Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen suurin kaivosalan kouluttaja varautuu jo akkuteollisuuden kysyntään

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto kouluttaa jo useita uusia kouluttajia tulevia vuosia varten.

Hituran nikkelikaivoksen mittavat sulkemistyöt jo loppusuoralla – 16 miljoonan urakkaan ei ole saatu vielä rahaa kaivosyhtiön konkurssipesältä

Alueen ojissa on mitattu töiden aikana kohonneita nikkelipitoisuuksia, mutta vedet on saatu puhdistettua.

Suomen suurin aurinkovoimala joutuu odottamaan Nivalassa kaivoksen sulkemistöitä ja varmistusta niiden onnistumisesta

Suomen suurimman aurinkovoimalan rakennustyöt alkavat Nivalassa aikaisintaan neljän vuoden kuluttua.

Hituran nikkelikaivoksen sulkemisesta yli 16 miljoonan lasku – kaivos ehti toimia 45 vuotta Nivalassa

Vuonna 2015 konkurssiin menneen Hituran kaivosalueen sulkeminen kestää vielä kaksi vuotta.

Kaivoksen sulkeminen maksaa veronmaksajille pitkän pennin – lähijoki saadaan kuitenkin säästettyä

Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa sijaitsevaa Hituran kaivosta pyörittänyt kaivosyhtiö on konkurssin jäljiltä varaton. Nikkelikaivoksen turvallista sulkemista tullaankin siksi rahoittamaan miljoonin veroeuroin.

Nivalan Hituran nikkelikaivokselle ei ole löytynyt ostajaa

Sulkeminen on ajankohtaista aikaisintaan ensi keväänä.

Hituran kaivosta voidaan kaupata korkeintaan vuosi – "Menot alueesta kymmeniä tuhansia kuukaudessa"

Nivalassa viime marraskuussa konkurssiin ajautuneelle Hituran nikkelikaivokselle etsitään edelleen ostajaa. Aika alkaa käydä vähiin, sillä kaivoksen ympäristöturvallisuudesta huolehtiminen maksaa konkurssipesälle ja valtiolle kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa.

Hituran kaivos etsii uutta omistajaa – "Rikastamoa voisi käyttää muunkin kuin nikkelin käsittelyyn"

Konkurssipesä huolehtii nyt kaivoksen ympäristönsuojelusta samalla, kun etsii Hituralle uutta omistajaa. Nivalassa kaivostoimintaa harjoittanut Belvedere Mining Oy hakeutui konkurssiin joulun alla.

Hituran nikkelikaivos konkurssiin Nivalassa

Nivalassa kaivostoimintaa harjoittanut Belvedere Mining Oy on hakeutunut konkurssiin. Kaivostoiminta on ollut pysähdyksissä jo pitkään nikkelin huonon maailmanmarkkinahinnan takia. Konkurssipesä etsii kaivokselle jatkajaa.

Kauppalehti: Hituran kaivoksen omistaja vaikeuksissa

Nivalan Hiturassa nikkelikaivosta pyörittävä Belvedere Mining on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Lehden mukaan yhtiöllä on 13 maksuhäiriömerkintää. Laskuja on jäänyt maksamatta noin 35 000 euron edestä. Lisäksi yhtiö on menettänyt osakepääomansa.

Kaivosten pölyongelmia on saatu kuriin kastelulla

Nivalan Hituran kaivoksen ja Raahen Laivakankaan kaivoksen pölyongelmat ovat helpottaneet. Kuiva rikastushiekka pölisi kaivosten ympäristöön viime viikon loppupuolella. Sateet ja kastelu ovat hillinneet tilannetta.

Hituran kaivoksesta leviää pölyä lähialueille

Nivalassa sijaitsevan Hituran kaivoksen rikastushiekka-alueelta leviävä runsas pöly haittaa lähialueiden asukkaita. Rikastushiekka-alueen pinnalle muodostui keväällä kalkkimaidosta kuori, joka on nyt routimisen vuoksi rikkoontunut.

Sään muutos sinetöi kurkien joukkopaon – parvissa jopa yli 20 000 muuttajaa

Muuttolintujen massat lähtivät liikkeelle alkuviikosta tuulen käännyttyä pohjoiseen. Tiistaina muutto voimistui entisestään, ja kurjet lensivät matkoihinsa jopa yli 20 000 parvissa. Suurin osa kurjista onkin nyt Birdlifen mukaan jättänyt Suomen.

Hiturassa pölisi silkka hiekka – terveyshaitat vähäisiä

Hituran lähialueen asukkaita haitannut pöly on osoittautunut varsin vaarattomaksi. Tutkimusten mukaan kyseessä oli käytännössä erittäinen hienojakoinen hiekka.

Nivalan Hituran kaivoksen pölyäminen rauhoittunut

Hituran nikkelikaivoksen pölyn koostumuksesta on saatu lisätietoa. Terveysviranomaisten mukaan esimerkiksi pölyssä olevien, asbestiksi luokiteltujen kuitujen määrä alittaa sisäilmalle asetetut ohjearvot, eikä määrästä ole haittaa terveydelle.

Sateesta apua – hengittäminen helpompaa Hituran kaivoksen naapurustossa

Pölyongelma Nivalan Hituran rikastushiekka-altaiden lähialueilla on helpottunut muun muassa sateiden ansiosta. Ensimmäinen ilmanäytteiden tulokset kertovat muun muassa, että asbestikuituja oli asuinalueen ilmassa vain vähän. Kaikkia tuloksia ei ole vielä saatu eikä terveyshaittaa voi arvioida kattavasti.

Hituran kaivospölyn koostumus ja terveysvaikutukset pian selvillä

Nivalassa Hituran nikkelikaivoksella noin kuukausi sitten alkanut runsas pölyäminen halutaan saada kuriin mahdollisimman pian. Terveysviranomaisilta odotetaan seuraavaksi tietoja siitä, mitä kivipöly tarkalleen ottaen sisältää.

Elyltä paimenkirje Hituran kaivoksen pölyongelmasta

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus vaatii Nivalan Hituran nikkelikaivosta hoitamaan pölyongelmansa kuntoon mahdollisimman pian. Elyn mukaan kaivosyhtiö Belvedere Mining ei ole noudattanut asiassa ympäristölupamääräyksiä.

Nivalassa ohjeistetaan välttämään ulkoilua kaivospölyn takia

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion terveysvalvonta selvitti Hituran kaivoksen rikastushiekka-alueelta leviävän pölyn terveysvaikutuksia. Selvityksen mukaan pöly voi pahentaa joidenkin sairauksien oireita ja ärsyttää myös terveiden henkilöiden hengitysteitä.

Hituran kaivoksen pölyjä yritetään vähentää kastelulla

Nivalan Hituran kaivoksen ympäristön pölyongelmaa pyritään helpottamaan tällä viikolla kastelulla ja kalkkimaidon levityksellä. Se ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa lopullisesti.

Nivalan Hituran pölyongelmaan ratkaisu: kalkki ja kastelu

Nivalan Hituran pölyongelmaan on löytynyt ratkaisu. Ympäristöviranomainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja kaivosyhtiö Belvedere Mining ovat sopineet, että yhtiö aloittaa välittömästi alueen kastelemisen, jolla pölyämistä voidaan ehkäistä. Pitemmällä tähtäimellä, parin viikon kuluessa yhtiö levittää pölyäville alueille kalkkia ja kastelee sen. Yhtiö tutkii samalla, muodostaako se suojaavaa kuorta, mikä estäisi pölyämisen.

Hituran nikkelikaivos levittää pölypilviä Nivalassa – "Ulkona hiekka narskuu hampaissa"

Nivalassa Hituran kaivoksen lähiasukkaat ovat tuohduksissaan pahentuneista pölyhaitoista. Osa asukkaista on valittanut pölystä Ely-keskukseen ja vaatii nyt pikaisia toimia. Talousvaikeuksissa painiva kaivosyhtiö Belvedere Mining etsii ratkaisua pulmaan, mutta raha rajaa vaihtoehtoja.

Nikkelin halpa hinta jarruttaa Hituran kaivoksen toimintaa

Nivalan Hituran kaivoksella lomautukset jatkuvat edelleen. Lomautuksia perustellaan alhaisella nikkelin maailmanmarkkinahinnalla. Kaivoksen vieressä olevaa Kopsan kultaesiintymää tutkitaan.

Lomautukset Hituran kaivoksella jatkuvat toistaiseksi

Nikkelin hinnan lasku pysäytti kaivoksen alkukesällä. Lomautettuna on noin 60 työntekijää.

Hituran kaivos hiljenee kuukausiksi

Nivalan Hituran kaivos hiljenee lähipäivinä, kun kesälomat ja sen jälkeen kaivosmiesten kolmen kuukauden lomautukset alkavat. Syynä on nikkelin hinnan lasku. Nikkelin hinta määrittelee myös avaamisaikataulun.

Ongelmat kurittavat kaivosalaa pohjoisessa

Kaivosala kamppailee kannattavuusongelmien kanssa. Osa pohjoisen kaivoksista on ajautunut tukalaan tilanteeseen nopeasti nousseiden kustannusten ja kannattamattomaksi käyneen kaivostoiminnan vuoksi. Leville kokoontuneet yrittäjät pitävät yhtenä syynä myös vuosia vievää lupakäsittelyä. Talousongelmien ei kuitenkaan uskota kurittavan laajasti kaivosalaa.

Hituran kaivossortuma ei johtunut turvatoimien laiminlyönneistä

Hituran kaivoksella sortumavaaran aiheuttavat halkeilut ovat tavallista yleisempiä. Tukes tekee tarkastuksen kaivokselle ensi syksynä.

Kaivosmarkkinoille kaivataan kotimaisia sijoittajia

Työ- ja elinkeinoministeriön tuore kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen kaipaa kaivostoimintaan lisää kotimaisia sijoittajia. Hän uskoo, talousmyllerryksessä viivästyviin kaivoshankkeisiin voisi löytyä heiltä enemmän malttia.

Hituran kaivossortumasta kymmenien tuhansien kustannukset

Joulukuussa tapahtunut tunnelisortuma pysäytti tuotannon ja maanalaisia seinämiä jouduttiin vahvistamaan.

Kanadalaisyhtiö jatkaa Oulaisten kultalöydön tutkimusta

Kaivosyhtiö Belvedere jatkaa porauksia Antikanperän kultaesiintymästä, kertoo Tekniikka & Talous. Yhtiötä innostaa erityisesti esiintymän läheisyys Hituran kaivokseen.

Vakava sortuma Hituran nikkelikaivoksessa

Nivalassa Hituran nikkelikaivoksessa sattui vaarallinen sortuma maanalaisessa tunnelissa 10. joulukuuta. Osa pääkulkureitin tunnelin seinämää ja kattoa romahti alas - maan alla työskenteli sortumahetkellä 29 miestä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut, kertoo Keskipohjanmaa-lehti.

Hituran kaivokselle miljoonainvestointi Nivalassa

Hituran nikkelikaivoksen omistaja suunnittelee uuden rikastushiekkavaraston rakentamista parin kolmen vuoden kuluttua. Yhtiö aikoo laajentaa nykyistä kaivosaluetta neljänneksellä eli yli sadalla hehtaarilla.

Kultaa kannattaa louhia pienistäkin esiintymistä

Metallien korkeat hinnat piristävät kaivosyhtiöitä. Hintojen nopea romahtaminen tyrehdyttää nopeasti myös pienten yhtiöiden toiminnan.

Kaivosluvat tiukentumassa Talvivaaran takia

Tapaus Talvivaara heijastuu myös ympäristölupien käsittelyyn. Nyt tarkennuksia hakemuksiin vaaditaan aiempaa herkemmin. Se taas pidentää käsittelyaikoja, sillä uusia työntekijöitä ei ole varaa palkata.

Harju: Pohjois-Suomen kaivosala pärjää ennen pitkää

Kaivosalan huono tilanne vaikuttaa Pohjois-Suomessa vain tilapäisesti, mutta pitkällä tähtäimellä alalla ei ole hätää, uskoo Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju. Kaivoksia uhkaa metallien ja etenkin nikkelin hinnan lasku.

Nikkelin aleneva hinta uhkaa pohjoisen kaivoksia

Kansainvälinen taantuma saattaa iskeä myös Pohjois-Suomen kaivosbuumiin. Metallien markkinahintojen lasku näkyy ensimmäisenä perinteisesti eniten heilahtelevan nikkelin hinnoissa. Sodankylän nikkelikaivoksen johtaja on jo väläyttänyt Kevitsan kaivoksen sulkemista kannattamattomana. 

AVI kaipaa lisätietoa Hituran kaivoksen luvista

Avolouhinnan uudelleen aloittaminen Nivalassa lisää melu- ja pölyhaittoja. Niiden merkittävyyttä tai ympäristökuormitusta viranomaiset eivät osaa vielä arvioida.

Hiturasta löytyi lisää nikkeliä

Nivalassa toimivasta Hiturasta on löytynyt lisää nikkelimalmia. Kaivosyhtiö hakee ympäristölupaa vanhan avolouhoksen laajentamiseen.

Kiinan kysyntä kannattelee kaivoksia

Hituran nikkelikaivos Nivalassa pääsee vähintäänkin tyydyttävään vuositulokseen. Tavoitteeseen ei aivan päästä, mutta suuri kiinalainen asiakas pitää nikkelin louhinnan ja rikastamisen käynnissä.

Kalajokilaaksoon syntyy lähivuosina kultakaivoksia

Haapajärven Kopsan kultakaivosesiintymälle haetaan ensi vuonna ympäristölupaa. Kopsan kultaesiintymän omistava kanadalaisomisteinen kaivosyhtiö tutkii parhaillaan myös lupaavaa neljää muuta kultamalmialuetta lähistöllä.

Kaivoskoulutuksen kysyntä on kasvanut

Keski-Pohjanmaan aikuisopisto on noussut nopeasti koko maan suurimmaksi kaivosalan rikastamopuolen kouluttajaksi. Opisto on kouluttanut jo kolmisensataa rikastamotyöntekijää vuodesta 2000 lähtien kaivoksille eri puolilla maata.

Kopsan kultakin Hituraan rikastukseen

Nivalan Hituran kaivoksen tulevaisuus näyttää turvatulta. Mikäli nikkeli loppuu, niin mahdollisuutena on esimerkiksi Haapajärven Kopsan kultaesiintymän malmin rikastaminen. Lisäksi nikkeliä voi löytyä Hituran läheltä.

Hituran tulevaisuus turvattu

Nivalan Hituran kaivoksen tulevaisuus näyttää turvatulta. Mikäli nikkeli loppuu, niin mahdollisuutena on esimerkiksi Haapajärven Kopsan kultaesiintymän malmin rikastaminen. Lisäksi nikkeliä voi löytyä Hituran läheltä.

Hituran kaivos pyörii täysillä

Hituran nikkelikaivos Nivalassa on täydessä käynnissä. Malmia tuotetaan suunniteltua 540 000 tonnin vuosivauhtia ja siitä saadaan 2500 tonnia nikkelirikastetta vuodessa. Elokuussa parin vuoden tauon jälkeen uudelleen avattu kaivos työllistää tällä hetkellä noin 110 henkilöä. Helmikuussa työvoimaa aletaan kouluttaa lisää.

Nivalan nikkeli matkaa Kiinaan

Hituran kaivos on aloittanut nikkelin laivaukset Kiinaan. Ensimmäinen Nivalan Hituran nikkelimalmia Kiinaan kuljettava laiva lähti Kokkolasta elokuun lopulla. Jatkossa aina 40 malmikonttia kuljettavat lastit lähtevät matkaan kymmenen päivän välein.

Uutta osaamista kaivosten tarpeisiin

Pohjoisessa viriävän kaivosteollisuuden tarpeeseen koulutetaan uusia osaajia. Oulussa alkaa syksyllä muuntokoulutus, jossa eri alojen korkeakoulututkinnon jo suorittaneille annetaan valmiudet työskennellä kaivannaisteollisuudessa.

Kultaa haetaan Kopsassa

Haapajärven Kopsan kultaesiintymästä on saatu hyviä tutkimustuloksia. Tarkkoja laboratoriotutkimuksia kuitenkin odotellaan edelleen. Niiden perusteella tehdään malmiarvion tarkistus sekä päätös mahdollisen kultakaivoksen avaamisesta.

Hituran kaivos avataan

Nivalan Hituran kaivoksen tuotanto alkaa tiistaina. Kesän aikana Hiturassa on tehty koelouhintaa ja rikastamon laitteita on testattu. Belvedere Miningin toimitusjohtajan Vesa-Jussi Penttilän mukaan tänään voidaan julistaa Hituran nikkelituotanto uudelleen avatuksi.

Hituran kaivoksella louhitaan jälleen

Nivalan Hituran kaivoksen tuotanto on jälleen käynnistetty. Kesän aikana Hiturassa on tehty koelouhintaa ja rikastamon laitteita on testattu. Belvedere Miningin toimitusjohtajan Vesa-Jussi Penttilän mukaan nyt voidaan julistaa Hituran nikkelituotanto uudelleen avatuksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle