Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Habitat-sisustusketjun perustaja Terence Conran kuoli

Jo 1950-luvulla uransa aloittanutta Conrania on kuvailtu jopa brittiläisen elämäntavan mullistajaksi.

Yhdysvaltain presidentin ja Lontoon pormestarin sanasota sai jatkoa – Trump lainasi maahanmuuttovastaista mediapersoonaa Twitterissä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Lontoon pormestarin Sadiq Khanin sanasota on jatkunut jo yli kaksi vuotta.

Tuija Siltamäen kolumni: Bloggaaja teki jotain, joku suuttui, media soitti jne. – Mutta oli viikon somekohussa jotain kiinnostavaakin

Brittitubettajan saama vihapalaute osoittaa, ettei bloggaamista edelleenkään pidetä rahanarvoisena työnä ja että markkinointi on edelleen jotenkin likaista, kirjoittaa Ylen kolumnisti Tuija Siltamäki.

"Viiden sekunnin sääntö" ei päde, lattialle pudonnut ruoka alkaa likaantua heti

Tuore tutkimus kumosi yleisen käsityksen bakteerien tarttumisvauhdista. Toinen asia on, onko bakteereista haittaa.

Yli 2 000 vuotta vanha torni avattiin yleisölle Ateenassa

Tuulten torniksi kutsuttua rakennusta pidetään maailman ensimmäisenä sääasemana. Se toimi myös kellotornina ennen kuin se ryöstettiin roomalaisaikana.

Nykytaiteen brittitähti Mark Wallinger tekee mitä huvittaa: Olen tarpeeksi vanha luopuakseni häpeästä

Lauantaina Mäntässä avautuvan Mark Wallingerin teoksia yhdistää se, että ne eivät muistuta toisiaan lainkaan. Brittitaiteilija on urallaan muun muassa hillunut karhupuvussa berliiniläismuseossa, ostanut ravihevosen, jonka on nimennyt Todelliseksi Taideteokseksi ja vienyt poliisin purkaman Irak-mielenosoituksen taidegalleriaan. Nyt poliittinen ja humoristinen taiteilija keskittyy identiteettiin, erityisesti omaansa.

Viikko tieteessä: Tulostettuja kehonosia ja pariskuntien yhteinen vastustuskyky

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Ilmiriita imurista – Dyson syytti Bosch-Siemensiä pölynimurin manipuloinnista ja hävisi oikeudessa

Brittiläinen imurivalmistaja Dyson väittää Bosch-Siemensin harhauttavan kuluttajia, sillä saksalaisimurit käyttävät pölypussin ollessa täynnä enemmän sähköä kuin tyhjänä. EU:n energiamerkinnän saamiseksi imurit testataan pussi tyhjänä, mutta Dysonilla ei pölypussia ole. Tuomio tuli EU-tuomioistuimessa, mutta riita ei ratkennut.

Uusi kansainvälinen raportti: "Ilmastonmuutos tulee nähdä uhkana kansalliselle turvallisuudelle"

Uudessa kansainvälisenä yhteistyönä laaditussa Ilmastonmuutos: Riskiarvio –raportissa kartoitetaan ilmastonmuutoksen riskejä ja niiden pahimpia seurauksia. Raportin mukaan ilmastonmuutoksen luomat uhat on otettava vakavammin huomioon myös kansallisessa päätöksenteossa.

Tilkkutyö on naisten laji: "Yhdistyksessä on 1600 naista ja yksi mies"

Valtakunnalliset tilkkupäivät kokosivat yli 350 tilkkuilijaa Raumalle. Tapahtuman yhtenä järjestäjänä toimivan Raumlaiset tilkungokkoja -ryhmän Raija Lehtorinteen mukaan tilkuntekeminen on edelleen naisvaltainen ala. Miehille olikin tilkkupäiville vapaa pääsy.

Äitiyspakkaus kehittyy mutta pahvilaatikkosänky pysyy – vertaile videolta eri vuosikymmenten pakkauksia

Nettijuttu pahvilaatikossa nukkuvista suomalaisvauvoista on brittiläisen BBC:n kaikkien aikojen somehitti. Äitiyspakkaukset ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet ratkaisevasti, mutta yksi asia pysyy: laatikosta saa yhä lapselle oivan ensisängyn.

Suomalainen design-keinutuoli sai kunniamaininnan

Rovaniemeläisen puusepän Jouni Heikkisen design-keinutuoli on saanut tuomariston kunniamaininnan brittiläisessä Wood Awards -kilpailussa.

Lappilaisvalmisteinen design-keinutuoli Wood Awardsin finaaliin

Rovaniemeläinen hienopuuseppä Jouni Heikkinen on saanut elämänsä tilaisuuden näyttää kykynsä brittiläisessä Wood Awards-kilpailussa. Hänen työstämänsä, huippusuunnittelija James Ryanin suunnittelema keinutuoli on ehdolla kilpailun finaalissa. Voittaja valitaan 18.marraskuuta Lontoossa pidettävässä palkintogaalassa.

Huippuarkkitehdin suunnittelema luksusjahti näyttää orgaaniselta avaruusalukselta - kuvat

Irakilais-brittiläinen palkittu arkkitehti Zaha Hadid laajentaa suunnitteluaan nyt jahteihin. Jahti on saanut inspiraatiota merenelävistä, mutta sen muotokieli on Hadidin tunnettua tyyliä.

Normannikatedraalin lattian alta löytyi outo pulloposti

Keitä olivat vanhan haudan avaajat, jotka pitivät tarpeellisina kertoa siitä lattian alle kätkemällään viestillä? Vastausta etsitään aikakirjoista.

Rikhard III:n hautakirkko löytyi kuin löytyikin

Keskiaikainen kirkko paljastui parkkipaikan alta. Nyt etsitään itse hautaa ja kuninkaan luita.

Adele putsasi palkintopöydän - ei vaivautunut edes paikalle

Justin Bieber pokkasi palkinnon kaikista sosiaalisimpana artistina. Teinisensaatiota seuraa ja fanittaa somessa kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Muotoiluala sai tarpeekseen design-klassikoiden kopioinnista

Poliisille on jätetty tutkintapyyntö halpakopioita myyvästä brittiläisestä verkkokauppayrityksestä. Muotoiluala vertaa jäljitelmiä ranta-rolexeihin.

Espanjalaismuseo esitteli Mona Lisan aidon kopion

Espanjalainen museo on esitellyt taulun, jonka mallina oli sama nainen kuin Leonardo da Vincin nimekkäässä Mona Lisa -maalauksessa. Madridin Prado-museon varastoholvista löydetyssä maalauksessa nainen näyttää nuoremmalta kuin da Vincin teoksessa, mutta asento ja etenkin kuuluisa hymy ovat samat.

Gary Oldman: Innostuin tytöistä ja Bowiesta kylmän sodan aikana

Varsinainen Oscar-kisa käynnistyy huomenna tiistaina, kun ehdokkaat julkistetaan iltapäivällä Suomen aikaa. Yksi vahvoista ennakkosuosikeista on brittiläinen vakoilujännäri Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja, ja sen pääosanesittäjä Gary Oldman. YLE Uutiset tapasi Oldmanin Lontoossa.

Suuri pakoretki -sotaelokuvan ikuistama vankien pakotunneli löytyi

Saganin läheltä nykyisestä Puolasta on löytynyt natsien vangeiksi jääneiden brittisotilaiden pakotunneli, jonka tarina ikuistettiin Suuri pakoretki -klassikkoelokuvaksi 1960-luvulla. Tunnelista löytyi kaivamisessa käytettyjä työkaluja ja muita tavaroita.

Pekkarinen moittii EU:n aluetukia

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) moittii EU:n rakennerahastotukien jakotapaa. Pekkarisen mukaan tukea suunnataan myös liiaksi suuryrityksille.

Banksy teki rohkean Simpsonit-tunnarin

Tunnettu brittiläinen katutaiteilija Banksy on tehnyt uuden version Simpsonien alkutunnarista. Banksyn luoma intro nähtiin Yhdysvalloissa eilen sunnuntaina esitetyssä Simpsonit-jaksossa.

Joulusesonki alkoi jo Britanniassa

Britanniassa perinteikäs tavaratalo Selfridges on aloittanut joulumyynnin. Tavaratalon mukaan sesongin mukaiset tuotteet – joulukoristeet ja -valot – on otettu myyntiin asiakkaiden toiveesta jo nyt, vajaat 150 päivää ennen h-hetkeä.

Aarteita omalta ja suvun ullakolta

Johanna Talson ja Juha Koskelan pihapiiristä Isostakyröstä löytyvät sellaiset liiterit ja aitat, että on melkein vaikea uskoa. Vanhan tavaran lisäksi pihapuorista löytyy muun muassa omatekoista saippuaa sekä "likietuusen" siipan hopeakoruja.

Colosseumin rakennuttajan kuolinpaikka löytyi

Läheltä Roomaa on löytynyt keisari Vespanianuksen huvila. Ajankohta on mitä oivallisin, sillä Vespanianus syntyi tasan 2 000 vuotta sitten ja häntä on tänä vuonna juhlittu eri puolilla Italiaa. Rietistä löydetyt rauniot ovat hänen synnyinkylänsä Falacrinaen naapurissa, ja huvila oli luultavasti hänen kuolinpaikkansa.

Vespasianuksen syntymäpaikka löytynyt

Italialaiset ja brittiläiset arkeologit uskovat löytäneensä Rooman merkittävimpiin keisareihin kuuluneen Flavius Vespasianuksen syntymäpaikan. Roomalainen huvila löytyi läheltä Cittarealen kaupunkia, noin 130 kilometriä Roomasta koilliseen.

Akropolis-filmiä leikattiin Kreikan kirkon vaatimuksesta

Vastikään avautuneen Akropolis-museon johto ja Kreikan kulttuuriministeriö ovat taipuneet leikkamaan Akropoliin historiasta kertovaa elokuvaa, koska se kuohutti Kreikan ortodoksista kirkkoa. Kirkon paheksumassa kohtauksessa varhaiset kristityt runtelivat Parthenonin temppelin marmoripatsaita.

Akropolis-museo aukeaa Ateenassa - sisäänpääsy maksaa vain euron

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa avataan viikonloppuna uusi Akropolis-museo. Vierailu vuosien viivästyksen jälkeen avattavassa museossa ei käy kukkarolle, sillä vuoden loppuun asti sisään pääsee yhdellä eurolla.

David-patsasta uhkaa luhistuminen

Liikenne ja liian innokkaat ihailijat uhkaavat luhistaa Michelangelon kuuluisan David-patsaan, pelkää patsaan kuntoa tarkkaileva tutkija.

Britannian puolustusministeriö taistoon lakanoista

Britannian puolustusvoimat ovat käyneet taistoon lakanoista. Puolustushallinto on haastanut oikeuteen brittiläisen Next-vähittäisliikkeen, joka kauppaa Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n logolla varustettuja lakanoita.

Vietnamin huonekalutehtaat käyttävät laitonta puuta

Vietnamin huonekaluteollisuus hyödyntää runsaasti Kakkois-Aasiassa laittomasti hakattua puuta. Tieto käy ilmi uudesta tutkimuksesta, jonka takana on kaksi ympäristöjärjestöä, brittiläinen Environmental Investigation Agency (EIA) sekä indonesialainen Telapak.

Loistoristeilijä Queen Elizabeth II Dubaihin hotelliksi

Dubailainen Istithmar-yhtiö ostaa brittiläisen loistoristeilijän Queen Elizabeth II:n uivaksi hotelliksi ja museoksi. Kauppahinta on sata miljoonaa dollaria eli hieman alle 75 miljoonaa euroa.

Stradivariusten soinnin syynä puuntuholaiset?

Puolalaistutkija uskoo löytäneensä ainakin osasyyn sille, miksi Antonio Stradivarin 300 vuotta sitten rakentamien viulujen akustiset ominaisuudet ovat vieläkin lyömättömät.

Baconin teos huumehouruisesta naisesta myytiin ennätyshintaan

Brittiläisen Francis Baconin maalaus huumehouruisesta naisesta on huutokaupattu ennätyshinnalla.