Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Metsää.

Jyväskyläläinen yritys välittää metsänomistajille korvauksia hiilen sidonnasta

Metsien kasvua ja samalla hiilen sidontaa vauhditetaan lannoituksella.

Kuorma-auto tuo kivilastin murskaamolle Kevitsan kaivoksella. Kivet tippuvat auton lavalta murskaamon kuiluun.

Suomen suurimmat kasat eivät ehkä olekaan vain jätettä – kaivosten sivukivi ja hiekka voivat saada uuden elämän jopa hiilinieluna

Vanhoista rikastushiekoista osataan erottaa viimeisetkin metallit ja arvomineraalit, mutta taloudellisessa kannattavuudessa on vielä hiomista. Laboratorioissa selvitetään sitäkin, voisiko rikastushiekkaa käyttää hiilensidontaan.

SSAB:n Raahen tehtaan masuunit

Saastuttajan piti maksaa, mutta 40 prosenttia päästöoikeuksista jaetaan edelleen ilmaiseksi

Suomalaisyritykset ovat saaneet satojen miljoonien eurojen vuosittaisen tuen ilmaisina päästöoikeuksina. Miksi jaossa on niin paljon ilmaisia päästöjä, vaikka koko päästökaupan tavoitteena on asettaa niille hinta?

Westenergy i Korsholm.

Westenergy suunnittelee synteettisen metaanin tuotannon aloittamista vuonna 2025

Synteettinen metaani on määrä nesteyttää, jotta sitä voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Sivutuotteena syntyvä lämpö hyödynnetään myös.

Läheltä

Pekingin olympiajäähallin tekniikkaa ohjataan etäyhteydellä Parkanosta

Parkanolaisyhtiö on toimittanut Pekingiin kylmäkoneiston ja uuteen Tampereen areenaan vastaavan laitteiston.

Johtoja ja putkia Q Powerin metanointilaitteita sisältävien konttien välillä, taka-alalla Keravan biovoimalan piippu, josta tupruaa savua siniselle taivaalle.

Biovoimalan päästöistä ja vedystä tehtiin onnistuneesti polttoainetta Keravalla – se on uusi ja tarpeellinen keino ilmastokriisin hillitsemisessä

Teollisen mittakaavan laitos tekisi puhtaampaa korviketta maakaasulle. Siihen tarvitaan hiilidioksidia, sähköä, vettä ja suomalaiselta suolta löydettyjä mikrobeja.

Tulvan tuhoamia taloja.

Ilmaston lämpenemisessä iso loikkaus – seitsemän viime vuotta mittaushistorian lämpimimmät, ero aiempaan "merkittävä"

Ilmastoa lämmittävien kaasujen päästöt vähenivät koronapandemian takia vuonna 2020, mutta nyt päästöjen kasvu jatkuu taas nopeana. Lämpeneminen vaikuttaa lähes kaikkialla maapallolla.

Biomursketta kädellä.

Betonin hiilidioksidipäästöjä suitsiva Betolar aikoo listautua pörssiin – tavoittelee 200 miljoonan euron liikevaihtoa viiden vuoden aikana

Yhtiön päätoimipaikka pysyy jatkossakin Kannonkoskella, sanoo toimitusjohtaja Matti Löppönen. Alueelta löytyy hänen mukaansa alan osaamista.

Litteä kala, jolla on keltainen rintaevä ja keltaista myös otsassa. Kalan perässä on ulostevana.

Kalankakka, ahnaat valaat, meriruohon ja bakteerin lämmin suhde – tutkijat löysivät meristä uusia näkökulmia ilmastonmuutokseen

Kolme uutta tutkimusta selvitti, miksi kalojen uloste on arvokasta, miksi valaiden odottamattoman iso ruokahalu on hyvä asia ja miten ihminenkin hyötyy, kun meriruoho ja bakteeri käyvät kauppaa typellä ja sokereilla.

 Syysaurinko valaisee metsälammen rantapuita. Kuvassa näkyy laituri. Ei ihmisiä.

Suomi haluaa kestävän matkailun ykkösmaaksi, mutta asiantuntijat pitävät sitä viherpesuna: "Matkailun haitat ylittävät sen hyödyt"

Suomi haluaa houkutella maahan entistä enemmän kansainvälisiä turisteja, mutta samalla pitäisi vaalia luontoa ja leikata päästöjä. Ei onnistu, sanovat kestävyysasiantuntijat.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020

Jätevoimala aikoo muuttaa ilmastopäästönsä muoviksi – näillä keinoilla Vantaan Energiasta tulee "hiilinegatiivinen”

Yhtiö julkaisi miljardin euron suunnitelman, jonka avulla se alkaa tuottaa paljon muutakin kuin sähköä ja kaukolämpöä.

Skorstenar skjuter rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou.

Raportti: Maailman hiilidioksidipäästöt palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle – Kiinan kontolla jo lähes kolmasosa kokonaispäästöistä

Tuore raportti ei helpottane Glasgow'n ilmastokokouksen jännitteitä kolmen suurvallan välillä. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa ja Venäjää siitä, etteivät maiden ilmastopyrkimykset ovat riittäviä.

Kiinalainen tehdas.

Consumption emissions boost Finnish carbon footprint

So-called "import emissions" are keeping Finland’s carbon footprint high, according to a study by the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Hiilivoimala ja tuulivoimaloita Neurathissa Saksassa.

Ilmaston lämpeneminen pahenee edelleen – Ilmatieteen järjestö: Amazonin sademetsä muuttumassa päästölähteeksi laajojen hakkuiden takia

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli tällä tasolla viimeksi 3–5 miljoonaa vuotta sitten, jolloin merenpinta oli ainakin kymmenen metriä korkeammalla.

Climeworks -yhtiön hiilidioksidin talteenottolaite jätteenpolttolaitoksella

Hiilidioksidin talteenottobisnes kasvaa vauhdilla: Miljoonia tonneja päästöjä sidotaan ilmasta imureilla

Kaikkein eniten talteenottolaitoksia on syntymässä Pohjois-Amerikkaan, missä yritykset saavat siihen verohelpotuksia. Euroopassa hankkeita on muun muassa Belgiassa, Britanniassa ja Hollannissa.

VTT:n johtava tutkija Eemeli Tsupari esittelee polttoainepulloa, jonka valmistamiseen on käytetty rumpu-uunissa eroteltua hiilidioksidia.

Tämä keksintö voi pian laittaa teollisuuden päästöt kuriin – rumpu-uuni ottaa talteen hiilidioksidin, myöhemmin siitä syntyy vaikka polttoainetta

VTT:n rumpu-uuni sopii sementti- ja sellutehtaille. Se voi myös korvata terästehtaiden kalkkiuunit. Keksinnön toimintavarmuutta, käyttöikää, kustannuksia ja skaalausta testataan seuraavan puolen vuoden ajan.

Priit Tammeorg, Kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Esko Salo,  tutkija, VTT, mittaamassa biohiilipuiston puuta.

Musta kulta sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja saa kasvit kukoistamaan – biohiilelle ladataan jopa myyttisiä odotuksia, mutta monta asiaa on vielä ratkaistavana

Hyväntoivonpuistossa Helsingin Jätkäsaaressa tutkitaan, miten puistot voisivat vähentää kaupungin päästöjä 2–3 prosenttia biohiilen avulla. Päästöt sidotaan biohiileen vuosisadoiksi ja kaivetaan maaperään.

Yritykset etsivät keinoja sitoa ilmastoa lämmittävää tuotteisiinsa

Timantit torjumaan ilmastonmuutosta – Startupit kehittävät tuotteita, joihin sidotaan ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia

Arkisempiakin tuotteita, kuten betonia ja urheiluvaatteita syntyy hiilidioksidia kierrättämällä. Yhtiöt uskovat, että valmistusmenetelmä on myös kilpailuetu.

Vuoristometsää Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Toukokuu 2016.

Afrikan hiilinielut ovatkin paljon luultuja paremmat – Uusi tutkimus toi esiin vuoristometsien tehokkuuden

Afrikan vuoristometsiä koskenut ranskalaistutkimus paljasti uusia ilonaiheita. Mantereen vuoristometsät sitovat hiiltä lähes 70 prosenttia enemmän kuin aiemmin luultiin.

Puijon tornin tasanne ja varoitusvalot

Puijon tornin mittausasema osaksi kansainvälistä verkostoa

Puijolla mitataan ilmakehästä hiilidioksidi-, metaani-, ja hiilimonoksidipitoisuuksia.

Hiilineutraali teräsaihio Oxelösundin tehtaalla Ruotsissa.

Maailman ensimmäinen erä fossiilivapaata terästä on valmiina – uusi teknologia vähentää pian Suomen hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia

SSAB on tuottanut fossiilivapaata terästä, joka on pelkistetty vedyllä hiilen ja koksin sijaan. Viiden vuoden päästä hiilivapaa tuotanto on kaupallisessa mittakaavassa. Uuden teknologian myötä myös Suomen päästöt aikanaan vähenevät.

Höyryä ja voimalinjoja

Kuntien kasvihuonepäästöissä myönteistä kehitystä myös Pohjois-Karjalassa

Ensimmäinen koronavuosi 2020 toi parannusta kuntien ilmastopäästöihin. Ympäristökeskuksen mukaan eniten väheni sähkön käytön ilmakehään tuottama hiilidioksidimäärä. Pohjois-Karjalassa päätös asukasta kohti ovat Suomen keskitasoa.

Climeworks -yhtiön hiilidioksidin talteenottolaite jätteenpolttolaitoksella

Hiilidioksidin poistobisneksellä alkaa olla kiire: varastoitu hiilidioksidi voi karata ja pilata pohjavedet, professori varoittaa

Hurjaa, että hiilidioksidi-imureista kaavaillaan pelastajaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, sanoo yksi IPCC:n ilmastoraportin kirjoittajista, Annalea Lohila. Jos laskemme osankin tulevaisuudestamme teknologian varaan, alkaa joka tapauksessa olla kiire.

Kaasu palaa sinisellä liekillä hellassa.

Ilmastoystävällisempiä kylmäaineita koskevassa säätelyssä puutteita ja nurinkurisuuksia – "Se on lainsäädännön kannalta pimeä kohta"

Tukesin ryhmäpäällikön Markus Kauppisen mukaan ilmastoystävällisempien kylmäaineiden säätelyssä on epäjohdonmukaisuuksia. Esimerkiksi tulenarkaa propaania kylmäaineena käyttävän lämpöpumpun asentamiseen ei tarvita kylmäalan pätevyyksiä.

Voimalan piipuista tupruaa taivaalle paksusti savua. Kuvan etualalla kasvillisuudesta paljasta kalliota.

Tutkimus: Viisi prosenttia maailman voimaloista röyhtäilee ilmoille kolme neljäsosaa voimalaitosten hiilidioksidipäästöistä

Supersaastuttajia yhdistää kaksi asiaa: hiilen käyttö ja tehottomuus. Tutkimuksen mukaan pahimmatkin syylliset olisivat pitkälti siistittävissä.

Kaasuvoimalat syöksivät savua taivaalle Moskovassa marraskuussa 2019.

Hiilidioksidipäästöt nousevat uusiin huippulukemiin 2023 – investoinnit puhtaaseen energiaan vain kaksi prosenttia koronaelvytyksestä

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan maailman maat eivät ole laittaneet käytäntöön puheitaan puhtaamman tulevaisuuden rakentamisesta.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) A-studiossa.

Ministeri Mikkonen pettyi EU:n hiilinielutavoitteeseen: "Tämä ei ole kovin kunnianhimoinen"

EU:n Suomelle esittämä hiilinielutavoite on selvästi pienempi kuin Suomen metsien hiilinielu oli viime vuonna. Myös metsäteollisuus myöntää, että EU:n komission ilmastopaketin asettama maali on saavutettavissa.

Hyttynen

Hyttysten ininä katosi yllättäen, mutta hiljaisuus ei kestä pitkään – tutkijan mukaan maastossa kypsyy nyt miljardien hyttysten uusi aalto

Lämpimän alkukesän vuoksi hyttyset kuoriutuivat kerralla, ja nyt niiden elinkaari alkaa olla päätöksessään. Seuraava erä odottelee kuitenkin jo.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020

Ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan: Vantaalle suunnitellaan metaanilaitosta, joka tuottaisi vihreämpää polttoainetta maakaasun tilalle

Avain onnistumiseen Vantaan Energian ja Wärtsilä Avaimen suunnitelmassa on otollinen sijainti ja suurin kysymys julkinen tuki. Laitos maksaisi noin 50 miljoonaa euroa ja kustannuksista yli puolet pitäisi saada kuitattua julkisella tuella.

Finnsementti.

Selvitys valmistui: synteettisiä polttoaineita tuottava pilottilaitos voitaisiin rakentaa Lappeenrantaan

Polttoaineiden pääraaka-aineina käytettäisiin sementti- ja kemiantehtaiden jätekaasuista talteen otettavia hiilidioksidia ja ylijäämävetyä. Niistä tehtäisiin synteettistä metanolia, jota voisi jatkojalostaa bensaksi, dieseliksi ja lentokerosiiniksi.

Venatorin pigmenttitehdas Kaanaan teollisuusalueella Porissa

Selvitys: Meri-Pori soveltuisi hyvin vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantoon

Tuoreen selvityksen mukaan Tahkoluoto ja Kaanaankorpi olisivat hyviä paikkoja, mikäli Suomeen päätetään rakentaa päästötöntä synteettistä metaania ja vetyä tuottava laitos. Alueelle on suunnitteilla ja osittain jo valmiina paljon tuotantoa tukevia toimintoja.

Evon retkeilyalue

Hämeen kuntien hiilinielut ja -varastot kartoitettiin

Hiilinielut ovat suhteellisesti suuria pienissä maaseutukunnissa. Hiilivarastot ovat taas suurimmillaan siellä, missä on paljon soita.

autoja syksyisessä maisemassa

Finland sees 9% emissions reduction in 2020

Carbon dioxide emissions dropped as Finland's shutdown closed borders and scaled back commutes.

Maisema

Järjestöt: Maailmassa kasvoi 20 vuodessa Ranskaa suurempi alue uutta metsää – sitoo hiilidioksidia USA:n päästöjä enemmän

Metsää kuitenkin tuhotaan vuosittain paljon suurempi alue kuin niitä syntyy. Suomessa ongelma ei liity metsittämiseen vaan siihen, millaisia metsämme ovat, toteaa Suomen WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.

Vasikan turpa lähikuvassa.

Hallitus lykkäsi turvetta vastaavat ilmastopäästöt vähennettäväksi maataloudesta ja liikenteestä, ja se on hankala ja kallis tapa

Maatalouden ja liikenteen päästöt ovat vähentyneet hitaammin kuin tavoitteet edellyttäisivät. Nyt niistä pitäisi vähentää vielä aiempaakin enemmän, sillä hallitus päätti siirtää turpeen saamasta jatkoajasta syntyvät päästöt taakanjakosektorille.

Neurathin hiilivoimala Grevenbroichissa Saksassa, etulalalla tuulivoimaloita.

Saksa aikoo nopeuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä, hiilineutraalius tavoitteena vuoteen 2045 mennessä

Saksan perustuslakituomioistuimen mukaan maan nykyiset päästövähennystavoitteet ovat puutteelliset. Vihreiden nousu kärkipaikalle mielipidemittauksissa aiheuttaa hallitukselle painetta näyttää, että se ottaa ympäristöasiat vakavasti.

Amazonin sademetsää Itaituban ja Pimentalin alueella Parassa Braziliassa.

Uusi tutkimus: Amazonin sademetsä tuottaa enemmän päästöjä kuin sitoo itseensä

Uuden tutkimuksen mukaan Amazonin sademetsästä vapautuu enemmän päästöjä kuin mitä se kykenee itseensä sitomaan. Sademetsän yleinen rappeutuminen on keikahdukseen suurempi syy kuin pelkkä metsäkato.

Finnairin lentokonetta siirretään Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finnair CO2 emissions down 76 percent, revenues also hit in first quarter

Despite a challenging quarter, the airline reported an increase in cargo traffic due to the Suez Canal blockage.

Tuulivoimaloita Lillgrundissa, Ruotsissa.

Report: Achieving climate targets while still growing economy is possible

A researcher notes however that environmental goals cannot be reached without making changes to economic practices.

Oletko jo nähnyt tämän kummajaisen?

Watch: Autonomous sweeper tidies Espoo's dusty streets

The device's makers say it uses 85 percent less energy than conventional street sweepers.

Höyryä ja voimalinjoja

Protein-from-air tech company gets 1st climate fund financing

The company plans commercial-scale production of protein for human consumption from carbon dioxide and electricity.

Näin syntyy ”wieninleike” hiilidioksista ja sähköstä

Katso video: Maistuisiko lihaton leike sitruunan kera – Valtion Ilmastorahasto pääomalainoittaa biotekniikkayhtiö Solar Foodsia 10 miljoonalla eurolla

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa ihmisravinnoksi kelpaavaa proteiinia hiilidioksidista ja sähköstä.

Kaistalehakkuu Ylöjärven Kurussa

Moniongelmaisten turvemetsien kasvatukseen haetaan tasapainoa – Ylöjärvellä kokeillaan kaistalehakkuita

Liika kasvu kuivattaa turpeen ja lisää hiilidioksidipäästöjä, liika hakkuu puolestaan kuormittaa vesistöjä ravinteilla.

Kosken kartannon metsää, Salo, ilmakuva

Onnistunut metsitys uudistaa pusikkoisen pellon tai kuoritun turvesuon hiilinieluksi – Suomi kirittää ilmastotavoitteitaan tukirahalla

Suomen hiilinielua voisi lisätä jopa 100 000 hehtaarilla. Metsityksen toivotaan onnistuvan paremmin kuin takavuosina.

Ilmakuvaa Outokummun tehdasalueelta

Outokummun Tornion tehtailla syttyi tulipalo

Tehtaan pelastusryhmät saivat palon sammutettua.

Maapallon ilmaston lämpötila vuonna 2020.

Viime vuosi oli Euroopassa ylivoimaisesti lämpimin koskaan mitattu

Maailmanlaajuisesti viime vuosikymmen oli tilastoidun säähistorian kuumin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle