Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Ensi-isku vai vastaisku?

Kukaan ei tunnusta uskovansa, että Venäjä hyökkäisi Suomeen, jos Suomi liittyisi Natoon. Mutta miksi Suomessa puhutaan ensi-iskusta, kun Venäjällä puhutaan vastaiskusta?

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Esimerkilliset naapurit

Venäjän median Suomea koskevassa kirjoittelussa on ehkä tapahtunut käänne. Jos muutos on todellinen, sen aiheutti presidentti Niinistön maaliskuinen Moskovan matka, kirjoittaa Jarmo Mäkelä.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Näin vapaa on Venäjä

Ensin vaihdetaan omistaja, sitten päätoimittaja ja lopuksi hajotetaan toimitus. Tämä on Venäjällä surullisen tuttu tapahtumaketju. Näin kertoo Novaja Gazeta viime vuoden mediakatsauksessaan.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Venäjä loi Suomen

Mitä Suomen pitää maksaa siitä, että Venäjä alkaa uudelleen noudattaa Suomen kanssa solmittuja rajasopimuksia? Riittääkö, että maiden välinen talouskomissio kokoontuu, vai nouseeko hinta pohjoiseen padotun pakolaisvirran myötä?

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Suomi polvillaan

Suomessa ei lapsia oteta huostaan vain maassa vakituisesti asuvilta. Lapset voidaan viedä myös opiskelijoilta, työmatkalaisilta tai turisteilta. Mutta nyt siihen tulee muutos, lupaa Venäjän lapsiasiamies. Jarmo Mäkelän katsaus Venäjän tiedotusvälineiden Suomi-uutisointiin.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Mistä tunnet ystävän?

Sosialistinen kokeilu Neuvostoliitossa vaati miljoonia uhreja ja epäonnistui täysin. Siksi Lenin ja lokakuun vallankumous on syytä unohtaa. Toinen maailmansota vaati myös uhrinsa, mutta päättyi Venäjän voittoon. On luonnollista, että Stalin on nostettu kuolleista.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Infosotaa venäläisittäin

Venäjä perustaa itselleen infosotajoukot. Näin siksi, että muiden maiden mediassa levitetään vääriä tietoja Venäjän sisä- ja ulkopolitiikasta. Venäjän media ei vääriä tietoja naapureista kerro. Se nähtiin taas lokakuussa.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Venäjän kotkan varjossa

Venäjän media riepotteli elokuun mittaan sekä Suomen presidenttiä että puolustusministeriä, kertoo Jarmo Mäkelä.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Hyvät ja pahat maat

Etyjin toiminta perustuu rauhanomaiseen vuoropuheluun. Siinä Venäjä jää alakynteen. Mutta on yksi väline, jonka avulla presidentti Putin pystyy kilpailemaan lännen kanssa – ja se on sota. Siinä hän on eurooppalaisia vahvempi, sanoo politiikan tutkija Dmitri Oreškin Vedomostissa.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Suomi – Venäjän paras ystävä

Suomi on Brysselissä ajanut läpi päätöksen, jonka mukaan Karjalaan annetaan EU:n avustuksia 22 miljoonaa euroa. "Pakoteoloissakin suomalaiset ovat onnistuneet puristamaan meille aika mukavat rahat. Heidän ansiostaan saamme tällaisia lahjoja." Näin tyytyväisyyttään hyrisee Karjalan keisari Aleksander Hudilainen.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Imperiumin reunamaan uutisia

Amerikka on kateellinen ja jälkeenjäänyt maa. Länsi on keskiaikainen ja mätä. Neuvostoliitto oli suurvalta, missä Josef Stalin, kansojen isä, turvasi kaikille rikkaan elämän ja huolettoman vanhuuden. Suomi on maa, joka petollisesti hyökkäsi Neuvostoliiton kimppuun. Näin kertoo Pietarin kouluihin jaettu lehti ”Historian askeleet”. Jarmo Mäkelän lehdistökatsaus kertoo, mitä Venäjällä on viime aikoina kirjoitettu Suomesta.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Naapurin palveluksessa

Venäjän hallituksen lehti Rossijskaja gazeta on tehnyt järkyttävän paljastuksen: Suomen eduskunnassa on valmisteilla laki, joka sallii suomalaisten sotilaiden lähettämisen Naton taistelutehtäviin ulkomaille, esimerkiksi Afganistaniin tai Irakiin. Lehti kertoo lähteekseen asiassa kansanedustaja Jyrki Yrttiahon.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Venäläinen miehittäjä

Helmikuun puolivälissä venäläinen tv-kanava kertoi animaatioin, kuinka maan armeija kykenee lyhyellä varoitusajalla pitämään voitonparaatit sekä Euroopan pääkaupungeissa että Washingtonissa. Vakuudeksi varapääministeri Dmitri Rogozin julkaisi nettisivuillaan videon ”Minä, venäläinen miehittäjä”. Suosittelen!

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Hitaasti sen tyhmäkin tajuaa

Venäjä on valmis peliin ilman sääntöjä, eikä pyydä anteeksi, jos tapahtumat alkavat kehittyä täysin ilman sääntöjä. Tämä totuus on nyt valjennut myös suomalaisille, jotka eivät järjenjuoksultaan ole niitä kaikkein nopeimpia, kertoo uutistoimisto Regnum.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Onko sota jo alkanut?

Venäläisiä on ryhdytty valmistelemaan suurta sotaa varten. Edessä häämöttää Suuren Isänmaallisen sodan vertainen tapahtuma, povaa Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Dmitri Travin.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Myrkyn kylväjän paluu

Jokainen venäläinen sen tietää: Suomessa ei nainen voi olla hyvä äiti – hän on joko feministi tai lesbo. Tällaiset ajatukset nousivat pintaan, kun KGB:n kouluttama lapsiasiamies Pavel Astahov palasi takaisin politiikan näyttämölle, kirjoittaa Jarmo Mäkelä.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Vihan hedelmiä

Pravdassa se kerrottiin: länsimaiset poliitikot on ohjeistettu toimimaan Venäjää vastaan, ja he valmistelevat kansojaan sotaan maan tuhoamiseksi. Viha venäläisiä kohtaan kasvaa myös Suomessa, missä pääministerin puoluetoveri surmasi julmasti venäläisen naisen.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Ihmemies Vladimir Putin

Viime vuoteen asti venäläiset rikastuivat tekemättä mitään. Riitti, kun antoi vaaleissa äänensä Yhtenäiselle Venäjälle. Nyt se ei riitä. Tuen lisäksi pitää olla valmis taloudellisiin uhrauksiin. Moni on, mutta kuinka kauan? 

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Olemmeko heikoin lenkki?

Venäjällä Suomesta todella pidetään. Moskovassa presidentti Niinistöä ja pääministeri Stubbia ylistetään – he ovat ensimmäisinä irtautuneet EU:n pakoterintamasta. Lisäksi Suomen kansa osaa olla kiitollinen presidentti Putinille tämän asettamista pakotteista – niiden ansiosta tšuhna on saanut halpaa juustoa.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Miksi Venäjä ei ole jo hyökännyt?

Keitä ovat ne Venäjän valtiollisten radiokanavien nuoret juontajat, jotka tivaavat poliitikoilta, miksei Venäjä ole jo hyökännyt Ukrainaan? He ovat uusstalinisteja, jotka kaipaavat sotaa ja ihailevat Neuvostoliittoa, vihaavat Amerikkaa ja Ukrainaa ja palvovat Donetskin separatistien komentajaa Igor Strelkovia.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Kuka natottaa ja ketä?

Saivatko Venäjän bolshevikit ideansa vaalien väärentämisestä Suomesta? Tähän viittaa Läyliäisissä tehty erikoinen löytö, josta armoitettu Suomi-syöjä teki Venäjällä sensaatiomaisen uutisen.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Mitä Niinistö Lavroville kertoi?

Venäjällä valtiojohtoinen televisio on poliittisen vaikuttamisen ydin. Kun siellä jotain kerrotaan, se on totta, ja sen kansa uskoo. Valtiosta riippumattomat kansalaisjärjestöt ja maan johtoon kriittisesti suhtautuva sosiaalinen media ovat maan pahimmat sisäiset viholliset. Niiden käy vielä huonosti.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Hulluuden rajamailla

Legendaarinen neuvostojohtaja Leonid Brežnev julkaisi sotakokemuksistaan huomiota herättäneen teoksen nimeltä Malaja Zemlja eli "Pieni Maa". Presidentti Vladimir Putin aikoo panna paremmaksi. Hänen kirjansa nimeksi tulee "Liian pieni maa".

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Venäjän uudet suosikit

Venäjän median suomalaisten suosikkien lista on täydentynyt kahdella. Toinen heistä on lippueamiraali Georgij Alafuzoff, joka on virallisesti julistettu EU:n ainoaksi rehelliseksi mieheksi. Toinen on toimittaja Timo Harakka.

Suomi Venäjän mediassa.

Venäjän verkossa: Suomi myytävänä

Tietävätkö venäläiset, että Suomen hallitus on tuominnut Venäjän toimet Krimillä poikkeuksellisen selvästi ja jyrkästi? Eivät tiedä, ja vaikka joku heille sen kertoisi, tuskin he asiaa uskoisivat. Mutta miten Suomi ja Ukraina kytkeytyvät toisiinsa, sen ymmärtävät nyttemmin kaikki – paitsi suomalaiset.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Ukraina rauhoitetaan!

Ukraina rauhoitetaan, minkä seurauksena se liittyy Venäjän tulliliittoon ja myöhemmin Euraasian liittoon. Näin totesi tammikuun lopulla Aamulehdessä dosentti Johan Bäckman, joka on nimitetty Venäjän strategisten tutkimusten instituutin RISI:n uudeksi Pohjois-Euroopan edustajaksi. Nyt kun ensimmäiset ihmiset on Kiovassa saatu hengiltä, voitaneen täsmentää, että rauhoittaminen tapahtuu perinteisin menetelmin.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Ansioistaan palkitut

Suomalaiset eivät tunne vetoa ainoastaan Pietariin suuntautuviin ryyppyreissuihin ja sen iloisiin daameihin, kertoo Argumenty nedeli. Suomalaiset kaipaavat taas Venäjän alamaisiksi. Julkaisun on asiasta vakuuttanut kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.), jonka mukaan Suomi on historiansa aikana ollut todella vapaa vain lyhyen aikaa – Venäjän suuriruhtinaskuntana.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Vapaan maailman johtaja

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt lyödä laudalta edeltäjänsä. Lakkautettuaan RIA Novostin ja Golos Rossiin ja liitettyään ne Venäjä tänään -tv-palveluun hän on luonut kaikkien aikojen mahtavimman propagandatehtaan. Sen tuotokset hämmästyttävät vielä koko maailmaa.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Turha syyttää Venäjää

Venäjän media on kertonut Suomen ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta. Lähes joka uutisessa tieto yhdistettiin aiemmin paljastuneeseen amerikkalaiseen vakoilutoimintaan. Miksi? Koska itse kiinni jäätyään amerikkalaiset yrittävät nyt saattaa epäilyn alaiseksi muita, syyttömiä maita, ja ovat valinneet Suomen syytöstensä välittäjäksi.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Suomi - rosvojen maa

Suomea koskenut aselepo Venäjän mediassa on päättynyt ja vanha meno jatkuu: Venäläisäitejä kohdellaan kaltoin, maksullisista venakoista pidetään viranomaisrekisteriä, ympäristöterroristeja paapotaan ja dosentti pohjustaa Suomelle paikkaa Euraasian liitossa. Vilpitöntä iloa on naapurin mediassa aiheuttanut vain Heidi Hautalan ero. 

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Suomea syödään idästä ja lännestä

Samaan aikaan kun Venäjä järjestää Valko-Venäjällä jättimäisen sotaharjoituksen, sen media on syvästi huolissaan Norjan, Ruotsin ja Suomen ilmavoimien pienestä yhteisharjoituksesta nimeltä Arctic Challenge. Näin siksi, että siihen osallistuu lentokalustoa myös Yhdysvalloista ja Britanniasta. Kyse on yrityksestä vetää puolueettomat Suomi ja Ruotsi sotilasliittoon amerikkalaisten kanssa.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Kaikkien äitien ystävä

Heinäkuussa ratkesi yksi surkeimmista Suomen ja Venäjän välisistä lapsikiistoista. Helsingin hallinto-oikeus päätti sijoittaa venäläissyntyisen vantaalaisäidin lapset sijaisperheisiin, koska oikeudelle toimitettujen lääketieteellisten asiakirjojen mukaan lasten äiti sairastaa skitsofreniaa. Venäläismediassa reaktio oli tyly: fasistinen oikeus tuomitsi äidin skitsofreeniseksi saadakseen tekosyyn riistää lapset äidiltä.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Venäläiset ystävämme

Läheinen lapsuuden ystävä ihmetteli Venäjän median Suomea koskevaa kirjoittelua: ”Miksvai hyö tuollai?” Moni muukin on sitä kysynyt. Nyt tiedän vastauksen. Se löytyy Leena Liukkosen uudesta magnum opuksesta "Venäläiset tulevat!".

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Suomi on pahuuden pesä

Tätä ette tienneet: Suomen ja EU:n ajama pohjoisen ulottuvuuden politiikka tähtää Venäjän rajojen merkittävään muuttamiseen, suomalaisten intressien ulottamiseen Karjalaan, Kuolan niemimaalle, Suomenlahden saarille ja Novgorodin alueelle. Ettekä tätä: Bostonissa pommeja paukutelleet Tsarnajevin veljekset saivat ohjeensa suoraan Suomesta.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Suomisyöjän piinaviikot

Ihme on tapahtunut. Myönteiset uutiset ovat palanneet. Kielteisiä ei ole nimeksikään, vääristelyt ovat kadonneet tykkänään. Heidi Hautalan ja Andrei Nekrasovin vaino on loppunut kuin veitsellä leikaten. Ymmärrettiinkö sylttytehtaalla typerän ajojahdin vain varmistaneen, että Hautala istuu pallillaan maailman tappiin?

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Pääsiäisen kärsimykset

Venäjän kansan yllä liikkuu aave, geenitutkimuksen aave. Läntisissä laboratorioissa on kehitelty menetelmä, jonka avulla venäläisten geeniperimä voidaan selvittää tieteellisesti ja aukottomasti. Tulokset ovat järkyttäviä: venäläiset eivät olekaan slaaveja, vaan venäjää puhuvia suomalaisia!

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Lasten paras ystävä

Venäjän lapsiasiamiehellä Pavel Astahovilla on pankkitili Sveitsissä, luksusasunto Monacossa ja hänen perheensä asuu Nizzassa, missä hänen nuorin lapsensa on syntynyt. Joka viikonloppu hän lentää Nizzaan perhettä tapaamaan. Hänen rannekellonsa arvo on 155 750 dollaria.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Lämpöä vaikka väkisin

Presidentti Sauli Niinistön Moskovassa esittämä toteamus, jonka mukaan venäläisten perheiden lapsia kohdellaan Suomessa yhtä hyvin kuin muitakin, ei mennyt läpi Venäjän mediassa. Tämä oli odotettavissa, sillä irvileukojen mukaan venäläislapsia on tietenkin kohdeltava muita paremmin.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Syntyykö uusi Jaltan sopimus?

Venäläisen lehtitiedon mukaan Yhdysvallat ehdottaa Venäjälle etupiirijakoa. Sen osana Suomen ovi Natoon suljetaan. Maa julistetaan Venäjän etupiiriin ja pysyvästi puolueettomaksi. Valetta, sanovat amerikkalaiset.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Kaapattujen kaksosten tapaus

Suomea koskevat myönteiset uutiset ovat kadonneet Venäjän mediasta. Suomen viranomaisia lyödään kuin vierasta sikaa. Tahtipuikkoa heiluttavat jälleen KGB:n kouluttama Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov ja hänen uskollinen renkinsä Johan Bäckman.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Seksiä ja separatismia

Venäjän mediassa on avattu uusi Suomen vastainen rintama. Hyökkäyksen pohjusti uutistoimisto IA Regnum joulun alla. Se teki selväksi, että Suomen on syytä pitää näppinsä erossa Venäjällä asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen asioista.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Avaruusolentoja ja tiedustelupalveluja

Satutteko tietämään, että kun Venäjällä presidentti vaihtuu, hän saa haltuunsa kaksi huippusalaista kansiota. Toinen niistä sisältää ydinaseiden laukaisukoodit. Toinen taas tiedot Venäjän valtion alueelle ulkoavaruudesta saapuneista vieraista.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Kohti Euraasian liittoa

Jotain pitää kuitenkin tehdä. Pitää toimia, eikä saa pelätä. Se on minun mottoni. Näin sanoo kirjailija Viktor Jerofejev, Venäjän vapain mies. Olen samaa mieltä.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Taas vedettiin viiva

Ensin sanoi Dmitri Medvedev: Kun kysytte, kuka tästä hyötyy, vastaan, ei kukaan. Sitten sanoi Jyrki Katainen: Suomesta on esitetty Venäjän mediassa räikeitä ja vääriä väitteitä, joita pidämme outoina ja epäoikeudenmukaisina. Mihin Medvedev: Minulla ei ole tähän mitään lisättävää.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Raskaita pettymyksiä

Mitä Venäjään ja venäläisiin tulee, me suomalaiset olemme itsepetoksen maailmanmestareita. Me emme suostu ymmärtämään, kuinka harkiten ja määrätietoisesti viholliskuvaa rakennetaan. Emme myöskään tajua, ettei valtiollisen median tehtävänä ole totuuden etsiminen vaan valtaapitävien aseman vahvistaminen.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Suomen peli on menetetty

Lasten oikeuksia valvova Children's rights -nettiportaali on asettanut valtiot järjestykseen sen mukaan, miten hyvin lasten oikeudet niissä toteutuvat. Suomi kuuluu kärkikymmenikköön ja löytyy sijalta 8. Venäjä on sijalla 96. eriasteisten diktatuurien ja kehitysmaiden hyvässä seurassa. Tätä tietoa ei löydy Venäjän mediasta, eikä se sitä kiinnosta.

Venäläisäiti: Suomalaisten viranomaisten annettava luotettavaa tietoa venäjäksi

Venäläinen äiti, Ivanova, on ollut tekemisissä suomalaisen sosiaalitoimen kanssa. Hän kuvailee suomalaista systeemiä luotettavaksi. Viranomaiset ovat selittäneet asioita, joista Venäjällä ei ole tietoakaan. Ivanovan mukaan venäläiset naiset kertovat medialle maksusta valheellisia tarinoita Suomesta.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Hermopeliä ja kovia otteita

Venäjä sai alkuviikosta ankarat nuhteet Euroopan neuvostolta, jonka jäseneksi se pääsi 90-luvun puolivälissä. Kun Venäjä otettiin jäseneksi, se oli demokratia, mutta ei ole enää, näin näyttivät Euroopan parlamentaarikot päätelleen kahden selvitysmiehen raportin saatuaan.  Ihmisoikeusjärjestöt riemastuivat, mutta Suomessa ei iloon ole ollut aihetta.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: ”Suomen sydän on Venäjällä”

Venäjän median seuraaminen viikosta ja kuukaudesta toiseen on kuin suuri seikkailu. Se avaa sellaisia näkymiä ja mielen maisemia, joita Suomessa ei tunneta ja joita me emme tiedä olevan olemassakaan. Monesti silmä osuu siihen, mikä mielestämme on väärin tai suorastaan älytöntä. Siksi kaikki tuttu ja turvallinen jää usein liian vähälle huomiolle.

Grafiikka.

Venäjän verkossa: Rakentajia ja häirikköjä

Venäjän median Suomen seurannassa on tapahtunut myönteistä kehitystä. Elokuun näkyvin uutistapahtuma oli ulkoministeri Sergei Lavrovin pikakäynti Helsingissä. Väärien tietojen levittäjät ovat sen sijaan menettämässä uskottavuuttaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle