Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rovaniemellä käynnissä laajat malminetsinnät – kaupunginjohtaja näyttää vihreätä valoa: "Kaivos toisi veron ohella myös työtä"

Jos malmia löytyisi Rovaniemen alueelta merkittäviä määriä, Kittilän ja Sodankylän tapaan myös Rovaniemellä voisi olla tulevaisuudessa kaivostoimintaa. Kaupunginjohtaja ei näe ristiriitaa kaivoksen ja matkailukaupungiksi profiloituneen kaupungin imagon välillä.

Kohumiljonäärin Tuohivirta-yhtiö lupaa kaivoksen Lappiin, oman kryptovaluutan ja "vapauden tasavallan" – tarkistimme hurjat väitteet, pohjaa on vähän

Hankkeen vetäjä Kari Wahlroos väittää hankkineensa kaivokseen jo jättirahoituksen, mutta siitä ei ole mitään merkkejä. Wahlroosin puheissa vilahtelevat kansainväliset kumppanit, kryptovaluutat ja lohkoketjut, mutta totuuspohja on Ylen selvityksen perusteella hatara.

Jani Kaaron kolumni: Haluatko uusiutuvaa energiaa, mutta et kaivoksia takapihallesi?

Jos maailma haluaa puhdasta energiaa, tie sinne on likainen. Aurinkopaneelien ja tuulivoimaloiden rakentaminen on kaivosyhtiöille todellinen “kultakaivos”, kirjoittaa Kaaro.

EU:n ainoa apatiittikaivos Pohjois-Savossa tähyää vuosikymmenten päähän – toiminnan jatkuminen turvaisi kotimaisen fosfaattituotannon

Norjalainen lannoitevalmistaja Yara tähyää toiminnan jatkamiseen Siilinjärven kaivoksella. Yhtiö on käynnistänyt ympäristövaikutusten arvioinnin, jolla selvitettään maataloudessa käytettävän fosfaattiraaka-aineen louhimista tulevina vuosikymmeninä.

Akkumineraalit kiinnostavat nyt kaikkia – myös Etelä-Pohjanmaalta löytyy mielenkiintoisia esiintymiä, mutta kaivostoimintaan on vielä pitkä matka

Kiinnostavia akkumineraaliesiintymiä etsitään kuumeisesti tällä hetkellä . Kaikki haluavat osuutensa kiihtyvästä akkuteollisuudesta, joka paisuu liikenteen sähköistyessä. Etelä-Pohjanmaakin saattaisi olla sopivaa kaivosaluetta.

Suomalaisyhtiö kehitti salassa ilmastoystävällisemmän korvaajan betonille – nyt akkukaivoksen jätteestä syntyy jalustoja sähköautojen latauspisteille

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali, ja sen ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin lentoliikenteen. Kannonkoskelaisen yrityksen keksintö pudottaa betonin päästöt viidennekseen.

Riittääkö töitä paikallisille? Kun malmia löytyy lisää, tarvitaanko uusia lupia? Litiumkaivos herätti kiperiä kysymyksiä Keliberin järjestämässä yleisötilaisuudessa

Yleisötilaisuus järjestettiin Kaustisella. Kysymyksiä Keliberin johdolle pääsi esittämään paitsi paikan päällä myös tekstiviesteillä ja chatissa.

Outokumpu kaavailee Enonkoskella sijaitsevan Laukunkankaan kaivospiirin lakkauttamista

Outokumpu on käynnistänyt selvitystyön yhdessä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa.

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvat ovat katkolla – ympäristöoikeus pohjustaa lupakäsittelyä vierailemalla kaivospaikalla

Pohjois-Ruotsin Pajalassa sijaitseva Kaunisvaaran rautakaivos hakee uusia ympäristölupia. Ympäristönsuojeluvirasto ja lääninhallitus vastustavat uusien lupien myöntämistä. Asiaa käsittelevä ympäristötuomioistuin tekee alueelle katselmuksen torstaina.

Kaivosyhtiö Keliberillä on aiempaa enemmän louhittavaa – malmivarat kasvoivat uudessa arviossa

Malmivarojen kasvu jatkaa sitä aikaa, jonka litiumkaivoksen arvioidaan olevan toiminnassa Keski-Pohjanmaalla.

Yara aloittaa ympäristövaikutusten arvioinnin Siilinjärven kaivoksen toiminnan jatkamisesta vuoden 2035 jälkeen

Yaran mukaan Siilinjärven kaivoksen nykyiset malmivarat riittävät vuoteen 2035 saakka. Sen jälkeen toiminta vaatii kaivoksen laajentamista.

Särkiniemen entisen kaivoksen jätteiden ympäristövaikutusten selvitys on alkamassa

Kaivoksen sivukivestä tehtyä mursketta on käytetty laajasti kaivosalueen teihin ja kenttiin. Pelkästään kaivosalueelta vesistöön valuvan nikkelin määräksi on arvioitu 750 kiloa vuodessa.

Kaivosyhtiö Keliber etsii maaperästä jatkuvasti uusia malmilähteitä

Tukes on äskettäin myöntänyt yhtiölle kuusi uutta malminetsintälupaa Keski-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle eli Kokkolaan, Kaustiselle ja Kruunupyyhyn.

Pyhäsalmen kaivos sai jälleen lyhyen jatkoajan, nyt kuparin korkean hinnan ansiosta – loppu häämöttää ensi vuoden alussa

Pyhäsalmen kaivos on jo useita kertoja onnistunut siirtämään ennakoitua sulkemisaikaansa. Aiemmin taustalla ovat olleet uudet malmiesiintymät, mutta nyt muutaman kuukauden jatkon mahdollistaa kuparin hyvä maailmanmarkkinahinta.

Erillinen kaivosvero tulee, poliittinen kannatus ollut jo vahva – kaivospaikkakunnille yli puolet veron tuotosta

Hallitus on tänään budjettiriihessä päättänyt asettaa kaivoksille nettotuottoon perustuvan veron. Tuotosta 60 prosenttia tulee kaivospaikkakunnille.

Dragon Miningin malminetsinnästä odotettua laihempia tuloksia Valkeakoskella – kullanlouhinnan jatkuminen epävarmaa

Yhtiö on aiemmin kertonut, että se aikoo jättää ympäristölupahakemuksen toiminnan jatkamiseksi tämän vuoden aikana. Nyt yhtiö tutkii, onko hakemuksen jättäminen kannattavaa.

Valtio kiinnostui Pohjois-Pohjanmaan isoista energiahankkeista – toteutuuko Pyhäsalmen kaivoksen maanalainen vesivoimala viimeinkin?

Kaivokseen suunniteltu pumppuvoimalaitos maksaisi yli 120 miljoonaa euroa. Vesivoimala toisi uudenlaisen energiavaraston ja säätösähköä markkinoille, kun tuuli- ja aurinkovoiman osuus energiantuotannossa kasvaa.

Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää

Tavoitteena on saada selvyys rikastushiekka-altaan rakenteiden ja lähivesistöjen kunnostustarpeista. Samalla ELY-keskus laatii vesistöjen tutkimussuunnitelman.

Soklin kaivoshankkeen tulevaisuus on käsillä – KHO jalkautui Itä-Lappiin ja päättää vuosikymmeniä puhuttaneen kaivoksen ympäristöluvasta

Valtion malminjalostusyhtiö selvittää kiistellyn hankkeen toteuttamismahdollisuuksia Savukoskella. Jopa kaivosmyönteiset kritisoivat ympäristölupaa. KHO voi ratkaista kaivoksen kohtalon, mutta sitä joudutaan ehkä odottamaan ensi vuoteen.

Suhangon kaivoksen purkuputkesta jätettiin lausunnot: Kemijokivarressa pelätään kaivosvesien pilaavan joen virkistyskäytön sekä pohjavedet

Esimerkiksi Tervolan kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuutta vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Onecoin-miljonäärin kaivoshanke kertoi valtavista kultavarannoista, mutta voiko sellaisilla kehuskella? Kaivosalalla malmiarvioita säädellään tiukasti

Malminetsintäyhtiöt pyrkivät antamaan löydöistään hyvän kuvan, mutta varausvaiheessa ei haluta luvata liikoja. Uskottavuus on alalla kaikki kaikessa. Varausten tekemistä aiotaan suitsia kaivoslain uudistuksessa.

Useasti suljettu epäonnen kaivos avataan jälleen Raahessa, ja tavoitteena on useita tonneja puhdasta kultaa

Otso Gold on saanut rahoituksensa ja koeporaukset siihen malliin, että tuotanto Raahessa alkaa syyskuussa. Virallisia avajaisia kultaharkkoineen on tarkoitus juhlia kuun lopulla. Kanadalaisyhtiö sanoo oppineensa kaivoksen aiemmista ongelmista.

Soklin kaivosalueella meneillään katselmus – korkein hallinto-oikeus haluaa selvittää, onko kaivoksen toiminnasta haittaa ympäristölle

Myös korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa pyytäneet kutsuttiin mukaan katselmukseen. Asia ratkaistaan myöhemmin korkeimman hallinto-oikeuden istunnossa.

OneCoin-huijauksella rikastunut suomalaismies houkuttelee sijoittamaan kultakaivokseen – GTK:n asiantuntija: "Toivottavasti ihmiset eivät lankea tällaiseen"

Olemattomalla virtuaalivaluutalla miljoonia tehnyt Kari Wahlroos vetää Tuohivirta-nimistä hanketta, joka kertoo tähtäävänsä miljardien eurojen kaivostoimintaan. Hanketta on Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijan mukaan markkinoitu kyseenalaisilla väitteillä.

Savonlinnan kaupunki aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille Laukunkankaan vanhan kaivoksen tapauksesta

Kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta myös edellyttää Ely-keskusta tutkimaan ja kunnostamaan alueen.  Lisäksi se edellyttää alueen omistavan Outokumpu Oy:n maksavan nämä kunnostustyöt.

Tervolan kunta esittää tarkennuksia Suhangon purkuputken yva-ohjelmaan

Kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuus vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Uusi kaivoslaki lisää kuntien valtaa ja lyhentää etsintälupia – luonnonsuojelupiirin mukaan tavoite ympäristönsuojelusta on jo vesitetty

Kaivoslain uudistus lisää kuntien valtaa ja se voi jarruttaa hankkeita kunnissa, joissa kaivosten vastustus on suurta. Lapin luonnonsuojelupiirin mielestä hallituksen päätavoite ympäristönsuojelun parantamisesta on vesitetty työ- je elinkeinoministeriössä.

Afrikan hiilinielut ovatkin paljon luultuja paremmat – Uusi tutkimus toi esiin vuoristometsien tehokkuuden

Afrikan vuoristometsiä koskenut ranskalaistutkimus paljasti uusia ilonaiheita. Mantereen vuoristometsät sitovat hiiltä lähes 70 prosenttia enemmän kuin aiemmin luultiin.

Kittilän, Sodankylän ja Sotkamon kunnanjohtajat ottivat kantaa kaivoslakiin

Kunnanjohtajat esittävät, että kaivosveron tuotto ohjattaisiin suoraan kaivoshankkeiden edellyttämien palveluverkko- ja infraratkaisujen rahoittamiseksi.

Savonlinnan kaupunki aikoo valittaa Enonkosken kanssa kaivosyhtiölle myönnetyistä malminetsinnän jatkoluvista

Hakija etsii alueelta nikkeliä, kuparia, kobolttia ja platinaryhmän alkuaineita.

Poliisi jatkaa kaivoksen eristämistä: Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Suhangon kaivoksen purkuvesien lasku Ossauksen altaaseen herättää vastustusta Tervolassa – ympäristövaikutukset huolettavat asukkaita

Tervolan kunnanvirastossa järjestetty Suhangon kaivoshankkeen purkuputkea koskeva yleisötilaisuus veti paikalle yli 50 henkeä. Paikallisten huolena on Kemijoen vesistön tila ja purkuvesien vaikutukset siihen.

Kaivosyhtiö Endominesilla vaisu alkuvuosi, Ilomantsin kultakaivos aiotaan silti avata suunnitellusti

Kullanetsintään erikoistunut Endomines-yhtiö on osavuosikatsauksen mukaan toiminut tappiollisesti alkuvuoden. Kaivosyhtiö lataa kuitenkin suuria odotuksia kultakaivosten avaamiseen Yhdysvalloissa ja Ilomantsissa.

Tieto ruotsalaisen kaivosyhtiön varausilmoitushakemuksista vastaanotettiin Inarissa ristiriitaisin tuntein – saamelaiskäräjien Leo Aikio: "Vakava uhka"

Ruotsalainen kaivosyhtiö Arctic Minerals Explorations AB on tehnyt useita varausilmoitushakemuksia Inarin ja Sodankylän alueille. Saamelaiskäräjillä ja Ivalon paliskunnassa pelätään pahinta, mutta kunnanvaltuuston puheenjohtaja otti uutisen vastaan rauhallisin mielin.

Tervolassa järjestetään yleisötilaisuus kaivosyhtiön suunnittelemasta purkuputkesta

Tilaisuudessa yleisölle esitellään purkuputken ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa ja yleisö voi keskustella siitä.

Metallien huippuhinnat ja sähköistys ruokkivat kaivoshankkeita – myös suojelualueen alle kaavaillun Sakatin kannattavuus on parantunut

Metallien ennätyshinnat ja akkuteollisuuden kasvava kysyntä siivittävät kaivosteollisuutta. Alan hinta- ja kysyntäkehitys vahvistaa myös Suomen merkittävimpiin kuuluvan Sodankylän Viiankiaavan Sakatin monimetallikaivoshankkeen odotuksia.

Endomines raportoi lupaavista tuloksista – kairaukset vaikuttavat kaivossuunnitelmaan

Kaivos- ja malminetsintäyhtiö Endomines on kairannut alkuvuonna ahkerasti Ilomantsin Hattuvaarassa. Pörssitiedotteessa yhtiö pitää ensimmäisiä tuloksia erittäin rohkaisevina. Pampalon kultakaivos on ollut kiinni pian kolme vuotta.

Malminetsinnän kairaustutkimukset Posiolla jatkuvat – mittauksia tehdään myös helikopterilla

Posion Haarakummun alueella tehdyt maaperätutkimukset ovat osoittaneet, että kairauksia kannattaa jatkaa. Kairausjakson kestosta ei ole vielä tietoa.

Aktivistit pidättelevät kiistellyn kaivoksen rakentamista Pohjois-Norjassa: vastustavat kaivosjätteiden laskemista vuonoon

Kaivoshanketta vastustavat tahot uskovat voivansa pysäyttää kaivoksen rakentamisen. Ellos Vuotna -mielenosoitus kaivosta vastaan on alkanut juhannuksena Repparfjordissa, Kvalsundin kunnassa.

Malmeja etsitään Suomessa jopa luonnonsuojelualueilta – Heinävedellä kiistaa ratkotaan oikeudessa

Kaivosyhtiö etsi malmeja, sitten etsintäalueelle perustettiin luonnonsuojelualue. Nyt yhtiö sanoo, että sen perustuslaillisia oikeuksia on loukattu.

Syvänmeren kaivostoiminta on lähtökuopissa, vaikka sen vaikutuksista tiedetään vähän – Casper-mustekalan ja pikkuvaltioiden kohtalot huolettavat

Kansainvälisellä merenpohjajärjestöllä on kaksi vuotta aikaa saada syvänmeren kaivostoimintaa koskevat säädökset kuntoon, tai sen on sallittava kaivausluvat tällä hetkellä voimassa olevan säädöstön kriteereillä. Kaivajia kiinnostavat erityisesti metallit.

Malminetsintää jatketaan Itä-Savossa – lupa ei oikeuta vielä esiintymän hyödyntämiseen

FinnAust Mining Finland Oy:lle myönnetty jatkolupa on voimassa enintään seuraavat kolme vuotta, eikä se oikeuta vielä esiintymän hyödyntämiseen.

Oriveden laittoman jätekaivoksen tutkinta edistyy – Tukesin virkamiehen osuus siirtyy syyteharkintaan

Epäily Tukesin virkamiehen virka-aseman törkeästä väärinkäytöstä siirtyy syyttäjälle. Oriveden kaivokseen liittyvä rikostutkinta nimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen on edelleen kesken.

Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut kaksi Terrafamen ympäristövaikutusten arviointiselostusta

Toinen YVA-selostuksista koskee Kolmisopen esiintymän hyödyntämistä ja kaivospiirin laajentamista, toinen kaivosalueella olevien vanhojen sakkojen loppusijoittamista. Molemmista järjestetään elokuussa yleisötilaisuudet.

Ruotsalaisyhtiö haluaa etsiä malmia valtatien tuntumasta Oulussa – etsintäalueen sisällä myös Kiimingin suojeltuja suo- ja jokialueita

Ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals Exploration suunnittelee malminetsintää lähes neljän tuhannen hehtaarin alueelle Oulun pohjoisosissa Kiimingissä. Etsintäalue sijaitsee Oulu-Kuusamo-tien molemmin puolin. Natura-alueet on rajattu etsinnän ulkopuolelle.

Tervolalainen New Paakkola alkaa kierrättää kaivosten kuljettimien rumpuja – toimii kuin pullo- tai tölkkipantti

Kun arvokkaat osat eivät jää romuksi, säästetään luonnonvaroja käytännön tasolla. Näin säästetään myös rahaa, sanoo New Paakkolan pääsuunnittelija Toni Erkkilä.

Luonnonsuojeluliitto aikoo kannella Euroopan komissioon kaivosjätteistä: esimerkkinä liitto käyttää Terrafamea

Järjestöjen mielestä Terrafamen jätteiden uraanin vaikutuksia ei ole asianmukaisesti huomioitu kaivoksen luvissa. Luonnonsuojeluliitto aikoo kysyä Euroopan komissiolta, onko kaivannaisjätedirektiivin toimeenpano Suomessa kunnossa.

Kittilän kaivoksella saatiin viitteitä syvistä malmivarannoista – malmia jopa kahden kilometrin syvyydessä

Kaivosyhtiö Agnico Eaglesin mukaan tuoreet malminetsintätulokset antavat viitteitä, että malmivarannot jatkuvat myös nykyisen malmion alapuolella. Kaivoksen nykyinen elinkaari perustuu 1 540 metrin syvyyteen ulottuvien varantojen hyödyntämiseen.

Tuuli levittää pölyä kalkkikaivokselta ja se hermostuttaa lähialueen asukkaat — yhtiö selvittää, voiko pölyllä olla terveyshaittoja

Yli sata vuotta paikoillaan ollut kalkkikaivos tarvitsee lisää tilaa ja se on hermostuttanut lähialueiden asukkaat Lappeenrannassa. Nyt selvitetään, voiko kaivoksen pöly olla terveydelle haitallista.

Yaralle lupa Siilinjärven kaivoksen laajentamiseen

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Yaralle luvan Siilinjärven kaivoksen laajentamiseen. Laajennus tapahtuu avaamalla Jaakonlammen louhos.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle