Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtio haluaa sata reseptihoitajaa lisää – lääkkeitä määräävät hoitajat ovat nopeuttaneet potilaiden hoitoa

Reseptejä määrääviä hoitajia on tällä hetkellä 500. Lääkäripulasta kärsivillä alueilla reseptihoitaja voi olla pelastava lisäapu.

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Valtio pisti rahaporkkanaa peliin. Kymmenien reseptihoitajien kouluttamisesta maksettiin työnantajille korvauksia.

Perjantai 13.12.2019 (radio)

Konservatiivipuolue voitti Britannian vaalit. Sähköauto on edullinen käyttää. Sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä laajenee. Lucia tuo valon pimeään talveen.

Antibiotic use down by a third in last decade

Last year in Finland, doctors wrote out one million fewer antibiotics prescriptions than ten years prior.

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen käyttömahdollisuus laajenee

Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä.

Hoitajien ote resepteistä vahvistuu – oikeutta määrätä tiettyjä lääkkeitä puhelimessa kaavaillaan

Reseptihoitajat voivat tulevaisuudessa työskennellä esimerkiksi neuvoloissa. Suunnitelmissa on myös asetusmuutos, jonka myötä virtsatietulehdukseen voisi saada avun ilman vastaanottokäyntiä.

Majority of adults in Finland regularly take prescription medication, survey finds

Nearly one-fifth of respondents said they were only vaguely aware of why they use their medication.

Reseptihoitajien virheet hyvin harvinaisia – Tulevaisuudessa sairaanhoitaja voi kirjoittaa yhä useamman reseptin

Ensimmäiset sairaanhoitajat saivat rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä vuonna 2012.

Hoitajien rajattu reseptioikeus laajenemassa uusiin toimintoihin

Hallitus on esittänyt, että lakimuutos tulisi voimaan lokakuun alusta.

Concern over antibiotic use in Finland

Two well-known doctors say that antibiotics are prescribed needlessly in Finland.

Daily: Finnish Medical Association opposes broader prescription rights for nurses

If a proposed reform goes through nurses could get expanded powers to prescribe drugs--and more nurses would be eligible for the license to prescribe.

Medical watchdog: Doctors too lax with opioid prescriptions

Finland's Supervisory Authority for Welfare and Health (Valvira) says that some doctors are not careful enough about prescribing highly-addictive pharmaceuticals. Meanwhile police say that such drugs are also widely available on city streets.

Lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia jo yli 300 – osa kunnista kitsastelee palkkauksessa

Tehy kummeksuu kuntatyönantajan pihistelyä palkkauksessa, koska reseptihoitajat vapauttavat lääkärit vaativampiin tehtäviin.

Lahti pharmacy suspected of getting prescriptions wrong

Regulators suspect a pharmacist in Lahti has sold customers the wrong medicines. The Finnish Medicines Agency says that there's no reason to believe anyone's health was endangered by the mixup, but it will seek to revoke the pharmacist's license and has asked the police to investigate.

Lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia halutaan lisää – "hoitajalla on aikaa kuunnella ja neuvoa"

Sairaanhoitajien oikeutta määrätä lääkkeitä halutaan laajentaa. Kokemukset hoitajien lääkkeenmääräämisoikeudesta ovat olleet hyviä: hoitajilla on aikaa kuunnella potilasta ja neuvoa terveysasioissa yleistajuisesti.

Lääkeresepti on yhä useammin hoitajan kirjoittama

Sairaanhoitajien kirjoittamien reseptien määrä nousee vauhdilla, vaikka niiden kokonaismäärä on vielä vähäinen. Puolentoista vuoden aikana hoitajat ovat määränneet reilut 3000 reseptiä.

Doctor suspected of handing out dodgy prescriptions on Russian border

The physician allegedly prescribed large volumes of central nervous system drugs to street gangs and a Russian clinic.

Sairaanhoitajien oikeus kirjoittaa reseptejä laajentunee

Sairaanhoitajilla on tällä hetkellä kapea oikeus määrätä reseptilääkkeitä. Laajentunut oikeus määrätä lääkkeitä helpottaisi hoitajien työtä ja vähentäisi lääkäreiden työtaakkaa.

Risikko: Työn kelpoisuusehtojen väljentäminen tarkoittaa työnjaon muuttamista

Ministerin mielestä ei sosiaali- ja terveyspuolen töissä kelpoisuusehtoja ei voida laskea.

Kansanedustaja: Reseptihoitajia koulutettava lisää

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kiittelee sairaanhoitajien rajattua lääkkeenmääräämisoikeutta, koska se säästää resursseja ja lyhentää jonotusaikoja.

Reseptihoitajat saavat kohtuullisen korvauksen

Vastikään lisäkoulutuksen kautta reseptinkirjoitusoikeuden hankkineet hoitajat saavat Etelä-Karjalassa kohtuullisen korvauksen työstään. Kaikkialla Suomessa ei kuitenkaan ole näin. Hoitajat ovat joutuneet taistelemaan oikeuksistaan.

Kunnat käyvät reseptihoitajan kukkarolla - Tehy hämmästelee

Ammattiliitto Tehy suosittelee lääkkeitä määräävälle sairaanhoitajalle 500-800 euron kuukausittaista palkanlisää. Osa kunnista maksaa kuitenkin vain 300 euroa. On myös kuntia, jotka haluavat sairaanhoitajan maksavan omasta pussistaan 5 000 euron lisäkoulutuksen.

Lisää reseptihoitajia lääkäripulaa helpottamaan

Toinen ryhmä reseptejä kirjoittavia sairaanhoitajia valmistuu keskiviikkona Jyväskylässä. Ryhmä on kooltaan viisitoista henkeä, ja heidän kouluttajansa ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

Hankasalmisilla kahden kuukauden jono lääkäriin

Lääkäripula on koetellut Hankasalmea alkuvuoden ajan. Hankasalmella on neljä lääkärin virkaa, mutta työssä on ollut vain kaksi lääkäriä.

Mäntylä: Hoitajien reseptikoulutus tärkeä lisä

Sallalainen kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps) pitää sairaanhoitajien mahdollisuutta määrätä lääkkeitä tärkeänä lisänä terveyspalveluihin Lapissa. Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta tulisikin Mäntylän mielestä lisätä.

Sairaanhoitajien reseptikoulutusta ollaan laajentamassa

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu odottaa viiden muun ammattikorkean kanssa sairaanhoitopiirien ja kuntien päätöksiä siitä, sitoutuvatko nämä työnantajina maksamaan sairaanhoitajien täydennyskoulutuksen. Koulutus olisi mahdollista aloittaa jo ensi syksynä.

"Sairaanhoitajan pitää tuntea rajansa"

Etelä-Karjalassa valmistui keskiviikkona ensimmäiset lääkkeenmääräämiskoulutuksen käyneet sairaanhoitajat. Valmistuneista sairaanhoitajista 13 työskentelee Eksotessa. Sairaanhoitaja Tytti Summanen vakuuttaa, etteivät sairaanhoitajat aio mennä liikaa lääkäreiden alueelle.

Finland set to licence medical cannabis

The country’s pharmaceutical authority, Fimea, says an official decision is expected within a few weeks.

Sairaanhoitajat kirjoittivat ensimmäiset reseptinsä

Ensimmäiset pohjalaiset sairaanhoitajat ovat päässeet hyvin alkuun lääkemääräyksien antamisessa potilaille. Valvira myönsi reilu kuukausi sitten rajatun reseptin kirjoitusoikeuden 38 hoitajalle. Kaksi heistä työskentelee JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän palveluksessa.

Ensimmäisille hoitajille reseptioikeuksia

Valvira on myöntänyt 38:lle sairaanhoitajalle oikeuden kirjoittaa muun muassa antibiootti- ja ehkäisypillerireseptejä. Oikeuden saaneet hoitajat ovat käyneet läpi erityisen koulutuksen.

Reseptihoitajista odotetaan apua arkeen

Pioneerikaksikon toimintaa seurataan Sulkavalla ja Rantasalmella ennen uusia koulutettavia.

Sairaanhoitajat Marianne ja Mirja saavat nyt määrätä lääkkeitä

Ensimmäiset reseptihoitajat ovat valmistuneet tänä keväänä Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Nämä sairaanhoitajat saavat määrätä potilaalle lääkkeitä - tosin rajatusti.

Pian lääkereseptin voi saada myös hoitajalta

Suomessa koulutetaan paraikaa sairaanhoitajia lääkemääräysten kirjoittamiseen. Keski-Suomessa koulutuksessa on 26 sairaanhoitajaa ja Oulussa ja Pohjois-Karjalassa yhteensä parikymmentä. Jämsässä on laskettu, että jo pienilläkin muutoksilla reseptien kirjoittamisessa voidaan saavuttaa merkittävät säästöt terveydenhuollossa.

Hoiva-avustajien toimenkuvassa vielä tarkennettavaa

Lohjalla on käynnistynyt hoiva-avustajakoulutus. Koulutuksen aloittaneet ovat tulevasta työstä innoissaan, mutta SuPer pelkää heidän astuvan palkkakuoppaan.

Reseptihoitajat aloittivat opintonsa

Saimaan ammattikorkeakoulussa on aloittanut uudenlaisen lisäkoulutuksen ensimmäinen 16 sairaanhoitajan ryhmä. Noin vuoden päästä he voivat määrätä rohdot vaikkapa silmätulehdukseen tai angiinaan, mutta myös muu osaaminen syvenee.

Pääkaupunkiseutu suitsii sekakäyttöä

Pääkaupunkiseudun kunnat kiristävät yleisesti väärinkäytettyjen lääkkeiden määräämistä, kirjoittaa Mediuutiset. Koko maassa bentsodiatsepiinien myynti on laskenut kymmenessä vuodessa kolmanneksen.

Reseptikoulutus maksaa Etelä-Karjalassa

Sairaanhoitajien reseptikirjoituskoulutus maksaa opiskelijalle Saimaan ammattikorkeakoulussa muita ammattikorkeakouluja enemmän. Opetusministeriö ei ole osoittanut ammattikorkeille rahaa uuden koulutuksen järjestämiseen, joten oppilaitokset ovat joutuneet pohtimaan keinoja kustannusten kattamiseksi.

Sairaanhoitajat määräävät pian lääkitystä

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa aloitettu jatkokoulutus tuo rajoitetun lääkkeenmääräysoikeuden myös sairaanhoitajille. Hoitajat koulutetaan lääkeaineiden käytössä lääkäreiden tasoisesti, mutta heidän oikeutensa määrätä lääkkeitä ja todeta sairauksia on rajattu asetuksella.

Sairaanhoitajien reseptikoulutus alkaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu aloittaa tänään kouluttamaan sairaanhoitajia reseptinkirjoitukseen. Koulutuksen tavoitteena on, että hoitajat voisivat itsenäisesti määrätä lääkkeitä terveyskeskuksissa ja vastaanotoilla.

Sairaanhoitajien reseptikoulutukseen tiukka seula

Sairaanhoitajien rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen tähtäävä koulutus on pyörähtänyt käyntiin Oulun seudun, Jyväskylän ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa.

Most Finns Opt for Cheaper Prescription Medicines

A majority of Finns give high marks to legislation giving them a choice in prescription medicines. A survey carried out by the University of Eastern Finland shows over 80 percent favour the reform.

Sairaanhoitajien lääkekoulutus alkaa ensi syksynä

Sairaanhoitajien reseptikirjoituskoulutus alkaa jo tänä keväänä kolmessa kaupungissa. Saimaan ammattikorkeakoulun lisäksi ensi syksynä mukaan tulee ainakin 4 ammattikorkeakoulua.

Pharmacies Deal with Thousands of Incorrect Prescriptions

Pharmacies in Finland have to deal with over half a million unclear or inaccurate prescriptions for medicines annually. Checks also uncover forged prescriptions and even fake physicians. In some cases, doctors can even lose their right to prescribe medicines.

Apteekit selvittävät paljon virheellisiä reseptejä

Apteekit joutuvat selvittelemään yli puoli miljoonaa epäselvää tai virheellistä lääkereseptiä vuodessa. Selvitysten kautta on paljastunut myös valelääkäri ja paljon reseptiväärennöksiä. Valvira poistaa vuosittain vain muutamilta lääkäreiltä reseptinkirjoitusoikeuden.

Cholesterol-Lowering Drugs May Not Save Lives

Drugs for reducing blood cholesterol levels may not prevent heart attacks after all. Although statins do lower blood cholesterol, many doctors and researchers point out that statin use has not been shown to significantly reduce mortality rates.

Reseptinkirjoituskoulutus kiinnostaa

Sairaanhoitajien rajattu lääkkeenmäärämiskoulutus alkaa vuoden 2011 alussa kolmella paikkakunnalla. Koulutusta järjestetään aluksi Jyväskylässä, Oulaisissa ja Pohjois-Karjalassa.

Ruotsinkielisille hoitajille reseptioppia Vaasassa

Ruotsinkielisen Novian Vaasan yksikössä järjestettävä koulutus kestää puolitoista vuotta. Koulutus tulee helpottamaan ainakin pienten paikkakuntien terveyskeskuksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle