Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kouluruokailun puutteita korjataan Imatralla – pöytämausteet tarjolle, ruuan menekkiä seurataan

Imatran kaupungin ja Saimaan tukipalvelujen kyselyyn saatiin yli 1 200 vastausta.

Baltic cruise ships aim to cut food waste

One firm says it has already reduced the amount of food it tosses out, while two others say they plan to do the same.

Syyrian armeija halkaissut piiritetyn Itä-Ghoutan osiin

Kapinallisten tulitus estää siviilejä pakenemasta taisteluja.

Helsinkiläisopettajan puolen vuoden ruokalasku on parhaimmillaan nolla euroa: "En ole ikinä sairastunut roskisruoasta"

Fregaani syö kaikkea syömäkelpoista, mitä roskiksesta löytyy, myös lihaa. Tärkeintä on kuormittaa maapalloa mahdollisimman vähän. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

Ensin marjametsään, sitten kanoja pihalle – kekseliäisyydellä helpotusta viikon 50 euron ruokabudjettiin

Inkoolainen Mikaela Sundman on lisännyt vuosi vuodelta omavaraisuuttaan, jotta saisi perheen pienen ruokabudjetin riittämään.

Kouluruoan hinta vaihtelee merkittävästi Lapissa

Halvinta kouluruoka on Torniossa ja Rovaniemellä. Kallein kouluateria löytyy Pelkosenniemeltä.

Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – Isot erot: halvin 1,67 ja kallein 8,28 euroa

Kouluruokailun kustannuksissa näkyy muun muassa kunnan koko ja se, miten hyvällä halulla ruokaa syödään.

Tutkija tuntee pian ruokakassisi sisällön – S-ryhmän ostotiedot kertovat, mitä Suomi oikeasti syö

Asiakasomistajarekisteritiedot tarjoavat kansainvälisestikin ainutlaatuisen näkymän ruuan kulutukseen. Jokainen asiakasomistaja päättää itse, antaako tietojaan tutkijoiden käyttöön.

Hölskykurkku ja paistinperunat ovat uudisruokaa – suurtalouskeittiö hyödyntää tähteet

Suunnitelmallisuus, jäähdyttäminen ja kylmätuotanto ovat avainasemassa suurtalouskeittiöiden ruuan valmistuksessa. Ruokaa jää harvoin tähteeksi.

Leipäjonoihin saatavissa miljoonia kiloja lisää ruoka-apua – Avustusjärjestöt tarvitsevat kuitenkin voimia jakeluun

Ruokaa jää syömättä satoja miljoonia kiloja – silloin se päätyy kiertoon energianlähteeksi. Mutta kuinka hävikkiruoka saataisiin paremmin ihmisten polttoaineeksi? Yksi ratkaisu olisi jakeluverkosto ruoanjakajien tueksi.

Oulu students ponder how to stop food waste

Sixth grade students at Oulu International School were concerned about the amount of food that they saw wasted on school premises. They tried to find a solution to the problem in a news report they prepared for Yle's News Class Day. They joined thousands of students across the country who got the opportunity to try their hand at journalism.

Kauppa sai hyviä kokemuksia pääsiäisen aukiolosta – ruokahävikkikin kuriin

Päijät-Hämeessä kauppa kuvaa pääsiäismyyntiään onnistuneeksi. Moni liike piti ovensa avoinna pyhäpäivinä, ja niin käyttötavaroiden kuin ruoan menekki osoittautui hyväksi.

Päätätkö sittenkään itse, mitä suuhusi pistät? – ruokaan liittyvät valinnat ovat pääosin tiedostamattomia

Ruuan ostamiseen ja syömiseen liittyy joka päivä kymmenittäin tiedostamattomia valintoja ja päätöksiä. Vaikka kaikki tiedostamattomat valinnat eivät pahasta olisikaan, painonhallinnan kannalta ne voivat olla vaarallisia.

Less-than-perfect produce finds a following in Finland

Two years ago, the European Union carried out a campaign to eliminate food waste. As a result, many European countries, led by France, started “inglorious fruit and vegetable” campaigns to convince consumers of the merits of “ugly produce” to save it from the compost heap. A growing number of Finland’s retailers are now experimenting with the idea.

Hotelliaamiaisen karu hävikki: ”Jokainen voisi heittää suoraan neljä nakkia roskiin”

Hotellin aamupalapöytä notkuu herkuista. Silmät syövät usein enemmän kuin vatsa vetää. Lautaselle kertyy herkästi liian paljon ruokaa. Sitä päätyy roskiin päivittäin kilokaupalla. Hotellin laskelmien mukaan jokainen asiakas voisi käytännössä heittää neljä nakkia suoraan roskiin.

Lapset ovat nälissään maanantaisin – kouluruoan menekki jopa viidenneksen yli muiden päivien

Kouluruoka maittaa pääkaupunkiseudun lapsille maanantaisin muita viikonpäiviä paremmin. Ruokahuollon näppituntuma on, että jopa viidennes lapsista on nälkäisiä viikonvaihteen kotiruokinnan jälkeen.

"Ei mikään rahasampo, mutta mukava lisä" – turvapaikanhakijat löysivät kauppa-auton

Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat saapuneet Mikkeliin viikonlopun aikana. Vastaanottokeskuksella on nyt nelisenkymmentä turvapaikanhakijaa. Paikoilleen asettumista helpottavat muun muassa kauppa-autojen myyntivalikoimat. Joensuussa ja Mikkelissä liikkuvat myyntipisteet hakevat lisätuloa vastaanottokeskusten pihamaalta.

Finnish residents throw out 24 kilos of edible food each year

Finland’s consumer association has tallied Finnish food waste statistics and the results are surprising. Household waste accounts for the most food waste annually, beating out the amounts produced by food services, retail and industry.

Hävikkiviikon salapoliisityö tuotti tulosta:"Ruokahävikkiä ollut puolet vähemmän"

Satakuntalaisessa ammattioppilaitos Winnovassa on herätelty opiskelijoita tarkkailemaan ruokahävikin määrää oppilaitoksen ravintoloissa. Huomion kiinnittäminen omaan annosteluun vähensi hävikkiä. Yllättäen oppilaiden suosikkiruokapäivänä ruokaa haaskataan eniten.

Huolestuttava tutkimustulos: Valtaosa kotihoidon asiakkaista on aliravittuja

Kotihoidossa olevista vanhuksista lähes yhdeksän kymmenestä on aliravitsemusriskissä tai aliravittuja. Kotihoidon asiakkaiden syömä ruoka ei riitä turvaamaan hyvää ravitsemustilaa.

Omainen huolestui vanhuksen niukasta ateriasta – Turun Arkea puolustautuu

Sosiaalisessa mediassa kiertää turkulaisen vanhuksen omaisen lähettämä valokuva pienehköstä lämpimästä ateriasta.

Reko-ruokapiiri on Vuoden Lähiruokateko – nyt jo 27 000 jäsentä

Thomas Snellman palkittiin torstaina Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Pohjanmaalta alkunsa saanut Reko yhdistää lähiruuan tuottajat ja kuluttajat. He tapaavat sovittuina iltoina parkkipaikoilla. Yksi myyntitapahtuma kerää satoja asiakkaita.

Avun tarve yllätti Vaasassa – kauppojen ylijäämäruokaa ei riittänyt kaikille

Kauppojen ylijäämäruuan jakelu alkoi maanantaina Vaasassa ja ruoka-avun tarvitsijoita riitti jonoksi asti. Ensimmäisenä päivänä ruokaa ei riittänyt kaikille tarvitsijoille. Vaasan Ruoka-apu -yhdistyksellä on jo valmiina sopimukset kauppojen kanssa ruokamäärien lisäämisestä.

Näkökulma: Voisimme pelastaa maailman – emme vain halua

Ihmisen itsekkyys on maailman pelastamisen tiellä, kirjoittaa toimittajaharjoittelija Leeni Varis.

Koululaisilta ylijäävän ruoan toivotaan maistuvan senioreille Hollolassa

Kunnat pyrkivät vähentämään koulujen ruokahävikkiä tarjoamalla ylijäämäruokaa halvalla tai ilmaiseksi lähialueen asukkaille. Esimerkiksi Hollolassa jokaiselta koululta jää keskimäärin kolmesta kuuteen kiloa ruokaa syömättä päivittäin. Kunnassa alkoi tänään kokeilu, jossa eläkeläisille tarjotaan mahdollisuutta käydä aterioimassa edullisesti kahdella koululla.

Lauha talvi aikaisti mehiläisten kevätpuuhia

Mehiläiset ovat jo paikoin uskaltautuneet ulos pesistään kevään puhdistuslennoille. Vaikka talvisäät ovat olleet poikkeuksellisia, mehiläiset ovat talvehtineet hyvin. Lauha sää on jopa helpottanut oloja pesissä.

Uusi "ruokakolmio" julkaistiin - millä perusteella sinä valitset ruokasi?

Ruoankulutuksen ja -tuotannon ympäristövaikutukset ovat ensimmäistä kertaa mukana valtakunnallisissa ruokasuosituksissa. Terveellisyyden kannalta nyt pitäisi syödä vähemmän suolaa ja punaista lihaa, enemmän kalaa ja kasviksia. Millä perusteilla sinä valitset ruokasi?

YK: Pohjois-Korean ruoantuotanto lisääntynyt, aliravitsemus jatkuu silti

Perheet hankkivat ruokansa yhä useammin mustan pörssin kaupasta tai vaihtavat puutarhojensa ja pihojensa tuotteita naapureidensa kanssa, YK:n raportissa kerrotaan.

Posketon annos vai pikaeväät – miten sinä syöt töissä? Kerro tai lähetä kuva!

Sekä konttorityöläinen että lihastyötä painava duunarimies syövät vuoren kokoisia annoksia. Ruoka-annos voi painaa jopa kilon. Pitäisikö ihmisten syömistä valvoa? Miten sinä syöt töissä? Kerro tai lähetä kuva!

Yle Uutiset selvitti: Työpaikkaruokaloissa mätetään poskettoman kokoisia annoksia

Konttorissa istuvat valkokaulustyöläiset lapioivat kilon työpaikkalounaita. THL väläyttää jo annostelijoiden palauttamista ruokalinjoille.

Ruuantähteitä riittää pois annettavaksi Tampereellakin

Tampereen Ateria pitää ylimääräisen ruuan pois antamista hyvänä ideana. Toistaiseksi lämpimän ruuan lahjoittaminen tai myyminen on hankalaa tiukan elintarvikevalvonnan vuoksi.

Häilyvät lomasuunnitelmat päiväkotien huolena

Monet vanhemmat unohtavat perua tarpeettomat hoitopäivät kesälomien aikana. Käyttämättömistä hoitopäivistä aiheutuu päiväkodeille mittavat tappiot.

Raising awareness on food waste

Edible food is often thrown away, but a new EU project aims to halve the amount of food that is needlessly chucked out by 2020. In Finland one tenth of all food goes to the garbage can while still edible.

Kreikan ja Espanjan työttömät nuoret etsivät pakoteitä

Kreikassa ja Espanjassa jo yli puolet alle 25-vuotiaista on työttömänä. Ylen aamu-tv:ssä vierailleen tutkijan mukaan tilanne on hälyttävä, sillä nuoret nuoret voivat muuttaa pois maista tai ajautua rikollisille teille.

Kouluruokaa roskiin suuret määrät Kymenlaaksossa

Kouvolan ruokapalvelupäällikön mukaan pienissä keittiöissä päästään hieman pienempiin hävikkeihin. Tilanne olisi parempi, jos ruokailijoiden määrä ja ruoan aiempi menekki olisi paremmin tiedossa.

Finnish food is 75% domestic -- not counting the tractors

The proportion of domestically-produced food consumed in Finland has declined to about 75 percent, according to a study by a state research institute.

EU:n ruoka-apu loppui kesken Kuopiossa

Kuopion Työttömien yhdistyksen jakamaa ruoka-apua ehti hakea noin 700 henkilöä. Tiistaina aloitetun jakelun suosio yllätti yhdistyksen väen. Tiistaipäivän aikana ruokapaketin ehti hakea yli neljä ja puoli sataa henkilöä.

Kouvolan ruokapankki kaipaa lisää talletuksia

Kouvolan työttömät ry:n puheenjohtajan mukaan ruoka-avustuksia hakevat entistä enemmän lapsiperheet. Ruokapankin toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta tarve uusille lahjoituksille kasvaa.

Teinit ja päiväkotilapset saavat samaa ruokaa

Seinäjoella koulujen ja päiväkotien ruokalistoja on yhtenäistetty. Tällä tavoitellaan mahdollisimman tasalaatuista ruokaa, mutta myös säästöjä. Esimerkiksi raaka-aineet voidaan tilata näin isommissa erissä.

Amatööriravintolat keräsivät huikean suosion

Sunnuntaina vietetty Ravintolapäivä yllätti monet ravintolan pystyyn panneet suosiollaan. Helsingistä keväällä alkunsa saanut Ravintolapäivä järjestettiin sunnuntaina toisen kerran ja amatööriravintoloita oli pantu pystyyn eri puolille pääkaupunkiseutua ja myös muuta Suomea moninkertainen määrä edelliskertaan verrattuna.

Ravintolaruuasta viidesosa päätyy jätteeksi

Koko Suomen ravintola-alan ruokahävikki on 75 - 85 miljoonaa kiloa vuodessa. Suurin osa hävikistä syntyy linjastoruokailujen tarjoilutähteistä. Suomessa suurin osa ruuasta tarjoillaan linjastoista.

Mikkelin leipäjono pitenee entisestään

Viimevuotinen ruokamäärä ei riitä alkuunkaan tälle vuodelle, arvioi ruoka-apua antavan ViaDia Mikkeli ry:n toiminnanjohtaja Sami Järvinen. Uhkana on, että parille tulevalle kuukaudelle ei riitä jaettavaa.

Kasvisruoka teki kauppansa Alppilan yläasteella

Etukäteen paljon porua aiheuttanutta pakollista kasvisruokapäivää vietettiin tiistaina ensimmäistä kertaa Helsingin kouluissa. Ainakin Alppilan yläasteella ruoka maistui tavalliseen tapaan, vaikka varsinkin poikia risoi vaihtoehtojen puute.

Half a Billion Worth of Food Trashed in Finland Annually

Finnish households waste five percent of the food they buy, says research centre Agrifood Research Finland (MTT). Vegetables, home-made food, milk products and bread are most likely to end up in the rubbish bin.

Yhdysvaltain hallitus teki pitsoista juustoisempia

Yhdysvaltain hallitus edistää epäterveellisen ruuan kulutusta, vihjaa sanomalehti New York Times. Maatalousministeriön alainen meijerien etujärjestö on esimerkiksi markkinoinut miljoonilla euroilla Domino's-pitsaketjun uusia reseptejä, joissa juustoa käytetään 40 prosenttia enemmän.

Joensuun isot laitoskeittiöt yhteen?

Joensuussa suunnitellaan parhaillaan eri laitoskeittiöiden yhdistämistä. Kaupungin, Pohjois-Karjalan koulutuskunta-, sekä sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymien ravintopalveluiden sijoittaminen yhteisiin ruoanvalmistustiloihin toisi säästöjä erilaisiin kiinteisiin kustannuksiin.

Kasvisruokapäivä maksaisi kymmeniä tuhansia euroja

Viikoittainen kasvisruokapäivä Kuopion kouluissa ja päiväkodeissa toisi ateriakustannuksiin noin 80 000 euron lisälaskun vuodessa.

Onko ruoka sittenkin liian halpaa?

Asiantuntijat ovat ihmeissään roskiin joutuvan ruoan suuresta määrästä. Ovatko kotitaloudet kyvyttömiä arvioimaan ruoankulutusta, vai onko hävikkiin syynä pelkkä välinpitämättömyys?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle