Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hääjuhlat kutistuivat koronan vuoksi, ja nyt parit joutuvat miettimään, ketkä otetaan juhliin mukaan – Hääsuunnittelija: Sopeudu, älä peru

Korona pakottaa useat parit suunnittelemaan kesän häät uusiksi. Yritykset ovat alkaneet tarjota paketteja, jotka auttavat minihäiden järjestämisessä.

Ylen aamu tänään: Koulujen avaamisesta linjaus ensi viikolla – Voidaanko korona pitää kurissa vaikka lapset palaisivat kouluun? Katso lähetys tästä

Kastejuhlia on järjestetty jopa metsässä ja hautajaisiin kutsutaan vain kaikista lähimmät. Korona-aika vaikuttaa myös perhejuhliin.

Kirkkohäät päihittävät koronapirulaisen?

Kirkkohäitä on siiretty alkukesästä myöhempään ajankohtaan, mutta Joensuun evankelis-luterilaisissa seurakunnissa on varattu kesäksi 52 vihkimistä.

16 000 nuorta vastasi kyselyyn ja ripari sai kiitettävän arvosanan – nykyrippikoulussa loppukokeen voi suorittaa vaikka pakohuoneessa

Rippikoulun suosio on säilynyt Suomessa vahvana. Savonlinnassa jopa yli 90 prosenttia ikäluokasta käy riparin.

Yli 20 paria sanoo tahdon 20.2.2020 iltavihkimisissä Kuopiossa ja Siilinjärvellä

Sekä Kuopiossa että Siilinjärvellä Hääyö-tapahtumaan osallistuu 13 paria.

Rippikoulujen suosio pitää pintansa Kanta-Hämeessä

Nuorten osallistumisessa seurakunnan toimintaan rippikoulun jälkeen on suurempaa vaihtelua.

MacGyverin tunnusmusiikki soi perinteisen häämarssin sijaan – vihkipareja houkutellaan kirkkoon erikoisilla vihkimistilaisuuksilla

Asiakaslähtöisyys kuuluu kirkonkin toimintaan. Kirkko haluaa kuunnella vihkiparien toiveita vihkitilaisuuteen liittyen ja tulla niissä myös vastaan.

Perinteisten häätapojen arvostelu tasa-arvoa loukkaavina kimmastutti papit – myös kirkkohäät voivat olla modernit ja vaikka omenapuun alla

Kaksi tutkijaa arvosteli perinteisiä häätapoja niin kirkollisessa vihkimisessä kuin hääjuhlassa tasa-arvon vastaisina. Tämä sai papit muistuttamaan, että kirkollinenkin vihkiminen voi olla moderni.

Kirkko etsii arkkipiispaa pattitilanteessa: Sallitaanko kirkkohäät kaikille vai loitonnutaanko muusta yhteiskunnasta?

Jäsenkadosta kärsivä kirkko etsii nyt uutta arkkipiispaa, joka sekä pitäisi konservatiivit kirkon joukoissa että innostaisi liberaalit kaupunkilaiset kastamaan lapsiaan tulevaisuudessakin. Tämä haaste kilpistyy kiistaan sukupuolineutraalista avioliitosta.

50 sekunnissa vihille – yhä useampi astuu avioon maistraatissa

Pohjalaismaakunnissa siviilivihkimisten määrä kasvaa vuosittain. Ilmiötä selittää muun muassa ulkomaalaisten määrän kasvu ja se, etteivät kaikki halua kirkkohäitä mennessään naimisiin toista kertaa.

Pastor who officiated same-sex marriage slapped with reprimand from Helsinki diocese

The Helsinki diocese of the Evangelical Lutheran Church on Wednesday severely reprimanded a pastor who defied the church's official decision to not marry same-sex couples in church ceremonies. The church said the pastor breached his clerical oath by officiating the marriage of two men in March.

Sodat, lama ja homo-ilta saivat kirkon ovet paukkumaan – "Ihmiset reagoivat pienestäkin kimmokkeesta"

Suomessa nuoria aikuisia eroaa kirkosta muita Pohjoismaita enemmän. Vielä sotien aikaan kirkosta eroamista pidettiin epäisänmaallisena.

Sillanpäät sanoivat "tahdon" puutarhassa – pappi vihkii vaikka heinäladossa, mutta ei veden alla tai laskuvarjohypyn aikana

Perinteiset kirkkohäät ovat yhä suosittuja, mutta häitä pidetään myös metsässä, laiturilla ja kesämökillä. Ikimuistoisesta päivästä voi tehdä niin erikoisen, että vihkipappikin tykkää.

Keminmaassa järjestetään seurakunnan ensimmäiset joukkohäät

Tilaisuudella halutaan muistuttaa, että naimisiin meno ei vaadi isoa budjettia ja suurellisia häitä.

Kuopion tuomiokirkosta löytyy vielä vapaata kesähäille – haja-aikoja lähes jokaiselle lauantaille

Nyt varataan aikoja jo vuodelle 2018 ja esimerkiksi lauantaille osuva 18.8.2018 on jo varattu tuomiokirkossa täyteen.

Uskonnollisuus pitää pintansa kirkkohäissä – vihkipaikkoina kuumailmapallo tai nosturi

Kysyimme julkkispapeilta ja maaseutupapilta, minkälaisia toiveita vihkiparit esittävät vihkimiseen liittyen. Saako Jumalan vielä mainita?

Katri ja Janne haluavat koko shown – lauantaina avioituvan helsinkiläisparin häissä on yli 500 vierasta, 10 pappia ja 50 kiloa kakkua

Morsiusmessun eli kirkkovihkimisen juhlavan vaihtoehdon valitsee vuosittain vain aniharva hääpari.

Homoparit eivät saa kirkkohäitä Joensuussa

Joensuun evankelisluterilaiset kirkot ovat kuitenkin käytössä rukoustilaisuuteen siviiliavioliiton solmineille samaa sukupuolta oleville pareille.

Espanja muutoksessa: Kirkkohäiden määrä laskee jyrkästi jäykkien moraalisääntöjen takia

Espanjalaiset hääparit ovat kääntäneet selkänsä katoliselle kirkolle. Viime vuonna enää harvempi kuin joka neljäs espanjalaispari haki liitolleen kirkon siunauksen.

Herätys: Suklaa maistuu ystävänpäivänä, öljykauppiaan taidot testissä ja Espoossa kurkistetaan tulevaisuuden sairaalaan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Pastori keräsi listan homoja vihkivistä papeista: "Olen tyytyväinen kun siellä on sata nimeä"

Uusi avioliittolaki tulee pian voimaan. Helsinkiläinen pastori Toni Fagerholm toivoo kollegoiltaan rohkeutta kertoa julkisesti valmiudesta vihkiä homopareja.

Piispa: Pappeja kortistoon jos vihkioikeudesta luovutaan

Kirkon henkilökunnan työmäärä vähenee, jos kirkkohäitä ei järjestetä.

Two pastors defy Lutheran synod, plan to marry same-sex couples

Liinamaria Roos and Toni Fagerholm, pastors in the Evangelical Lutheran Church of Finland, say they will be disregarding the recent decision of the Finnish branch's synod that says the church will not officiate same-sex marriage rites. Both of the Helsinki clerics say they will begin marrying homosexual partners next March, when the new marriage act takes effect.

Lutheran Bishops' Synod: Church weddings only for hetero couples

Finland’s Evangelical Lutheran Church says it will only officiate at marriages for heterosexual couples. Bishops meeting at the church’s annual synod in Joensuu, eastern Finland, decided on Wednesday that although gay marriage law will take effect in about six months, they will not sanctify same-sex marriages.

Kirkkohäiden suosio jatkuu vahvana – Turussa varauksia jo heinäkuuksi 2017

Avioliittoon halutaan astella erityisesti loppukesällä. Tuomiokirkko on suosituin vihkikirkko Turun seudulla

Tahdon, mutta perinteisin menoin – taloustilanne vaikuttaa häävieraiden määrään

Suurin osa vihkipareista vihitään yhä kirkossa perinteisen kaavan mukaan. Persoonallisuus vihkihetkeen tulee papin ja vihkiparin ennakkoon käymän keskustelun pohjalta.

Kummius on tärkeämpää kuin naimalupa – rippikoulu muuttuu ajan mukana

Rippikoulussa ei ole enää kyse vain naimaluvasta. Kyseenalaistaminen, ennakkoluulojen murtaminen ja nuoren elämästä puhuminen ovat tärkeitä teemoja nykypäivän riparilla.

Kesähäitä vietetään Meri-Lapissa aiempaa vähemmän

Ylitorniota lukuun ottamatta Meri-Lapin seurakunnissa vihitään vähemmän pareja kuin viime kesänä.

Suomalainen rippikoulu kiinnostaa aikuisia maahanmuuttajia

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa on havaittu uusi ilmiö: aikuisena kastettujen määrä on kasvussa. Erityisesti maahanmuuttajia kiinnostaa kääntyminen kristinuskoon, mutta moni heistä ei halua tai uskalla kertoa asiasta.

MP registers partnership – but "would still vote against same-sex marriage"

MP Markku Rossi of the prime minister's Centre Party this past weekend registered his long-running partnership with another man – but says he does not regret voting against gender-neutral marriage last year.

Kirkkohäät houkuttelevat aikuisia yksilölliseen rippikouluun

Kiireinen arki ja harrastukset ovat usein esteinä aikuisrippikoulun iltaopetukseen osallistumiselle. Yksi mahdollisuus on yksityisopetus. Oulussa voitaisiin järjestää myös aikuisten viikonloppuleiri.

Kirkkohäiden light-versio on kevyempi tie avioliiton satamaan

Suomalaiset menevät nykyään naimisiin joko maistraatissa tai kirkossa. Suhde on 50/50. Evankelisluterilaisten seurakuntien eri puolilla Suomea järtjestämät erityiset häätapahtumat ovat suosittuja. Kaikki kun eivät halua suuria ja kalliita hääseremonioita. Hämeenlinnassa 11 paria sanoi perjantaina toisilleen tahdon.

Kirkkoshoppailu aiheuttaa päänvaivaa: "Pariskunta saattaa varata kolmekin kirkkoa"

Osa hääpareista varaa useita kirkkoja etukäteen ja unohtaa perua käyttämättä jäävät vihkimisajat. Pahimmassa tilanteessa kirkko on koristeltu ja henkilökunta odottaa pariskuntaa alttarille turhaan.

Siviilivihkimiset ensimmäistä kertaa kirkkohäitä suositumpia

Vuosi 2014 oli Suomen historian ensimmäinen, jonka aikana avioliittoja solmittiin enemmän maistraatissa kuin kirkossa. Asiaa selittää ennen kaikkea kirkkohäiden suosion jatkuva lasku.

"Voiko kirkossa pitää pienet häät?"

Siviilivihkimiset ovat ohittaneet kirkkohäiden suosion useassa Lapin seurakunnassa. Keminmaan kirkkoherran mukaan taustalla voi olla se harhaluulo, että kirkkohäiden pitää olla suuret ja mahtipontiset, jonne intiimiä tilaisuutta suunnittelevat avioparit eivät kuulu.

Poikkinaintipitäjän häätilasto kuivui – pellolaisia ei vihitty kirkossa viime vuonna

Pello tunnettiin takavuosina poikkinaintipitäjänä. Kirkkohallituksen tilastojen perusteella vihki-into on sittemmin hiipunut: seurakunnan jäsenistä ei löytynyt viime vuonna yhtään kirkkohääparia.

Suosituin hetki sanoa "tahdon" on Joensuussa elokuun alussa

Joensuun seurakunnan mukaan yleisin hääviiikonloppu on heinä-elokuun vaihde. Pihavihkimiset ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, molempien ilmiöiden selitys löytyy säästä.

Kuolema ei enää erota vihkiparia kirkkohäissä

Pitkän kaavan vihkiminen tarkoittaa jumalanpalveluksen ja ehtoollisen toimittamista seremonian yhteydessä, mutta naimisiin halutaan nykyään nopeasti. Kirkkoherra kannattaa hengellisen ja maallisen vihkimisen eriyttämistä.

Naimisiin voi mennä vaikka moottoripyörän kyydissä

Mikäli perinteiset kirkkohäät eivät kiinnosta, voi tuleva aviopari mennä naimisiin paremmin omaan makuun sopivassa paikassa. Papeille erikoisetkin vihkipaikat ovat tulleet tutuiksi. Vauhdikkaimmilta vihkiminen onnistuu vaikkapa moottoripyörän kyydissä.

Lapset halutaan mukaan kirkkohäiden kaavaan

Naimisiinmeno ei ole vain kahden kauppa. Monesti mukana ovat myös lapset. Kirkolliskokousedustaja ja perheneuvoja Markku Orsila ehdottaa, että vihkikaavassa otettaisiin tulevaisuudessa myös lapset huomioon.

VG: Kirkkohäät jäämässä kokonaan historiaan Norjassa?

Norjan kirkko pitää kirkolliskokouksensa 3.–8. huhtikuuta. Homoseksuaalisten parien vihkimisestä avioliittoon keskustellaan tiistaina.

1.4.14 ei innosta merilappilaisia naimisiin

Huhtikuun ensimmäinen päivä sopii paitsi aprillaamiseen, myös helposti muistettavaksi hääpäiväksi. Ainakaan kirkkohäissä ei vaihdeta Meri-Lapissa yhtään sormusparia, jossa olisi kaiverrettuna päivämäärä 1.4.14.

Uskonnottomien juhlien suosio kasvaa

Maan ainoan uskonnottomia juhlaseremonioita järjestävän yrityksen palveluiden suosio on moninkertaistunut. Uskonnottomia häitä ja nimiäisiä järjestävät jopa kirkkoon kuuluvat.

Naimisiin Vegasissa tai Italian ilta-auringossa?

Suomalaisia vihitään ulkomailla tihenevään tahtiin. Usein syynä on ulkomainen puoliso, mutta myös täysin suomalaiset pariskunnat pakenevat häähössötystä kaukomaille.

Virastovihkimiseenkin saa tunnelman

Kesä on häiden aikaa. Moni morsian tuskailee järjestelyiden kanssa, toiset ottavat rennommin ja astelevat maistraattiin ruokatunnilla. Kirkkovihkimiset ovat pienoisessa laskussa, kun taas vastaavasti siviilivihkimiset hennossa nousussa.

Homoavioliitot mahdollistava lakiesitys läpi Britannian parlamentissa

Avioliiton mahdollistavaa lakiesitystä tuki yli kaksi kolmasosaa parlamentin alahuoneesta. Lain voimaan astumiseksi tie on kuitenkin vielä kesken.

12.12.12 wedding date popular with Pori couples

Memorable dates like 12.12.2012 have spawned a rush for civil marriages in Pori, southwest Finland. One month from now, local registry officials will be helping couples solemnize their vows virtually every 15 minutes in a town where civil unions are becoming more popular.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle