Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jos metsään haluat mennä nyt... – paras mustikanpoiminta-aika on käsillä

Lähimetsät ja mökkimaastot ovat nyt täynnä mustikanpoimijoita. Paikoin sato on parempi kuin moniin vuosiin. Marjoja riittää niin himopoimijoille kuin fiilistelijöillekin.

19-vuotias Minttumaaria Ulvinen jäi ilman kesätöitä ja korjasi satojen litrojen mustikkasasadon – suomalaiset myyvät nyt marjaa enemmän kuin vuosikausiin

Yksityishenkilöiden välinen marjakauppa voi tänä kesänä olla jopa kymmenkertaistunut edellisiin vuosiin verrattuna.

Marjanpoiminta palaa pakon edessä juurilleen: sotkamolaisyritys perustaa lähes sata marjanostopistettä

Kotimainen marjateollisuus yrittää sopeutua uuteen tilanteeseen vanhalla konstilla: ostamalla marjaa marjanostopisteillä.

MM-kisoilla innostetaan suomalaisia poimimaan marjoja – Erityisesti nuoria kaivataan mukaan

Marjastuksen MM-kisat järjestetään viikonloppuna 21. kerran.

Mustikkasato jäämässä keskivertoa heikommaksi Pohjois-Savossa

Sadosta saadaan tarkempia tietoja myöhemmin.

Mustikan hinta nousee koko maailmassa – sato jäi surkeaksi myös Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Heikko mustikkasato Itä-Euroopassa vaikutti myös Suomessa: mustikan poimijahinta nousi jopa 70 prosenttia viimevuotisesta. Marjantuottajien harmiksi sato jäi meilläkin korkeintaan keskinkertaiseksi.

Puolukkaa mättäät väärällään, mutta thaipoimijat lähdössä maasta kesken kauden

Puolukan poiminta on pahasti kesken, kun thaipoimijat ovat jo lähdössä kotiin. Hyvästä sadosta huolimatta talteen saadaan ehkä kolmannes siitä mitä viime vuonna.

Ulkomaalaiset pääsivät mummojen kanssa mustikkaan – metsä kiinnostaa, mutta sinne on vaikea päästä

Ulkomaalaisen on vaikea lähteä marjaan, jos hän ei ole aiemmin käynyt metsässä. Ryhmän kanssa myös eksymistä pelkäävä ikäihminen pääsee nauttimaan luonnosta.

Thaimaalainen mustikanpoimija tienaa 5–7 e/h, ukrainalainen mansikanpoimija tuplasti

Thaimaalaiset mustikanpoimijat ovat nykyisin yrittäjiä. Jos he olisivat marjayritysten palkkalistoilla, se tuhoaisi firmojen mukaan koko bisneksen.

Metsänpientareelta löydät jo ensimmäiset mustikat – Vinkki: Paras keräilyaika koittanee viikon sisällä

Nyt sitä saa – jos tietää, mistä etsii. Innokkaimmat mustikanpoimijat ovat jo löytäneet paikkoja, joista marjaa saa ainakin ensimmäiseen mustikkapiirakkaan. Sato kypsyy tänä kesänä varhain.

Jorma poimi yli 1000 litraa marjoja – "Suututti, kun ei kohta seitsemänkymppisellä ukolla voimat riitä"

Kerimäellä asuva Jorma Mielonen ei muista toista yhtä hyvää marjavuotta kuin vuosi 2015. Eläkkeellä oleva Mielonen matkusti saaliin perässä ympäri Suomea ja poimi mustikoita ja hilloja samoilta mättäiltä thaimaalaisten ja ukrainalaisten kanssa. Ulkomaalaisista poimijoista hänellä on vain hyvää sanottavaa.

Mariefredissä ei kukaan enää kerjää

He tekivät mahdottomasta totta – hankkivat töitä romanikerjäläisille. Nyt heille soittelee koko Ruotsi.

Metsistä marjaa kohtalaisesti – Koillismaalla olisi tarvittu enemmän ulkomaalaisia poimijoita

Hillaa ja mustikkaa on saatu tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla keskinkertaisesti. Koillismaalla metsiin olisi tarvittu nykyistä enemmän ulkomaalaisia poimijoita, sillä suomalaisilta marjaa tulee myyntiin melko vähän.

Sadekesä vesitti mustikoita – "pehmeitä marjoja"

Moni lähtee nyt metsään marjaämpärin kanssa toiveissa kerätä mustikoita talven varalle. Meri-Lapissa mustikoita on löytynyt metsistä jo hyvän aikaa, mutta kesä on tehnyt tepposet marjojen laadulle.

Asiantuntija muistuttaa kaupunkimarjastajaa: Metsä ei ole steriili paikka

Keruutarkastaja neuvoo kaupunkilaista mustikanpoimijaa pysymään tapeeksi kaukana vilkkailta teiltä ja poluilta. Parhaillaan selvittelyssä on, voiko ulosteen kautta tarttuva loinen viihtyä mustikassa. Eviran asiantuntija kuitenkin arvioi, että jos eläin on tehnyt tarpeensa varvun varteen, kyse tuskin on turvallisuusriskistä.

Yli 400 litraa mustikkaa: "Olen tällainen harrastelija"

Petäjävetisellä Seppo Lahnamaalla on hyvää mustikkapaikkaa etsivälle ytimekäs neuvo: Kävele thaimaalaisten perässä kilometri, niin löytyy.

Hillakauppa alkoi Ranualla - ostaja nosti hinnan alkuun ylös

Hillakauppa on alkanut eteläisessä Lapissa. Ranualla on ostettu hillaa poimijoilta tähän mennessä joitakin satoja kiloja.

Luonnossa urheilu päihittää sisätilat mennen tullen – green care elvyttää myös mieltä

Metsäympäristössä oleskelu parantaa myös vastustuskykyä ja laskee verenpainetta. Samalla keskittymiskyky paranee ja mielikin ajattelee positiivisempia asioita.

Tumpelo saa olla – kunhan ei ole uusavuton

Nettikansa kavahtaa uusavuttomuutta, mutta rajan vetäminen perustaitojen ja uusavuttomuuden välille on vaikeaa. Suurin osa kommentoijista oli sitä mieltä, että kaikkea ei tarvitse nykyihmisen osata – taitavat tosin säästävät rahaa. Kukaan ei kuitenkaan tunnustanut häpeävänsä avun pyytämistä.

Työkaverusten luovuus synnytti voittaja-annoksen

Meri-Lapin ruokamessujen yhteydessä järjestetty lähiruokakilpailu Villiä taidetta lautasella on ratkennut ja voiton vei kemiläisen ravintola Sataman Tähden annos.

Lapissa kukkii vielä kesä

Lapissa saadaan nauttia lämpimimmästä syksystä vuosikymmeniin. Kesä on jatkunut tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään. Pohjoisimman Lapin kesä on kestänyt jo lähes neljä kuukautta, kun siellä keskimääräinen kesä kestää alle kuusi viikkoa.

12-vuotias marjastaja sai ilmakiväärinluodin jalkaansa

Uudessakaupungissa marjametsällä ollut tyttö sai pienen verestävän jäljen ilmakiväärin luodista.

350 Thai berry pickers in Savo

Owing to poor berry crops in Kainuu, Thai berry pickers have moved to Southern Savo.

Foreign berry pickers face negative attitudes, middling crop

Thousands of foreign berry pickers are descending on Finland for the annual harvest ritual. In some cases the workers have been on the receiving end of hostile attitudes. However the workers’ biggest concern is whether or not they’ll be able to earn enough given the modest harvest expected this year.

Mustikan osto alkoi vauhdilla

Mustikan osto alkoi maanantaina Kainuussa. Roskaisesta mustikasta maksetaan 1,40 euroa kilolta, mikä on noin kymmenen senttiä vähemmän kuin viime vuonna. Puhtaasta mustikasta saa 3,50-4 euroa kilolta.

Thaimaalaiset mustikanpoimijat ovat Suomessa heinäkuun lopussa

Mustikka kypsyy ja jotkut jo poimivat sitä. Thaimaalaiset ja muut Suomeen kutsutut ulkomaalaiset metsämarjanpoimijat saapuvat heinäkuun viimeisinä päivinä. Nyt Suomeen on jo tullut hillan eli lakan keräjiä ja muutamia mustikkapaikkojen tiedustelijoita Thaimaasta.

Marjojen ostaminen vauhtiin viikon kuluttua

Mustikat alkavat olla kypsiä. Käsin voi jo omaan tarpeeseen poimia mustikoita, mutta suurempien määrien poimijoiden kannattaa vielä odotella. Esimerkiksi Mustasaaressa sijaitseva Marja Bothnia Berries käynnistää marjojen ostamisen noin viikon kuluttua.

Thaimaalaispoimijat aloittavat ensi viikolla

Thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat mustikanpoiminnan Suomessa ensi viikolla. Sekä hankasalmelaisen Marja-Matin että suomussalmelaisen Kiantama Oy:n välittämät marjanpoimijat lentävät Suomeen viikonloppuna.

Blueberry harvest soon ready for picking

The Finnish Forest Research Institute predicts average blueberry yields this summer despite good weather. A good harvest, as was had last year, is usually followed by a less plentiful one.

Metsässä marjaa riittää

Puolukkaa on paikoin ennätyksellisen paljon. Mustikan poiminnassa harava voi aiheuttaa tuhoa.

Mikä ratkaisuksi marjasotaan?

Ulkomaalaiset marjanpoimijaryhmät ovat herättäneet närää Etelä-Karjalassa kesän aikana. Osa maanomistajista ja marjastajista kokee, että ulkomaalaiset poimijat tulevat liian lähelle pihapiirejä, eivätkä kunnioita luontoa.

Mustikan poiminta on mukavaa toimintaa - tai ainakin sienten

Jos ei mustikkametsä houkuta kannattaa kokeilla sienestämistä: koppa täyttyy nopeammin ja metsässä voi vaellella pitkää lenkkiä nuuhkien ja nauttien eikä tarvitse takertua mustikanvarpuihin.

Suomessa jokamiehenoikeus kaiken maailman kansalaisilla - miksi?

Muoniolainen kotitarvemarjastaja Laila Rauhala hämmästelee, miksi Suomessa kaiken maailman kansalaiset saavat nauttia jokamiehenoikeudesta. Hänestä se on aivan käsittämätöntä.

Poimijaryntäys Lappiin viikon päästä

Suurin osa ulkomaalaisista marjanpoimijoista on toistaiseksi lähetetty Lapista etelään, kertoo Yle Lapin tekemä kysely. Neljä kuudesta pohjoissuomalaisesta marjayrityksestä sanoo vieneensä välittämiään poimijoita tienestiin kypsemmille marjamaille.

Mustikan toinen kukinta parantaa satoa

Voimakas jälkikukinta ja -kypsyminen on kohtuullisen harvinainen ilmiö. Sen ansiosta sato voi nousta keskinkertaisesta runsaaksi.

Mustikan jälkikukinta pidentää poimintakautta

Mustikka on kukkinut paikoin kaksi kertaa, minkä vuoksi metsästä saattaa löytyä varpuja, joissa on sekä kypsiä marjoja että raakileita. Parhailla paikoilla koko kesän sato paranee elokuuta kohti.

Marjanpoimijoita häädetään metsistä

Jokamiehenoikeus sallii marjastamisen ilman maanomistajan lupaa. Ulkomaalaisia marjastajia häädetään silti metsistä Etelä-Karjalassa.

Naapurin huussissa ei asioida jokamiehen oikeudella

Vaikka  metsissä saa huoletta marjastaa, sienestää, uida ja onkia, toisen pihapiiriin ei saa mennä. Mutta mistä tietää, milloin on liian lähellä? Lakipykälistä ei metrimäärä selviä.

Thaimaalaispoimijat Pohjois-Savon mättäille

Metsämarjoja Suomeen välittävä yhtiö kartoittaa maakunnan marjapaikkoja. Poimijat aloittavat mustikoista ja jatkavat puolukankeruulla.

Odotettavissa kohtalainen mustikkasato Etelä-Savoon

Lämpimät ja kosteat kelit takaavat hyvän mustikkasadon. Kylmät säät kuitenkin ovat vaikuttaneet mustikan kasvuun.

Mustikkasadosta tulossa sittenkin vain keskinkertainen

Mustikan kukinta enteili hyvää satoa, mutta satoennuste on kesän edetessä laskenut keskinkertaiseksi. Marjan laadusta on kuitenkin tulossa hyvä. Mustikanpoiminta alkaa Etelä- ja Keski-Suomessa ensi viikolla.

Kesän parhaat hetket syntyvät pienistä asioista tai suuresta juhlasta

YLE Kymenlaakson nettikävijät ovat sitä mieltä, että kesän paras hetki löytyy muiden ihmisten seurasta, kesätapahtumista tai luonnosta.

Marjakausi kiitää ohi ennätysajassa

Etelä-Suomessa eletään mustikanpoiminnan sesonkiaikaa. Mustikat ja monet muutkin luonnonmarjat eivät odota poimijoita enää kauan. Marjakausi menee tänä kesänä ohi ennätysajassa, toteaa Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Sananen – Vapaus, missä olet?

Näin eilen Matti Nykäsen. Hän viipotti kesäaamussa ja huomattavan kevyellä askeleella. Rullasi joutuin niin, että se näytti irtokarkkikauppaan kiirehtivän pikkupojan pyrähtelyltä. Mies näytti - vapaalta. Keski-ikäinen mies, joka on varattu ja tuomittu vankilaan! Miten se on mahdollista? Vapaus on maailman hienoin asia, mutta onko se meille realismia? Vai onko se mielentila, mikä vaan pitää saavuttaa?

Puolukkasato kypsymässä ennätysaikaisin

Suomen suurimman marjanostajan mukaan puolukka kypsyy tänä vuonna poimittavaksi ennätysvauhtia. Myös mustikan poiminta ja ostokausi on parhaillaan käynnissä. Lapissa mustikkasato näyttäisi jäävän odotettua heikommaksi, joten poimijoita siirretään etelämmäksi.

Mustikkaralli vasta alkumetreillä

Mustikan poimijat alkavat vasta vähitellen aktivoitua eikä marjojen ostopisteissä vielä ole ruuhkia, vaikka aamuisin pieniä jonoja jo alkaakin näkyä. Tämän vuoden sadosta marjojen ostajat ennakoivat viime kesää parempaa, vaikka huippulukuihin ei päästäkään.

Mustikan kauppa alkaa tunnusteluilla

Mustikan ostajat ja myyjät aloittavat yhteistyötunnustelut tällä viikolla. Mustikkasato on paikoin kypsynyt jo poimittavaksi ja marjanostajat aloittavat mustikan oston tämän viikon aikana. Mustikka on naapuritason ja kansainvälisen kaupan kauppatavara.

Thaipoimijat valmiina mustikkaurakkaan

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat aloittamassa urakkaansa Kainuussa. Ensimmäiset thaimaalaisryhmät saapuivat kohteisiinsa tällä viikolla.

Mustikalla pääsee jo herkuttelemaan

Mustikkasato on paikoin jo kypsää poimittavaksi. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan Itä-Suomeen kaivataan lisää sateita, jotta vielä kypsymässä olevat marjat saisivat lisää kokoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle