Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ajatuskupla: On hienoa olla keski-ikäinen

Nuoruutta ihannoidaan ja sitä pyritään palauttamaan. Iloinen keski-ikäinen tunnustaa, ettei enää ymmärrä nuoria. Tiedätkö sinä, mikä on fruittari?

Ajatuskupla: Riisu säkkisi ja elä

Pukeuduitko tänäänkin hoikentavaan mustaan? Ihanko varmasti vielä tarvitset tavoitefarkkujasi vuodelta papu? Toki me kaikki vielä pääsemme rantakuntoon, mutta Satu Aaltonen aikoo elää myös tässä odotellessa.

Ajatuskupla: Sairaan kalliit lapset

Turulla on ongelma. Lapsista ja lapsiperheistä huolehtiminen tulee kalliiksi. Lastensuojelukustannuksiinkin on taas tulossa miljoonaylitykset. Valtuusto myöntyi taannoin vippaamaan sosiaali- ja terveystoimelle vähän ylimääräistä, josta liikenee lastensuojeluun, lapsiperheiden kotiavun käynnistämiseen ja uusien työtapojen hiomiseen hurjat 300 000 euroa.

Ajatuskupla: Valmismatkalle vai reppureissulle?

Kevät saa aikaan matkustusinnon. Monet miettivät kevään tai kesän suunnitelmiaan. Pitäisikö lähteä seikkailemaan vai valmismatkalle? Matkailu on muuttunut vuosien saatossa paljon, väittää Minna Rosvall.

Ajatuskupla: Hyvää Kalevalan päivää ja karkauspäivää

Ihminen on kädellinen siinä missä apinat, mikä tuottaa monelle ongelmia. Mutta kuten vanhassa laulussa todetaan - ei, ei me ei olla apinoita! Meillä on nimittäin kyky hallita tunteitamme. Tätä taitoa tarvisevat varsinkin ne, jotka ovat perustaneet pesän ja saaneet jälkeläisiä. Ajatuskuplassaan Riitta Vauras harhailee lapset mielessään Etelä-Amerikasta Karjalan laulumaille.

Ajatuskupla: Mihin niitä kuntarajoja oikein tarvitaan?

Hallitus esitteli ehdotuksensa uudeksi kuntajaoksi, ja kuten odottaa saattoi, käynnistyi kiivas keskustelu. Mutta ketkä tästä oikeastaan keskustelevat? Poliitikot ja kuntapäättäjät, vai kansalaiset? Mikä tässä mahdollisessa uudistuksessa on kuntalaiselle tärkeää?

Ajatuskupla: Tehokasta työaikaa

Deadline on käsillä tunnin välein, puhelimet soivat, sähköpostia pukkaa plim plim. Maisemakonttoreiden olot tiedetään, mutta niin vain Satu Aaltonen pullautti tämänkin kuplan työajan puitteissa.

Ajatuskupla: Ahneuden anatomiaa

Ahneudesta puhutaan ja kirjoitetaan nyt enemmän kuin vuosikausiin. Pomoportaan miljoonaoptiot ja hulvattomat eläke- ja asuntoedut ärsyttävät. Tuottaako ahneus hyvinvointia vai onko se kaiken pahan alku ja loppu? Onko ahneus ihmisen sisäsyntyinen ominaisuus? Onko ahneus moralistien lyömäase? Onko oman voiton pohjaton pyynti hyväksyttävää? Pirjo Peltoniemi pohtii ajatuskuplassaan ahneuden anatomiaa.

Ajatuskupla: Luistin liikkeelle!

Talviurheilukausi on parhaimmillaan – onhan hiihtoloma. Talvi tuli oikeaan aikaan. Hiihdon ja laskettelun lisäksi Minna Rosvall suosittelee luistelua – ei sentään alamäkiluistelua.

Ajatuskupla: Kalliita minuutteja moottoritiellä

Hirvi juoksee sellaista vauhtia, että se pystyy jarruttamaan, jos vaikka puu hyppää eteen. Mutta miten on laita sillä nisäkkäällä, jolla on käytössä ylimääräistä poveria, kysyy Lassi Lähteenmäki.

Ajatuskupla: Pieni solu ihmiselle - suuri ihmiskunnalle

Suomessa on loppuvuodesta puhistu uudesta biopankkilaista. Sen on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn vielä tänä vuonna, jotta laki saataisiin voimaan ensi vuoden alusta. Ja mistä on kysymys? Nimensä mukaisesti pankista johon talletetaan – tosin rahan sijaan kudoksia, dna:ta ja verinäytteitä.

Ajatuskupla: Ulkoilmaelämä parasta luomuna

Sähköpostiin tulvii entistä useammin juuri sinulle räätälöityjä mainoksia. Elämä muuttuu tylsästä jännittäväksi tai turvattomasta turvalliseksi kunhan vain hoksaa ostaa omalle ruumiinrakenteelle ja elämäntilanteelle värkätyn vempaimen. Pirjo Peltoniemelle tyrkytettiin sähköpostilla uudenlaista mordernia lenkkeilykaveria.

Ajatuskupla: Jotain mauton ja Hummerin väliltä

Autokuume iskee usein näin keväisin ja tänä keväänä autoliikkeet ovat aktiivisesti muistuttaneet hintoihin tulevasta korotuksesta. Millä perusteella auto valitaan, sitä pohdiskelee Minna Rosvall.

Ajatuskupla: Vieraalla maalla

Sting lauloi engelsmannista New Yorkissa, Vilperin Perikunta käänsi sen suomeksi: Turkulainen Helsingis. Osku Laukkanen jatkaa kääntämistä: Tamperelainen Turus. Se kertoo myös, miten kukko kukoistaa vieraalla maalla.

Ajatuskupla: Haukion kala vai Floresin forelli?

Kotimaani ompi suomi, värisyttelee Satu Aaltonen Ajatuskuplassaan. Nimenomaan pienellä kirjoitettuna, rakkautena suomen kieleen. Juttu sisältää pikkutuhmia sananmuunnoksia.

Ajatuskupla: Talvi tuli - viimein

Koko talvi oli vaarassa mennä ihan poskelleen. Vaan nyt pääsee pulkkamäkeen ja luistelemaan. Mutta miten on kahdenkymmenen vuoden päästä, kysyy Ari Welling.

Ajatuskupla: Lähes 30 % ei äänestänyt

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on nyt takana. YLE Turun päällikkö Antti Korhonen tunnustaa, että häntä suorastaan jännitti kun Matti Rönkä televisiossa laski sekunteja ennakkoäänten julkistamishetkeen. Oli suorastaan draaman tuntua.

Ajatuskupla: Pullukkazumbasta taskulounaalle

En minä uskalla, ei ole kaveria, olen liian ujo, rytmitaju puuttuu. Finni on nenässä ja kulmahousut rytyssä. Satu Aaltonen yllyttää Ajatuskuplassaan kokeilemaan jotakin ihan uutta ihanuutta.

Ajatuskupla: Susi vai koira?

Susikeskustelu ryöppyää muun muassa netissä. Julkisuuteen tulee susihavaintoja yhä enemmän. Joona Haarala pohtii, kuinka hyvin susi oikeastaan tunnistetaan.

Ajatuskupla: Haukkuva ulkoiluttaja

”Poika on tullut kotiin”, lauloi moni viime vuonna ja minä nyt alkuvuodesta. Tuli nimittäin mustanpuhuva kuusivuotias asettumaan taloksi. Koiramme tottelee nimeä Blackie ja hyvin totteleekin - paitsi ulkosalla. Maalla koko ikänsä asunut dobermanni kun ei oikein kaupungin hulinaa vielä jaksa ymmärtää. Se nimittäin innostaa, hämmästyttää ja hämmentää, kun yhtäkkiä joka toisen nurkan takaa vastaan tassuttelee toinen toistaan kauniimpi narttu tai reviirirauhaa koetteleva uros.

Ajatuskupla: Kupittaan uudet tuulet

Uuden seuran ensimmäinen syyskausi on nyt takanapäin. Uudet tuulet ovat puhaltaneet jo muutaman kuukauden Kupittaan suunnalta. Osku Laukkanen haistelee uusia tuulia.

Ajatuskupla: Motivaatiomyrsky valloillaan saleilla ja työpaikoilla

Mistä Sinä ammennat voimaa suorittaa päivittäisiä toimintojasi? Miten pitkään kuntoilukipinä kestää joulun jälkeen? Voiko ilman motivaatiota menestyä? Näitä pohtii Minna Rosvall Ajatuskuplassa.

Ajatuskupla: Myrskyn jälkeen

Yle Turun toimitukseen tuli myrskyn aiheuttamien sähkökatkojen takia runsaasti yhteydenottoja. Antti Korhonen pohtii, mitä poikkeuksellisen pitkään jatkunut sähköhäiriö meille oikein opetti.

Ajatuskupla: Sadismia kaikella rakkaudella

Konnankoukkujen kostamista on hillitty sanomalla, ettei kahdesta pahasta teosta tule yhtä hyvää. Hyvää syntyykin varmaan, kun otetaan oikein monta auvoista aihetta, hyvää tarkoitusta ja pitävät järkisyyt vielä päälle? No ei tule, tulee kiljuvan jalopeuran retardi epäsikiö.