Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hoitaja operoi ensiapulaitteistoa Lastensairaalan ensiapuosastolla

Terveysmenot kasvoivat kunnissa – Asiantuntija: Monen asian summa

Koronapandemia synnytti palvelu- ja hoitovelkaa, jota kunnat yrittivät viime vuonna kuroa umpeen, ja se näkyy myös terveydenhuollon kustannuksissa.

Paxlovid-lääke.

Euroopan ensimmäisen suun kautta otettavan koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa

Paxlovid-niminen lääke estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Sitä annetaan vain tietyille ryhmille.

Lapin keskussairaala edestäpäin kuvattuna

Aluehallitus jakoi Lapin neljään palvelualueeseen – jako ei vaikuta kansalaisten elämään, sanoo hyvinvointialuejohtaja Jokela

Aluehallituksen mielestä Lappi olisi yhtenä sote-alueena liian suuri johdettavaksi. Siksi se päätti jakaa Lapin neljään tasavertaiseen osaan.

Lapin keskussairaalan laajennustyömaa nosturista kuvattuna elokuussa 2020

Lapin sairaanhoitopiireillä on kovin erilaiset tuomiset hyvinvointialueelle – Lapin jättivelka on moninkertainen verrattuna Länsi-Pohjaan

Lapin sairaanhoitopiiriltä Lapin hyvinvointialueelle siirtyvä velka voi nousta 182 miljoonaan euroon. Myös Lapin keskussairaalan laajennuksen toinen vaihe kasvattaa alueen velkaa toteutessaan.

Lapin keskussairaalan laajennustyömaa elokuussa 2020

Lapin keskussairaalan laajennus lähti liikkeelle 10 miljoonan sairaala-apteekista – nyt lasku on paisumassa jo yli 200 miljoonaan euroon

Lapin keskussairaalan laajennuksen kustannukset ovat nousseet, koska hanketta on laajennettu ja sen budjetti on pettänyt. Laajennuksen maksaa Lapin hyvinvointialue.

Röngtenhoitaja menossa kuvaamaan koronapotilaan keuhkoja.

THL: Hoitojonot pitenivät kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä alkuvuonna – Asiantuntija: "Hoitovelan purku on hidasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikön mukaan pitkään erikoissairaanhoitoa odottaneiden määrän kasvua selittää koronaepidemia.

Potilas makaa sairaalasängyssä TYKSin teho-osastolla.

Hoitotakuu ei toteudu Varsinais-Suomessa – potilaille ei löydy jatkohoitopaikkoja

Henkilöstövaje on kevään aikana pahentunut. Kesäsijaisista puuttuu kolmannes.

Musta sairaalan poliklinikkojen ja palvelupisteiden opastuskyltti, jossa valkoisella tekstillä eri osastojen nimiä ja lyhenteitä.

Sairaanhoitopiirillä kolme isoa haastetta, vaikka arvioinnin tehnyt tarkastuslautakunta kiitteleekin toimintaa yleisesti

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suurimpia haasteita ovat henkilökunnan riittävyys ja jaksaminen sekä hoitojonojen pidentyminen.

Valkoinen sairaalarakennus moottoritien päällä, värikkäitä yksityiskohtia ikkunoiden vieressä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kamppailee ennennäkemättömän pahan kesätyöntekijäpulan kanssa

Tarvittavasta sijaismäärästä on saatu palkattua kaksi kolmasosaa. Tilanne on vastaava ympäri Suomea.

Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä

Etelä-Savo ja Lappi vaativat jälleen kahta sairaalaa – ministeri Aki Lindénille on luovutettu kannanotto

Kahden sairaalan tarvetta perustellaan muun muassa etäisyyksillä, elinvoiman turvaamisella ja alueiden oppilaitoksilla. Allekirjoittaneiden mukaan väestön ikääntyessä myös erikoissairaanhoidon lähipalveluiden tarve korostuu.

Sairaalasänky Ratamokeskuksen palleatiivisella osastolla.

Viimeisetkin tilat avataan kesäkuun alkuun mennessä Ratamossa – tee kierros Kouvolan uudessa sairaalassa

Ratamokeskuksessa aloittavat toukokuun aikana esimerkiksi Kouvolan ympärivuorokautinen päivystys sekä sosiaali- ja kriisipäivystys, yleissairaalapsykiatrian poliklinikka, laboratoriopalveluja ja terveysasema.

Kasvomaskeja roska-astiassa.

Etätyö- ja maskisuositus poistuvat Kanta-Hämeestä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ei enää jatka etätyösuositusta, joka päättyy maakunnassa 30. huhtikuuta. Kattavan maskisuosituksen jatkamisellekaan ei ole perusteita muuten kuin sote-yksiköiden henkilökunnan ja vierailijoiden osalta.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin logo.

Valvira pyytää selvitystä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä

Pohjois-Pohjanmaan ja kuuden muun sairaanhoitopiirin alueella on ollut potilaita, jotka ovat joutuneet odottamaan kiireetöntä erikoissairaanhoitoa liian pitkään. Ongelma on syntynyt koronapandemian vuoksi.

Leikkaussali

Valvira pyysi sairaanhoitopiiriltä uuden selvityksen hoitoon pääsystä

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon on ollut Etelä-Pohjanmaalla vaikea saada aikaa lain sallimassa ajassa. Tämä johtuu koronapandemiasta, ja siksi Valvira ei määrää sairaanhoitopiireille seuraamuksia lakirikkomuksista.

Bild på ÅUCS jouren från utsidan.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoa saavien määrä laskee Varsinais-Suomessa – tehohoidossa ei yhtäkään koronapotilasta

Koronapandemia ei kuitenkaan ole ohi, korostaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä. Tautia liikkuu väestössä edelleen runsaasti. Vakavia tautitapauksia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

 Paljon ihmisiä jonossa ja lähes kaikilla punainen ilmapallo, jossa lukee "Tehy".

Hoitajalakko keskeyttäisi monet Päijät-Soten palvelut

Hoitoalalla alkaa laaja lakko keskiviikkoaamuna, jos sopua työriitaan ei saada viime hetkellä. Päijät-Sotessa lakko keskeyttäisi erioissairaanhoidon kiireettömän toiminnan ja supistaisi myös kiireellistä hoitoa.

Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.

Hoitajalakko on alkamassa keskiviikkona, mutta suojelutyöstä ei ole vielä sopua – neuvotteluja käydään vielä lakon aattona: "Se on kovin myöhään"

Keskiviikkona alkava lakko koskisi erikoissairaanhoidossa työskenteleviä hoitajia. Lakon ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto.

Tervolan kunnantalo.

Tervolan tilinpäätös 1,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen – verotulot kasvoivat lähes 800 000 eurolla edellisestä vuodesta

Tervolan kunta hyötyi viime vuonna myös korkeasta sähkön hinnasta, mikä nosti kunnan osakassähkön tuoton peräti 900 000 euroon.

Seinäjoen keskussairaalan vieressä on laaja parkkipaikka.

Neuvottelut suojelutyöstä jatkuvat edelleen Seinäjoen keskussairaalassa – asiakkaalle ilmoitetaan, jos leikkaus tai hoito peruuntuu

Seinäjoen keskussairaala on valmistautunut siihen, että hoitajalakko laajenee ensi viikolla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin. Kiireettömiä ajanvarauksia ryhdytään perumaan tällä viikolla. Asiakkaita kehotetaan tarkkailemaan puhelintaan.

Helsingissä järjestettiin hoitajien mielenosoitus ja kulkue lauantaina 9. huhtikuuta. Kuvassa mielenosoittajan kyltti.

Hoitajalakon seuraavan vaiheen siirto ja rajaus erikoissairaanhoitoon ovat helpotus Päijät-Sotelle

Etenkin lakon ulkopuolelle jätettävään vanhustenhuoltoon on ollut muutoinkin hyvin vaikea löytää riittävästi työntekijöitä.

Satasairaalan katolla oleva kyltti

Hoitajalakon laajentuminen Satakuntaan sai lisäaikaa

Jos sopuun ei päästä, alkaa hoitajien lakko Satakunnan sairaanhoitopiirissä 20. huhtikuuta.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab

Kanta-Hämeen keskussairaala joutuu siirtämään useita leikkauksia työtaistelutoimien vuoksi

Syynä ei ole pelkästään vuoronvaihto- ja ylityökielto, vaan jatkohoitopaikkojen puute maakunnassa.

Kainuun keskussairaalan pääsisäänkäynti lumisella kelillä. Mustiin pukeutunut mies kävelee tien yli poispäin sairaalasta.

Kainuun sote jatkaa kiireettömien toimien supistamista

Esimerkiksi Kuhmossa röntgentutkimukset ovat tauolla. Sotkamossa on vaarana osastokapasiteetin väliaikainen pienentäminen.

Sairaanhoitaja Tiia Virta valmistelee laitteita

Kiireetön hoito siirtymässä hoitajien lakon vuoksi – "Emme ehkä pysty järjestämään edes kaikkea päivystystyötä", arvioi sairaanhoitopiirin johtaja

Päivystystoiminnan lisäksi vain välttämättömät hoidot kuten dialyysi ja syöpähoidot sekä synnytykset hoidetaan. Leikkausaikoja on jo alettu perua.

Ilmakuva Kemin keskustasta helmikuussa 2022

Kemin viime vuoden tilinpäätös 6,6 miljoonaa euroa miinuksella, vaikka verotulot ja valtionosuudet ylittivät budjetin

Kemin viime vuosi meni taloudellisesti poskelleen erityisesti sote-menojen kasvun ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämän vuoksi.

Oulun Yliopistollisen sairaalan korona teho-osastolla sairaalan henkilökunta tuovat röntgenlaitetta teho huoneeseen.

Koronaepidemia ei ole ohi – neljä kuolemantapausta kirjattiin tällä viikolla

Korona jyllää edelleen Etelä-Pohjanmaalla, eikä kuolemantapauksiltakaan ole vältytty. Pientä helpotusta on nähtävissä erikoissairaanhoidossa.

Talvinen katumaisema Ylivieskassa.

Valtion koronakorvaukset ja kasvaneet verotulot siivittivät Ylivieskan hyvään tulokseen

Suurimman menoerän aiheuttivat sosiaali- ja terveyskulut.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Rovaniemen talous 12 miljoonaa euroa ylijäämäinen – Lapin sairaanhoitopiirin palautukset ja valtion korona-avustukset paransivat tulosta

Rovaniemen kaupunki on tehnyt miljoonia euroa ylijäämäisen tuloksen toisin kuin vielä talousarvion perusteella ennakoitiin.

Oulun Kärkkäisellä korona kotitesti pakkauksia esillä

Pohjois-Pohjanmaalta kirjattiin viikonlopun jälkeen yli 2 000 uutta koronatartuntaa, joista suurin osa Oulussa

Sairaalassa olevien potilaiden määrä on kasvanut Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja laajemminkin Pohjois-Suomessa. THL:n seurannan mukaan sairaalahoidossa on neljän maakunnan alueella yhteensä yli 150 potilasta, joista 8 tehohoidossa.

Ruskea iso rakennus, jossa valkoinen laajennusosa.

Kanta-Hämeen uutta keskussairaalaa rakennetaan Euroopan investointipankin rahoituksen turvin

Euroopan investointipankki (EIP) on allekirjoittanut 175 miljoonan euron lainasopimuksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa. Laina käytetään maakunnan uuden keskussairaalan rakentamiseen.

Ihmiset kävelevät kadulla aurinkoa vasten.

Terapiatakuu ei ole toteutumassa kansalaisaloitteen toivomalla tavalla: "Näyttää vesitetyltä terapiatakuulta", sanotaan mielenterveysjärjestöstä

Lääkärille pitää päästä viikossa riippumatta siitä, vaivaako ihottuma vai ahdistus, määrää uusi ehdotettu hoitotakuu. Psykoterapia on kuitenkin rajattu määräajasta ulos.

Kaksi koronapotilasta eristyshuoneessa, hoitajan tutkiessa toista potilasta.

THL: Sairaalahoidossa edelleen paljon koronapotilaita, epidemian tilanne epävarma

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sanoo, että epidemian kulusta on vielä epäselvyyttä. Myös jätevesissä on yhä paljon virusjäämiä.

leikkausvälineitä sairaalassa

Satasairaala peruu kiireettömiä leikkauksia koronaruuhkan ja hoitajien työtaistelun takia

Satakunnan erikoissairaanhoidosta vastaava Satasairaala ilmoittaa, että se joutuu siirtämään torstaille ja perjantaille kaavailtuja kiireettömiä leikkauksia. Näin turvataan kiireelliset leikkaukset.

Hoitaja ja ensiapulaitteiston johtoja Lastensairaalan ensiapuosastolla

Omahoitajamalli alkaa Eksoten terveys- ja hyvinvointiasemilla – myös perhelääkärimallin hyödyt selvitetään

Omahoitajamallin aloittamisen lisäksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote selvittää nyt, olisiko taloudellisesti kannattavaa aloittaa myös perhelääkärimalli.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Korona on venyttänyt kiireettömän erikoissairaanhoidon jonoja Suomessa – jonottajia joulukuussa 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin

Jonottajista noin seitsemän prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Yli puoli vuotta odottaneita oli eniten Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä.

Seinäjoelle nousevan datakeskuksen tontti itäisen ohikulkutien varrella.

Teuva ilahduttaa, Seinäjoki ja Kurikka tekemässä miinusta – ennakkotiedot osoittavat kymmenen eteläpohjalaiskunnan yltävän plussalle

Kuntien ilmoittamat tilinpäätösten ennakkotiedot kertovat, että kymmenen eteläpohjalaista kuntaa on tekemässä ylijäämäisen ja kahdeksan kuntaa alijäämäisen tuloksen viime vuodelta. Lopulliset tilinpäätökset valmistuvat kevään aikana.

Neljä politikkoa.

Suuret puolueet tunnustavat tehohoidon paikkapulan – Lohi ja Laiho: Koronarajoituksia olisi voitu välttää, jos paikkoja olisi ollut enemmän

Päähallituspuolue SDP tavoittelisi lisäystä tehohoitopaikkojen määrään. Keskusta ja kokoomus parantaisivat puolestaan valmiutta nostaa tehohoitopaikkojen määrää tarvittaessa.

Potilas makaa vatsallaan ja hänen ympärillään on useita tehohoitajia.

"Teho-osastoilla jouduttu miettimään päivittäin, mitä pystytään tekemään" – kysyimme asiantuntijoilta, miten sairaalat kestävät tulevat pandemiat

Kysyimme asiantuntijoilta, mitä pitäisi tehdä, jotta sairaanhoito ei ajaudu veitsenterälle seuraavan pandemian iskiessä. Suuri ongelma on hoitajien riittävyys.

Sairaalan pääsisäänkäynti, jonka vieressä on polkypyörä.

Koronatartuntoja on paljon, mutta tautitilanne on taittumassa myös Kanta-Hämeessä

Positiivisten näytteiden osuus on pysynyt korkeana. Jäljityksiä ei ole voitu tehdä pariin kuukauteen. Viikon aikana sairaanhoitopiirissä on todettu runsaat 1 100 uutta tartuntaa.

sairaalan sisäkäytävällä roikkuu kyltti, joka opastaa odotustilaan, vastaanottohuoneisiin ja suun terveydenhuoltoon

Suomen uusinta sairaalaa puuhattiin 10 vuotta ennen kuin rakentaminen pääsi alkuun – tällainen siitä tuli

Uusi Ratamo-keskus on tarkoitus ottaa käyttöön kevään aikana. Vaikka rakennustyöt ovat nyt valmistuneet, tiloissa on vielä paljon tehtävää.

Informationstavla utanför ÅUCS.

TYKS siirtää ja peruu suunniteltuja leikkauksia – perusterveydenhuollon ongelmat heijastuvat erikoissairaanhoitoon

TYKSin kuormittunut tilanne johtuu perusterveydenhuollon kriisistä. TYKS ei saa potilailleen jatkohoitopaikkoja perusterveydenhuoltoon.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Ajamme liian lyhyet valot päällä, sanoo HUSin valmiuskeskuksen johtaja – tulevaisuuden terveysuhkien ennakointi on Suomessa vielä alkutekijöissään

Ilmastomuutoksen myötä pandemioiden arvioidaan lisääntyvän. Suomessa päivitetään parhaillaan pandemiasuunnitelmia, mutta laajempi terveysuhkien ennakointi on toistaiseksi vähissä.

Kuvakollaasi TYKS Majakkasairaala.

TYKSin Majakkasairaala on valmis ottamaan potilaat vastaan – tee tutustumiskierros Turun uuteen maamerkkiin videollamme

Saaristoluonnon sävyttämässä sairaalassa on huomioitu etenkin pienet lapsipotilaat ja perheet. Muun muassa naistentautien hoito ja synnytykset siirtyvät uudisrakennukseen.

Ihmisiä kokoomuksen vaaliteltalla Seinäjoen torilla keskustelemassa aluevaaleista.

Etelä-Pohjanmaan aluevaaliehdokkaat erimielisiä maakuntaverosta – vaalien läheisyys näkyi jo kipakkana väittelynä

Eteläpohjalaiset aluevaaliehdokkaat etsivät lauantain keskustelussa keinoja siihen, miten raha saadaan riittämään hyvinvointialueella. Verotusoikeutta kannatti kuitenkin vähemmistö keskustelijoista.

Hoitaja siirtämässä potilasta kirurgian poliklinikalle Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä

Erikoissairaanhoito on Lapissa kallista, lastensuojelu halvempaa kuin muualla – sotekustannuksissa on isoja eroja alueiden välillä

Lapissa sosiaali- ja terveyspalveluihin käytetään runsaat 4 300 euroa asukasta kohden. Vain Kainuussa kulut ovat suuremmat.

Etelä-Savon hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Mika Perttu katsoo suoraan kameraan.

"Sairaaloista on karsittava päällekkäisyys", ehdottaa vastuuvalmistelija Mika Perttu – hyvinvointialue saa käyttöönsä niukasti rahaa

Etelä-Savon hyvinvointialueen talous tulee olemaan tiukalla Essoten ja Sosterin nykyiseen rahankäyttöön verrattuna.

Koronatestausta.

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on rauhallinen, mutta nopeaan tartuntojen määrän kasvuun pitää olla myös valmis

Rajoitukset ja suositukset ovat purreet niin, että tartuntamäärien kasvu ei ole noussut jyrkkään nousuun ja sairaalakuormitus on pysynyt maltillisena. Rajoituksia voidaan purkaa vähitellen hallitusti.

Seinällä oleva Palvelupisteet kyltti, jonka takana mies astuu sisään ovesta ja toinen hahmo kävelee poispäin.

Valtio säätelee hyvinvointialueiden rahahanoja – tuhlaileva alue voi joutua tarkkailuun

Uusien hyvinvointialueiden menot katetaan verorahoilla, mutta rahankerääjä on jatkossa kunnan sijasta valtio. Jos rahoja ei saada riittämään, valtio voi määrätä hyvinvointialueen tarkkailtavaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle