Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Shamanismia, joogaa, enkeli-iltoja ja luonnon mystiikkaa: erityisesti nuoret naiset hakevat hyvinvointia uushenkisyydestä

Perinteisistä kirkkouskonnoista poikkeava henkisyys kiinnostaa naisia koko ajan enemmän.

Kuusamo haluaa siirtää vanhan shamaanin luurangon Oulusta takaisin Kuusamoon

Maakuntamuseo: Vainajan tuleva osoite voi löytyä myös saamelaismuseo Siidasta.

Kirkkoherra suivaantui, kun taiteilija maalasi kirkon kattoon piukkapöksyisen Jeesuksen ja romanienkelin: syntyi kohu – "Enkelien pitää olla valkoisia"

Jeesus kuvataan usein sirona ja vaaleana, enkelit pumpulimaisina ja rusoposkisina. Valmistaudu romuttamaan käsityksesi.

Mytologia heräsi henkiin Ropeconissa: katso, millaiselta näyttävät metsän kuningattaret, mystiset shamaanit ja elämän ja kuoleman rajamailla häilyvät oudot olennot

Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma Ropecon sai viikonloppuna noin 4900 kävijää. Mytologiateema inspiroi vieraita toinen toistaan mielikuvituksellisimpiin asuratkaisuihin.

Slayerin jäähyväiset, Stam1nan yllätys ja Heilungin shamanistinen riitti – katso kuvat moni-ilmeisestä Tuskasta

Tuska-lauantain pääesiintyjä oli viimeisellä kiertueellaan oleva Slayer. Muinaisskandinaavista kuvastoa tarjoilevan Heilungin huima, pakanallinen keikka oli lauantain kohokohtia. Myös sinfoninen metalli oli hyvin esillä Tuskassa.

Tiesitkö tämän virpomisesta? Ihanteellisessa vitsassa on kolme haaraa ja kolme koristetta

Tradition mukaan vitsa on kertakäyttöinen ja se pitää hävittää helatorstain jälkeen polttamalla.

"Bone collector" helps revive Finland's pagan past

Artist Sanni-Maaria Puustinen collects the remains of dead animals and transforms them into art and shamanistic totems.

Arto "Ukko" Hämäläinen rakensi ennen huoltoasemia – nyt samaanirumpuja: "Näyssä isoisäni antoi minulle valkoisen samaanin tulen"

Arto Hämäläinen vaihtoi yrittäjän työn rumpukurssien vetämiseen. Nyt hän on päässyt tilanteeseen, jossa voi joka päivä sanoa itselleen sydän iloa täynnä - wau!

Emeritusprofessori: "Saamelainen noita on myönteinen käsite" – kertoo kohdanneensa noitaperinteen jatkajia

Saamelaisten noitien historiaa on tukahdutettu, mutta jotain on selvinnyt nykypäiväänkin. Emeritusprofessori Juha Pentikäinen julkaisee ensi vuonna kirjan saamelaisten mytologiasta.

Millainen on maailmanlopun jälkeinen maailma? Sitä käsitellään roolipeleissä

Roolipelitapahtuma Ropecon on kerännyt jälleen tuhansittain innokkaita pelaajia Helsinkiin. Tällä hetkellä pelaajia kiehtovat muun muassa vampyyrit ja maailmanlopun jälkeinen maailma.

Tuhannet pakanat kokoontuivat Stonehengeen viettämään talvipäivänseisausta

Druidit, noidat ja muut pakanat kokoontuivat mystisen kivipaasikehän ympäristöön auringon noustessa.

"Foreigners come here and want to see a shaman" – photo guide aims at an accurate image of the Sámi

The main political body representing Finland's Sámi people, the Sámi Parliament, has published a guide to using photographs in marketing in a manner that respects the realities of indigenous culture and individuals.

Huijaava museonjohtaja pelasti keskiaikaisia puuveistoksia Neuvostoliiton nuotioista

Kommunistit tuhosivat Neuvostoliitossa kirkkoja ja kirkollistaidetta, sillä he pitivät uskontoa oopiumina kansalle. Näin tuhottiin valtavia määriä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita esineitä ja taideteoksia. Permin alueella Uralilla on kuitenkin jäljellä laaja kokoelma puisia veistoksia, jotka kerättiin turvaan kyläkirkoista.

Hossan mysteeri on taas pian ihmisten ulottuvilla – tuplaako uusi katselulava Värikallioiden kävijämäärän?

Suomussalmen Hossan tulevan kansallispuiston kärkikohteen, Värikalliot, tavoittaa pian entistä paremmin. Kivikautisessa paikassa kohtasivat taivas, maa ja tuonela, myöhemmin itä ja länsi. Muinainen mysteeri kysyy nykyihmiseltä olevaisuuden merkityksestä – kuka minä olen?

Ernesto Neton taide on shamanismin ja poliittisuuden outo avioliitto

Nykytaiteen museota Kiasmaa hallitsee tämän kevään brasilialaistaiteilija Ernesto Neton laaja näyttely. Neton suurissa tilateoksissa kuuluu Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen ääni, ja taiteilija kritisoi kovin sanoin länsimaista kulutusyhteiskuntaa.

Fengshui on suosittua onnen kauppaa Filippiineillä, varsinkin nyt kiinalaisen uudenvuoden aikaan

Tiesitkö, että maanantaina alkava tuliapinan vuosi on hyvä erityisesti naisille? Naiset ottavat valtaa miehiltä, minkä vuoksi miehet voivat olla ärtyneitä ja lyhytpinnaisia. Miehiä pitää ymmärtää, neuvoo filippiiniläinen fengshuimestari Marites Allen. Ja miljoonat filippiiniläiset uskovat.

Pimenevä Baana kylpee valossa – katso kuvat

Pyöräily- ja jalankulkureitti Baanan sillat loistavat tästä päivästä eteenpäin valoteoksina aina neljän päivän ajan. Valoisa Baana liittyy YK:n kansainvälisen valovuoden tapahtumiin.

Haitin voodoo-pappien johtaja Max Beauvoir on kuollut

Beauvoir nousi voodoo-pappien johtajaksi vuonna 2008. Hänet tunnettiin intohimoisena voodoon suojelijana.

Shamaanirumpumatkalla vaivutaan transsiin ja etsitään omaa voimaeläintä

Modernit shamaanit muun muassa hakevat uutta yhteyttä luontoon sekä etsivät itseään vaipumalla transsiin shamaanirummun tahdissa. Voimaeläimen löytäminen on transsiin vaipumisessä olennainen etappi ja eläimen löydyttyä se voi antaa ihmiselle vaikkapa härän voimat.

Shamaanin siveltimet maalaavat kirkkailla väreillä

Etelä-Euroopassa teoksillaan pohjoisen miehen ja shamaanin leiman saanut kuvataitelija Veikko Hirvimäki haluaa katsoa taaksepäin. Se, mikä menneisyydessä on ollut tärkeää, tulisi pitää arvossaan myös nykypäivän kulutushulluuden ja teknologian keskellä.

Radio Säteilyn juhlavuonna luvassa pikkutuhmaa lukupiiriä

Kunnioitettavaan viidentoista vuoden ikään ehtinyt opiskelijoiden radio on aloittanut lähetyksensä 6.4. Säteily tarjoaa kolme viikkoa ympäri vuorokauden kuulijoille jotain ihan muuta kuin tavanomaisen radiokokemuksen.

Lähetyssaarnaajat käännyttivät uudet kristityt myös omaan kulttuuriinsa

Suomen Lähetysseura on lakkauttanut museonsa ja luovuttanut kokoelmansa Museovirastolle osaksi Kulttuurien museon kokoelmaa. Esineet ja kuvat kertovat lähetystyön kohdemaista, mutta myös siitä, kuinka suomalaiset lähetystyöntekijät itse suhtautuivat ja sopeutuivat vieraisiin kulttuureihin.

Afrikkalainen voodoo esittäytyy Juha Metson kuvissa - "Kuolema on ulkoistettu lännessä"

Valokuvataiteilija Juha Metso vietti kaksi kuukautta Beninissä paikallisten ihmisten arkea taltioiden. Tunnetilafriikiksi tunnustautuva mies katsoo, että voodoo on keino myös oman elämän tutkimiseen.

Ruuskanen saa "Tuupovaaran shamaanilta" viime hetken ohjeet

Letzigrundin alusta ei Ruuskasta hätkäytä: "Piikit puree, mies ei"

Miten niin Vantaan huippulöydöt esittävät sikiöitä - video

Arkeologi Jan Fast opastaa, miten savimöykyn voi tunnistaa kaikille nisäkkäille yhteiseksi sikiön vaiheeksi.

New unique Neolithic finds in Vantaa

Amateur archaeologists have unearthed a new, unique Stone Age clay figure doll or idol at excavations at Jokiniemi in Vantaa. The figure unearthed on Wednesday is thought to have been created by an ancient shaman at least 5,500 years ago.

Sosiaalinen media houkuttelee nuoria karjalaisen kansanperinteen pariin

Karjalaiset jatkavat Hämeenlinnassa Hauholla viikonloppuna yli tuhatvuotista perinnettä, kihuja. Kihujen aikaan kyläläiset kokoontuivat yhteen juhlimaan ja rukoilemaan pakanajumalia antamaan runsasta satoa. Vuosien saatossa kihujen viettotapa on muuttunut, mutta edelleen niillä on tärkeä merkitys karjalaisten elämässä.

Brasilialainen voodoo-pappi kiroaa Saksan tähtipelaajan

Siivittääkö musta magia kisaisännät loppuotteluun? Brasilia ja Saksa kohtaavat huippukamppailussa tiistaina kello 23.

Kesäpäivänseisaus houkutteli tuhannet ihmiset Stonehengelle

Ikivanhojen kivipaasien ympärillä pyörittiin piirissä ja joogattiin suurella joukolla.

"Šamaani" huijasi yli miljoona euroa – pyhään puuhun ripustettavat rahat päätyivätkin huijarin taskuun

Englantilaisnainen sai huijauksestaan kymmenen vuoden vankilatuomion.

Muusikoita kurssitetaan ammattimaiseen toimintaan

Uransa alkutaipaleella olevia muusikoita opastetaan ammattimaisempaan toimintaan. Joensuun Popmuusikoiden järjestemällä kurssilla perehdytään itse musiikin lisäksi muun muassa bändien talouteen ja keikkamyyntiin. Tarkoitus on, että nousussa olevat bändit saavat kootusti tuhteja tietopaketteja alan ammattilaisilta.

Munia maalattiin jo jumalatar Ishtarin Mesopotamiassa

Pääsiäisen kuten monen muunkin kristillisen juhlapyhän taustalta löytyy alkujaan pakanallisia perinteitä. Esimerkiksi Mesopotamian tärkeintä jumalatarta Ishtaria on juhlittu keväisin uhraamalla hänelle koristeltuja munia. Hänestä arvellaan myös easter-sanan juontuvan.

Pisanka-munat eivät synny kiireellä

Kukapa ei olisi joskus maalannut tyhjäksi puhallettuja kananmunia vesiväreillä pääsiäisen hengessä. Mutta harvempi on koristellut pääsiäismunia pisanka-tekniikalla. Perinteinen ukrainalainen koristelutekniikka nimittäin vaatii erikoisvälineitä, tarkkaa kättä ja hyviä hermoja.

Karhun kansasta virallinen uskonnollinen yhdyskunta

Suomenuskoa harjoittava Karhun kansa on Suomen ensimmäinen uuspakanallinen yhteisö, joka on saanut virallisen uskonnollisen yhdyskunnan aseman. Yhdyskunnassa saadaan siis vihkiä, haudata ja antaa nimiä.

Friday's papers: Last-minute preparations in Sochi, neo-pagan religion becomes official and an E.coli outbreak in Oulu

Friday's paper review says things are off to a shaky start in Sochi, the 'Karhun kansa' (People of the Bear) religion receives official status, cancer patients need expanded end-of-life care, and an E.coli epidemic infects children in Oulu.

Karhun kansa saa vihkiä pareja, nimetä lapsia ja järjestää hautajaisia – millaisia ajatuksia uskonnollisen kirjon kasvu herättää?

Karhun kansa on ensimmäinen uuspakanallinen yhteisö, joka on saanut virallisen aseman uskonnollisena yhdyskuntana. Kerro, millaisia ajatuksia uutinen sinussa herättää.

Karhun kansa saa vihkiä pariskuntia omilla rituaaleillaan – Katso, millaisia uskonnollisia yhdyskuntia Suomessa on

Suomessa on jo lähes sata uskonnollista yhdyskuntaa. Ensimmäisenä uuspakanallisena yhteisönä virallisen aseman on nyt saanut suomenuskoinen Karhun kansa -yhteisö. Karhun kansalaiset pitävät koko maailmaa ja luontoa pyhänä ja karhua ihmisen kantaisänä.

"Jälleen olen vieraana kotimaassani" – Marin tasavallassa tukahdutetaan omaa kieltä ja kulttuuria

Teatteriohjaaja Vasili Pektejev arvostelee Marin tasavallan nykyhallintoa. Marilaisen Pektejevin mukaan kielellinen ja kulttuurinen autonomia on kaventunut viime vuosina.

Pakanan "joulu" meni jo marraskuussa

Suomenuskoa tunnustava viettää joulua kuten itse parhaaksi näkee. Mutta ilman hengellistä painoarvoa. Suomenuskoisen ykkösjuhlapäivä on myöhäissyksyn kekri.

Kirkon perheneuvonta murroksessa - pakanaperheitä rahastetaan jo

Porin ja Rauman seurakuntien linjaus periä kirkkoon kuulumattomilta maksu perheneuvonnasta huolestuttaa Kirkkohallitusta. Suomen kirkon tarjoama perheneuvonta on ollut kaikille maksutonta jo 70 vuoden ajan.

Aku Ankan Lappi-tarina leviää maailmalle

Aku Ankan suomalaisen piirtäjän Lappi-aiheista joulutarinaa luetaan pitkin maailmaa tänä jouluna.Tarina leviää maihin, joissa on suomalaisen Aku Ankan tapainen julkaisu, esimerkiksi Pohjoismaihin ja Saksaan. Lehti ilmestyi Suomessa tänään.

NEOssa uuspakanamusiikkia Norjasta

Uusin NEO esittelee muinaisskandinaavista musiikkia ja sähköisiä veistoksia.

Suomalainen kauhu voisi ammentaa Lapista

Suomalainen elokuva on pärjännyt ihmeen pitkään ilman kauhua, käsikirjoittaja-ohjaaja Pekka Lehtosaari sanoo. Lehtosaaren mielestä suomalaisia taruja, kuten noituutta ei ole nostettu tarpeeksi esille. Lapista riittäisi ammennettavaa kauhuelokuvaan esimerkiksi shamanismista ja luontosuhteesta.

Kalliomaalausten viestit kiehtovat mutta tuskin koskaan aukeavat

Suomen runsaat sata tunnettua kalliomaalausta ovat uhmanneet aikaa tuhansia vuosia. Muinaistaiteen harrastajia kiehtovat näennäisen yksinkertaiset kuvat ja niiden välittämä kuva kivikauden ihmisten maailmasta. Tulkinta vain tuntuu aina karkaavan jonnekin ajan ikuisuuksiin.

Mäyrät kaivoivat esiin keskiaikaisen soturin

1100-luvulla elänyt mies oli saanut viimeiselle matkalle mukaansa miekkansa ja käärmeenpäisen solkensa. Alueelta löytyi myös seitsemän muuta hautaa.

Mentaalivalmennus on Suomessa arka aihe - "Vähän vain kuiskutellaan"

Kun maailman parhaat urheilijat taistelevat mitaleista, niin kysymys on pitkälti siitä, kuka pystyy sietämään eniten painetta. Paineen sietoakin voi harjoitella.

Juhannuksen perinteet liittävät suomalaiset sukupolvien ketjuun

Suomessa on pitkät perinteet keskikesän juhlinnassa. Ruokaperinteet siirtyvät ajassa ja elävät ajan mukana liittäen samalla suomalaiset menneiden sukupolvien ketjuun. Moni vehreään juhannukseen liittyvä asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

"Tästä pakanakin tykkää" – kirkkotapahtuman räväkkää mainoskieltä kiitetään ja kauhistellaan

Tulevana viikonloppuna järjestettävät Kuopion Kirkkopäivät haluavat mukaan myös kirkosta etääntyneitä. Tapahtuman ohjelmistoa ja mainontaa on suunnattu entistä enemmän räväkälle nykykielelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle