Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä

Savu soten taistelutantereella alkaa hälvetä ja uudistuksesta näyttää vihdoin tulevan totta. Esitys on nyt monella tapaa enemmän mahdollinen kuin aiemmat, mutta montaa asiaa joudutaan vielä hiomaan, erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Savonlinnan sairaalan palvelut turvattava lailla

Etelä-Savossa on toivottu, että alueen molemmat sairaalat voivat jatkaa päivystystoimintaa sote-uudistuksen jälkeenkin. Nyt tehdyn muutosehdotuksen myötä toive näyttää olevan toteutumassa.

Kuohunta Korpelan Voiman ympärillä jatkuu – erotetun hallituksen puheenjohtaja puolustaa entisen toimitusjohtajan erorahoja

Kuntayhtymän entinen toimitusjohtaja ja edellisen yhtymähallituksen puheenjohtaja kiistävät, että toimitusjohtajan erorahojen maksamisessa olisi tehty virheitä.

Essoten alueella todettiin viikonloppuna kolme koronavirustartuntaa

Kuntayhtymä Essote on koronaviruksen leviämisen suhteen perusvaiheessa.

Koronavirustilanne rauhoittumaan päin Etelä-Savossa – uusia tartuntoja ei ole ilmennyt alueella muutamaan päivään

Molemmat kuntayhtymät ovat koronaviruksen leviämisen suhteen vähiten vakavalla, eli perustasolla.

Kunnat muuttuvat tulevalla vaalikaudella paljon – valtuutetut saavat kontolleen nykyistä vähemmän tehtäviä, mutta silti edessä saattavat olla madonluvut

Kuntavaaleissa valittavien uusien valtuutettujen pitää valmistautua muuttuviin kuntiin. Sote-uudistus vie kunnilta tehtäviä, mutta myös rahaa. Minkälaisessa kunnossa on kunnan talous nyt ja minkälaisia ovat valtionosuudet uudistuksen jälkeen, ratkaisee paljon.

Hovioikeus palautti Kihniön ja Parkanon sote-kiistan takaisin käräjäoikeuteen

Kihniön kanteet koskevat sopimusrikkomuksista johtuvia vahingonkorvaus- ja hinnanalennusvaatimuksia. Parkanon kaupunki on vaatinut, että Kihniön valitus hovioikeuteen hylätään.

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä kiteytti palveluasenteensa ja hyväksyi strategian – palveluasenteen kiteyttää uusi kaksikielinen tunnuslause

Tammikuussa 2022 toimintansa aloittavan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän strategia on valmis ja hyväksytty kuntayhtymän valtuustossa. Organisation palveluasennetta kuvaamaan valittiin kaksikielinen "Hei, kuinka voin auttaa?” "Hej, hur kan jag hjälpa dig?” -tunnuslause.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

Seitsemän kuukautta liikaa erokorvauksia toimitusjohtajalle – Korpelan voiman edellinen hallitus ylitti valtuutensa, nyt tutkitaan, joutuvatko hallituksen jäsenet pulittamaan summan takaisin

Kevään aikana on suoritettu kohdennettu tarkastus, jossa havaittiin, että edellinen kuntayhtymän hallitus ylitti toimivaltansa päättäessään joulukuussa 2019 sen aikaisen toimitusjohtajan eropäätöksestä sekä -korvauksesta.

Mikkelissä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa – terveyspalvelujen johtaja: yhden tartunnan lähde vielä epäselvä

Kuntayhtymä Esosten alue on koronaviruksen leviämisen suhteen vähiten vakavimmalla, eli perustasolla.

Iäkäs pariskunta eristettiin toisistaan koronan alussa lainvastaisesti 3 kuukaudeksi – oikeusasiamiehen päätös paljasti myös muita virheitä

Kuopiolainen Markku Koljonen teki vanhempiensa kohtelusta kantelun oikeusasiamiehelle. Avioparille ei oltu annettu mahdollisuutta asua yhdessä. Viime vuoden keväänä he eivät saaneet tavata toisiaan Siun soten palveluyksikössä kolmeen kuukauteen.

KSML: Saarikan johtaja Mikael Palola irtisanoutuu tehtävästään

Mikael Palola siirtyi valmistelemaan Saarikan perustamista vuonna 2007.

Neljä koronavirtustatartuntaa todettu viikonloppuna Essoten alueella – myös kertaalleen rokotettu menehtynyt

Alueella kerrotaan olevan osastohoidossa on useita koronapotilaita, mikä vaikuttaa kuntayhtymän muihin palveluihin tällä viikolla. Essoten alue on edelleen koronaviruksen leviämisen suhteen vähiten vakavimmalla tasolla, eli perusvaiheessa.

Uudeksi Keski-Suomen maakuntajohtajaksi on valittu yksimielisesti Pekka Hokkanen

Makuntavaltuusto on vahvistanut valinnan perjantaina. Sekä haastatteluryhmä että maakuntaliiton hallitus olivat jo aiemmin yksimielisiä siitä, että Pekka Hokkanen oli pätevin tehtävään.

Essoten alueella todettu kaksi koronavirustartuntaa – tilanteen kerrotaan olevan rauhoittumassa

Kuntayhtymä on koronaviruksen leviämisen suhteen perustasolla.

Kainuuseen laajan päivystyksen sairaala? Kainuun sote haluaa mahdollisuuden muuttaa keskussairaalan asemaa, jos se on tarpeen

Viisi kuntayhtymää tai sairaanhoitopiiriä on esittänyt toiveen saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan aseman. Kainuu voisi arvioida tulevaisuudessa laajan päivystyksen sairaalan tarvetta, siksi ehdotus koetaan tärkeäksi.

Viisi sairaanhoitopiiriä haluaa mahdollisuuden saada laajan päivystyksen sairaalan – lähettivät kirjelmän eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sairaanhoitopiirit ja kuntayhtymät ovat kirjelmöineet sen puolesta, että saisivat laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan niin halutessaan. Aloite kirjelmään lähti Kymenlaakson ja Etelä-Savon sairaanhoitopiireistä.

Kuusi uutta koronavirustartuntaa Essoten alueella – suurin osa todettu Mikkelissä

Tällä viikolla Essoten alueella on todetty yhteensä 17 koronavirustartuntaa. Kuntayhtymän alue on koronaviruksen leviämisen suhteen edelleen perusvaiheessa.

Hoitajapula vaivaa Kainuuta – osalla osastoista toimintaa joudutaan sulkemaan kesälomien ajaksi

Tulevan kesän ennakoidaan olevan hankala, sillä kesätyöntekijöitä on ollut tavallista vaikeampi löytää. Hoitajapulan syynä ovat koronatilanne, sairaanhoitajaksi opiskelevien kesäopinnot sekä uudet yksiköt, joissa hoitajien tarve on kasvanut.

Jälleen viisi koronavirustartuntaa Essoten alueella – tartuntoja Mikkelissä ja Pieksämäellä

Tartuntojen jäljitys on edelleen kesken. Altistuneiden ja karanteeniin asetettujen määrä on jo lähes sata henkilöä.

Etelä-Savossa rokotuksia yhä nuoremmille – Essotelle tulossa iso erä rokotteita

Pieksämäellä aletaan rokottaa yli 40-vuotiaita ja Essoten alueella jo alle 30-vuotiaatkin voivat varata ajan rokotukseen.

Essoten alueella kuusi uutta koronavirustartuntaa – altistumisia myös Mikkelin keskussairaalalla

Kuntayhtymä Essote on koronaviruksen leviämisen suhteen perustasolla.

Turku tavoittelee kuntayhtymää seutuyhteistyön tiivistämiseksi

Päätöksentekoelimissä millään kunnalla ei olisi yksinään enemmistöä. 

Pohjois-Karjalan sote on maan tehokkain, mutta sillä on hintansa – Kätilö: “Tämä on 30 vuoden urani surullisinta aikaa”

Julkinen terveydenhuolto on rikki, ja viisi vuotta sitten Pohjois-Karjala päätti korjata sen. Nyt tehokkuusluvut ovat Suomen kauneimmat, mutta jäljelle jäi uupuneiden ja vihaisten lääkärien ja hoitajien harvenevat rivit. Mitä tapahtui?

Pirkanmaan muutosjohtaja perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta: "Paras uutinen 15 vuoteen"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala katsoo, että uutinen on hyvä erityisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin julkisomisteisten yhtiöiden Sydänsairaalan ja Coxan kannalta. Ne voivat jatkaa Pirkanmaalla, jos sellainen erillislaki säädetään.

AVIn uusi määräys Keski-Pohjanmaalle laittaa myös kaupat huolehtimaan turvaväleistä – koronarajoituksia kiristettiin taas kahdeksi viikoksi

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto antoi tänään turvavälimääräyksen Keski-Pohjanmaalle. Toimijoilta edellytetään kirjallinen suunnitelma turvamääräysten noudattamisesta. Määräyksen piirissä ovat mm. yksityiset elinkeinonharjoittajat ja uskonnolliset yhteisöt.

Johtaja Juha Kinnunen: "Hyvinvointialue voisi aloittaa vuonna 2023" – perustuslakivaliokunnan lausunto sotesta on valmistunut

Mikäli uudistus etenee ripeästi ja hyvinvointialueet syntyvät, tarkoittaa tämä kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin lakkaamista, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen.

Riihimäen kotihoidossa on todettu koronatartunta – enintään 31 on altistunut virukselle

Riihimäellä on todettu perjantaina koronatartunta yhdellä kotihoidon yksikön työntekijällä. Altistuminen on tapahtunut maanantain ja keskiviikon välisenä aikana.

Lähes 2000 työntekijää saa "koronasatasen" – yksi heistä on Riikka Nivell-Juntunen: "Oli iloinen yllätys"

Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä neuvotellaan, maksetaanko henkilöstölle koronakorvauksia. Kotkan kaupunki päätti maksaa 150 euron kertaluontoisen korvauksen. Se kertoo muun muassa Katariinan päiväkodin työntekijöille, että heidän työtään arvostetaan.

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Ylivieskassa ja Nivalassa todettu kolme uutta tartuntaa, jotka kaikki liittyvät Kokkolan ketjuihin – nyt selvitetään altistuneiden määrää

Ylivieskan seudun sote-kuntayhtymä Kallio kertoo alueeltaan kolmesta uudesta koronatartunnasta, jotka todettiin eilen maanantaina. Kaksi tartunnoista on Nivalassa ja yksi Ylivieskassa.

Ylivieskan seudulla seurataan tarkasti Kokkolan koronaketjujen leviämistä

Kallion kuntayhtymän alueella on havaittu yksittäisiä tartuntoja ja useita altistumisia, jotka koskevat ainakin 80 henkilöä. Ylivieskassa ja lähikunnissa ei ainakaan vielä ole havaittu merkkejä herkästi tarttuvasta viruksen intialaismuunnoksesta.

Kuntatalouden kylmä kyyti jatkuu ensi vuonna – neljä kehityskulkua ennustaa, onko edessä leikkauksia ja veronkorotuksia

Sote-uudistus leikkaa veroprosentteja kaikissa Suomen kunnissa yhtä paljon. Menot vähenevät toteutuneiden kulujen mukaan, joten tehottomasti sote-palvelunsa järjestäneet kunnat hyötyvät uudistuksesta enemmän, arvioi kuntatalouden asiantuntija.

Mikkelissä todettu viikonlopun aikana kuusi uutta koronavirustartuntaa

Mikkelissä viimeaikaisten tartuntojen takia karanteeniin on asetettu yli 150 henkilöä.

Kuhmo tekee oikaisuvaatimuksen yhteispäivityksen loppumisesta, Suomussalmi harkitsee samaa

Kuhmon ja Suomussalmen terveysasemien viikonloppujen vastaanottotoiminta päättyy toukokuun lopussa. Kainuun soten yhtymähallitus päätti asiasta huhtikuun lopulla.

Enemmän yhteisiä harrastuksia ja paremmat mielenterveyspalvelut – Keski-Suomen perheiden sote-toiveet kartoitettiin ensimmäistä kertaa

Keski-Suomen sote-hankkeet ovat kysyneet perheiden ajatuksia sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluista. Vastauksia tuli yli 2000 perheeltä. Tyytyväisyyden lisäksi vastauksissa näkyi huoli mm. mielenterveyspalveluista ja hoitojonoista.

Kolme koronatartuntaa Essoten alueella – rokotusvauhti on hurjaa

Essoten laskujen mukaan 54,8 prosenttia alueen yli 16-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Kolme uutta tautitapausta ovat ensimmäiset sitten viime torstain.

Suojavarusteista tuli yksityisille sote-firmoille iso lasku, jonka maksajasta kiistellään yhä – STM: "Sopu olisi kaikkien etu, erityisesti asiakkaiden"

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä kuntien ja kuntayhtymien pitäisi korvata yksityisten hoivakotien ylimääräisiä suojavarustekuluja. Monin paikoin näin on tehtykin, mutta osa katsoo, ettei korvaamiselle ole perusteita. Kyse on isoista rahoista.

Sooloilu silmälääkäripalveluissa tuli kalliiksi – laittomasta hankinnasta seurasi 40 000 euron maksu

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä hankki silmälääkäripalveluita suorahankintana vuonna 2020. Markkinaoikeus on todennut, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

RKP:n Pohjanmaan piirin uusi toiminnanjohtaja on Jenni Ahlbäck

Toiminnanjohjtaja Jenni Ahlbäckin vastuulla on sekä RKP:n Pohjanmaan piirin piirin toiminta että talous. Ahlbäck toimi aikaisemmin piirin väliaikaisena toiminnanjohtajana.

Päijät-Hämeen sote-päätöksiä pattitilanteisiin ajavaan sopimukseen ei muutoksia – ongelmasta on vain keskusteltu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on huolissaan siitä, että perussopimus voi ajaa isoimmatkin päätökset umpikujaan. Kuntien keskusteluissa on jäänyt ilmaan se, mitä muutettaisiin ja onko se järkevää ennen sote-uudistusta.

Noin kolmannes kainuulaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen – yli 70-vuotiaista kymmenesosa rokottamatta

Kuntavaalien vaalitoimikuntien toimihenkilöt sekä kotiäänestyksestä huolehtivat henkilöt rokotetaan ennen muuta väestöä.

Yksityiset palveluntuottajat vastaan hallitus – näin sote-uudistuksen valmistelija vastaa uudistuksen arvostelijalle

Minkälainen on hyvinvointialueiden valta terveyspäätöksissä? Lue viisi väitettä ja vastaväitettä sote-esityksestä.

Riskiryhmäläinen ei saa rokotusaikaa Laukaassa, vaikka naapurissa Jyväskylä rokottaa jo perusterveitä – “Pitää jakaa tasapuolisesti”

Laukaassa on tällä hetkellä vapaita koronarokotusaikoja, sanotaan terveydenhoidosta vastaavasta kuntayhtymästä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ykkösriskiryhmäläisistä on jo valtaosa rokotettu – myös seututerveyskeskus laajentaa koronarokotuksia riskiryhmäläisille

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ykkösriskiryhmäläisistä jo 70-80 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Ravintoloiden aukioloaikoihin lievennyksiä Essoten alueella vielä tällä viikolla

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kuntien alueella käytössä ovat tiukemmat rajoitukset.

Korona-aika näkyy lastensuojelun kasvuna – vanhempien ja lasten vaikeudet pahentuneet, samalla tarjottavat palvelut heikentyneet

Sekä lastensuojelun asiakkaiden että lastensuojeluilmoitusten määrät ovat olleet kuntakyselyn mukaan reippaassa kasvussa kunnissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle