Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuva vierekkäin olevista neljäst samannäköisestä tabletista, jotka eroteltu tekstein. Vasemmalla kaksi tablettia, joiden yllä lukee "väärennetty tabletti, sisältää metonitatseenia". Oikealla kaksi hieman vaaleampaa tablettia, joiden yllä lukee "aito Subutex-tabletti, sisältää buprenorfiinia".

KRP löysi ensimmäistä kertaa väärennettyjä Subutex-tabletteja, ja niiden epäillään tappaneen jo kymmenkunta ihmistä

THL:n asiantuntijan mukaan riski huumekuolemien kasvuun on suuri, jos vahvaa muuntohuumetta sisältäviä väärennettyjä tabletteja alkaa levitä laajalti.

Ruotsin tullin takavarikoimia subutex-tabletteja muovipussissa.

Poliisi varoittaa Kuopion seudulla mahdollisesti yliannostuksia aiheuttavasta vaarallisesta muuntohuumeesta

Kuopion seudulla epäillään sattuneen syksyn aikana useita yliannostuksesta johtuneita huumekuolemia. Liikkeellä saattaa olla erittäin vahvaa ja vaarallista metonitatseeni-muuntohuumeesta.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Huumekuolemat huolestuttavat kaikkia, kunnes niiden vähentämiseksi pitäisi tehdä jotain

Poliitikot haluavat lähettää signaalin, että huumeiden käyttö ei ole hyvä juttu. Se ei ole päihderiippuvaisille epäselvää, Siltamäki kirjoittaa.

Ranne, jossa on älykello. Kellon ruudulla on tekstiä ja mittaustaulukko.

THL ehdottaa: Älyranneke voisi estää huumekuolemia

Suomessa huumekuolemat tapahtuvat yleensä viiveellä aineiden ottamisesta. Älylaite voisi hälyttää apua ajoissa, kun yliannostuksen ottaneen elintoiminnot heikkenevät.

Kontulalaisesta metsiköstä löytyy jälkiä suonensisäisten huumeiden käytöstä.

Huumeisiin kuoli enemmän helsinkiläisiä kuin koskaan mittaushistorian aikana

Joka viides huumeisiin kuollut on Suomessa helsinkiläinen, ilmenee tilastoista. Etenkin nuorten huumekuolleisuus on kasvanut.

Huumeneuloja osallistumiskeskus Oodissa Rovaniemellä.

”Luodin väistin”, sanoo Hanna – nykyiset ja entiset huumeidenkäyttäjät kertovat, mitä ovat kuulleet vaaleanpunaisesta huumeesta

Mystisiä kuolemaan johtaneita huumeita on käyttäjien mukaan tarjottu laajalti Rovaniemellä. Ex-käyttäjä sanoo tuntevansa olonsa onnekkaaksi.

Mänttä-Vilppulan ruiskujenvaihtopisteen ovi.

Isosti uutisoidut Mänttä-Vilppulan nuorten kuolemat eivät olleetkaan huumekuolemia – mikä oikeastaan on huumekuolema?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo, miten huumekuolema määritellään.

Mäntän kaupungintalo.

Poliisi: Huumeet eivät aiheuttaneet neljän nuoren kuolemaa Mänttä-Vilppulassa

Neljä nuorta kuoli syksyllä Mänttä-Vilppulassa kuukauden sisään. Kuolemansyyntutkinta paljasti, etteivät huumeet aiheuttaneet kuolemia.

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä vietettiin hellepäivää 15. heinäkuuta.

Maanantai 2.1.2023 (radio)

Huumekuolemat. Thaipoimijat. Keskilämpötila. Sähkön säästäminen. Sääennuste.

Helsingissä Harjun nuorisotalon vieressä käytetään suonensisäisiä huumeita. Paikalta löytyy muun muassa käytettyjä "värkkejä" eli pumppuja, neuloja ja puhdistuslappuja.

Ministeri Krista Kiuru huolestui huumetilanteesta: "Viisi huumekuolemaa viikossa on liikaa"

Yle kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalta kolme tärkeintä asiaa, joilla huumeiden käyttöä voitaisiin vähentää. Yksi keino on puuttua ennalta lapsiperheiden ongelmiin.

Mäntän kirkko ja grillikioski.

Pikkukaupungissa paljastui paljon huumekuolemia tänä syksynä – tässä jutussa paikalliset kertovat, mistä se johtuu

Pienessä Mänttä-Vilppulassa on epäilty harvinaisen useaa huumekuolemaa tänä syksynä. Moni paikallinen pitää sitä vain sattumana, toiset ovat uumoilleet pidempään, että näin voi käydä.

Helsingissä Harjun nuorisotalon vieressä käytetään suonensisäisiä huumeita. Paikalta löytyy muun muassa käytettyjä "värkkejä" eli pumppuja, neuloja ja puhdistuslappuja.

Huumemyrkytyskuolemat ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla – THL: Hoitoon on päästävä nykyistä helpommin

Huumeisiin kuollaan Suomessa keskimäärin 33–vuotiaana. Vuosi 2020 oli kaikkien aikojen synkin.

Vaasan kirkko

Vaasassa muistetaan huumeisiin kuolleita tänään keskiviikkona

Huumeisiin kuolleita muistetaan Vaasan kirkon edustalla olevalla Luotsi patsaalla kello 18 alkaen.

Huumausaineita vitriinissä.

Huumeisiin kuolee Itä-Suomessa enemmän aikuisia kuin nuoria

Kuolemansyytilasto paljastaa yllättävän tiedon: sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa huumekuolemia on enemmän yli 30-vuotiailla kuin sitä nuoremmilla.

Helsingissä Harjun nuorisotalon vieressä käytetään suonensisäisiä huumeita. Paikalta löytyy muun muassa käytettyjä "värkkejä" eli pumppuja, neuloja ja puhdistuslappuja.

Pikkukaupungissa jo neljä nuorta kuollut huumeisiin kuukauden sisällä – Mänttä-Vilppulan johto huolissaan tilanteesta

Suomi on kärkimaa nuorten huumekuolemissa Euroopassa. Poliisilla ei ole tiedossa, että Mänttä-Vilppulan alueella liikkuisi esimerkiksi likaista tai erityisen tappavaa huumausainetta.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

Helsingin Kalliossa Brahenkentän viereisessä vihreässä vessassa on jälkiä suonensisäisten huumeiden käytöstä.

Huumeiden käyttöhuonekokeilu jakaa pohjalaiset kansanedustajat kahteen leiriin – vastustajat kehittäisivät hoitoonohjausta

Osa kansanedustajista uskoo käyttöhuoneiden tukevan huumeista luopumista ja vähentävän huumekuolemia, kun taas toiset kehittäisivät mieluummin hoitoonohjausta.

Ukranalaiset mansikanpoimijat  Holopaisen Tilalla Lemillä 2019

Perjantai 5.8.2022

Huumeiden käyttöhuoneet. Sotalaivan vierailu. Mansikanpoimijat. Vannisen MM-kulta. Sää.

Grafiikka: huumeisiin kuolleet 15–29 -vuotiaat. Vuonna 2006: 54 huumekuolemaa, vuonna 2020 määrä noussut 117 henkilöön.

Aki Lindén kannattaa huumeiden käyttöhuoneiden kokeilua – työryhmä selvittämään lainsäädännön muutoksia

Tahto ehkäistä huumekuolemia on poikinut tähän mennessä muun muassa kansalaisaloitteen valvottujen huumeiden käyttötilojen perustamisesta. Perhe- ja peruspalveluministeri kertoo kannattavansa huoneiden kokeilua.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Huumeiden käyttö on entistä näkyvämpää myös Tampereella, ja ehdotus käyttöhuoneista jakaa mielipiteitä: hoidetaanko syitä vai seurauksia?

Huumausaineiden käyttötilakokeilua puoltava kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Kysyimme päihdetyötä tuntevilta, mikä merkitys käyttöhuoneilla olisi Tampereen katukuvassa.

Huumeruiskujen keräyspiste Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Valvottuja huumeiden käyttöhuoneita vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan – aloitteen mukaan huumekuolemat vähenisivät

Käyttöhuoneet tuovat apua huumeidenkäyttäjille nopeasti, vähentävät häiriöitä sekä käytettyjen neulojen päätymistä haitaksi ympäristöön, kertoo 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite.

Ekstaasipillereitä sinisellä taustalla.

Suomeen tuodaan taas useamman hiljaisen vuoden jälkeen runsaasti kiinalaisia muuntohuumeita – osa niistä on täysin uusia maassamme

Seitsemän uutta muuntohuumetta on jälleen kielletty huumausaineena. Listaa joudutaan jatkuvasti täydentämään, koska uusia muuntohuumeita kehitetään koko ajan.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Päihteidenkäyttäjät ja asiantuntijat vaativat käyttöhuoneita, mutta näin vastaa ministeri Lindén: edes kokeilu olisi työläs

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että käyttöhuoneet olisivat yksi suositeltava keino huumekuolemien vähentämiseksi.

Poliisi otti erään epäillyn kiinni maaliskuussa. Epäillyn kuljettamasta autosta takavarikoitiin pahvilaatikossa olleita, reseptiä edellyttäviä lääketabletteja, joiden vaikuttava aine on huumausaineeksi luokiteltava alpratsolaami.

Helsingin poliisi törmää kaduilla päivittäin aineeseen, jota käyttävät jopa alakoululaiset – nuorten huumekuolemat ovat hälyttävässä nousussa

"Loleinakin" tunnetut Ksalol-tabletit eivät välttämättä ole sitä, mitä käyttäjä luulee. Muun muassa Itä-Euroopasta on kulkeutunut Suomeen väärennettyjä Ksalol-pakkauksia, joihin kohdistuu ajoittain myös fentanyyliepäilyjä.

Milja Laaksonen.

Korvaushoitoa saava Milja Laaksonen, 29, lähettää päihderiippuvaisten terveiset poliitikoille: "Laittakaa käyttöhuoneita Suomeen, kun niitä on muissakin maissa"

Helsingin kaupunki ja THL ovat suositelleet käyttöhuoneiden kokeilua, mutta sen edellyttämä erillislaki ei etene hallituksessa. Huumeiden valvottu käyttö siistisi katuja sekä vähentäisi terveydenhuollon kustannuksia ja huumekuolemia.

Sanna Aatola seisoo poliisin uniformussa poliisiauton edessä ja katsoo ohi kamerasta vakavan näköisin kasvoin.

Poliisi on nähnyt, miten nuoret luulevat huumeiden käytön olevan luksuselämää, upeita autoja ja ulkomaanmatkoja: "Se on kaikkea muuta"

Huumekuolemien määrä on ollut jatkuvassa kasvussa viime vuodet, ja yhä nuoremmat päätyvät huumemyrkytystilastoihin. THL toivoo, että myös poliisin ja hätäkeskuksen havaitsemiin ongelmiin avun pyytämisessä puututaan.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Huumeisiin kuolee Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin Euroopassa – näin THL yrittää katkaista huumekuolemien kasvavan trendin

THL ehdottaa muun muassa yliannostuksiin tehoavan lääkkeen laajempaa jakelua ja päihteiden käyttöhuoneiden kokeilua. Päihdetyötä kadulla tekevä Robert Koski näkee työssään yhä enemmän nuoria käyttäjiä.

Ihmisryhmä seisoo kadulla, vain jalat näkyvät kuvassa.

Suomessa on huumeiden katukauppaa, josta THL ja KRP jäljittävät fentanyyliä – kuolintilastot laahaavat jäljessä

Suomenkin kaduilla myydään pillereitä, joiden sisältö saattaa olla tappava. Bentsodiatsepiinipilleri voi sisältää jotakuinkin mitä tahansa. Nuoriso puhuu ghettoapteekeista, ja poliisilla ja tullilla riittää töitä.

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla.

Wednesday's papers: Knife crime, overdoses and a venue for world powers

Domestic outlets explore an uptick in violent crime and drug overdoses among young Finns.

Kuvassa on maahan piirtyviä ihmisten varjoja.

TS: Myrkkyhuume saattanut tappaa nuoria epäiltyä enemmän

Helsingin sosiaalityöhön on tullut tietoa parin kuukauden sisällä puolestakymmenestä nuorten yllättävästä huumekuolemasta.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.

Finnish police balk at idea of equipping officers with anti-overdose drug

Countries around the world have successfully used naloxone programmes to reduce opiate overdose-related deaths.

Kynttilöitä Lahden sankarihautausmaalla Vapauden Hengetär -patsaan edessä

Pelko hävisi, mutta suru jäi – huumeisiin kuolleita surraan salaa

Huumeidenkäyttö on lisääntynyt Suomessa 2010-luvulla. Samalla myös huumekuolemien määrä on kasvanut. 

ruisku ja lääkkeitä

Drug deaths double in a decade

As the use of amphetamines and opioids has risen, younger people are dying of overdoses.

ruisku ja lääkkeitä

Huumeisiin kuollaan aiempaa nuorempana – amfetamiinia ja opioideja käyttävien nuorten määrä on kasvanut

THL:n mukaan viime vuonna yliannostukseen kuoli lähes 200 ihmistä. Määrä on vuosikymmenessä liki kaksinkertaistunut.

Käytetty huumeruisku

Rikokset ovat vähentyneet Lapissa – mutta huumerikoksia tehdään nyt huomattavasti aiempaa enemmän

Mukana ovat vain poliisin tietoon tulevat rikosepäilyt. Tilastojen takana on lisäksi paljon ns. piilorikollisuutta.

kaksi vankia ulkoilee

Vankilasta vapautuminen voi olla hengenvaarallista aikaa huumeriippuvaiselle – yliannosriski kasvaa, kun toleranssit laskevat vankeusaikana

Apulaisprofessori Solja Niemelän mukaan korvaushoito-ohjelmia aloitetaan vankiloissa yhä tarpeeseen nähden vähän.

Piikityshuone Kööpenhaminassa.

Olisivatko huumeiden pistohuoneet ratkaisu huumemyrkytyksistä aiheutuviin kuolemiin? Norjassa kuolemat laskussa, Suomessa nousussa

Norjassa ja Tanskassa huumeiden käyttäminen on sallittua valvotuissa pistotiloissa.

suboxone liuska

Huumeiden yliannostuksesta johtuvat kuolemat yleistyvät Suomessa – huumemyrkytykseen kuollaan aiempaa vanhempina

Islannissa ja Ruotsissa on Pohjoismaista eniten huumeiden yliannostuksesta johtuvia kuolemia väkilukuun verrattuna.

Lääkäri Kasper Iversen on yksi Fixelance-toiminnan vapaaehtoisista. Ensimmäinen vanhaan ambulanssiin rakennettu käyttöhuone otettiin Kööpenhaminassa käyttöön syyskuussa 2011.

Ensimmäinen piikityshuone oli Tanskassa vanha ambulanssi, ja nyt pyörien päällä kulkee myös bordelli – idean keksijä ei suosittele nykyistä mallia Suomelle

Suomessa vieraileva Michael Lodberg Olsen kertoo, kuinka lain harmaalla alueella aloittaneista huumeiden käyttöhuoneista tuli Tanskassa hyväksyttyjä.

Poliisin hihamerkki.

Poliisin toiminta tutkinnan alla – epäilty huumekuolema tapahtui poliisin hallussa Vaasassa

Poliisin toimet asiassa selvitetään, koska henkilö menehtyi poliisin tiloissa. Tapauksen puolemansyyntutkinnan hoitaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Seinäjoen keskussairaala

Pohjalaismaakunnissa kaksi huumekuolemaa viikon sisällä – tuntematon aine vienyt kolme sairaalahoitoon

Poliisi on vielä vaitonainen tapauksen yksityiskohdista ja toivoo vihjeitä kadulla liikkuvista aineista

Jari Kinnunen Tesoman murhapaikalla

"Yli 90 prosenttia saa pössytellä, piikittää, vetää nokkaan tai imeä eri aineita täysin rauhassa" – tunnetusta poliisista tilanne karkaamassa käsistä

Rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo, että vastakkainasettelu käytön rangaistavuuden ja huume-ongelman hoidon välillä pitäisi lopettaa.

muodostelmaluistelu 08

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: valmentaja nöyryytti luistelijoita, Putin suunnittelee seuraavaa siirtoaan ja seksi askarruttaa nuoria

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Hilma_PÄÄKUVA - Copy.jpg

Huumekokeilussa kuolleen Hilman, 18, vanhemmat: “Emme toivo kenellekään tätä helvettiä” – Nuorten huumekuolemat selvässä kasvussa

Hilman tarina on hälyttävä esimerkki nyky-Suomesta. Suomalaisista huumekuolemista iso osa on sekakäyttömyrkytyksiä.

Käytetty huumeruisku pöydällä

Survey: Half of Finns approve of designated "drug use rooms"

Drug consumption rooms have become common in other parts of the world, but are not currently available in Finland.

Käytetty huumeruisku pöydällä

Huumekysely: Puolet suomalaisista hyväksyy kiistellyt käyttöhuoneet

Noin puolet suomalaisista pitää pistettävien huumeiden käyttöhuoneita täysin tai osittain hyväksyttävinä. Suomessa niitä ei toistaiseksi ole käytössä.

Syyrian armeijan sotilaat saapuvat Hasakassa sijaitsevaan Tal Tamr -kaupunkiin 14. lokakuuta 2019.

Tiistai 29.10.2019 (radio)

Britanniassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Syyrian ja Turkin armeijat ovat käyneet taisteluita Koillis-Syyriassa. Libanonin pääministeri eroaa. Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin ruumis on haudattu mereen. Huumekuolemien määrä on kasvanut.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle