Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hellekesä saa perhoset turbovaihteelle

Kylmien edelliskesien takia joitakin perhoslajeja on lennossa vähän. Tämän kesän lämpöä perhoset rakastavat, joskin helle saa niiden elämän pikakelaukselle.

Climate change brings flutter of new butterfly species to Finland

In the last 20 years a large number of new butterfly species have made Finland their home.

Maanantai 9.7.2018 (tv)

Thaimaan pelastusoperaatio. Japanin tulvat ja maanvyöryt. Armeija alkoi alokkailla. Perhosharrastus.

Suomalaisilla perhosharrastajilla riittää opeteltavaa: ilmastonmuutoksen seurauksena lajisto on runsastunut parissa vuosikymmenessä

Suomeen on tullut 2000-luvulla suuri joukko uusia perhoslajeja. Monet uusista tulokkaista ovat jo vakiintuneet Suomen lajistoon.

Neitoperhonen vahvistettu Riihimäen nimikkoperhoseksi

Yleisöäänestyksen ja perhosharrastajien suosikki varmistui kaupungin nimikkoperhoseksi.

Perhosharrastuksen voi aloittaa omasta kotipihasta - kotikalja ja hikisukat toimivat houkuttimina

Omassa puutarhassa voi hyvällä tuurilla törmätä eksoottiseen vieraaseen.

Perhoset liihottelevat jo – ensimmäisinä heräävät nokkos- ja neitoperhoset

Lämmin sää on herättänyt päiväperhoset, ja kukkivat leskenlehdet tarjoavat niille ravintoa.

Kilpisjärvellä oli hyvä perhoskesä

Saana-tunturin rinteillä on Suomen rikkain tunturiperhosten havaintoalue.

Eurasta löytyi suojeltava perhoslaji – voi estää turvetuotannon alueella

Euran Omassuolla on tehty havaintoja erittäin uhanalaisesta suovenhokkaasta. Perhonen kuuluu erityisesti suojeltaviin lajeihin, joten löytö on merkittävä. Alueen turvetuotannon kannalta se voi olla jopa kohtalokas.

Viiniansa houkuttelee ampiaiset pois kesäherkkujen luota

Ampiaiset ovat tänä kesänä joutuneet työttömiksi poikkeuksellisen aikaisin. Ärhäkät hyönteiset pörräävätkin nyt monen pihalla oleskelevan riesana ja me selvitimme, miten ampiaisista pääsee eroon.

Perhoset reagoivat herkästi ilmastonmuutokseen – lämpeneminen uhka etenkin soiden perhosille

Jos luonnossa tapahtuvat muutokset kiinnostavat, kannattaa tutkia perhosia. Suomen perhosmaailma on saanut 2000-luvulla runsaasti uusia lajeja. Uudet lajit ovat ilmaston lämmetessä myös laajentaneet esiintymistään kovaa vauhtia kohti pohjoista. Samaan aikaan monet eteläisen Suomen soilla elävät perhoset näyttävät vetäytyvän kohti pohjoista.

Toimittaja suksii suolle perhoshaaveineen – seuraa kahden yön suoseikkailua täällä!

Yle Hämeenlinnan toimittaja Timo Leponiemi päätti perehtyä suomalaiseen suoluontoon perusteellisesti. Mies viettää Hyvinkään Ritassaarensuolla aikaa maanantaista keskiviikkoon.

Kolea alkukesä kuritti päiväperhosia jo toista vuotta peräkkäin

Päiväperhosille viime kesä oli 2000-luvun toiseksi heikoin. Tätäkin heikompi on ollut vain kesä 2014. Kesät alkoivat koleissa merkeissä ja molempia kesiä edelsi leuto vähäluminen talvi ja aikainen kevät.

Pouta innosti päiväperhoset vihdoin lentoon

Kolea alkukesä piti kauniit siivekkäät piilossa, mutta nyt pitkään jatkunut poutasää on innostanut perhoset liikkeelle.

Valtion säästökuuri uhkaa pistää perhostutkijoiden haavit kaappiin

Yöperhosseurannalla saadaan tarkaa tietoa eläinlajien leviämisestä ja siten myös ilmastonmuutoksesta. Vapaaehtoisten voimin pyöritetty tutkimus kustantaa vuodessa muutamia kymppitonneja. Nyt se on vaarassa päättyä tiukan taloudenpidon takia.

Harvinainen jättiperhonen yllätti siivoojan porraskäytävässä

Porista löytyi lauantaina oleanterikiitäjä, josta on viimeksi tehty Suomessa varma havainto 90-luvulla. Yli 10-senttisen perhosen kotiseutu on Afrikassa ja Aasiassa.

Superharvinainen perhonen löytyi Porin korkeudelta – pohjoisin havainto 50 vuoteen

Hietaheinäperhosen löytyminen Porista yllätti perhosharrastaja Lauri Frimanin. Myös luonnontieteellisen keskusmuseon tutkija on innoissaan.

Puutarhojen retiisit vaarassa - kaalikoiarmada saapui Suomeen

Lämmin, suorastaan helteinen eteläkaakkoinen ilmavirtaus on tuonut Suomeen muutakin kuin itä-Euroopan ilmansaasteita. Kaalikoiparvet ilmaantuivat Suomeen maanantain aikana, minkä seurauksena ongelmia voi tulla niin kotipuutarhoissa kuin rypsiviljelmilläkin. Jos lämmin virtaus jatkuu, kaalikoita on odotettavissa lisääkin.

Perhosharrastajat yllättyivät - harvinaisuudesta jo satoja havaintoja

Suomen perhosmaailma muuttuu kovaa vauhtia. Alkukevään aurinkoisten päivien runsaslukuisin päiväperhonen on ollut laji, jota ei kaksi vuotta sitten ollut Suomessa lainkaan. Aiemmin tuiki harvinaisesta isonokkosperhosesta (Nymphalis xanthomelas) on tehty tänä keväänä satoja havaintoja.

Perhosmaailma mullistui - Suomessa vallankumous on kestänyt 20 vuotta

Isonokkosperhonen, keltaritariyökkönen, etelänpäiväkiitäjä ja satoja uusia yöperhosia. Pohjolan perukan perhosmaailma on nyt aivan erilainen kuin 1990-luvulla.

Perhoset kärsivät nälkää - jälkikasvu vaarassa

Ihmisille tutut näyttävät perhoslajit kärsivät tällä hetkellä ravinnon puutteesta. Syynä on nopeasti edennyt kesä ja kasvien lyhyt kukintakausi.

Lämmin jakso saisi keskikesän perhoslajit kuoriutumaan

Perhoslajit kertova ympäristöstään paljon. Vaativat lajit tarvitsevat tietynlaisia kasveja elääkseen, toisaalta perhoset voivat kertoa myös siitä, ettei ihminen ole toiminnallaan päässyt muuttamaan ympäristöä.

Kesä hellinyt perhosia

Viime vuoden sateinen kesä yhdistettynä lämpimään alkukesään on tuottanut runsaasti perhosia. Itäisissä vaelluksissa Moskovan suunnalta voi olla Suomeen uusiakin perhoslajeja. Pohjois-Karjalan sanotaan olevan Suomen paras paikka perhosbongaukseen.

Sääskikesä peruttu? Kuivuus uhkaa sääskikantaa

Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva sää saavat haaveksimaan hyttyskesän helpottumisesta. Juhani Itämies ei pidä ajatusrakennelmaa tuulesta temmattuna. Sen sijaan sosiaalisessa mediassa leviävän hyttysansan ideaan hän suhtautuu skeptisesti. Kokemusta nimittäin on.

Kaalikoit hyökkäsivät - paha uhka sadolle

Miljoonien kaalikoiden vaellus tavoitti Suomen. Lämpimien ilmavirtojen mukana Suomeen on saapunut satoja miljoonia, mahdollisesti miljardeja kaalikoita.

Miljoonia kaalikoita Ouluun saakka

Miljoonien kaalikoiden vaellus on yltänyt Ouluun asti. Perhosharrastajien arvion mukaan Suomeen on lämpimien ilmavirtojen mukana saapunut satoja miljoonia, mahdollisesti miljardeja kaalikoita.

Päiväperhoset lähtivät liikkeelle vasta loppukesästä

Kuluva kesä on ollut päiväperhosille selvästi edelliskesiä heikompi. Varsinkin sinisiivet ja suuret vaeltajaperhoset, kuten amiraali, ovat olleet vähälukuisia.

Pääradan lisäraide uhkaa harvinaisia perhosia - ja päinvastoin

Hyvinkään ja Riihimäen välisellä paahteisella ratapenkalla elää harvinaisia kasveja ja niitä ravintonaan käyttäviä hyönteisiä. Perhostutkijoiden mukaan ratapenkalla on uhanalaisten lajien keskittymä. Ellei radanrakentaminen turvaa niiden säilymistä, perhoset saattavat estää lisäraiteen rakentamisen.

Saunakukat reikiä täynnä - toukkametsästys parhaimmillaan

Ötökät ovat rynnistäneet sankoin joukoin puutarhoihin ja kasvien kimppuun. Alkukesästä ötökkäkerääjät ovat löytäneet jo harvinaisia toukkia kuten kevätkaapuyökkösen.

Porvoo on perhosharrastajien paratiisi

Uhanalainen päiväperhonen pikkuapollo on saatu menestymään Porvoossa siirtoistutusten avulla. Runsaassa kymmenessä vuodessa Porvooseen on kehittynyt useiden satojen yksilöiden kanta. Perhosharrastajat ovat riemuissaan.

Vuosikymmenien perhoskesä takana

Lämmin ja sopivan kostea sää on suosinut perhosia tänä kesänä. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti arvioi, että perhoskesästä tulee paras muutamaan vuosikymmeneen.

Sinappiperhosten ja ritariyökkösten tulva yllätti perhosharrastajat

Lämpimät eteläiset ilmavirtaukset ovat tuoneet massoittain perhosharvinaisuuksia Suomeen. Perhosharrastajat ovat löytäneet lukuisia lajeja, joita on havaittu maassamme vain aniharvoin. Vastaavanlaiset virtaukset toivat jo aiemmin pelättyjä koloradonkuoriaisia perunapelloille.

Kevätperhoset lentävät nyt erittäin runsaslukuisina

Kevään lämpimät säät ovat saaneet kevätperhoset runsain joukoin liikkelle. Varsinkin yöllä lentäviä perhosia on lennossa runsaasti, viimekeväiseen verrattuna yksilömäärältään jopa yli kolminkertainen määrä.

Perhoset villiintyivät lisääntymään kuumassa kesässä

Viime kesänä perhosia lenteli Suomessa poikkeuksellisen runsaasti. Valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa tehtiin sen 20-vuotisen historian ennätys, lähes 350 000 yksilöä.

Perhosilla edessään vaikea talvi

Poikkeuksellisen lämmin kesä voi vaikeuttaa perhosten talvehtimista. Monessa perhoslajissa on vuosittain vain yhden sukupolven yksilöitä. Lämmin sää on tehnyt kuitenkin sen, että tavallista useampi laji on tehnyt myös toisen polven perhosyksilöitä.

Opiskelijat ovat maailman parhaita vuokralaisia

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön toiminnanjohtaja Seppo Muukkonen sanoo, että opiskelijat hoitavat asiansa säntillisesti, maksavat vuokrat ajallaan ja tekevät hyviä parannusehdotuksia.

Perhoset nauttivat helteestä

Kuluva kesä on ollut päiväperhosille paratiisi. Suomen ympäristökeskuksen keräämän ennakkoarvion perusteella menossa on hyvä tai jopa erinomainen perhoskesä. Lämpimät etelävirtaukset ovat tuoneet Suomeen myös runsaasti vaeltavia perhoslajeja.

Idänsiilikkäällä oma kanta Kuhmossa?

Moni perhosharrastaja on etsinyt tänä kesänä Kuhmosta erittäin harvinaista idänsiilikäs-perhosta. Metsähallituksen luontopalvelujen työntekijä löysi vuosi sitten Kuhmosta kuolleen idänsiilikkään.

Harvinainen perhoslaji löydetty Kuhmosta

Kuhmosta on löydetty jo hävinneeksi luultu perhoslaji. Metsähallituksen työntekijä löysi kesän luontokartoituksissa idänsiilikäs -perhosen jäänteet.

Kemijärvellä käväisi valtava perhosparvi

Kemijärvellä havaittiin sunnuntaina harvinaisen suuri määrä ohdakeperhosia. Kemijärveläinen Pirkka Aalto laski entisen sellutehtaan jätejärven vierestä yhdellä kertaa 300 ohdakeperhosta. Ohdakeperhosta havaitaan vain harvoin Suomessa.

Kukat innostavat uusia perhoslajeja

Itäsuomalaiset kukkapellot houkuttelevat puoleensa runsaasti perhoslajeja. Etelä-Euroopasta Suomeen vaeltaneet perhoslajit ovat vallanneet erityisesti kuivakukkia viljelevien puutarhureiden pellot. Tilanne on huomattu myös Halosten puutarhatilalla Rääkkylässä.

Siipiveikot ovat vähissä

Päiväperhosia on tänä kesänä esiintynyt Hämeessä poikkeuksellisen vähän.

Päiväperhosia on liikkeellä niukasti

Päiväperhosten määrää on rajoittanut tänä vuonna alkukesän pakkasyöt.

Hyttyskesä saa puhtia kosteasta säästä

Monen mielestä Suomen kesän inhottavin riesa, hyttynen, on lisääntynyt alkukesän kosteiden säiden myötä. Viileä sää pidentää myös hyttysten elinikää. Vaikka hyönteistutkijat eivät mielellään annakaan ennusteita hyttysmäärän kehittymisestä, on varmaa, että huitomista riittää tänäkin kesänä.

Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinto Kouvolaan

Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin Ympäristöpalkinto on myönnetty luonto- ja perhosharrastaja Harri Luomalle.

Ilmaston lämpeneminen toi herhiläisen Hämeeseen

Ilmaston lämpeneminen näkyy jo selvästi Hämeessä. Muutokset ovat selviä etenkin hyönteismaailmassa. Yksi uusista tulokkaista on herhiläinen, ampiaisista suurin - ja samalla myös vaarallisin.

Päiväperhoset kärsineet koleasta kesästä

Amiraaliperhonen on tänä kesänä ollut harvinaisuus. Kuluva kesä on ollut päiväperhosille varsin epäedullinen, ja useimmat lajit ovat esiintyneet edellisvuotta niukempina. Tämä johtuu pääosin kesä- ja heinäkuun koleista säistä. Ne ovat myös hidastaneet toukkien kehitystä, mikä on lykännyt monen perhoslajin lentokautta.

Uusia perhoslajeja paljastuu jatkuvasti - elinympäristöjen hupenemisesta huolimatta

Suomessa tavataan jatkuvasti uusia perhoslajeja. Kuluvan kesän viileyden takia myös perhosia on ollut nyt tavanomaista vähemmän, mutta pidemmän aikavälin tarkastelu paljastaa ilmaston lämpenemisen kasvattavan jatkuvasti Suomen perhoslajistoa.

Päiväperhosia tänä kesänä normaalia vähemmän

Heinäkuun epävakaisten säiden takia päiväperhosia on normaalia vähemmän.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle