Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tomasz Armadan suunnittelemaa muotia.

Puolan pikamuotiketjut täyttävät suomalaisiakin kauppakeskuksia, mutta maasta löytyy myös hulvatonta kokeellisuutta ja synkeää katumuotia

Pienemmät puolalaiset vaatebrändit haluavat kiinnittää yhä enemmän huomiota vaatteiden eettiseen tuotantoon ja ekologisuuteen.

Jimi Vain nojaa käteensä katsoen kameraan.

Muotisuunnittelija Jimi Vain murtautui maailmalle, ja siitä saa kiittää myös hänen ystäviään

Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Jimi Vain rakastaa kotiseutuaan Pohjanmaalla, ja sen hän tekee tiettäväksi myös ulkomailla.

Hanna Virkamäki ja Heli Vanttaja, Uhana.

Ensi syksyn muotiväri on oranssi, ja selitys löytyy maailman tilasta

Jos ennustukset osuvat oikeaan, ensi syksynä katukuvassa näkyy ainakin oranssin eri sävyjä, kiiltäviä ja läpikuultavia materiaaleja ja nilkkamittaisia hameita. Mihin tällaiset ennustukset perustuvat?

Vaatemerkki Papun perustaja ja pääsuunnittelija Anna Kurkela Helsingin Papun liikkeessä 22.07.2020.

Lastenvaatteistaan tunnettu Papu Design keskittyy jatkossa tekemään vaatemallistoja naisille

Yrityksen mukaan lastenvaatteiden kysyntä on heikentynyt ja niillä on naisten vaatteita heikompi kannattavuus.

Muotisuunnittelija Ritva Falla istuu Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Muotisuunnittelija Ritva Falla kyllästyi olemaan suunnittelukone ja jätti nimeään kantavan yrityksen: ”En halua täyttää maailmaa vaatteilla”

Fallan piti kolme vuotta sitten lopettaa vaatesuunnittelu kokonaan, mutta irtiotto poikikin uusia ideoita.

Raf Simons ja Alessandro Michele yhdistelmäkuvassa.

Mullistusten muotiviikko: Euroopan merkittävimpiin kuuluvien suunnittelijoiden lopetuspäätökset kohahduttivat

Kaksi muotia lähtemättömästi muokannutta suunnittelijaa teki kuluneella viikolla isoja päätöksiä. Raf Simons lopettaa nimikkomerkkinsä ja Alessandro Michele jättää Guccin.

Kaksi mallia catwalkilla. Toisella läpikuultava vaalea asu ja toisella tummempi.

Ison kansainvälisen muotikilpailun suomalaisvoittaja häkeltyi saamastaan huomiosta – "Ihan mieletöntä"

Muotisuunnittelija Jenny Hytösen unisex-mallisto saavutti Hyèresin kansainvälisen muotifestivaalin pääpalkinnon lisäksi myös yleisöpalkinnon.

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden mallistot olivat esillä Suomen Ranskan-instituutissa. Xiao Li esittelee mallistoaan

Suomalaisopiskelijat esittelivät Pariisin muotiviikoilla vaatteita, joita ei määritä käyttäjän sukupuoli – "Mulle ei ole relevanttia, kuka vaatteen päälleen laittaa"

Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat esitelleet töitään Pariisissa. Moni nuori suunnittelija tähtää töihin ulkomaille, ja muotiviikot ovat siihen tärkeä ponnahduslauta.

Muotisuunnittelija Senni Mellin ja lasit.

Tältä näyttää muodin tulevaisuus: valmistuneet opiskelijat inspiroituvat Britney Spearsin karkkimaailmasta, suomalaisesta mytologiasta ja alppihiihdosta

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muodin koulutusohjelmasta valmistuneiden tuoreet mallistot kielivät monipuolisesta uudesta muodista. Esittelemme tässä neljä uutta muotisuunnittelijaa.

Katso videolta kuinka Jukka Rintala luonnostelee juhlapukua

Koronan uusi aalto ja perinteisten Linnan juhlien peruuntuminen iskivät keskelle sesonkia – "Viime vuonna ei tehty juhlapukuja, mutta nyt on ollut työntäyteistä", sanoo Jukka Rintala

Juhlapukeutumiseen, - meikkauksiin ja - kampauksiin erikoistuneissa yrityksissä syksyn juhlasesonki on ollut viime aikoihin asti jopa erittäin vilkas. Synkentyneet koronaluvut ja virusmuunnos ovat kuitenkin alkaneet jo näkyä asiakkaiden epäröintinä. Yksi iso isku alan yrittäjille on Linnan juhlien kutsuvierasvastaanoton peruuntuminen kokonaan.

Mustavalkoinen kuva Virgil Ablohista

Visionääri Kanye Westin ja Louis Vuittonin takana, DJ ja aktivisti – tällaisen jäljen edesmennyt Virgil Abloh jätti muotimaailmaan

Virgil Abloh tunnettiin muun muassa perustamastaan Off-White-vaatemerkistä. Vaikka Abloh oli merkittävä muotimaailman vaikuttaja, hänellä ei ollut koulutusta alalle vaan oppi ompelemisen taidon äidiltään.

Makian johtotiimi Jesse Hyväri, Totti Nyberg ja Joni Malmi.

Miten Punavuoren pussikaljaporukasta kasvoi menestynyt yritys? Vaatebrändi Makian alku oli täynnä mokia, joista paikkaamaan pyydetty toimitusjohtajakin järkyttyi

Katumuodilla parrasvaloihin kompuroineen Makian nimi printattiin t-paitaan ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Viha Rakkaus Makia -brändielämänkerta paljastaa, että matka tunnetuksi vaatebrändiksi on ollut mutkikas.

Mikko Puttonen

"Tämä on naistenosasto, nämä eivät ole sinulle" – Näitä sanoja Voguelle töitä tekevä Mikko Puttonen ei kuule Lontoossa, vaan pukeutuu miten haluaa

Sukupuolijoustava muoti kannustaa pukeutujat leikkimään feminiinisillä ja maskuliinisilla puolillaan. Muotitalot se haastaa miettimään mallistojen ja näytösten sukupuolijakoa.

Tekstiili- ja vaatesuunnittelija Krista Virtanen ripustaa narulle punasipulin kuoriuutteella värjättyjä vihreitä lankoja.

Nuori suunnittelija käyttää ruokajätettä vaatteiden värjäykseen: "Biohajoavia tuotteita kehitetään nyt kilpaa"

Kasviperäisestä elintarvikejätteestä kehitetään nykyistä ympäristöystävällisempiä tekstiilivärejä. Myös vaatteiden väreistä halutaan ekologisia, kun koko alalta vaaditaan vastuullisuutta.

Reetta Pellikka lapsuusmaiasemissaan Jalasjärvellä.

Reetta Pellikka, 28, hurahti neulomiseen, ja nyt hänet tunnetaan somessa helpoista skandineuleistaan – hitaan muodin arvot opetti oma mummo

Pohjoismaiden suurin käsityölankojen valmistaja löytää yhä useammin aloittelevia neulesuunnittelijoita somesta. Reetta Pellikka on yksi heistä. Hän neuloo parhaillaan Novitalle 12 neuleen talvimallistoa.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Kesävaatteet kuuluvat kaikille ja jokainen voi pukeutua kesällä juuri niinkuin itse haluaa

Kesävaatteet tuottavat ihmisille monenlaista päänvaivaa. Auringossa olisi ihanaa pukeutua viileästi, mutta sosiaalinen paine tekee tämän monille vaikeaksi, kirjoittaa Omaheimo.

Enni Koistinen valmiina R-Collectionin muotikuvauksiin Kajaanissa.

Miltä tuntuu mennä vaatekauppaan, kun mikään ei mahdu päälle? Sen tietää Enni Koistinen, joka iloitsee, että isoja kokoja on nykyään enemmän tarjolla

Isojen kokojen puuttuminen vaatekauppojen valikoimasta on puhuttanut pitkään niin Suomessa kuin maailmallakin. Pikkuhiljaa asiaan on tullut muutosta ja isoja kokoja on tarjolla yhä enemmän.

Kuvassa Aaltoyliopiston muodin opiskelijoiden lopputöitä

Kolme suomalaista pääsi mukaan kansainväliseen muotikilpailuun – Katso kuvat lapsuuden pehmolelukokoelmien ja videopelien inspiroimista asuista

Kansainvälisesti arvostetun Hyères-kilpailun kymmenestä finaalipaikasta Suomi kahmi kolme. Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden mallistojen suunnittelua värittää kestävyys ja ekologisuus.

Adidaksen asuihin pukeutuneet mallit Marimekon kankaan edessä.

Marimekko ja Adidas yhteistyöhön – kesällä myyntiin urheiluvaatemallisto

Marimekon mukaan kokoelmassa yhdistetään rohkeat kuviot ja urheiluvaateinnovaatiot. Mallistossa on käytetty uusia kierrätyslangoista valmistettuja materiaaleja ja menetelmiä ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Laukku Voguen sivulla.

Kaktuksesta valmistettu ja nahkaa jäljittelevä suomalaislaukku pääsi Yhdysvaltain Voguen sivuille

Suomalaisbrändin näkyminen maailman seuratuimmassa muotijulkaisussa on harvinaista.

suunnittelu-etusivulle6-min.gif

Muotisuunnittelija Rolf Ekroth käytti oljista tehtyä kangasta uuteen mallistoonsa – upouuden materiaalin loi suomalainen energiajätti

Maailman tärkeimmät miestenmuotimessut pidetään verkossa, eivätkä sisäänostajat pääse hypistelemään Rolf Ekrothin malliston oljesta tehtyä kangasta.

Luhdan vaatekauppa kauppakeskus Triplassa.

Luhta aikoo lomauttaa ja vähentää väkeä koronatilanteen takia

Puolen miljoonan euron koronatuki ei auttanut.

Mariliis Niine, muoti, Viro

Viron muotiala tekee nyt villejä kokeiluja, ja yksi niistä on "julmuudesta vapaa käärmeennahka"

Virolaisen muodin markkinat ovat pienet, mutta suunnittelijoilla riittää luovuutta.

Onnistunut työharjoittelu helpottaa vastavalmistuneen sairaanhoitajan siirtymistä työelämään

Ylen aamu tänään: Suomalaisiakin on karanteenissa Teneriffalla – Kuinka herkästi koronavirus tarttuu? Katso lähetys tästä

Miten työharjoittelulla helpotettaisiin sairaanhoitajaksi valmistuvien siirtymistä työelään? Anna Isoniemi suunnitteli malliston Adidakselle.

Kolmella eri mittaisella naisella sama oranssi t-paita päällä.

Naisten yleisintä vaatekokoa pidetään muotibisneksessä pluskokona: ostajat eivät näe, miltä vaatteet näyttävät, koska mallit ovat niin hoikkia

Pluskokoihin keskittyvän globaalin markkinan on odotettu puolitoistakertaistuvan vuosikymmenen aikana.

Elektroniikkatehtaan työntekijöitä lounastauolla Kiinan Suiningissa.

Syksyn kausituotteet voivat olla vaarassa koronaviruksen takia – Kiinan pysähtyminen näkyy kaupoissa viiveellä

Kevät- ja kesämallistot ehtivät kauppoihin, mutta syysmuodin saapuminen Kiinasta voi takkuilla.

Nuori nainen pipo päässään.

Vaihto-opiskelijat tulevat Suomen talveen aivan liian vähin tiedoin: "Australiasta tuli kaksi tyttöä flip flop -sandaaleissa"

Moni vaihto-oppilasjärjestö yrittää valmistaa ulkomaalaisia Suomen kylmyyteen, kaamokseen ja kulttuurieroihin.

Reservedin liike kauppakeskus Triplassa

Pikamuoti on kasvattanut vaatejätteen määrää: "Siinä vastuullisuus lentää romukoppaan" – testaa, tiedätkö pikamuodin vaikutukset

Keskustelu pikamuodista on käynyt kuumana sen jälkeen, kun puolalaisyritys avasi uusia muotiliikkeitä kauppakeskus Triplassa.

Makian suunnittelija Jesse Hyväri tutkii takkia.

Makia hakee nyt inspiraatiota Alvar Aallolta – arkkitehtilegendan perintö taipui vaatemallistoksi

Mallisto on tehty yhteistyössä Alvar Aalto-säätiön kanssa.

Suunnittelija Rolf Ekroth.

Muotiraamattu Vogue innostui suomalaismiehestä, joka löysi itsensä mummojen ompelukurssilla – Rolf Ekroth on muodin suuri lupaus

Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Rolf Ekroth pitää kohun keskelle joutunutta Aalto-yliopiston muotikoulun opettajaa Tuomas Laitista elämänsä tärkeimpänä suunnannäyttäjänä.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaan kolumni: Halpavaatteiden ostamisesta ei saa ekologista millään, ja siksi meidän täytyy saada dopamiiniryöppymme muualta

Suomalaiset ostavat enemmän vaatteita ja käyttävät niihin vähemmän rahaa. Pikamuotijätit viherpesevät brändejään, mutta vain tuotannon vähentäminen auttaisi ilmastokriisiin, toimittaja Anton Vanha-Majamaa kirjoittaa.

Malli muovilaatikko päässään.

Kevätmuotia catwalkilla ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla Kataloniassa osoitettiin mieltä Espanjan keskusvaltaa vastaan, Lontoon muotiviikoilla esitteli ensi vuoden trendejä ja pandanpoikanen ihastutti Berliinissä.

Makian suunnittelija Jesse Hyväri tutkii takkia.

Muoti kiinnostaa miehiä yhä enemmän, mutta bisnestä sillä on vaikea tehdä – Makian pomo: “Raha loppui ennen kuin hauska alkoi”

Suomessa lanseerataan uusia miesten vaatemerkkejä, mutta kilpailu on kovaa. Helsinkiläinen Frenn uskoo, että vastuullisuus tuo asiakkaita.

Pelto ylhäältä päin.

Hiljainen kansa puetaan kesävaatteisiin kahdessa päivässä – "Kyllä tietää tehneensä"

Suomussalmelainen tilataideteos Hiljainen kansa pistetään tällä viikolla kesäkuntoon.

Työvaatteita mallinuken päällä.

Savolaisyritys tuo sairaaloihin vaatemalliston, jossa lääkäri pukeutuu entiseen muovipulloon – "Aika iso askel ympäristöystävällisempään suuntaan"

Lääkäreiden ja hoitajien uuden työvaatemalliston kankaissa käytetään kierrätettävää polyesteria ja kierrätysmuovista valmistettua kangasta.

Puljujärven suunnittelmia mekkoja

Reidar Särestöniemen taide valloittaa Kaukoitää – naistenvaatteissa

Kittiläläislähtöisen Jukka Puljujärven suunnittelema Reidar-mallisto on pian myynnissä Aasiassa.

lastenvaatteita vaaterissä

Oululaisista lastenvaatteista tuli miljoonabisnes

Gugguun toimitusjohtaja ja suunnittelusta vastaava Miia Riekki sanoo, että yrityksen nopea kasvu on tullut yllätyksenä, eivätkä he vieläkään ole tottuneita suosioon.

EHYT ry:n aluekoordinaattori Anne Mikkola lajittelee lahjoitettuja käsitöitä.

Asunnottomat saivat satoja pareja lapasia ja villasukkia – kutojat kätkivät mukaan koskettavia viestejä: "Toivon sinulle kaikkea hyvää"

Pirkanmaalla kerätyt lämpimät asusteet jaetaan Asunnottomien yön tapahtumissa Kumppanuustalo Arttelissa ja Pirkkalassa.

lääkäri tabletilla

Sairaalabakteeri syö lääkärintakeista hihat: "Ei ole niin pyhä, etteikö sitä voisi nykyaikaistaa"

Lääkärintakin malli uudistuu. Hihat lyhenevät ja värikin saattaa muuttua. Vielä muutama vuosi sitten uudistukset kariutuivat lääkäreiden vastustukseen.

Vaatemallistoon kuuluu college, bombertakki, pitkä jakku ja mekko. Sonja Kuuselan yllä oleva taskullinen mekko on malliston prototyyppi.

Pian voit pukea Rovaniemen päällesi – Rovaniemi Clothingin joukkorahoituskampanja onnistui yli odotusten

Rovaniemi Clothing-joukkorahoituskampanja ylitti tavoitteensa muutamassa päivässä ja vaatemallisto toteutetaan ennen joulua.

Vaatesuunnittelija Kisu Korsi liikkeessään Turussa.

Vaatesuunnittelija Kisu Korsi: “Jos luoja olisi halunnut, että näytämme karmeilta, eivät naiset olisi niin kauniita”

Vaatteiden kuvitellaan usein olevan vain kepeää pintakiiltoa. Suunnittelija Kisu Korsi on eri mieltä.

Yksityiskohta tatuoinnista.

Kuollut lemmikki iholle ikuisesti? Tatuoinneilta halutaan nykyään realismia

Tatuointeja otetaan yhä enemmän myös kaulaan ja kasvoille. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Suomi-muodin nuoret lupaukset esittelevät mallistonsa

Yle näyttää suorana muotinäytöksen alkaen kello 21 – Nuorten suunnittelijoiden kärkijoukko pääsee parrasvaloihin catwalkilla Helsingissä

Kaapelitehtaan catwalkilla nähdään yli kaksikymmentä Aalto-yliopiston opiskelijoiden mallistoa. Yle Uutiset striimaa perjantai-iltana näytöksen kokonaisuudessaan alkaen kello 21. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Suunnittelukilpailuun osallistuva Antonina Sedakova valmistautuu näytökseen takahuoneessa.

Suomalaiset vaatesuunnittelun opiskelijat hallitsevat jälleen Hyères-finaalia – Menestys ei näy suomalaisessa vaateteollisuudessa

Ranskan Rivieralla järjestetään yksi muotialan merkittävimmistä suunnittelukilpailuista, jonka kymmenestä finalistista kolme tulee Aalto-yliopistosta. Suomi on hallinnut suunnittelukilpailuja viime vuosina, mutta kaupallisena läpimurtona se ei vielä näy.

Anette Ahokas

Suomalaistyttö ryhtyi 17-vuotiaana muotisuunnittelijaksi – nyt hän hukkuu töihin

Vaatealan työpaikat ovat Suomessa kortilla. Alalla menestyminen vaatii sinnikkyyttä.

Paita mallin päällä.

Marimekon kuoseja japanilaisen vaatejätti Uniqlon vaatteisiin

Marimekko ja Uniqlo lanseeraavat maaliskuussa yhteistyömalliston. Malliston vaatteet ovat saatavilla rajoitetun ajan.

Rolf Ekroth.

Muodin nuoret lupaukset karkaavat suomalaisyrityksiltä – "Suurin osa lähtee ulkomaille töihin"

Firenzen miesten muotiviikolla yritetään myydä suomalaisten suunnittelijoiden asuja. Rolf Ekroth lähtee tammikuussa pidettävään Pitti Uomo -tapahtumaan toiveikkaana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle