Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuka keksi lörtsyn? – löysä lihapiirakka taipui kansan suussa lörtsyksi

Lörtsyn juuret juontuvat 1950-luvulle, jolloin lörtsyn kaltaisia lihapiirakoita oli myynnissä Savonlinnan torilla ja paikallisella nakkikioskilla.

Taru Korhosesta, 26, tuli puolivahingossa karjalaisen perinneruuan lähettiläs – kun hän leipoo, some seuraa silmä kovana

Leipominen on yksi sosiaalisen median megatrendeistä, ja se voi pelastaa karjalaisen ruokaperinteen.

Maistuisiko lörtsy ranskalaiselle kuin samppanja savolaiselle? Nimisuojan saaminen vaatii vuosien työn ja ennustajan lahjoja

Esimerkiksi karjalanpiirakka, kalakukko ja Kainuun rönttönen ovat EU:ssa nimisuojattuja tuotteita.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Voiko Google-kääntäjän avulla selvitä ulkomailla? – Testasimme puheenkääntäjän aidossa tilanteessa

Kännyköihin saa nykyään käännösohjelmia, jotka kääntävät oman puheesi vieraalle kielelle. Testimme osoittaa, että ravintolan sijainnin voi kysyä, mutta ei juuri muuta.

Pielispakari tuplaa tuotantonsa – leipoo vuosittain 50 miljoonaa karjalanpiirakkaa

Ylä-Karjalassa sijaitseva Pielispakari on iskenyt kultasuoneen: karjalanpiirakkaan.

Itse tehty karjalanpiirakka maistuu pienille leipojille – rypytystä opiskeltiin innolla Kangasalla

Miten syntyy oikeaoppinen karjalanpiirakka? Parisensataa pientä leipojaa sai torstaina Kangasalla oppia karjalaisemänniltä, jotka osasivat antaa perinteisten piirakoiden tekemiseen oikeat ohjeet.

Pohjois-Karjalaan muuttanut Johanna jätti radiojuontajuuden ja innostui hyvinvointialasta

Johanna Hautasaari käänsi uuden lehden elämässään ja muutti perheineen Joensuuhun. Rennot ihmiset, kaunis pohjoiskarjalainen luonto ja terveysasiat innostavat entistä radiojuontajaa.

Riisipiirakka hurjassa suosiossa – katso rypyttääkö kone paremmin kuin ihminen

Riisipiirakoiden menekki on kasvanut vauhdilla viime vuosina Suomessa. Karjalanpiirakasta kehkeytyi myös postimerkkikohu.

Pelkkä venäläisyys tai karjalaisuus ei ole tae ravintolan menestymiselle

Puhtaaseen venäläiseen ruokakulttuuriin perustuvat ravintolat eivät vieläkään ole lyöneet itseään läpi Suomessa. Venäläisiä ruokalistoja esiintyy lähinnä pääkaupunkiseudulla. Myös karjalaisia ruokia saa etsiä kaupunkiravintoloista. Joensuulainen keittiömestari uskoo, että nyt menestystä voisi hakea vaikkapa ukrainalaisella menyyllä tai modernilla karjalaisella ruokalistalla.

Presidenttipari sai joulukalansa

Hauen lisäksi presidenttipari sai mm. joulukuusen ja karjalanpiirakoita. Myös Lucia-neito ilahdutti presidenttiparia laulullaan.

Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

Basaarikatu yhdistää naapureita: "Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun"

Satoi tai paistoi, niin kajaanilainen lähiökatu sonnustautuu lauantaina basaarikujaksi. Kadulla kirpputori tarjoaa helpotusta ostointoon ja ravintolapäivä herkuttelijoille karjalaista ruokaa.

Ammoniakkivuodon aiheuttanut vika korjattu Fazerin Lappeenrannan tehtaalla

Karjalanpiirakoita päästäneen tekemään jälleen huomenna torstaina. Kauppojen hyllyille ne saataneen lauantaina.

Fazerin Lappeenrannan leipomon ammoniakkivuodon syy selvisi - piirakoita ei päästä vielä paistamaan

Fazerin leipomon tuotannon Lappeenranassa sunnuntaiyönä keskeyttänyt ammoniakkivuoto johtui vioittuneesta venttiilistä. Venttiili vaihdetaan illan aikana ja laitoksen kunto tarkastetaan keskiviikkona. Karjalanpiirakoiden paistaminen jatkuu siten aikaisintaan keskiviikkona.

Fazerin Lappeenrannan leipomon tuotanto palautunee normaaliksi tiistain aikana

Fazerin leipomolla Lappeenrannassa sattui sunnuntaina ammoniakkivuoto. Ammoniakkiputkiston osaa on asennettu tänään tiistaina. Karjalanpiirakoiden tuotannon odotetaan käynnistyvän illalla.

Hollantilaiset leipoivat karjalanpiirakoita Juuassa – katso riemukkaat rypytykset

Hollantilaiset jääkatedraalin rakentajat ovat päässeet maistamaan juukalaista elämänmenoa muutaman viikon ajan. Vieraat pääsivät muun muassa kilpailemaan karjalanpiirakan leipomisessa. Voittajaksi julistettiin kauneimman piirakan leipoja.

Palkittu Martta yllättää: Hankkii laatikot ja karjalanpiirakat valmiina kaupasta

Kouvolan Valkealassa asuva Eeva Pajari myöntää stressanneensa joulua aiemmin, mutta nyt hän osaa ottaa jo rennommin. Pajari kehottaa pohtimaan, mitä jouluna on pakko tehdä ja mitä on hyvä tehdä.

Karjalanpiirakalle ei haetakaan maantieteellistä nimisuojaa

Julkinen kohu sai nimisuojan hakijat perumaan aikeensa. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että vain Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa kaupallisesti valmistetut karjalanpiirakat olisivat olleet nimisuojan piirissä.

Karjalanpiirakan aluerajaus pelkästään Pohjois- ja Etelä-Karjalaan pöyristyttää

Ehdotus siitä, että aitoja ja oikeita karjalanpiirakoita voitaisiin leipoa vain Pohjois- ja Etelä-Karjalassa on aiheuttanut vastarintaa. Karjalainen Nuorisoliitto ja Karjalan Liitto ovat pöyristyneitä maantieteellisestä rajauksesta.

Karjalanpiirakalle tiukempi määritelmä – Savossa leivottu ei ole karjalanpiirakka?

Leipomuksella on jo nimisuoja, joka määrittelee virallisen karjalanpiirakan raaka-aineet ja valmistustavan. Nyt perinneherkulle halutaan myös maantieteellinen rajaus, jonka mukaan aitoja karjalanpiirakoita olisivat vain Pohjois- ja Etelä-Karjalassa tehdyt piirakat. Asiasta päättää EU-komissio.

Teetkö sinäkin nämä virheet? Näin syntyy aito karjalanpiirakka

Karjalaissisarukset Eeva-Liisa Ruuskanen ja Eila Wiskari ovat karjalanpiirakantekomestareita, jotka haluavat siirtää taitonsa uusille sukupolville.

Suomalaiselta mestarikokilta venäjänkielinen keittokirja: Karjalaisia herkkuja kolmella mausteella

Joensuulainen tunnettu ja arvostettu keittiömestari Tarmo Wasenius on julkaissut venäjänkielisen keittokirjan, joka opastaa kokkaamaan karjalaisen keittiön herkkuja pääkokin mukaan. Venäjällä kirjasta on otettu 10 000 kappaleen painos.

Pohjoiskarjalaista ruokaa pääkaupunkiin – hurmaako chilillä maustettu ruisleipä?

Pohjoiskarjalainen ruoka esittäytyy Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingissä. Perinteisten leivonnaisten lisäksi huomiota haetaan myös uusilla tuotteilla. Karjalanpiirakat, sultsinat ja vatruskat saavat seurakseen ruisleipää, jonka mausteena on chiliä ja mustikkaa.

Salamatkustaja yllätti rekkakuskin – kissa matkusti Kiteeltä Helsinkiin

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ajoi satojen kilometrien matkan Kiteeltä Helsinkiin. Pääkaupungissa kuljettaja löysi kärristä salamatkustajan, jolle esiteltiin Helsinkiä ja tarjoiltiin karjalanpiirakoita edustustiloissa.

Karjalanpiirakka elää uutta tulemista – piirakkakurssit loppuunmyytyjä

Kursseista ovat kiinnostuneet eri sukupolvet ja niin naiset kuin miehetkin. Karjalaisilla kesäjuhlilla kisataan tänään karjalanpiirakan leipomisen mestaruudesta. Kukaan ei ole vielä koskaan onnistunut saamaan kisassa täyttä pistemäärää.

Ilomantsi mielii karjalanpiirakkapääkaupungiksi

Paikallinen perinneruokien tuntija ehdottaa, että Ilomantsin kunta julistautuisi piirookunnaksi. Alueella elää poikkeuksellisen rikas piirakkaperinne, jota kehitetään edelleen muun muassa piirakkakilpailulla.

Villasukat ja karjalanpiirakat kuumille kiville Nenäpäivänä

Nenäpäivä on tuonut mukavaa hulinaa kauppakeskus Isoon Myyhyn Joensuussa. Radion kuuntelijoiden kutomia sukkia ja marttojen leipomia karjalanpiirakoita on jälleen myyty maailman lasten hyväksi. Nenäpäivää vietetään myös Nurmeksessa.

Karjalaisilla perinneleivonnaisilla herkutellaan pääkaupunkiseudulla

Käsintehdyt sultsinat, vatruskat ja jopa karjalanpiirakat ovat eksoottista herkkua Etelä-Suomessa. Perinneleivonnaisten myynti on lisääntynyt herkkuosastoilla niin, että välillä joudutaan tarjoamaan eioota.

Huippukokki voi vain huokaista suomalaisen leipäkulttuurin häpeähetkellä

Käsityöläiseksi itseään tituleeraava kokki Markus Maulavirta on jättänyt hektisen ravintolamaailman taakseen. Ruokaan hän kuitenkin suhtautuu edelleen intohimoisesti, toisin kuin valtaosa suomalaisista. Maulavirtaa pussitetun ruoan paljous hävettää esimerkiksi leipäosastolla.

Karjalanpiirakka muuntuu nykytaiteeksi Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuistossa nähtävillä olevassa modernissa piirakkanäyttelyssä on esillä kolmen taiteilijan installaatioita, valokuvia, videoita ja veistoksia.

Karjalaiset piirakkamestareita - savolaisten aiempi ennätys romukoppaan

Maailman suurimmat karjalanpiirakat leivotaan Pohjois-Karjalassa. Ilomantsilaiset saivat nimensä ennätysten kirjaan sähköuunissa paistetusta maailman suurimmasta piirakasta. Yli kolmemetrinen piiroo paistettiin myös Valtimolla ulkotulella. Tuplaennätykset leiponeet julistivat Pohjois-Karjalan piirakkamestareiden maakunnaksi. Aiempi ennätys oli kesäkuulta iisalmelaisten nimissä. Savolaispiirakka jäi pahasti telineisiin, kun karjalaiset menivät nyt omille metriluvuilleen.

Maaseutu ja karjalanpiirakat tulivat tutuiksi suvaitsevaisuusleirillä

Joukko nuoria ympäri Eurooppaa on tutustunut Suomeen ja kainuulaiseen elämään viikon verran Kajaanissa. Ranskalainen Dennis viehättyi etenkin nuotioilloista ja hiljaisuudesta.

Joensuun uusi ilme kaupunkikirjaan

Joensuusta on julkaistu uusi kaupunkikirja. Teoksen on kuvannut, kirjoittanut ja taittanut joensuulainen freelancer valokuvaaja Jarno Artika. Kuusi vuotta sitten Joensuuhun muuttanut mies katsoo Joensuuta uusin silmin.

Rohkea veto martoilta - myivät olutta Joensuun torilla

Joensuun torin vetonaula on Marttakahvio, joka juhlii 40-vuotista taivalta. Palkittu kahvio on muuttunut vuosien varrella, mutta karjalanpiirakoista on pidetty kiinni. Kaupaksi käy peräti 900 piirakkaa päivässä. Oluenmyyntiä on kokeiltu vain kerran.

Onko Senaatintorin esittäytymisestä konkreettista hyötyä?

Pohjoiskarjalaiset hakevat yrityksiä, työntekijöitä ja matkailijoita maakuntaan voimallisen kampanjan avulla. Onko Senaatintorin tapahtumasta sekä mediamainonnasta konkreettista hyötyä?

Savolaiset leipoivat maailman suurimman karjalanpiirakan

Yli kaksimetrisen piirakan leipominen oli osa uuden kulttuurikeskuksen vihkiäisiä.

Kuopiossa kaupattiin kranaatinheitintä

Kuopio-hallissa järjestettiin viikonloppuna Savolaiset Suurmarkkinat. Paikan päällä oli parisataa myyjää ja markkinat keräsivät viikonloppuna noin 18 000 kävijää. Myytävät artikkelit vaihtelivat riisipiirakoista kranaatinheittimiin.

Pulikoi tyhjällä limsapullolla – karjalanpiirakoita voi leipoa myös hifistelemättä

Karjalanpiirakka on Laatokan rannoilta koko Suomen kansallisherkuksi tiensä raivannut leivonnainen, joka jakaa yhä mielipiteitä. Puritanistit vannovat ruisjauhon ja kotitekoisen puuron nimeen. Nykyisin piirakkataikinaan saa kuitenkin lisätä vehnäjauhoja, kaulita kuoret tyhjällä limsapullolla ja täyttää piirakat einesriisipuurolla. Piirakka taipuu myös ystävänpäiväherkuksi.

Japanissakin herkutellaan suomalaisilla jouluruoilla

Suomalaiset jouluruoat kiinnostivat japanilaisia, joista valtaosa pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisia jouluherkkuja. Japanilaisessa kauppakeskuksessa ravintolaa pitäneet suomalaiskokit saivat selitellä muun muassa, mikä on karjalanpiirakka.

Pohjoiskarjalainen ilo pintaan Senaatintorilla jälleen kerran

Pohjois-Karjala valtaa Helsingin Senaatintorin ensi kesänä jo neljännen kerran. Perinteisesti noin 250 000 kävijää houkutteleva iloinen maakuntapahtuma järjestetään nyt uudella, ohjelmallisella konseptilla.

Maalaisleipomo palkittiin karjalaisleivonnaisistaan

Vuoden Karelia à carte -yritykseksi valittu joensuulaisleipomo tekee karjalaisia perinneleivonnaisia maatilan omasta maidosta. Kiitosta tulee myös omaleimaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta.

Tältä näyttää maailman suurin riisipiiroo

Ilomantsin Parppeinvaaran Piiroovestivaaleilla leivottiin maailman suurin karjalanpiirakka eli riisipiiroo. Tempaus on osoitus siitä että käsillä tekemisen kulttuuri ja ihmisten yhteistyö on Ilomantsissa voimissaan.

Karjalanpiirakan ME-yritys Ilomantsissa

Ilomantsilaiset yrittävät päästä historiankirjoihin leipomalla maailman suurimman karjalanpiirakan. Itäsuomalaiset piirakkataiturit leipovat jättipiirakan Piiroovestivaalien yhteydessä lauantaina 21.7. Parppeinvaaralla.

Piirakantuoksua Marttojen pajasta jo 20 vuotta

Joensuun tori tunnetaan muun muassa karjalanpiirakoistaan. Yksi lukuisista piirakanmyyntipaikoista on Marttakahvio, johon leivotaan piirakat viereisessä piirakkapajassa. Martat ovat leiponeet ja opettaneet pajassa nyt 20 vuoden ajan. Oppia piirakantekoon hakevat paitsi lapset, myös esimerkiksi polttariporukat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle