Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karpalo ja muut marjat antavat bakteereille kyytiä

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa Mikkelissä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa perehdytään marjojen fenolisten yhdisteiden tehoon. Tähänastinen tutkimustieto antaa viitteitä siitä, että metsämarjojen yhdisteet ehkäisevät bakteeritulehduksia.

Kuusi partiolaista sairastunut aivokalvontulehdukseen Japanissa – suomalaisia ei toistaiseksi sairastunut

Leirin jälkeen aivokalvontulehdukseen on sairastunut skotlantilaisia ja ruotsalaisia partiolaisia.

Uusi rokote yrittää tyrmätä aivokalvontulehduksen

Yhdistelmärokotteen oletetaan tehoavan myös yleisimpään Suomessa tautia aiheuttavaan bakteeriin. Tutkimusta tehdään kymmenessä kaupungissa.

Turkulaisella päiväkotilapsella bakteeriperäinen aivokalvontulehdus

Muille mahdollisesti altistuneille on tarjottu estolääkitys. Tartuntataudeista vastaava lääkäri muistuttaa, että kyse on yksittäistapauksesta.

Rokotekohu ei ole karkoittanut vapaaehtoisia tutkittavia

Rokotekohu ei ole hillinnyt vapaaehtoisten tutkittavien haluja osallistua uusien rokotteiden kehittämiseen. Porin rokotetutkimusklinikka hakee parhaillaan henkilöitä meningokokki B-rokotetutkimukseen.

Kiireysarvio pieleen: Vakavasti sairas pikkutyttö odotti ambulanssia 45 minuuttia

Hätäkeskuksen laillisuusvalvontayksikön mukaan tytön tapauksessa Helsingin hätäkeskuksen päivystäjät epäonnistuivat kiirellisyyden arvioinnissa ja tilanteen muuttumista ei selvitetty huolellisesti. Pikkutytön jalat ja toinen käsi jouduttiin lopulta amputoimaan.

Aivokalvontulehdus aiotaan taltuttaa rokotteella

Aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytyksiä aiheuttavaa meningokokki B -bakteeria vastaan kehitetään rokotetta. Erityisesti nuorilla ja alle vuoden vanhoilla esiintyvät taudit voivat nylyisin hoidosta huolimatta johtaa jopa kuolemaan.

Varusmiehille kausi-influenssarokote

Rokotus on varusmiehille maksuton. Varusmiehet rokotetaan myös jäykkäkouristusta, kurkkumätää, hinkuyskää sekä meningokokkitautia ja muun muassa tuhkarokkoa vastaan. 

Tehokas rokote vaaralliseen bakteeriin löytymässä

Aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä aiheuttavaa bakteeria vastaan saattaa jatkossa saada suojan. Seinäjoella on käynnissä meningokokki B-bakteeria vastaan kehitetyn rokotteen tutkimus. Rokotetutkimukseen otetaan mukaan teinejä ja nuoria.

Nuorilla testataan aivokalvontulehdusrokotetta

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla on alkanut uuden meningokokki B -rokotteen tutkimus, johon otetaan mukaan yhteensä noin tuhat 11 -18 -vuotiasta nuorta muun muassa Turusta, Porista, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. Mukana on myös nuoria Pohjois-Suomesta. B-ryhmän meningokokki on yleisin bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa.

Kokkolassa testataan meningokokkirokotetta

Kokkolan rokotetutkimusklinikalla on alkanut syyskuussa aivokalvontulehdusta vastaan suojaavan rokotteen tutkimus. Uutta, meningokokki B-tyypin aivokalvontulehdusta vastaan suojaavaa rokotetta on aiemmin testattu aikuisilla ja sen alustavat tulokset ovat lupaavia. Nyt tutkimus on suunnattu 11-18-vuotiaille nuorille ja siihen otetaan Kokkolan seudulta 20 nuorta.

Aivokalvontulehdusrokotteen tutkimusryhmään tuhat teiniä

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla alkaa uuden meningokokki B -rokotteen tutkimus. Tutkimukseen valitaan tuhat 11-17 -vuotiasta nuorta, jotka saavat rokotteen meningokokki B-bakteerin aiheuttamia vakavia tauteja vastaan.

Kainuun prikaatin varusmies kuoli aivokalvotulehdukseen

Kainuun prikaatissa palvellut varusmies on kuollut aivokalvotulehduksen aiheuttamaan verenmyrkytykseen.

Meningokokkitartunnan saanut lapsi on yhä sairaalahoidossa

Espoon terveyspalveluiden tartuntatautilääkärin Stiina Zittingin mukaan lapsi voi hyvin rajusta infektiosta huolimatta. Hänen 5-vuotias sisaruksensa kuoli viikonloppuna meningokokkibakteerin aiheuttamaan infektioon Espoossa.

Espoolaislapsi kuoli meningokokkibakteeriin

Espoossa kahdella päiväkotilapsella on todettu meningokokkibakteerin aiheuttama yleisinfektio. Molemmat sairastuneet lapset kuuluivat samaan perheeseen. Toinen lapsista menehtyi.

Sikainfluenssasta yleisvaarallinen tartuntatauti

Sikainfluenssa on lisätty yleisvaarallisten tartuntatautien listalle. Hallitus päätti asiasta keskiviikkona. Yleisvaaralliselle tartuntataudille altistunut henkilö voidaan määrätä olemaan esimerkiksi pois töistä ja sairastunut henkilö voidaan määrätä eristettäväksi.

Tampereella tutkitaan aivokalvotulehdusrokotetta

Tampereen yliopisto on aloittanut meningokokki B -rokotteen tutkimisen pikkuvauvoilla. Meningokokkibakteeri aiheuttaa aivokalvotulehdusta. Bakteeri voi aiheuttaa myös hengenvaarallisen sepsiksen eli verenmyrkytyksen.