Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luontoon levinneitä vieraslajikasveja torjutaan valtion varoin

Valtio on jakanut hankerahaa esimerkiksi jättipalsamin ja jättiputken torjuntaan. Pohjois-Savossa hankerahaa on saatu muun muassa Iisalmeen ja Kuopioon.

Pihan ja ympäristön vieraslajien torjuntaa kannattaa miettiä jo alkukeväällä

Esimerkiksi kurtturuusu tulee poistaa ensi kesään mennessä.

Myrkkykasveja, huumaavia kukkia ja antiikin Kreikan myyttejä: tunnistatko kasvin ja sen nimen kertoman tarinan?

Puutarhojemme kasveilla on tarinoita kerrottavanaan. Testaa, kuinka hyvin tunnet ne ja voit ehkä oppia lisää.

Kevät on parasta aikaa torjua haitallisia vieraita kasvilajeja

Torjunta pitää aloittaa joka tapauksessa ennen kuin siemenet kypsyvät.

Rovaniemellä tehtiin valtuustoaloite vieraslajien hävittämisestä

Aloitteessa painotetaan, että kaupungilla on vastuu alueensa luonnosta ja sen monimuotoisuuden säilymisestä.

Vihattu jättiputki ei ole Suomen luonnon suurin tuholainen – vieraslajien torjunta on monessa kunnassa täysin levällään

Vieraskasvilajien torjuntaan ei kaikissa kunnissa kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Työn pitää olla suunnitelmallista ja pitkäjänteistä: useat vieraslajit vaativat, että koko juuristo saadaan irti maasta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa.

Kouvola torjuu jättiputkea hampulla

Torjunnassa käytettävä hamppu on kuitulevyä, joka asetetaan jättiputkikasvuston päälle.

Wednesday's papers: Suffering hero, the gambling poor, dangers of nature

In today's papers, more on Finland's first terror trial, trends in spending, and some warnings about plants and animals.

Kasvien tunnistus pelkän kirjan avulla ei riitä – "Sen pitäisi olla kansalaistaito"

Pari vuotta sitten Ruotsissa ravintola tarjoili asiakkailleen kielokeittoa ja moni sairastui. Näköislajit sekoittuvat tottumattomalta helposti, joten lajien opetteluun kannattaa panostaa ennen villiruoan keräämistä.

Deadly beauties: Keep kids and pets away from these 10 plants

Colourful plants and flowers run riot in gardens and untended areas in Finland during the summer. But many of these beauties have a toxic secret: they can cause nausea, stomach pains, vomiting, diarrhoea -- perhaps even death -- if they are eaten. Yle listed 10 of the country’s most poisonous plants that families with children or pets especially should avoid.

Jättiputki, kevätesikko ja pujo: älä koske näihin kasveihin

Osassa kasveja piilee vaara. Yhdessä auringon kanssa kasvit saattavat aiheuttaa palovammoja.

Herätys: Tiedätkö myrkyllisimmät kasvit, Markkanen Bullsin pisteykkönen ja sää lämpenee entisestään

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Varo, etteivät pienet lapset ja lemmikit edes maista näitä – Tässä kymmenen myrkyllisintä kasvia

Myrkkykasvien syömisestä seuraa usein pahoinvointia, vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Anna heti lääkehiiltä ja soita Myrkytystietokeskukseen. Kuvat kasveista jutun lopussa.

Tunnistatko tätä ihon rakoille polttavaa kasvia jättiputkeksi? "Aina puhutaan vain täysikasvuisista"

Jättiputken lehti muuttaa nuorena muotoaan nopeasti. Jopa tontin arvoa laskevan kasvin tunnistaakin varmimmin varresta.

Vesiruttoa tavattu ensi kertaa Turussa – vieraslajeja ei oteta vakavasti

Vesiruttoa on havaittu Kakskerranjärvestä mereen laskevassa ojassa. Nopeasti alaa valtaavaa vesikasvia on aiemmin tavattu muun muassa Kaarinassa. Turku pyrkii lisäämään tiedottamista vieraslajeista.

Helpolla konstilla saadaan hyviä tuloksia myrkyllisen jättiputken hävittämisessä

Nykyisin laki velvoittaa torjumaan jättiputkea. Kontiolahdella vierasperäisen ja myrkyllisen kasvin tappamiseen on käytetty muun muassa vanerilevyjä.

Syötäviä ja tuhottavia rikkakasveja, Joensuu johti EU:n yhtenäistymistä – huomasitko nämä uutiset tältä viikolta?

Jättiputki ja nokkonen ovat monen silmissä rikkakasveja, mutta toinen niistä voisi olla itse asiassa hyvinkin hyödyllinen, sama pätee monen inhoamiin iilimatoihin. Kuluneella viikolla EU on pyrkinyt tiivistämään rivejään. Belgialaiset ovat saaneet lopulta selville lähes sata vuotta sitten kuolleen kuninkaansa kuolinsyyn.

Tiistai 26.7.2016 (radio)

Japanissa vammaisten joukkomurha. Alkon myynti kasvaa. Nokia maksaa monelle ulkomaalaiselle liian pientä palkkaa. Jättiputki pitää hävittää. Polkuja tehdään teräksestä ja kivimurskasta.

Gardeners join EU battle against noxious giant hogweed

In mid-July the European Commission declared war on 37 plant species, including five found in Finland. The most pernicious is giant hogweed, an invasive species that is pushing out domestic plants, and can be harmful to humans. Experts say this is the best time to weed out these aliens.

Lakimuutosta ei kovin hyvin tunneta – "Jättiputki pitää ihan oikeasti poistaa"

Tänä vuonna voimaantullut, vieraslajeja koskeva laki velvoittaa maanomistajat hävittämään mailtaan muun muassa jättiputket. Kaupunginpuutarhurin mielestä niin lain tiedostamisessa kuin torjuntatöissä on vielä parannettavaa.

Haittakasveja kuritetaan talkoilla Jyväskylässä

Kuka tahansa jyväskyläläinen voi kerätä kokoon talkooporukan jättipalsamin, lupiinin ja pujon kitkemiseksi. Kaupunki tarjoaa talkoolaisille suojahanskat.

Jättiputkella kymmenien hehtaarien etumatka – Lahti aikoo hävittää haittakasvin koko kaupungista

Lahdessa on tiedossa 160 jättiputken esiintymisaluetta. Hurjimmissa paikoissa kasvi on levittäytynyt yli hehtaarin alueille. Kaupunki ei kasvin etumatkasta lannistu. Lahti aikoo hävittää jättiputken joka kolkasta.

Kasvaako tontillasi vieraslajeja? Lain koura voi iskeä kimppuusi

Vuoden alussa voimaan tullut kansallinen vieraslajilaki velvoittaa maanomistajan torjumaan vieraslajeja omilta mailtaan. Lain rikkomisesta voi seurata sakkoja. Sota esimerkiksi jättiputkia vastaan on siis syytä ottaa vakavasti ja ryhtyä torjuntatöihin ajoissa.

Taistelu vieraslajeja vastaan kannattaa käynnistää keväällä – jättiputki on helpoin taltuttaa huhtikuussa

Huhtikuussa lähtevät vilkkaaseen kasvuun myös vähemmän toivotut kesävieraat. Jättiputki kasvaa nimensä mukaisesti hetkessä monen metrin jättiläiseksi. Helpointa on kaivaa yksittäiset kasvit pois ennen kasvupyrähdystä, sanoo vieraslajien torjuntaan erikoistunut Miia Korhonen. Suurempi jättiputkien valloitusalue kannattaa peittää parin vuoden ajaksi pimeään.

Jyväskyläläiset kitkivät kesällä ahkerasti haittakasveja

Haittakasvitalkoisiin osallistui ennätysmäärä väkeä, arviolta 400 talkoolaista. Kyytiä saivat jättipalsami, lupiini ja pujo. Haittakasvien torjuminen on pitkäjänteistä työtä, jota pitää jatkaa vuodesta toiseen.

Lupiinit kukkivat näyttävästi – tienvarsien kaunis kauhistus on liki mahdoton hävittää

Teiden varsilla kukkivat lupiinit saavat kasvaa alueellamme ilman pelkoa hävittämisestä. Esimerkiksi Ely-keskus ei pyri hävittämään vieraslajiksi luokiteltua lupiinia. Teiden varsilla lupiini syö tilaa perinteisiltä piennarkasvustoilta.

Vain ikuinen sota auttaa vieraita kasvilajeja vastaan

Puutarhoista luontoon karanneet vieraslajit eivät luovuta suosiolla. Suomalaisen luonnon monimuotoisuus vähenee, kun vierasperäiset kasvit valtaavat elintilaa. Jokakesäinen vastahyökkäys ei jätä juurtakaan maan alle.

Jättiputket tunkeutuvat jo hiekkalaatikolle – jääkö vieraslajien hävittäminen haaveeksi?

Jättiputket muodostavat metsiköitä ja lupiineja kasvaa silmän kantamattomiin. Valtioneuvosto teki vuonna 2012 periaatepäätöksen, jonka tavoite on hävittää vieraslajit Suomen luonnosta. Vieraslajeilla on hurja etumatka, ollaanko jo myöhässä?

Jättiputken torjuntaan välivuosi – "Tehty työ menee aivan hukkaan"

Kuhmolainen Ystävyyden puisto ei voi jatkaa jättiputken torjuntatoimintaansa tänä kesänä. Apulaistutkija Mauri Heikkinen pelkää, että jättiputkitilanne räjähtää käsiin. Hän toivoo, että maanomistajat ja yksityiset kansalaiset kävisivät toimeen itse.

Jättiputkisota alkaa taas – aseina lapiot ja myrkky

Lahden, Nastolan ja Hollolan alueilla on tänä kesänä noin sata paikkaa, joista jättiputkia koetetaan hävittää. Haitallinen vieraslaji voi aiheuttaa ihovaurioita.

Kiistelty glyfosaatti näyttää yhä parhaalta aseelta hirviökasvin massaesiintymiin

Yleiselle rikkaruohojen torjunta-aineelle glyfosaatille ei toistaiseksi näy helppoja vaihtoehtoja. Eniten ainetta käytetään maataloudessa, mutta se on myös tehokkain tunnettu keino polttavan jättiputken torjuntaan.

Espanjansiruetana puutarhurien riesana – vieraslajit yleistyvät Helsingissä hälyttävästi

Helsingissä on jo lähes sata vieraslajia. Haitallisimpiin kuuluvat muun muassa jättiputki, kurttulehtiruusu ja villikani. Uusin tulokas on espanjansiruetana, joka leviää taimitarhoilta kotipuutarhoihin. Viranomaiset ovat neuvottomia jättimäisen etanan torjunnassa.

Vieraiden kasvien torjuntahanke päättyy – jättiputki edelleen riesana

Vieraiden kasvilajien torjuntahanke VIKURI päättyy Keski-Suomessa, vaikka jättiputken hävittäminen on vielä kesken. Keski-Suomessa on ilmoitettu yli 700 vieraslajien esiintymää, joista yli 500 koskee jättiputkea. Näistä on saatu hävitettyä vain joka kymmenes. Jättiputken hävittäminen vaatii usean vuoden aktiivista torjuntatyötä.

EU yrittää pelastaa luontoa vieraslajiasetuksella – Suomi toivoo apua Itämerelle

Euroopan unioni alkaa kerätä listaa luonnolle ja ihmiselle haitallisista vierasperäisistä lajeista, joiden leviäminen Eurooppaan halutaan pysäyttää. Suomea kiinnostavat esimerkiksi jättiputki, espanjansiruetana ja Itämerta uhkaavat lajit.

Sadat osallistuneet puutarhakarkulaisten kitkemistalkoisiin

Vieraislajeista eroon pääseminen on innostanut pirkanmaalaisia, sillä viime vuosien talkoissa on ollut mukana lähes tuhat ihmistä.

Vieraslajitilanne pahenee Lounais-Suomessa

Jättipalsami, kurtturuusu ja jättiputki valtaavat alaa kotimaiselta kasvillisuudelta. Osissa Lounais-Suomea taistelu jättipalsamin kanssa on hävitty.

Nopeasti leviävää jättipalsamia löytyy jo lähes joka kunnasta Pohjois-Savossa

Vieraslajiportaaliin on tullut ilmoituksia jättipalsamiesiintymistä lähes kaikista kunnista Pohjois-Savosta. Myös erittäin haitallisesta jättiputkesta on tullut ilmoituksia. Vieraslajiportaali on nettisivusto, jolla voi ilmoittaa viranomaisille vieraslajihavainnoistaan.

Vieraslajien torjunta ei ole hätähousujen hommaa – piikkisalaatti tekee tuloaan

Hämeenlinna on ottamassa niskalenkin jättiputkesta ja jättipalsamista. Kaupungin työntekijät ja erilaiset talkooporukat ovat tehneet kärsivällisesti työtä – ja pitkää pinnaa torjunta vaatiikiin. Uusikin uhka mahdollisesti vaanii jo, sillä nyt kaivataan havaintoja piikkisalaatista.

Evira listasi syötäväksi kelpaavat luonnonvaraiset kasvit ja kasvinosat

Tietokanta perustuu perimätietoon ja kasvien käyttöhistoriaan. Lista on tarkoitettu oppaaksi ihmisille, jotka haluavat harjoittaa jokamiehenoikeuttaan keräämällä ravintokasveja metsästä.

Vuoden tauko jättiputken torjunnassa näkyy luonnossa

Jättiputki-kasvin torjuntatyöt jatkuvat Kainuussa. Viime kesä oli välivuosi, mutta nyt ELY-keskukselta saadun rahoituksen turvin töitä jatketaan. Kesällä jättiputkea torjutaan kasvimyrkyillä tai kaivamalla se juurineen maasta.

Villiruoka tarjoaa makuja ja arvokkaita ravinteita

Lähipuisto voi kätkeä ravintopommin. Lähi- ja luomuruuan suosion perässä kotimaisten villikasvisten käyttö kiinnostaa yhä enemmän. Metsistä ja puistoista kerättävillä villikasveilla voi antaa lisää makuja ruokiin ravintoarvoja unohtamatta.

Uutta pontta vanhalle epäilykselle: Myrkytettiinkö Aleksanteri Suuren viini?

2 300 vuotta sitten eläneen suuren sotapäällikön kohtaloksi koitui tavallinen kasvi, uskoo uusiseelantilainen tutkija. Myrkyllinen kasvi aiheuttaa juuri sellaisen kuolinkamppailun, johon Aleksanteri Suuren elämä päättyi.

Uurastuksesta huolimatta vieraskasveja ei ole saatu kuriin

Lain mukaan vierasperäisiä kasveja ei saa päästää luontoon omasta puutarhasta. Näin on kuitenkin käynyt. Jättiputket, lupiinit, kurtturuusut ja jättipalsamit rehottavat monin paikoin. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan keskustassa on jouduttu tänä kesänä myrkyttämällä tuhoamaan isoja jättiputkiniittyjä.

Ongelmallisia vieraslajeja hyödynnetään voimalaitoksissa

Herkästi leviävät ja ekosysteemien tasapainoa horjuttavat jättiputki ja jättipalsami tulee kitkeä kiireen vilkkaa. Varsinais-Suomen ELY-keskus toivoo, että kaikista jättiputki- ja jättipalsamiesiintymistä ilmoitetaan. Ympäristöhuoltoyritysten Ekokemin ja Veikko Lehden avustuksella jättiputki- ja jättipalsamijäte päätyy voimalaitoksiin poltettavaksi.

Jättiputket riesana Kemissä

Kemi kitkee jättiputkia kaupungin alueelta. Jättiputki hävittää alueen luontaisia kasveja ja lisäksi sen voimakas kasvineste saattaa aiheuttaa auringonvalossa palovammankaltaisia oireita.

Kaunis riesa kuriin kitkemällä

Vaaleanpunainen jättipalsami saa kyytiä kitkemistalkoissa Kontiolahdella. Nätistä ulkonäöstään huolimatta jättipalsami on uhka luonnossa ja puutarhassa. Se on yksi maakunnan yleisimmistä vieraslajeista, jotka eivät kuulu luontoomme, mutta ovat levinneet kulovalkean lailla.

Talkoolaiset taistelivat jättiputkea vastaan Toholammilla

Jättiputki on kaikkea muuta kuin mieluisa vieras. Se syö muilta kasveilta elintilaa ja voi aiheuttaa ihmisille palovammoja. Toholammilla ELY-keskus ja kuntalaiset yhdistivät voimansa tuhotessaan laajalla alueella rehottavia jättiputkia.

Lupiinin hävittämiseen kaivataan asennemuutosta

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan asennemuutosta, sillä esimerkiksi lupiinia vaalitaan ja levitetään usein tietoisesti. Lupiinin siemenet voivat elää maassa 50-80 vuotta. Kasvi tulisi hävittää kaivamalla se maasta.

Uusimaa taistelee jättiputkea vastaan

Sota jättiputkea vastaan käy kesän myötä kuumana. Nyt Suomen luonnolle vieraan ja ihmiselle haitallisen kasvin kimppuun käydään talkoovoimin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle