Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naisia kaivolla

Suomen kehitysapu on saanut lapsia kouluun ja tuonut vessoja kyliin – Ilmastonmuutoksen torjunta kärsi eniten budjettileikkauksista

Suomen kehitysavulla on saatu aikaan näkyviä tuloksia, käy ilmi ulkoministeriön tuoreesta kehityspolitiikan tulosraportista.

Nainen istuu pöydän ääressä ja selailee valokuva-albumia.

Pirkko Carpenter ihastui Afrikkaan, nyt Malawin lapsille rakennetaan koulua – "Olen ollut onnekas, joten haluan antaa mahdollisuuden myös muille"

Suomalaisten auttamishalu on kasvanut. Pienen pohjoissuomalaisen yhdistyksen ansiosta Muonan kylälle Etelä-Malawiin on valmistumassa ensimmäinen koulurakennus.

Fortumin Pavagadan aurinkovoimala.

"Maailma istuu tuhansien miljardien päällä" – Yksityinen raha halutaan valjastaa ilmastonmuutoksen torjuntaan uudella tavalla

Myös Suomi alkaa rahoittaa esimerkiksi puhtaan energian hankkeita kehitysmaissa niin kutsutulla sekarahoituksella.

Kirkon Ulkomaanavun tukemaa mekaanikkokoulutusta Kongossa.

Kehitysapurahojen leikkaukset ajoivat järjestöt ahtaalle, mutta vapaaehtoistyön suosio on hurjassa kasvussa – "Varmaan saanut aikaan sympatia-aallon"

Yksityinen rahoitus ja vapaaehtoistyö ovat lisääntyneet selvästi järjestöissä kehitysapurahojen leikkausta edeltävään aikaan nähden.

Ihmisiä kadulla Mogadishussa.

Somalia ilman internet-yhteyttä juhannuksesta alkaen – rahtilaivan varomaton ankkurin käyttö rikkoi kaapelin

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa katkos on vaikeuttanut kansainvälisen rahaliikenteen hoitoa. Ulkomailla asuvien somalialaisten sukulaisilleen lähettämät rahalähetykset eivät ole päässeet perille.

Poliisiauto Helsingin Rautatientorilla.

Jälleen uusi käänne: Myös maahanmuuttoa vastustavien mielenilmaus saa jäädä Rautatientorille

Poliisin mukaan maahanmuuttoa vastustavaa mielenilmausta ei joudutakaan siirtämään pois Rautatientorilta, vaan se saa jäädä sinne samoin kuin turvapaikanhakijoidenkin mielenilmaus.

Koulu Kongon Nyamukaussa.

Kepa: Nämä ovat kehitysyhteistyön leikkausten 7 keskeistä vaikutusta

Kepan kyselyn mukaan kansalaisjärjestöt ovat lopettaneet yhteensä yli sata kehitysyhteistyöprojektia ulkoministeriön rahoituksen kuivumisen myötä. Leikkaukset ovat vaikuttaneet yli miljoonan ihmisen elämään kehitysmaissa.

Mielenosoittajia Hävettää!-paperikassit päässä Me välitämme -mielenilmauksessa vastuullisen Suomen puolesta Helsingissä 8. syyskuuta 2015.

Kepan toiminta supistuu merkittävästi – 22 henkilöä vähemmän leikkausten vuoksi

Kepan työ Mekongin alueella ja Nicaraguassa päättyy, vapaaehtoistyön ohjelma loppuu, kampanjointi ja koulutukset vähenevät. Järjestön Helsingin toiminnoista ja lähetettyjen työtekijöiden pesteistä vähenee yhteensä 22 henkilötyövuotta. Lisäksi kehitysmaissa paikalta palkatusta työvoimasta vähenee noin 13 henkilöä.

Kepan järjestämä Me välitämme -mielenilmaus vastuullisen Suomen puolesta Helsingissä .

Kehitysleikkausten vastustajat: "Meitä hävettää hallituksen itsekäs politiikka"

Tiistain mielenilmauksessa kehitysministeri Lenita Toivakalle luovutettiin yli 41 000 ihmisen allekirjoittama vetoomus kehitysyhteistyön puolesta.

Yli 41 000 allekirjoittajaa vastustaa kehitysyhteistyöleikkauksia – vetoomus luovutetaan tänään

Kehitysyhteistyöleikkauksia vastustavan mielenosoituksen yhteydessä vetoomus luovutetaan kehitysministerille.

Avustustyöntekijä Sanaan kentällä.

Pakolaisapu aloittaa yt-neuvottelut

Pakolaisapu kertoo, että ulkoministeriön sille myöntämä tuki pienenee lähes 40 prosenttia ensi vuoden alusta.

Köyhien ja rikkaiden valtioiden kehitysrahoituskokous.

YK-kokous kehitysrahoituksesta ei löytänyt sopua rikkaiden ja köyhien välille

Kehitysmaat toivovat kokoukselta tehokasta tulppaa veronkiertona karkaaville rahavirroille, mutta vanhat teollisuusmaat eivät suostuneet muutoksiin.

Nainen kerää kanalasta kananmunia.

Kehitysyhteistyöjärjestöt: Suomen kehitysyhteistyö laski samalle tasolle Romanian kanssa

Aamu-tv:ssä keskustelleet kehitysyhteistyöjärjestöjen edustajat ovat huolissaan rajujen leikkausten pitkäkestoisista vaikutuksista Suomen kehitysyhteistyöhön.

Nepalilaispoika juo kaivosta.

Hallitus leikkaa kehitysrahoja – Tulossa irtisanomisia kotimaassa

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa aloittaa yt-neuvottelut. Irtisanominen uhkaa pahimmillaan kymmeniä työntekijöitä.

Festivaalialue.

Muhammed-kuvat eivät pääse Maailma kylässä -festivaaleille

Festivaaleille kaavailtu Sananvapauskylä perutaan turvallisuussyistä. Tarkoitus oli pitää näytteillä osia Minä olen Charlie -näyttelystä, ja mukana olisi ollut piirroksia profeetta Muhammedista.

Al Gore piti puhettaan jättimäisen satelliittikartan edessä 10. joulukuuta 2014.

Ilmastokokous kompuroi loppusuoralla

Perun pääkaupungissa Limassa väännetään kättä YK:n ilmastokokouksen päätöspaperista.

Anja Luoma on Malawin lapset -kummilapsijärjestön perustaja.

Anja Luoma perusti kummilapsijärjestön "vahingossa" – video

Suurten tunnettujen kummilapsijärjestöjen rinnalle on syntynyt tällä vuosituhannella paljon pienen pieniä järjestöjä. Malawin lapset syntyi, kun Anja Luoma kävi Malawissa.

Ihmisiä parveilee Kampin kauppakeskuksessa

Kuluttajat aiempaa tiedostavampia - kulutusjuhla jatkuu silti

Eettisesti valmistettujen tuotteiden tarjonta ja kysyntä ovat kasvaneet viime vuosien aikana. Tiedostavien ostopäätösten ja valikoimien lisääntyminen ei kuitenkaan asiantuntijan mukaan tarkoita sitä, että maailmantaloudessa pelattaisiin tasapuolisilla säännöillä.

Mielenosoittajia pukeutuneina USA:n presidentti Barack Obaman, Japanin pääministeri Shinzo Aben ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin naamareihin Varsovassa 22. marraskuuta.

Ympäristöjärjestöt pettyivät ilmastokokouksen tuloksiin: "Sysimusta hiilikonferenssi"

Järjestöt arvostelevat Varsovassa järjestettyä YK:n ilmastokokousta siitä, ettei se pystynyt sopimaan sitovista päästötavoitteista.

Niinistö: Suomi lisää merkittävästi ilmastorahoitustaan kehitysmaille

Ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi keskiviikkona Varsovan ilmastokokouksessa pitämässään puheessa, että Suomen tarkoitus on lisätä kolmanneksella ilmastorahoitustaan kehitysmaille.

Kansalaisjärjestöt vaativat suuryrityksiä avaamaan kirjanpitoaan maakohtaisesti

Kansalaisjärjestöjen mielestä suuryritysten pitäisi joutua julkistamaan kirjanpitotietonsa maakohtaisesti. Näin verojen välttely tulisi vaikeammaksi. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan raportointivelvollisuus lisäisi vain byrokratiaa.

Yleisöä teltassa.

Maailma kylässä on Vuoden festivaali

Vuoden festivaali on valittu vuodesta 1999 alkaen tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta kehityksestä, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Henkilö kastaa kätensä raakaöljyyn.

Yritysvastuu - sanahelinää vai todellisia tekoja?

Miten sama yritys voi samaan aikaan olla vastuullisin ja vastuuttomin? Mitä yritysvastuu ylipäänsä takaa? Mitä iloa on hallituksen periaatepäätöksestä yritysvastuusta? Yle Uutiset kysyi näitä kysymyksiä kansalaisjärjestöiltä.

Laivoja Sköldvikin jalostamon laiturissa.

Yritysten vastuuraportointi voi tulla pakolliseksi

Jos EU-komission ehdotus lainmuutoksesta hyväksytään, suuryritysten vastuuraportointi tulee pakolliseksi. Myös Suomen hallitus on tehnyt periaatepäätöksen, että Suomi nostetaan yhteiskuntavastuun edelläkävijäksi. Vastuun määritteleminen on kuitenkin hankalaa.

Sosiaalipornoksi teilattu nettidokumentti kaikkien aikojen nopeimmin levinnyt viraalivideo

Netissä kulovalkean tavoin leviävää Kony 2012 -videota on katsottu jo 100 miljoonaa kertaa, ollen siten kaikkien aikojen nopeimmin levinnyt viraalivideo. Kehitysapujärjestö Kepa kuitenkin teilaa kampanjan jyrkästi.

Moni korruptoitunut maa saa Suomelta kehitysapua

Kansainvälisen korruptiovertailun mukaan kuudessa Suomen kahdeksasta tärkeimmästä kehitysyhteistyömaasta esiintyy räikeää korruptiota. Viranomaisten mukaan kehitysyhteistyötä ei kuitenkaan tulisi lopettaa, sillä se on tehokkain tapa edistää maissa hyvää hallintoa.

Kansalaisjärjestöt pettyivät ilmastosopuun

Kansalaisjärjestöt ovat pettyneet YK:n ilmastokokouksessa Durbanissa saavutettuun sopuun. Järjestöjen mukaan päätös Kioton sopimuksen jatkosta ja suunnitelma uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen valmistelusta olivat laiha sopu, joka jättää useita tärkeitä kohtia auki.

Näkymä Hongkongista, kun ilmansaastepilvet peittävät kaupungin.

Asiantuntija: Ilmastopäätöksillä on kiire

Kaikki raportit kertovat, että ilmastonmuutokseen pitäisi vastata niin pian kuin mahdollista, kertoo Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hakkarainen. Hakkaraisen mukaan Durbanissa on rauhallinen ja odottava tunnelma ja päätöstekstejä odotellaan.

Kepan uusi puheenjohtaja tulee yliopistosta

Kehitysyhteistyöjärjestö Kepa saa uuden puheenjohtajan yliopistomaailmasta. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan lehtori ja teologian tohtori Elina Vuola aloittaa järjestön keulassa ensi vuoden alusta. Toimikausi kestää kaksi vuotta.

Kepa: Hallitus luopuu kehitysaputavoitteesta

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan mukaan uusi hallitusohjelma merkitsee käytännössä sitä, että Suomi luopuu tavoitteestaan nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Tärkeä kehitysyhteistyön muoto on kaivojen rakentaminen

Enemmistö pitäisi kehitysyhteistyömäärärahat ennallaan

Yli puolet suomalaisista pitäisi Suomen kehitysyhteistyömäärärahat nykytasolla. Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan teettämän selvityksen mukaan myönteisimmin kehitysmaiden taloudelliseen tukemiseen suhtautuvat alle 10 000 euroa vuodessa ansaitsevat.

Järjestöt toivovat sinipunasta turvaa perussuomalaisilta

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan kehitysavun ja ruotsin opetuksen tulevaisuudesta alkavalla hallituskaudella. Järjestöt toivovat, että hallitusneuvotteluihin valmistautuvat kokoomus ja SDP eivät muuta linjaansa perussuomalaisten takia.

people sitting in park

Kesäfestivaalien talous näyttää hyvältä

Tulevan kesän festivaalien talousnäkymät vaikuttavat hyviltä. Rahoituksia ei ole leikattu, ja rahaa on tullut valtiolta tapahtumille jopa lisää. Tapahtumiin odotetaan myös runsaasti yleisöä, sanoo festivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

Minna Sirnö kruunattiin eduskunnan peukkukuningattareksi.

Sirnö ja Salolainen eduskunnan aktiivisimmat maailmanparantajat

Kansalaisjärjestöjen verkosto Globbarit on nimennyt kansanedustajat Minna Sirnön (vas.) ja Pertti Salolaisen (kok.) eduskunnan maailmanparantajiksi. Globbareiden mukaan palkitut ovat kuluvalla vaalikaudella puolustaneet ahkerimmin reilua ilmasto- ja kauppapolitiikkaa.

Kansalaisjärjestöt: Askel kohti ilmastosopimusta - Kioton jatko jäi auki

Kehitys- ja ympäristöjärjestöt kehuvat Cancúnin kokousta siitä ,että sopu on askel kohti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen syntymistä vuoden päästä Etelä-Afrikassa. Useita tärkeitä kohtia jäi kuitenkin auki, kuten Kioton pöytäkirjan jatko. Suuria teollisuusmaita moititaankin jo valmiiksi alhaisten odotusten madaltamisesta.

Ympäristöjärjestöt vaativat Suomea ja EU:ta painostamaan Japania sopuun Cancúnissa

Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt vaativat Japanin taivuttamista Kioton pöytäkirjan jatkon taakse. Japani on ilmoittanut vastustavansa jatkoa. Järjestöjen mukaan Japanin kanta hankaloittaa kansainvälisen ilmastosopimuksen saavuttamista.

Huvijahteja ja kookkaita purjeveneitä Monacon satamassa.

Veroparatiisit kukoistavat edelleen

Kansainvälinen veronkierto aiheuttaa edelleen huomattavan varjotalouden. Suurimpiin kärsijöihin kuuluvat kehitysmaat, joista valuu kehitysapuun verrattuna lähes kymmenkertainen rahavirta veroparatiiseihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuu YK:n istuntosalissa New Yorkissa

Vuosituhattavoitteiden toteutus ontuu juhlapuheista huolimatta

Kansainvälinen yhteisö on vakuuttanut New Yorkissa sitoutumistaan YK:n vuosituhattavoitteiden toteuttamiseen. Maailman köyhyyden ja nälän puolittamiseen tähtäävien tavoitteiden seurantakokous päättyy myöhemmin keskiviikkona. Kansalaisjärjestöistä kokous saa jo nyt kritiikkiä.

Sudanilaisnaisia matkalla keräämään polttopuuta

Kehitysyhteistyö murroksessa - etelä auttaa etelää omilla ehdoillaan

Kansainväliseen kehitysyhteistyöhön on tulossa voimalla uusia toimijoita. Etelä tukee nyt etelää, entisen pohjoinen-etelä-akselin lisäksi. Uusia avustajamaita ovat Kiinan johdolla Intia, Venäjä, Venezuela, Iran ja Saudi-Arabia. Maat ovat nykyisiä tai nousevia kauppamahteja, kaikki merkittäviä poliittisia pelaajia maailmanpolitiikan kentillä.

Maailma kylässä -festivaali kiinnosti 70 000 kävijää

Suomen festivaalikesä on nyt avattu. Maailma kylässä -ilmaisfestivaali kasvatti viimevuotista kävijämääräänsä ja houkutteli runsaasti ihmisiä Helsingin Kaisaniemeen viikonlopun aikana.

Mahdollisuuksien torilla vuonna 2009.

Mahdollisuuksien torilla kaikki on mahdollista

Vienankarjalainen ja kongolainen perinnemusiikki raikavat lauantaina Kajaanissa järjestettävässä monikulttuurisessa tapahtumassa. Raatihuoneentorilla koolla olevalla Mahdollisuuksien torilla on yhteisenä teemana ilmastonmuutos.

Sinnemäki, Vanhanen, Katainen, Wallin selittämässä budjettikehystä.

"Kehyspäätös petti kehitysmaat"

Suomalaiset kehitysjärjestöt pitävät hallituksen kehyspäätöstä vaarallisena esimerkkinä muille maille. Kehysriihi ottaa Suomen lupaaman ilmastorahoituksen virallisesta kehitysyhteistyörahoituksesta. Järjestöjen mukaan näin jatketaan peittoa leikkaamalla sitä toisesta päästä.

Group Denounces “Statistical Trickery” in Calculating Development Funding

The Service Centre for Development Cooperation (KEPA) has criticised Finland for spending development aid on refugees living in Finland. According to KEPA, funding should increasingly go to poor countries; expenses incurred from receiving refugees should not be included in development funding.

Kehitysmaiden rahat valuvat veroparatiiseihin

Länsimaat antavat kehitysmaille vuosittain noin 80 miljardin edestä kehitysapua. Kuitenkin lähes kymmenkertainen rahavirta valuu kehitysmaista veroparatiiseihin, jotka tallettavat liikoja kysymättä kehitysmaissa toimivien yritysten voitot.

Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrynen

Kehitysyhteistyörahoista väännetään kättä

Ulkoministeriö on julkaissut uudet kehitysyhteistyön vesi-, metsä- ja ympäristöstrategiat. Suunnitelmissa vaaditaan riittäviä resursseja, vaikka hallitus on juuri perunut kehitysyhteistyömäärärahan korotukset. Nyt kiistellään siitä, pitäisikö kehitysyhteistyöbudjettia kasvattaa turvapaikanhakijoista koituvilla kuluilla.

Kepa: Hallitus pyörsi päätöksensä kehitysavusta

Varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat kasvavat hallituksen mukaan ensi vuonna noin 4 miljoonalla eurolla. Tämä on 60 miljoonaa euroa vähemmän kuin kehyspäätöksessä suunniteltu lisäys. Kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden järjestöjen kattojärjestön Kepan mielestä hallitus todellisuudessa leikkasi kehitysapua.

Ensi vuoden talousarvion sopu häämöttää

Neuvotteluista saatujen tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat pääsivät jo aamulla sopuun budjettiesityksen sisällöstä. Yksityiskohdista neuvotellaan vielä yksittäisten ministeriöiden osalta. Hallitus kaapii työllisyysrahoja 50:stä budjetin eri kohdasta.

Järjestöjen ilmoitus Helsingin Sanomissa

Kansalaisjärjestöt vetoavat hallitukseen lehti-ilmoituksella

Joukko kansalaisjärjestöjä vetoavat hallitukseen Helsingin Sanomissa julkaisemassaan lehti-ilmoituksessa. Järjestöt vastustavat hallituksen aikeita vähentää apuaan kehitysmaille.

Kepa: Huhut kehitysyhteistyön leikkauksesta shokki

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa arvostelee rajusti hallituksen suunnitelmia leikata kehitysyhteistyömäärärahoja ensi vuoden budjetissa. Kepa pitää shokeeraavana keskustelua siitä, että vastuun Suomen talousvaikeuksista joutuisivat kantamaan kehitysmaiden köyhät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle