Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sinunkin maapalstasi voi alkaa puskea kukkia siemenpankista, kun lampaat saavat vallan – kuusi syytä pitää huolta tonttisi kunnosta

Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, kun uusia kukkalajeja nousee maan pinnalle. Laiduntavat eläimet ja niitto auttavat.

Perjantai 9.10.2020 (radio)

Maailman ruokaohjelma on saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Koronatartuntoja on löydetty taas lisää. Pohjanmaalla kielletään yli 10 ihmisen kokoontumiset koronan takia. Ihmisten pitää muuttaa ruokavaliota, jos maapallo halutaan pelastaa. Sää on viikonloppuna sateinen.

WWF:n raportti: Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista ruokavaliota – Asiantuntija: Vegaaniksi ei ketään pakoteta

Maailman luonnonsäätiö WWF:n kävi läpi 75 maan ravitsemussuositukset ja löysi niistä ympäristön kannalta ongelmia.

Kristiinankaupunki päättää miljoonakiinteistön myymisestä takaisin Suupohjan Yritystalolle

Alkuperäinen kauppa tehtiin kuusi vuotta sitten, mutta korkein hallinto-oikeus piti järjestelyjä laittomina.

Ylen aamu tänään: Matkailuala odottaa kuumeisesti hallituksen päätöksiä – saadaanko alan ahdinkoon vihdoin helpotusta? Katso lähetys tästä

Biodiversiteetti on elintärkeää ruoantuotannolle. Ruskan värit houkuttelevat kuvaamaan. Vieraana ex-kiekkoilija Hannes Hyvönen.

Nämä viisi alaa voisivat olla Suomen pelastus: VTT:n visioissa Suomessa panostetaan ruuan tuotantoon solutehtaissa ja pieniin ydinreaktoreihin

Tutkimuskeskuksen julkaisu näkee viisi alaa merkittävän toivon aloina, jotka tarjoavat Suomelle isoja mahdollisuuksia.

Kansanedustajat nuorten viljelijöiden pakeilla

Tapaamisessa keskustellaan muun muassa ruoantuotannon tulevaisuudesta ja valkoposkihanhista.

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Finland's food supply heavily reliant on imports

Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.

Will customers return to restaurants?

Restaurants are re-opening next week in Finland amid uncertainty along the entire food production chain.

Mistä löytyy maajussille sijainen? Viljelijöitä kehotetaan kartoittamaan lomittajat sukulaisia ja naapureita myöten ruoantuotannon turvaamiseksi

Lomitusjärjestelmä ei pysty koronapandemiassa varmuudella vastaamaan tilojen sijaistarpeeseen.

Tutkimus: Lähiruoka on suurimmalle osalle mahdottomuus – Riippuvuus tuontiruuasta lisää haavoittuvuutta koronapandemian kaltaisten kriisien aikana

Suomen pitäisi säilyttää ainakin nykyinen omavaraisuuden taso ja vähentää riippuvuutta eläinrehun valkuaisten ja lannoitteiden tuonnista, sanovat tutkijat.

Prisma: Vuorovesi – voimakas ja ihmeellinen luonnonvoima

Miten vuorovesi vaikuttaa elämään maapallolla?

Olli Loukolan kolumni: Hyönteismaailman älykkö tarvitsee apuasi!

Pölyttäjähyönteisten raju väheneminen koskee meitä kaikkia.

Koronaepidemia uhkaa Yhdysvaltain elintarviketuotantoa

Yhdysvaltain maatalous on riippuvainen paperittomista siirtolaisista, joiden terveydenhuolto on heikosti järjestetty.

Mikä on surumuna, mitä kertoo munan koodi ja onko vapaa kana vapaa? Suomalainen syö 12 kiloa munia vuodessa ja siksi on hyvä tietää, mitä syö

Kananmunat menevät nyt kuin kuumille kiville. Kuinka hyvin sinulla on tiedossa, millaisessa kanalassa ostamasi kananmunat on munittu?

Ely-keskus esittää opiskelijoita, turvapaikanhakijoita ja lomautettuja korvaamaan maatilojen kausityövoimaa

Ulkomaalaisten kausityötekijöiden saanti on poikkeusoloissa erittäin hankalaa, kun rajat ja lähetystöt ovat kiinni.

“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista

Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.

Torstai 26.3.2020 (radio)

Uudenmaan rajat menevät kiinni ehkä perjantain aikana. Hallitus suunnittelee maatalousyrittäjille omaa tukipakettia. Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke on noussut ensimmäistä kertaa yli 1 700 euron. Australian Ison valliriutan korallit voivat entistä huonommin.

Teurastamot toimivat vielä normaalisti – lihatilaukset jopa hieman kasvaneet

Huolta on siitä, miten paljon ravintoloiden sulkemiset ja esimerkiksi oppilaitosten suurkeittiöiden muutokset vähentävät lihantarvetta.

Kotimaisen ruoantuotannon arvostus kasvaa poikkeusoloissa – somessa käydään kiittäviä keskusteluja

Koronahaitat ovat toistaiseksi olleet vähäisiä maatiloilla, mutta varautua kannattaa, arvioi maitotilallinen Kaisa Pihlaja.

Toimittajalta: Ahdistaako ilmastonmuutos? Niin minuakin – siksi etsin 8 tapaa muuttaa ilmastoahdistus ilmastoteoiksi

Jos haluaa hiihtämään talvilomalla, pitää lähteä ilmastopakolaiseksi pohjoiseen, ja se on vähäisimmästä päästä ilmastonmuutoksen ongelmista, kirjoittaa Ylen toimittaja Jenni Frilander.

Tutkija: Itämeri ei ole enää maailman saastunein meri – mutta siinä hyvät uutiset olivatkin

Itämerellä on yhä ongelmansa, joita ilmaston lämpeneminen edelleen lisää.

Nigerissä joka äidillä on keskimäärin 7,6 lasta – Hallitsematon väestönkasvu saa ihmiset muuttamaan naapurimaihin

Siirtolaisuus kutsuu monia nigeriläisiä, jos tehotonta maanviljelyä ei onnistuta modernisoimaan.

Tutkijat vetoavat: Valtioiden asetettava takaraja, jonka jälkeen lihan tuotanto ei enää kasva korkean elintason maissa

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi lihan ja maidon tuotanto olisi saatava laskuun kymmenen vuoden päästä. Suositus ei koske köyhiä maita.

Kajaanista löytyy maailman pohjoisin vertikaalipuutarha – perinteiset kasvihuoneen kasvatuspöydät on pinottu päällekkäin

Jatkossa Kajaanissa monikerrosviljely voisi olla täysin hiilineutraali tuotantotapa. 

Lehmät vierailivat Helsingin yliopistolla – "Tämä ei ole kannanotto"

"Tarkoituksenamme on näyttää, miltä näyttää oikea lehmä", toteaa maidontuottaja Eeva Linnainmaa.

Rahkasammal avuksi maailman ruokatuotantoon – Suomen soilla muhii miljoonabisnes, sillä sammaleesta kaavaillaan kasvisten kasvualustaa

Kasvihuoneissa viljeltävät vihannekset tunkevat juurensa pääosin turvepohjaiseen kasvualustaan. Nopeasti uusiutuva rahkasammal on korvaamassa turpeen.

Keskuskeittiöt haluaisivat lisää luomua, mutta sopiva tavara lähteekin ulkomaille – "Emme voi ottaa vastaan sadan gramman rahkapurkkeja"

Keskuskeittiön ja luomutuottajan välistä puuttuu tekijäporras, joka jalostaisi esimerkiksi juurekset ja vihannekset laitoskeittiöille sopivaan muotoon.

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Luonnonvarakeskuksen tutkija pohtii ravintolan päätöstä ilmastovaikustusten lisäksi ympäristön ja vastuullisuuden kannalta.

Pieni on ekologista – miniversot päätyvät siemenestä kauppaan jopa viikossa

Sisäviljelyn roolia ruuan tuotannossa halutaan kasvattaa. Hämeenlinnan Lammilla Puutarha Miniverson antimia saa lähikaupoista jo ympäri vuoden.

Pohjoismaihinkin tulee tulevaisuuden ruokaan keskittyvä rahasto – sijoittajaksi siirtyvä tutkija uskoo keksintöjen ratkaisevan ruokakriisin

Hyvät ideat pitää saada tutkimuspöydiltä todellisuuteen, sanoo biotekniikan tohtori Lauri Reuter.

Finland sees smallest grain harvest in decades

Extreme weather again caused harvests to dwindle last year, says Natural Resources Institute Finland (Luke).

Maataloustuottajat valottavat maaseudun arkea

Kanta- ja Päijät-Hämeessä 35 maatilaa kutsuu vierailijoita kylään heinäkuun 13. päivänä.

Meitä on kohta kahdeksan miljardia – katso laskurista, montako ihmistä maapallolla eli syntyessäsi

Väestönkasvussa puhutaan miljardeista, mutta Eurooppaan tulevista siirtolaisista vain miljoonissa, muistuttaa tutkija maailman väestöpäivänä.

Ruoka ei aina ole sitä, mitä väitetään – suomalainen teknologia skannaa ruokien kuntoa jo nyt, ja tulevaisuudessa tiedon voi saada puhelimella

Suomalaisyhtiön kannettava infrapunakamera on jo käytössä kasvitutkimuksessa. Sillä voidaan mitata tuotteen ravintosisältöä ja laatua.

Elintarvikeyhtiö Raisio rakentaa uuden tuotantolaitoksen – investointi 45 miljoonaa euroa

Elintarvikeyhtiö Raisio haluaa panostaa uudella tuotantolaitoksella kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin.

Suomi ollut yksi harvoista hyötyjistä ilmastonmuutoksessa – tutkija maiden kasvaneista eroista: "Emme ole samassa veneessä"

Ilmastonmuutos on uuden tutkimuksen mukaan hidastanut maiden välisten hyvinvointierojen kaventumista ja lisännyt köyhyyseroja. 

Keran entiseen logistiikkakeskukseen väliaikaisia harrastustiloja

SOK:n varasto jäi tyhjilleen vuoden alussa. Halleihin kaavaillaan nyt liikuntatiloja ja esimerkiksi urbaania ruoantuotantoa.

Finns use up their annual share of planet's resources

If the world's other inhabitants all consumed natural resources like Finns, it would require 3.8 earths, according to WWF Finland.

Suomalaiset ovat kuluttaneet tämän vuoden osansa maapallon luonnonvaroista tänään

Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle