Uusimmat artikkelit
Pieni jäätelötehdas kehitti kuluttajia kiinnostavan reseptin – jäätelön suosikkimaku on ja pysyy, vaikka mauissa olisi mistä valita
Vuosi sitten toimintansa aloittaneen Närpiön jäätelötehtaan alku on ollut vauhdikas. Sitä edelsi kuitenkin pitkä jäätelömakujen kehittäminen kokeilemalla ja maistelemalla.
Jäätelön tekeminen ei ole hankalaa – siihen tarvitaan vain kookoskermaa ja sokeria
Maidoton ja kananmunaton jäätelö sopii myös allergikoille.
Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua: vanilja, mansikka ja suklaa – mutta Suomessa on neljäskin päämaku, paljastaa suurin valmistaja
Aurinko ja helle ovat jäätelönmyyjän parhaat myyntivaltit. Kesän sää ratkaisee, paljonko jää viivan alle niin isoille kuin pienillekin jäätelön valmistajille.
Kiteen Koivikolla tehtaillaan juhannusviikosta lähtien jäätelöä kilotolkulla – yritys kuuluisa vegaanipehmiksestään
Suonenjoelta Kiteelle muuttanut By Maitolan jäätelötehdas on tunnettu vegaanisesta pehmiksestään. Kiteellä jäätelöä valmistetaan myös paikallisesta luomumaidosta.
Kiteellä alkaa huhtikuussa paikallisen luomujäätelön valmistus – jäätelöä ja pehmistä, maidosta ja kaurasta
Savolaisen MyIceD-nimellä myytävän jäätelön valmistus siirtyy kokonaisuudessaan Suonenjoelta Kiteelle. Tiloja jäätelötehtaalle remontoidaan parhaillaan.
Viisikymppinen Olli-Pekka Niskanen jätti uran politiikassa ja ryhtyi jäätelötehtailijaksi: "Muutoin olisin uupunut ja kyynistynyt"
Entinen kokoomuksen toiminnanjohtaja teki harrastuksesta ammatin, tavoitteenaan saada jäätelöstä kannattava myyntituote.

Eskimo-jäätelöiden nimi muutetaan Yhdysvalloissa sopimattomana, asiaa pohditaan myös Suomessa – "Se on meillä juuri tällä hetkellä työpöydällä"
Suomessa Pingviini-brändin Eskimo-nimisiä jäätelöpuikkoja on myyty vuodesta 1968 alkaen.
Turengissa jäätelötehdas paahtaa ylimääräisiä vuoroja – poikkeustilanne lisäsi turvatoimia
Turengin jäätelötehtaalla on menossa huippusesonki.

Jäätelö ei sula niin kuin ennen – Mitä halvempaa jäätelöä ostat, sitä enemmän maksat jäätelöön vatkatusta ilmasta
Jos jäätelö maistuu voimakkaasti vaniljalle, maku ei todennäköisesti tule vaniljasta. Jäätelöntekijöillä on konstinsa.

Yläluokan jälkiruoasta tuli koko kansan herkku – jäätelön suosio ei osoita hiipumisen merkkejä
Jäätelö maistuu suomalaisille läpi vuoden.

Helteinen alkukesä nosti jäätelönmyyjien tienestejä edellisvuosista
Lappeenrantalainen yrittäjä Jussi Härkönen on myynyt toukokuussa tuhansia jäätelöpalloja, mikä on satoja litroja viimevuotista enemmän.

Lauantai 23.6.2018 (radio)
Myrskytuuli katkaisi sähköjä juhannusaattona. Myrsky sai nimen Pauliina. Juhannusta on vietetty melko rauhallisesti. Suomalaiset luottavat toisiin ihmisiin. Jäätelötehtailla menee hyvin.

Jäätelötehtaalla käy kuhina
Kesän jäätelöitä tosin ryhdyttiin valmistamaan Janakkalan Turengissa jo talvella.

Vaniljan hinta on huipussaan, ja osa maailman jäätelötehtaista vaihtaa halvempaan kesäherkkuun – Suomessa vaniljajäätelöä riittää
Kilo vaniljamaustetta maksaa jo enemmän kuin kilo hopeaa. Madagaskarilla 2017 riehunut myrsky tuhosi vaniljaviljelmiä ja nosti hinnan ennätyskorkealle.

Jäätelövalmistaja Froneri irtisanoo 27 ihmistä – suurin osa Turengin jäätelötehtaalta
Jäätelönvalmistus nojaa jatkossa entistä vahvemmin kausityöntekijöihin.

Pallottelu Pingviini-jäätelöllä jatkuu – 35 työpaikkaa vaarassa Turengin-tehtaalla
Valion jäätelöt päätyivät viime vuonna yritykselle, jonka omistavat yhdessä sveitsiläinen Nestlé ja brittiläinen R&R. Yt-neuvottelut koskevat yhtiön pääkonttoria ja jäätelötehdasta.

Jäätelöräätäli suomalaisten suosikkiherkusta: "Sitä syödään niin iloon kuin suruunkin"
Suomi on jäätelön syönnin kärkimaita Euroopassa. Pientuottajat tarjoavat erikoisia makuelämyksiä ja harvinaisia raaka-aineita makunautintoja etsiville kuluttajille.

Napapiirille toinen jäätelötehdas – Rovaniemestä gelatokaupunki
Rovaniemellä aloittaa uusi jäätelötehdas. Jo toinen paikallinen yrittäjä alkaa valmistaa italialaistyyppistä gelato-jäätelöä.

Turengin jäätelötehtaalla vaihtui viestikapula – johtaja jätti seuraajalleen hyvinvoivan tehtaan
Suomen suurimman jäätelötehtaan johtaja vaihtui vuodenvaihteessa. Eläkkeelle siirtynyt Arto Seppä-Lassila on todistanut kuinka Turengin jäätelötehdas on onnistunut muussakin kuin laadukkaan jäätelön valmistuksessa.
Anna-Riikka Lavia sen keksi: jäätelö on arktinen juttu
Lappilainen paikallinen tuote voi syntyä näinkin. Vuosia aluekehityshankkeita vetänyt Anna-Riikka Lavia keräsi tietoa ja kontakteja ja heittäytyi itse rohkeasti jäätelötehtailijaksi.

Turengin jäätelötehtaan omistajuus muuttuu – tutut brändit säilyvät
Nestlé ja brittiläinen elintarvikeyritys yhdistävät voimansa ja muodostavat yhteisyrityksen. Froneri-niminen uusi jätti on jatkossa myös Turengin jäätelötehtaan omistaja. Järjestely vaatii vielä viranomaishyväksynnän.

Jäätelökioskeissa ratkaisee myös laatu – pienet aikovat pärjätä ilman omia kioskeja
Helsingin kaikki kioskipaikat kilpailutettiin viime vuoden loppupuolella. Jäätelökioskipaikkoja kilpailuttaessa kaupunki on painottanut myös laatua: kaupunkilaisille halutaan monipuolinen kattaus. Perinteisesti Helsingin jäätelökioskit ovat olleet kolmen vallassa.

Laktoosittomuus ei ole itsestäänselvyys – ratkaisuksi laktoosittomat lehmät?
Kotieläinbiotekniikkaan erikoistunut yliopistonlehtori Kari Elo Helsingin yliopiston Maataloustieteiden laitokselta ei pidä ajatusta laktoositonta maitoa lypsävistä lehmistä aivan mahdottomana.

Jäätelökesä, jota ei koskaan tullutkaan – huonoin menekki vuosikymmeniin
Kulunut kesä on ollut surkein jäätelökesä vuosikymmeniin, kertoo jäätelötehtaan johtaja. Sesonkityöntekijöidenkin pestit jäivät kylmän kesän takia lyhyemmiksi kuin koskaan aiemmin.

Vihdoinkin: helteet tulivat kreivin aikaan jäätelönmyyjän kannalta
Jäätelön kysyntä on yrittäjien mukaan niin paljon säiden varassa, että bisnekselle jää lopulta aika vähän sijaa. Kylmän kesän keskeltä löysimme myös jäätelöfirman, jonka bisneksiä sää ei häiritse.

Jäätelöntekijöille viileä kesä on haitta, mutta tuskin kohtalonkysymys
Alkukesän epävakaa sää on vähentänyt jäätelön myyntiä. Kioskissa voi olla hyvänä päivänä satoja kävijöitä, mutta sateella luukkua ei kannata aina edes avata.

Lähijäätelö käy kaupaksi verotaakasta huolimatta
Lähijäätelöä valmistava Huuskolan jäätelö on yksi pienistä elintarvikeyrityksistä isojen joukossa. Vaikka lähiruokaan satsataankin nykyään eri tavoin ja paikallinen ruoka maistuu, ovat kustannukset pelkkien verojen takia mittavat.

Vatsaoireista jo kymmeniä ilmoituksia – vedenjakelu käynnissä Janakkalassa
Vatsaoireista on tullut kymmeniä ilmoituksia Turengin terveysasemalle. Pullovesi onkin tehnyt kauppansa Turengissa, kun päävedenottamo on pois pelistä ulosteperäisten bakteerien takia. Veden keittäminen riittäisi, mutta moni näyttää hakevan juomavetensä mieluummin kaupasta. Janakkalan Vesi on järjestänyt juomavedenjakelun keskuskeittiö Tuuvingin pihalle.

Heinäkuun helteiden seuraus – jäätelötehdas komensi kaikki takaisin töihin
Helteinen heinäkuu on tuonut kiireen Nestlen Turengin jäätelötehtaalle. Janakkalassa sijaitsevalla jäätelötehtaalla tehdään nyt jäätelöä niin paljon kuin suinkin ehditään. Tulossa on ennätysvuosi, uskoo tehtaanjohtaja Arto Seppä-Lassila.

Lilliputit suurten jaloissa – pienet jäätelöntekijät panostavat makuun ja käsityöhön
Jäätelö maistuu suomalaisille, vaikka sen kulutus onkin ollut viime vuosina laskusuunnassa. Heikentyneessä jäätelönkulutuksesta huolimatta ala kiinnostaa uusia tekijöitä. Pienet jäätelöntekijät erottautuvat valtavirrasta aidoilla raaka-aineilla ja erikoisilla makuyhdistelmillä.

Auralainen luomujäätelötehdas tähtää koko Suomen markkinoille
Vastaavanlaajuista luomujäätelöntuotantoa ei Suomessa ole, tietää Jäätelötehdas Suomisen Maito Oy:n toimitusjohtaja. Jäätelön valmistus on määrä aloittaa syksyllä.

Jaakko kylmetti jälleen uimavedet – apua Kolmelta kaverilta
Jaakonpäivän kunniaksi Helsingin Kolera-altaaseen viskattiin torstaina kylmä kivi. Tällä kertaa kivenä toimi Kolmen kaverin jäätelötehtaan peruskivi.

Jari Korkki: Palauttakaa Jaakonpäivä!
Ainakin kymmenen vuotta on hevosmiesten tietotoimiston nykyinen päätoimittaja Jussi Lähde aina kesäisin vaatinut juhannuspäivän palauttamista oikealle paikalleen 24. kesäkuuta, kuten sitä Virossa ja Norjassa oikeaoppisesti vietetään.

Loppuuko jäätelökesä kesken?
Kova kysyntä on yllättänyt jäätelötehtaat. Kaupoissa voi törmätä suosikkijäätelön kohdalla tyhjään hyllyyn. Jäätelön suhteen suomalainenkin uskaltaa kokeilla uutta.

Kuningaskuluttaja selvitti: Jäätelöpallon hintaan vaikuttavat sijainti ja pallon koko
Halvimmalla irtojäätelöä saa pieniltä paikkakunnilta ja kalleimmat jäätelöt ovat pienten valmistajien erikoisjäätelöitä.

Jäätelö maistuu tekijälleenkin
Mascarpone-lemon-lime, vaniljajuustokakku, campari − jäätelöiden mauissa riittää valikoimaa tänäkin kesänä. Toisille eivät uutuudet kelpaa, vaan tötterössä on aina sama perusmaku.

Suomen googlatuin ruokaresepti muuttui yllättäen jäätelöksi
Jäätelöjätti Nestlé yrittää ensi kesänä saada suomalaisten jäätelökulutuksen jälleen nousu-uralle tai ainakin pitää sen ennallaan. Alkavalle sesongille on kehitelty reilu tusina uutuuksia. Yhtiö hyödyntää ideoinnissaan suomalaisten googlaamia ruokareseptejä. Mokkapalatkin kääntyi jäätelöksi.
Elintarviketeollisuusliitto haluaa tasapuolisen sokeriveron
Elintarviketeollisuus liputtaa veromallia, jossa veron suuruus määräytyy tuotteen sokeripitoisuuden mukaan.

Saapasmaan jäätelömaut hurmaavat Pihtiputaalla
Suomalaisille maistuu jäätelö: syömme kylmää herkkua vuosittain jopa tuplasti eurooppalaisiin verrattuna. Rakkaus jäätelöön ja maatalouden nykypaineet ohjasivat pihtiputaalaisen maitotilan aloittamaan italialaistyyppisen jäätelön valmistuksen.

Pienet jäätelönvalmistajat suosivat erikoisuuksia
Toinen keskittyy italialaisjäätelöihin, toinen tekee vain ravintoloille. Kuopiossa tänä kesänä aloittanut Mindeli laajentaa jo syksyllä kauppakeskus Ikanoon.

Mangomeloni keikkuu jätskinsyöjän ykkösenä
- Olen tylsä ja syön aina vaniljaa. Suomalainen jäätelömaku on vakaa, mutta ulkomaalaisittain outo, sillä salmiakki ja lakritsa maistuvat. Eksoottiset maut ovat kohonneet suosikiksi.
Maastopalo uhkaa kreikkalaiskaupunkeja
Tuulinen ja kuuma sää ja kuiva maasto aiheuttavat ison riskin Kreikassa.

Lähijäätelöä läheltä - konsepti kaukaa
Lähiruoan kasvava kysyntä lisää tuotevalikoimaa Suomessa. Esimerkiksi sotkamolainen maitotila innostui valmistetamaan omasta maidosta jäätelöä. Pääosa marjoista hankitaan itse tai lähitiloilta, mutta tuotemerkki ja jäätelössä käytettävät sokeriseokset tulevat Hollannista. Vastaavia jäätelön valmistajia on Suomessa kymmenkunta.
Unilever saa ostaa Ingmanin jäätelöt
Kilpailuvirasto hyväksyy Unileverin ja Ingmanin jäätelökaupat. Vaikka kaksi isoa jäätelöperhettä menevät yksiin käsiin, kilpailu pysyy Kilpailuviraston mukaan vahvana. Markkinoilla vastassa ovat Valion jäätelöt ostanut Nestlé sekä kauppaketjujen omat merkit.

Ingmanin jäätelötuotannon myynti järkytti työntekijät
Suomalainen Ingman kertoi tiistaina myyvänsä jäätelöliiketoimintansa kansainväliselle elintarvike- ja päivittäistavara-alalla toimivalle Unileverille. Tieto kaupasta yllätti yhtiön työntekijät.

Ingman myy jäätelöliiketoimintansa
Suomalainen Ingman myy jäätelöliiketoimintansa kansainväliselle elintarvike- ja päivittäistavara-alalla toimivalle Unileverille. Kauppahintaa osapuolet eivät julkista. Toimitusjohtaja Peter Ingman arvioi, että Unileverin alaisuudessa Ingmanin jäätelöliiketoiminnalla on paremmat mahdollisuudet kehittyä jäätelömarkkinoilla.

Mykkälän maito maistuu lähijäätelönä
Jäätelönvalmistus sopii pienimuotoiseksi maitotilan sivutoimeksi. Tilat voivat myydä suoramyyntinä 2500 litraa maitoa tai vastaavasta maitomäärästä jalostettuja tuotteita. Torniolaisella Mykkälän tilalla tilajäätelön myyntiä ja valmistusta on kokeiltu tänä kesänä ja kokemukset ovat hyviä.

Jäätelö myy vaikka vero nousi
Jäätelö käy kaupaksi taas sään lämmettyä Lapissakin. Ostajia riittää, vaikka jäätelön hinta on noussut viime kesästä hieman, kertoo jäätelökauppias Mari Vuorisalo.

Helle ei ole yllättänyt Suomen suurinta jäätelötehdasta
Suomen suurimmalla jäätelönvalmistajala, Nestlén jäätelötehtaalla Janakkalan Turengissa ei ole tarvinnut lisätä koneisiin kierroksia helleviikon takia. Varastot ovat täynnä. Kesän startti on ollut jäätelönmyyjille paras mahdollinen.