Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Seinäjoen rivitalopalo ei ollutkaan tuhopoltto – syttyi tupakasta

Neljä rivitaloasuntoa täysin tuhonnut tulipalo Seinäjoen Hyllykalliolla on poliisin tutkimusten mukaan syttynyt huolimattomasta tupakan käsittelystä.

Ylen lukijat muistelevat pinkan tekemistä – "turhanpäiväistä simputusta", "ei jäänyt sielunvammoja"

Ylen lukijoilla on lämpimiä ja ei niin lämpimiä muistoja puolustusvoimien päiväpeitosta, jonka viikkaaminen on kuulunut varusmiesten askareisiin koko Suomen itsenäisyyden ajan. Tulevaisuudessa pinkanteko häviää puolustusvoimien virallisen ohjesäännön sivuilta.

Mikä ihmeen pinkka – katso upseerioppilaan mallisuoritus

Jatkossa varusmiehet voivat viikata päiväpeiteen esimerkiksi kaappiin tai laskostaa sängynpäädyn päälle.

Satavuotinen pinkan tekemisen perinne katkeaa – Yle kerää lukijoiden armeijamuistoja

Satavuotinen perinne armeijapedin päiväpeiton sääntöjenmukaisesta taittelusta lakkaa, uusittu palvelusohjesääntö ei enää mainitse pinkan tekemistä. Yle kerää lukijoiden armeijamuistoja pinkan tekemiseen liittyvästä ahdistuksesta ja autuudesta.

Suomen itsenäisyyden peruskallio järisee – varusmiesten rakas vihollinen pinkka poistuu ohjesäännöstä

Päiväpeitosta viikattava pinkka on ihastuttanut ja vihastuttanut varusmiehiä koko Suomen itsenäisyyden ajan. Nyt pinkanteko häviää puolustusvoimien virallisen ohjesäännön sivuilta. Reserviläisliitto toivoo tulevaisuudessa myös vapauksia hiusten pituuteen ja kännykän käyttöön.

Tilkkutäkki nousi sängyltä seinälle – isä kannusti tekstiilitaiteilijan rohkeaksi

Oululainen tekstiili- ja tilkkutaiteilija Vuokko Isaksson on aktiivinen nainen. Käsityönopettajan työn ohessa hän loi komean uran tilkkutaiteilijana. Nyt eläkkeellä ollessaan hän tekee taiteen lisäksi väitöskirjaa, joka porautuu tietysti tilkkutaiteeseen.

"Maalaisjärki on kadonnut" – suomalaiset asiantuntijat tyrmäävät vauvojen peittokiellon

EU-maissa pohditaan parhaillaan lasten nukkumaympäristön turvallisuusvaatimuksia. Osa isoista maista katsoo peiton aiheuttavan tukehtumisriskin ja haluaa sen vuoksi kieltää peitot vauvoilta. Suomalaiset asiantuntijat pitävät ajatusta yliampuvana.

Osa EU-maista veisi peitot vauvojen päältä – perusteena tukehtumisvaara

Osa suurista EU-maista ajaa standardia, jonka mukaan peitot aiheuttavat tukehtumisriskin alle 9 kuukauden ikäisille vauvoille. Nyt lausuntokierroksella on Suomea ja muita Pohjoismaita miellyttävä linjaus vapaaehtoisista varoitusmerkeistä. Huolena on, että se jää lopullisessa äänestyksessä isojen maiden jalkoihin.

Syöpädiagnoosin saanut Anja teki 300 peittoa keskosvauvoille: "Ompelin kuin viimeistä päivää"

Anja Koskisen käsissä on valmistunut liki 300 nuppupeittoa keskosille. Tilkkutäkkien tekeminen on auttanut surutyössä syöpähoitojen ja omaisten menettämisen keskellä. Rahaa Koskinen ei peitoista huoli, mutta kiitos lämmittää mieltä.

Eikö mikään huvita? Ei se mitään – alakulokin on ihan ok

Olo on alavireinen, mikään ei kiinnosta. Harrastus tuntuu pakkopullalta, kotityöt ylitsepääsemättömältä vuorelta. Liikunta ei voisi vähempää kiinnostaa. Ei hätää – välillä saa olla aivan vapaasti hitaampi ja tehottomampi. Mutta jos alakulo jatkuu, kokeile psykologin vinkit.

Kaulakoruksi kutistettu pirta ei ole vain koriste – taipuu hetkessä työkaluksi

Pohjalaisen sängynpeitteen kuviot kirmaavat sukkina maailmalla. Pirta on kietaistu kaulakoruksi. Pedersören käsityöprojekti on taivuttanut vanhat käsityöt nykyaikaisiksi tuotteiksi. Projekti villitsi mukaansa noin sata naista. Parhaimmat tuotteet ovat niittäneet jo valtakunnallistakin mainetta.

Pesulassa kuulee kootut selitykset: isännän grilliruuat matolla sysätäänkin lapsen sotkuksi

Pesulaan unohtuu välillä mattoja tai muita tekstiilejä jopa kuukausiksi. Näitä tapauksia ei yritetä yleensä naamioida muuksi kuin unohduksiksi. Sen sijaan mattojen likaantuminen sälytetään joskus ihan väärille harteille, kertoo pesulayrittäjä.

Kesällä hiki haisee ja sänky pitäisi pitää puhtaana – miten?

Älä petaa hikistä, lämmintä ja kosteaa sänkyäsi heti herättyäsi. Jätä se hetkeksi tuulettumaan, vinkataan Martoilta.

Nämä 5 vinkkiä auttavat nukkumaan, vaikka yölämpötila olisi trooppinen

Nämä vinkit auttavat nukkumaan paremmin, kun yölämpötilat kohoavat trooppisiksi. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki neuvoo muun muassa välttämään raskasta ponnistelua ennen nukkumaan menoa.

CapMan myy Finlaysonin: Patjat ja peitot ruotsalaiskonsernille, muut tuotteet suomalaisliikemiehille

Familonin ostaja Trading House Eesti on osa pohjoismaista Trading House Scandinavia AB -konsernia. Finlayson-tuotemerkki siirtyy mainostoimistossa uransa tehneiden suomalaisten liikemiesten omistukseen. 

Huhtikuun vauvat saavat köllötellä tilkkupeitolla

Salon tilkkukiltalaiset lahjoittavat juhlavuotensa kunniaksi jokaiselle Salon aluesairaalassa huhtikuussa syntyvälle vauvalle tilkkutäkin. Innokkaat käsityöntekijät ovat neuloneet vauvoille myös villasukkia ja myssyjä. Tyksin keskosvauvat ovat saaneet kaappeihinsa lämmikkeeksi nuppupeittoja.

Kun pakkauksen pakkauksen pakkaus pännii, valita!

Kysyimme teiltä, mitkä huonosti suunnitellut tai valmistetut pikkuasiat ärsyttävät. Lista on pitkä: avautumattomat tölkit, liian paksut pakkausmuovit, hajoavat sukkahousut, oikkuilevat vetoketjut, yhteenliimautuvat hedelmäpussit, muka-sulkijateipit, kertakäyttötulostimet, vaatteiden niskalaput... Näyttää siltä, etteivät valmistajat havahdu korjaamaan pakkaustapoja, ennen kuin kuluttajat havahtuvat ja alkavat valittaa asiasta kaupalle tai valmistajalle.

Martat rokkaa virkkaamalla

Ilosaarirock ja Joensuun Martat heittivät ilmoille virkkaushaasteen. Martat ovat istuneet Joensuun torilla niin helteellä kuin sateellakin virkkaamassa isoäidin neliöitä. Postissa virkkuutöitä on tullut satoja. Tilkkutäkeistä tehdään kymmenisen kappaletta neljän metrin korkuisia majakoita rokkialueelle. Rokin jälkeen työt menevät vanhuksille torkkupeitoiksi.

Lähimmäisenrakkaus näkyy villatilkuista tehdyissä peitoissa

Kajaanilaiset vapaaehtoiset neuloivat talven aikana 240 tilkkupeittoa ja lisäksi Karoliinan Kamari sai muutaman peiton lahjoituksena Intian köyhimmille lähetettäväksi. Peittoja on tehty vuosia, mutta tänä keväänä ne ovat ensimmäistä kertaa näytillä ennen lähettämistä.

Ufot vaihtavat omistajaa Suomen käsityön museossa

Nyt on aika siivota kaapit ja vapauttaa käsityölaatikoiden pohjalle unohtuneet keskeneräiset sukat, villapuserot, sängynpeitteet ja pöytäliinat kiertoon. Suomen käsityön museon UFO-kohtaus auttaa saamaan kesken jääneet käsityöt valmiiksi.

Turun hiippari -tapauksella yli 30 asianomistajaa

Haastehakemuksen mukaan epäilty on tunkeutunut eri asuntoihin taloyhtiöltä varastetulla reittiavaimella.

Vetoketjullinen päiväpeitto on nykyajan tekstiiliteollisuutta

Kotimainen tekstiili- ja vaatetusteollisuus saa nykyisin leipänsä lähinnä erikoistuotteista. Joensuussa kehitetty ja valmistettava vetoketjulla suljettava päiväpeitto on esimerkki tällaisesta tekstiilistä. Aikoinaan alalla toimi Pohjois-Karjalassakin satojen työntekijöiden tehtaita, nyt enää rippeitä.

Poliisi etsii kadonnutta miestä Heinolassa

Poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja Heinolassa torstaiaamuna kotoaan kadonneesta miehestä.

Suuri pienten tilkkujen näyttely

Tilkkutyö on monipuolinen harrastus, joka huomaamatta tempaa mukaansa. Koukuttaa. Tilkkutöissä saa leikitellä väreillä ja muodoilla taitojensa mukaan.

Tilkkupeitoilla iloa ja lämpöä

Valtakunnallisen tilkkupeittotempauksen värikkäät tuotokset ovat lennähtäneet tuhansille lämpöä kaipaaville harteille ympäri Suomen. Hyväntekeväisyyteen virkatuista tuhansista peitoista parisen kymmentä ilahduttaa nyt saajiaan Torniossa.

Tuhannet virkkasivat vauvanpeittoja

Marttaliitto, Tekstiiliopettajien liitto ja Novita käynnistivät viime vuonna kampanjan, jonka tarkoituksena oli saada kasaan tuhat virkattua vauvanpeittoa. Loppujen lopuksi peittoja kertyi lähes kahdeksankertainen määrä. Osa lahjoitettiin Tampereen ensi- ja turvakotiin.

Lämpiön puolelta: Lasketaan tunteja

Syyskuun viimeisellä viikolla huipentui hyväntekeväisyyskampanja, jolla maailma varmasti hiukan paranee. Tuolloin Helsingin Tuomiokirkon portaille levitettiin tuhansia virkattuja tilkkupeittoja. Suomalaiset vapaaehtoiset, martat, koululaiset ja muut auttamishaluiset olivat virkanneet yksittäisiä tilkkuja yli 300 000 ja niistä koottuja peittoja syntyi lähemmäs 8000.

Tilkkutöissä niukkuus kukkii

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avautuu tänään pohjalaisia tilkkutäkkejä 1800-luvun lopulta ja 1900-alkupuolelta esittelevä näyttely. Peitot ovat olleet menneinä vuosina paitsi käyttötavaraa myös tekijälleen keino luoda kauneutta niukkuuden keskelle.

Tuomiokirkon portailla tehtiin tilkuista maailmanennätys

Helsingin Senaatintorilla ihmeteltiin tänään erikoista näkyä. Tuomiokirkon portaille oli levitetty lähes 4 000 käsinvirkatusta peitosta yhdistetty suuri tilkkupeitto. Marttaliiton tempaus keräsi vapaaehtoisten virkkaamia tilkkupeittoja lahjoitettavaksi vauvoille.

Virkkaussavotta lähenee loppuaan

Maailman suurimman tilkkupeiton palaset alkavat olla kasassa. Osia levitellään Helsingin Suurkirkon portaille 1. lokakuuta. Marttaliiton, Tekstiiliopettajaliiton ja Novitan tempaus on saanut innostuneen vastaanoton. Toiveissa on päästä Guinnesin ennätysten kirjaan.

Maailmanennätyspeitto kukkii kaikissa väreissä

Tuhannet tilkkupeitot verhoavat lokakuun alussa Helsingin Tuomiokirkon portaat. Silloin selviää, onko Marttojen virkkuutyön tuloksena syntynyt Guinnessin ennätyskirjaan vievä tilkkupeitto. Oman osansa ovat tehneet myös jyväskyläläiset Kypärämäen Martat.

Hätämajoitukselle on kova kysyntä

Moni opiskelija joutuu aloitamaan opiskelijaelämänsä uudessa kaupungissa yhteismajoituksen lattialla. Tilapäismajoituksen tarve on viime vuosina kasvanut ja joka syksy yli sata opiskelijaa on vailla asuntoa.

Pitsimissiehdokkaat saavat kierrätysiltapuvut

Pitsimissiehdokkaat pukeutuvat pöytäliinoihin ja sängynpeitteisiin Pitsimissi-kisan iltapukukierroksella tänä iltana Raumalla. Vaatetussuunnittelua Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Laura Ala-Äijälä on valmistanut ehdokkaille kierrätysmuotia henkivät juhla-asut, joissa on käytetty materiaalina mm. vanhoja virkattuja pitsiliinoja.

KAKSin keskosille tilkkupeittoja

Kajaanin Nuorkauppakamari ja Kuopion Tilkkukilta ovat lahjoittaneet 55 keskospeittoa Kainuun Keskussairaalassa syntyville keskosille. Lapset saavat peitot syntyessään ja muistoksi mukaansa kotiin lähdettäessä.

Martat virkkaavat itsensä ennätysten kirjaan isoäidin neliöillä

Länsi-Kymin Marttojen urakka tälle vuodelle on virkata valtava määrä isoäidin neliöitä. Neliöistä kootaan Marttojen valtakunnallisen tempauksen yhteydessä maailman suurin tilkkupeitto.

Tilkkuillen Guinnessin ennätystenkirjaan

Suomea kiertää kahden viikon ajan Tekstiiliopettajaliiton, Marttaliiton ja Novitan Tilkkurekka. Rekassa voi opetella virkkaamaan nopeatekoisia isoäidin neliöitä ja valmistaa sellaisista vaikka peiton hyväntekeväisyyteen.

Maailman suurimman peiton virkkaus alkaa

Jyväskylän Aren aukiolla sai maanantaina alkunsa maailman suurin virkattu peitto. Marttojen tilkkurekka-kiertue kerää virkattuja tilkkuja ympäri Suomen. Suurimmalla peitolla tähdätään Guinnessin ennätysten kirjaan ja hyväntekeväisyyteen.

Kontti avasi uusissa tiloissa

SPR:n Kierrätystavaratalo Kontti avasi torstaina uusissa tiloissa Kuopion Leväsellä. Keskustassa kolmessa eri kerroksessa sijainneet myyntitilat vaihtuivat laajempiin ja yhtenäisempiin toimitiloihin. Väkeä oli avajaispäivänä liikkeellä runsaasti.

Farkku saa uuden elämän miehen käsissä

Ensin käydään kirpputorilla ja kierrätyskeskuksella. Kotona teräviksi teroitetut sakset leikkaavat kankaasta erikokoisia ja –värisiä paloja. Ompelukone hyrähtää käyntiin ja pian Juha Granströmin farkkulaukku on valmis.

Tilkkutäkki ja sulatusuuni

Katuvieren vihannes- ja kalatiskeillä on röykkiöittäin kiinalaisen keittiön raaka-aineita, kauppojen nimikylteissä on kiinalaiset kirjainmerkit, sisällä hyllyt on ahdettu täyteen kiinalaisia tuotteita, kortteli toisensa jälkeen myös kaikki ravintolat ovat kiinalaisia.

Pitsipeitto pukeutuu mustaan

Toimittaja Laura Hossilla on ollut pitkään haave - saada vanha isoäidin virkkaama perinteinen pitsipäiväpeitto käyttöön. MIelessä on muhinut värjätä peitolle uusi elämä. Vihdoin haave toteutui, ja peitto muuttui mustaksi.

Mirja lahjoitti lakanoita Älä osta mitään -päivänä

Aina ei tarvitse ostaa uutta, kun vanhaakin tavaraa voi kierrättää. Mirja Nissinen toi Helsingin yliopiston Porthanian aulan tavaranvaihtopöydälle pussilakanoita.

Vanupuikoista satojen tuhansien lasku

Neljännes Tapani Sulinin työajasta menee viemäritukosten selvittelemiseen. Hämeenlinnan seudun veden käyttöpäällikölle ovat pikkuhousunsuojat, kahvikupit ja sukkahousut tavanomainen näky. Kaiken kaikkiaan rahaa palaa tukosten takia satoja tuhansia. Sama lasku jakautuu jokaiselle vedenkäyttäjälle

Järjestöihminen on kuin paristo

Jos kainuulaisista järjestöistä kutoisi päiväpeiton, siitä tulisi monenkirjava ilmestys. Kaikki järjestöt tekevät tärkeää yleishyödyllistä työtä monista eri lähtökohdista.

B-G

Sanakirjaan tästä