Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi naista seisoo yrttiviljelyn äärellä ja hymyilevät kameraan.

Näin perustat menestyvän yrttitarhan kylmiin olosuhteisiin

Saat vinkkejä ja ohjeita helppohoitoiseen puutarhaan.

Kuvassa kaksi henkilöä puutarhassa. Toinen seisoo ja toinen on polvillaan.

Elias Lönnrotin yrttimaa kajaanilaisten vapaassa käytössä – harva löytänyt keitaan keskustan laidalta

Kansalliseeppos Kalevalan kokoaja perusti Kajaaniin yrttitarhan yli 160 vuotta sitten. Samalla Lönnrot kokosi Suomen ensimmäisen luonnontieteellisen teoksen Flora Fennican eli Suomen kasviston.

odling på vägg

Viljele seinällä – koristeellisesti ja tilaa säästäen

Aurinkoinen seinä on mainio kasvupaikka.

Kukkia.

Puutarhaliiton kysely: Chilien ja yrttien kasvatus koukuttaa jo nuoria miehiäkin

Kerrostalojen pihat ovat alkaneet houkutella talojen asukkaita perustamaan yhteisiä puutarhoja. Taloyhtiön hallituksen kannattaa laatia pelisäännöt hyvissä ajoin keväällä.

Kukkia lähikuvassa

Lapissakin puutarhat avaavat porttinsa sunnuntaina vierailijoille

Sunnuntaina vietetään valtakunnallista Avoimet puutarhat päivää. Lapista teemapäivässä on mukana toistakymmentä puutarhaa, jotka pitävät porttinsa auki vierailijoille 12-18 välisenä aikana.

Dachaun portti ennen ja jälkeen varkauden.

Asunnottomille tarjotaan majapaikkaa Dachaun keskitysleirissä

Entisen kuolemanleirin sivurakennukseen avatussa asuntolassa asuu muun muassa pakolaisia.

Esikoiskirjansa julkaissut Aimo Salonen.

Esikoiskirjailija kulkee pienten ihmisten rinnalla Golgatasta itään

Pitkän linjan joensuulainen toimittaja Aimo Salonen on julkaissut esikosromaaninsa. "Golgatasta itään" on sijoitettu mielikuvitukselliseen joenvarren kaupunkiin, mutta tarina liippaa hyvin likeltä Joensuuta: sen asukkaita, maisemia, tunnelmia, historiaa ja viime vuosien tapahtumia.

Elias Lönnrotin yrttimaa.

Kadonnutta syntihalua korjattiin yrteillä – kuvagalleria ja vinkit vähän tunnettujen yrttien käyttöön

Jo Elias Lönnrot havaitsi aikoinaan, että yrtit soveltuvat monenlaiseen käyttöön. Yksi lievittää kipua, toinen auttaa nuhan kukistamiseen ja kolmas saa vatsan toimimaan normaalisti.

Elias Lönnrotin yrttimaa.

Enemmän valoa, parempi maaperä – kaikkien yhteiseltä yrttimaalta saa hakea vapaasti

Elias Lönnrotin yrttimaata on täksi kesäksi uudistettu. Sen ympäriltä on poistettu haapoja ja itse yrttipenkkien maaperää on parannettu lannoitteilla. Yrttimaan annit ovat kaikkien käytettävissä.

Minttu

Minttu voi valtautua rikkakasviksi – kaupan yrttien kasvatukseen riittää muutama niksi

Markettien yrttihyllyt tursuavat erilaisia eksoottisiakin yrttejä. Moni kämmenpeukaloinen on yrittänyt kasvattaa niitä ikkunalaudallaan, usein huonoin tuloksin. Toisilla taas kasvatus onnistuu kuin vettä vaan ja puutarha rehottaa villinä, huumaavasti tuoksuen.

Tomaattipensas puutarhassa.

Hyötykasvi on pop! – Parvekelaatikossa kasvavat nyt basilika ja tomaatti

Yrtit ja muut hyötykasvit ovat tulevan kesän suosikkeja kotipuutarhoissa ja parvekkeilla. Yhä useampi hankkii kesäkukkien rinnalle myös ravinnoksi hyödynnettäviä kasveja, kuten tomaattia, kurpitsaa ja basilikaa. Joillakin ammattipuutarhoilla hyötykasvien kysyntä on jopa moninkertaistanut yrttien kasvattamiseen käytettävän tilan.

rosmariini ja timjami

Poropeukalosta viherpeukaloksi – yrttien kasvatuksen ABC

Hyötykasvien suosio on huipussaan, mutta monelta yrttejä rakastavalta puuttuvat kokonaan taidot ja ymmärrys kasvien kasvattamiseen. Iske kaupan yrtti uuteen multaan Yrtti-Martan neuvoja noudattamalla ja pian saat nauttia milloin vain vaikkapa basilikan muhevasta mausta.

Vuoden Karjalainen Taitaja on Purmosen pariskunta

Ilomantsilaiset Seija ja Oiva Purmonen viljelevät yrttejä ja vihanneksia. Pariskunta sai työstään pienyrittäjien ja käsityöläisten yhdistyksen palkinnon.

Ruutukaappaus Kati_Vee:n Twitter-sivusta.

Millainen on sinun kesäparvekkeesi? Jaa kuva

Yrttejä ja tomaatteja? Riippumatto? Millainen on sinun kesäparvekkeesi? Jaa kuva tai kerro.

Terhi Saarinen

Yrttitarhalla huhkitaan hiki hatussa kylmästä säästä huolimatta

Helteet ovat vaihtuneet Etelä-Savossa hyytävään kylmyyteen. Viherpeukaloiden ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon.

Terhi Saarinen

Askel navetasta yrttitarhalle oli helpompi kuin uskalsi odottaakaan – maitotilasta tuli yrttitila

"Nyt vaihtuu laji tällä mäellä", päätettiin Saarisen perheessä vuonna 2007. Seuraavana vuonna pantiin ensimmäinen yrttihehtaari kasvamaan. Satoa siunaantui niin paljon, että seuraavana kesänä oli pakko laajentaa kuivauspuolta.

Pekka Ervasti

Pekka Ervasti: Ärjynmäki

Kun maailma on täynnä lutusen radikaaleja hupparitennaripoikia, niin mistä nämä äksyt vassariministerit oikein tulee?

Pihapiiri Kantolanniemen siirtolapuutarhassa Hämeenlinnassa

Kantolanniemi aikoo säilyä siirtolapuutarhojen helmenä

Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Erkki Mankinen kutsuu kesäpaikkaansa Suomen siirtolapuutarhojen helmeksi. Perusteena ovat paitsi sijainti Vanajaveden rannalla, omat rantasaunat ja koko hyvin hoidetun alueen kauneus, myös että Kantolanniemi on säilynyt läpi vuosikymmenten 1930-luvulla syntyneessä asussaan. Ja aikoo sellaisena pysyäkin.

helsinki, teurastamo, kaupunkiviljely

Teurastamosta tulossa keidas keskelle Helsinkiä

Helsingin vanhasta Teurastamosta on muodostunut moderni kaupunkikeskus, jossa kuka tahansa saa järjestää grillijuhlat tai poimia tuoretta minttua kesäjuomiin. Paikka on melkein liian hyvä ollakseen totta.

Lannoiterakeita kämmenellä.

Saisiko olla seinästä revittyä salaattia?

Jyväskylässä on kehitetty viljelymenetelmä, joka mahdollistaa ruokakasvien, kuten salaatin ja yrttien kasvatuksen viherseinällä ympärivuotisesti.

Timo Oksanen Virolan puutarhan kasvihuoneella tillinippu kädessään

Hankala basilika haastaa tutun tillin ja perinteisen persiljan

Yrttien viljely on vuosikymmenessä yli kaksinkertaistunut, mutta vanhat tutut persilja ja tilli pitävät yhä pintansa suomalaisten lautasilla. Niiden rinnalle kirinyt basilika on kokkaajalle herkku, mutta kuljettajalle kiusankappale.

Yrttineuvoja Mervi Kannisto-Kallela Aamu-tv:n vieraana 11. maaliskuuta 2013.

Yrttikasvattajan vinkit

Innokkaimmat puutarhurit haaveilevat varmasti jo kesästä, kun saa upottaa sormensa multaan. Jotain voi tehdä jo nyt, Aamu-tv antoi vinkit yrttien kasvattamiseen sisällä.

Yrtti yrttitarha viljely kasvihuone tee

Pieni yrttitarha muuttui kylän kulttuurikeskukseksi

Yrttejä viljelevän tehopariskunnan oma aktiivisuus on tuottanut kylälle sen, mistä EU-rahoitteiset maaseudun elävöittämisprojektit vain haaveilevat.

Pehr Evind Svinhufvudin vahanukke Kotkaniemessä

Kotkaniemeen kaavaillaan ampumarataa ja yrttitarhaa

Lopettamisuhan alla olleelle Presidentti Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemelle on myönnetty tukirahaa. Museoon pyritään houkuttelemaan ihmisiä tekemisen avulla.

Kulttuuri vetää hyvin väkeä Tallinnaan

Tallinnalaiset ovat tyytyväisiä kulttuuripääkaupunkivuotensa alkuun. Matkailijamäärät ovat nousseet jo alkuvuodesta kymmenen prosenttia. Tammi-maaliskuun aikana Tallinnassa järjestettyihin tapahtumiin osallistui neljännesmiljoona kävijää. Kesän uskotaan nostavan lukuja entisestään.

Penkistä saa uutta perunaa.

Kesäpalstoja taas tarjolla Oulussa

Oululaiset viherpeukalot pääsevät jälleen iskemään sormensa multaan, kun kaupunki jakaa viljelypalstoja. Perinteisen vuokrauspäivän aikana puutarhureille jaetaan runsaasti tietoa.

Lehtikaali.

Yrtit kasvavat kätevästi kotona

Yrtit ovat saavuttaneet innostuksensa huipun pienessä kotipuutarhassa. Uusin trendi on tuoda avomaiden kaalikasveja sisätilojen ruukkuihin.

Kokki huuhtelee nokkosta kumihanskat kädessään.

Voikukka ja nokkonen yhä useammin gourmet-lautasella

Yrttien viljelyinto kasvaa Pohjois-Savossa. Aktiivisia viljelijöitä maakunnassa on jo parisenkymmentä. Yrttien käyttö on lisääntynyt ammattikeittiöissä huomattavasti muun muassa luomu- ja terveystrendien myötä.

Strömsö

Strömsö herkuttelee ja nautiskelee

Strömsön puutarha tarjoaa monenlaista herkuteltavaa: sipulit on istutettu, oman omenapuun sadosta valmistetaan muun muassa piirakkaa ja yrttitarhan antimia hyödynnetään keittiössä. Syksyn jaksoissa rento yhdessäolo on edelleen kantava ajatus.

Yrttitarha kuin satumaa

Lämpimän kesän kävijämäärät Lönnrotin majalla ja yrttitarhalla ovat ylittäneet odotukset. Helteinen suvi on vauhdittanut myös ryytimaan kasvua, osa kasveista on parimetrisiä.

Inkeri Halson vinkki: Kasvata yrttejä amppeleihin ja vie niitä tuliaisiksi tuttaville kesäisiin illanistujaisiin

Nipistä yrttiä välillä

Yrttien kasvattamisen on moni kotipuutarhuri todennut mukavaksi harrastukseksi. Yrtit, kuten muutkin kasvit vaativat kuitenkin kasvattajaltaan hoitoa, jotta arvokkaat aromit pysyvät tallessa.

Yrttejä joutumassa puimuriin

Kumina on ykkösyrtti

Kumina on noussut Päijät-Hämeessä suosituimmaksi viljeltäväksi yrttikasviksi. Pro Agria Hämeestä kerrotaan, että yrttiviljelmistä kuminaa on yli 99 prosenttia. Valtaosa kasvista menee vientiin.

Käsi jauhaa yrttejä astiassa.

Yrttibisnekseen halutaan yhteistyötä

Yrttiviljelijät ovat vielä harvassa ja yrttienviljely melko pientä Suomessa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Alalla peräänkuulutetaan verkostoitumista ja yhteistyömuotojen luomista.

4H-yhdistykset tehostavat yrittäjäkasvatusta

Pohjois-Karjalan 4H-yhdistykset aikovat synnyttää kymmeniä työpaikkoja kouluttamalla nuoria yrittäjiksi. Ideana on kasvattaa pienistä 4H-kerholaisista ensin 4H-yrittäjiä ja sitten oikeita itsenäisiä yrittäjiä.

Jussi Saarinen ajaa puimakonetta yrttipellossa.

Yrttiviljelyä lisää koulutuksella

Etelä-Savossa vastataan kasvavaan yrttien kysyntään koulutuksella. Samalla pyritään lisäämään maakunnan yrttiviljelypinta-alaa useilla hehtaareilla.

16.10.2009: Mikko ja Martat yrttimaalla

Syksy kallistuu talveen ja pimeä aika lisääntyy. Yrttien kotikasvattajille ajat ovat ankeat. Marttojen erikoisneuvoja Hanni Kuronen lohduttaa, että kaupasta saa ruukkuyrttejä läpi vuoden ja kuivatutkin ovat maustamiseen käyttökelpoisia.

Maila Talvion puisto halutaan palauttaa entiseen loistoonsa Hartolassa

Vanhat puut hallitsevat MailaTalvion puistoa Itä-Hämeen opiston ympäristössä Hartolassa. Reilun hehtaarin alalle levittäytyvä kartanopuisto on vuosien saatossa päässyt ränsistymään. Nyt alue halutaan palauttaa entiseen loistoonsa ja avata kaikelle kansalle.

TV-uutisten taustakuva on uutinen pienoiskoossa

TV-uutisten taustakuvat ovat kaikille tuttuja. Niiden olemassaolon tosin huomaa yleensä vasta silloin, jos ne jäävät teknisen vian vuoksi näkemättä. Nyt nämä uutisten pienet ja hiljaiset on ensimmäistä kertaa koottu näyttelyyn, jossa niistä kasvaa todellista kokoaan suurempia.

Jussi Saarinen ajaa puimakonetta yrttipellossa.

Kotimaiset yrtit vailla kunnon markkinointia

Yrttiviljelyn suosio kasvaa jatkuvasti. Yrttejä viljellään jo muutamalla tuhannella tilalla ja viljelypinta-ala on lisääntynyt nopeasti. Markettien hyllyillä kotimaisia kuivattuja yrttejä ei kuitenkaan näy, sillä ongelmana on edelleen tuotteiden markkinointi.

Oksasen Puutarhalle tunnustusta

Turun Yrittäjät ja Nordea Pankki ovat valinneet Oksasen perheen vuoden 2009 yrittäjäperheeksi. Perusteluissa kiitetään Oksasen Puutarhan nousujohteista liiketoimintaa ja tinkimätöntä perustyötä

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle