Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maidontuottaja, MTK Etelä-Savon puheenjohtaja, Sanna Hämäläinen lypsykarjatilallaan Kerimäellä.

Kaakon kansanedustajat: Maatalous tarvitsee apua, mutta tukipaketit eivät riitä

Monien maatilojen maksuvalmius on kriisiytynyt rajun kustannusnousun takia. Maataloustuottajat ja kansanedustajat peräänkuuluttavat vastuunkantoa ruokaketjun kaikilta osapuolilta.

Vihanneksia kaupan pakasteosastolla.

Kauppojen hyllyiltä voi ensi syksynä puuttua tuttuja tuotteita, varoittaa Apetitin toimitusjohtaja

Seuraava satokausi on kriittinen raaka-aineiden saatavuuden kannalta, sanoo Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki. Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja pitää elintarvikealaa piinaavia haasteita poikkeuksellisina.

Traktori muokkaa peltoa.

Maatalouden tuotantokustannukset rakettinousussa, MT: kauppa ja elintarviketeollisuus ovat neuvotelleet satojen miljoonien hinnankorotuksista

Ennustelaitokset lupaavat myös ruoan kuluttajahintoihin jopa ennätyskorotuksia. Eteläsavolaisen maitotilallisen mukaan viljelijät ovat "todella tiukoilla".

Maija Itkonen, toimitusjohtaja Onego Biosta pitää kädessään biomunanvalkuaista ja siitä tehtyä marenkia

Voiko munaa olla ilman kanaa, pohtivat tutkijat – vastaus löytyi, ja nyt keksintöä vie maailmalle nyhtökaurasta tuttu sarjayrittäjä

Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.

Lehmä tuijottaa kuvaajaa navetassa.

"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon

Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Jäinen pelto

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

En svartvit mjölkko

MTK Häme: maatalouden kriisi vähentää etenkin kotieläintuotantoa

Maatalouden ahdinko, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjistää, iskee erityisesti eläintuotantoon, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja. Valtion lupaama tukipaketti auttaa turvaamaan tuotantoa lyhyellä tähtäimellä.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Kaupan kylmäosasto jossa maitotuotteet.

Pohjalaiset maakuntajohtajat vaativat nopeita, pitkäkestoisia toimia maataloustuotannon tueksi: "Tuottajat haluavat elää saamillaan tuloilla, eivät hätäavulla"

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen yhteinen kannanotto toimitettiin maa- ja metsätalousministeriöön sekä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Kajaanin Paltaniemellä maata viljelevä Tapio Tuhkanen navetan edessä keväällä 2022

Lannoitteiden ja polttoaineen hurja hinnannousu vie maanviljelijän yöunet, mutta lopettaminenkin on vaikeaa: "Ei tämä helppo laji ole"

Moni maatila on ollut tiukilla jo pitkään. Tuotantokustannusten raju nousu energian kallistumisen ja Ukrainan sodan seurauksena on laittanut osan miettimään, kannattaako peltoja viljellä ensi kesänä ollenkaan.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Tomi Kivistö ja Jaana Tolonen hellivät ylämaannautaa talvilaitumella.

Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa

Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.

Juvan kunnan omistama ja entisen Saliconin omistama salaattitehtaan kiinteistö talvisessa maisemassa.

Joroislainen Famifarm tekee historiansa suurimman investoinnin Juvalle – käynnistää toimintaa Juvalla tyhjilleen jääneen salaattitehtaan tiloissa

Juvalla tyhjentyneen salaattitehtaan tiloihin on löytynyt uusi toimija. Joroislainen elintarvikekonserni tekee tiloihin miljoonien investoinnin, joka on myös konsernin isoin satsaus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo -lehti.

Benjamin Pitkänen seisoo Pasilan sillalla

KFC-ravintolassa protestoinut vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen haluaa puhua siitä, mistä ei haluta puhua: Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu

Putkan ovi heilahti, kun Benjamin Pitkänen vastusti pikaruokaravintolan tarjontaa. Vegaaniaktivisti uskoo rakkauden sanoman koituvan kaikkien voitoksi – myös eläinten.

Maapallon tila kuvituskuvana

Planeettamme kantokyky on koetuksella – tutkijat esittävät avuksi "planeettavaluuttaa"

Ruoantuotannolle tärkeät ravinteet ovat epätasapainossa.

Filosofi Elise Aaltola nurmikolla koiran kanssa.

Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

ruokaa tarjottimella

Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen

MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.

En man håller i havreax

Luke satsaa kauran tuotteistamiseen Jokioisilla

Luonnonvarakeskus perustaa Jokioisille ekstruutiokeskuksen, jonka laitteilla kaurasta voidaan puristaa esimerkiksi muroja tai naksuja. Mielenkiintoinen tuotekehittelyn kohde on jatkossa myös esimerkiksi kaurapasta.

Ihmisiä jonottamassa myyntikojulle MTK Keski-Pohjanmaan mielenilmauksessa.

"Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" kysyvät viljelijät myös Seinäjoen torilla tänään

Viljelijät haluaisivat suurimman osan tuloistaan markkinoilta, eivät tuista. Tänään eteläpohjalaisten viljelijöiden tapahtuma toteutuu Seinäjoen torilla.

Tuottajat ja kuluttajat kohtaavat myyntikojulla Hämeenlinnassa.

Protestoivat viljelijät myyvät jauhelihakeittoa 40 sentillä Joensuun torilla keskiviikkona

Tuottajajärjestö muistuttaa, että viljelijä saa esimerkiksi luomuruisleivästä vain noin seitsemän senttiä ja pullollisesta olutta vain noin kaksi senttiä.

Finnforel Oy:n Hatsinan kalojen kasvatuslaitos Hollolassa. Pyöreäkattoinen peltirakennus etualalla, pari muuta rakennusta taaempana.

Kolme miljoonaa kiloa allaskalaa vuodessa – startup-yrityksen uusi investointi voi olla käänteentekevä kotimaiselle ruuantuotannolle

Kasvatettu kirjolohi ei polski luonnonvesissä, vaan kasvaa syntymästä kuolemaan kiertovesialtaassa. Asiantuntijoiden mukaan juuri tämä on ratkaisu kestävään ruuantuotantoon.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari A-studiossa

Tuleva ympäristöministeri Emma Kari vaatii maatalouden tukien uudistamista – "Pääpaino ilmastotoimiin"

Ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaista maataloutta. Tuleva ympäristöministeri haluaa suunnata maataloustukia toimiin, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta. Keskustan mukaan paras ilmastoteko on se, että maatalouteen saadaan rahaa lisää.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Miltä suomalaisen ruuantuotannon pitäisi mielestäsi näyttää 2030-luvulla?

Suomalaisen maatalouden suunta kohti 2030-lukua määritetään seuraavan vuoden aikana.  Nyt olisi viime hetket keskustella siitä, mihin maatalouspolitiikka vie ruuantuotantoamme, kirjoittaa Joona. Kolumnin voi myös kuunnella.

 Viiniköynnöksiä Ranska Chablis'ssa, poimijoita.

Parlamentti äänesti maatalouden jättiuudistuksesta, luvassa suuri muutos ruuantuotantoon – Nousevatko hinnat, miten käy tuotantomäärien?

EU-parlamentti hyväksyi lobbaajien ristitulessa Pellolta pöytään -strategian, jolla valmistaudutaan ilmastonsuojeluun ja vihreään siirtymään maataloudessa. Edessä on vuosien vääntö jäsenmaiden ja EU-instituutioiden kesken.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) keskusteli A-Talkissa maatalouden ilmastotoimista.

Ministeri Jari Leppä A-Talkissa: Maatalous valmis päästöjen vähennystavoitteeseen, kunhan kannattavuudesta huolehditaan

Maatalousministerin mielestä koko ruokajärjestelmän – kuluttajia myöten – on otettava vastuuta siitä, että maataloudessa voidaan tehdä ilmastotoimia.

Kokoelmakuraattori Sandra Lindblom Gallen-kallela museosta

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

Kanoja Holstilan nokkostilalla Tervolassa

Maaseutu on monille vieras ja siksi lypsylomat ja paimenviikot kiinnostavat – maatilayrittäjä: "On kysytty, mihin pääsisi keppejä keräämään"

Kaupungistunut Suomi on vieraantunut maaseudusta ja alkutuotannosta. Tutkimusten mukaan suurella osalla alakoululaisista on heikko käsitys siitä, mistä ruoka tulee. Luontosuhdetta halutaankin parantaa esimerkiksi paimenlomien ja tilavierailujen avulla.

Perunanviljelijä Ilkka Karjala nostaa perunaa maasta pellolla Tammelassa.

Kesäperunat kasvoivat tänä vuonna helteessä jättimäisiksi eivätkä kelpaa pikkupottuja haluaville kuluttajille

Varhaisperunoista on kesähelteillä kasvanut poikkeuksellisen suuria. Peruna on säilyttänyt makunsa isoksi venähtämisestä huolimatta, mutta se ei kelpaa kuluttajille. Ostoskassiin halutaan kesällä useimmiten kananmunan kokoisia pikkupottuja.

Atria Nurmon tehtaat ilmasta käsin.

Atria laajentaa Suomen suurinta aurinkopuistoa Etelä-Pohjanmaalla – sähköntuotanto lähes kaksinkertaistuu

Paneelitekniikan kehittymisen ansiosta lähes sama sähkömäärä saadaan tuotettua yli puolet pienemmällä aurinkopaneelimäärällä, kertoo aurinkosähköyhtiö.

Mansikoita

Pohjalaiset tilamyymälät on listattu kartalle - hankkeella halutaan paikallisuus esiin

Kartalla on kaikkiaan 73 tilamyymälää, jotka myyvät elintarvikkeista käsitöihin. Ruokamaa Pohjanmaa -hankkeella nostetaan esiin uusia tuotteita ja paikallisuutta.

Pinaattia kasvatetaan aquaponicsissa pinkissä valossa.

Kasveja, kaloja ja kärpäsiä – tutkijat etsivät ruoantuotantoon ympäristöä nykyistä vähemmän kuormittavia keinoja

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin vesiviljelyn tuotannon hallinnassa on edistytty. Mustasotilaskärpästen päätehtävä on todennäköisesti jätteidenkäsittely, mutta pian niitä löytyy myös lemmikkikoirien ja -kissojen ruokakupeista.

Traktori pellolla.

EU:n maataloussopu on syntymäpäivälahja ministeri Jari Lepälle: "Tällä turvataan ruoantuotanto ja maatalouden harjoittaminen"

Suomen EU-tuet pysyvät ennallaan ja erityisolosuhteet on tunnustettu. Nuoret viljelijät voivat luottaa tulevaisuuteen, iloitsee ministeri Jari Leppä.

Kerrosviljelmänä kasvavia mansikantaimia

Kajaanissa aiotaan hyödyntää aurinkoenergiaa monikerrosviljelyssä – vertikaaliviljelystä on suunnitelmissa myös tutkimustoimintaa

Vertikaaliviljely on suosittua maailmalla suurissa kaupungeissa maapinta-ala ei ole enää käytettävissä ruoantuotantoa varten. Monikerrosviljely on tuttua myös Kajaanissa, ja kokeilussa on nyt menossa neljäs viljelykokonaisuus.

Höyryä ja voimalinjoja

Protein-from-air tech company gets 1st climate fund financing

The company plans commercial-scale production of protein for human consumption from carbon dioxide and electricity.

Näin syntyy ”wieninleike” hiilidioksista ja sähköstä

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

Viljapelto Keski-Pohjanmaalla

Maataloutta tuettiin kahdella miljardilla viime vuonna – 40 prosenttia tuista EU:lta

Suomen saamista EU-tuista kaksi kolmasosaa menee maaseudulle. 

Erilaisia ruoka-aineita:  hyönteisiä, laboratoriovalkuaista ja kasvisruokaa

Mitä lautasellasi on tulevaisuudessa? Testaa, mitä tiedät ruuantuotannon uusista ratkaisuista

Ympäri maailmaa kehitetään kiivaasti uudenlaisia tapoja kestävämpään ruuantuotantoon.

Lauri Reuter tutkii kasvisolukkoa syömäpuikkojen päässä.

Lauri Reuter: Jos voisit syödä mitä tahansa eläintä, ketä söisit? Aloitin itsestäni

Ihmisliha pakottaa esittämään kiinnostavia kysymyksiä.

kuvituskuva kana

Paljonko broileri painaa? Mikä on kutikula? Testaa tietosi kotkottajista

Viisi kysymystä kanoista ja munista. Vedätkö täydet pisteet?

kuvituskuva kanasta ja kalasta

Mitä lautasillamme on nyt – entä tulevaisuudessa? Viiden visan paketti

Testaa tietojasi ruoantuotannosta ja sen tulevaisuudesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle