Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keltainen hirvinauha näkyy selvästi metsästä käsin, autot ajavat tiellä nauhan toisella puolella.

Hirvinnauha turvaa liikennettä 5-tiellä Kajaanissa – tuulessa värisevän keltaisen nauhan toivotaan kiinnittävän myös autoilijoiden huomion

Syksy on myös hirvien liikkumisen aikaa. 5-tiellä Kajaanissa hirvinauha turvaa liikennettä, kun se ohjaa hirvien liikkumista tien laidassa. Hirvinauhasta vastaavat talkoovoimin paikalliset metsästysseurat.

Kaksi autoa ajaa maantiellä.

Paltamossa poistettiin hirvikolareita estänyt keltainen nauha –"Pikkusen on pelonsekaiset tunteet"

Nauha ei estänyt hirveä kulkemasta tielle, mutta ohjasi eläimen liikkeitä ja teki autolijatkin valppaammiksi. 

Autoja valtatie 28:lla.

Hirvinauhan uskotaan vähentäneen hirvikolareja Kannuksessa

Keltainen hirvinauha on liehunut tien varrella nyt puoli vuotta.

Läheltä

Hirvinauhoista apua Kannuksessa

Keltainen nauha on ohjannut hirviä pois tieltä Kannuksen ja Kälviän välisellä tieosuudella syksystä lähtien. 

Kuvassa hirvinauhaa metsän reunassa.

Hirvinauha ei pysäytä hirveä eikä autoilijaa, mutta voi hidastaa molempia – halpa konsti yleistyy hiljalleen eikä laajaa tutkimusta sen tehosta ole

Keltainen nauha voi havahduttaa liikennemerkkeihin turtuneen kuljettajan. Metsämies toivoo, että hirvikin hämmentyy tuulessa värisevästä vaakaelementistä.

Mies solmii hirvinauhaan solmua.

Urjalassa tänä vuonna jo 250 hirvieläinonnettomuutta – ensiavuksi tarvittaisiin "köyhän miehen riista-aitaa"

Alati lisääntyvä peurakolareiden määrä hermostuttaa valtatie 9:n varrella olevia kuntia. Lisää hirviaitaa on luvattu jo Loimaalle, mutta yhtä lailla sitä tarvittaisiin lisää Humppilaan ja Urjalaan.

Mies solmii hirvinauhaan solmua.

Tuhoisat kolarit vähenivät halvalla – hirvinauha jäisi vetämättä ilman vapaaehtoisia

Hirvinauha ei pidättele suurta eläintä, mutta voi ohjata sen liikkumista. Autoilijoiden mukaan hirvinauha hillitsee kaasujalkaa ja lisää tarkkaavaisuutta.

Hirvivaara

Hirvistä varoitetaan vain pahimmilla alueilla – merkkejä Suomessa 4587

Hirvivaaramerkkeihin voi turtua, sillä niitä on pääteillä taajaan. Apua niistä silti on.

Merimetson poikasia.

Häirintä hajotti Suomen suurimman merimetsoyhdyskunnan: "Odotettua parempi tulos"

Merikarvialla oli viime kesänä Suomen suurin merimetsoyhdyskunta. Kevään häirintäoperaation jälkeen häirintäalueen luodoilla on nähty vain muutamia merimetsoja.

Hirvinauha.

Hennosta hirvinauhasta myönteisiä ensikokemuksia

Järeitä hirviaitoja ei ole rakennettu lisää vuosikausiin esimerkiksi Oulu-Kainuun alueella. Kansan parissa liikkuu hirviaidoista monia tarinoita. Samaan aikaan on aloitettu aivan oikeasti testit siitä, toimisiko kevyt muovinauha halpana hirviaidan korvikkeena.

Hirvinauha.

Hirvikolarit laskuun uusvanhalla konstilla? ”Keltainen nauha pitää varoituksen mielessä”

Nyt syksyllä kannattaa keventää kaasujalkaa, jos huomaa tienvarressa keltaista muovinauhaa. Nauha kertoo erityisen suuresta hirvivaarasta.

Hirvinauha.

Keltaista hirvinauhaa tulee taas tienvarsille – ei vain hirviä, vaan myös autoilijoita varten

Liikenneturvan asiantuntijan mukaan tien vierellä kulkeva hirvinauha saattaa saada autoilijan valppaammaksi kuin vanhastaan tunnettu hirvivaroitusmerkki.

Hirvinauha.

Keltaiset hirvinauhat yleistyvät tuoden turvaa autoilijoille

Keltainen nauha saa hirven yleensä hidastamaan vauhtia tai jopa pysähtymään.

Hirvinauha.

Hirvinauhoilla estetty jo useita onnettomuuksia Itä-Suomessa

Hirvinauhoista on saatu hyviä kokemuksia Itä-Suomessa. Nauhat estävät hirvien juoksemisen tielle, mutta myös kuljettajat ovat usein valppaampia hirvinauha-alueilla. Hirvinauhoja asennetaan pian lisää Pohjois-Savon teille.

Hirvinauhaa tien varrella.

Hirvinauhakokeilut vähentäneet tehokkaasti kolareita

Varmin onnettomuuksien ehkäisijä on hirviaita, mutta sitä rakennetaan yleensä vain uusien tiehankkeiden yhteydessä. Väliaikaisista hirvinauhakokeiluistakin on saatu hyviä tuloksia.

Hirvinauhaa tien varrella.

Hirvinauhoja ja täristäviä ajorataviivoja tulossa lisää

Itä-Suomen liikenneturvallisuutta pyritään parantamaan lisäämällä hirvinauhoja, täristäviä keski-ja reunaviivoja sekä taajamien automaattista nopeusvalvontaa. Koko maassa tavoitteena on liikennekuolemien määrän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä.

Hirvistä varoittava huomionauha maantien laidassa.

Hirvinauha on vähentänyt kolareita

Simossa nelostien varteen metsänlaitaan vedetty huomionauha on ehkäissyt hirvikolareita. Viime kesänä huomionauhalla merkityllä osuudella on tapahtunut syksyna aikana vain yksi hirvikolari, kun normaalisti välillä sattuu puolenkymmentä kolaria.

Syksyinen Kajaanintie heti Joensuun pohjoispuolelta.

Kuutostielle asennetaan kaivattua hirvinauhaa

Ely-keskus asentaa hirvien liikkumista ohjaavat nauhat Kajaanintien varteen. Nauhat laitetaaan Joensuun ja Lehmon väliselle tieosuudelle torstaina. Tieosuudella on sattunut useita hirvikolareita.

Syksyinen Kajaanintie heti Joensuun pohjoispuolelta.

Hirvinauhaa halutaan kuutostielle

Joensuun ja Kontiolahden välillä sattuvat lukuisat hirvikolarit halutaan kuriin Kajaanintiellä. Pohjois-Savon ELY-keskus on valmis asentamaan hirvien liikehdintää hillitsevää muovinauhaa tieosuudelle, jossa loukkaantui viikonloppuna viisi varusmiestä.

Hirvinauhaa tien varrella.

Hirvinauhakokeilun jatko auki hyödyistä huolimatta

Mahdollisten hirvinauhakokeilujen jatko on vielä auki Pohjois-Savossa. ELY-keskus ei ole vielä päättänyt jatketaanko kokeiluja jollain tieosuudella. Viimeksi hirvinauhaa kokeiltiin ysitiellä Kuopion ja Suonenjoen välillä 24 kilometrin matkalla.

Hirvistä varoittava huomionauha maantien laidassa.

Hirvinauha torjuu kolareita Simossa

Simossa pyritään estämään hirvionnettomuuksia huomionauhan avulla. Lapin Ely-keskuksen kokeilussa paikalliset metsästäjät vetivät hirvinauhaa Simon ja Kuivaniemen välille neljän ja puolen kilometrin osuudelle nelostien molemmin puolin.

Hirvinauha.

Hirvinauha vähensi selvästi onnettomuuksia

Hirvinauha vähensi selvästi onnettomuuksien määrää Polvijärvellä. Hirvinauhaa vedettiin kokeilussa maantiellä 502 paikallisen metsästysseuran avustuksella 8 km:n matkalle Sotkuman kylältä Polvijärven kirkonkylän suuntaan.

Hirvinauhaa tien varrella.

Ysitien hirvinauha vähensi onnettomuuksia

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Riistakeskus ovat tyytyväisiä ysitien hirvinauhakokeiluun. Kaksivuotisen kokeilun aikana hirvionnettomuuksien määrä väheni Kuopion ja Suonenjoen välillä selvästi.

Hirvinauhaa tien varrella.

Ysitien hirvinauhakokeilu päättyi

Kaksivuotinen hirvinauhakokeilu on päättynyt ysitiellä Suonenjoen ja Kuopion välillä. Kokemukset kokeilusta ovat olleet hyviä, sillä onnettomuuksien määrä on aiempaan verrattuna laskenut.

Hirviä

Hirven vasa pöljäilee keväisin

Naarashirvi hätistää edellisen vuoden vasan pois keväisin uuden vasomisen ollessa lähellä. Edellisen vuoden vasat ovat aluksi hukassa metsässä. Vasat eivät tiedosta, minne niiden tulisi mennä. Vasat poukkoilevat myös teillä aikaan katsomatta.

Suunnitteluasiantuntija Tanja Seppänen.

Muovinauha hirvittää hirviä

Hirvien liikehdintää hillitsevää muovinauhaa asennetaan Polvijärven ja Joensuun väliselle tielle Sotkumassa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus asentaa yhteistyössä paikallisen metsästysseuran kanssa nauhaa kahdeksalle kilometrille alueelle, jossa on tapahtunut runsaasti hirvikolareita.

Hirvinauhaa tien varrella.

Hirvinauhoja kokeillaan Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Savossa alkanut hirvinauhakokeilu laajenee Pohjois-Karjalaan. Kaksi vuotta kestävässä kokeilussa teiden varsille levitetään muovinauhaa, joka hidastaa hirvieläinten liikkumista ja pitää autoilijat valppaana.

Hirvinauha on osoittautunut hyödylliseksi.

Ysitien hirvinauha korvataan uudella

Hirvinauhaa uusitaan toukokuun alussa valtatie yhdeksällä Kuopion Vehmasmäen ja Suonenjoen välillä. Viime keväänä aloitettu kokeilu hirvien liikkumisen estämiseksi on osoittautunut hyvin tehokkaaksi.

Hirvinauhaa tien varrella.

Tiepiiri: Hirvinauha käyttöön Pohjois-Karjalassa?

Savo-Karjalan tiepiiri selvittää hirvinauhakokeilun aloittamista Pohjois-Karjalassa. Tavoitteena on, että muovinauhakokeilu toteutettaisiin kuutostiellä Kontiolahden ja Juuan välillä talvella 2010-2011. Alustavien suunnitelmien mukaan kokeilualue on Romppalan ja Nunnanlahden välillä.

Hirvinauhaa tien varrella.

Hirvinauhakokeilu on onnistunut hyvin ysitiellä

Ysitiellä viime keväänä alkaneesta hirvinauhakokeilusta on saatu hyviä tuloksia. Kuopion ja Suonenjoen välillä on hirvinauhaa 23 kilometrin matkalla.

Miehet virittävät maantien varteen hirvinauhaa

Hirvikolareita torjutaan muovinauhalla

Maanteiden hirvikolareita yritetään estää uusilla menetelmillä. Yksi lupaavista keinoista on hirvinauha, jota kokeillaan Pohjois-Savossa.

Kauriskolarit kasvussa Pohjois-Karjalassa

Hirvionnettomuuksien määrä väheni viime vuonna Pohjois-Karjalassa. Vuoden 2008 aikana Pohjois-Karjalan teillä tapahtui sata hirvionnettomuutta. Edellisvuoteen verrattuna onnettomuuksien määrä väheni 10 prosenttia.

Ysitie ja hirvimerkki

Hirvinauhakokeilu laajenee ysitielle

Karttulan hirvinauhakokeilu laajenee ensi viikolla valtatie yhdeksälle. Vaaralliselle Kuopion ja Suonenjoen välille tulee reilun kahdenkymmenen kilometrin matkalle Kärkkälän risteykseen asti hirvinauhaa.

Hirvinauha on osoittautunut hyödylliseksi.

Kuopion ja Suonenjoen välillä alkaa hirvinauhakokeilu

Karttulantiellä ollut hirvinauhakokeilu on vähentänyt huomattavasti hirvikolareita. Ysitiellä hirvikolareiden määrä on huolestuttava, joten kokeilua laajennetaan sinnekin.