Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Huynh Nhu Karjalainen purkaa leipomonsa laatikoita pakettiautosta illalla.

Täti etsi veljentytölleen miehen lehti-ilmoituksella – 20 vuotta myöhemmin Huynh Nhu Karjalaisen kalakukot ja kevätkääryleet viedään käsistä

Huynh Nhu Karjalainen remontoi kymmenen vuotta sitten kotileipomon pikkukylän vanhaan kouluun. Tuotteita menisi enemmän kuin työvoimapulasta kärsivä yrittäjä ehtii leipoa.

Leivonnaisia pinossa

Kuka keksi lörtsyn? – löysä lihapiirakka taipui kansan suussa lörtsyksi

Lörtsyn juuret juontuvat 1950-luvulle, jolloin lörtsyn kaltaisia lihapiirakoita oli myynnissä Savonlinnan torilla ja paikallisella nakkikioskilla.

Joensuulainen Taru Korhonen pitää käsissään pelillistä supikkaita.

Taru Korhosesta, 26, tuli puolivahingossa karjalaisen perinneruuan lähettiläs – kun hän leipoo, some seuraa silmä kovana

Leipominen on yksi sosiaalisen median megatrendeistä, ja se voi pelastaa karjalaisen ruokaperinteen.

Leivonnainen ihmisen käsissä

Maistuisiko lörtsy ranskalaiselle kuin samppanja savolaiselle? Nimisuojan saaminen vaatii vuosien työn ja ennustajan lahjoja

Esimerkiksi karjalanpiirakka, kalakukko ja Kainuun rönttönen ovat EU:ssa nimisuojattuja tuotteita.

Karjalanpiirakkaa rypytetään.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Karjalanpiirakoita uunipellillä.

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Sarjakuvakolumni perinneruuista.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Venetsia

Voiko Google-kääntäjän avulla selvitä ulkomailla? – Testasimme puheenkääntäjän aidossa tilanteessa

Kännyköihin saa nykyään käännösohjelmia, jotka kääntävät oman puheesi vieraalle kielelle. Testimme osoittaa, että ravintolan sijainnin voi kysyä, mutta ei juuri muuta.

Pielispakari tuplaa tuotantonsa – leipoo vuosittain 50 miljoonaa karjalanpiirakkaa

Ylä-Karjalassa sijaitseva Pielispakari on iskenyt kultasuoneen: karjalanpiirakkaan.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Karjalanpiirakkakurssi

Itse tehty karjalanpiirakka maistuu pienille leipojille – rypytystä opiskeltiin innolla Kangasalla

Miten syntyy oikeaoppinen karjalanpiirakka? Parisensataa pientä leipojaa sai torstaina Kangasalla oppia karjalaisemänniltä, jotka osasivat antaa perinteisten piirakoiden tekemiseen oikeat ohjeet.

Johanna Hautasaari.

Pohjois-Karjalaan muuttanut Johanna jätti radiojuontajuuden ja innostui hyvinvointialasta

Johanna Hautasaari käänsi uuden lehden elämässään ja muutti perheineen Joensuuhun. Rennot ihmiset, kaunis pohjoiskarjalainen luonto ja terveysasiat innostavat entistä radiojuontajaa.

Karjalanpiirakoita uunipellillä.

Riisipiirakka hurjassa suosiossa – katso rypyttääkö kone paremmin kuin ihminen

Riisipiirakoiden menekki on kasvanut vauhdilla viime vuosina Suomessa. Karjalanpiirakasta kehkeytyi myös postimerkkikohu.

Punaista keittoa lautasella

Pelkkä venäläisyys tai karjalaisuus ei ole tae ravintolan menestymiselle

Puhtaaseen venäläiseen ruokakulttuuriin perustuvat ravintolat eivät vieläkään ole lyöneet itseään läpi Suomessa. Venäläisiä ruokalistoja esiintyy lähinnä pääkaupunkiseudulla. Myös karjalaisia ruokia saa etsiä kaupunkiravintoloista. Joensuulainen keittiömestari uskoo, että nyt menestystä voisi hakea vaikkapa ukrainalaisella menyyllä tai modernilla karjalaisella ruokalistalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa Jenni Haukio vastaanottavat perinteiset joulutervehdykset presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä Helsingissä.

Presidenttipari sai joulukalansa

Hauen lisäksi presidenttipari sai mm. joulukuusen ja karjalanpiirakoita. Myös Lucia-neito ilahdutti presidenttiparia laulullaan.

Pellillinen karjalanpiirakoita

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

Karjalanpiirakoita.

Basaarikatu yhdistää naapureita: "Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun"

Satoi tai paistoi, niin kajaanilainen lähiökatu sonnustautuu lauantaina basaarikujaksi. Kadulla kirpputori tarjoaa helpotusta ostointoon ja ravintolapäivä herkuttelijoille karjalaista ruokaa.

Ammoniakkivuodon aiheuttanut vika korjattu Fazerin Lappeenrannan tehtaalla

Karjalanpiirakoita päästäneen tekemään jälleen huomenna torstaina. Kauppojen hyllyille ne saataneen lauantaina.

Fazerin leipomo Lappeenrannassa

Fazerin Lappeenrannan leipomon ammoniakkivuodon syy selvisi - piirakoita ei päästä vielä paistamaan

Fazerin leipomon tuotannon Lappeenranassa sunnuntaiyönä keskeyttänyt ammoniakkivuoto johtui vioittuneesta venttiilistä. Venttiili vaihdetaan illan aikana ja laitoksen kunto tarkastetaan keskiviikkona. Karjalanpiirakoiden paistaminen jatkuu siten aikaisintaan keskiviikkona.

Fazerin leipomo Lappeenrannassa

Fazerin Lappeenrannan leipomon tuotanto palautunee normaaliksi tiistain aikana

Fazerin leipomolla Lappeenrannassa sattui sunnuntaina ammoniakkivuoto. Ammoniakkiputkiston osaa on asennettu tänään tiistaina. Karjalanpiirakoiden tuotannon odotetaan käynnistyvän illalla.

Karjalanpiirakka.

Hollantilaiset leipoivat karjalanpiirakoita Juuassa – katso riemukkaat rypytykset

Hollantilaiset jääkatedraalin rakentajat ovat päässeet maistamaan juukalaista elämänmenoa muutaman viikon ajan. Vieraat pääsivät muun muassa kilpailemaan karjalanpiirakan leipomisessa. Voittajaksi julistettiin kauneimman piirakan leipoja.

Eeva Pajari on mukana Marttayhdistyksen toiminnassa Kouvolassa Karhulankylässä

Palkittu Martta yllättää: Hankkii laatikot ja karjalanpiirakat valmiina kaupasta

Kouvolan Valkealassa asuva Eeva Pajari myöntää stressanneensa joulua aiemmin, mutta nyt hän osaa ottaa jo rennommin. Pajari kehottaa pohtimaan, mitä jouluna on pakko tehdä ja mitä on hyvä tehdä.

Karjalanpiirakkaa

Karjalanpiirakalle ei haetakaan maantieteellistä nimisuojaa

Julkinen kohu sai nimisuojan hakijat perumaan aikeensa. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että vain Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa kaupallisesti valmistetut karjalanpiirakat olisivat olleet nimisuojan piirissä.

Karjalanpiirakoita leivotaan

Karjalanpiirakan aluerajaus pelkästään Pohjois- ja Etelä-Karjalaan pöyristyttää

Ehdotus siitä, että aitoja ja oikeita karjalanpiirakoita voitaisiin leipoa vain Pohjois- ja Etelä-Karjalassa on aiheuttanut vastarintaa. Karjalainen Nuorisoliitto ja Karjalan Liitto ovat pöyristyneitä maantieteellisestä rajauksesta.

Tuore, käsintehty, voideltu karjalanpiirakka.

Karjalanpiirakalle tiukempi määritelmä – Savossa leivottu ei ole karjalanpiirakka?

Leipomuksella on jo nimisuoja, joka määrittelee virallisen karjalanpiirakan raaka-aineet ja valmistustavan. Nyt perinneherkulle halutaan myös maantieteellinen rajaus, jonka mukaan aitoja karjalanpiirakoita olisivat vain Pohjois- ja Etelä-Karjalassa tehdyt piirakat. Asiasta päättää EU-komissio.

Nainen rypyttää karjalanpiirakkaa.

Teetkö sinäkin nämä virheet? Näin syntyy aito karjalanpiirakka

Karjalaissisarukset Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari ovat karjalanpiirakantekomestareita, jotka haluavat siirtää taitonsa uusille sukupolville.

Kanipaisti á la Tarmo Wasenius.

Suomalaiselta mestarikokilta venäjänkielinen keittokirja: Karjalaisia herkkuja kolmella mausteella

Joensuulainen tunnettu ja arvostettu keittiömestari Tarmo Wasenius on julkaissut venäjänkielisen keittokirjan, joka opastaa kokkaamaan karjalaisen keittiön herkkuja pääkokin mukaan. Venäjällä kirjasta on otettu 10 000 kappaleen painos.

Chilimustikkaruisleipää miehen kädessä

Pohjoiskarjalaista ruokaa pääkaupunkiin – hurmaako chilillä maustettu ruisleipä?

Pohjoiskarjalainen ruoka esittäytyy Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingissä. Perinteisten leivonnaisten lisäksi huomiota haetaan myös uusilla tuotteilla. Karjalanpiirakat, sultsinat ja vatruskat saavat seurakseen ruisleipää, jonka mausteena on chiliä ja mustikkaa.

Kissa ja rekkakuski.

Salamatkustaja yllätti rekkakuskin – kissa matkusti Kiteeltä Helsinkiin

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ajoi satojen kilometrien matkan Kiteeltä Helsinkiin. Pääkaupungissa kuljettaja löysi kärristä salamatkustajan, jolle esiteltiin Helsinkiä ja tarjoiltiin karjalanpiirakoita edustustiloissa.

Riisipiirakoita kaupan myyntipisteessä.

Karjalanpiirakka elää uutta tulemista – piirakkakurssit loppuunmyytyjä

Kursseista ovat kiinnostuneet eri sukupolvet ja niin naiset kuin miehetkin. Karjalaisilla kesäjuhlilla kisataan tänään karjalanpiirakan leipomisen mestaruudesta. Kukaan ei ole vielä koskaan onnistunut saamaan kisassa täyttä pistemäärää.

Hannu Lappalainen ja karjalanpiirakat.

Ilomantsi mielii karjalanpiirakkapääkaupungiksi

Paikallinen perinneruokien tuntija ehdottaa, että Ilomantsin kunta julistautuisi piirookunnaksi. Alueella elää poikkeuksellisen rikas piirakkaperinne, jota kehitetään edelleen muun muassa piirakkakilpailulla.

Nenäpäivä 2013.JPG

Villasukat ja karjalanpiirakat kuumille kiville Nenäpäivänä

Nenäpäivä on tuonut mukavaa hulinaa kauppakeskus Isoon Myyhyn Joensuussa. Radion kuuntelijoiden kutomia sukkia ja marttojen leipomia karjalanpiirakoita on jälleen myyty maailman lasten hyväksi. Nenäpäivää vietetään myös Nurmeksessa.

Sultsinoita ja perunatäytteisiä vatruskoja.

Karjalaisilla perinneleivonnaisilla herkutellaan pääkaupunkiseudulla

Käsintehdyt sultsinat, vatruskat ja jopa karjalanpiirakat ovat eksoottista herkkua Etelä-Suomessa. Perinneleivonnaisten myynti on lisääntynyt herkkuosastoilla niin, että välillä joudutaan tarjoamaan eioota.

Karjalanpiirakka

Huippukokki voi vain huokaista suomalaisen leipäkulttuurin häpeähetkellä

Käsityöläiseksi itseään tituleeraava kokki Markus Maulavirta on jättänyt hektisen ravintolamaailman taakseen. Ruokaan hän kuitenkin suhtautuu edelleen intohimoisesti, toisin kuin valtaosa suomalaisista. Maulavirtaa pussitetun ruoan paljous hävettää esimerkiksi leipäosastolla.

Pronssinen karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka muuntuu nykytaiteeksi Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuistossa nähtävillä olevassa modernissa piirakkanäyttelyssä on esillä kolmen taiteilijan installaatioita, valokuvia, videoita ja veistoksia.

Ennätyspiirakkaa nostetaan hiilloksen päälle

Karjalaiset piirakkamestareita - savolaisten aiempi ennätys romukoppaan

Maailman suurimmat karjalanpiirakat leivotaan Pohjois-Karjalassa. Ilomantsilaiset saivat nimensä ennätysten kirjaan sähköuunissa paistetusta maailman suurimmasta piirakasta. Yli kolmemetrinen piiroo paistettiin myös Valtimolla ulkotulella. Tuplaennätykset leiponeet julistivat Pohjois-Karjalan piirakkamestareiden maakunnaksi. Aiempi ennätys oli kesäkuulta iisalmelaisten nimissä. Savolaispiirakka jäi pahasti telineisiin, kun karjalaiset menivät nyt omille metriluvuilleen.

Tyttö ja poika kulkevat käsikynkässä ja kuljettavat omenaa poskiensa välissä.

Maaseutu ja karjalanpiirakat tulivat tutuiksi suvaitsevaisuusleirillä

Joukko nuoria ympäri Eurooppaa on tutustunut Suomeen ja kainuulaiseen elämään viikon verran Kajaanissa. Ranskalainen Dennis viehättyi etenkin nuotioilloista ja hiljaisuudesta.

Valokuvaaja Jarno Artika esittelee tekemäänsä Joensuun kaupunkikirjaa.

Joensuun uusi ilme kaupunkikirjaan

Joensuusta on julkaistu uusi kaupunkikirja. Teoksen on kuvannut, kirjoittanut ja taittanut joensuulainen freelancer valokuvaaja Jarno Artika. Kuusi vuotta sitten Joensuuhun muuttanut mies katsoo Joensuuta uusin silmin.

Marttakahvio Joensuussa.

Rohkea veto martoilta - myivät olutta Joensuun torilla

Joensuun torin vetonaula on Marttakahvio, joka juhlii 40-vuotista taivalta. Palkittu kahvio on muuttunut vuosien varrella, mutta karjalanpiirakoista on pidetty kiinni. Kaupaksi käy peräti 900 piirakkaa päivässä. Oluenmyyntiä on kokeiltu vain kerran.

POhjois-Karjala esittäytyy Senaatintorilla kesällä 2008.

Onko Senaatintorin esittäytymisestä konkreettista hyötyä?

Pohjoiskarjalaiset hakevat yrityksiä, työntekijöitä ja matkailijoita maakuntaan voimallisen kampanjan avulla. Onko Senaatintorin tapahtumasta sekä mediamainonnasta konkreettista hyötyä?

Maailman suurin karjalanpiirakka.

Savolaiset leipoivat maailman suurimman karjalanpiirakan

Yli kaksimetrisen piirakan leipominen oli osa uuden kulttuurikeskuksen vihkiäisiä.

Savolaiset Suurmarkkinat, Kuopio

Kuopiossa kaupattiin kranaatinheitintä

Kuopio-hallissa järjestettiin viikonloppuna Savolaiset Suurmarkkinat. Paikan päällä oli parisataa myyjää ja markkinat keräsivät viikonloppuna noin 18 000 kävijää. Myytävät artikkelit vaihtelivat riisipiirakoista kranaatinheittimiin.

Etelä-Hämeen Marttojen kotitalousneuvoja Jaana Lehrbäck kaulitsee taikinaa.

Pulikoi tyhjällä limsapullolla – karjalanpiirakoita voi leipoa myös hifistelemättä

Karjalanpiirakka on Laatokan rannoilta koko Suomen kansallisherkuksi tiensä raivannut leivonnainen, joka jakaa yhä mielipiteitä. Puritanistit vannovat ruisjauhon ja kotitekoisen puuron nimeen. Nykyisin piirakkataikinaan saa kuitenkin lisätä vehnäjauhoja, kaulita kuoret tyhjällä limsapullolla ja täyttää piirakat einesriisipuurolla. Piirakka taipuu myös ystävänpäiväherkuksi.

Joona Piiroinen ja Jouko Martikainen sekä asiakkaita ravintolassa Japanissa.

Japanissakin herkutellaan suomalaisilla jouluruoilla

Suomalaiset jouluruoat kiinnostivat japanilaisia, joista valtaosa pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisia jouluherkkuja. Japanilaisessa kauppakeskuksessa ravintolaa pitäneet suomalaiskokit saivat selitellä muun muassa, mikä on karjalanpiirakka.

POhjois-Karjala esittäytyy Senaatintorilla kesällä 2008.

Pohjoiskarjalainen ilo pintaan Senaatintorilla jälleen kerran

Pohjois-Karjala valtaa Helsingin Senaatintorin ensi kesänä jo neljännen kerran. Perinteisesti noin 250 000 kävijää houkutteleva iloinen maakuntapahtuma järjestetään nyt uudella, ohjelmallisella konseptilla.

Naisilla käsissään lautaset, joilla pohjoiskarjalaisia leivonnaisia.

Maalaisleipomo palkittiin karjalaisleivonnaisistaan

Vuoden Karelia à carte -yritykseksi valittu joensuulaisleipomo tekee karjalaisia perinneleivonnaisia maatilan omasta maidosta. Kiitosta tulee myös omaleimaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta.

Maailman suurin karjalanpiirakka

Tältä näyttää maailman suurin riisipiiroo

Ilomantsin Parppeinvaaran Piiroovestivaaleilla leivottiin maailman suurin karjalanpiirakka eli riisipiiroo. Tempaus on osoitus siitä että käsillä tekemisen kulttuuri ja ihmisten yhteistyö on Ilomantsissa voimissaan.

Miehet pitelevät suurta piirakkapeltiä.

Karjalanpiirakan ME-yritys Ilomantsissa

Ilomantsilaiset yrittävät päästä historiankirjoihin leipomalla maailman suurimman karjalanpiirakan. Itäsuomalaiset piirakkataiturit leipovat jättipiirakan Piiroovestivaalien yhteydessä lauantaina 21.7. Parppeinvaaralla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle