Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjällä presidenttiehdokas Sobtšak ja entinen duuman jäsen perustavat puolueen

"Muutosten puolue" aiotaan perustaa GRANI-puolueen päälle.

Kapinapäällikkö Uralilta – Jekaterinburgin pormestari on karismaattinen mies, joka ei pelkää Putinia

Yhtä Venäjän suurinta kaupunkia Jekaterinburgia johtaa harvinaisuus – valtapuolue Yhtenäiseen Venäjään kuulumaton pormestari. Jevgeni Roizman uhmaa Kremlin lisäksi huumeita, kerää taidetta ja juoksee sekä uskoo sittenkin parempaan.

Putin: Prohorov voisi työskennellä hallituksessa

Venäjän tuleva presidentti Vladimir Putin ehdottaa, että miljardööriliikemies Mihail Prohorov voisi työskennellä maan hallituksessa sijoituttuaan kolmanneksi presidentinvaalikamppailussa.

Gorbatshov vaatii Putinilta anteeksipyyntöä

Entinen Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov vaatii keskustelua mahdollisista uusista vaaleista Venäjällä. Hän kehottaa pääministeri Vladimir Putinia pyytämään anteeksi kanasalaisilta, joita hän on kutsunut vihollisiksi.

Venäjän protestiliikkeen johtajia uhkaavat sakot ja vankila

Venäjän protestiliikkeen kolme pidätettyä johtajaa on päästetty vapaiksi, mutta he joutuvat vielä tiistain aikana oikeuteen maanantain mielenosoitusten vuoksi. Moskovassa ja Pietarissa pidätettiin 550 ihmistä presidentinvaalien tuloksen vastaisissa mielenosoituksissa.

Bloggari Navalnyi pidätettiin Moskovassa

Poliisi pidätti venäläisen toisinajattelijan Aleksei Navalnyin ja kaksi muuta oppositiojohtajaa tänään maanantaina hajottaessaan mielenosoitusta Moskovassa. Navalnyi on vapautettu tunteja kestäneen pidätyksen jälkeen. Kaikkiaan pidätettyjä arvioidaan olevan satoja.

Venäjän virallinen vaalitulos valmistuu, riippumaton ryhmä eri mieltä

Pääministeri Vladimir Putin on saanut 63,6 prosenttia äänistä, kun Venäjän presidentinvaalien kaikki äänet on laskettu. Vahvistettu vaalitulos on määrä julkaista kymmenen päivän kuluessa.

Putinin vastustajia pidätetty Venäjällä

Moskovassa ja Pietarissa tuhansia Venäjän opposition tukijoita kokoontui maanantaina osoittamaan mieltä presidentinvaaleja vastaan. Poliisin kerrotaan pidättäneen arviolta 550 mielenosoittajaa. Moskovassa oli koolla myös suuri joukko presidentinvaalit voittaneen pääministeri Vladimir Putinin tukijoita.

Ranska: Putin on tuleva kumppanimme

Ranskan ulkoministeri Alain Juppé kuvailee Venäjän presidentiksi julistautuneen Vladimir Putinin olevan neuvottelukumppani seuraavien vuosien ajan. Hän kuitenkin liittyi kansainvälisten arvostelijoiden joukkoon sanoessaan, etteivät Venäjän presidentinvaalit olleet mallikelpoiset.

Kansainvälinen media: Putinin voitto lopun alku

Vladimir Putinin nouseminen jälleen Venäjän presidentiksi oli maanantaina lehtien pääuutisena eri puolilla maailmaa. Moni lehti nosti esille väitteet vaalivilpistä ja pohti, kauanko Putin tällä kertaa pysyy Venäjän ykkösvirassa. Saksalainen Die Welt toteaa Putinin uudelleenvalinnan merkitsevän Putinin kauden lopun alkua.

Etyj: Venäjän vaaleissa ongelmia

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan Venäjän presidentinvaaleissa oli vakavia ongelmia. Tarkkailijaryhmän johtaja Tonino Picula toteaa, ettei vaaleissa ollut todellista kilpailua. Putinia suosittiin mediassa ja hallituksen resurssien väärinkäyttö varmisti, ettei voittajasta ollut epäilystä, Picula sanoo lausunnossaan.

Niinistö toivoo demokratian lisääntyvän Venäjällä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Venäjän vaalitulosta maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Niinistön mukaan vaalit on nyt käyty ja tulos on kiistaton, mutta vaalivilppiäkin esiintyi.

Putinista Venäjän presidentti

Venäjän pääministeri Vladimir Putin voitti maan maaliskuiset presidentinvaalit heti ensimmäisellä kierroksella. Tulipa voitto täysin puhtain keinoin tai ei, yllätys se ei ollut.

Sasi: Venäjän vaalit vaikuttivat rehellisiltä

Venäjän presidentinvaaleja Pietarissa seuranneen kansanedustaja Kimmo Sasin mukaan vaalipaikoilla ei näkynyt vilpillistä toimintaa tai muita häiriöitä. Itänaapurin oppositio on syyttänyt Putinin taustajoukkoja jopa tuhansista vilppiäänistä.

Kiina ja Japani onnittelivat Putinia

Kiina ja Japani ovat onnitelleet Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vaalivoitosta. Onnittelunsa on esittänyt myös muun muassa Venezuelan presidentti Hugo Chávez. Länsimaat ovat halunneet tutustua tulokseen tarkemmin ennen onnitteluja. EU:n ulkoministeri Catherine Ashton kehottaa Venäjää puuttumaan puutteisiin vaaliprosessissa.

Tuomioja: Putinin valinta merkitsee jatkuvuutta

Suomen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan Putinin uudelleenvalinta merkitsee Venäjälle jatkuvuutta. Tuomiojan mukaan asioiden on kuitenkin muututtava, koska venäläiset ovat heränneet vaikuttamaan politiikkaan.

Ylen kirjeenvaihtaja: Venäjällä puhutaan tuhansista vaalivilpeistä

Kommentit Venäjän presidentinvaalien rehellisyydestä vaihtelevat laidasta laitaan, kertoo Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen. Putinin kannattajien mukaan vaalit olivat maan historian avoimimmat ja rehellisimmät, mutta samaan aikaan Venäjällä puhutaan tuhansista vaalivilppiepäilyistä.

Kangaspuro: Putin piti saada läpi 1. kierroksella

Venäjän presidentinvaalissa ei yllättänyt oikeastaan mikään muu kuin se, että Vladimir Putinin tulos oli niin paljon yli 60 prosenttia, totesi Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Hänet piti saada läpi ensimmäisellä kierroksella.

Politiikantuntijat: Venäjän oppositio käännekohdassa

Venäjän opposition kohtalonkysymys on, kuinka nopeasti se nyt löytää muutakin yhteistä kuin ärtymyksen Vladimir Putinia kohtaan, arvioivat politiikantuntijat. Viime vuoden parlamenttivaalien jälkeen syntyneen kirjavan protestiliikkeen yhdistävä iskulause on ollut "Venäjä ilman Putinia".

Putin voitti, toista kierrosta ei tarvita

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on odotetusti palaamassa maansa presidentiksi, eikä toista vaalikierrosta tarvita. Kun enää puolisen prosenttia presidentinvaalien äänistä on laskematta, Putin on saanut 63,7 prosentin ääniosuuden. Opposition mukaan tulosta ei voi pitää millään tavoin laillisena. Maanantaiksi suunnitellaan suurta mielenosoitusta.

"Venäjän historian puhtaimmat vaalit"

Venäjän presidentinvaalien voittajan Vladimir Putinin kampanjapäällikkö kuitenkin kehui vaaleja "Venäjän historian puhtaimmiksi". Myös keskusvaalilautakunnan mukaan äänestyspaikat toimivat täydellisesti.

Kaukasuksella vaaliväkivaltaisuuksia

Neljä ihmistä on kuollut äänestyspaikalle tehdyssä hyökkäyksessä Venäjän Kaukasuksella. Hyökkäys tapahtui Dagestanissa tunti sen jälkeen, kun äänestyspaikka oli suljettu.

Putin voitti odotetusti Venäjän vaalit

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on odotetusti palaamassa maan presidentiksi. Kun yli 95 prosenttia presidentinvaalien äänistä on laskettu, Putinin kannatus on lähes 65 prosenttia. Alustavan tuloksen perusteella Putin valittaneen presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella. Putin itse on ehtinyt jo julistautua voittajaksi.

Venäjän vaalitarkkailijoita myös Suomen äänestyspaikoilla

Vahva ennakkosuosikki Vladimir Putin ei näyttäisi saavan ääniä Suomessa asuvilta venäläisiltä. Vaaliuurnat ovat avoinna myös Suomessa.

Venäjän vaaleissa jo tuhat vilppivalitusta

Venäjän presidentinvaaleja valvova riippumaton järjestö oli aamupäivän aikana saanut jo yli tuhat valitusta äänestyksen epäselvyyksistä. Valitettu on muun muassa puutteista äänestäjäluetteloissa, vaalipaikkojen toimimattomista valvontakameroista ja busseista, joiden epäillään kierrättävän samoja äänestäjiä useilla vaalipaikoilla.

Venäläiset valitsevat presidentin

Venäjällä äänestetään sunnuntaina presidentinvaaleissa. Vaalien ehdoton ennakkosuosikki on pääministeri Vladimir Putin. Hänellä on vastassaan neljä muuta ehdokasta.

Lyhyt ja synkeä Venäjän politiikan sanasto

Venäjän politiikan kielenkäyttö kuulostaa helposti eksoottiselta. Poliittisessa retoriikassa vastustajista käytetään usein paljon jyrkempää kieltä kuin vaikkapa Suomen julkisuudessa on totuttu.

Asiantuntija: Putinin vaihtoehtoina uusiutuminen tai vetäytyminen taka-alalle

Vladimir Putinin uudelleenvalinta saattaa pysäyttää Venäjän poliittisen kehityksen, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith. Smith vastasi lukijoiden kysymyksiin perjantaina Yle Uutisten ulkomaantoimituksen Facebook-sivulla.

Venäjän valtio kiristää otettaan mediasta?

Venäjän kansallisia televisiokanavia suvereenisti hallitseva Kreml on yleensä katsonut sormiensa läpi muutamien pienten kriittisten tiedotusvälineiden toimintaa. Vaalien tuntumassa otteet tuntuvat koventuneen.

Venäjän politiikka kiehuu internetissä

Venäjällä merkittävä osa poliittisesta mielipidekamppailusta käydään internetissä, kun keskeiset televisiokanavat ovat Kremlin kontrollissa ja liberaalien oppositiolehtien levikit ovat pieniä. Putinin hallinnon kriitikot ovat onnistuneet nostattamaan mielenilmauksia internetin avulla.

Kreml ei ole hampaaton internetissäkään

Venäjän oppositiovoimat ovat viime aikoina käyttäneet onnistuneesti internetin sosiaalista mediaa mielenilmausten järjestämiseen, mutta myös Kreml on pitkään ollut kiinnostunut internetistä. Vallanpitäjät ovat muun muassa vaalineet nuoria myötämielisiä bloginpitäjiä netin informaatiosotaan.

Venäjä käy presidentinvaaleihin jännittyneissä tunnelmissa

Venäläiset valmistautuvat äänestämään presidentinvaaleissa 4. maaliskuuta. Käytännössä Vladimir Putinin paluuta presidentiksi pidetään varmana, mutta vaaleihin käydään nyt tavallista kiihkeämmissä tunnelmissa. Joulukuun duuman vaalien jälkeen tyytymättömyys purkautui pintaan suurmielenosoituksissa eri puolilla maata.