Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veera, 19, on päässyt vierailemaan navetassa Jenni-äitinsä kanssa.

“Koko ajan vaan etteenpäin”

Kuudes jakso kertoo terveydenhuollon lauantaipäivästä.

Susanna Iivonen on kuvassa puunvarjossa.

Susanna Iivosen, 24, voimat loppuivat, kun korona-aika pakotti jäämään vauvan kanssa kaksin: "Näin päässäni kauhukuvia"

Koronaepidemia on heikentänyt vanhempien jaksamista vauvaperheissä. Ensi- ja turvakotienliiton tukipuhelimissa yhteydenotot ovat lisääntyneet rajusti. Vanhempien uupumuksen syitä ovat yksin jääminen ja sosiaalisen median paineet.

lapsi nukkuu

Vauvan normaali yöheräily koetaan ongelmaksi monissa perheissä

Muutaman kerran herääminen yön aikana on vauvoille tavanomaista.

Reijo Vahala

Perjantai 23.2.2018 (tv)

Aikuisten unettomuutta voidaan hoitaa unikoulussa. Tutkijat uskovat musiikin auttavan aivovammapotilaita. Perinteiset lentoyhtiöt ja halpalentoyhtiöt toimivat samalla tavalla. Jääkarusellit pyörivät taas. Kylmä sää jatkuu.

Animaatio punnertavasta liikemiehestä.

Tasatuntipunnerruksia ja työajalla harjoitteleva keilajoukkue – mitä virkistystä ja hengennostatusta sinun työpaikallasi on? Keskustele

Suomalaisfirmoissa työssä jaksamiseen keksitään toinen toistaan hauskempia ideoita. Usein pienissä firmoissa ei keksitä, kun ei ehditä.

Palanut akku jätti jäljet patjaan.

Smartphone burns hole in sleeping schoolboy’s bed

Mother in Kajaani, central Finland, says her son woke up in the middle of the night to find his room full of smoke and his sheets charred after the battery of his Samsung S3 exploded. The three-year-old device was left charging overnight.

Vauva nukkuu.

10 minuuttia itkua riittää – väkisin nukkumaan laittaminen lisää lapsen turvattomuutta

Lapsen pakottaminen nukkumaan saa väsyneen pienen vain entistä itkuisemmaksi. Väsynyt vanhempi voi heijastaa lapseen ärsyyntymistään, jolloin uni ei tavoita lasta lainkaan. Itkuinen ja väsynyt lapsi kaipaa lohtua.

Pieni vauva.

Tavallisten perheiden unikoulussa suoritetaan nukkumista

Oulun ensi- ja turvakoti ry järjestää tavallisten perheiden unikouluja. Kaksi kertaa jo kotonankin unikoulua kokeillut perhe sai apua vauvalleen, joka halusi seurustella öisin.

Mies väsyneenä sängyssä

Vaikeuksia nukahtaa helteellä? Vältä iltalenkkejä ja ryyppäämistä

Univaikeudet johtuvat monesta eri tekijästä, mutta kesällä kuumuuden rooli korostuu. Kehon lämpötila pitäisi saada laskuun, jota ei auta ainakaan rehkiminen tai alkoholi. Unikouluttaja kertoo kokeilleensa lakanoiden pakastamista, mutta sekin auttaa vain hetken.

Lapsi seisoo häkkisängyssä pallo kädessään.

Lasta ei enää saa huudattaa uneen – ilman itkua uniongelmia ei silti ratkota

Ennen uniongelmaisten vauvojen annettiin huutaa itsensä uneen. Nykyisin suositellaan ”tassuttelua”. Pehmeä keino nukuttaa lapsi on ollut käytössä Suomessa jo 20 vuotta.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

Unikouluttajan vinkit lomailijalle: Ulos heti aamulla, älylaitteet kiinni illalla

Kesäloma laittaa monella ihmisellä unirytmin uusiksi. Unikouluttaja neuvoo menemään auringonvaloon heti heräämisen jälkeen ja jättämään päiväunet väliin. Älylaitteiden käytön makuuhuoneessa hän tyrmää ehdottomasti. Työterveyslaitoksen lääkäri puolestaan neuvoo korjaamaan unirytmiä pikkuhiljaa ennen lomalta paluuta.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

Heräily ei haittaa, ellei siitä stressaannu

Heräily ei ole unihäiriö, vaan se liittyy usein kevyen unen vaiheisiin. Jos heräilyä on paljon, se rikkoo unen laatua.

Nukkuva vanhus

Unikouluttaja tyrmää sitkeän myytin: "Unen tarve ei vähene iän myötä"

Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja, unikouluttaja Ulla-Maija Keskinen muistuttaa, että vaikka ikääntyneet nukkuvat vähemmän, ei tuntimääräinen unen tarve vähene.

Uupunut mies.

Tunnetko unen tarpeesi vähentyneen iän myötä?

Usein kuulee sanottavan, että ikävuosien karttuessa unen tuntimääräinen tarve vähenee. Oletko huomannut ilmiötä omalla kohdallasi? Saatko ylipäänsä tarpeeksi unta?

Sananen – Nukkumisesta kaikki irti

Ihminen näkee paljon painajaisia. Miksei suomalainen osaa nähdä edes positiivisia unia? Muutenkin nukkuminen pitäisi käyttää tehokkaammin hyödyksi.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

"Hyvä mieli on paras päänalunen"

Arkeen paluu tekee monelle tiukkaa muutenkin, mutta vielä vaikeampaa siitä tulee, jos nukkumisessa on ongelmia. Uniterapeutti Susan Pihl kehottaa uniongelmista kärsivää tutkailemaan ruokatottumuksiaan ja panemaan arjen rytmit kuntoon.

Vauva nukkuu pinnasängyssä.

Vauvan unipulmat hoidetaan lähes aina kotona

Vauvojen unikoulujen kysyntä on pysynyt tasaisen korkeana. Vielä 90-luvulla unikouluja järjestettiin useissa kunnissa julkisena palveluna, mutta nykyisin kalliit yöhoidot ovat jääneet kolmannen sektorin ja yksityispraktikkojen vastuulle. Toteuttamisvastuu on kuitenkin lähes aina perheillä itsellään.

Unikoulut eivät haitaksi lapselle

Pienten lasten univaikeuksiin suositellaan jälleen avoimesti erilaisia nukutusmenetelmiä. Asiantuntijoiden mukaan niin kutsutuista unikouluista ei ole lapselle mitään vaaraa, vaikka osa niin uskoo. Tänään julkistettu uusi Unihiekkaa etsimässä -kirja esittelee yleisimmät Suomessa käytössä olevat lasten unikoulut.

Kalervo ja Soile Siltanen majatalonsa edessä.

Majatalon emännyys toteutti sielun unelman

Hollolalainen Soile Siltanen jätti seitsemisen vuotta sitten taakseen elämänsä valokuvaajana ja toteutti pitkäaikaisen unelmansa ryhtymällä Tõnise-majatalon emännäksi Virossa. Rohkea ja työteliäs hyppy uuteen ei ole Soilea kaduttanut - hän toivoo, että voisi mahdollisimman pitkään jatkaa kesiään Muhun saarella. Nykyinen työ on vähintään yhtä luovaa kuin valokuvaajan työ, Soile sanoo.

Vauvan univaikeuksien kanssa ei tarvitse kärvistellä

Vauvojen uniongelmat ovat varsin yleisiä. Pienten lasten vanhemmat uupuvat helposti kuunnellessaan kuukausien ajan öistä itkua. Uniongelmien kanssa ei tarvitse kärvistellä. Apu voi olla puhelinsoiton päässä.

Velma Peiponen leikkii pinnasängyssään.

Unikouluista on huutava pula

Pienille lapsille tarkoitetut unikoulut ovat yhä suositumpia. Jopa neljäsosa vanhemmista uupuu pikkulapsien unihäiriöiden vuoksi, joten unikouluille on kova kysyntä. Taantuman myötä niiden määrää on kuitenkin karsittu julkisessa terveydenhoidossa.

Lapsi päiväunilla

Unikoulusta saa apua lasten yöitkuihin

Uni on kaikille tärkeää. Kun uni häiriintyy, siihen voi saada apua monelta taholta, esimerkiksi unikoulusta. Alle kouluikäisten lasten unikoulusta on saatu hyviä tuloksia.