Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kalajoen suuren maastopalon tutkinta alkoi – palo sai alkunsa tuulivoimalatyömaalta

Syttymissyyn selvittäminen aloitettiin tänään, kun siihen viimein pystyttiin vapauttamaan resurssia. Palo on saanut alkunsa alueella sijaitsevalta tuulivoimalatyömaalta. Nyt tutkitaan, mikä sytytti suuren maastopalon.

Entistä useampi suomalainen tekee rahaa täysin uudella tavalla – aurinkopaneelien kysyntä on räjähtänyt niin, ettei tuotanto pysy enää perässä

Suomessa on tänä vuonna tuotettu aurinkosähköä ennätysmäärä, ja hetkittäin aurinkosähköä on ollut tarjolla enemmän kuin tuulivoimaa. Sähkön myyminen kannattaa pörssisähkön hinnan kaksinkertaistuttua.

Sähkötekniikan lehtori näki unta mikromuovia seulovasta laitteesta – rakensi Haavi-Heikin: "Osat ovat edullisia ja jokaisen saatavilla"

Uusiutuvalla energialla toimiva Haavi-Heikki käsittelee yhdeksäntuhatta litraa vettä tunnissa ja seuloo siitä mikromuovit pois. Laitteen ideoinut Hannu Aaltonen toivoo, että jokainen voisi tulevaisuudessa rakentaa ja koota itse oman Haavi-Heikkinsä.

Euroopan öljynjalostamoille tuli kiire siirtyä uusiutuviin polttoaineisiin – "Jätettä on maapallolla jo riittävästi, nyt pitää keksiä keinot kierrättää sitä"

EU:n ilmastopaketti tekee fossiilisten polttoaineiden käytöstä nykyistä kalliimpaa. Suomalaisista öljynjalostajista esimerkiksi Neste oli varautunut paketin vaatimuksiin, ja aikoo panostaa yhä kiivaammin innovaatioihin, joilla mm. erilaisia ravintoloiden tuottamia jätteitä voidaan muuttaa polttoaineeksi.

Hämeen tuulivoimaselvitys: Moni kunnan viranhaltija pitää tuulivoiman hyötyjä haittoja suurempina

Hämeen ELY-keskuksen selvityksen mukaan tuulivoiman rakentamisen tiellä on usein asukkaiden vastustus. Kanta-Hämeessä on muutama teollisen kokoluokan voimala, Päijät-Hämeessä ei yhtään.

Metsäjätti Stora Enso kehittää uutta, biopohjaista materiaalia akkuihin Kotkassa – koelaitos on nyt käynnissä

Yhtiö ilmoitti kymmenen miljoonan euron arvoisesta investoinnista koelaitokseen vuonna 2019.

Tiistai 20.7.2021

Asuntorakentaminen. Nuuskan levitys. Sisävesistöt. Biokaasu. Ruotsin maahanmuuttolait.

Nyt liikenteen päästövähennyksiin haetaan apua jo lehmänlannasta – lähivuosina yhä useampi rekka Suomessa kulkee nesteytetyllä biokaasulla

Valion ja St1:n yhteisyritys aikoo kasvattaa liikennekäyttöön tulevan biokaasun tuotantoa Suomessa merkittävästi. Nesteytetty biokaasu tulee lähinnä raskaan liikenteen käyttöön. Tavoitteena on vähentää niin liikenteen kuin maitotilojen päästöjä.

Saarijärvellä Soidinmäen tuulipuiston rakentaminen alkaa elokuussa

Soidinmäen tuulipuiston suunnittelu kännistyi jo vuonna 2014. Seitsemän voimalan puiston pitäisi valmistua ensi vuoden lopulla.

UPM:n Lappeenrannan biojalostamon tulipalon korjaustyöt ovat yhä kesken – tehdas on vielä pysähdyksissä

Toukokuun puolivälissä UPM Lappeenrannan biojalostamossa syttyneen tulipalon korjauksia ja vahinkojen selvittelyä jatketaan yhä.

EU:n ilmastopaketti uhkaa Poriin suunniteltua 150 miljoonan euron investointia: "Aikaa vaikuttaa on korkeintaan vuosi"

Bioenergo-yhtiö suunnittelee mm. sahanpurua käyttävää biokonversiolaitosta Poriin. Sen yhtenä lopputuotteena on etanoli, ja EU-komission esitys ilmastopaketista muuttaisi bioetanolien raaka-ainevaatimuksia. Bioenergon johto sanoo, että esitykseen on saatava muutos.

Ränkläätkö ilmalämpöpumppua päälle ja pois? Ei kannattaisi – näin laite viilentää asuntosi tehokkaimmin

Älä sammuta ilmalämpöpumppua kesälomareissun ajaksi, vinkkaa laitteita kauppaava ja huoltava Matthias Fried. Hänen mukaansa moni käyttää laitetta väärin, jolloin sen viilennysteho ei ole paras mahdollinen.

Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten

EU:n esittämien ehdotusten tavoitteena on saada unioni hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Suomi on asettanut omaksi aikarajakseen vuoden 2035. Lue, millaisia vaikutuksia ilmastopaketilla on toteutuessaan suomalaisten arkeen.

Katso video: Singaporessa paljastettiin jättimäinen vedessä kelluva aurinkovoimala, paneelit peittäisivät 45 jalkapallokenttää

Singapore aikoo nelinkertaistaa aurinkoenergian tuotannon muutamassa vuodessa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Ilmaston pelastus, teollisuuden etu, suitsia hakkuille – tänään paljastetaan esitys EU:n ilmastopaketiksi

Suomalainen elinkeinoelämä hyötyy ilmastopaketista, sanoo vihreiden Ville Niinistö. Metsistä pitää olla ylpeä, sanoo EU-maatalousjärjestön pääsihteeri Pekka Pesonen.

Mitä EU:n ilmastopaketista tiedetään nyt? Ainakin, että siinä on Suomelle kolme isoa ongelmaa

Suomi on joutumassa pian EU-komission kanssa napit vastakkain siitä, kuuluvatko metsänhoitoasiat EU:n toimivaltaan vai eivät. "EU:n ei tule ottaa toimivaltaa asiassa, joka ei sille kuulu", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo.

Kannonkosken tuulivoimahanke herättää vastustusta - jättikyltti vetoaa erämaaluonnon puolesta naapurikunnan rajalla Vuorilahdella

Kannonkoskelle suunniteltujen tuulivoimaloiden vastainen liike näkyy seutukunnan tienvarsilla. Pro Vuorijärvet -yhdistys on kiinnittänyt tuulipuistoa vastustavia julisteita muun muassa Pyhä-Häkin kansallispuiston ohittavan maantien varrelle.

Atria laajentaa Suomen suurinta aurinkopuistoa Etelä-Pohjanmaalla – sähköntuotanto lähes kaksinkertaistuu

Paneelitekniikan kehittymisen ansiosta lähes sama sähkömäärä saadaan tuotettua yli puolet pienemmällä aurinkopaneelimäärällä, kertoo aurinkosähköyhtiö.

Digitaalisuudesta haetaan vauhtia biotalouden kasvuun – Pohjois-Karjalassa jo 300 metsäpalvelualan yritystä

Korona-aika on tuonut metsäpalveluiden myynnille uusia kanavia, koska monet uudet käyttäjät ovat ottaneet digitaalisia välineitä käyttöön. Metsäkeskuksen hanke tähtää metsäpalveluliiketoiminnan kasvattamiseen muun muassa keskittämällä yritysten markkinointia verkkoon.

Kokkonevan tuulivoimapuiston sijaintia tarkastellaan uudestaan Perhossa – osa voimaloista olisi nyt sijoittumassa lähelle keskustaa ja luonnonsuojelualueita

YVA eli ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta jätettiin 27 lausuntoa, mielipidettä ja asiantuntijakommenttia Perhon Kokkonevan tuulivoimalahankkeesta, joiden perusteella Ely-keskus tarkastelee uudestaan muun muassa tuulivoimapuiston sijaintia.

Korsnäsin 8 myllyn tuulivoimahanke etenee

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus katsoo arviointisuunnitelmassa esitettyjen ympäristövaikutusten arviointimenetelmien olleen pääosin riittävinä.

Valtio yritti löytää ratkaisuja tuulivoiman rakentamisen ongelmiin Kaakkois-Suomessa, ei onnistunut – energiayhtiö: "Hukattu potentiaali"

Valtioneuvoston uusi selvitys ei tuonut Kaakkois-Suomeen kaivattuja ratkaisuja tuulivoimarakentamiseen. Puolustusvoimien aluevalvontaa ja tuulivoimaloita on edelleen hankalaa sovittaa yhteen tällä alueella.

Varkauteen tulossa harvinainen kaukolämpövarasto – lämpöä varastoidaan pumpuilla kallioon

Varkauden Aluelämmön valmistelemassa hankkeessa kaukolämpöä varastoidaan lämpöpumpputeknologian avulla kallioon. Alustavan arvion mukaan investoinnin suuruus on 3–5 miljoonaa euroa. Hanke vaikuttaisi toteutuessaan koko Suomen energian varastointiin.

Maalämpö toi lämpövaraston pyykkitupaan, energiayhtiö rakentaa omansa kallioluolaan – kumpi vastaa paremmin energiamurroksen haasteisiin?

Energiamurros pakottaa kaukolämpöyhtiöt suuriin investointeihin, kun vanhoja laitoksia pitää korvata uusilla. Suurista lämpövarastoista voi tulla merkittävä etu, kun energiajärjestelmä luo nahkansa.

Lounais-Hämeessä tuulet suosivat sähköntuotantoa – tänä vuonna nousee kymmenen uutta tuulivoimalaa

Lounais-Hämeessä puhaltavat tuulet sopivat hyvin tuulivoimaloille. Tyrinselällä sijaitseva voimalapuisto tuottaa hyvin sähköä. Voimaloista on myös taloudellista hyötyä kunnille.

Tuulivoimaloiden saaminen Itä-Suomeen edelleen hankalaa – tuore selvitys ei tarjoa uusia ratkaisuja

Tuulivoimaloiden rakentaminen Itä-Suomeen tyssää usein Puolustusvoimien vastustukseen. Lupaa voimaloiden rakentamiseen on ollut vaikea saada. Sen vuoksi tuulivoimarakentaminen keskittyy Länsi-Suomeen.

Näin energiayhtiöt aikovat korvata ilmastonmuutosta kiihdyttävät polttoaineet – tarkoittaako muutos kaupunkilaisille isompaa lämmityslaskua?

Kaukolämmön hinta ja päästöt ovat tehneet maalämmöstä houkuttelevan vaihtoehdon taloyhtiöille. Energiayhtiöt yrittävät laittaa kampoihin omilla lämpöpumpuillaan, suuruuden ekonomialla ja lämmönlähteillä, jotka ovat taloyhtiöiden ulottumattomissa.

Tervolassa käynnistyy kaavoitusprosessi Pitkämaan ja Outojängän tuulipuistoalueille

Outojängän tuulipuistohanketta suunnittelee VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy, joka on kiinnostunut rakentamaan alueelle 25–36 tuulivoimalaa. Pitkämaan kaavoitusaloitteen on tehnyt Myrsky Energia Oy, joka pystyttäisi alueelle seitsemän voimalaa. 

Simon Leipiön ensimmäinen tuulivoimala alkaa pian tuottaa sähköä

Leipiöön on rakenteilla yksi Suomen suurimmista tuulipuistoista. Ensimmäiset myllyt ovat jo pystyssä ja yksi niistä alkaa pian tuottaa tuulienergiaa.

Selvitys: Ei puuta energiantuotantoon – rajalliset bioresurssit tulisi ohjata mahdollisimman pitkälle jalostettuun käyttöön

Tuoreessa kansainvälisessä selvityksessä on tarkasteltu bioraaka-aineiden käyttöä ja kysyntää EU:n alueella. Selvityksestä käy ilmi, että puuraaka-ainetta kannattaisi käyttää lähinnä pitkälle erikoistuneisiin tarpeisiin, eikä niinkään esimerkiksi polttoaineena sähköntuotantoon.

Ilmastopaneeli: sähkön avulla Suomen päästöt voitaisiin painaa lähelle nollaa

Energiajärjestelmien sähköistäminen voi merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, Suomen ilmastopaneeli toteaa. Sähköautojen ja lämpöpumppujen sähkö tuotetaan paneelin laskelmissa lisäämällä tuulivoimaa huomattavat määrät.

Ilpo Wennström perusti maatilalleen biokaasulaitoksen, ja jättimäinen sähkölasku kutistui murto-osaan entisestä – investointituen korotus lisäsi hakemuksia

Maatilan biokaasulaitoksiin saatavaa investointitukea korotettiin tänä kevään 50 prosenttiin, ja keväällä hakemuksia onkin jätetty vilkkaasti. Toholammin kunnassa karjaa kasvattava maanviljelijä Ilpo Wennström rakennutti biokaasulaitoksen, ja laskee säästäneensä energiakuluissa yli viisi prosenttia tilan liikevaihdosta.

Tutkimus: Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö kannattaa käyttää itse tai myydä sähköverkkoon – akut maksavat vielä liikaa

Aurinkosähköä varastoivien akkujen hintojen tulisi pudota reilusti ennen kuin tavallisten pienvoimaloiden käyttäjien kannattaa hankkia niitä.

Kuntalaisaloite ei mennyt läpi Tervolassa: tuulivoimasta ei laadita erillistä selvitystä

Kuntalaisaloitteessa esitettiin muun muassa, että tuulivoimarakentamista koskevassa selvityksessä huomioitaisiin asukkaiden viihtyvyys ja ympäristö.

Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalan rakentaminen aloitettu Elosen leipomolla Jämsässä: aurinkopaneelit pystytetään yli hehtaarin alueelle

Leipomon yhteyteen rakenteilla olevaan aurinkovoimalaan pystytetään noin 2 300 aurinkopaneelia. Aurinkoenergialla pyritään kattamaan noin viidesosa leipomon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Lounais-Hämeen uusien tuulivoimaloiden pystytys alkanut

Kaupallisen sähköntuotannon uudet Tyrinselän voimalat aloittavat loka-marraskuussa. Neljä uutta voimalaa tuottaa sähköä yhteensä noin 60 000 megawattituntia vuodessa.

Aurinkopaneeleiden kasvu jatkuu hurjana – Etelä-Savossa lisäystä 40 prosenttia

Omakotiasukkaat ja kesämökkiläiset hankkivat pieniä aurinkovoimaloita kiihtyvällä tahdilla.

Pohjalaismaakuntiin tekeillä useita tuulivoimahankeita - Luonnonsuojeluliitto toivoo parempaa kokonaisuuden hallintaa

Pohjalaismaakuntiin suuntautuu tulevina vuosina merkittävä määrä tuulivoimainvestointeja. Suomen Luonnonsuojeliiton Pohjanmaan piiri toivoo, että tuulivoimarakentamista ohjattaisin kokonaisuutena.

Geolämpö kiinnostaa Oulun Energiaa, joka selvittää uuden energiamuodon kaukolämpömahdollisuuksia

Oululaisyhtiö on mukana Tampereella alkaneessa kokeilussa, jossa porataan kolme kilometriä syvä koekaivo. Mukana on kaikkiaan 15 energiayhtiötä eri puolilta Suomea. Niitä kiinnostaa ympäristöystävällisen geolämmön soveltuvuus kaukolämmön tuotantoon.

Savon Voima ja Kuopion Energia mukana tutkimassa geolämmön mahdollisuuksia – 15 energiayhtiötä kokeilevat uutta poraustekniikkaa Tampereella

Energiayhtiöt tutkivat yhteistyössä, miten geolämpöä voisi hyödyntää kaukolämmön tuotannossa. Ensimmäinen pilottilaitos tulee Tampereelle. Lisäksi Savon Voima selvittää lämmöntuotannon potentiaalia Joensuussa.

Energiayhtiöt yrittävät murtaa geolämmön kirousta yhteisvoimin – uutta poraustekniikkaa kokeillaan nyt Tampereella

Viisitoista energiayhtiötä testaa Tampereella uudenlaista teknologiaa syvän lämpökaivon poraamiseksi. Jos kokeilu onnistuu, geotermisiä lämpölaitoksia voi ilmestyä eri puolille maata. Lämpökaivoista toivotaan uutta, päästötöntä kaukolämmön lähdettä.

Kaukolämpölaskut nousseet pääkaupunkiseudulla 46–70% reilussa vuosikymmenessä – selvitimme, kannattaako nyt vaihtaa maalämpöön

Lähivuosina kaukolämmön hinnalle on kovat nousupaineet, mikäli energiayhtiö polttaa paljon fossiilisia – kuten esimerkiksi Helsingissä. Mutta jos ajattelet, että kaukolämmön hinta aina vain nousee kaikkialla, saatat olla väärässä.

Merituulivoiman läpimurtoa odotetaan Suomessa edelleen, mutta Perämerellä halutaan selvittää jopa aluevesirajan ulkopuolista tuotantoa

Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee ensimmäisiä Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvia tuulivoiman tutkimuslupahakemuksia. Ne on jättänyt OX2-yhtiö, joka on kiinnostunut kahdesta kohteesta aluevesirajan ulkopuolisilla merialueilla.

Ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan: Vantaalle suunnitellaan metaanilaitosta, joka tuottaisi vihreämpää polttoainetta maakaasun tilalle

Avain onnistumiseen Vantaan Energian ja Wärtsilä Avaimen suunnitelmassa on otollinen sijainti ja suurin kysymys julkinen tuki. Laitos maksaisi noin 50 miljoonaa euroa ja kustannuksista yli puolet pitäisi saada kuitattua julkisella tuella.

Jopa 90 metriä pitkät erikoiskuljetukset edellyttivät muutoksia tieverkkoon – bongareille on luvassa huikeita näkyjä, kun tuulivoimalan osia kuljetetaan halki öisen kaupungin

Sopimus kattaa 240 kuljetusta tänä vuonna. Toiveissa on moninkertaistaa määrä, kun maakunnan omat, isot tuulivoimahankkeet alkavat nousta. Vanhaa erikoiskuljetusreittiä on tuunattu vastaamaan suurten kuljetusten tarpeita.

Korsnäsissä tehdään silakan kutukartoituksia osana merituulipuistohanketta

Korsnäsin merituulipuiston ympäristövaikutuksia selvitetään parhaillaan. Sukeltajat kartoittavat silakan kutualueita.

Kajaaniin kaksi isoa tuulivoimapuistoa – kaupunkilaiset saavat sanoa mielipiteensä suunnitelmista

Energiayhtiö Fortum suunnittelee lähes 50 tuulivoimalan puistoa Katajanmäkeen. Tuulivoimayhtiö ABO Wind ja Metsähallitus suunnittelevat puolestaan enintään 68 voimalan puistoa Kivirantaan. Molemmista suunnitelmista järjestetään yleisötilaisuudet.

Tiistai 8.6.2021 (tv)

Tuulivoima. Koronarokotetutkimus. Ennakkoäänestys. Säätiedot.

Suur-Savon Sähkö hankkii tuulivoimaa Närpiöön rakennettavasta tuulipuistosta

Tuulipuiston tuotannon on määrä alkaa vuonna 2023.

Sulkavalle kaavaillaan teollisen mittakaavan aurinkosähköpuistoa

Aurinkosähköpuisto aiotaan rakentaa Sulkavan kunnan alueelle ja maa-alueesta neuvottelu on parhaillaan käynnissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle