Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

jäätelö kokki kaataa jäätelöä astiaan

Pieni jäätelötehdas kehitti kuluttajia kiinnostavan reseptin – jäätelön suosikkimaku on ja pysyy, vaikka mauissa olisi mistä valita

Vuosi sitten toimintansa aloittaneen Närpiön jäätelötehtaan alku on ollut vauhdikas. Sitä edelsi kuitenkin pitkä jäätelömakujen kehittäminen kokeilemalla ja maistelemalla.

En glasskål med några kulor av brun glass i.

Jäätelön tekeminen ei ole hankalaa – siihen tarvitaan vain kookoskermaa ja sokeria

Maidoton ja kananmunaton jäätelö sopii myös allergikoille.

Jäätelötötterö kädessä jäätelökioskissa.

Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua: vanilja, mansikka ja suklaa – mutta Suomessa on neljäskin päämaku, paljastaa suurin valmistaja

Aurinko ja helle ovat jäätelönmyyjän parhaat myyntivaltit. Kesän sää ratkaisee, paljonko jää viivan alle niin isoille kuin pienillekin jäätelön valmistajille.

Mustaan kokkiasuun pukeutunut silmälasipäinen nainen hymyilee kameralle. Naisen vieressä teräksenvärinen jäätelönvalmistukseen käytettävä kone.

Kiteen Koivikolla tehtaillaan juhannusviikosta lähtien jäätelöä kilotolkulla – yritys kuuluisa vegaanipehmiksestään

Suonenjoelta Kiteelle muuttanut By Maitolan jäätelötehdas on tunnettu vegaanisesta pehmiksestään. Kiteellä jäätelöä valmistetaan myös paikallisesta luomumaidosta.

Jäätelötötterö.

Kiteellä alkaa huhtikuussa paikallisen luomujäätelön valmistus – jäätelöä ja pehmistä, maidosta ja kaurasta

Savolaisen MyIceD-nimellä myytävän jäätelön valmistus siirtyy kokonaisuudessaan Suonenjoelta Kiteelle. Tiloja jäätelötehtaalle remontoidaan parhaillaan.

Olli-Pekka Niskanen maistaa valmistamaansa jäätelöä.

Viisikymppinen Olli-Pekka Niskanen jätti uran politiikassa ja ryhtyi jäätelötehtailijaksi: "Muutoin olisin uupunut ja kyynistynyt"

Entinen kokoomuksen toiminnanjohtaja teki harrastuksesta ammatin, tavoitteenaan saada jäätelöstä kannattava myyntituote.

kaksi tyttöä syömässä jäätelöä

Jäätelö ei sula niin kuin ennen – Mitä halvempaa jäätelöä ostat, sitä enemmän maksat jäätelöön vatkatusta ilmasta

Jos jäätelö maistuu voimakkaasti vaniljalle, maku ei todennäköisesti tule vaniljasta. Jäätelöntekijöillä on konstinsa.

Jäätelöpalloja

Helteinen alkukesä nosti jäätelönmyyjien tienestejä edellisvuosista

Lappeenrantalainen yrittäjä Jussi Härkönen on myynyt toukokuussa tuhansia jäätelöpalloja, mikä on satoja litroja viimevuotista enemmän.

Lähikuva kättelystä.

Lauantai 23.6.2018 (radio)

Myrskytuuli katkaisi sähköjä juhannusaattona. Myrsky sai nimen Pauliina. Juhannusta on vietetty melko rauhallisesti. Suomalaiset luottavat toisiin ihmisiin. Jäätelötehtailla menee hyvin.

Nainen työskentelee jäätelötuuttikoneella.

Jäätelötehtaalla käy kuhina

Kesän jäätelöitä tosin ryhdyttiin valmistamaan Janakkalan Turengissa jo talvella.

Jäätelötötterössä kaksi irtojäätelöpalloa.

Vaniljan hinta on huipussaan, ja osa maailman jäätelötehtaista vaihtaa halvempaan kesäherkkuun – Suomessa vaniljajäätelöä riittää

Kilo vaniljamaustetta maksaa jo enemmän kuin kilo hopeaa. Madagaskarilla 2017 riehunut myrsky tuhosi vaniljaviljelmiä ja nosti hinnan ennätyskorkealle.

Puikkojäätelöiden tuotantolinjaa Nestlen jäätelötehtaalla Turengissa 14. kesäkuuta 2016.

Jäätelövalmistaja Froneri irtisanoo 27 ihmistä – suurin osa Turengin jäätelötehtaalta

Jäätelönvalmistus nojaa jatkossa entistä vahvemmin kausityöntekijöihin.

Asiakkaita Valion jäätelökioskilla Lappeenrannassa.

Pallottelu Pingviini-jäätelöllä jatkuu – 35 työpaikkaa vaarassa Turengin-tehtaalla

Valion jäätelöt päätyivät viime vuonna yritykselle, jonka omistavat yhdessä sveitsiläinen Nestlé ja brittiläinen R&R. Yt-neuvottelut koskevat yhtiön pääkonttoria ja jäätelötehdasta.

Jäätelö sulaa helteessä.

Jäätelöräätäli suomalaisten suosikkiherkusta: "Sitä syödään niin iloon kuin suruunkin"

Suomi on jäätelön syönnin kärkimaita Euroopassa. Pientuottajat tarjoavat erikoisia makuelämyksiä ja harvinaisia raaka-aineita makunautintoja etsiville kuluttajille.

Yrittäjä Juha eskelinen maistelee oman tuotantolaitoksen gelato-jäätelöitä. Kupissa on mustikka- ja vaniljagelatoa.

Napapiirille toinen jäätelötehdas – Rovaniemestä gelatokaupunki

Rovaniemellä aloittaa uusi jäätelötehdas. Jo toinen paikallinen yrittäjä alkaa valmistaa italialaistyyppistä gelato-jäätelöä.

Turengin jäätelötehtaan nykyinen ja entinen johtaja tehtaan edessä

Turengin jäätelötehtaalla vaihtui viestikapula – johtaja jätti seuraajalleen hyvinvoivan tehtaan

Suomen suurimman jäätelötehtaan johtaja vaihtui vuodenvaihteessa. Eläkkeelle siirtynyt Arto Seppä-Lassila on todistanut kuinka Turengin jäätelötehdas on onnistunut muussakin kuin laadukkaan jäätelön valmistuksessa.

Yle Areena logo.

Anna-Riikka Lavia sen keksi: jäätelö on arktinen juttu

Lappilainen paikallinen tuote voi syntyä näinkin. Vuosia aluekehityshankkeita vetänyt Anna-Riikka Lavia keräsi tietoa ja kontakteja ja heittäytyi itse rohkeasti jäätelötehtailijaksi.

Jäätelörasioita liukuhihnalla.

Turengin jäätelötehtaan omistajuus muuttuu – tutut brändit säilyvät

Nestlé ja brittiläinen elintarvikeyritys yhdistävät voimansa ja muodostavat yhteisyrityksen. Froneri-niminen uusi jätti on jatkossa myös Turengin jäätelötehtaan omistaja. Järjestely vaatii vielä viranomaishyväksynnän.

Jäätelöä pahvisessa kupissa.

Jäätelökioskeissa ratkaisee myös laatu – pienet aikovat pärjätä ilman omia kioskeja

Helsingin kaikki kioskipaikat kilpailutettiin viime vuoden loppupuolella. Jäätelökioskipaikkoja kilpailuttaessa kaupunki on painottanut myös laatua: kaupunkilaisille halutaan monipuolinen kattaus. Perinteisesti Helsingin jäätelökioskit ovat olleet kolmen vallassa.

Mansikka-vanilijapehmis

Laktoosittomuus ei ole itsestäänselvyys – ratkaisuksi laktoosittomat lehmät?

Kotieläinbiotekniikkaan erikoistunut yliopistonlehtori Kari Elo Helsingin yliopiston Maataloustieteiden laitokselta ei pidä ajatusta laktoositonta maitoa lypsävistä lehmistä aivan mahdottomana.

Nainen työskentelee jäätelötuuttikoneella.

Jäätelökesä, jota ei koskaan tullutkaan – huonoin menekki vuosikymmeniin

Kulunut kesä on ollut surkein jäätelökesä vuosikymmeniin, kertoo jäätelötehtaan johtaja. Sesonkityöntekijöidenkin pestit jäivät kylmän kesän takia lyhyemmiksi kuin koskaan aiemmin.

Asiakkaita jäätelökioskilla.

Vihdoinkin: helteet tulivat kreivin aikaan jäätelönmyyjän kannalta

Jäätelön kysyntä on yrittäjien mukaan niin paljon säiden varassa, että bisnekselle jää lopulta aika vähän sijaa. Kylmän kesän keskeltä löysimme myös jäätelöfirman, jonka bisneksiä sää ei häiritse.

Nainen syö jäätelöä

Jäätelöntekijöille viileä kesä on haitta, mutta tuskin kohtalonkysymys

Alkukesän epävakaa sää on vähentänyt jäätelön myyntiä. Kioskissa voi olla hyvänä päivänä satoja kävijöitä, mutta sateella luukkua ei kannata aina edes avata.

Lähijäätelöä pakastealtaassa.

Lähijäätelö käy kaupaksi verotaakasta huolimatta

Lähijäätelöä valmistava Huuskolan jäätelö on yksi pienistä elintarvikeyrityksistä isojen joukossa. Vaikka lähiruokaan satsataankin nykyään eri tavoin ja paikallinen ruoka maistuu, ovat kustannukset pelkkien verojen takia mittavat.

Pullovesihylly Janakkalan K-Supermarketissa

Vatsaoireista jo kymmeniä ilmoituksia – vedenjakelu käynnissä Janakkalassa

Vatsaoireista on tullut kymmeniä ilmoituksia Turengin terveysasemalle. Pullovesi onkin tehnyt kauppansa Turengissa, kun päävedenottamo on pois pelistä ulosteperäisten bakteerien takia. Veden keittäminen riittäisi, mutta moni näyttää hakevan juomavetensä mieluummin kaupasta. Janakkalan Vesi on järjestänyt juomavedenjakelun keskuskeittiö Tuuvingin pihalle.

Nainen työskentelee jäätelötuuttikoneella.

Heinäkuun helteiden seuraus – jäätelötehdas komensi kaikki takaisin töihin

Helteinen heinäkuu on tuonut kiireen Nestlen Turengin jäätelötehtaalle. Janakkalassa sijaitsevalla jäätelötehtaalla tehdään nyt jäätelöä niin paljon kuin suinkin ehditään. Tulossa on ennätysvuosi, uskoo tehtaanjohtaja Arto Seppä-Lassila.

Valmis jäätelöannos tiskillä.

Lilliputit suurten jaloissa – pienet jäätelöntekijät panostavat makuun ja käsityöhön

Jäätelö maistuu suomalaisille, vaikka sen kulutus onkin ollut viime vuosina laskusuunnassa. Heikentyneessä jäätelönkulutuksesta huolimatta ala kiinnostaa uusia tekijöitä. Pienet jäätelöntekijät erottautuvat valtavirrasta aidoilla raaka-aineilla ja erikoisilla makuyhdistelmillä.

Jäätelönmyyjä tekee jäätelötötteröä

Auralainen luomujäätelötehdas tähtää koko Suomen markkinoille

Vastaavanlaajuista luomujäätelöntuotantoa ei Suomessa ole, tietää Jäätelötehdas Suomisen Maito Oy:n toimitusjohtaja. Jäätelön valmistus on määrä aloittaa syksyllä.

Suomen Epätieteellisen Seuran toiminnanjohtaja Jaakko Koskisen kädet eivät jääkylmän kiven ympärillä tärisseet, vaan kivi löysi tiensä turvallisesti Kauppatorin Kolera-altaan pohjaan.

Jaakko kylmetti jälleen uimavedet – apua Kolmelta kaverilta

Jaakonpäivän kunniaksi Helsingin Kolera-altaaseen viskattiin torstaina kylmä kivi. Tällä kertaa kivenä toimi Kolmen kaverin jäätelötehtaan peruskivi.

Jari Korkki.

Jari Korkki: Palauttakaa Jaakonpäivä!

Ainakin kymmenen vuotta on hevosmiesten tietotoimiston nykyinen päätoimittaja Jussi Lähde aina kesäisin vaatinut juhannuspäivän palauttamista oikealle paikalleen 24. kesäkuuta, kuten sitä Virossa ja Norjassa oikeaoppisesti vietetään.

Ingmanin jäätelöitä valmistetaan tehtaassa.

Loppuuko jäätelökesä kesken?

Kova kysyntä on yllättänyt jäätelötehtaat. Kaupoissa voi törmätä suosikkijäätelön kohdalla tyhjään hyllyyn. Jäätelön suhteen suomalainenkin uskaltaa kokeilla uutta.

Nainen syö jäätelöä.

Kuningaskuluttaja selvitti: Jäätelöpallon hintaan vaikuttavat sijainti ja pallon koko

Halvimmalla irtojäätelöä saa pieniltä paikkakunnilta ja kalleimmat jäätelöt ovat pienten valmistajien erikoisjäätelöitä.

Jäätelötötterössä kaksi irtojäätelöpalloa.

Jäätelö maistuu tekijälleenkin

Mascarpone-lemon-lime, vaniljajuustokakku, campari − jäätelöiden mauissa riittää valikoimaa tänäkin kesänä. Toisille eivät uutuudet kelpaa, vaan tötterössä on aina sama perusmaku.

Jäätelöpuikkoja kuorrutetaan suklaalla

Suomen googlatuin ruokaresepti muuttui yllättäen jäätelöksi

Jäätelöjätti Nestlé yrittää ensi kesänä saada suomalaisten jäätelökulutuksen jälleen nousu-uralle tai ainakin pitää sen ennallaan. Alkavalle sesongille on kehitelty reilu tusina uutuuksia. Yhtiö hyödyntää ideoinnissaan suomalaisten googlaamia ruokareseptejä. Mokkapalatkin kääntyi jäätelöksi.

Elintarviketeollisuusliitto haluaa tasapuolisen sokeriveron

Elintarviketeollisuus liputtaa veromallia, jossa veron suuruus määräytyy tuotteen sokeripitoisuuden mukaan.

Jäätelöä pahvisessa kupissa.

Saapasmaan jäätelömaut hurmaavat Pihtiputaalla

Suomalaisille maistuu jäätelö: syömme kylmää herkkua vuosittain jopa tuplasti eurooppalaisiin verrattuna. Rakkaus jäätelöön ja maatalouden nykypaineet ohjasivat pihtiputaalaisen maitotilan aloittamaan italialaistyyppisen jäätelön valmistuksen.

Jäätelöä kupissa ja lusikassa. Mango-meloni on hellepäivien suosikkimakuja.

Pienet jäätelönvalmistajat suosivat erikoisuuksia

Toinen keskittyy italialaisjäätelöihin, toinen tekee vain ravintoloille. Kuopiossa tänä kesänä aloittanut Mindeli laajentaa jo syksyllä kauppakeskus Ikanoon.

Jäätelönmyyjä tekee jäätelötötteröä

Mangomeloni keikkuu jätskinsyöjän ykkösenä

- Olen tylsä ja syön aina vaniljaa. Suomalainen jäätelömaku on vakaa, mutta ulkomaalaisittain outo, sillä salmiakki ja lakritsa maistuvat. Eksoottiset maut ovat kohonneet suosikiksi.

Maastopalo uhkaa kreikkalaiskaupunkeja

Tuulinen ja kuuma sää ja kuiva maasto aiheuttavat ison riskin Kreikassa.

Lähijäätelöä pakastealtaassa.

Lähijäätelöä läheltä - konsepti kaukaa

Lähiruoan kasvava kysyntä lisää tuotevalikoimaa Suomessa. Esimerkiksi sotkamolainen maitotila innostui valmistetamaan omasta maidosta jäätelöä. Pääosa marjoista hankitaan itse tai lähitiloilta, mutta tuotemerkki ja jäätelössä käytettävät sokeriseokset tulevat Hollannista. Vastaavia jäätelön valmistajia on Suomessa kymmenkunta.

Unilever saa ostaa Ingmanin jäätelöt

Kilpailuvirasto hyväksyy Unileverin ja Ingmanin jäätelökaupat. Vaikka kaksi isoa jäätelöperhettä menevät yksiin käsiin, kilpailu pysyy Kilpailuviraston mukaan vahvana. Markkinoilla vastassa ovat Valion jäätelöt ostanut Nestlé sekä kauppaketjujen omat merkit.

Ingmanin jäätelöitä valmistetaan tehtaassa.

Ingmanin jäätelötuotannon myynti järkytti työntekijät

Suomalainen Ingman kertoi tiistaina myyvänsä jäätelöliiketoimintansa kansainväliselle elintarvike- ja päivittäistavara-alalla toimivalle Unileverille. Tieto kaupasta yllätti yhtiön työntekijät.

Ingmanin jäätelöitä valmistetaan tehtaassa.

Ingman myy jäätelöliiketoimintansa

Suomalainen Ingman myy jäätelöliiketoimintansa kansainväliselle elintarvike- ja päivittäistavara-alalla toimivalle Unileverille. Kauppahintaa osapuolet eivät julkista. Toimitusjohtaja Peter Ingman arvioi, että Unileverin alaisuudessa Ingmanin jäätelöliiketoiminnalla on paremmat mahdollisuudet kehittyä jäätelömarkkinoilla.

Tiina Mykkälä, Aku ja Elisa.

Mykkälän maito maistuu lähijäätelönä

Jäätelönvalmistus sopii pienimuotoiseksi maitotilan sivutoimeksi. Tilat voivat myydä suoramyyntinä 2500 litraa maitoa tai vastaavasta maitomäärästä jalostettuja tuotteita. Torniolaisella Mykkälän tilalla tilajäätelön myyntiä ja valmistusta on kokeiltu tänä kesänä ja kokemukset ovat hyviä.

Henkilö kauhoo jäätelöä astiaan.

Jäätelö myy vaikka vero nousi

Jäätelö käy kaupaksi taas sään lämmettyä Lapissakin. Ostajia riittää, vaikka jäätelön hinta on noussut viime kesästä hieman, kertoo jäätelökauppias Mari Vuorisalo.

Nainen syö torilla jäätelöä

Helle ei ole yllättänyt Suomen suurinta jäätelötehdasta

Suomen suurimmalla jäätelönvalmistajala, Nestlén jäätelötehtaalla Janakkalan Turengissa ei ole tarvinnut lisätä koneisiin kierroksia helleviikon takia. Varastot ovat täynnä. Kesän startti on ollut jäätelönmyyjille paras mahdollinen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle