Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äänestyslippu pudotetaan uurnaan

Hallinto-oikeus: Kuntavaalit uusiksi Sipoossa

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut kuntavaalien tuloksen Sipoossa. Hallinto-oikeus katsoi, että ennakkolaskentaan vaalilautakunnissa ja keskusvaalilautakunnassa on osallistunut henkilöitä jotka olivat esteellisiä. Keskusvaalilautakunta tuumii nyt viedäänkö päätös Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Katso minkä ikäiset päättävät Tampereen asioista

Tampereen uusi valtuusto on aloittanut työnsä. Tutustu valtuutettuihin! Yle Tampereen kokoamasta grafiikasta selviää helposti muun muassa mikä on nuorin puolue, kuka oli vaalien ääniharava ja kenellä oli suurin vaalibudjetti.

Iisakki Kiemunki

Valtuustokauden linnarauha: yhteistyö voittaa valtapolitiikan

Vaikeiden luottamuspaikkaneuvottelujen jälkeen Hämeenlinnassa odotetaan mielenkiinnolla tulevaa valtuustokautta. Isoimpien puolueiden nokkahenkilöt toivovat yhteistyön sujuvan ja rauhan palaavan kaupunkiin. Silti ainakin kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ennakoi valtuustokaudesta vaikeaa.

Iisakki Kiemunki, Lulu Riikonen ja Sari Rautio

Rautio ja Kiemunki näyttävimmille luottamuspaikoille

Uusi valtuustokausi tuo Hämeenlinnassa myös vaalivoittaja perussuomalaisille painoa. Lulu Riikonen on kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Kuvakaappaus Valtiontalouden tarkastusviraston vaalirahasivuilta

Satakunta vaalirahailmoitusta puuttuu Lapissa

109 kuntavaalien vaalirahailmoitusta on edelleen myöhässä Lapissa. Eniten ilmoituksia puuttuu Torniosta, jossa yhdeksän valtuutettua tai varavaltuutettua ei ole ilmoittanut vaalirahoituksestaan.

Matti Henttunen vaalityössä.

Henttusen kuntavaalikampanja maksoi eniten Lapissa

Syksyn kunnallisvaaleissa käytettiin vaalimainontaan selvästi eniten rahaa Rovaniemellä ja Torniossa. Suurimman summan käytti rovaniemeläinen kokoomusyrittäjä Matti Henttunen, yli 7000 euroa. Toiseksi eniten käytti Tornion keskustan listalta valittu Markku Taramaa - reilut 4300 euroa. Maanantai-iltapäivään mennessä ilmoituksen antaneista yli 2000 euroa kunnallisvaaleissa käyttäneitä ehdokkaita ei ole yhtään Tornion ja Rovaniemen ulkopuolelta.

Lappilaiset kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Heikki Autto (kok.).

Auttolta eniten rahaa kansanedustajista

Kansanedustaja Heikki Autto (kok.) laittoi eniten rahaa kuntavaaleihin Lapin kansanedustajista. Toiseksi suurin kuntavaalibudjetti oli Johanna Ojala-Niemelällä (sd.).

Ylen vaalikone

Haluatko valtuustoon? Osallistu vaalikoneeseen

Kaksi kolmesta kuntavaaleissa valituksi tulleesta ehdokkaasta osallistui Ylen vaalikoneeseen. Vaikka varsinaista tutkimustietoa vaalikoneiden vaikutuksesta läpipääsyyn ei ole, tutkijan mukaan osallistumisesta on ehdokkaille hyötyä.

Rantavitikan koulun rehtori Esa Pasma

Keskusta: Kokoomus pullikoi muita vastaan

Keskusta vastaa kokoomuksen arvosteluun Rovaniemen kaupunginhallituksen kokoonpanosta syntyneeseen erimielisyyteen. Keskustan mukaan kokoomus on ainoa ryhmä, joka ei hyväksy aiemmin tehtyä sopimusta paikkojen jakamisesta.

Tampereen liput liehuu Raatihuoneen edessä.

Kaikki ryhmät yhä mukana Tampereen valtuustoneuvotteluissa

Rantatunneli-kysymykseen ei saatu selvyyttä kokoomuksen ja SDP:n kahdenkeskisessä palaverissa. Kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen näkee silti laajan yhteistyön mahdollisuuksia.

Anna-Kaisa Ikonen

Jäsenäänestys nosti Anna-Kaisa Ikosen pormestariehdokkaaksi

Tampereen kokoomuksen neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ylivoimainen enemmistö kannattaa Anna-Kaisa Ikosta puolueen pormestariehdokkaaksi. Ehdokkaana olleet kokoomusmiehet luovuttivat ja antavat täyden tuen Ikoselle.

Aamu-tv:n ja radion Ykkösaamun yhteisessä vaalitentissä vuorossa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Juha Sipilä: Keskustan kuntavaalitulos oli helpotus

Puolueen puheenjohtajan mukaan valtakunnallinen tulos oli jopa parempi kuin hän osasi ennakkoon odottaa.

Kangasalalainen valtuutettu Alireza Abdali

Nuori valtuutettu: "Tämä on minun hauskuuteni"

- Eräs ystäväni sanoi, että kun tähtää kuuhun ja missaa, niin osuu tähtiin, kertoo tavoitteensa korkealle asettava Kangasalan uusi kunnanvaltuutettu, 19-vuotias Alireza Abdali.

Perussuomalaisten kannatus suurinta korkean työttömyyden alueilla

Pienintä perussuomalaisten kannatus kuntavaaleissa oli RKP:n perinteisillä kannatusalueilla. Keskustan kannatus oli matalan tulotason äänestysalueilla kaikista puolueista selvästi suurin.

Äänestyslippua leimataan.

Hyväonninen valtuutettu jo toistamiseen arvalla valtuustoon

Alajärveläisellä keskustavaltuutetulla Tapio Höykinpurolla on ilmeisesti hallussaan eräänlainen ennätys. Hän ollut päätynyt kunnallisvaalien äänestystuloksen perusteella kolme kertaa valtuustopaikkojen arvontaan. Kahdesti onni on potkaissut ja hän on päässyt hoitamaan valtuutetun pestiä. Kolmannella kerralla paikka aukesi lopulta kesken valtuustokauden.

Ohje äänestäjälle äänestyskopissa.

Etelä-Pohjanmaalla vaalilahjontaepäily

Alavudella tutkitaan epäiltyä vaalivilppiä. Valtuustoon valitun epäillään luvanneen häntä äänestäville ja äänestyslippunsa valokuvanneille runsasta tarjoilua. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka.

Virkailijat kaatavat äänestyslipukkeita vaaliuurnasta pöydälle.

Jyväskylän vaalitulos meni uusiksi

Jyväskylän vaalitulos muuttui eilen illalla vielä kertaalleen, kun keskusvaalilautakunta kokoontui tarkistamaan ääniä. Uusintalaskennassa valtuustoon nousivat keskustan Johanna Karjula ja sosiaalidemokraattien Kimmo Ojala.

Haminan raatihuone

Uuden valtuuston tunnustelut alkavat Haminassa

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus säilynee kokoomuksella. Valtuuston puheenjohtajan paikkaa tavoittelee SDP:n lisäksi todennäköisesti myös keskusta.

Kuntavaalien ennakkoäänestyslappua laitetaan kirjekuoreen

Tarkistuslaskennasta perussuomalaisille lisäpaikka Pielavedellä

Kuntavaalien tarkistuslaskenta on tuonut perussuomalaisille yhden lisäpaikan Pielaveden valtuustoon. Valtuustoon nousee Olavi Järvisalo ja sieltä putoaa SDP:n Johanna Paananen. Valinta jouduttiin tekemään arvalla.

Kokousnuija naisen kädessä

Vallan uusjako alkaa

Vaaleista on muutama päivä, mutta vallan ja vastuun uusjako on alkanut. Protokollan mukaan suurin puolue kutsuu muut neuvonpitoon. Pelkät äänimäärät eivät riitä ykköspaikoille, sillä vaativiin tehtäviin istutetaan parhaat mahdolliset vastuunkantajat.

Opiskelijat kulkeavat surukulkueessa mielenosoituksessa

Mielenilmaus: Nuoret hautasivat äänestysinnon Tampereella

Opiskelijat osoittivat mieltään surupuvuissa. Kulkueeseen osallistuneet ovat pettyneitä kuntavaalien alhaiseen äänestysprosenttiin.

Äänestäjä tiputtaa vaalilipuketta uurnaan äänestyspaikalla.

Arpa viimeisteli vaalitulokset Pirkanmaalla

Onnetar antoi viimeisen silauksensa lokakuun kuntavaalieihin. Arpa ratkaisi Pirkanmaalla kaikkiaan viiden valtuustopaikan kohtalon. Myös kymmenien varavaltuutettujen järjestys haettiin arvalla.

Virkailija leimaa äänestyslipuketta äänestyspaikalla.

Kuntavaalien lopullinen tulos varmistui

Tarkastuslaskennan seurauksena puolueiden väliset voimasuhteet muuttuivat yhdeksässä kunnassa. Esimerkiksi Karijoella alun perin ilman yhtään paikkaa jäänyt SDP sai yhden paikan kokoomuksen kustannuksella. Raisiossa RKP menetti ainokaisen paikkansa kokoomukselle.

Virkailijat kaatavat äänestyslipukkeita vaaliuurnasta pöydälle.

Tarkastuslaskenta kasvatti perussuomalaisten ryhmää Espoossa

Tarkastuslaskenta muutti Espoon lopullista vaalitulosta. Tarkastuslaskennan perusteella valtuustoon valittiin viimeisenä perussuomalaisten Seppo Sonkeri.

Tarkastuslaskenta muutti vaalituloksia Kanta-Hämeessä

Kuntien keskusvaalilautakunnat ovat vahvistaneet kunnallisvaalien lopputuloksen. Muutoksia tuli Hausjärvellä, Lopella, Humppilassa ja Hämeenlinnassa.

Petteri Löppönen

Aloittelevan poliitikon oppitunti: A+1² ja puhu tunteella

Näillä opeilla kansa saadaan kiinnostumaan politiikasta - katso Yle Uutisissa tuottajana ja juontajana työskentelevän Petteri Löppösen vinkit.

Uudet valtuutetut: Kaupunginjohtaja määräajaksi

Suurin osa Rovaniemen uudesta valtuustosta haluaa seuraavan kaupunginjohtajan määräajaksi.

Uudet valtuutetut: Ei kuntaliitokselle

Selkeä enemmistö Rovaniemen uusista valtuutetuista vastustaa kuntaliitoksia. Lähes 80 prosenttia valtuutetuista vastustaa Ranuan ja Pellon kuntien liittämistä Rovaniemeen.

Rovaniemi Rovaniemen valtuusto valtuustosali marras 2010

Pienempi valtuusto säästää Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunki säästää rahaa, kun kaupunginvaltuusto pienenee 59-jäseniseksi ensi vuoden alusta. Kaupunginsihteeri Kaisa Laitisen mukaan kaupunginvaltuuston kokouspalkkioihin ja muihin kuluihin menee ensi vuonna 28 000 euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Rovaniemen kuntavaakuna

Uusi valtuusto säästäisi Muurolan lukion

Enemmistö Rovaniemen uusista kaupunginvaltuutetuista säilyttäisi Muurolan lukion. Yli puolet Ylen vaalikoneeseen vastanneista, valtuustoon päässeistä vastustaa Muurolan lukion lakkauttamista.

kokousnuija

Puolueet aloittavat väännön tulevasta valtuustokaudesta Kouvolassa ja Kotkassa

Suurimmat puolueet aloittavat neuvottelut tulevaa valtuustokautta varten. Itsevarmat perussuomalaiset havittelevat Kouvolan valtuuston puheenjohtajuutta itselleen.

Äänestyslippu pudotetaan uurnaan

Onnetar viimeisteli vaalituloksen

Valtuustopaikkoja jouduttiin arpomaan keskusvaalilautakuntien kokouksissa keskiviikkoiltana. Päijät-Hämeessä onnetar ratkaisi valtuustopaikat Hartolassa ja Orimattilassa.

Äänestyslippua leimataan.

Arpa nostaa tai pudottaa Kainuussa

Peräti seitsemässä Kainuun kunnassa viimeisen läpi menevän kunnanvaltuutetun paikka ratkaistaan arpomalla.

Posion kuntavaakuna

Posiolla paljastunut tuplaäänestys

Posiolla on selvinnyt tapaus, jossa yksi ihminen on äänestänyt kaksi kertaa kunnallisvaaleissa. Noin 20-vuotias äänestäjä oli laittanut numeron lippuun sekä ennakkoon että varsinaisena vaalipäivänä. Kahteen kertaan äänestämisen ei pitäisi olla mahdollista, mutta jostain syystä tietokone hyväksyi äänestäjän toistamiseen.

Grafiikka Mikkelin, Ristiinan ja Suomenniemen kuntaliitoksesta.

Kuntaliitoksen esiselvitys on "haistelumatka"

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä luonnehtii kuntaliitoksen esiselvitystä haistelumatkaksi. Selvityksessä pyritään selvittämään millaiset lähtökohdat kulloisellakin alueella on tiivistyvään kuntayhteistyöhön tai liitoksiin. Suomen hallitus on ehdottanut kunnille esiselvitysten teettämistä. Valtiolta saa myös rahallista tukea sen teettämiseen.

pyhtään kunnanviraston kilpi

Pyhtään valtuuston kokoonpano muuttuu yhdellä

Yksi Pyhtään valtuuston uusista perussuomalaisista valtuutetuista vaihtuu. Heli Lehdon äänimäärä kasvoi tarkistuslaskennassa yhdellä ja hän nousee Pyhtään kunnanvaltuustoon Tuulikki Akselsin sijasta.

Tarkistuslaskenta muutti valtuustoja ja valtasuhteita

Raaseporin kuntavaalien tulos on muuttunut tarkistuslaskennassa. Kokoomus menettää tarkistuksen myötä yhden ja vihreät puolestaan saa yhden paikan. Valtasuhteet muuttuivat myös Sipoossa.

Jenni Airaksinen

Tutkija: Kuntaliitos romuttaa äänestysaktiivisuuden

Äänestysinto nousi kapinakunnissa, monissa liitoskunnissa se romahti. Tutkija Jenni Airaksinen varoittaa rakentelemasta suurempia kuntia entisillä järjestelmillä.

Grafiikka.

Miesvaltuutetut ovat yrittäjiä, naiset sairaanhoitajia - yllätyitkö?

Yle Uutiset tutki, mitä uusiin valtuustoihin valitut miehet ja naiset tekevät elääkseen. Ammateista tehty sanapilvi näyttää, että iso osa miesvaltuutetuista on yrittäjiä, kun taas naisista moni työskentelee sairaanhoitajana. Yllätyitkö? Mitä tämä sinusta kertoo?

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous käynnissä

Tampereella pienet ryhmät hakevat jo lämpöä toisistaan

Tampereen valtuuston valtasuhteiden selvittely on vasta alussa, eikä pienemmillä puolueilla vielä ole ennusteita sen enempää kuin mielipidettäkään siitä, kuka valtaa tulevalla kaudella käyttää.

Grafiikka paljastaa: Miesvaltuutetut ovat yrittäjiä, naisvaltuutetut sairaanhoitajia

Vastavalituista valtuutetuista vain reilu kolmannes on naisia. Grafiikka kertoo myös valtuutettujen yleisimmät ammatit.

Vaalilipuke ääntenlaskija kädessä.

Yhden äänen päähän jäänyt ei usko ihmeisiin

Kuntavaalien tulos varmistuu keskiviikkona, kun vaalitulos vahvistetaan. Esimerkiksi Loviisalainen vasemmistovaltuutettu jäi valtuustopaikan uusimisesta yhden äänen päähän, mutta ei odota tarkastuslaskennasta armahdusta.

Äänestyslippua leimataan.

Hylätyissä äänissä huonoa runoutta ja julkkiksia

Osansa äänistä saivat myös perinteiset Aku Ankat ja James Bond. Äänestyslipukkeita hylättiin pelkästään Kuopiossa yli kaksisataa.

Vihreiden Erkki Björk ja Marja-Leena Hublin

Tarkistuslaskenta muutti valtuuston kokoonpanoa Kuopiossa

Vihreiden Marja-Leena Hublin menettää paikkansa. Tilalle nousee saman puolueen Erkki Björk. Hannu Kanasen äänipotti kasvoi liki sadalla.

Perussuomalaisten logo.

Perussuomalaiset Pirkanmaan suhteellisia ääniharavia

Pirkanmaan vaalipiirin suurin suhteellinen ääniharava oli perussuomalaisten Mänttä-Vilppulan uusi valtuutettu Timo Tukia. Hän keräsi koko kunnan äänistä 8,8 prosenttia.

Äänestyslipuke ja kynä.

Tarkastuslaskennassa riittää jännitettävää

Päijät-Hämeessä moni alustavassa laskennassa menestynyt jännittää valtuustopaikkaansa tarkastuslaskennan loppuun saakka.

Kunnallisvaalien 2012 mainos

Suurin osa Kymenlaakson kuntapäättäjistä miehiä

Kymenlaakson kaikkien kuntien uusissa valtuustoissa miehiä on enemmän kuin naisia. Esimerkiksi Kouvolassa uuden kaupunginvaltuuston 59 jäsenestä naisia on vain 20.

Monikulttuurisuusyhdistyksen puheenjohtaja Alain Minguet.

Belgialaista näkökulmaa Joensuun valtuustoon

Pohjois-Karjalassa oli kunnallisvaaleissa ehdolla aiempaa enemmän maahanmuuttajaehdokkaita. Silti valtuustopaikkaan ylsivät vain joensuulainen Alain Minguet (vihr.) ja tohmajärveläinen Julia Simonen (sd.). Minguet on kautta aikain ensimmäinen maahanmuuttajataustainen valtuutettu Joensuussa.

Veli Liikanen

Vihreä hypetys hävisi ennen kuntavaaleja

Mikkeliläinen Veli Liikanen nousee uutena vihreänä Mikkelin kaupunginvaltuustoon. Veli on tyytyväinen omaan äänisaaliiseensa, mutta valtakunnan tulos oli pettymys.

Nuija

Sukupuolikiintiöt mutkistavat puolueiden paikkajakoa

Luottamusmiespaikkojen jako on poikkeuksellisen hankalaa monissa kunnissa, kun naisia valittiin varsin vähän valtuustoihin. Esimerkiksi Lappeenrannassa lautakuntapaikkoja täytetään varavaltuutetuilla ja muilla ehdokkailla, jotta sukupuolikiintiö saadaan täytettyä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle