Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuori nainen istumassa puisella parveke-tuolilla parvekkeellaan. Parvekkeella erilaisia kukkaruukkuja ja -penkkejä, joissa hyötykasveja.

Opiskelija-asunnon pienen parvekkeen kätköissä kasvaa vuoden parhaana palkittu puutarha – Olivia Kuronen kertoo, miten se syntyi

Olivia Kuronen kasvattaa omalla parvekkeellaan muun muassa tomaattia, salaattia ja mansikoita. Pieniin parvekkeisiin hän suosittelee kaiteen yli roikkuvia pieniä parvekelaatikoita.

Lappeenrantalaisen Olivia Kurosen kaunis ja hyödyllinen parvekepuutarha valittiin opiskelijapuutarhojen kilpailussa parhaaksi.

Lappeenrantalaisopiskelija Olivia Kuronen valittiin vuoden opiskelijapuutarhuriksi – "oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa"

Opiskelijapuutarhurikilpailun voittaja Olivia Kuronen Lappeenrannasta kertoo, että hänelle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä.

kolme vihreää paprikan sirkkalehteä pilkistää mullasta valkoisesta paperista tehdyssä potissa.

Maailman isot kriisit innostavat yhä useamman viljelemään hyötykasveja kotona – katso kuinka teet helposti kylvöpotin

Lähiruokabuumi ja korona-aika ovat ruokkineet kiinnostusta kasvien kotikasvatukseen. Maailmantilanteen epävarmuus saattaa lisätä puutarha- ja viljelyharrastuksen suosiota entisestään. 

Två kvinnor sitter på en veranda fylld med odlingskärl

Perusta keittiöpuutarha parvekkeelle container gardening -tyyliin

Strömsön kuisti täyttyy hyötykasveja sisältävistä ruukuista.

Yrittäjä Johanna Vireaho esittelee ilmakasveja

Nuoret villiintyivät hyötyviljelystä, iäkkäät suosivat koristekasveja – viime vuonna kotitaloudet käyttivät puutarhaan 292 euroa

Kotipuutarhatutkimuksen mukaan moni haluaa antaa itsestään kuvan kasveja kasvattavana ihmisenä.

Puutarhakeidas keskellä kaupunkia

Kaupungin kattojen ylle syntyi rehevä parvekepuutarha – "Tämä on minun paratiisini"

Pitta Innas toteutti vuosien unelmansa. Tampereen keskustassa nuuskitaan nyt kukkia ja kerätään satoa. Uudenlainen kaupunkiviljeleminen on tullut jäädäkseen, sanoo tutkija Krista Willman.

Vihreä parveke keskellä kaupunkia

Piileekö sinussakin pieni parvekeviljelijä? Näillä vinkeillä teet parvekkeestasi ihanan viherkeitaan

Parvekkeilla kannattaa kasvattaa muutakin kuin kesäkukkia. Asiantuntija kannustaa viljelemään myös hyötykasveja ja kokeilemaan rohkeasti, millaiset kasvit omalla parvekkeella parhaiten viihtyvät.

Itupiilo-aarteita etsitään Espoossa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Porissa, Tampereella ja Turussa.

Kuuden kaupungin aarteenetsintä kannustaa puutarhaharrastukseen

Kuusi kaupunkia houkuttelee kansalaisia kevään ja Vihervuoden kunniaksi ulos aarteenetsintään. Torstaina alkava, kaikille avoin Itupiilo –peli kestää neljä päivää ja se pohjautuu Instagramissa päivittäin saataviin kuvavihjeisiin. Itupelissä ovat mukana Espoo, Jyväskylä, Mikkeli, Pori, Tampere ja Turku.

Chilejä kasvustossa.

Kesätienestiä voi hankkia vaikka parvekeviljelmän satoa kauppaamalla

Jos kesätyöpaikkaa ei tälle kesälle irronnut, voi viherpeukalon omistava nuori työllistää itsensä kasvattamalla kasviksia tai esimerkiksi chilejä omalla parvekkeella. Kasvatus ja myynti ei vaadi byrokratiaa, mutta jatkojalostamiseen tarvitaan jo lupia.

Puukerrostalo Vantaan asuntomessualueella.

Asuntomessuilla esillä parvekepuutarhoja ja saunalta näyttävä makuuhuone – video antaa esimakua tarjonnasta

Vantaan asuntomessut starttaavat perjantaina. Yle kävi esittelykierroksella jo etukäteen. Nähtävänä on ennakkoon videomaistiaisia messutarjonnasta musiikkitelevisio MTV:n tunnetuksi tekemän sarjan "welcome to my crib" -tyyliin.

Tomaattiperuna

Trendikasvi yhdistää tomaatin ja perunan – osa hupikasveista juurtuu puutarhoihin pysyvästi

Pieneen tilaan mahtuva tomaattiperuna voi olla parvekeviljelijän pelastus, kuvernöörinkukasta taas innostuvat valkosipulinystävät. Hauskoista kasveista innostutaan nopeasti, ja osa jää suomalaisten puutarhoihin pysyvästi.

Permakulttuurin mukainen puutarha.

Hippiyhteisöjenkin suosima permakulttuuri istuu parvekkeelle siinä missä maaseudulle

Permakulttuurissa luonnon monimuotoisuutta hyödynnetään puutarhojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Ekologisuutta ja yhteisöllisyyttä korostava filosofia istuu maaseudun rauhaan siinä missä kerrostalojen parvekkeillekin.

Yle Areena logo.

Vinkki parvekeviljelijöille: tomaatti voi juoda kolme litraa päivässä

Parvekeviljely ja kasvien tuominen muihinkin pieniin tiloihin kasvattaa suosiotaan. Enää ei tarvitse omistaa puutarhaa ryhtyäkseen viljelijäksi. Lasitettu parveke on kuitenkin melko kuuma kasvupaikka. Kasvit vaativat ahkeraa kastelua.

Vapaudenpuisto Joensuussa.

"Alkoholisti on onnistuneen puiston mittari"

Puisto on vihreä keidas kaupungin keskellä, joka houkuttelee puoleensa pikniköijiä, sirkuttavia lintuja - ja tunnetusti alkoholisteja. "Puistokemistit" ovat itse asiassa indikaattori siitä, että on onnistuttu tekemään viihtyisä ja rauhallinen paikka, uskoo viherkaava-arkkitehti.

Aamu-tv:n kesäpiha.

Kesäpiha: parvekkeet ovat kaupunkikeitaita

Parvekeviljely ja parvekkeiden kaupunkikeitaat ovat tulleet viime vuosina erittäin suosituiksi. Norah Thibaultin mukaan lasitettua parveketta voi käytännössä käyttää melkeinpä kasvihuoneena, mutta myös ilmojen armoilla olevilla avoparvekkeilla ja kattoterasseilla taivas on rajana mahdollisuuksille.

Kaupunkiviljelyä

Kaupunkiviljelyn kannatus yhdistää helsinkiläisvaltuutettuja

Helsingin valtuuston kaupunkiviljelyryhmä päätti avata terassiviljelmän Kaupungintalolle. Mukana on 20 naisvaltuutettua lähes kaikista puolueista.

Kaupunkilaisen parvekepuutarha on pop

Oman ruuan kasvattaminen on yhtä suositumpaa. Erityisesti kaupungissa asuville kotikasvattajille markkinat tarjoavat yhä enemmän vaihtoehtoja.

Nainen lukee kirjoja puutarhassa.

Kevään puutarhakirjoissa on syötävää ja silmänruokaa

Suomalaisten kasvava puutarhainnostus näkyy myös kirjatarjonnassa. Tänä keväänä viherpeukaloille on ilmestynyt jo parikymmentä puutarha-alan kirjaa. Harrastuksen trendit näkyvät myös kirjojen sivuilla.

Kuvassa perennoilla päällystetty maakellari. Etualalla kukkivat vaaleanpunaiset ailakit.

Puutarhassa

Parveke tai pellon piennar - tästä löydät vinkkejä pieniin ja suuriin puutarhoihin.