Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Fiskets natt – Kalastuksen yö, Kolppi

Kalastusta, sumopainia ja palavia autoja joen rannalla.

Yrittäjien ansiosta Kajaanissa saa kalastaa ilmaiseksi

Kajaanin Linnanvirta on ilmainen kalastuspaikka, kiitos paikallisten yrittäjien.

Kuhakunkkusta tuli karnevaali ja kaikkien aikojen osallistujaennätys: "Alussahan tämä oli kalastustapahtuma"

Paltamossa järjestettävä Kuhakunkku on laajentunut kaiken kansan kesätapahtumaksi.

Kuhakunkkubileet kutistuivat viime vuodesta – "Kuormitus oli todella kova"

Vetouistelukilpailu Kuhakunkun ohella järjestettävä biletapahtuma palaa juurilleen viikonloppuna.

Outo kala sai miesjoukon matkustamaan perässään 300 kilometriä – väijyvät yössä ja pyydystävät kaloja, joita ei tiedetä olevankaan

Fongaus eli lajikalastus on saanut lapset ja nuoretkin innostumaan kalastuksesta. Sitä harrastaa myös Team Sorvan Kyttääjät.

Kalastuskisa on kasvanut yrityksen ja erehdyksen kautta – "Lupaa hakiessamme poliisi kysyi, missä meillä on vakuutus. Ihmeteltiin, että mikä se sellainen on"

Neljätoista vuotta sitten kuhien kalastuksen kuninkuudesta kilpaili viisikymmentä venekuntaa Paltamossa. Nyt kilpailusta on kasvanut yksi Suomen suurimpia kalastustapahtumia.

Seinäjoella kruunataan tänään Kalakunkku

Kaupunkikalastamisen kilpailu pidetään nyt ensimmäistä kertaa Seinäjoella.

Uusi sääntö vaatii, että kala pitää tappaa heti avannosta nostamisen jälkeen – pilkkijät suuttuivat ja moni jättää SM-kisat väliin

Osa pilkkijöistä pitää sääntöä liian hankalana, koska kalojen käsittely pakkassäässä on hankalaa.

Mustatäplätokko lymyää pohjassa ja nousee pilkillä – Helsingistä saa vuorokaudessa yli 30 eri kalalajia, kun tietää mitä tekee

Kalamaratonissa pärjää tiedolla, taidolla ja tuurilla. Voittoon tarvitaan erikoisiakin lajeja, kuten hopearuutana, kivennuoliainen tai kivisimppu.

Iso hauki parempi vedessä kuin lautasella – kalakilpailujen säännöt kokonaan uusiksi

Isot hauet halutaan säästää vesissä ja kalakilpailut muuttaa sellaisiksi, ettei kaloja enää tarvitse tappaa. Valikoiva kalastus ei silti ole mitään tärppibongausta.

Saksalaiset voittivat kalamaratonin – kilpailijat törmäsivät uuteen lajiin

Helsingissä käydyssä kalamaratonissa saksalaiset osoittautuivat parhaiksi kalastajaksi.

Kalastuksen ennätysmies koukuttaa kalaa 40 lajin edestä – mutta kala ei maistu: "Ei oo mun juttu"

Species Fishing Team eli Juha Salonen, Markus Ratinen, Timi Laitinen ja Mikko Joensivu, on yksi viikonloppuna Kotkassa järjestettävän Kalamaratonin ennakkosuosikeista. Joukkueella on hallussaan Kalamaratonin Suomen ennätys, 32 kalalajia vuorokaudessa.

National ice fishing contest attracts 1,500 to Joensuu

Finland’s national ice fishing championships took place in on Saturday, enticing over 1,500 eager ice fishers from across the country to participate. The contest isn’t an easy one, as the ice on the eastern border city’s Pyhäselkä Lake has reached a thickness of 60 centimetres (24 inches), and catching fish in the dark deep water is a real challenge.

Jättisaaliit herättävät ristiriitaisia tunteita kalavesillä – "Toivottavasti eivät mene tunkioon"

Kateus on aina liitetty kalastuksen, mutta nykyajan kalastaja saa varautua kovaan kritiikkin myös sosiaalisessa mediassa. Suursaaliit jakavat vahvasti mielipiteitä. Paine kalastuskilpailuiden sääntöjen muuttamiseen kasvaa.

Tavoiteltua petokalaa uistellaan Paltamossa – Kenestä kuhakunkku?

Vapaviidakko valtaa Oulujärven lauantai-iltana, kun venekunnat lähtevät vesille Paltamosta. Kuha on taantunut Oulujärvessä viime vuosina, joten aivan helppo saalis ei ole kyseessä.

Soutu-uistelu ei ole pelkästään ammattilaisille – suurin kala voittaa

Juhannusta voi viettää myös kilpailuhenkisesti kalastaen. Sotkamon Vuokatissa järjestettävä FishKatti päätti madaltaa osallistumiskynnystä muuttamalla sääntöjä.

Tunnistatko tämän vähän oudon näköisen vedenelävän?

Helsingin vesiltä on noussut saaliiksi harvinainen eväniekka. Kuvan kala pyydettiin Kalamaraton-kilpailussa.

Kotkaan levinnyt uusi vieraslaji – saattaa uhata alkuperäisiä kalalajeja

Mustatäplätokko luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi, joka saattaa uhata alkuperäisiä kalakantoja syömällä toisten lajien mätiä.

Uusi kalastusasetus lopettaisi kalastuskisoja – hauen ylämitaksi 90 senttiä

Maa- ja metsätalousministeriön luonnos uudeksi kalastusasetukseksi on herättänyt keskustelua varsinkin vapaa-ajan kalastajien keskuudessa. Varsinkin hauen ja kuhan ylämitat ovat aiheuttaneet kysymyksiä.

Kalojen bongaus eli fongaus leviää

Kalastus muuttuu entistä yhteisöllisemmäksi, kun kalamiehet ja –naiset ovat innostuneet kalojen fongauksesta eli lajikalastuksesta. Lajia harrastetaan jo ympäri Suomea, ja harrastajamäärä kasvaa koko ajan.

Tuomiojärvellä kalastetaan vastuullisesti

Tulevana viikonloppuna Tuomiojärvellä järjestetään vastuullinen petokalakilpailu. Saadut kalat mitataan, valokuvataan ja sen jälkeen vapautetaan.

Saimaalta löytyi uusi kalalaji

Mustaanmereen ja Kaspianmereen laskevista joista kotoisin oleva valkoevätörö on löytänyt tiensä myös Saimaalle.

Särkinen houkuttaa kalastajia juhannuksena

Viidettä kertaa järjestettävän Fishkatti-tapahtuman kilpailujohtaja Antti Harju kertoo sään hellineen kalastajia vuosi vuodelta. Kirkasvetinen Särkinen tarjoaa monipuoliset kala-apajat.

Kalamaratonin sisävesikisan voitto tuli 17 lajilla

Kivennuoliainen oli ratkaisevassa osassa, kun Kalamaratonin sisävesikisa ratkottiin viikonvaihteessa Joensuussa. Voiton vei Lesnan Naputtajien ykkösjoukkue 17 lajilla.

Fongarit kokoontuvat kymmenpiikkijahtiin

Lajikalastuksen ainoa sisävesikilpailu käydään viikonloppuna Joensuussa. Fongarit eli lajikalastajat tulevat pyytämään muun muassa järvilohta, sorvaa, suutaria, kymmenpiikkiä, kivennuoliaista ja kivisimppua.

Kalojen fongaaja on hionut taktiikkaansa puoli vuotta

Kotkan kalamaratonissa kisataan viikonloppuna siitä, mikä joukkue saa pyydystettyä eniten eri kalalajeja. Lajikalastus eli fongaus on levinnyt kalaharrastajien parissa. Jesse Suntio osallistuu Kotkan kalamaratoniin viidettä kertaa.

Onkikisat vaihtuivat pilkkimiseksi – järvissä jäätä vielä puoli metriä

Jäät ovat Uudenmaan järvissä tänä keväänä tiukassa, ainakin jos muutamaan edelliseen vuoteen verrataan. Suomen ympäristökeskuksen havaintopisteillä jäätä oli edellisissä mittauksissa vielä yli puoli metriä. Kevään ensimmäisissä kalastuskisoissa onkin onkien sijaan käytetty kairaa ja pilkkivapoja.

Lohen tilannetta pohditaan Muoniossa

Muonion Lohiviikot alkoivat maanantaina, nyt 20-vuotisjuhlan merkeissä. Kalastuskilpailun ohessa puhutaan myös asiaa. Tiistaina Muonion koulukeskuksessa järjestetään huippupuhujilla ryyditetty lohiseminaari.

Olympiahistorian omituiset lajit

Vaikka urheilu on erään tunnuslauseen mukaan ikuista, eivät kaikki olympialajit sitä ole. Lontoon olympiakisojen lähestyessä Time Magazine kokosi nettisivuilleen omituisten olympialajien kavalkadin.

Kalamaratonin isä on Vuoden kalamies

Vantaalainen Jukka Halonen on valittu tämän vuoden kalamieheksi. Kalamies on ideoinut muun muassa Kalamaratonin, jossa tavoitteena on narrata mahdollisimman monta eri lajia saaliiksi.

Torilla puolikarnevaalitunnelmaa Kotka-päivänä

Ihmiset kerääntyivät Kauppatorille kuuntelemaan musiikkia ja katsastamaan markkinatarjontaa. Kotka-palkinto myönnettiin paikallishistorioitsijalle. Perjantaina valittiin myös vuoden kalamies ja -opas.

Kalalajeja pyydetään kilpaa Joensuussa

Uudenlainen kalastuskilpailu rantautuu Joensuuhun ensi kesänä. Suomen vaativimmaksi kalastuskilpailuksi luonnehdittu Kalamaraton järjestetään tänä vuonna Helsingin ja Kotkan lisäksi Joensuussa.

Harvinaisuus vie kalabongarin halki Suomen

Kalabongarit ovat lintuihin erikoistuneita kollegoitaan tuntemattomampi ryhmä. Suomessa on kuitenkin jo vuosikymmenten ajan järjestetty erilaisia kalantunnistuskilpailuja.

Britannian joet puhtaimpia vuosikymmeniin

Britannian joet ovat parhaimmassa kunnossa yli 20 vuoteen, sanoo maan ympäristövirasto. Monet aikoinaan pahoin saastuneet joet kuhisevat nykyisin elämää ja antavat kalastajille jopa ennätyssuuria saaliita.

Ronja nappasi melkein itsensä mittaisen hauen

Nuorten avoimella kalastusleirillä Kemin Ajoksessa toisilla kala söi ja toisilla ei. 5-vuotias Ronja Kekäläinen sai koukkuunsa niin ison vonkaleen, että papan piti auttaa se vedestä.

Kotkan Kalamaratonin voitto irtosi 15 lajilla

Viikonloppuna samaan aikaan vastaava kilpailu kisattiin Helsingin kaupungin vesillä. Siellä voittajajoukkue saalisti 26 eri lajia. Kotkan kivennuoliainen ja suutari olivat sellaisia lajeja, joita Helsingin kisassa mikään joukkue ei saanut.

Kalamaratonissa jäi koukkuun uusia lajeja

Kalamaraton kisattiin lauantaina ja sunnuntaina Helsingissä ja Kotkassa. Kalamaratonissa rikottiin tänä vuonna uusia ennätyksiä niin osanottajien kuin kalalajien määrässä.

Kalamaraton kisataan viikonloppuna Helsingissä

Kymmenes Kalamaraton ongitaan lauantaina ja sunnuntaina Helsingin vesillä. Maratonissa tarkoituksena on saalistaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Tänä vuonna hermoja vaativan kilpailun suojelijaksi on lupautunut tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kalamaratonissa tavattiin harvinainen mustakitatokko

Suomessa on tavattu uusi tulokaskalalaji mustakitatokko. Helsingissä ja Kotkassa viikonloppuna kisatun Kalamaratonin päätähdet, kaksi yksilöä, saatiin Helsingin satama-altaasta. Aiemmin mustakitatokkoyksilö on tavattu Suomessa kerran neljä vuotta sitten.