Uusimmat artikkelit
Ruokamme on lähes täysin maaperän varassa, mutta maailman viljelysmaat tuhoutuvat vauhdilla – ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinta etsii keinoja kadon estämiseksi Qvidjan koetilalla Paraisilla
Maaperän kuntoa voi parantaa oikeilla toimenpiteillä.
Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla
Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.
Maataloutta tuettiin kahdella miljardilla viime vuonna – 40 prosenttia tuista EU:lta
Suomen saamista EU-tuista kaksi kolmasosaa menee maaseudulle.
Mitä lautasellasi on tulevaisuudessa? Testaa, mitä tiedät ruuantuotannon uusista ratkaisuista
Ympäri maailmaa kehitetään kiivaasti uudenlaisia tapoja kestävämpään ruuantuotantoon.
Lauri Reuter: Jos voisit syödä mitä tahansa eläintä, ketä söisit? Aloitin itsestäni
Ihmisliha pakottaa esittämään kiinnostavia kysymyksiä.
Voiko virtsaa juoda? Voiko ilmasta tehdä ruokaa? Testaa tietosi vedenkäytön ja viljelyn tulevaisuudesta
Kun vesi ja viljelymaa eivät riitä, tarvitaan uusia keinoja.
Kuinka paljon maailmassa on syötäviä hyönteisiä? Entä kuinka monet niitä syövät? Testaa tietosi hyönteisruuasta!
Miltä maistuisi toukkapyörykkä?
Paljonko broileri painaa? Mikä on kutikula? Testaa tietosi kotkottajista
Viisi kysymystä kanoista ja munista. Vedätkö täydet pisteet?
Voiko eettinen kuluttaja syödä tonnikalaa? Kuuluiko lohi alun perin sushiin? Testaa tietosi kalasta!
Mikä ihme on frankenfish? Tee 6 kysymyksen kalavisa.
Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"? Testaa tietosi
Mistä pihvi pihvin tilalle?
Mitä lautasillamme on nyt – entä tulevaisuudessa? Viiden visan paketti
Testaa tietojasi ruoantuotannosta ja sen tulevaisuudesta.
Kasvatatko tulevaisuudessa pihviä kotilaboratoriossa? Tämä japanilaistutkija haluaa tehdä solulihasta valtavirtaa, ja Tokiossa opiskelijat kasvattavat sitä jo kotonaan
Tutkijan tee se itse -opas näyttää, miten helppoa se on.
Bioteknologi tahtoo uudet pohdinnat ruoan juupas–eipäs-keskustelun tilalle: onko soluista tehty nugetti vegaaninen, missä menee kannibalismin raja?
Pekonista ei tarvitse luopua tulevaisuudessakaan, uskoo biotekniikan tohtori Lauri Reuter.
Mikä on hampurilaisten, sushin ja oluen kohtalo? - Uutuussarja Voiko tätä syödä? vie roadtripille ruoan tulevaisuuteen
Voiko tätä syödä? -sarja Yle Areenassa 2.3.2021
Pääministeri Sanna Marin vieraili Seinäjoella – esillä elintarviketuotanto, asemanseudun uudistaminen ja valtiontuet
Pääministeri tapasi Atrian ja Seinäjoen kaupungin johtoa. Vuoden ensimmäinen maakuntavierailu jatkuu Seinäjoelta Vaasaan.
Lihankorvikkeiden raaka-ainetta rahdataan ulkomailta – Suomeen kaavaillaan uutta kasviproteiinitehdasta
Kasviproteiinien markkinat ovat kasvaneet noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.
Näyttelijä Ville Haapasalon yhtiö laajentaa hatsapurien valmistustoimintaa Puumalassa
Haapasalon yrityksen tiedotteen mukaan uuden leipomotilaa koskevan vuokrasopimuksen turvin ruoan tuotantomääriä sekä toimintaa aiotaan laajentaa entisestään.
Perfomanssitaiteilija Samuli Laine imettää esityksessään katsojia – katso videoilta, minkälaisia kokemuksia nykytaidefestivaali yleisölle tarjoaa
Kuopiossa käynnistynyt Anti-festivaali on yksi harvoista kansainvälisistä tapahtumista koronaepidemian aikana.
Sinunkin maapalstasi voi alkaa puskea kukkia siemenpankista, kun lampaat saavat vallan – kuusi syytä pitää huolta tonttisi kunnosta
Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, kun uusia kukkalajeja nousee maan pinnalle. Laiduntavat eläimet ja niitto auttavat.
Perjantai 9.10.2020 (radio)
Maailman ruokaohjelma on saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Koronatartuntoja on löydetty taas lisää. Pohjanmaalla kielletään yli 10 ihmisen kokoontumiset koronan takia. Ihmisten pitää muuttaa ruokavaliota, jos maapallo halutaan pelastaa. Sää on viikonloppuna sateinen.
WWF:n raportti: Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista ruokavaliota – Asiantuntija: Vegaaniksi ei ketään pakoteta
Maailman luonnonsäätiö WWF:n kävi läpi 75 maan ravitsemussuositukset ja löysi niistä ympäristön kannalta ongelmia.
Kristiinankaupunki päättää miljoonakiinteistön myymisestä takaisin Suupohjan Yritystalolle
Alkuperäinen kauppa tehtiin kuusi vuotta sitten, mutta korkein hallinto-oikeus piti järjestelyjä laittomina.
Ylen aamu tänään: Matkailuala odottaa kuumeisesti hallituksen päätöksiä – saadaanko alan ahdinkoon vihdoin helpotusta? Katso lähetys tästä
Biodiversiteetti on elintärkeää ruoantuotannolle. Ruskan värit houkuttelevat kuvaamaan. Vieraana ex-kiekkoilija Hannes Hyvönen.
WWF:n uusi raportti: Selkärankaisten eläinten populaatiot kutistuneet erittäin hälyttävästi – Latinalaisessa Amerikassa lajien yksilömäärät ovat pienentyneet 94 prosenttia
Makean veden lajeilla menee kaikkein huonoimmin.
Nämä viisi alaa voisivat olla Suomen pelastus: VTT:n visioissa Suomessa panostetaan ruuan tuotantoon solutehtaissa ja pieniin ydinreaktoreihin
Tutkimuskeskuksen julkaisu näkee viisi alaa merkittävän toivon aloina, jotka tarjoavat Suomelle isoja mahdollisuuksia.
Kansanedustajat nuorten viljelijöiden pakeilla
Tapaamisessa keskustellaan muun muassa ruoantuotannon tulevaisuudesta ja valkoposkihanhista.
Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?
Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.
Pitääkö hyönteishotelli siivota? Kysymyksiä ja vastauksia hyönteishotelleista
Hyönteishotellinpitäjän ohjeet.
Finland's food supply heavily reliant on imports
Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.
Ruoan kotimaisuus on harhaa – Luonnonvarakeskuksen tutkija: "Meillä ei ole ensimmäistäkään tuotetta ilman tuontia"
Suomen ruoantuotanto on riippuvainen etenkin tuontienergiasta.
Will customers return to restaurants?
Restaurants are re-opening next week in Finland amid uncertainty along the entire food production chain.
Mistä löytyy maajussille sijainen? Viljelijöitä kehotetaan kartoittamaan lomittajat sukulaisia ja naapureita myöten ruoantuotannon turvaamiseksi
Lomitusjärjestelmä ei pysty koronapandemiassa varmuudella vastaamaan tilojen sijaistarpeeseen.
Kouluruoka voi valmistua lähivuosina kahdessa isossa keittiössä Kokkolassa – Myös ruuan kylmävalmistusta lisätään
Kokkola hakee keskittämisellä kustannusten säästöä.
Tutkimus: Lähiruoka on suurimmalle osalle mahdottomuus – Riippuvuus tuontiruuasta lisää haavoittuvuutta koronapandemian kaltaisten kriisien aikana
Suomen pitäisi säilyttää ainakin nykyinen omavaraisuuden taso ja vähentää riippuvuutta eläinrehun valkuaisten ja lannoitteiden tuonnista, sanovat tutkijat.
Ilmastonmuutosta vastaan taisteleva viljelijä jätti peltonsa kyntämättä ja antoi matojen mellastaa – kova maa muuttui äkkiä kuohkeaksi ja joustavaksi
Viljelijä Juuso Joona on yllättynyt siitä, kuinka nopeasti hänen uusi kokeilunsa toi tuloksia.
Prisma: Vuorovesi – voimakas ja ihmeellinen luonnonvoima
Miten vuorovesi vaikuttaa elämään maapallolla?
Olli Loukolan kolumni: Hyönteismaailman älykkö tarvitsee apuasi!
Pölyttäjähyönteisten raju väheneminen koskee meitä kaikkia.
Koronaepidemia uhkaa Yhdysvaltain elintarviketuotantoa
Yhdysvaltain maatalous on riippuvainen paperittomista siirtolaisista, joiden terveydenhuolto on heikosti järjestetty.
Mikä on surumuna, mitä kertoo munan koodi ja onko vapaa kana vapaa? Suomalainen syö 12 kiloa munia vuodessa ja siksi on hyvä tietää, mitä syö
Kananmunat menevät nyt kuin kuumille kiville. Kuinka hyvin sinulla on tiedossa, millaisessa kanalassa ostamasi kananmunat on munittu?
Ely-keskus esittää opiskelijoita, turvapaikanhakijoita ja lomautettuja korvaamaan maatilojen kausityövoimaa
Ulkomaalaisten kausityötekijöiden saanti on poikkeusoloissa erittäin hankalaa, kun rajat ja lähetystöt ovat kiinni.
“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista
Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.
Torstai 26.3.2020 (radio)
Uudenmaan rajat menevät kiinni ehkä perjantain aikana. Hallitus suunnittelee maatalousyrittäjille omaa tukipakettia. Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke on noussut ensimmäistä kertaa yli 1 700 euron. Australian Ison valliriutan korallit voivat entistä huonommin.
Teurastamot toimivat vielä normaalisti – lihatilaukset jopa hieman kasvaneet
Huolta on siitä, miten paljon ravintoloiden sulkemiset ja esimerkiksi oppilaitosten suurkeittiöiden muutokset vähentävät lihantarvetta.
Kotimaisen ruoantuotannon arvostus kasvaa poikkeusoloissa – somessa käydään kiittäviä keskusteluja
Koronahaitat ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, arvioi maitotilallinen Kaisa Pihlaja.
Toimittajalta: Ahdistaako ilmastonmuutos? Niin minuakin – siksi etsin 8 tapaa muuttaa ilmastoahdistus ilmastoteoiksi
Jos haluaa hiihtämään talvilomalla, pitää lähteä ilmastopakolaiseksi pohjoiseen, ja se on vähäisimmästä päästä ilmastonmuutoksen ongelmista, kirjoittaa Ylen toimittaja Jenni Frilander.
Tutkija: Itämeri ei ole enää maailman saastunein meri – mutta siinä hyvät uutiset olivatkin
Itämerellä on yhä ongelmansa, joita ilmaston lämpeneminen edelleen lisää.
Nigerissä joka äidillä on keskimäärin 7,6 lasta – Hallitsematon väestönkasvu saa ihmiset muuttamaan naapurimaihin
Siirtolaisuus kutsuu monia nigeriläisiä, jos tehotonta maanviljelyä ei onnistuta modernisoimaan.
Tutkijat vetoavat: Valtioiden asetettava takaraja, jonka jälkeen lihan tuotanto ei enää kasva korkean elintason maissa
Ilmastonmuutoksen torjumiseksi lihan ja maidon tuotanto olisi saatava laskuun kymmenen vuoden päästä. Suositus ei koske köyhiä maita.
Kajaanista löytyy maailman pohjoisin vertikaalipuutarha – perinteiset kasvihuoneen kasvatuspöydät on pinottu päällekkäin
Jatkossa Kajaanissa monikerrosviljely voisi olla täysin hiilineutraali tuotantotapa.
Lehmät vierailivat Helsingin yliopistolla – "Tämä ei ole kannanotto"
"Tarkoituksenamme on näyttää, miltä näyttää oikea lehmä", toteaa maidontuottaja Eeva Linnainmaa.