Uusimmat artikkelit
Romanssihuijarit ovat jo valjastaneet tekoälyn käyttöönsä – videopuhelussa näkemääsi ihastusta ei ehkä ole olemassakaan
Järjestäytynyt rikollisuus kouluttaa jäseniään hyödyntämään uusinta teknologiaa. Jo verkon ilmaisohjelmat ja diginatiivius tarjoavat valmiudet huijauksiin.
Kauppiaat tykittävät nyt vuoden parasta myyntiä – Riikka Huuskosen laatikkoon päätyi jo kymmenes varapuhelin, kun hän sai idean
Nyt ostetaan kalliimpia ja hienompia puhelimia, mutta määrältään aiempaa vähemmän. Puhelimen elinkaari on lyhyt, keskimäärin kaksi vuotta.
Älypuhelimen omistajalla ei ole aina sähköjä – testaa, millaista on 2020-luvun Ugandassa
Kiperässä visassa selviää mm. se, tarvitaanko Ugandaan enemmän älypuhelimia, vesivessoja vai naiskansanedustajia. Samalla opit lisää Suomen tilanteesta.
Puhelimen kilkatus loppui kuin seinään, kun koulu kielsi kännykät oppitunneilla
Monet kaupungit odottavat selkeää valtakunnallista linjausta kännyköiden käytöstä kouluissa.
”Ole paras versio itsestäsi” – Parempaa mielenterveyttä myyvät sovellukset lupaavat paljon, mutta takeita tehosta ei ole
Viime vuosien aikana markkinoille on vyörynyt mielenterveyttä edistäviä sovelluksia. Vaikuttavuutta ja turvallisuutta on alettu tutkia, koska niiden kehittäjät eivät niitä välttämättä tutki.
Aleksis Salusjärven videokolumni: Amerikkalaisen scifikirjailijan ennustus kävi toteen – meistä on tulossa yhä levottomampia ja tyhmempiä
Kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi sanoo videokolumnissaan, että älypuhelinten aikakaudella ihmisistä on tullut keskittymiskyvyttömiä. Samalla kirjallisuuden ydintehtävä on päässyt unohtumaan.
Nokia kaupitteli aikoinaan pelipuhelinta vähäpukeisten naisten avulla – seurauksena oli miljoonia maksanut katastrofi
Nokian N-Gagen piti mullistaa pelikonsolien markkinat 2000-luvun alussa ja kukistaa Nintendo. Tampereen Vapriikissa avautuva näyttely pureutuu laitteen flopin syihin.
Lasten älypuhelinriippuvuus on Kiinan uusi terveyskriisi: unihäiriöt ja epäsosiaalinen käyttäytyminen yleistyvät
Kiinassa on neljännes maailman älypuhelimista ja eniten niiden liiallisesta tuijottamisesta johtuvia ongelmia. Aasian-kirjeenvaihtajamme Mika Hentusen videokirje avaa kiinalaisten kännykkäaddiktiota.
Tinderillä saa pidemmät unet kuin suosituilla somealustoilla – kokeile unikoneella, millaisia vaikutuksia tutkimus löysi puhelimen käytöstä
Ruutuaika ennen nukkumaan menoa vaikuttaa uneen, mutta tietyt älypuhelimen sovellukset voivat jopa lisätä unta. Koneen avulla voit arvioida eri sovelluksien vaikutuksia.
Ekaluokkalainen Viktor Uotinen osaa jo lukea ja odottaa koululta erityisesti välitunteja
Lapissa koulutiensä aloittaa noin 1600 ekaluokkalaista. Se on noin sata koululaista vähemmän kuin viime vuonna.
Kysyimme nuorilta, mitä he ajattelevat kännykän käytön rajoituksesta koulussa
Viimeisiä kesälomapäiviään viettäneet Ylen haastattelemat nuoret olisivat valmiita rajoittamaan kännyköiden käyttöä oppitunneilla, mutta eivät välitunneilla.
Koululaisten puhelimen käyttöä ei noin vain voi rajoittaa, vaikka valtaosa haluaisi niin tehdä – katso, mitä mieltä muut ovat
Puhelimen pois ottaminen koulupäivän ajaksi pitää tehdä harkitusti, ettei lapsen perusoikeuksiin kajota liian kovasti, asiantuntija muistuttaa.
Nostalginen tv-sarja ja someähky saivat Matias Sillanpään hankkimaan simpukkapuhelimen: “Maailman siistein vehje”
Perinteiset simpukkapuhelimet kasvattavat nyt suosiotaan. Myös Nokian puhelimia valmistava HMD Global on haistanut trendin.
Tutkimus: Älypuhelimen selailu sängyssä heikentää usein unen palauttavaa vaikutusta, mutta sovelluksissa on eroja
Viihde ja asioiden hoitaminen ennen nukkumaanmenoa voivat jopa parantaa unen laatua.
Ehdotus kännykän käyttörajoituksista: Kaksi tuntia päivässä 16–18-vuotiaille, tunti 8–16-vuotiaille – Kiina yrittää leikata ruutuaikaa
Ehdotuksen mukaan alaikäisten ei pitäisi päästä kännykällä verkkoon iltakymmenen ja aamukuuden välillä.
Selaatko somea sängyssä tai onko unihygienia sinulle tärkeää? Kerro meille millaista puhelimen käyttösi on
On selvää, että sininen valo vaikuttaa unen laatuun, mutta myös se mitä laitteilla tehdään. Miten sinä käytät puhelinta ennen nukkumaanmenoa?
Kankaanpääläiset halutaan tunnistamaan vieraslajeja uuden mobiilipelin avulla – jokaisesta havainnosta maksetaan euro
Paikalliset voivat tienata rahaa merkitsemällä mobiilipelin kartalle löytämiään haitallisia vieraslajeja. Kankaanpään kaupunki hyödyntää tietoa haitallisten vieraslajien torjunnassa.
Kajaanissa on mahdollista tienata kartoittamalla pyöräteiden kuntoa – mobiilipelillä voi saada jopa parikymmentä euroa tunnissa
Toukokuussa Kajaanissa kartoitettiin katuja mobiilipelin avulla. Nyt on vuorossa pyöräteiden kartoitus.
Älylaitteiden ongelmat ratkeavat usein pelkällä opastuksella – ja hammastikulla, kertoo kajaanilainen asentaja
Asentaja Kristiina Oikarinen huoltaa työkseen tietoteknisiä laitteita. Hän on huomannut, että usein ongelman syynä on se, että asiakas kaipaa tukea laitteen käyttöön.
Aivoasiantuntija ehdottaa rajattua ruutuaikaa aikuisille: tunti ilman puhelinta päivässä – vertaa tässä jutussa kännykän käyttöäsi muihin
Älyominaisuuksista riisuttujen puhelinten suosio on Yhdysvalloissa kasvussa. Ilmiö on huomattu menekin kasvuna myös Gigantin Suomen myymälöissä.
Kun Leo Kortteen älypuhelin hajosi, hänen itsetuntonsa koheni – tutkijat kiistelevät nyt meitä kaikkia koskevasta ongelmasta
Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet useissa maissa siitä lähtien, kun älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö on yleistynyt. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko niillä syy-yhteyttä.
STT:n tiedot: Hallitusneuvotteluissa on ollut esillä kännyköiden käytön rajoitus peruskouluissa
Koulut voivat nykylainsäädännönkin puitteissa kieltää järjestyssäännöissään kännykän häiritsevän käytön oppituntien aikana.
Nopeasti kehittyvä digiyhteiskunta aiheuttaa osalle vanhempaa väestöä suuria haasteita: ”Ollaan suon silmässä ja huudetaan apua”
Palveluyhteiskunnan ei pitäisi siirtyä digitaaliseen maailmaan liian nopeasti, sanoo kajaanilainen Aarne Tarkkonen. Hän näkee suurena ongelmana, että vanhukset joutuvat pärjäämään yksin.
APN Podcast: Why is Finland so relaxed about kids using smartphones?
A citizen's initiative is trying to get stricter rules banning smartphone usage during the school day. The APN podcast explores the issue.
Miten olet rajoittanut somen käyttöä puhelimellasi? Kerro Ylelle, teemme juttua
Yle kerää lukijoiden kokemuksia somen ja puhelimen käytön rajoittamisesta.
Luvialla suuri osa yläkoululaisista nauttii rajoittamattomasta ruutuajasta eikä koe sitä ongelmaksi
Netissä voi olla kännykän kautta tuntikausia. Luvian yhtenäiskoulun kuraattorin mielestä ruutuaikaa pitää rajoittaa, jos liiasta käytöstä tulee ongelma. Kavereita kannattaa nähdä myös oikeasti.
Forssalaiset pääsevät pian tutkimaan kotikaupunkinsa esteettömyyttä mobiilipelin avulla
Esteettömyyden tutkimisen joukkoistaminen mobiilipelin avulla on käytössä ensimmäistä kertaa maailmassa.
Kohta voit tienata rahaa mobiilipelillä – Kajaanin kaupunki kannustaa tienkäyttäjiä keräämään tietoa tiestön kunnosta
Kajaani haluaa paikalliset mukaan tiestön kuntokartoitukseen. Crowdsorsa-pelissä tienkäyttäjät tienaavat rahaa poimimalla virtuaalimarjoja samalla, kun he keräävät tietoja autoteiden kunnosta.
Raahessa selvitetään vaihdettavaksi joutuvia liikennemerkkejä mobiilipelin avulla
Raahessa aloitetaan liikennemerkkien vaihto ensi kesänä. Sitä ennen merkit on kartoitettava, jotta tiedetään kuinka paljon, missä ja mitä liikennemerkkejä pitää vaihtaa.
Mona Mannevuon kolumni: Vauhdin kiihtyminen tuhoaa keskittymiskyvyn
Nuorison kadonnut keskittymiskyky herättää huolta. Nuoret elävät kuitenkin samassa maailmassa kuin ylikierroksilla käyvät aikuisetkin, pohtii Mannevuo.
Koronapandemia mullisti tietotyön tekemisen, nyt metaversumin odotetaan mullistavan samalla tavalla kenttätyön
Metaversumi on yhä kokeiluasteella. Yritykset suhtautuvat kuitenkin mielenkiinnolla fyysisen ja virtuaalisen maailman yhdistävään ympäristöön, joka mahdollistaa uudenlaisen työnteon.
Lännellä on yksi pakotekortti, jota ei ole vielä kokeiltu, ja sitä venäläiset pelkäävät nyt
Moni venäläinen pelkää, että oma älypuhelin muuttuu pian käyttökelvottomaksi, jos länsi päättää käyttää älypuhelinteknologiaa pakotekeinona.
Joel Järvensivu, 24, vaihtoi kännykän retromalliin ja käyttää älypuhelinta vain tarpeeseen – "Tajusin, ettei siinä jää paitsi mistään"
Vanhanmallisia ja varmatoimisia peruspuhelimia ostavat tavallisesti seniorit ja alkutuotannon alan työntekijät. Jotkut ostavat retropuhelimen kuitenkin toisesta syystä: sosiaalisen median ja ruutuaikansa vähentämiseen.
Kiertävä laitelaukku helpottaa teknologiaan tutustumista Pirkanmaalla
Laitelaukku tarjoaa ikäihmisille helpon mahdollisuuden tutustua teknologiaan ja sovelluksiin, joista voisi olla heille hyötyä arjessa.
Kokkola kannustaa nuoria uusiin harrastuksiin nuorisopassilla
Nuorisopassi on älypuhelimella toimiva mobiilisovellus, jossa nuorille tarjotaan etuja erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin.
Analyysi: Berealin piti olla vastalause somen kiiltokuville, mutta sen sisällössä on jo nyt Instagramista tuttua poseeraamista
Berealin käyttö tuntuu nostalgiatripiltä sosiaalisen median varhaishistoriaan, kirjoittaa Ylen toimittaja Miika Koskela.
Sotepalvelut hoidetaan diginä, mutta kaikki eivät vielä osaa – Etelä-Savon hyvinvointialue panostaa asukkaiden digiosaamiseen
Digitaitokursseilla voi opiskella muun muassa älypuhelimen käyttöä ja pilvipalveluiden hyödyntämistä.
Roope Lipastin kolumni: Asiakas on aina väärässä
Kun laturi ei kuulu kännykkäpaketin hintaan, ollaan menty liian pitkälle, kirjoittaa Roope Lipasti.
Pienten koululaisten ranteista löytyy nyt usein kellopuhelin – sillä ei pääse nettiin
Toistaiseksi perinteisiä puhelimia ostetaan lapsille vielä enemmän, mutta ranteeseen laitettavat kellopuhelimet ovat kasvattaneet suosiotaan.
Joonas Konstigin kolumni: Top Gun: Maverickin ihailtava propaganda kertoo, miksi Yhdysvallat voitti kylmän sodan
Fiktio onnistuu, kun se on riittävän samaistuttavaa mutta samalla arkea parempaa, kirjoittaa Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Dinosaurus ilmestyy virtuaalisesti koululuokkaan Intiassa – syynä on suomalaisyritys, joka tekee oppimisesta aivan erilaista kuin aiemmin
Lisätyn todellisuuden oppimissovelluksen kehittänyt helsinkiläinen 3DBear jalkautui Intian markkinoille. Koronapandemia räjäytti maan opetusteknologia-alan kovaan kasvuun.
Kuka tahansa voi tienata rahaa osallistumalla pyöräteiden vaurioiden kartoitukseen
Lauantaina aamupäivällä alkavassa tapahtumassa tietoa pyöräteiden vaurioista kerätään älypuhelimen sovelluksen avulla.
Piilaaksosta lähtöisin oleva teknologiayhtiö avaa tytäryhtiön Tampereelle: kehittää paikannusta esimerkiksi älypuhelimiin
Yrityksen sijoittajiin kuuluvat muun muassa Google Ventures, Norwest Venture Partners ja GSR Ventures.
Vanhentunut käsitys hyvästä salasanasta elää sitkeästi, sanoo professori ja antaa kolme vinkkiä oman tietoturvan parantamiseen
Viimeistään nyt, harmaana aikana, on hyvä hetki hoitaa tietoturvaan liittyvät perusasiat kuntoon, sanoo kyberturvallisuuden professori Kimmo Halunen.
Matti Nikola, 82, maksaa älypuhelimella laskuja verkkopankissa – moni ikätoveri ei kuitenkaan osaa käyttää digitaalisia palveluja
Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet hoitaa asioitaan ovat viime vuosina lisääntyneet.
Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla
Viisi sovellusta, joista voi olla hyötyä tunnistamisessa.
Laura Frimanin kolumni: Pelin keskeyttämisestä seuraa sokea raivo, joku vei huumeeni ja veti ne vessanpöntöstä alas
Ruutuaikapuheeseen tarvitaan armottomuutta.
Aleksis Salusjärven kolumni: Seitsemän sekunnin muisti – mitä tapahtuu, jos keskittymiskyvyn alamäki jatkuu
Lyhytvideot ja pikaviestit ovat looginen lopputulos vuosikymmenten ajan lyhenneestä keskittymiskyvystä. Olemme astumassa muistin jälkeiseen aikaan, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.
Applen kova tulos: liikevaihto uuteen ennätykseen ja voittoa liki 35 miljardia dollaria
Applen vuosineljänneksen nettotulos ylitti 30 miljardia dollaria ensimmäistä kertaa. Applen markkina-alueista kaikki paitsi Japani nostivat myyntilukujaan vuoden takaisesta.
Maailma hurmaantui ilmaisesta Wordle-nettipelistä – sitten idea kopioitiin, ja nyt pelitehtailijat yrittävät lypsää sillä rahaa
Pelaajat ja kansainvälinen media ihastuivat ilmaiseen nettipeliin, joka ei sisällä mainoksia tai kerää pelaajista dataa. Pelin on sanottu “syntyneen rakkaudesta”, mutta idea kaupallistettiin nopeasti.