Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laajeneva rikkidirektiivi toi Lounais-Suomeen vipinää – Piikkiössä rakennetaan pesureita ja turkulaiskeksintö nuuskii rikkiä aluksista

Rikkirajoitus laivojen polttoaineissa on avannut markkinoita uusille tuotteille. Ensi vuoden alusta rikkidirektiivi astuu voimaan kaikilla maailman merillä.

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Sudanilaisnaisten vallankumous, piikkiöläisyritys takoo miljoonia ja karkki oli tappaa 6-vuotiaan pojan

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Perjantai 3.5.2019 (tv)

Hirmumyrsky iski Intiaan. Suomalaisfirma on saanut paljon tilauksia laivojen rikkipesureista. Lämmin kevät sai puut kukkimaan liian aikaisin. Radion sinfoniarokesterille valittiin uusi ylikapellimerstari. Sää lämpenee hitaasti.

Piikkiöläinen perheyhtiö käänsi rikkidirektiivin voitokseen ja takoo nyt miljoonia

Langh Tech Oy:n rikkipesurilla on kysyntää ympäri maailmaa, kun rikkirajoitus laajenee kaikille merille.

Reuters: Intialta valtava rahasumma ilmansaasteiden estämiseen ja sähköautoiluun

Intian energiantuottajien yhteisjärjestö on jo vuosia vaatinut kannustimia.

Laivojen väylämaksujen puolitus jatkumassa

Ehdotus sisältyy liikenne- ja viestintäministeriön ensi vuoden budjettiesitykseen.

Maailma seuraa Itämeren maiden esimerkkiä – laivojen rikkipäästöille tiukka raja

Suuret rahtilaivat ja öljytankkerit aiheuttavat valtavia rikkipäästöjä. Ongelma helpottuu tuntuvasti vuonna 2020, kun laivojen polttoaineiden rikkipitoisuudelle asetetaan raja.

Laivojen päästöt romahtivat Itämerellä – hengitysilma puhdistui

Rikkipäästöt ja pienhiukkasten määrä vähenivät Itämerellä merkittävästi.

Helsinki air quality has improved

Stricter provisions on sulphur emissions from shipping in the Baltic Sea that came into force at the beginning of 2015 have already made an impact on Helsinki's air quality, which is better now than it has been for years.

Kiistelty rikkidirektiivi näkyy jo Helsingissä parempana ilmana

Laivaliikenteen polttoaineen rikkipitoisuuden tiukennus näkyy jo nyt Helsingin satamien ilmanlaadun parantumisena. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli viime vuonna parempi kuin vuosiin, vaikka keväällä oli katupölyä valtavasti ja vaikka typpidioksidia oli yhä liikaa Helsingin vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla.

Komission kiertotalouspaketti: Rikkidirektiivin kaltainen taakka vai uusi bisnesmahdollisuus?

Komission on tänään määrä julkistaa uusi kiertotalouspakettinsa. Se sisältää ehdotuksia EU:n jätelainsäädännön muuttamiseksi ja jätteiden hyödyntämiseksi.

Kuopion Energian jätti-investoinnit tehty: turve ja puupolttoaineet syrjäyttivät öljyn kokonaan

Viimeisimpänä valmistui savukaasupesuri, joka kohentaa kaukolämmön kilpailukykyä ja vähentää pöly- sekä rikkipäästöjä.

Laivojen rikkidirektiiviä noudatettu kuuliaisesti

Tähän mennessä Suomen satamissa on tarkastettu 105 laivaa. Tarkastuksissa käydään läpi alusten polttoaineita koskevat asiakirjat. Jos papereissa havaitaan epäselvyyksiä, voidaan polttoaineesta ottaa näyte ja lähettää se laboratorioon tutkittavaksi.

Mussalon sataman polttoainelaitoksen startti viivästyy

Polttoainelaitoksen rahoituksen kasaaminen on ollut arvioitua hankalampaa. Vähärikkistä polttoainetta valmistavan laitoksen investoinnit maksavat yli parikymmentä miljoonaa euroa.

UPM kehitti viherlipeäsakalle uusiokäyttöä – sellunkeittojätteellä voimalaitosten rikkipäästöt pienemmiksi

Sellunkeitossa syntyvää sakkaa voidaan käyttää voimalaitosten savukaasujen puhdistuksessa kalkkiven sijaan. Ulkomailta tuotavan kalkkikiven korvaamista on kokeiltu Pietarsaaressa Alholmens Kraftin voimalaitoksella. UPM haluaisikin muuttaa sakan luokituksen jätteestä selluteollisuuden sivutuotteeksi.

Vähärikkisen polttoaineen valmistus saa alkaa Kotkassa

Kotka Bunker saa luvan käsitellä ja varastoida öljytuotteita Kotkan Mussalossa. Yhtiön tarkoitus on valmistaa laivojen vähärikkistä polttoainetta.

Kansa kommentoi vihreitä: Tuulivoima korpeaa, vihreiden vihaajat valppaina

Vihreiden toiminnassa ympäristönsuojelu saa kiitosta. Tuulivoima ja toiminta rikkidirektiivin puolesta saa arvostelijoilta sapiskaa.

Kotkassa käyneissä laivoissa käytetään sallittuja polttoaineita

Kotkan satamassa tarkastetuista laivoista ei löytynyt rikkipitoisuuden ylityksiä.

Rikkidirektiiviä noudatetaan Itämerellä

Trafin tehotarkastus paljasti, että vuoden alussa voimaan tullut rikkidirektiivi on otettu Itämerellä tosissaan. Valvonta jatkuu myös loppuvuonna.

Kilpailu risteilymatkustajista kiristyy Itämerellä

Risteilyvarustamoiden välinen kilpa asiakkaista kovenee. Vuoden alusta voimaan astunut rikkidirektiivi ja kansainvälisten matkustajien kaikkoaminen aihauttavat huolta varustamoille.

Viranomaisen haavi tyhjänä rikkirikkureista Turun satamassa

Laivat ovat toistaiseksi täyttäneet uudet rikkipäästöarvot Turun satamassa. Liikenneturvallisuusvirasto Trafi on tarkastanut tehostetusti laivojen menovesiä vuodenvaihteessa voimaan tulleen rikkidirektiivin vuoksi.

Rikkidirektiivin valvonta käynnistyy – Suomi sitoutunut tarkastamaan 10 prosenttia aluksista

Rikkidirektiivin mukainen laivojen polttoaineiden rikkipitoisuuden valvonta on alkanut vuodenvaihteessa. Trafilla on Kotkassa kaksi tarkastajaa. Tarvittaessa Kotkan ja Haminan satamiin saadaan lisää valvojia Lappeenrannasta.

Merenkurkun laivaliikenne poikki pari viikkoa

Laivavarustamo Wasaline ei liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä pariin viikkoon, koska laiva on huollossa Tallinnassa. Telakoinnin aikana Wasa Express -alukseen tehdään vuoden vaihteessa voimaan astuvan rikkidirektiivin edellyttämät muutokset laivan polttoainejärjestelmään.

Rikkidirektiivi tulee voimaan – telakoilla ja rikkipesureiden valmistajilla kiireinen loppuvuosi

Rikkidirektiivin mukainen alusten valvonta alkaa vuoden ensimmäisenä päivänä. Vientiteollisuuden pelkäämät lisäkustannukset näyttävät olevan kutistumassa raakaöljyn hinnan romahtamisen myötä.

Laivojen rikkipäästöjä valvotaan lentävällä kalustolla

Liikenteen turvallisuusvirasto aloittaa laivojen rikkipäästöjen tehovalvonnan heti vuodenvaihteen jälkeen. Ensi vuonna voimaan tuleva rikkidirektiivi rajoittaa polttoaineen rikkipäästöjä muun muassa Itämerellä.

Halpa meridiesel tasapainottaa rikkirajoitusten lisäkuluja

Rikkirajoitukset tiukentuvat vuodenvaihteessa. Niin sanottujen rikkipesurilaivojen käyttö voi jäädä ainakin alkuvaiheessa vähäiseksi Perämeren vientiteollisuuden kuljetuksissa. Merkittävästi halpunut meridiesel sen sijaan pelastaa rikkidirektiivin aiheuttamilta lisäkustannuksilta.

Tornio iloitsee LNG-päätöksestä

Kaupunginjohtaja Raimo Ronkaisen mukaan investointipäätös turvaa Tornion ja lähialueen teollisuuden näkymiä.

Rikkidirektiivi voimaan tammikuussa – laivojen valvonta alkaa

Kiistelty laivojen rikkkipitoisuutta säätelevä direktiivi tulee voimaan vuoden alussa. Laivojen valvonta alkaa heti tammikuussa tehotarkastuksilla.

Itä-Suomen maakuntaliitot: Rahtiliikennettä Saimaalla lisättävä reippaasti

Maakuntaliitot haluavat EU-rahoitusta Saimaan rahtiliikennettä edistäviin hankkeisiin.

Finnlines irtisanoo tai lomauttaa 41 työntekijää

Finnlinesin mukaan henkilöstön vähennykset johtuvat EU:n rikkidirektiivistä. Finnsailor-aluksen käyttö ei ole enää kannattavaa direktiivin astuessa voimaan vuoden alussa.

EU sulphur directive means hard times ahead for Viking Line

Cruise operator Viking Line is preparing for tens of millions of euros of added operating costs as stricter EU provisions on sulphur emissions come into force in 2015. Adding to the shipping company’s woes, competition has intensified while consumer purchasing power has weakened.

Viking Linelle tulossa vaikea vuosi rikkidirektiivikulujen vuoksi

Viking Linelta arvioidaan, että rikkidirektiivistä tulee laivayhtiölle kuluja noin kymmenen miljoonan euron arvosta. Samaan aikaan kilpailutilanne on kiristynyt, ja kuluttajien ostovoima on heikentynyt.

Finnlines vähentää väkeä

Ensi vuonna voimaan tulevan rikkidirektiivin vuoksi Finnsailor-alus muuttuu Finnlinesin mukaan kannattamattomaksi. Noin 50 työntekijää lomautetaan tai irtisanotaan.

Vaasan kaupungilta roimasti lisälainaa Merenkurkun liikenteeseen?

Vaasan ja Uumajan yhteisen varustamon osakassopimus vaatii, että osapuolet osallistuvat rahoitukseen yhtä suurin panoksin. Lisäksi uusi rikkidirektiivi vaatii korjaustöitä Wasa Express -alukseen. Tämä tarkoittaa Vaasalle suoraa lainanantoa takausten sijaan ja lisälainan ottoa.

Hautala: Väylämaksujen puolitus on laiha lohtu

Hallitus esittää väylämaksujen alentamista ja rataveron poistamista väliaikaisesti. Väylämaksut on tarkoitus puolittaa kahdeksi vuodeksi ensi vuodesta alkaen. Outokummun Tornion tehtaiden johtajan Hannu Hautalan mielestä maksujen puolittaminen on laiha lohtu.

Monday’s papers: Selective crimebusters, hazy sulphur directive, ambulance driving tests and the Finland-Israel weapons link

With most Finns returning to the trenches following the summer holiday, Monday’s papers look at the dismal property crime-busting record of the Finnish police, concerns over enforcement of the EU’s new sulphur emissions directive, ambulance drivers’ calls for their own driving test and the Finnish-Israeli weapons connection.

Wasaline sai tukea rikkidirektiivin vaatimiin muutostöihin

Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt kolmelle laivavarustamolle ympäristötukea. Tällä kierroksella myös Vaasan ja Uumajan varustamoyhtiö pääsi rahanjakoon mukaan. Wasalinen saama summa on noin 250 000 euroa.

Espoon ilmassa entistä enemmän rikkiä ja typpeä

Energiantuotannon rikki- ja typpipäästöt ovat kasvussa Espoossa. Kasvusta huolimatta ilmanlaatu on kuitenkin edelleen pääosin hyvä.

Rikkipesuri ei pelasta laivakuljetuksia kustannuksilta

Laivoihin asennettavat polttoainepesurit eivät pelasta rikkidirektiivin aiheuttamilta kustannuksilta. Outokummun pitkiä merikuljetuksia Torniosta ajetaan valtaosaksi kalliimalla meridieselillä, kun direktiivi vuodenvaihteessa astuu voimaan.

Väylämaksuihin on tulossa väliaikaisia alennuksia

Väylämaksun yksikköhintoja alennettaisiin lastialusten parhaita jääluokkia painottaen, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriö.

Petsamon Nikkelistä tuli rikkipilvi Pohjois-Norjaan

Pohjois-Norjassa lähellä Venäjän rajaa havaittiin viime viikon keskiviikkona ennätyssuuri rikkidioksidipäästö. Harmaa rikkipilvi myös näkyi ja haisi Paatsjokilaaksossa Norjan puolella. Päästö oli lähes kuusi kertaa enemmän kuin Euroopassa sallittu raja-arvo.

Polttoainepäästöt vähenevät merellä

Ensi vuoden alusta voimaan tuleva rikkidirektiivi vähentää laivojen rikkipäästöjä. Varustamoille vähärikkinen polttoaine tuo lisäkustannuksia.

Polttoainejalostaja kaavailee suurinvestointia Mussalon satamaan

Kotka Bunker Oy:n toimitusjohtaja Mikko Laaksonen kertoo, että yritys valmistaisi polttoainetta sekoittamalla eri polttoainelaatuja Mussalon Voima Oy:ltä tyhjiksi jääneissä suurissa polttoainesäiliöissä. Laitos tuottaisi polttoainetta alkuvaiheessa noin miljoona tonnia vuodessa.

Kuljetuskustannusten nousu huolettaa sahoja

Pohjois-Suomen sahoilla ollaan huolissaan kilpailukyvyn säilymisestä, kun kuljetuskustannukset nousevat. Kustannuksia nostavat dieselveron korotus ja ensi vuonna voimaan tuleva laivaliikenteen rikkidirektiivi.

Sahatavaran markkinat piristymässä Euroopassa

Kainuun ja maakunnan lähialueen sahoilla ei ole toistaiseksi podettu puupulaa, vaikka talvileimikoiden korjuu on tänä talvena ollut paikoin vaikeaa. Piristystä näköpiiriin tuo Euroopan unesta heräävät markkinat.

Satamaan kaavaillun rikinpoistolaitoksen kokoa kasvatettu huomattavasti

Pari vuotta sitten julki kerrottu suunnitelma rikinpoistolaitoksen rakentamisesta on edennyt hiljalleen. Laitoksessa on määrä poistaa polttoöljystä rikkiä, jotta aine täyttäisi EU:n rikkidirektiivin vaatimukset. Hankkeen rahoitus on kuitenkin vielä auki.

EU emissions directive opens way for Finnish icebreakers

A new directive aimed at curbing shipping industry sulphur emissions could open up new opportunities for Finnish icebreakers. The directive, which comes into force in 2015, will reduce the power of freight vessels, making it more difficult for them to move through ice-packed waters.

Rikkidirektiivi tuomassa töitä jäänmurtajille

Jäänmurtajayhtiö Arctia Shipping kaavailee useiden uusien jäänmurtajien ostamista.

Viking Line blames job cuts on air pollution law

The Åland-based shipping company Viking Line has begun redundancy talks with all of its 500 landside employees in Finland. It blames the planned job losses on additional costs that will be incurred by the introduction of tougher laws on airborne pollutants.

Enteileekö Silja Serenaden miljoonaremontti matkustajaliikenteen nousua?

Matkustaja-alus Silja Serenade kokee seuraavan kuukauden aikana elämänsä suurimman remontin. Alusta korjataan kymmenellä miljoonalla eurolla. Serenaden iso remontti saattaa enteillä taloustilanteen muuttuvan valoisaksi koko matkustajalaivaliikenteen alalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle