Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kakun päälle pursotetaan kermaruusukkeita

Vispikerma näkyviin, kuohukerma piiloon? Kermavaahdon synty on kemiaa, mutta leipojalle kerman valinta lopulta makuasia

Ruotsiksi pääsee helpommalla, sillä myös kuohukerma on ruotsiksi vispgrädde.

Noël Godin

Miehemme maailmalla: Kakkua naamaan tärkeilijöille

Noël Godinin kermavaahtoinen anarkismi oli vuosituhannen vaihteen eurooppalainen ilmiö. Hän kakutti useita itseään tärkeänä pitäviä poliitiikoja ja julkkiksia – tavoitteenaan pudottaa heidät takaisin maan pinnalle. "Emme ole kakuttavia palkkasotureita, vaan iloisia veijareita", Godin sanoo Miehemme maailmalla -radiosarjan haastattelussa.

Muffinseja lautasella. Osa koristelu vaaleanpunaisella kreemillä.

Kakkutaituritkaan eivät odota äitienpäiväkakulta ihmeitä: "Tärkeintä on yhdessäolo!"

Isien ja lapsien ei kannata ottaa äitienpäivän tarjoilusta turhia paineita, vaikka eivät kokeneita jauhopeukaloita olisikaan. Jo hellimisen ajatus ilahduttaa äitiä.

Maailman ensimmäinen aerosolipullo vuodelta 1926.

Spraypurkki 90 vuotta – aerosolipullon keksi suksiaan voiteleva norjalainen

Hiihtoon hurahtaneen Erik Rotheimin suksi luisti, mutta voiteleminen oli työlästä. Helpompaa voitelutapaa etsiessään norjalainen tuli keksineeksi aerosolipullon. Suurta läpimurtoa ei tullut ja insinööri Rotheim myi spraypurkin patentin amerikkalaisille 17 000 dollarilla. Sitten se läpimurto tuli.

Krimin tataari Jamala.

Ylen musiikkipomo ampuu alas Ukrainan biisin: Ei pääse viisuihin

Ukraina aiheuttaa harmaita hiuksia politiikkaa kammoaville euroviisuille.

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

How do you like your mämmi?

Mämmi is a highly divisive Finnish Easter tradition: people either hate it or love it. First mentioned in the 16th century, the mixture of rye flour, powdered malt rye and molasses has somehow persisted in the national cuisine – and can be found in supermarkets and on dinner tables across the country. Finns and foreigners alike have come up with ingenious ways to help make the formidable-looking brown sludge go down.

Metallisia kaasupatruunoita mustalla pinnalla.

Ilokaasukauppiaita pidetään yhä tiukemmin silmällä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kieltämässä jälleen ensi viikolla yhden ilokaasua kauppaavan yrityksen toiminnan.

Kolme leivosta

Ystävänpäivän pikakakku syntyy olympialaisten lomassa

Ystävänpäivänä on mukava ilahduttaa rakasta tai lähimmäistä itsetehdyllä leivoksella. Sellainen syntyy tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Tarjoamme reseptit kolmeen erilaiseen leivokseen.

Erkko Mäenpää, kahvihetki, suora linja

Näin Ylen lukijat viettävät kahvihetkensä – katso kuvagalleria

Yle Uutiset pyysi lukijoilta kuvia kahvihetkistä. Yhden pitää saada kahvia nyt heti ja mahdollisimman halvalla. Toisen mielestä kallis kermavaahtojäähilekahvi saa maksaa maltaita.

Kahvikuppi

Miten sinä nautit kahvisi - lähetä kuva!

Yhden pitää saada kahvia nyt heti ja mahdollisimman halvalla. Toisen mielestä kallis kermavaahtojäähilekahvi saa maksaa maltaita. Millainen on sinun kahvihetkesi - lähetä kuva. Ylen aamu-tv keskustelee suomalaisesta kahvikulttuurista tiistaina 14.1.

Ruokapöydällä kolmessa jälkiruokakulhossa omenaista jälkiruokaa

Näin syntyy herkullinen omenariisin rusinayllätys

Kontiolahden Romossa asuva Helka Lempinen on puuhaillut omenoiden kanssa vuosia. Syyn siihen hoksaa, kun katselee Lempisten pihapiiriä. Pihapiirissä komeilee satoja omenapuita. Iso osa omenoista menee myyntiin ja mehuksi, mutta omenoita riittää talonväen käyttöönkin.

Mies teippaa liikkeen mainosta ikkunaan.

Tukes kielsi yhdeltä yritykseltä ilokaasun myynnin - lisää päätöksiä viimeistään syksyllä

Tukesin päätös perustuu kemikaalilakiin, jonka mukaan kemikaalia ei saa myydä vähittäismyynnissä, jos on ilmeistä, että sen käytöstä voi aiheutua erityistä vaaraa terveydelle. Kielto koskee myös tilanteita, joissa kemikaalia aiotaan käyttää väärin.

Ilokaasukapseleita ja kermasifoni pöydällä.

Tukes plans ban on laughing gas

The Finnish Safety and Chemicals Agency Tukes is to restrict sales of laughing gas, or nitrous oxide, for use as an intoxicant. According to Tukes’s information, at least five companies in Finland sell nitrous oxide.

Minttukaakaojuoma valmiina koitoksiin.

Näin teet pettäjien suosimaa minttukaakaota

Varattujen seuranhakusivusto AshleyMadison.comin selvityksen mukaan hiihtolomailevan pettäjän lempijuoma on minttukaakao. Näin syntyy paheellinen juoma.

Poliisi muistuttaa ilokaasun viihdekäytön ongelmista

Laillisten ilokaasuampullien päihdekäyttö on lisääntynyt. Ilokaasua käytetään muun muassa kermavaahdon tekemiseen tarkoitetun sifonin kanssa. Päihdetyöntekijä muistuttaa, että kaikki aineet, joita käytetään päihtymistarkoituksessa ovat haitallisia.

Laskiaisen mäenlaskussa sai lumi ja pulkka kyytiä.

Laskiaisperinne on pullassa ja pulkassa

Laskiaisena lasketaan mäkeä, huudetaan pitkiä pellavia, syödään hillolla sekä kermavaahdolla täytettyjä pullia ja valmistaudutaan paastoon. Tai sitten ei. Pellavien sijaan voisi nykyään huutaa lisää liksaa!

Laskiaispulla.

Laskiaispulla kermavaahdolla ja hillolla vai mantelimassalla - kumpi on parempi?

Laskiaissunnuntaina tai viimeistään laskiaistiistaina useat suomalaiset ovat herkutelleet laskiaispullalla. Makumieltymyksiä on ainakin kahdenlaisia: laskiaispulla kermavaahdolla ja hillolla tai mantelimassalla.

Valmis kakku

Jälkkääjät syövät jäädykettä

Jälkiruokalaihdutuskuuri on tämän vuoden uusin hitti. Kuurissa syödään vain jälkiruokia. Jälkkääjät suhtautuvat dietteihin vähemmän vakavasti. Kuurin toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Näin teet karpalojäädykettä.

Valmis suklaamousse

Suklaamousse sopii laihduttajalle

Jälkkääminen on uusin laihdutustrendi. Jälkkäämisessä eli jälkiruokalaihdutuskuurissa laihduttamiseen ei suhtauduta niin vakavasti. Tässä dietissä syödään vain jälkiruokia. Näin teet suklaamoussea.

Joulukakku

Tuulihattu on mainettaan helpompi leivonnainen

Liisa Tiihonen on leiponut tänäkin vuonna kymmeniä tuulihattuja mikkeliläisiin joulupöytiin. Hän vakuuttaa, että tekeminen ei ole vaikeaa. Pitää vain malttaa mieli ja olla avaamatta uuninluukkua liian aikaisin.

Vaniljajogurttiin on sekoitettu kermaa ja ilokaasua.

Tiede tekee ruuasta nautinnon

Ruoka on nautinto, ei vain ravitsevuutta ja ekologisia valintoja. Molekyyligastronomia purkaa hyvän molekyylien tasolle ja tarjoaa eväitä niin kotikeittiöihin kuin vaikkapa elintarviketeollisuuden tuotekehittelyyn. Se muistuttaa esimerkiksi, että näkkileipäkin on vaahtoa.

Talkkuna-hillarahka

Tolkun talkkuna taluttaa hillaa

Vuosikymmeniä sitten suomalaisperheissä oli tavallista popsia puuroa, joka oli tehty talkkunasta. Nyttemmin talkkuna on turhaan unohdettu jauho, sillä se sisältää runsaasti muun muassa ravintokuitua.

Iiu Susiraja

Iiu Susiraja leipoo tuhmaa pullaa

Turkulaisen Galleria Å:n televisiossa pyörii video, jossa täytetään korkokengät kermavaahdolla ja tehdään rintaliiveistä pullapitko.

Laskiaispulla.

Saamme kiittää Ruotsia laskiaispullasta

Laskiaispullan kotimaa on länsinaapurissamme Ruotsissa. 1900-luvun alussa meille saapunut herkku sai Suomessa sisälleen hillon ja kermavaahdon.

Musiikkituokio Levillä

Karjalan poika ja Lapin tyttö laulavat Levin kesässä

Pienet kesäkahvilat ja -kioskit ovat ihan lystikkäitä paikkoja. Ja niitä meillä täällä suvisessa Suomessa riittää. Kahvin tuoksun voi nuuhkaista vaikka Kittilässä Levillä. Kahvin lisukkeena voi nauttia mansikoilla ja kermavaahdolla kuorrutetun vohvelin.

Jäätelöä voi tehdä kotonakin

Jäätelö on vanha keksintö, mutta mikään ei näytä horjuttavan sen asemaa suosittuna kesäherkkuna - päinvastoin. Kun jäätelöhammasta oikein kolottaa, voisi sen tekemistä kokeilla kotona itsekin. Ohjeet löytyvät ihan perinteisistä keittokirjoista.

Näppärät vinkit äidin aamupalaksi

Pienetkin lapset voivat olla avuksi äitienpäivän aamupalan valmistamisessa. Vanhempien lasten taidoista riippuen, äidille voi pyöräyttää vaikka täytekakun.

Tuunattu laskiaispulla yllättää

Perinteisen laskiaispullan sisällä on kermaa ja leipojan maun mukaan joko hilloa tai mantelimassaa. Mutta perinteisiinkin voi kyllästyä. Radio Keski-Suomen toimitus kokeili, toimisiko täytepulla tuunattuna versiona. Katso reseptit ja testaa vaikka itse!

Nektariineja

Eväsreppu: Nektariineja ja tulivaahtoa

Hedelmistä löytyy paistettaessa uusia makuja. Nektariinit paistuvat kätevästi muurinpohjapannulla tai tavallisella paistinpannulla.

Prinsessa Victoria ja Daniel Westling

Kotikatsomoiden kuninkaallinen häämenu

Virittäydy Ruotsin prinsessan häiden tunnelmaan herkuttelemalla kuninkaalliseen tyyliin. Ravintola Kunnantuvan emäntä Kristiina Laitinen suunnitteli Lahden Radion toiveesta kotikatsomoihin helppoa häänaposteltavaa.

Outi Pukkilan taiteilema leivos.

Modernistiset leivokset syntyvät Paakelsipajassa

Leivokset elivät 1930-luvun funkis-Helsingissä kukoistustaan. Kaupunkilaisten muodikkainta huvia oli mannermainen joutenolo kahviloissa leivoksia nautiskellen.

Tipu ja maalattuja munia.

Mikä pääsiäisessä on parasta?

Monelle pääsiäistunnelma syntyy perinteisesti katetusta ruokapöydästä, josta löytyy lampaanpaistia, maalattuja kananmunia, mämmiä, kenties pashaakin. Varsinkin lapsiperheissä pääsiäisen huipennus saattaa olla kätkettyjen suklaamunien etsintä. Kristillinen kirkko muistuttaa aina, kuinka pääsiäinen on jouluakin suurempi riemujuhla. Joillekin se taas on odotettu, neljän päivän katkos työputkeen.

Viipurinrinkeli muuttuu laskiaisrinkeliksi

Perinteisestä viipurinrinkelistä saa mainion laskiaisherkun. Kerma ja hillo loihtivat viipurinrinkelistä komean kahvileivän.

Sokeria kaadetaan kulhoon.

Eväsreppu: Luumu-omenarahka

Mukava jälkiruoka joka maistuu paremmalle kuin miltä näyttää. Tästä reseptistä riittää kymmenelle.

Sankarikoira Mio omistajansa kanssa

Tättähäärästä sankariksi yhdessä yössä

Mio on emäntänsä Anna Kaipion mukaan huomionkipeä, tättähäärä ja ennen kaikkea urhea. Viime heinäkuussa Miosta nousi naapuruston sankari, kun se herätti perheensä tulipalon jyllätessä naapuriasunnossa. Lauantaina Mio nimitetään sankarikoiraksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle