Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

rajalinjaa itärajalla

Suomen mahdollisen raja-aidan tiellä monta estettä – muutaman vuoden vanha selvitys itärajan panssariverkkoaidasta ei suositellut rakentamista

Itärajan villisika-aidasta tehty selvitys piti ongelmana sitä, että aitaan jäisi runsaasti aukkoja esimerkiksi vesialueiden kohdalle. Maailmalla raja-aitojen kustannukset ovat vaihdelleet runsaasti.

Piikkilanka-aitaa Suomen ja Venäjän rajalta Nuijamaalla.

Suomen itärajalla kulkee hontelo piikkilanka, ja Valko-Venäjän kriisi aloitti pohdinnan kunnon aidasta – rajan lähellä ajatukset ristiriitaisia

Suomen ja Venäjän välinen raja on rauhallinen. Sille on syynä erityisesti Venäjän tehokas partiointi. Suurin osa yrittäjistä jää kiinni jo Venäjällä.

Tilanne kiristyi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla

Ylen kirjeenvaihtaja Valko-Venäjän rajalla: Siirtolaiset kertovat turhautumisestaan ja Puolan kovista toimista

Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kävi tänään Bruzgin rajanylityspaikalla, jossa siirtolaiset alkoivat heitellä Puolan puolelle kiviä ja keppejä. Puolan rajaa vartioivat sotilaat vastasivat vesitykillä. Mikkosen haastattelemat siirtolaiset kertovat turhautumisestaan.

Toimittaja Antti Kuronen A-studiossa.

Ylen Irakissa tapaaman salakuljettajan mukaan siirtolaiset pääsevät Valko-Venäjältä EU:n puolelle syrjäisistä paikoista

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle jumiin jääneet siirtolaiset aikovat edelleen Euroopan unioniin. Paluu kotimaahan ei heitä houkuttele.

Kuvassa on Rajavartiolaitoksen tunnus lokakuussa 2020.

Rajavartiolaitos seuraa Valko-Venäjän tilannetta ja hakee siitä oppia: "Kaikille lienee selvää, että itärajaa ei voida aidata"

Everstiluutnantin mukaan Rajavartiolaitoksella on pääosa tarvittavista toimivaltuuksista jo olemassa, jos Puolan, Latvian ja Liettuan tilanne toistuisi Suomessa.

Kainuun rajavartioston toimistopäällikkö Topi Räsänen rajajääkärimuistomerkin ääressä.

Kainuun rajavartiosto varautuu arjessa myös hybridivaikuttamiseen – tilannekuva koko Euroopasta on tarkka

Rajavartiolaitos on päivittänyt toimintojaan suurimittaiseen maahantuloon liittyviin tilanteisiin. Taustalla on vuoden 2015 tapahtumat, joita on pidetty osana Venäjän hybridivaikuttamisen keinoja.

Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo Tornion ja Haaparannan rajalla

Etätyöaika toi monelle naapurimaassa työskentelevälle yllätysmätkyt – korona toi uusia rajaesteitä ja räjäytti rajaneuvonnan tarpeen

Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan tarjoamalle avulle on ollut koronapandemian vuoksi ennennäkemättömän suuri tarve.

Ihmisiä menossa rajatarkastukseen Niiralan rajanylityspaikalla.

Niiralassa liikenne vilkastunut viime vuodesta

Niiralassa tehtiin lokakuussa yli 19 000 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuodentakaisesta noin 70 prosenttia.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen aukioloajat muuttuivat

Ylityspaikat ovat jatkossa auki maanantaista perjantaihin kello 8-18 ja viikonloppuisin 9-17.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Mies jäi kiinni luvattomasta rajanylityksestä Lappeenrannan Ylämaalla

Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti luvattoman rajanylittäjän kiinni perjantaina.

Mielenosoittajat vaativat Puolan hallitusta lakkauttamaan rajoitukset raja-alueella, jotta rajan yli yrittävät saisivat apua.

Puolalaisäidit osoittivat tukeaan Valko-Venäjältä rajan yli pyrkiville – "Pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia"

Puola on julistanut raja-alueelle poikkeustilan, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Venäläinen rahtilaiva menossa Saimaan kanavalla Mälkiä sululle.

Venäjä aikoo lopettaa havuraakapuun tuonnin Suomeen kaikilla rajanylityspaikoilla yhtä lukuun ottamatta – rajoitus ei koske koivukuitupuuta ja haketta

Venäjä ilmoitti reilu kuukausi sitten, että puukuljetukset Saimaan kanavalla päättyisivät marraskuun alussa. Nyt Venäjän Suomen suurlähetystö ilmoittaa, että tietyt puukuljetukset tapahtuisivat jatkossa vain Kuhmossa sijaitsevan Lytän rautatierajanylityspaikan kautta.

Rajavartiolaitoksen stop-kyltti itärajalla

Kaksi Sri Lankan kansalaista yritti maahan laittomilla papereilla Vaalimaalla – kaksikko tunnusti esitutkinnassa

Rikosepäily paljastui Vaalimaan rajanylityspaikalla syyskuun lopulla, kun kaksi srilankalaista henkilöä saapui Venäjältä Suomeen linja-auton kyydissä.

Allegro-juna Lappeenrannan asemalla

Vainikkalan rajanylityspaikka avautuu: VR haluaa Allegrot liikkelle joulusesonkiin mennessä

VR neuvottelee parhaillaan Venäjän rautateiden ja viranomaisten kanssa, jotta Allegro-junien liikennöinti Vainikkalan kautta alkaisi joulusesonkiin mennessä.

Vainikkalan rautatieaseman rakennus

Vainikkalan rajanylityspaikka avautuu matkustajille itärajalla – rajavartiosto: junia tuskin heti

Vainikkalan rajanylityspaikka avautuu henkilöliikenteelle maanantaina 18. lokakuuta.

Viisi karhua marssii peräkkäin kohti kameraa ruskaisessa maastossa.

Surveillance camera captures bears marching off to winter slumber

A border guard surveillance camera in Kainuu recorded a female bear and four cubs heading for hibernation.

Viisi karhua marssii peräkkäin kohti kameraa ruskaisessa maastossa.

Viisi peräkkäin marssivaa karhua tallentui rajavalvontakameraan Kainuussa – rajavartioaseman päällikkö: "Onhan näissä tuuriakin"

Emokarhu ja neljä karhunpentua ovat todennäköisesti matkalla talviunille. Karhujen lisäksi valvontakameroissa näkyy joskus myös susia, ahmoja, kettuja, ilveksiä, hirviä, poroja ja metsäpeuroja.

Autoja saapumassa Ruotsista Suomeen Tornion rajanylityspaikalla

Katso suorana kello 12.15: Korona-aika on korostanut rajayhteistyön kipukohtia – miten siltaa maiden välille rakennetaan Tornionlaaksossa jatkossa?

Koronapandemia ja maiden kansalliset rajoitukset ovat korostaneet rajaa ja eroja. Torniossa esitellään perjantaina tutkimusta, joka nostaa esille kuusi mentaalista rajaestettä.

Rajavartijoita Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Rajalinjalla afganistanilaisia pakolaisia.

Kriisi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla kärjistyy: Neljä rajanylittäjää kuollut ja kymmeniä afganistanilaisia on ollut viikkoja jumissa ei-kenenkään-maalla

Neljä EU:n alueelle pyrkinyttä ihmistä on kuollut Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. He olivat ilmeisesti irakilaisia. Puolalainen kansalaisjärjestö varoittaa, että rajalla kuolee lisää ihmisiä, ellei tilannetta ratkaista.

Saapuvien aula Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Helsinki-Vantaan lentokenttää uhkaa täydellinen kaaos, sanoo kaupunginjohtaja – "Kaikkia ei voida tarkastaa, rajoille saatava eurooppalainen malli"

"Me jäimme lähtötelineisiin seisomaan. Kesän kansainvälinen matkailu jo menetettiin. Vaarana on, että tätä menoa menetetään myös joulunajan tärkeää liikennettä", sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Läheltä

Parikkalan rajanylityspaikan avaamisella Etelä-Savoon työvoimaa, elinvoimaa ja miljoonia? – paikalliset toimijat uskovat raja-aseman avautuvan vielä tällä hallituskaudella

Parikkalan raja-aseman avaaminen kansainväliselle liikenteelle on ollut valmisteilla jo vuosia ja se kuuluu myös nykyiseen hallitusohjelmaan. Etelä-Savossa odotetaan rajanylityspaikan avaamista monista syistä.

Onko tämä kiveen kaiverrettu hymiö 300 vuotta vanha ruotsalaisvitsi?

Rajakivestä löytyi "hymiö", jonka alkuperää ei tiedetä – kyseessä voi olla 300 vuotta vanha ruotsalaisvitsi

Uudenkaupungin rauhan raja siirsi itärajan suunnilleen nykyiselle paikalleen. Rajakiviä on vielä monin paikoin näkyvissä.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa Ruotsin rajalla

Vapaa kulku pohjoisen raja-alueilla on alkusoittoa kohti normaalia – lähiviikot näyttävät, päättyykö koronakontrolli viimeinkin

Ruotsin rajakuntien pääsy Suomen "vihreälle listalle" on vapauttanut kulkemista naapuriin. Torniossa rajan testauspisteessä koronatestien määrä on romahtanut noin sataan päivässä. Jos kaikki sujuu hyvin, viimeisetkin maahantulorajoitukset poistuvat lokakuun puolivälissä.

Koronan näytteenotto paikka Nuijamaan raja-asemalla

Kaakkoisrajalla on varauduttu henkilöliikenteen lisääntymiseen, kun koronaviruspandemia helpottaa

Henkilöliikenne Suomesta Venäjälle lisääntyy kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun valtioneuvosto arvioi uudelleen terveysturvallisuuden ulkorajoilla ja tekee siitä päätöksen.

Unkarin sotilaat partioivat Unkarin ja Serbian rajavyöhykkeellä.

EU-maat aitaavat kilvan itärajaa siirtolaisten varalta, myös Baltiaan nousee satoja kilometrejä aitaa – "Säälittävää politiikkaa", sanoo professori

Suomalaisyhtiö GRK urakoi raja-aitaa Kaakkois-Viroon Venäjän-vastaiselle rajalle. Samanlaisia esteitä tehdään parhaillaan myös Puolan ja Liettuan ulkorajoille.

Vaalimaan raja-asema Vaalimaalla Virolahdella.

Matkustaminen Venäjälle helpottuu – suomalaisturistit pääsevät maahan e-viisumilla Vaalimaan ja Nuijamaan kautta, kunhan pandemia hellittää

Venäjän hallituksen aikaisempi päätös mahdollisti e-viisumin käytön vain lentomatkustajille. Allegron osalta päätöstä vielä odotellaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vesitaso teki hätälaskun mereen Jollaksen eteläpuolella

Merivartiosto pelasti koneesta kaksi ihmistä. Heillä ei ole hätää.

Marjastaja kaataa mustikoita sankoon.

Marjastajat työllistivät rajavartiostoa itärajalla elokuussa

Lapin rajavartiosto havaitsi elokuussa luvattomasti rajavyöhykkeellä liikkuvia Sallassa. Kyseessä olivat seurueina liikkuvat ulkomaiset marjanpoimijat.

Puolan ja Valko-Venäjän rajakriisi syvenee

Jo toinen maa julisti poikkeustilan Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen – Puola seurasi Latvian esimerkkiä ja sulki rajansa siirtolaisilta

Puolaan on viime viikkoina tullut tavallista enemmän siirtolaisia Valko-Venäjän rajan yli, pelkästään elokuussa 3 500 ihmistä. Suurin osa on kotoisin Irakista ja Afganistanista.

Rajavalvontaa Torniossa

Liikenne Tornion ja Haaparannan välillä vilkastui heti, kun rajan yli pääsi ilman koronatodistuksia

Valtioneuvosto vapautti keskiviikkona matkustamisen Suomeen Ruotsin neljästä rajakunnasta, joiden se katsoi olevan epidemian kannalta tarpeeksi turvallisia. Odotetusti liikennemäärät Tornion rajalla kasvoivat välittömästi.

Rajavartija opastaa Suomeen Ruotsista tulevaa asiakasta testipisteelle Tornion rajanylityspaikalla.

Tieto Ruotsin rajakuntien vapaasta matkustuksesta yllätti Suomen terveysviranomaiset ja rajavartijat – ministeriöstä ei herunut mitään ennakkotietoa

Tornion johtavan lääkärin Jukka Ronkaisen mukaan ministeriö ei kertonut etukäteen suunnitelmistaan vapauttaa Ruotsin rajakunnista tulevia koronatodistus- ja testivaatimuksista. Myös tarkennuksia asetuksen sisältöön on ollut vaikea ministeriöstä saada.

Raja-Joosepin kansainvälisen rajanylityspaikan tarkastustoiminta aloitti uusissa tiloissa.

Raja-Joosepin rajanylityspaikan toiminta muutti uusiin tiloihin

Uudet tilat sijaitsevat noin 800 metriä länteen entiseltä rajanylityspaikalta.

Tornion Kranninkadun rajanylityspaikka.

Tornion Krannikatu pysyy suljettuna lokakuun puoliväliin saakka

Kadun avaamisesta kokonaan tehtiin valtuustoaloite, jossa katsottiin, että kadun sulkeminen on ristiriidassa muun muassa Schengen-rajasäännöstön kanssa. Kaupunki tarkistutti asian Rajavartiolaitoksen oikeudelliselta osastolta, jonka mukaan ristiriitaa ei ole.

Ryhmä laittomia siirtolaisia pidätettynä Vorzovassa, Latviassa, 11. elokuuta.

Latvia varautuu irakilaisiin rajanylittäjiin – satakunta siirtolaista on käännytetty takaisin rajalta

Latvia on määrännyt maahan hätätilan, jolla rajavalvontaa saadaan tehostettua Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Latvian noin kahden sadan kilometrin Valko-Venäjän rajalla partioi hätätilan nojalla rajavartioiden lisäksi armeija ja poliisi. Tilanne on ollut ensimmäisen hätätilaviikon aikana rauhallinen.

Hoitaja työskenteli Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Koronatapausten määrä ei juuri nyt kasva Kymenlaaksossa – tilanne silti vakava

Kymenlaakso jatkaa edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntamäärät eivät ole nousseet, ja viimeisen viikon aikana määrissä on ollut jopa hienoista laskua. Tilanne on silti vakava.

Tulli pilotoi automatisitua rajanylitystä Kivilompolossa osana CaaS-pilottia.

Tulli pilotoi automatisoitua rajanylitystä Kivilompolossa

Käytännössä automatisointi tarkoittaa, että tieto Norjan satamasta lähtevän rekan sisällöstä siirtyy sähköisesti tullipaikalle ja rekka voi jatkaa matkaansa pysähtymättä.

Tornio-Haaparannan rajanylityspaikka.

Torniossa Näränperän kautta pääsee jälleen rajan ylitse keskiviikosta alkaen

Krannikadun kohdalla nykykäytäntö jatkuu eli Ruotsin puolelle ei pääse, mutta Suomeen voi saapua kello 8–18. Rajavartiosto tarkastaa Krannikadulla terveystodistuksia virka-apuna.

norjalaispoliisi tarkastaa autoilijoiden henkilöpapereita heinäkuussa 2020 Suomen ja Norjan rajalla

Rajanylitysliikenne kasvoi Lapin rajavartioston alueella

Liikenne kasvoi edelliseen viikkoon verrattuna niin pohjois- kuin länsirajallakin.

Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Vapaudenjälkeinen aika

Pitkiä autojonoja rajalla ja ruotsalaisten pelkoa: Suomi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia rajoillaan ja vaarantaa samalla sekä Tornionlaakson että Euroopan idean, kirjoittaa Juntti.

Autot jonottavat Nuorgamin raja-asemalla Norjaan päin Utsjoella iltapäivällä 5. heinäkuuta 2021

Rajanylitysten määrä kasvussa Norjan vastaisella rajalla

Maahan saapuvien määrä kasvoi viime viikolla lomamatkailun myötä peräti 28 prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna.

Mälkiän sulku tyhjänä odottamassa laivaa Saimaalta.

Venäjän rajan pitäisi olla kiinni suomalaisilta – Saimaan kanavaa pitkin kuitenkin pääsee: "Koska rajoituksia ei ollut, jatkoimme matkaa"

Saimaan kanavan liikenteen rajoitukset eivät käytännössä ole koskettaneet suomalaisia huviveneilijöitä. Suomen rajaviranomainen ei ota kantaa siihen, miten asiat etenevät Venäjän puolella.

Kuopion lentoaseman matkalaukkuhihna ja tuloaula tyhjillään

Siilinjärvelle valtionavustusta terveysturvallisuuteen liittyvien rajatoimien huolehtimisesta

Siilinjärven kunta sai 295 324 euroa rajanylityspaikan terveysturvallisuudesta huolehtimisesta aiheutuneisiin kustannuksiin.

norjalaispoliisi tarkastaa autoilijoiden henkilöpapereita heinäkuussa 2020 Suomen ja Norjan rajalla

Liikenne sujuu taas jouhevasti Norjan vastaisilla raja-asemilla

Norjan rajalle muodostuneet autojonot ovat vähentyneet viikon takaisesta huippuruuhkasta. Maanantaiaamuna jonoa oli enää Kilpisjärvellä, jossa joutui pahimmillaan jonottamaan vielä pari tuntia.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa Ruotsin rajalla

Government extends internal border controls until end of July

Internal border traffic refers to travel between Finland and other Schengen area countries.

Rajavartija opastaa Suomeen Ruotsista tulevaa asiakasta testipisteelle Tornion rajanylityspaikalla.

Rajanylitysliikenne kasvoi Lapin rajavartioston valvomilla ylityspaikoilla – Norjan suuntaan muodostunut jonoja

Rajavartiosto kertoo, että liikenne Norjasta Suomeen sujuu edelleen normaalisti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle