Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lehtevää aarniometsää, jossa on runsaasti kuollutta puuta ja sieniä

Koko Eurooppa oli ikimetsää ennen ihmistä – nyt metsätuho on lähes totaalinen

Luonnontilaista metsää on jäljellä vain rippeitä.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Jos yhteiskunta romahtaa, suomalaiset pakenevat kesämökeille

Usko tulevaisuuteen on nuorten keskuudessa heikko. Digitaalisella ajalla maailmanloppu mahtuu jokaisen ihmisen taskuun, kirjoittaa Salusjärvi. 

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Kummipoikaani nimiteltiin päiväkodissa pieruksi 

Miten kokemaansa vihaa voisi vähentää, pohtii aivotutkija Katri Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Selma Vilhunen

Selma Vilhusen kolumni: Etuoikeutetun raskas harmistus

Julkisen keskustelun fokus ei voi olla etuoikeutettujen tunteissa, pohtii Selma Vilhunen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Maryan Abdulkarim henkilökuva studiossa.

Maryan Abdulkarimin kolumni: Teollinen eläintuotanto – ihmiskunnan historian suurin rikos?

Vetoamalla lihansyönnin terveysriskeihin, kieltäydymme uskomasta ihmisen kykyyn olla moraalisesti vastuullinen valinnoistaan, kirjoittaa Maryan Abdulkarim.

Ilmasto lämpenee - Mitä se tarkoittaa Suomelle tällä hetkellä?

Maailman on tehtävä täydellinen suunnanmuutos – Yle seurasi IPCC:n ilmastoraportin nostattamaa keskustelua

Kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli vaatii nopeita ja laaja-alaisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suomalaiset asiantuntijat ja poliitikot kommentoivat raporttia.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Sorron yön jälkeen häämöttää vapauden valo

Työn orjuus ei ole vain vitsi tai fraasi vanhassa työväenlaulussa. Ihmiskunnan historia onkin pyrkimystä päästä työstä eroon. On kuvaavaa, että työtä tarkoittavan sanan taustalla eri kielissä on orjuus tai kärsimys, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Roope Mokka

Roope Mokan kolumni: Vain suuret kaupungit synnyttävät kaikkia hyödyttäviä ideoita

Taloudellista arvoa syntyy nykyisin siellä, missä erilaiset ihmiset elävät lähellä toisiaan. Siis kaupungeissa, kirjoittaa Roope Mokka.

Kuvassa vasemmalta lukien simpanssi, Australopithecus afarensis, Homo habilis, Homo erectus, Homo neanderthalis ja nykyihminen.

Uusi teoria: Nykyihmisen edeltäjä Homo erectus taisi merenkulun ja osasi puhua

Tutkijan mukaan merellä liikkuminen edellytti puhekykyä.

Antto Vihma, kolumnisti.

Antto Vihman kolumni: Nostalgia on mahtava poliittinen voima

Taantumukselliset kansanliikkeet ja poliitikot tietävät, että nostalgia vetoaa äänestäjiin – usein voimakkaammin kuin edistys tai toivo, kirjoittaa Antto Vihma. 

Roope Mokka

Roope Mokka: Meillä on velvollisuus uskoa tulevaisuuteen

Meillä on kaksijakoinen suhde maailmaan: asiat ovat koko ajan paremmin, mutta näemme tilanteen koko ajan uhkaavampana, kirjoittaa Roope Mokka.

Belfastin yliopisto.

AFP: Luulöytö muuttaa käsityksiä Irlannin asutuksesta

Uusien radiohiilitutkimusten tulokset muuttavat käsitystä ihmisten asumisesta Irlannissa. Johtolankana uusille tutkimuksille on ollut karhun polviluu ja siihen tehdyt leikkausjäljet.

Presidentti Enrique Peña Nieto 25. helmikuuta 2016.

Meksikon presidentti: Trumpin räikeä retoriikka muistutus Hitleristä ja Mussolinista

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto toteaa, että Meksiko ei missään tapauksessa maksaisi muuria, jonka Trump rakennuttaisi maiden väliselle rajalle.

Vaatteita roikkuu vaatetangolla.

Tavarasta luopumisen tuska on ihmisellä geeneissä

Ammattijärjestäjän mukaan ihmisten on vaikea luopua harvoin käyttämistään tavaroistaan, koska uskovat tarvitsevansa niitä vielä joskus. Evoluutiopsykologian tutkija kertoo, että esineiden säilyttäminen osa ihmisen luontoa. Tavaroista luopuminen on ihmisen historiassa hyvin tuore ajatus.

Arkeologit tutkivat ratatyömaalta löytyneitä luita Lontoossa.

Tutkimus: Pikkuruiset muutokset bakteerin perimässä tekivät mahataudista mustan surman

Yhdessä ainoassa geenissä tapahtuneet pienet mutaatiot synnyttivät ruttobakteerin. Se puolestaan on aiheuttanut ihmiskunnan historian pahimmat pandemiat.

Orjan kahleet.

DNA-tutkimus antoi kolmelle 1600-luvun orjalle kotimaan

Kaukana kotoaan kuolleet kolme afrikkalaista avaavat aivan uusia ovia ihmiskunnan historian suurimman pakkosiirron tutkimuksille.

Leena Pyylampi ja Tuija Jormakka

"Hän haluaa panna minua" – kahden naisen dialogissa halusta ja intohimosta puhutaan suoraan

Laulaja, säveltäjä Leena Pyylampi ja lausuja, seksuaalipedagogi Tuija Jormakka eivät punastele laulaessaan ja lausuessaan sanoja seksuaalisuudesta, intohimosta ja arjesta. Yleisössä näkyy monenlaisia ilmeitä, ja onpa joku lähtenyt uloskin salista kesken esityksen.

Kirjailija Anneli Kanto.

Myös pyöveli oli ihminen - Anneli Kanto kirjoittaa ihmisen historiaa

Myös pyöveli oli ihminen. Sellainen oivallus tuli kirjailija Anneli Kannon päähän parikymmentä vuotta sitten. Nyt Kanto on juuri saanut valmiiksi uusimman romaaninsa, jonka päähenkilö on pyöveli. Kanto kirjoittaa inhimillistä historiaa isosta aiheesta.

Lapsia

Raportti: Maailmassa on enemmän nuoria kuin koskaan aiemmin

YK:n väestörahasto Unfpa kertoo, että nuorten määrä kasvaa nopeimmin kehitysmaissa, joissa asuu noin yhdeksän nuorta kymmenestä. Unfpa vaatii satsauksia ennen kaikkea koulutukseen ja terveyteen.

Näkökulma: Vallankumousta odotellessa

Ihmiskunnan historia on taaperrusta katastrofista toiseen, kirjoittaa näkökulmassaan Yle Lahden tuottaja Tapani Ripatti.

Hymiöpeukalot

Näkökulma: Ollaanko ihmisiä toisillemme?

Yhteiskunnassamme kaikki haluavat elämän vip-passin, jolla voi nostaa oman mielipiteensä ja etunsa muiden yläpuolelle, kirjoittaa Yle Pohjanmaan päällikkö Anssi Leppänen.

Tilataideteos Hiljainen Kansa Suomussalmella.

Hiljainen Kansa juhlii 20-vuotissynttäreitään – "Jotakin vääntelehtimistä siinä tapahtuu"

Hiljaisen Kansan 20-vuotisjuhla tarjoaa vieraille elämyksiä tänä viikonloppuna. Paikalla Suomussalmella on teoksen "isä" Reijo Kela. Juhlat järjestää Suomussalmen kunta yhteistyössä Kainuun Kuutamokeikkojen kanssa.

ensimmäinen maailmasota arkistokuvaa

Ensimmäisen maailmansodan ensimmäinen sodanjulistus tehtiin tasan sata vuotta sitten – video

Itävalta-Unkari julisti sodan Serbialle 28. heinäkuuta 1914 kuukausi Itävalta-Unkarin kruununperijä Frans Ferdinandin murhan jälkeen.

Lähes miljardi tupakoi päivittäin

Eniten tupakoivat indonesialaismiehet, joista yli puolet polttaa päivittäin. Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka.

Arkeologit tutkivat hautakumpua Italian  Tarquinissa.

Muinaiset mahtimiehet olivatkin usein mahtinaisia – vaikka tutkijan asenne haraisi vastaan

Arkeologeilla on iso riski katsella mennyttä maailmaa näkökulmasta, joka tosiasiassa heijastaakin tutkijan omia tai tämän päivän yhteiskunnan tavaksi tulleita käsityksiä. Olettamuksissa naisten roolista ihmiskunnan historiassa on paljon purkamista, sanoo brittiarkeologi Judith Weingarten Yle Uutisten haastattelussa.

Voyager 1

Nasa: Voyager teki historiaa ja poistui aurinkokunnasta

Mikään ihmisen lähettämä objekti ei ole aiemmin matkannut yhä kauas.

Jilin kaupunki verhoutui ilmansaasteisiin 29. tammikuuta.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi haamurajan ylitse

Hiilidioksidia on ilmakehässä nyt enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Bandidos-jengin jäseniä.

Bandidoksen ja Cannonballin jäsenet kiistävät jengisodan uhkan 

Jäsenten mielestä väitteet kerhojen erimielisyyksistä ovat "poliisin propagandaa", pelkkiä uhkakuvien maalailuja rahan hankkimiseksi.

Hiviä nitistävä lääke pidentää huimasti eteläafrikkalaisten ikää

KwaZuluNatalen maakunnan asukkaiden odotettavissa oleva elinikä on pidentynyt vajaassa vuosikymmenessä yli kymmenen vuotta.

Teemu Keskisarja: Raaka tie Raatteeseen -kirjan kansi

Teemu Keskisarja: Raaka tie Raatteeseen

Vaikka Suomussalmen ja Raatteen tien taisteluista on kirjoitettu lukuisia tutkimuksia, tuo Teemu Keskisarjan Raaka tie Raatteeseen lukijan tietoon uuden elementin eli tavallisen ihmisen näkökulman tapahtumiin. Se on mielestäni teoksen suurin ansio, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sotanäyttelijöitä historiallisissa asuissa

Venäjällä muisteltiin sotaa Napoleonia vastaan

200 vuotta sitten käytyä Borodinon taistelua on muisteltu tuhansien ihmisten historiallisella näytelmällä.

Lapsuin ja Lehmuskallion uusin ennakkonäytöksessä

Rovaniemellä esitetään torstaina uusi dokumenttielokuva ihmiskunnan historiasta. Elokuvan "Yksitoista ihmisen kuvaa" on ohjannut kansainvälisesti tunnettu kaksikko Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui.

USA:n lippu ja Armstrong Kuun pinnalla.

Muistatko ensimmäisen kuussa kävelyn?

Ensimmäisenä ihmisenä Kuussa kävellyt astronautti Neil Armstrong kuoli lauantaina 82-vuotiaana. Armstrong oli Apollo 11 -lennon komentaja. Kuuhun lento laskeutui 20. heinäkuuta 1969. Millaisia muistoja tai mielikuvia Neil Armstrongista ja ensimmäisestä Kuussa kävelystä sinussa herää?

Pelaaminen on tapa oppia

Peleistä puhutaan nyt paljon. Niitä pelataan niin tietokoneilla, pelikonsoleilla, tableteilla kuin kännyköilläkin. Toisaalta pelaaminen – leikkiminen ja kokeileminen – ovat osa ihmiskunnan historiaa.

Vekselikierteestä pikavippikierteeseen

Hädänalaisten ihmisten rahahuolilla keinottelua on ollut kautta ihmiskunnan historian. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan keinottelun nykyisyyttä.

YK pystyttää muistomerkin orjuuden uhreille

Yhdistyneet kansakunnat on julistanut suunnittelukilpailun orjuuden uhrien muistomerkistä. Muistomerkki on tarkoitus pystyttää YK:n päämajan eteen New Yorkiin.

Kuva Tanssiva Torni -teoksesta.

Terästorni tanssii Turussa ja Tallinnassa

Turun ja Tallinnan kulttuuripääkaupunkien ensimmäinen esittävän taiteen yhteishanke saa ensi-iltansa torstaina. Tanssiva Torni -teos yhdistää tanssin, teatterin ja musiikin. Esityksen keskiössä on liki kymmenen tonnia painava ja kolme kilometriä terästä niellyt torni.

Korttipakka.

Clairvoyants Seize Economic Crisis

The increasingly hectic pace of life has sent people searching for answers. Uncertainty triggered by the tough economic climate is fostering a market—and demand—for fortune tellers and soothsayers.

Korttipakka.

Ennustaja ilmestyy muutosten aikana

Kiihtyvä muutostahti ajaa ihmiset etsimään yksinkertaisia vastauksia monimutkaistuvaan maailmanmenoon. Muuttuva maailma luo markkinat empatiakykyisille ennustajille, joita etsitään jopa työpaikkailmoituksissa.

Ihmisiä Pekingion kadulla. Valomainoksia.

Kiinassa käynnissä ihmiskunnan historian suurin muuttoaalto

Kiinassa on käynnissä ihmiskunnan historian suurin muuttoaalto. Maalta kaupunkeihin on parin kymmenen vuoden aikana muuttanut jo noin 200 miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi Pekingin asukkaista siirtotyöläisiä on jo joka neljäs. Pekingissä kohua herättäneessä kokeilussa siirtotyöläisten valvontaa pyritään nyt kiristämään eristämällä heidät omille alueilleen. YLE Uutisten kirjeenvaihtaja Kari Ahlberg vieraili alueella, jonne siirtotyöläisiä pyritään eristämään.

Kuvassa vapaakauppaseminaarin osallistujia, etualalla Piia-Noora Kauppi ja Kokkolan kaupunginjohtaja Antti Isotalus.

Talouden haasteista puhetta Kokkolassa

Talouden ajakohtaiset haasteet kokosivat asiantuntojoita lauantaina Kokkolassa pidettyyn Chydenius-seminaariin. Samana päivänä myös Chydenius-säätiö julkisti apurahansaajia.

Muistojen fillarit talteen

Vanhat polkupyörät ovat varsinkin ennen joutuneet romuksi. Nykyään niitä kuitenkin säilötään yhä enemmän. Moneen pyörään liittyy nimittäin rakkaita muistoja.

Kosmonautin ura ei kiinnosta venäläisnuoria

Venäjällä on pian kosmonauttipula, ellei maan nuoriso ala innostua avaruuden valloittamisesta aiempien sukupolvien tapaan. Tällä hetkellä Venäjällä on noin 40 kosmonauttia, mutta heitä tarvitaan lisää.

Yhdysvaltalaismuseo ei suostu luopumaan kiistellystä muinaispatsaasta

Italialainen tuomioistuin on määrännyt yhdysvaltalaisen museon palauttamaan arvokkaan muinaispatsaan Italiaan. 2 300 vuoden ikäistä pronssipatsasta pidetään yhtenä ihmiskunnan historian hienoimmista taideteoksista. Paul Getty -museo sanoo pitävänsä tiukasti kiinni omistusoikeudestaan.

Pandemiaan ei voi suhtautua olankohautuksella, muistuttaa lääketieteen tohtori Arno Forsius

Tiedot sikainfluenssasta vaihtelevat päivästä päivään. Nyt tauti on rantautunut Hämeeseen jo todenteolla, Lahdessa on yksi varma tartunta ja naapurimaakunnissa useita. Sikainfluenssaa ei voi ohittaa olankohautuksella. Pahin on edessä, tiesi edelliset pandemiat muistava professori Arno Forsius jo toukokuussa.

Tänään vietetään tanssin päivää

Tänään vietetään kansainvälistä tanssin päivää. YK:n kulttuurijärjestön Unescon promotomaa päivää on vietetty maailmanlaajuisesti vuodesta 1982 lähtien. Suomessa vietettiin tanssin päivää ensimmäisen kerran jo vuonna 1981.

Precht: Aivotutkimus filosofian suurimpia haasteita

Saksalainen bestseller –filosofi Richard David Precht nostaa aivotutkimuksen tulokset filosofian rinnalle. Prechtin mukaan aivotutkimus on tämän päivän suurimpia haasteita filosofialle, sillä aivotutkimukseen liitetään objektiivisuuden ja totuudenmukaisuuden olettamuksia.

Pudotuskilpailut huipentavat jousiammunnan

Jousiammunnan historia kulkee läpi ihmiskunnan historian. Jousiaseiden käytöstä on löydetty merkkejä kaikkialta maailmasta. Ensimmäiset tunnetut jousten käyttäjät olivat muinaiset egyptiläiset, jotka käyttivät aseita apuna metsästyksessä ainakin 5000 vuotta sitten. Jousiammuntaa uskotaan kuitenkin käytetyn metsästykseen jo kiviajalla (noin 20 000 vuotta eaa.). Metsästyksen lisäksi jousiaseita käytettiin sodankäynnissä.

Lajikato uhkaa lääketuotantoa

Maailman kasviston ja eläimistön kato uhkaa heikentää uusien lääkkeiden kehitystä. YK:n ympäristöohjelma UNEP varoittaa luonnon monimuotoisuuden vähentyneen huolestuttavasti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle