennustekniikan lehtori Sauli Paloniitty sanoo, että rakennussuunnittelussa on paljon puutteita rakennusfysiikan osaamisessa. Kokonaisuuden hallinta rakennusalalla ei ole riittävää, ja tämä johtaa esimerkiksi kosteusvaurioiden syntyyn.

Kuhmon Woodpoliksen koulutustila.

Woodpolis kasvaa ripeästi

Puurakentamiseen erikoistunut Kuhmon Woodpolis tavoittelee nopeaa kasvua lähivuosina. Tavoitteena on, että verkostossa mukana olevien yritysten liikevaihto on viiden vuoden kuluttua viisikymmentä miljoonaa euroa nykyistä suurempi.

Passiivitalo eroaa muista etupäässä tehokkaiden eristeidensä vuoksi.

Uusi talotehdas houkuttelee energiatietoisia rakentajia

Liperissä aloittaa syksyllä uusi talotehdas. Rakennusliike Talo-Team Oy alkaa koota elementtejä energiaa säästäviin passiivitaloihin. Tehtaassa on tarkoitus valmistaa parikymmentä taloa vuodessa, jolloin se työllistäisi kymmenkunta ihmistä.

Messutalot viehättävät monimuotoisuudellaan

Messutaloille leimallista on rinnerakentaminen. Käytössä on lähes kaikki rakennusmateriaalit. Lähes jokaisesta messutalosta on näkymä järvelle. Katsele kuvasarja asuntomessujen tarjonnasta.

Rakentamistavan käänne näkyy asuntomessuilla

Rakentamisen energiatehokkuus on keskeinen painopiste Kuopiossa perjantaina avautuvilla asuntomessuilla. Messutaloista kaksi kolmannesta kuuluu energiatehokkuudeltaan parhaaseen A-luokkaan.

Kaukosäädin kädessä.

Energianeuvoja opastaa kestävässä kehityksessä

Ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuusvaatimusten haasteisiin pyritään vastaamaan Prizztechin ja Porin kaupungin yhteishankkeella, joka tuo energianeuvojan kysymyksiemme ulottuville.

Ylläkselle suunnitellaan ekologista matkailukylää

Ylläksen uuden matkailukylän suunnittelusta kilpailee viisi työryhmää. Palkintolautakunta valitsi viisi suunnittelutyöryhmää kaikkiaan 22 hakemuksen joukosta.

Lapuan kaupungintalo

Lapua mukana mittavassa energiansäästökokeilussa

Lapuan kaupunki on päässyt mukaan laajaan kokeiluun, jossa tutkitaan erilaisia energiansäästömahdollisuuksia. Viisivuotisessa hankkeessa on mukana liki 50 kaupunkia eri puolilta Eurooppaa.

Mies sirkkelöi lautaa rakennustyömaalla.

Rakennusliikkeet aloittavat ympäristökilpailun

Rakennusliikkeet käynnistävät ympäristökilpailun Itä-Suomessa. Tavoitteena on lisätä rakennusyritysten ympäristötietoisuutta, rakentamisen ekotehokkuutta ja hyvien toimintapapojen käyttöä rakennustyömailla.

Hiljainen rakennustyömaa talvella.

Rakennusliikkeet kilpailevat ympäristötietoisuudesta

Rakennusliikkeet käynnistävät ympäristökilpailun Itä-Suomessa. Tavoitteena on lisätä rakennusyritysten ympäristötietoisuutta, rakentamisen ekotehokkuutta ja hyvien toimintapapojen käyttöä rakennustyömailla.

Passiivitaloja Pälkäneelle

Pälkäneelle entisen Kostianvirran leirintäalueen paikalle nousee Suomen ensimmäinen yhtenäinen passiivitaloalue. Mallasveden rannalle rakennetaan yhteensä 33 asuntoa.

Ryhmärakennuttaminen on uutta Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa kehitetään uudenlaista asukaslähtöistä ja energiatehokasta rakentamista. Kaupunki on varannut Poltinahon kaupunginosasta vajaan hehtaarin suuruisen tontin ryhmärakennuttamishankkeelle.

passiivitalo

Kaarinan ensimmäinen passiivitalo palkittiin

Kaarinan ensimmäinen passiivitalo on valittu kaupungin vuoden rakennushankkeeksi. Elina ja Nikolas Saarenmaan omakotitalossa Littoisissa lämmitysenergian kulutus on tavanomaista pienempi. Talossa ei ole varsinaista lämmitysjärjestelmää.

Pekka Juneksen passiivitalo näyttää ulkopuolelta kuin miltä tahansa omakotitalolta.

Maailman pohjoisin passiivitalo valmiiksi

Kun Pekka Junes vaimonsa kanssa alkoi kolmisen vuotta sitten pohtia oman talon rakentamista, oli puun hinta korkealla. Se oli yksi syy, miksi Junekset päätyivät kivitaloon. Samalla syntyi maailman pohjoisin passiivitalo.

Energiakorjauksista tulossa iso urakka

Tiukat energiansäästötavoitteet mullistavat lähivuosikymmeninä sekä rakentamista että asumista. Vaikein urakka on vanhojen rakennusten korjaaminen energiapiheiksi ilman kosteus- tai homevaurioriskiä. Suomen hallituksen linjaamia ilmasto- ja energiatavoitteita viedään eteenpäin muun muassa tiukentamalla rakentamismääräyksiä.

Energiapihi rakentaminen esillä Vaasassa

Suomalaisten unelma omasta tuvasta ja elintilasta ei käy yksiin energiatehokkaan rakentamisen kanssa. Päinvastoin, väki pitäisi pakata tiukkaan ja kerroksittain. Vaasan Västervikissä hyödynnetään kallioperän lämpöä.

Helsingin budjetista sopu ilman demareita ja kommunisteja

Helsingin valtuustoryhmät, demareita ja kommunisteja lukuun ottamatta, pääsivät sunnuntaina sopuun kaupungin ensi vuoden budjetista. Sopimuksen myötä asukaspysäköinti kallistuu roimasti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle