Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maatalouslomitus yhdistymässä Pohjois-Savossa yhdeksi alueeksi

Muutos tapahtuu aikaisintaan vuoden 2022 alussa.

Työttömän eläkeputki poistuu, tilalle pitkästä työsuhteesta irtisanomiskorvaus – katso tästä yksityiskohdat: yksi asia pysyy, kahdeksan muuttuu

Vuonna 1965 ja myöhemmin syntyneet eivät pääse eläkeputkeen. Yli 55-vuotiaille tulee irtisanomiskorvaus erityisehdoin.

Torstai 17.12.2020 (radio)

Rokotukset koronaa vastaan alkavat EU-maissa joulukuun lopussa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on saanut koronatartunnan. Suomessa on raportoitu 12 uutta koronakuolemaa. Monet kuntien eläkeläiset ovat saaneet tammikuun eläkkeen jo nyt. Suomen opetusministeri on vaihtunut. Sää lauhtuu viikonloppuna.

Hallitus poistaa eläkeputken asteittain vuoteen 2025 mennessä, luvassa irtisanomiskorvaus ja lisää koulutusta – Saarikko: "Hallitus laittoi kirkon keskelle kylää"

Yli 55-vuotiaille luvassa uutena kahden kuukauden palkan edestä koulutusta ja kuukauden palkan suuruinen irtisanomiskorvaus.

Valtiovarainministeriössä valmistaudutaan koronaviruksen takia monen alan täydelliseen pysähtymiseen

Tilanne taloudessa on nyt niin poikkeuksellinen, että valtiovarainministeriössä ei kyetä tällä hetkellä rakentamaan edes normaalia suhdanne-ennustetta.

Eläke käteen jo kolmekymppisenä? Virolainen voi pian maksaa eläkerahoillaan vaikka pikavipit pois tai matkustaa etelään

Ekonomistit varoittavat, että uudistus luo talouskuplan. Keskustele aiheesta 10.2. kello 23 asti.

Yrittäjien työeläkevakuuttaja Veritaksen sijoitukset tuottivat alkuvuonna 5,1 prosenttia

Veritas kasvatti yrittäjien työeläkevakuutusmyyntiään vuoden alkupuoliskolla noin kahdeksalla prosentilla.

Ylitornio on valmis neuvottelemaan lomitusalueen laajentamisesta

Jo tällä hetkellä Ylitornion paikallisyksikkö hoitaa maakunnnan lomituspalveluista lähes 70 prosenttia. 

Tuore eläkeraportti: Työeläkemaksu voidaankin pitää nykytasolla 2050-luvulle asti

Vaikka väestö vanhenee, maksu nousisi yli 30 prosentin rajan vasta 2050-luvulla ja sen jälkeen.

Suvi Julkunen sai työkyvyttömyyseläkkeen helposti ja tuntee siitä häpeää – kertoo videolla rankasta arjestaan, jonka jakaa yli 200 000 suomalaista

Työkyvyttömyyseläkkeitä haetaan enemmän kuin aikaisemmin. Hylättyjen hakemusten määrä lisääntyi vuosikymmenen aikana. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Herätys: Apurahatutkijat ja -taiteilijat vitkuttelevat eläkevakuutuksissa, millainen monitoimioperaatio Turun saaristossa saattoi olla, poutapäivä luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Moni apurahatutkija ja -taiteilija vitkuttelee eläkevakuutusasioissaan

Apurahansaajien vakuutuksia hoitava Maatalousyrittäjien eläkelaitos on lähettämässä satoja valvontakirjeitä, koska lakisääteisiä vakuutuksia ei ole otettu.

Ei villiä eläkeryntäystä – Varhennettuun vanhuuseläkkeeseen on tarttunut joka kymmenes 61-vuotias

61 vuotta täyttänyt voi halutessaan nostaa joko 25 tai 50 prosenttia eläkekertymästään jo etukäteen ennen varsinaista eläkeikäänsä.

Ruotsi saattaa lopettaa kansaneläkkeen maksun ulkomaille – 17 000 paluumuuttajan eläke on vaakalaudalla

Jos Ruotsissa päätetään lopettaa kansaneläkkeen maksu ulkomaille, tuntuu päätös EU-maissa laajasti: seurauksena voivat muualla maailmalla asuvien suomalaisten kansaneläkkeet jopa loppua kokonaan. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Lastenhoito kartuttaa eläkettä, mutta ei välttämättä tasapuolisesti – keskoslapsen äiti ei ole paljon eläkettä ehtinyt miettimään

Äidit käyttävät edelleen leijonanosan perhevapaista, mikä voi tulevaisuudessa pienentää eläkettä isän eläkkeeseen verrattuna.

Nuori, pelkäätkö jääväsi ilman eläkettä? Tässä 7 syytä, miksi näin ei ehkä käy

Esimerkiksi opiskelusta voi karttua eläkettä, mutta varsin harva nuori tietää sitä.

Ministeri Mattila komppaa pienten eläkkeiden korotuksia: "Tuskin kukaan sellaista nyt vastustaisi"

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ei tyrmää SDP:n lupaamaa vappusatasta. Hän peilaa lupausta eriarvoistumistyöryhmän esitykseen.

Sopeutumiseläkkeen porsaanreiät kuohuttivat eduskuntaa – Yle seurasi keskustelua kansalaisaloitteesta hetki hetkeltä

Kansalaisaloite kansanedustajien tuhansien eurojen "työttömyyskorvausten" eli sopeutumiseläkkeiden poistamiseksi keräsi yli 70 000 allekirjoitusta. Aloitteessa vaaditaan kaikille edustajille matalampaa sopeutumisrahaa. Pari tuntia jatkunut keskustelu eduskunnassa on päättynyt.

Kevytyrittäjyys muuttaa työn tekemistä – "Eri tulolähteiden yhdistely voi olla uusi normaali"

Kuljetusalalla kevytyrittäjyys on paljastanut ongelmia palkanmaksussa ja työtapaturma-asioissa.

Tutkimus paljastaa: Toimeentulon varmistaminen on tärkeä syy tehdä töitä eläkkeelläkin

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan eläkeikää lähestyvien työhalut ovat kasvaneet.

Eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu, arvostelee talousguru Sixten Korkman

Työikäiset ja nuoret kantavat riskit, kun taas eläkeläiset ovat turvassa, kritisoi taloustieteen emeritusprofessori.

Nyt voi hakea sähköisesti uutta työuraeläkettä – näiden ehtojen pitää täyttyä

Työuraeläkettä voivat saada 63-vuotiaat, jotka ovat tehneet vähintään 38 vuotta päätoimista raskasta ja kuluttavaa työtä. Keva aloitti tänään sähköisen hakumenettelyn.

Sari Raassina: "Eläkeasiossa sukupolvien välinen sopimus tärkeä"

Nyt työelämään tulevasta sukupolvesta on myös huolehdittava, Ylen Savo-Karjalan kansanedustajatentissä haastateltu Raassina tähdentää.

Eurooppalaisia kammetaan paiskimaan töitä liki 70-vuotiaiksi – Näin muualla puretaan eläkepommia

Eläkeikää korottava eläkeuudistus astuu Suomessa voimaan vuodenvaihteessa. Lue, mistä löytyvät Euroopan vanhimmat ja nuorimmat työelämänsä päättäjät.

Miinuskoroista miljoonakulut eläkefirmoille – "Kyllähän tämä on jonkinkokoinen päänsärky"

Pankit rokottavat eläkeyhtiöiden käteistalletuksia miinuskorolla. Suurelle sijoittajalle maksettavaa kertyy helposti useita miljoonia euroja vuodessa.

Haaveiletko eläkkeestä? Katso laskurista, milloin eläke alkaa ja kauanko se kestää

Juttu on julkaistu vuonna 2016 ja laskurin tiedot ovat vanhentuneet, koska elinaikakerrointa ja väestöennustetta on päivitetty.

Työeläkeyhtiöt tuottivat pyöreät nolla prosenttia – jäivät riman alle

Suomalaisten työeläkemaksujen sijoittajille oli asetettu 1,4 prosentin tuottovaade. Jos sitä ei saavuteta, tästä kärsii työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus.

Keuruusta tulossa maatalouslomituksen mahtitekijä

Karstulan ja Hankasalmen kunnat luopuvat lomituksen hoitamisesta ensi vuoden alusta. Keuruu aikoo ottaa hoitaakseen entisten päälle myös niiden lomituksen.

Työeläkevakuutusyhtiöiden riskienhallinta tehostuu – säännöllisestä riskiarviosta laki

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että työeläkevakuutusyhtiöt ovat toki tottuneita riskien arvioijia, mutta uusi dokumentointitapa korvaa nykysääntelyä ja kokoaa yhteen eläkelaitoksen riskianalyysit.

Lomittajat käärmeissään työtuntien vähentymisestä – osa tekee ylitöitä ilmaiseksi

Uusi lomituspalvelulaki on tuonut epäselviä tilanteita tiloille ja lomittajille. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Maija Kakriaisen mukaan eläimet kärsivät, kun lomittaja ei ehdi tehdä kaikkia tarvittavia töitä eivätkö viljelijät uskalla jättää tilaansa loman ajaksi. Lomituspalveluyksikkö ja Mela näkevät asian toisella tavalla.

Yrittäjä voi saada asumistukea jättituloillakin

Yrittäjän asumistuki määräytyy hänen maksamansa YEL-vakuutusmaksun perusteella; jos yrittäjä alivakuuttaa itsensä, hän voi saada asumistukea, vaikka todelliset kuukausitulot olisivat suuretkin. Kelassa keinottelun riskiä ei pidetä suurena ongelmana.

Poronhoito kiinnostaa edelleen nuoria

Poronhoidossa on nuoria ollut aina, eikä muutosta ole näkyvissä, sanoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila. Poronomistajien keski-ikä ei ole viime vuosina juurikaan noussut, vaikka vielä kymmenen vuotta sitten alan ikääntyminen tuntui vain jatkuvan. Eroja on kuitenkin alueiden välillä.

Silpputyöläiset tempaisevat työttömyysturvansa puolesta: "Tilanne on ollut pitkään täysin kestämätön"

Eduskunnalle luovutetaan tänään maanantaina yli 21 000 ihmisen allekirjoittama adressi itsensä työllistävien työttömyysturvan puolesta. Mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorilla osallistuu muun muassa opposition kansanedustajia ja taiteen ammattilaisia. Taustalla on huoli hallituksen esityksestä, joka määrittelisi entistä useamman freelancerin ja pätkätyöläisen yrittäjäksi.

Tervola aloittaa maatalouslomitusta koskevat yt-neuvottelut – lomitustoiminta vaarassa siirtyä muualle

Jos Tervola päätyy irtisanomaan toimeksiantosopimuksen Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen kanssa, se merkitsee, että Tervola ei enää hoitaisi lomitustoimintaa vuonna 2017.

MPs vote to raise pension age, lower car tax

The new pension law is in line with last year's pact between labour market groups, who agreed that the age should be incrementally raised from 63 to 65.

Maatalouslomittajien yt-neuvottelut käyntiin, tavoitteesta ei tarkkaa tietoa

Pohjoisen Keski-Suomen maatalouslomittajien yt-neuvottelut käynnistyvät ristiriitaisessa tilanteessa. Neuvotteluissa varaudutaan lomituspalvelujen karsimiseen, mutta leikkauksen suuruudesta ei ole vielä tietoa.

Kevan pomoero: Toimitusjohtaja vastaa kymmenien miljardien sijoituksista

Julkisen sektorin eläketurvaa hoitava Keva on peitonnut sijoitusten tuotossa yksityiset työeläkeyhtiöt. Kevan etuna on kuitenkin mahdollisuus ottaa yksityisiä työeläketoimijoita suurempia riskejä.

Oikeuskansleri: Kevan toimitusjohtajan nimittämisessä ei moitittavaa

Toimitusjohtaja Jukka Männistön kelpoisuudesta tehtävään tehtiin kantelu, jossa kantelija tulkitsi, että toimitusjohtajan kelpoisuusvaatimuksia muutettiin kesken hakuprosessin. Kantelija peruutti sittemmin kantelunsa, mutta oikeuskansleri tutki asian, koska kyseessä on korkea virka.

Työeläkevarat hupenivat ensi kertaa neljään vuoteen

Syy ei ole Telan mukaan epäonnisissa sijoituksissa, vaan tuloja suuremmissa menoissa. – Eläkemenot kasvavat juuri nyt, eivät vasta kaukaisessa tulevaisuudessa, Tela herättelee.

Yrittäjien eläkemaksuista: Se on enemmän henkinen ongelma kuin yritystoimintaa tappava maksu

Asiantuntijat muistuttavat, että lakisääteiset maksut ovat samat yrittäjille ja palkansaajille. Ero on siinä, että työntekijä maksaa omasta maksustaan vain osan. Liian pieni YEL-maksu heikentää yrittäjän sosiaaliturvaa, todettiin Ylen aamu-tv:ssä.

Takuueläkkeen saa työtä tekemättä – yrittäjä maksaa 300 euroa kuussa päästäkseen samaan

Hallitus patistaa irtisanottuja yrittäjiksi. Monelle pakkoyrittäjälle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että eläkemaksut moninkertaistuvat. Tekemättä lainkaan työtä eläkkeen taso voi olla helposti yhtä korkea kuin satoja euroja eläkemaksujaan maksaneella yrittäjällä.

Ehdotus: Julkisen sektorin työntekijöiden eläkeiäksi 65 vuotta – Eläke sidottaisiin myöhemmin elinajanodotteeseen

Kolmikantaiset eläkeneuvottelut päättyivät ehdotukseen, jonka mukaan osa-aikaeläke lakkautettaisiin julkisella sektorilla. Myös noin 10 000 sotilaan eläkeikä nousisi. Uusi eläkeikä koskisi vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä. Jos asia etenee suunnitelmien mukaan, uudistus tulee voimaan vuonna 2017.

Talvivaara on ollut raskas taakka veronmaksajille

Talvivaaran kaivokseen on hulahtanut satoja miljoonia euroja veronmaksajien rahaa vuosien varrella. Suurimmat tappiot sijoitusmielessä on tehnyt valtion sijoitusyhtiö Solidium, joka on joutunut kirjaamaan Talvivaarasta noin 150 miljoonan euron tappiot. Myös eläkelaitoksille on koitunut tappioita.

Keva luopuu henkilökuntalainoista ajan henkeen sopimattomina

Ilman marginaalia vuosien ajan myönnetyt lainat ovat herättäneet arvostelua.

Valtiovarainministeriö kehottaa Kevaa harkitsemaan uudelleen henkilökuntaluottoja

Keva on myöntänyt työntekijöilleen eläkevaroista lainoja, joissa ei ole lainkaan marginaalia.

Professori: Yhteinen etu on usein sumuverho päätöksille

Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen vaatii poliitikkoja ottamaan nykyistä paremmin huomioon lainsäädännön erilaiset vaikutukset eri ihmisryhmiin. Hänen mielestään yleistä etua ei saisi käyttää päätöksissä sumuverhona.

Julkisen puolen eläkelaitosten läpinäkyvyyttä lisätään

Valtion eläkerahaston ja kunnallisen eläkelaitoksen Kevan hallinto on tarkoitus tehdä läpinäkyväksi yksityisten eläkelaitosten tapaan.

Risikko haluaa perusteellisen selvityksen Kevan työntekijöiden lainoista

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko painottaa, että Kevan toiminnan on oltava asianmukaista ja läpinäkyvää.

Taaleritehdas ostaa Garantian – Suomeen syntyy uusi finanssiryhmä

Taaleritehdas maksaa osakekannasta 60 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi, että kauppa tulee voimaan vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle