Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

akatemiantutkija Hanna Kuusela ja kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukka pelaavat Kapital-lautapeliä.

Pelit saavat taas ottaa kantaa ja opettaa – Kapital auttaa huomaamaan hyvinvointiyhteiskunnan eriarvoisuuksia

Lautapelit muuttuivat 1900-luvun mittaan opetusvälineistä ajanvietteeksi. Nyt pelit saattavat taas kertoa suoraan maailmasta ja tehdä yhteiskuntaa ymmärrettävämmäksi.

Afrikan tähden pelilauta.

Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?

Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.

Realm of Wonder -peli, lautapeli, Max Wikström

Kotimaisista lautapeleistä on kehkeytynyt entistä kansainvälisempiä kokonaisuuksia: "Suomesta tulee hienoja pelejä, jotka menestyvät todella hyvin ulkomailla"

Lautapelaamaan-tapahtumassa on tänä viikonloppuna paitsi pelattu, myös esitelty uusia kotimaisia lautapelejä.

Ylen aamu-tv: Joulun pyhät ovat suosittua lautapeliaikaa

Minkälainen lautapeli kestää aikaa? "Sillä tavalla koukuttava, että jää aina vähän nälkä"

Suomen lautapeliseuran puheenjohtajan mukaan suomalaisten ikisuosikkeja lautapeleissä ovat Kimble ja Afrikan tähti.

Japanilainen AuthaGraph-origamikartta puoliksi koottuna. Alla vanha karttakirja.

Huijaavatko kartat sinua? Testaa tietosi

Testaa käsityksiäsi maailmankartoista.

Koronan pelaajia pelipöydän ääressä.

Pelimuseon rakentaminen alkaa – vanhin pelilöytö on 150-vuotias Huvimatka Aavasaksalle

Pelimuseo avautuu vuoden 2017 alussa Tampereen museokeskus Vapriikkiin. Pelien hankintaa, taustatyötä ja joukkorahoitusta on tehty täydellä teholla pitkin vuotta. Museo esittelee suomalaista pelihistoriaa 1860-luvulta nykypäivään.

Lautapelit ovat kokenet renesanssin

Lautapelit koukuttavat – pelien suosio kasvaa yllättäen

Lautapelit ovat koukuttaneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan. Yllättävää on, että niiden suosio on vain kasvanut viime vuosina.

Eurooppalainen maahanmuuttopeli -lautapeli

Mobiilimaailma ei vie rakkaan lautapelin paikkaa – "Kyllä kolmekymppisenä jaksaa peli-illoista innostua"

Keräsimme verkkosivuillamme lukijoiden lautapelimuistoja. Lautapelit ovat lähellä sydäntä, sillä niihin liittyy mukavia lapsuusmuistoja ja hauskoja hetkiä kavereiden kanssa. Kommentoijien mielestä lautapelien pelaamista ei tarvitse lopettaa edes aikuisena.

Ihmisiä pelaamassa lautapeliä ja näyttämässä korttejaan

Keskustele: Millaisia muistoja sinulla on lautapeleistä?

Monen mielestä mobiilipelien pelaaminen yksin omalla puhelimella on hyvin koukuttavaa puuhaa. Perinteiset lautapelit eivät kuitenkaan vielä ole menettäneet seurapelin asemaansa – vai ovatko? Haluamme kuulla sinun lautapelimuistosi.

Peliporukka lautapelitapahtuma Kinkkuconissa.

"Vähemmän näissä on naisia näkynyt" – Lautapelitapahtuma vetää puoleensa lähinnä miehiä

Kuopiossa neljättätoista kertaa järjestettävä Kinkkucon-lautapelitapahtuma houkuttelee kymmeniä lautapeliharrastajia ympäri Suomen. Lautapelien suosion uskotaan kestävän tietokonepelien ja tablettien puristuksessa.

Jani Keränen

Lautapelit tulivat kirjastoihin – lainattavaa myös harrastajille

Lautapelien suosio näkyy myös kirjastoissa. Lainattavia pelejä löytyy niin perheen pienemmille kuin pitkänlinjan harrastajille.

Seurapelipakkauksissa marketin hyllylllä

Sosiaalitoimen kokemus: vähävaraisille perheille mieluiten lautapelejä ja elämyslahjoja

Vähävaraisten perheiden joululahjoiksi sopivat lahjoituksina parhaiten koko perheelle sopivat lautapelit ja erilaiset elämyslahjat. Elämyslahjoja ovat esimerkiksi parturi- ja kampaamopalvelut, joilla yrittäjät voivat olla mukana hyvänmielen joulutempauksissa.

Kuvassa Kuortaneelta maasälpälouhoksen jätekasasta löytynyttä savukvartsia (isoin näyte) myllytettynä (vas.), pyöröhiottuna (rasiassa) ja viistehiottuna (pienin.)

Kaikki Afrikan tähden jalokivet löytyvät Suomen luonnostakin

Jalokivistä kiinnostuneen ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Suomesta löytyvät esimerkiksi kaikki Afrikan tähti -pelistä tutut jalokivet. Niiden lisäksi luonnossa on rutkasti korukiviä. Keräily on jokamiehenoikeus, ja löytäjä saa pitää kivensä.

Erään menestyspelin anatomia

Harrastajat ovat arvioineet Touko Tahkokallion suunnitteleman avaruusstrategiapeli Eclipsen kaikkien aikojen parhaiden lautapelien joukkoon. Näin suunnittelija kertoo pelin synnystä.

Mies pelaa Hay Day -mobiilipeliä.

Haluatko tekemään menestyspelejä? Supercellin pelisuunnittelija: pelaa intohimoisesti

Mobiilipeli Hay Dayn ja tulossa olevan Boom Beachin tekijöihin kuuluva ja menestyslautapeli Eclipsen suunnitellut Touko Tahkokallio kertoo, mitä hyvältä pelisuunnittelijalta vaaditaan ja millaista pelien suunnittelu käytännössä on.

Kuvassa mies pelaa tablettitietokoneella

Pelipedagogi päästäisi pelimaailman kouluun

Koulussa opettaja helposti tuomitsee pelaamisen, kun taas lapset tekisivät sitä kaiken aikaa. Ristiriita on suuri. Pelipedagogin mukaan opettajien ennakkoluulot ovat ongelma. Opettajien pitäisikin heittää ennakkoluulot roskakoriin ja nähdä, kuinka pelaamista voisi hyödyntää. Pelaaminen ei aina ole pahaksi.

Lautapelinappuloita lähikuvassa.

Game of Thrones ja Arkhamin kauhut ovat hittejä pelilaudalla

Nuorille aikuisille suunnatut lautapelit ovat entistä vaativampia ja aikaa vieviä. Pelisuunnittelijat saavat ideansa niin sadan vuoden takaisista kauhutarinoista kuin viime vuosien menestyskirjoista ja -tv-sarjoista.

Tässä ovat joulun hittilelut

Yle Uutiset selvitti joulun myydyimmät lelulahjat. Suurin osa listan hiteistä on perinteisiä suosikkeja, kuten Afrikan tähti -lautapeli. Tiedot kerättiin joulunalusviikolla kolmesta tavarataloketjusta ja kahdesta lelukauppaketjusta.

Lautapeliä pelataan pöydällä.

Lautapelit pitävät pintansa

Lautapelit jaksavat kiinnostaa yhä enemmän myös aikuisia. Intohimoisimmat harrastajat käyvät kisaamassa lautapeliherruudesta ympäri maailmaa. Voiko lautapeliharrastuskin lähteä lapasista?

Pelaajat ratkovat rasteja käyttäen apunaan tablettitietokonetta.

Mobiilipeli juoksuttaa Stadin lukiolaisia historian perässä

Helsinkiläislukiolaiset ovat torstain ajan pelanneet uutta Stadin stara -oppimispeliä. Pelaajat saavat tablettitietokoneeseensa tehtäviä ja suorittavat rasteja eri puolilta Helsinkiä. Tavoitteena on löytää tähdistä kirkkain, Stadin stara ja samalla oppia elämyksellisesti kotikaupungin historiaa.

Irja Kavasvuo pitelee käsissään Afrikan tähden rosvo-merkkiä

Siivotessa se ajatus iski!

Maailman suurinta Afrikan tähteä voi jahdata kesän ajan Kemin sisäsatamassa. Suomalaisten suosikkipeli keksittiin painattaa suurelle pressukankaalle, ja nappuloissakin on kokoa melkein kuin pienessä ihmisessä.

Lapsia ja aikuisia pöydälle levitetyn Afrikan tähti -pelin ympärillä.

Oli ennen Angry Birdsejäkin pelihittejä

Larppaajat metsissä, Afrikan tähden metsästäjät pöydän äärellä ja Commodore 64:n hakkajat kotonaan - suomalaisen peliteollisuuden eri puolet ovat esillä Mediamuseo Rupriikissa Tampereella kesäkuun alussa.

Lapset ja vanhukset pelaavat yhdessä Afrikan tähteä.

Afrikan tähti yhdisti lapset ja vanhukset

Perinteiset lautapelit ovat sekä lapsille että vanhuksille oivallinen tapa tutustua toisiinsa ja harjoittaa muun muassa muistia. Lapinlahdella kunnan esikoululaiset ja eläkeläiset asettuivat yhteisen pelin äärelle. Siitä syntyikin melkoinen seikkailu.

Omistamisen hekuma

Ykkösaamun kolumnisti, kirjailija Harri Närhi ja hänen näsäviisas norsunsa Abu Simppeli pohtivat tänään omistamisen ihanuutta.

Lapsia ja aikuisia pöydälle levitetyn Afrikan tähti -pelin ympärillä.

Karjaalaiset kaksinkamppailivat Afrikan tähden mestaruudesta

Afrikan tähti -lautapeli täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Tapahtumaa juhlistettiin mittelemällä legendaarisen pelin maailmanmestaruudesta.

Afrikasta kertovia näyttelytauluja, lattiassa peliruutuja.

Afrikan tähti löytyy nyt museosta

Tiesitkö, että Timbuktun hallitsija Mansa Musa teki 1300-luvulla 60 000 ihmisen kanssa pyhiinvaellusmatkan Mekkaan? Ja että matkan aikana karavaani lahjotti pysähtyessään kultaa köyhille? Tai tiedätkö, miten Kapkaupungin historia koskettaa Pietarsaarta? Näihin kysymyksiin vastataan Pietarsaaren museon Afrikan tähti - näyttelyssä.

Elohiiri tuo vipinää lasten kesään

Lapsille ja perheille suunnattu Elohiiri-viikko alkoi maanantaina Kemissä. Seitsemännen kerran toteutettava tapahtuma on ollut ensimmäisinä päivinä niin suosittu, että askartelutarpeita on haalittu päivän aikana pikasesti lisää, kertoo lastenkulttuurikeskus Sarjiksen johtaja Outi Hyvönen.

Algerialaistaustainen Paul Amar käyttää töissään runsaasti simpukoita, värejä ja valoa.

Afrikan tähdet hehkuvat Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan Taidemuseon ARS 11 - Afrikan tähdet näyttely esittelee itseoppineita nykytaiteilijoita. Vaikka monet ovat muuttaneet Eurooppaan, Afrikan monet kasvot välittyvät värikylläisissä töissä.

Lapset pelaavat Nastola-peliä.

Lautapeli sai lapset innostumaan historiasta

Kenelle Lotat lahjoittivat 5 000 markkaa vuonna 1940? Kuinka paljon Lotta-järjestössä oli jäseniä vuonna 1944? Muun muassa nämä kysymykset esitetään uunituoreessa Nastolan historia -lautapelissä. Pelin avulla innostetaan koululaisia tutustumaan kotiseutunsa historiaan.

Yle Areena logo.

Lautapeli vaatii sosiaalista luonnetta

Lautapelien pelaaminen on muuttunut viime vuosina lähes trendilajiksi. Aktiivipelaajat hakevat peleistä sosiaalista kanssakäymistä ja taitojen kehittymistä.

Reetta Kekkonen (vas.) etsii peliä aikuisten peli-iltoihin. Johanna Miettinen auttaa löytämään sopivan.

Lautapeli lumoaa nuoret aikuiset

Perinteiset lautapelit tekevät paluutaan. Varsinkin nuoret aikuiset ovat innostuneet lautapeleistä, joiden ympärille illanvietot ystävien kanssa rakennetaan. Laajasta valikoimasta suosikeiksi nousevat klassikkopelit vuosien takaa.

Pelaatko lautapelejä?

Afrikan Tähti, Monopoli, Kimble, Shakki, Tammi, Alias, Trivial Pursuit, Heitä sikaa... Onhan niitä lautapelejä, joita varsinkin ennen pelattiin kovasti.

Taistelu Euroopan omistuksesta, pelinä saksalainen Imperial.

Kimblelle löytyy vaihtoehtoja

Kauppojen lautapelihyllyillä riittää valinnanvaraa. Perinteisten koko perheen pelien lisäksi kaupoista löytyy yhä useammin myös aikuisille suunnattuja pelejä. Valtaosa peleistä tulee käännöstyönä ulkomailta, vaikka pelejä tehdään Suomessakin.

Partiolaisia leiriytyneenä Kuopion torille.

Satavuotiaat partiolaiset juhlivat näkyvästi

100-vuotisjuhliaan viettävät partiolaiset näkyvät lauantaina katukuvassa Kuopiossa ja Iisalmessa. Järvi-Suomen partiolaisten tempauksessa esimerkiksi Kuopion tori muuttui aamupäivän aikana partioleiriksi.

Vanhat pelit yhdistävät isät ja lapset

Lahden Ahtialassa perjantaisin järjestettävissä peli-illoissa lapset sukeltavat isien ja isoisien kanssa perinteisten lauta- ja korttipelien maailmaan. Suosituimpia pelejä ovat edelleen Afrikan Tähti ja Uno.

Pelataanko teillä lautapelejä?

Monessa kodissa lautapelit ovat väistyneet tietokonepelien tieltä. Vieläkö teillä pelataan lautapelejä?

Afrikan Tähti -pelin kansi.

Afrikan Tähden maailmanmestari ratkeaa Espoossa

Klassikkopelin taiturit mittelevät MM-finaaleissa viikonlopun aikana Näyttelykeskus WeeGeellä. Viimeksi voiton vei 6-vuotias Onni Koivisto Kokkolasta.

Afrikan Tähti -pelin kansi.

Harjavallassa pelataan Afrikan Tähden kääntöpuolta

Suomen myydyin lautapeli, Afrikan Tähti, on vaikuttanut suomalaisten käsityksiin Afrikasta. Harva on kuitenkaan jäänyt miettimään, mitä pelilaudan takaa paljastuu. Emil Cedercreutzin museossa voi nyt tutustua vähemmän tunnettuun Afrikan historiaan Helinä Rautavaaran museon näyttelyssä Afrikan Tähti -Pelilaudan kääntöpuoli.

Museot avaavat ikkunoita eurooppalaisuuteen

Valtakunnallinen museoviikko kurkistaa tänä vuonna eurooppalaisuuteen. Maanantaina eli suomalaisuuden päivänä alkaneen viikon aikana museot valottavat kävijöilleen eurooppalaisten kulttuurien vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin ja suomalaisuuteen.